Pokaż pełną wersje : Dungeons&Dragons Online
Oficjalna strona gry - www.ddo.com
Spis graczy z forum (wszyscy gramy na Argonnessen'ie):
Imię postaci - Klasa - Nick na forum
Arkey Vatarloth - Wizard / Atheo Vatarloth - Rogue|Ranger - Arcas
Kyrtap - Wojownik - Yoh Asakura
Salithelis Starbreeze - Wojowniczka - Frizz
Tholdrim - Sorcerer / Ithevia Duskwalker - kleryk - Rothes
Salivan - Wojowniczka / SamantaPOL - Wojownik - Luker's
Asuria - Wizard - AzuranskiRookstayerXL
Thadenn Atris - Paladyn - Kropaofc
Erava Kserozz - Rogue - X-Zero
Patelnia van de Kamp - Sorcerer'ka - sphinx123
Ghernie - Łucznik - Ghernie
Szu Do'urden - Barbarian - Glon Elriel
Amorn Kythe - Łotrzyk - Yuri Hyuga
Zeex - rogue - Erverse
Kulikos Sharp'tongue - Ranger - Kulikos
Jishmael van Neun - Ranger - 9-NINE
Jeśli macie jakieś uwagi, zmiany odnośnie tej listy, to pisać pw.
Krótki opis:
DDO długo było grą płatną, teraz jest dostępna za darmo. Dużo o niej powiedzieć jeszcze nie mogę, bo dopiero ją ściągam.
Szczególnie interesują mnie questy, a raczej lochy. Bardzo rozwinięte pod względem fabularnym. Nie chodzi tu o latanie od celu do celu lub zabicie x potworów. Czasem trzeba pokombinować ze znalezieniem ukrytego przejścia, ukrytych skarbów. Tyle można wywnioskować z filmów na yt.
DDO na Ubuntu/Debiana, możliwe, że również sposób na błędy launchera w windowsie:
DDO działa również na linuxie, szczególnie dobrze na Debianie i Ubuntu.
Instrukcja dla posiadaczy tych systemów: http://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=version&iId=17785
Niestety dopracowanie tej gry ma też swoje minusy. Aby w pełni cieszyć się grafiką, należy pobrać wersję gry high, która zajmuje aż 4Gb.
Nie ma zbyt wysokich wymagań sprzętowych, więc myślę, że nie będzie problemu z płynnością.
System walki opiera się na pełnej kolizji. Dokładnie tak jak w płatnej AoC, a nawet lepiej. Nie ma tu zaznaczania potwora i czekania aż padnie, wciskając co chwile tylko hotkeye skillów. O ile dobrze się orientuję, to w DDO nie ma nawet hotkeyów.
Zresztą co się dziwić. Tutaj nie liczy się żmudny grind, tutaj liczy się myślenie i odkrywanie tajemnic lochów.
Przydatne linki:
http://www.gildiarpg.pl/art/203
Jest to mały (2mb) zbiór opisów klas postaci i systemu D&D. Polecam każdemu początkującemu w tym systemie.
Tutaj możecie zobaczyć jak wygląda pierwszy loch:
http://www.youtube.com/watch?v=-wvcEMvH5A0
Czyż to nie wygląda pięknie? Gra, mimo że to mmo, jest dopracowana jak porządna produkcja single.
Tutaj krótka, nie zbyt trafna recenzja gry-online.
http://www.gry-online.pl/S020.asp?ID=3302
Przy tworzeniu postaci radzę wybrać custom i ewentualnie wspomóc wskazówki w edytorze, dodatkowymi poradnikami do gry. Postać stworzona od 0 to cały sens tej gry.
Yuri_Hyuga
13-11-2009, 15:40
Omagad, na pewno w to zagram (już ściągam). Odkąd dowiedziałem się o istnieniu mmorpgów, zawsze o takiej grze marzyłem. Teraz się to marzenie spełnia, i to jeszcze za darmochę : D
Lord Dreathan
13-11-2009, 15:52
Swoja droga, czy tam ostatnio nie wprowadzili mikro platnosci ? ;O
Właśnie dopytałem znajomego, fakt, są mikro-płatności :/
Na szczęście nie wprowadzają zbytniego imbalance'u, bo można dojść praktycznie do wszystkiego bez płacenia.
Wielkimanitu
13-11-2009, 17:20
Pójdzie to na 1GB RAM, Athlonie 1.8 GHz i GeForce'ie 6100?
Wymagania systemowe:
" Minimum System Requirements
Processor: P4 1.6 GHz or AMD equivalent with SSE
Memory512 MB RAM
GraphicsCard 64 MB Hardware T&L -compatible video card
NetworkConnection 56.6 K modem
SoftwareWindows XP, DIrectX 9
DiscSpace 3GB, 5GB for high resolution
Recommended System Requirements
Processor P4 3.0GHz or AMD equivalent with SSE
Memory 1GB RAM
Graphics Card GeForce FX or better with 128MB of memory
Network Connection Cable Modem or DSL connection
Software Windows XP, DirectX 9
Disc Space 3GB 5GB for high resolution
If you are running below any of these requirements, you may encounter graphical issues or poor overall performance which Turbine will be unable to troubleshoot.
Is Windows ME a supported operating system?
No.
Is Windows 98 a supported operating system?
No.
Is Windows 95 a supported operating system?
No.
Windows 2000 a supported operating system for DDO?
No. Windows 2000 is not a supported operating system for DDO.
Can I play Dungeons and Dragons Online on my Macintosh?
There are no plans at this time to make a Macintosh compatible version of DDO. Please check the DDO Forums for player communication on this matter.
Can I play Dungeons and Dragons Online on Linux or UNIX?
There are no plans at this time to make a Linux or UNIX compatible version.
Can I play Dungeons and Dragons Online on my Playstation 2 or Playstation 3?
Currently, DDO only supports Windows XP and Vista.
There are no plans at this time to make a Playstation compatible version.
Can I play Dungeons and Dragons Online on my Xbox or Xbox 360?
Currently, DDO only supports Windows XP and Vista.
There are no plans at this time to make an X-Box compatible version.
Can I play Dungeons and Dragons Online on my Wii?
Currently, DDO supports Windows XP and Vista.
There are no plans at this time to make a Wii compatible version. "
Pójdzie, ale na najniższych detalach.
Ja gram i powiem że nigdy nie grałem w coś tak fajnego... wreście bicie stworków na potęgę nie daje Expa....
Na jakich światach gracie?
Bo może... byśmy na tym samym grali? ( uber pro pomysł, rlly!!!!!!!!11 )
O grze:
Szczerze mówiąc gra ma bardzo ciekawy "styl" różniący się od tych wszystkich kopii wow'a. Imho przypomina bardzo guild wars'a.
kuniec.
Beh0lder
13-11-2009, 22:43
Wygląda dosyć normalnie , może zagram.Tylko 5 gb nie chce mi sie sciagac xd
Kropaofc
13-11-2009, 22:57
Hmm tez mnie zainteresowala :) Szukam czegos na zimowe wieczory ;] To sciagne dzis albo jutro jaki serwer gracie ?
Ja na Cannith mam rogue'a ;
Ale mogę zmienić serwer, no problem.
Załapał ktoś już w pełni system tych skilli i leveli? Bo ja mam kilka wątpliwości... Jakby ktoś to ładnie wytłumaczył... xD
powiecie gdzie gracie... mi nie robi różnicy gdzie gracie... wykonywanie tych qestów robi mi wieką przyjemność...
Argonnessen
Wizard, jak na razie 1 lvl ;s
Ciekawostka: DDO działa na linuxie. Najlepiej na Debianie i Ubuntu.
Instrukcja dla posiadaczy tych systemów: http://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=version&iId=17785
Ja gram na Ubuntu i gra śmiga bez żadnych problemów.
Ciekawostka no2: Grę można pobierać na "raty", jest dostępny również installer pozwalający zagrać w trakcie ściągania.
Kropaofc
14-11-2009, 10:19
Mozesz napisac tutaj jak go pobrac na raty ?
To jak, zbieramy się do kupy i gramy wszyscy na Argonnessen?
Pobierasz normalnie clienta (nie tego tribune, czy tribute, bo on do czegoś innego służy) i zatrzymujesz pobieranie kiedy chcesz. Pojawi się ikona wznowienia pobierania i gdy ją uruchomisz, to zacznie pobierać od momentu w którym skończyło.
Tak to wygląda w teorii, jaściągnąłem wszystko na raz.
Z tego co widziałem, to wnowienie pobierania działa w ten sposób, że installer pobiera osobno 7 partów, a potem je składa. Dlatego nie powinno się pauzować pobierania przed przekroczeniem 1/7, 2/7 itd.
Co do tego tribute/tribune to pozwala grać przy pobieraniu gry, ale wiele osób miało później problem z grą, więc odradzam.
Skasowałem wizarda i zrobiłem nowego. Przeoczyłem fakt, że system wybrał za mnie wszystko (i najprawdopodobniej będzie wybierał do końca gry). Każdemu doradzam w IV kroku wybrać CUSTOM, nawet jeśli macie małe pojęcie o D&D. Zawsze po prawej są cenne wskazówki odnośnie tego, co postać potrzebuje.
Ci, którzy grali w D&D, mają ułatwione zadanie.
@up
Odpowiadam za tych wszystkich śpiochów, którzy już pół nocy na argonnessanie no-life'ili. TAK! ;p
@edit
Kolejna uwaga dla magów (sorcerer, wizard, co do kleryka to pewien nie jestem, bo on ma chyba specjalizacje w broni), z pośród nagród za pierwszego dunga nie należy brać wand of spark (tej od światła). Na pozór ma takie same obrażenia jak na ognista + jakiś bonus, ale wrogów można tym czymś jedynie połaskotać. Zamiast niej bierzcie tą ognistą.
@edit2
Inne gry mogły to trochę namieszać, ale tutaj elf nie nadaje się na postać magiczną. Człowiek byłby w tym wypadku najlepszym wyborem.
@edit3
Nick mojego wizarda - Arkey Vatarloth
Downloader coś szwankuje, zatrzymał się na "Installing PMB*****" i nie chcę ruszyć :(
Kropaofc
14-11-2009, 13:17
Ale sie najaralem na gre :D Tylko nie wiem kim zaczac ponoc pal jest wmiare dobry na poczatek bo moze sie leczyc i ma przyzwoity dmg co powiecie ?
A i mam pytanie bo po filmach na YT widze ze nie widac jakis wypas zbroi itp :) sa wogole takowe w grze ? Nie jest to dlamnie az tak istotne pytam z ciekawosci ;P . Sciagam na medium detalach chyba gre ta srednia paczke 61% narazie mam ;/ ale leci 230KB/s :) A pogram wogole na tym sprzecie ? 3ghz pentium 4 1gb ram 128 ati radeon 9800pro ? Czy nie ? Bo Wiem z doswiadczenia, ze to co pisze o minimalnych czesto jest zanizone byle to sciagnieto :P
Wg mnie pójdzie.
Co do zbroi, nie ma tu uber magic plate armor +1mln dla 1k leveli. Przedmioty są oparte na systemie D&D. Dzięki temu najbardziej liczy się umiejętność gry.
Obrona zależy głównie od naszej klasy pancerza (armor class). Cięższe pancerze dają więcej kp, ale zabierają premię ze zręczności (dlatego łucznicy, łotszyki itp. noszą skórzane pancerze). Radzę się zapoznać z podstawami Podręcznika Gracza z D&D (koniecznie wersja 3 lub nowsza, w starszych system kp działał odwrotnie!), tam wszystko jest opisane lepiej niż w tych wszystkich poradnikach do DDO.
Rozwijając mojego wcześniejszego posta, ZAWSZE należy brać custom (nawet przy postaciach melee). Ja swoją postać robiłem customem od 0 i gra mi się nią genialnie. System przydziela często kiepskie atuty, a sami możemy dobrać takie, z jakimi nam się najlepiej gra.
A ja dalej zainstalować tego nie mogę, tzn downloader wogóle nie działa ;/ no nic będę próbować dalej.
Z tego co widze to jest 10 dniowy Trial tylko, a nie ze za friko. WTF? Moze mi to ktos wyczaic bo niemoge ogarnac :p
@Down
No, stara strone jakas zczailem ;p teraz dopiero zauwazylem. Soz ; )
@2up Jaką wersję ściągasz? Może spróbuj inną?
@up
www.ddo.com
W pełni darmowa. Musiałeś trafisz na jakiś stary link, kiedy jeszcze była płatna.
Kropaofc
14-11-2009, 15:22
Qrde to sporo nie wiem o tej grze mozecie dac jakis link abym mogl sie zapoznac zta gra ? z systemem jej dzialania walki eq itp
kulikos
a moze poszukaj innego zrodla ?
No i dupa downloader działa mi tylko ten Turbine, więc mam pytanie, czy gra na tym kliencie różni się czymś od standard czy high?
@Down
No to mam nadzieję, że zobaczymy się w grze :D ide tutoriala męczyć ^^
Tego niestety nie wiem. Jedyne co wiem o tym turbine to to, że pozwala na grę w trakcie ściągania.
Jeżeli normalny download ci nie działa to pozostaje turbine.
No to jak z tym servem na jakim gracie lub lepiej na jakim będziemy grać ?
No to jak z tym servem na jakim gracie lub lepiej na jakim będziemy grać ?
Chyba Argonnessen ;f
Gothanor
14-11-2009, 19:42
Chętnie bym zagrał, z tego co wyczytałem na głównej stronie, to bardzo fajnie rozbudowana pod względem profesji.
btw. znalazłby się ktoś do wytłumaczenia mi tego i owego?(zapraszam na priv.)
down. ja także nie znam świata tej gry, i nie jestem pewien czy cokolwiek będę w niej rozumiał :x
__HAPPY_SVEN__
14-11-2009, 19:46
Chętnie bym zagrał, z tego co wyczytałem na głównej stronie, to bardzo fajnie rozbudowana pod względem profesji.
btw. znalazłby się ktoś do wytłumaczenia mi tego i owego?(zapraszam na priv.)
Ja z kolei prosiłbym o jakiegoś linka/albo objaśnienie zasad w pierwszym poście tego tematu, znalazłem kilka poradników do d&d ale nie jestem pewien czy to to. Chociaż najpierw pobiorę do końca grę, może sam wszystko pojmę.
A ja zainstalowałem, zagrałem chwilę i odinstalowałem. I nie mówię, że gra jest beznadziejna itd. Po prostu nie spodobał mi się system walki (manualny), poruszanie się, animacje, dialogi (wiele możliwości wyboru). Za bardzo RPGowe to DDO imo, jednak fanom Baldursów, Icewind Dale'ów itd. spodoba się to na bank.
Więc, paradoksalnie, polecam, chociaż mi się nie spodobało :P
Glon Elriel
14-11-2009, 21:47
Siema,
Jest moze gdzies ta gierka w partach naprzykład na RS?dziwna sprawa bo sciagałałem to na afku przychodze za 2h a tam 103,701 kb sciagniete a speed sciagania 60KBps :0 przy 1 mb/s wiec niebede tego downloadowac przez 2 tygodnie
Pozdro
Wątpię, czy będziecie chcieli przebrnąć przez kilkaset stron podręczników D&D, więc polecam zapoznać się z wydzielonymi najważniejszymy informacjami.
http://www.gildiarpg.pl/art/203
Jest to mały (2mb) zbiór opisów klas postaci i systemu D&D.
Każda klasa ma najważniejszy atrybut (który powinniśmy ustawić na 18). Każda klasa ma atrybut pomijany (nie trzeba w niego pakować nawet 1 pkt), czasem pomija się nawet 2. Pozostałe 3 dodaje się wg własnego uznania, kierując się wskazówkami z prawej strony.
Po zdobyciu 5 rang dostajemy możliwość awansowania na wyższy lvl w dowolnej klasie (możemy awansować w swojej, lub w innej tworząc multi-klasowca - początkującym stanowczo odradzam!). Dostajemy też punkty akcji, za które możemy u trenera rozwijać ulepszenia. SRD (w linku wyżej) zapozna was z resztą informacji. Polecam też DDO compendium ze strony głównej ddo.com.
Kropaofc
14-11-2009, 22:11
Ja nie moge sobie poradzic z kontem all robie ok po zatwierdzeniu pisze, zeby sprobowac ponownie i jakis error code 2#12c
Your submission contained an error. Please try again. Code: #FTx
To ja chyba sobie nie pogram bo każdy downloader robi mnie w penis. Turbine działał, zrobiłem postać i czekałem aż ściągnie się następna paczka, która zatrzymała się na 191,23 mb i od wczoraj nie ruszyła -.-
Grałem w to przed wyjazdem na studia, teraz nie bardzo mam czas. Świetna gra, szczególnie spodobał mi się system manualnej walki - to jest to, czego mi brakowało w innych MMO. No i ten klimat... miodzio. :)
Owszem, wprowadzono tu mikropłatności. Na szczęście Turbine Points, które można zakupić, otrzymuje się również co każde zdobyte 100 punktów favoru, dzięki czemu, jeśli ktoś nie chce płacić, a ma czas, może farmić TP tworząc nowe postacie.
Moja postać to 6 lvl human sorcerer, którym starałam się zdobyć 400 punktów favoru, aby odblokować nową rasę - Drow, a wtedy stworzyć mojego maga od nowa. Grałem na Khyber, ale jeśli większość z Was będzie grać na jednym, konkretnym serwerze, i jakoś fajnie się zorganizujecie to z chęcią założę postać gdzie indziej, o ile tylko znajdę odrobinę wolnego czasu.
Jeśli macie problemy z pobieraniem poprzez Turbine Downloader, poeksperymentujcie z włączoną i wyłączoną opcją P2P (enable peer-to-peer game file sharing) w opcjach. Tak jak było powiedziane wcześniej, program ten umożliwia najpierw stworzenie postaci, potem przejście tutorialu, a w końcu nawet nielimitowaną grę na "rooku" - wszystko podczas ściągania.
@Up
Możesz trochę opisać ten system walki? Jeśli będzie mi pasował, to ściągam tą gre.
Yoh Asakura
15-11-2009, 12:21
Zaraz będę ściągał. Może się zorganizujemy na jednym serwerze? Jest tam jakaś opcja tworzenia gildii or smth? Zawsze fajniej się gra z ludźmi, których się zna.
W dużym uproszczeniu i skrócie: zamiast zaznaczyć przeciwnika jak w WoWopodobnych grach i nawalać w hotkeye ile wlezie, walczy się ręcznie. Jedno kliknięcie myszy to jedno machnięcie mieczem, toporem czy z czego tam się korzysta. Do tego dochodzą uniki (odskok w danym kierunku, przy rozwiniętej umiejętności - turlanie się). Walka na dystans przypomina z kolei strzelankę - celujesz i klikasz.
Dodatkowo za złoto w grze można nająć najemnika, który przez godzinę będzie podążał za Tobą i pomagał w walce. Można zdać się na inteligencję komputera, lub wydawać mu rozkazy. Poza oczywistymi korzyściami w walce, otwiera to całkiem sporo dodatkowych możliwości, bo w niektórych dungeonach natknąć się można na obiekty, z którymi wejść w interakcję można jedynie wtedy, gdy posiada się odpowiednio wysoką wartość atrybutu (np. 18 siły, 16 inteligencji - liczby wziąłem z kosmosu ;)). Co ma zrobić głupiutki wojownik grający solo? Rozkazać zbadać te dziwnie wyglądające drzwi swojemu niedawno najętemu magowi. ;)
@Up
Dziękuję. Teraz już wiem, że to gra dla mnie :]
@Yoh
Czemu nie? Niech ktoś znajdzie jakiś dobry server (najlepiej Rothes, bo o ile mi się wydaje, gra on najdłużej) i jedziem!
@Topic
Ściągać będe dopiero wieczorem, aktualnie by to przeszkadzało innym użytkownikom lan (brat :/)
Yoh Asakura
15-11-2009, 12:44
Moje łącze jest aktualnie mocno obciążone i ściąganie potrwa bagatela 13 godzin...
Ale ci, co grają - zapodajcie jakiś świat, na którym moglibyśmy wszyscy zacząć razem grę.
Pamiętam, iż ostatnio ściągałem grę przez program, gdzie dało się stopować ściąganie. Byłoby to pomocne, bo za 2 godziny idę do dziadków. Uruchomiłbym je wtedy, a dokończyłbym w nocy.
Yoh'u, masz może pojęcie, czy w D&D też jest coś takiego?
Kropaofc
15-11-2009, 12:51
A moze na tym serwie co jest ta polska gildia portalu http://my.ddo.com/guild-cannith-gildia_ddopl/ czyli na canith przyjmuja oni wszystkich i pomagaaja :D
JA mam juz ta gre na kompie ale konta nie moge zrobic ;/
Szukam pomocy, tez na tej stronie http://ddopl.com/czym-jest-ddo?time=1258284198
mam pytanie do gry
Czy jest swiat zewnetrzny czy tylko chodzimy po instancjach ? I jak lvl leci nudnie czy az sie chce expic :D?
Od początku było mówione, że na Argonnessenie więc może tam. Ale tak czy owak mnie zaraz szlag trafi bo ten durny turbine nie chce mi działać. Stworzyłem postać i od wczoraj jest "wait for download" a plik zatrzymał się na 191,23/191,48 szczyt poprostu :<
Kropaofc
15-11-2009, 13:00
Dla pewnosci tu robicie konto ?https://trial.turbine.com/ddo.php
Wygląda na to, iż łucznik będzie najciekawszą postacią do grania. Który server w końcu bierzemy?!
Glon Elriel
15-11-2009, 13:17
Ten na A hmm.. Argonessee~~
Yoh Asakura
15-11-2009, 13:18
Ja sobie zastrzegam prawa do półelfa wojownika!
Yuri_Hyuga
15-11-2009, 13:24
Amorn Kythe, Argonnessen, elf łotrzyk.
"Ztimowałem" się z taką pipką jedną z tego forum. Siekamy wszystkich kultystów i innych muzułmanów...nie, czekajcie, oni są chyba innego wyznania xD
Ok, to siekamy wszystkich kultystów, co wierzą w "Pożeracza". No cóż, ja się ich wiary czepiać nie będę - co kto lubi.
Jak ktoś chce, to niech pisze, ale nie obiecuję, że odpiszę.
Kropaofc
15-11-2009, 13:41
Ja mysle o paladynie albo lucznik :D No albo cos leczacego ;p
sphinx123
15-11-2009, 14:14
Takie sobie, odinstalowałem dość szybko <3
Wielkimanitu
15-11-2009, 14:24
Ludki, ma ktoś podobnego kompa do mojego (http://forum.tibia.pl/showpost.php?p=2686584&postcount=5)? Bo jakoś nie widzi mi się ściąganie 6 GB, jeśli gra będzie klatkować...
Kropaofc
15-11-2009, 14:28
Jest mam konto :) robie postac nick shirari artis na Argonnessen
Jeszcze raz powtarzam, dla nieumiejących przeczytać pierwszego posta. Świat - Argonnessen.
Nie pamiętam czy podawałem już nick - Arkey Vatarloth.
Yoh Asakura
15-11-2009, 15:04
17% mam, do wieczora się powinno ściągać. Też robię postać na Argonnessen. Nick podam później :p
Kropaofc
15-11-2009, 15:40
Skomplikowana ta gra :D ale 1 wrazenie extra tylko musze poszukac info jak rozwinac postac
Argonnessen. ? spoko tez zaraz stworze bohatera
http://ddo.mmodb.com/guides/paladin-build-guide-97.php
Kropa, nie bij, ale chyba troche źle ci doradziłem ;d
Kropaofc
15-11-2009, 17:04
Qrde jakby nie mogli napisac tak :D
Str tyle i tyle cha tyle i tyle takie skile itakie i all xD
Polowy nie rozumiem itak :]
Argonnessen
Erava Kserozz
Rogue
Na szczęście Turbine Points, które można zakupić, otrzymuje się również co każde zdobyte 100 punktów favoru, dzięki czemu, jeśli ktoś nie chce płacić, a ma czas, może farmić TP tworząc nowe postacie.
Na czym to dokładnie polega? Bo wiem, że sklepikarz po zrobieniu pierwszych zadań w mieście ( tj po tym qs w tawernie ) coś mi powiedział o tym sklepie i było tam coś o free, tyle że ja tego nie przeczytałem ( bo nie byłem przygotowany i odruchowo kliknąłem w pierwszą odpowiedź ) ;[
@edit:
Już wiem co powiedział, ale nadal nie wiem ile dostałem tych favorów, gdzie to sprawdzić itp.
Wykonujcie po prostu wszystko na czym macie zlote klepsydry na mapie.
@kropa
Dobrze dobrałeś teraz staty. Rozpracuj tylko te spelle, możliwe, że paladyn ma leczenie dopiero na 2 lvlu.
Pewnie powiedział, że masz Free konto i gówno dostaniesz. ;d
@Arcan
Jaka rasa najlepsza dla łucznika?
@Edit
Pomyłka.. zdarza się. Thx
Łucznik to już klasa, chyba mówisz o rasie. Elf, bo kosztem consta dostaje dexa, a premia ze zręczności jest dla łucznika premią do ataku.
Gdzie się sprawdzało to z pamięci nie powiem - pewnie gdzieś w okolicach questów. Za ukończenie każdej instancji dostaje się pewną ilość, przy czym im wyższy poziom trudności, tym więcej favoru za daną lokację. Za każde 100 favoru zdobyte daną postacią dostaje się za free 25 TP. Są też pewne progi favoru za które dostaje się jednorazowo na każdym serwerze TP (np. pierwszy raz na danym serwerze zdobyłeś 25 favoru - dostajesz ileśtam TP).
Polecam tę stronę (http://ddowiki.com/page/Newbie_guide) dla początkujących.
Opuścił już ktoś początkową wyspę? W tym mieście do którego się potem trafia jest fajny quest z atakiem goblinów na fortecę. :)
Yoh Asakura
15-11-2009, 18:05
Jak wymiatałem w BG, ID i NWN to dam sobie radę? :confused:
sphinx123
15-11-2009, 19:02
Mogę dać grze jeszcze jedną szansę w sumie ;<
Oczywiście będę grał czymś leczącym.
Chociaż z tego co pamiętam, ostatnio miałem straszne lagi o_o
@edit
Podajcie nicki, lasencje <3
Kropaofc
15-11-2009, 19:08
Hehe czyli nie dawac od nowa :D ?
W sumie pogram tak i tak pewnie nie zauwaze roznicy bo narazie nic nie osiagne wiekszego :D Moze zrobmy od nowa liste w 1 poscie nickow i klas zeby do porzadku bylo a tak trzeba szukac :] moze edytuj 1 temat i tam dodawaj arcan
moze zrobmy jakas gildie czy cos bedzie latwiej sie komunikowac:)
Glon Elriel
15-11-2009, 20:06
Szu Do'urden 2lv Barbarian
To będzie:
Ghernie Łucznik
Nie wiem jaka to klasa może być..
sphinx123
15-11-2009, 20:11
Patelnia van de Kamp - Czarodziejka xd
Erava Kserozz - Rogue
Za każde 100 favoru zdobyte daną postacią dostaje się za free 25 TP.
Ehh... ale ten favor wolno leci ;[
Fakt, że gram roguem, zbieram wszystkie rzeczy, bawię się w dodatkowe zadania itp. x[
Opuścił już ktoś początkową wyspę?
Ja.
Smoczuś:
http://img233.imageshack.us/img233/534/screenshot00002hz.jpg
http://img80.imageshack.us/img80/3049/screenshot00004.jpg
Niestety, walki nie było ( a liczyłem że chociaż popatrzę ;[ )
a ja jak zwykle... SamantaPOL warrior / soldier
sphinx123
15-11-2009, 21:14
a ja jak zwykle... SamantaPOL warrior / soldier
Wczucie w klimat plx.
Zero, ty już w Stormreach?
Jeśli tak, to mamy 3 osoby na questa z atakiem na twierdzę.
Ja raczej w poniedziałek, wtorek i środę nie będę grał (no może w środę około 19).
Jako, że jestem tu chyba jedynym wizardem, to skupuję wszystkie zwoje, których jeszcze nie mam, najbardziej interesują mnie zwoje 2 lvl. Oczywiście mówię tylko o zwojach arcane (dla wizarda).
Kropaofc
15-11-2009, 21:44
Shirari Artis Paladyn :) Co z ta gildia :]
Ide nawalac :P
Nie przeginajcie, bo was za te 3 dni nie dogonię z levelem :p
Kropa, co z tym leczeniem?
@Arcan
Wizard? Długo się wahałem czy być nim czy sorcererem... wątpliwości zniknęły po kilku minutach gry - wizard ma zbyt mało many i za wolno rzuca czary. :P Zamiast ślęczeć godzinami nad zakurzonymi księgami i zwojami, poczuj w sobie wrodzoną moc - sorcek ftw! ;)
Ten quest z atakiem na twierdzę (teraz to nawet zaczynam powoli mieć wątpliwości czy to aby na pewno były gobliny :D) to nic nadzwyczajnego. Po prostu fajna sieczka jest i odstaje nieco poziomem trudności od tych początkowych.
Skoro coraz więcej osób opuszcza już Khortos, znaczy, że zbliżacie się powoli do 4 poziomu. Nie kupujcie przedmiotu odblokowującego możliwość dalszego expienia za TP - prędzej czy później (zazwyczaj prędzej :D) pojawi się jako nagroda za quest w Stormreach. Wystarczy odrobina cierpliwości, a można zaoszczędzić sporo TP.
Poza tym, zainteresujcie się tym (http://ddowiki.com/page/Dragonmarks). Im wcześniej, tym lepiej.
Wczucie w klimat plx.Bo Patelnia to taka klimatyczna jest, nie? ;)
Wizard może i ma mniej many i wolniej rzuca czary, ale ma więcej slotów na czary i może je sobie dowolnie przy fontannie dobierać. Tworząc sorca wybierasz na początku tylko 2 czary, wizard wybiera 7.
Nie chciałem już cię poprawiać, ale to koboldy, a nie gobliny ;p
AzuranskiRookstayerXL
15-11-2009, 22:26
Też założyłem Wizarda, nick Asuria, fri zwoje plax.
Zwoje można też kupić w markecie w Stormreach, ale kosztują coś koło 150gp za jeden. Chyba pozbieram trochę kasy i kupię wanda castującego magic missile (~850gp).
Pamiętam gdy ta gra wyszła, była płatna i nikt nie chciał w nią grać, a Ci którzy zapłacili żałowali i po 2 tygodniach wracali do innych gier, szkoda że ich nie posłuchałem bo zmarnowałem tylko pieniądze. Ta gra jest słabsza od tibii, a jeżeli nie jesteś fanem D&D nawet nie masz co ściągać.
Edit: Jeżeli gracie w WoW'a to na pewno nie ściągajcie
Wczucie w klimat plx.
jak ci nie pasi to może moja wojowniczka :
Salivan
Kropaofc
15-11-2009, 23:05
Pamiętam gdy ta gra wyszła, była płatna i nikt nie chciał w nią grać, a Ci którzy zapłacili żałowali i po 2 tygodniach wracali do innych gier, szkoda że ich nie posłuchałem bo zmarnowałem tylko pieniądze. Ta gra jest słabsza od tibii, a jeżeli nie jesteś fanem D&D nawet nie masz co ściągać.
Edit: Jeżeli gracie w WoW'a to na pewno nie ściągajcie
Ja gralem w wowa i ta gra jest jak dlamnie lepsza ;p
Ok, zaczynam ściągać. Boję się tylko, że nie nadarzę za wami! :/
Owszem, wizard ma dużo większy zasób czarów, i na pewno w każdej sytuacji będzie miał coś przydatnego pod ręką. Tylko czy aby na pewno odpowiada Ci w drużynie rola buffera/CC? Ja tam wolę siać spustoszenie. ;)
Lektura obowiązkowa (http://forums.ddo.com/showthread.php?t=195766) dla wszystkich, którzy planują grać jedynym-słusznym-typem-bohatera, czyli którąś z tych dwóch postaci magicznych. ;)
W sumie to założę sobie dzisiaj postać na Argonessen. Pewnie za dużo nie pogram, ale narobiliście mi znów smaczku. :P
Tholdrim - human sorcerer (do 400 favoru, potem kasacja i zamiana w drowa)
@ktoś tam up
Gra jest zua, po co argumenty, ona po prostu jest zua! :(
@up
Nie lubię roli buffera, ale gdy wybuffuję siebie na maxa (+4 do wszystkich statow) to moge siać spustoszenie moim staffem, o!
To, że mnie ciągnie do wizarda, to już moje zboczenie zawodowe. I w papierowym D&D, i tutaj. Może się przekonam do sorca, ale dopiero gdy będę miał drowa ;p
Btw. Favor gromadzi się na koncie, czy na postaci? Czy nie łatwiej na tego drowa zrobić 8 postaci, czy brnąć długo jedną?
Favor gromadzi się na postaci, TP na koncie.
Jeśli uzbierasz na jednej postaci total favor 400 to odblokujesz możliwość tworzenia drowów na danym serwerze. Jeśli chcesz odblokować sobie tę rasę na wszystkich serwerach musisz ją kupić w DDO Store za 795 TP. Nie licząc, wspomnianych przeze mnie wcześniej, bonusowych TP za "progi", musiałbyś wyfarmić 32 razy po 100 favoru jedną, lub wieloma postaciami. Poza tym ja tam wolałbym wydać TP na zakup nowych terenów i przygód.
Btw. za zdobycie total favor 1750 (podobno ma się tyle koło 12-16 poziomu) można sobie odblokować "32 points build", czyli tworzenie postaci z 32 punktami atrybutów do rozdania zamiast 28...
Z tym 32 points buildem to wątpię, czy ktoś mając 12 lvl będzie chciał zaczynać od nowa.
Btw.
Jesteś znacznie mniej mroczny po zmianie avatara ;p
Ja bym zaczął, gdyby nie to, że Drow, jako jedyna rasa, nie może skorzystać z tego buildu (zapewne dlatego, że i tak dzięki bonusom jest swego rodzaju "32 points" ;)).
Nie zagłębiałem się w to dokładnie, ale po osiągnięciu maksymalnego poziomu istnieje możliwość reinkarnacji, z którą wiąże się okazja do "przekonwertowania" istniejącej postaci do buildu 32-punktowego, większa moc i jeszcze wolniejsze expienie. Nie trzeba zatem zaczynać od nowa (w pewnym sensie). ;)
PS. To mój stary avek, z czasów zanim zostałem moderatorem. Poza tym Chrno (postać z avatara) to demon, więc nie ujmuje mojej mroczności! :P
@Rothes
Teraz znowu można cię rozpoznać patrząc tylko na avka.
Salithelis Starbreeze, melduje gotowość do walki. Wojowniczka drugiego kręgu wtajemniczenia, zawsze chętna na kolejną epicką przygodę.
Furizu-kun
@Rothes
A co niby się w tym avku zmieniło? Ja tam nie widzę tylko takich 3 kropeczek co były w rogu.
@DDO
Ja pier... Tzn. Ojejku! Dzięki Download Loaderowi uzyskałem 785 KB/s na internecie 4mb (rano 2Mb, wieczór 4Mb VEKTRA). DDO ściągnie się w 2h (transfer około 500).
Yoh Asakura
16-11-2009, 10:55
Mranu, elf wojownik.
Dopiero zaczynam, w sumie liczyłem na to, że moja postać zacznie w czymś zacniejszym niż obdarte szmaty :P
@Edit:
Jeej, ale zaskoczenie. Idę sobie do tej tawerny, bo takie dostałem polecenie, zaczepił mnie jakiś gracz i dał mi zbroję za darmo. No normalnie szok!
@Edit2:
Niech ktoś poradzi, jak najlepiej rozwinąć wojownika-elfa. Mam zamiar walczyć przy użyciu dwóch broni.
Mranu, elf wojownik.
Dopiero zaczynam, w sumie liczyłem na to, że moja postać zacznie w czymś zacniejszym niż obdarte szmaty :P
@Edit:
Jeej, ale zaskoczenie. Idę sobie do tej tawerny, bo takie dostałem polecenie, zaczepił mnie jakiś gracz i dał mi zbroję za darmo. No normalnie szok!
@Edit2:
Niech ktoś poradzi, jak najlepiej rozwinąć wojownika-elfa. Mam zamiar walczyć przy użyciu dwóch broni.
Wojownik? Elf? To jakiś oksymoron?
W jednej z misji dochodzę do takiego miejsca:
http://img697.imageshack.us/img697/6479/screenshot00005.jpg
Spot informuje mnie o ukrytym przejściu, które z resztą widać na mapie, ale gdy używam Search to postać mi tego nie wykrywa... WTF?
---
Tak, nadal walczę rapierem, który dostałem w nagrodę za pierwszy dungeon xD
Kropaofc
16-11-2009, 16:11
Ja musze zaczac czytac na temat paladyna :/ A wogole gram ale nie wiem ku czemu daze. Czy powinienem juz inwestowac w zbroje itp nowe miecze ? CZy tylko itemy questowe ?
@edit1
A i jakie warunki trzeba spelniac by moc zrobic gildie ? Zrobmy nasza bedzie latwiej nam sie komunikowac itp :]
@edit2
Chcialem zagrac a tu update ;/ w tygodniu duzo nie dam rady byc online wiec pewnie mnie wyprzedzicie ;D
sphinx123
16-11-2009, 16:41
http://i36.tinypic.com/2u45tg2.jpg
To by było na tyle, jeżeli chodzi o moją przygodę z tą grą xd
Do wszystkich, którym wyskakują dziwne błędy przy launcherze, spróbujcie sposobu z uruchamianiem gry na linuxie. Napisałem o tym w pierwszym poście. Sposób raczej działa też na windowsie. Dzięki niemu omijamy tego zbugowanego launchera.
@ktoś tam up, kto chciał walczyć dwoma broniami
Tutaj to trochę się różni od dnd, ale w papierowej wersji wojownik miał olbrzymie kary do testów ataku dwoma broniami. Do tego powinna być inna klasa. Upewnij się, żebyś nie musiał potem kasować postaci.
@edit
Zmodyfikowałem trochę pierwszego posta, jeśli macie jakieś uwagi, to piszcie mi pw.
Kropa, daj swój nowy nick tutaj.
@Rothes
Wiesz może na którym lvlu paladyn otrzymuje pierwszy skill leczący? Kropa za trzecim razem wybrnął, jesli o stat-build chodzi, ale w ogóle czarów nie posiada.
Yoh Asakura
16-11-2009, 18:35
@ktoś tam up, kto chciał walczyć dwoma broniami
Tutaj to trochę się różni od dnd, ale w papierowej wersji wojownik miał olbrzymie kary do testów ataku dwoma broniami. Do tego powinna być inna klasa. Upewnij się, żebyś nie musiał potem kasować postaci.
Wybrałem elfa fightera, ścieżka whirlwind. Właśnie zastanawiam się, czy nie warto tego zmienić i jednak zrobić zwykłego człowieka, bo w sumie elfem ciężko się rozwijać w zawodzie wojownika. Lepszy do tego byłby półelf, ale nie ma tej rasy.
Paladyn uczy się rzucać zaklęcia kapłańskie pierwszego poziomu na 4 lvlu.
Moja obecna postać to Ithevia Duskwalker, krasnoludzki kapłan. Dużo prościej i szybciej soluje się nią questy niż sorcem, toteż do czasu wbicia 400 favoru to jest moja postać. Pograłem dzisiaj godzinkę przed wyłączeniem serwerów, więc dopiero 2 lvl.
Tholdrima (a w zasadzie Tholdrima Duskwalker) stworzyłem tylko po to, aby nikt mi nie zakosił imienia. Zastanawiam się jednak nad jakimś ciekawszym i oryginalniejszym nazwiskiem.
Glon Elriel
16-11-2009, 21:16
Siema
Jeśli chodzi o ten całe otwarcie DDO lunchera a zarazem gry mogłby ktos opisac w kilku krokach po polsku jak to zrobic bo mianowicie niemam problemow z angielskim ale za to obsługa linuxa czy innych systemow jest u mnie na poziomie gorszym niz zero poniewaz nigdy niemiałem doczynienia z systemem
z góry dzieki
Pozdro
Yoh Asakura
16-11-2009, 21:18
Ja nie wiem, jak można mieć tutaj z czymkolwiek problemy. Wchodzi się na oficjalną stronę, ściąga się klienta, z klienta zasysa nam grę i cała filozofia.
Dokladnie tak. Jezeli wyskakuje Ci jakikolwiek error przy logowaniu - powodem jest dzisiejszy update. Ktory konczy sie o 16 ich czasu. (-5gmt, my bodajze mamy +1 gmt czyli od 16 odlicz 6 godzin - 22.)
Kropaofc
16-11-2009, 21:29
Moja nowa postac Thadenn atris
Glon Elriel
16-11-2009, 21:39
Hm.. ja troche inaczej policzyłem te godziny i dlatego sie troche zmartwilem ze teraz bede gdzies musial kombinowac odpalenie gry (Policzylem ze jezeli jest -5 a my mamy +1 to wychodzi ze jezeli oni maja 6-12 upd to my mamy 12-18 xd )
i pewne równanie:
Ja=/= obsługa kompa
Pzdr ze szlaku
@Rothes
Miałem kleryka, człowieka, tylko zostawiłem go na czarną godzinę (jakby mi się wizz znudził). Jak oceniasz grę kapłanem?
Wyładowania atmosferyczne w moim modemie, skutecznie uniemożliwiają mi uzyskanie pełnych 100% downloada. (Coś zwaliło mi neta i ledwo działa mi strona :/ Wiedziałem, że 700 kb/s jest zbyt piękne by mogło być prawdziwe)
komu ty to mówisz... ja mam podobno 12MB/s a jakoś mam ściąganie 20kb/s
Przyjacielu, Internet nie przewidywalny i zmienny jest.
sphinx123
17-11-2009, 00:02
Nie mam pojęcia jak Was odnaleźć w tej grze =D
Kropaofc
17-11-2009, 11:52
Musisz wcisnąć o i zakładka friends i dodajesz nasze nicki zielona kropka znaczy że ktoś jest online :)
Qrde uzylem czaru leczacego raz i teraz nie moge wie ktos w czym rzecz:D?
Czar leczący będziesz miał dopiero na 4 lvlu, pewnie użyłeś tylko skilla heal. Chyba, że już masz 4 lvl.
Kropaofc
17-11-2009, 18:36
dostalem jakis nowy skill przy upie na 2lvl jutro napisze jaki dokladnie
Yoh Asakura
17-11-2009, 18:47
Starą postać skasowałem. Zrobiłem nową, zwykły wojownik, człowiek. Imię: Kyrtap.
@Rothes
Miałem kleryka, człowieka, tylko zostawiłem go na czarną godzinę (jakby mi się wizz znudził). Jak oceniasz grę kapłanem?Albo ja robię coś nie tak, albo kleryk wcale nie jest "excellent" do gry solo. ;)
Solowanie instancji jest dużo prostsze aniżeli magiem, ale mimo wszystko nie jest łatwo, szczególnie na elite. Czary pierwszego poziomu są mało przydatne (heal, summon monster, bless z tych ciekawszych) - mam nadzieję, że od 3 lvl dostanę coś lepszego. W zwarciu jakoś to idzie, ale do jakiegokolwiek wojownika to daleko mojemu klerykowi.
Wciąż 2 lvl, około 50 punktów favoru. Od jutra będę miał znacznie więcej czasu na grę, bo najgorsze zajęcia w tygodniu są właśnie w środy. ;)
Yoh Asakura
17-11-2009, 21:11
Ciężko jest wykonać epica samemu w pierwszym mieście?
Nareście! Net mi się spieprzył, a zostało tylko 10 mb. To komórką leciałem \o/. (Darmowy internet = służbowa rodziców)
Bynajmniej grę mam, właśnie się instaluje, zaraz editne z wynikami.
@Edit
Zainstalowałem, gram.
Wielkimanitu
17-11-2009, 21:54
Nareście! Net mi się spieprzył, a zostało tylko 10 mb. To komórką leciałem \o/. (Darmowy internet = służbowa rodziców)
Bynajmniej grę mam, właśnie się instaluje, zaraz editne z wynikami.
@Edit
Zainstalowałem, gram.
Przynajmniej, słoneczko, przynajmniej. (ku*wa mać!)
@TOPIC
Ja to se będę jeszcze jakiś tydzień ściągał, choć nawet nie wiem, czy będzie działało. No ale cóż, i tak nie mam nic do roboty.
sphinx123
17-11-2009, 22:16
Kurcze, no i zaczynają się schody z questami :D A tak było banalnie przez kilka pierwszych ;<
Eeeyyyuuu...
Skoro...
Za każde 100 favoru zdobyte daną postacią dostaje się za free 25 TP.
... to jak to się stało, że:
http://img230.imageshack.us/img230/6897/screenshot00007o.jpg
A wcześniej miałem 25 też od niczego O_o
btw. jak zwiększyć int jako rogue? ;[ Nie mogę wysearchować niektórych miejsc itp.
Wydaje mi się, że w tym samym poście, który zacytowałeś, napisałem również, że TP otrzymuje się za przekroczenie pewnych progów punktowych favoru raz na serwer.
http://forums.ddo.com/showthread.php?t=197647
Kupiłeś coś za TP? Ja mam coś koło 150 TP, a grałem tylko na dwóch serwerach i na żadnym nie dobiłem nawet do 100 favoru.
Jutro dobije 2 lvl. Fajna gra, chociaż lekko mi muli na maksymalnych detalach. Niespodzianką było dla mnie to, iż gra działa z zgodnością z Direct10 ;D. Będę musiał zmienić rozdzielczość na mniejszą (wtedy będzie chodziło płynnie).
Mam 170 latency, też tak macie?
Kropaofc
18-11-2009, 10:10
Skonczylem wkoncu kraine wprowadzajaca :D i zrobilem juz 2 lub 3 questy w nowym :) I pytam poraz 4 ;D co z ta gildia :] A i mam pytanie do pvp idzie sie miedzy soba bic ?
@Rothes:
No, masz rację.
Ale za 5 favoru nie dostałem.
Czuję się taki pokrzywdzony :(
A i mam pytanie do pvp idzie sie miedzy soba bic ?
W karczmie jest arena, gdzie się walczy ( tj po prostu schodzisz na dół i ktoś Ci miecz w plecy wbija ). Obok jest organizator walk, ale trzeba długo czekać ;f
Ostatnia próba, robie tak jak powiedział Arcan z tym linuxowskim klientem, mam nadzieję, że zadziała ;p
Yoh Asakura
18-11-2009, 18:00
Dzisiaj pierwszy raz zginąłęm próbując wykonać samemu questa na hardzie. Bardzo podoba mi się to, że wystarczy rzucić na general zapytanie: kto robi questa x na levelu x i od razu zgłasza się kilka osób i w sumie team zbiera się natychmiastowo.
Gra wygląda git, może dziś ustawie ściąganie na nocke. Nie wiem tylko, czy nie będzie mnie zbytnio ścinac.
Sprzęt mam :
2.41 ghz , ati radeon 9200 128mb, 768 mb ram.
Niby jestem gdzieś między minimalnymi, a rekomendowanymi wymaganiami. Mam nadzieję. Cush, zobaczymy po nocce ;>
Yoh Asakura
18-11-2009, 18:45
Mi śmiga na ultra.
@Erverse
Teo ramu trochę mało. Nie byłbym pewien czy ci pójdzie. Nie byłem pewien co do 1Gb, a co dopiero 768Mb.
Mi też śmiga na ultra, chociaż w mieście lekko laguje.
Pójśc to pójdzie, ale nie wiem czy nie będzie mnie ścinało. Będę najwyżej grał na low ustawieniach. W grudniu i tak będzie niu sprzęcior, więc najwyżej się przerzucę xP
Można wiedziec, czy jest jakieś inne źródło ściągnięcia tej gry? Gdy chcę ściągnąc z głównej strony to przekierowuje na inną stronkę, na której jest server maintenance. Tak apropos, to nie wiecie kiedy to się skończy?
Soz za duble, ale refresz się jak najbardziej przyda.
http://myaccount.turbine.com/ - z tej stronki powinienem pobierac grę? Nigdzie na głównej nie widzę takiej opcji, a na każdą stronkę na jakiej podejrzewam, że link do gry powinien byc, jest off/przerwa techniczna?
nvm, wyguglowałem już coś.
Hueheuhe, solo. ;d
http://img684.imageshack.us/img684/6295/ddo.jpg
74 favoru... ja chcę już drowa. :(
Hmm... Jak tu tworzyc party na questy? O ile wielej więcej expa się dostaje za Elite niż za normala?
O ile wielej więcej expa się dostaje za Elite niż za normala?
Jak robiłem kilka pierwszych wyglądało to mniej więcej tak: normal - 395 hard - 495 elite - 595, ale to chyba nie chodzi tylko o exp : d
Ludzi do party możesz szukać w okienku, które się otwiera po wciśnięciu "o", danego człowieka można zaprosić klikając Invite przy jego portrecie.
btw. zrobiłem postać na innym świecie, i dostałem te 50 tp za 5 favoru ;D ale czemu nie dostałem na ~Argonnesen to nie wiem :[
@edit:
Bueh, ten qs z atakiem był łatwy : d
Ale fajnie by go było zrobić większą grupą ( albo na hard/elite )...
Wtf? Jak tu zrobic konto? Na głównej stronie klikam My account i przenosi mnie na stronkę, gdzie aby się zarejestrowac muszę miec Product Key. Gra podobno darmowa. Więc?
edit
dobra, konto mam. teraz tyko uzerac sie z jakims game error 201...
coz, gra chyba nie dla mnie;<
system poruszania się jest trochę niewygodny. Ogólnie takie gothicowe mmorpg
@Up
Też mi to odrazu przypomniało Gothica. Da się przyzwyczaić.
Dobra, zwracam honor ;d Wczoraj wybrałem po prostu złą profesję. Grałem sorcem i muszę przyznac - grało się z deczka nie wygodnie. Dziś rano stworzyłem rogue na the dark blade, teraz grałem 2 godziny z czego godzine robiłem questy z jakimś typkiem;p Tylko mam parę pytań.
@Rothes
jak ustawiłeś paski skilli w ten sposób?
@gra
Ocb w czarze healing u rogue? Pisze coś po angielsku, ale dziwnie napisane i rozumiem zaledwie połowę. Pisało coś o uleczaniu do 1hp albo coś takiego, ale najwyraźniej źle zrozumiałem.
No i teraz leczenie. Jest jakiś sposób oprócz potionów, jedzenia i tych kamieni?
Potiony trochu drogie jak na moją kieszeń. 1 Kosztuje 60 golda a ja mam około 7 silverów. Można gdzieś kupic jakieś jedzenie? Dostałem w nagrodę hama i muszę powiedziec, że fajnie leczy ;d
Zeex - rogue - Erverse
Wpiszcie mnie na listę, jeśli można ;>
Argonessen ofc.
Aha, jeszcze jedno.
http://www.youtube.com/watch?v=P00YRexq5PA
Ten rogue jak się skrada, idzie z deka bokiem. U mnie to wygląda trochę inaczej. Mianowicie - idę przodem. Czym to spowodowane?
Ma większy poziom szybkości skradania czy co?;p
Hmm, pewnie chodzi o rasę. A więc - jaka rasa jest na filmiku? Ten malutki człowieczek?;]
@Up
Co to pasku skilli, masz na nim taką "strzałkę". Gdy ją klikniesz, pojawi Ci się kolejny pasek, by go przesunąć najedź myszką na samą krawędź, wciśnij LPM i przeciągnij gdzie chcesz.
Dolaczam się do pytania o jedzenie.
Co do heala to pewnie chodzi o X punktów zdrowia/poziom magiczny.
Jesteś jeszcze online?
Dopiero się wylogowałem. Zrobiłem dunga i dobiłem do 100 mobów w korthos.
Dobra, zwracam honor ;d Wczoraj wybrałem po prostu złą profesję. Grałem sorcem i muszę przyznac - grało się z deczka nie wygodnie. Dziś rano stworzyłem rogue na the dark blade, teraz grałem 2 godziny z czego godzine robiłem questy z jakimś typkiem;p Tylko mam parę pytań.
@Rothes
jak ustawiłeś paski skilli w ten sposób?
@gra
Ocb w czarze healing u rogue? Pisze coś po angielsku, ale dziwnie napisane i rozumiem zaledwie połowę. Pisało coś o uleczaniu do 1hp albo coś takiego, ale najwyraźniej źle zrozumiałem.
No i teraz leczenie. Jest jakiś sposób oprócz potionów, jedzenia i tych kamieni?
Potiony trochu drogie jak na moją kieszeń. 1 Kosztuje 60 golda a ja mam około 7 silverów. Można gdzieś kupic jakieś jedzenie? Dostałem w nagrodę hama i muszę powiedziec, że fajnie leczy ;d
Zeex - rogue - Erverse
Wpiszcie mnie na listę, jeśli można ;>
Argonessen ofc.
Aha, jeszcze jedno.
http://www.youtube.com/watch?v=P00YRexq5PA
Ten rogue jak się skrada, idzie z deka bokiem. U mnie to wygląda trochę inaczej. Mianowicie - idę przodem. Czym to spowodowane?
Ma większy poziom szybkości skradania czy co?;p
Hmm, pewnie chodzi o rasę. A więc - jaka rasa jest na filmiku? Ten malutki człowieczek?;]
Dodałem już do listy.
Potiony się nie opłacają, lepiej na godzinę wynająć kleryka hirelinga, leczy co chwilę, a kosztuje tyle co 1-2 poty. Oczywiście najlepiej wynajmować hirelinga na swój lvl (większego nie da się przywołać, mniejszy lvl nie wyrabia przy silnijszych mobach).
Co do skradania, to nigdy nie zwracałem uwagi czy idzie bokiem.
Mam nadzieję, że nie wziąłeś gotowej postaci, tylko custom. Gotowe postaci może i oszczędzają biegania od poradników do poradników, ale największą radość sprawia tworzenie od 0. To też większość uroku D&D.
Ten heal (co czytałeś o 1 hp), to nie czar, tylko umiejętność, którą posiada każda klasa.
@Up
;/ A jak wziąłem "gotową postać" (przynajmniej coś podobnego pisało przy przejściu na 2 lvl)
No niestety, wziąłem gotową postac. Ktoś coś pisał kilka stron temu, że jak się weźmie custom to potem nie można tego odwrócic(?) czy coś w tym stylu, więc nie brałem. I tak ta postac jest tylko do poznania gry.
Co do prowadzenia gotowej postaci, to wydaje mi się, że automatycznie jest wszystko przydzielane, często zbędne rzeczy.
Lepiej napisać "<klasa> guide ddo" na googlel, niż brać niedopracowane, gotowe postaci. Największą zaletą tej gry jest zaawansowany edytor, wybierając gotowca, rezygnujecie z własnej kontroli rozwoju postaci. (Tutaj nie wiem, czy przy awansowaniu już nie wybieracie sami, ale wtedy gotowiec by nie miał sensu, bo by zmarnował 1 lvl)
Kulikos Sharp'tongue misiaczki ;*
Ranger, i narazie tylko biegam i nie wiem co się dzieje :D ale już wiem, że będzie maniaczenie ;)
Dobra!
Jestem Elfką zwaną Ghernie Mideanne i jestem Rangerem.
Przeszedłem właśnie na drugi kontynent z przybyszem zwanym Zeex. Mamy zamiar, razem odkryć kilka tajemnic, zgłębić wnętrza jaskiń i zdobyć wszystkie skarby tego świat. (Stworzyliśmy party i mamy zamiar zrobić 1 quest. Jedyny problem jest taki, iż musiał on wyjść z psami na spacer...)
Kropaofc
21-11-2009, 14:12
Zrobmy Gildie
Pomyślimy o tym, jak na razie widzę, że połowa tej listy to użytkownicy, którzy porzucili tą grę i nie byli łaskawi napisać nawet jednego posta, aby zaktualizować spis postaci.
Kropaofc
21-11-2009, 14:59
Ja nie moglem grac ze wzgledu na chorobe moze dzis zagram :)
Przepraszam, iż tak nagle odszedłem ale mój obiad trwał od 5 minut
Też jestem za gildią, ale pewnie trzeba spełniac większe wymagania. Tj - wyższy lvl, no i pewnie założenie trochę kosztuje ( jak w większości gier).
Mamy nawet sporą grupkę osób z tego forum + 1 miły dwarf, z którym ja i arcan robiliśmy dziś questy :s
Kropaofc
21-11-2009, 16:08
Szkoda tylko, ze ostatnio mialem tak malo czasu na gre :/ mam dopiero 2lvl :D
Ale nadrobie :) A co do gildii to latwiej by tez bylo sie komunikowac i zbierac ludzi na questy
Jutro będzie nowy gracz - Robek
Pytał się mnie jaka najlepsza będzie klasa do grania razem z nami.
Wg mnie powinien to byc kleryk, bo chyba jeszcze takiego nie mamy, ale z drugiej strony klerykiem gra się chyba nudno, a zwłaszcza na początku gry, co myślicie?
Kleryk się przyda zawsze, ale każ mu wybrać to, czym będzie mu się najprzyjemniej grało.
Yoh Asakura
21-11-2009, 17:04
Ja dzisiaj opuszczę Korthos koło 20, wtedy znajdę czas na grę
Z tego co pamiętam, aby założyć gildię trzeba coś kupić w DDO store za TP.
Klerykiem nie gra się nudno, taka hybryda pomiędzy magiem, a klasami walczącymi w zwarciu. No, chyba, że ktoś planuje tylko nim leczyć innych i się przyglądać jak walczą...
Dostałem za darmo z uczelni Windowsa 7, więc postanowiłem go wypróbować... właśnie ściągam grę od nowa - transfer 3 MB/s. :D
To pisz do Erversa, oprowadzi cię po Storm. Nick - Zeex.
Ja dzisiaj będę albo bardzo późno, albo w ogóle.
Yuri_Hyuga
21-11-2009, 18:02
Tak w ogóle - dlaczego na Argonnessen są takie lagi (przynajmniej ja takie mam), a np. na serwerze Thelanis takowych już nie znajduję?
Ja tam lagów nie dostrzegam, jedynie drastyczny spadek fps ( wina kompa)
Może trafiłeś w przeludnione miejsce(miasto) albo po prostu argonessen bardziej zaludniony.
Kropaofc
21-11-2009, 21:08
Albo serwer postawiony jest w innym miejscu. MI np net muli na ruskich np w cs albo jak cos sciagam;/
Edit@
Jak tam, kiedy ktos bd ? Bo wolalbym questy w party porobic :D
Erverse, potrzebny ci jest feat - weapon fineese (czy jak to tam po angielsku brzmi). Będziesz znacznie częściej trafiał.
I tak robię nową postac ; ]
http://forums.ddo.com/showthread.php?t=175391
rozumie ktoś coś z tego ? : /
wszyscy mówią, że dobry build, tyle, że ja z niego rozumiem tylko jak rozdawac skille... Jest tam w ogóle napisane jak rozdac początkowe punkty?
Dobra, coś załapałem. Teraz tak :
Level 1 (Rogue)
Feat: (Selected) Dodge
Level 2 (Ranger)
Feat: (Favored Enemy) Favored Enemy: Undead
Level 3 (Ranger)
Feat: (Selected) Weapon FInesse
Level 4 (Ranger)
Level 5 (Ranger)
O co chodzi z levelem 4 i 5? Wybrac co się podoba czy jak? Autor builda napisał tylko level i klasę ><
ehh. nie pisze też jak rozdac skille przy robieniu postaci od 0. Taki trochę z dupy ten poradnik ...
@UP
Nie tylko ty nie rozumiesz :P
http://forums.ddo.com/showthread.php?t=12250
To ten, którym ja się kierowałem, ale wbrew wszelkim prawom bardziej mi się opłaca bić great swordem, więc coś jest nie tak.
Chyba zrobię czystego rouga z jedną bronią (brak kar z twf).
Kropaofc
22-11-2009, 15:15
Ja chrzanie build :D Probuje sam cos stworzyc . Jak cos nie wyjdzie mowie sie trudno.
Arcan - żeby miec weapon fineesee muszę byc rangerem czy mogę to miec jako rog?
Właśnie nie wiem, możliwe, że potrzebujesz rangera. Okaże się dopiero na 2 lvlu :/
Kropaofc
22-11-2009, 19:59
Zrobilem sobie z ciekawosci nowa postac, nazywa sie Zeonidas -ranger
LarvaExotech
22-11-2009, 22:28
na jakiej to sie edycji opiera?
Ktoś z Was w to jeszcze gra?
Bo do tej pory tylko Arcan'a i Erverse online widziałem.
na jakiej to sie edycji opiera?A Massively Multiplayer Online Roleplaying Game (MMORPG) made by Turbine, that uses the Dungeons and Dragons 3.5 ruleset in the Eberron Campaign setting as its basis.
Źródło (http://ddowiki.com/page/Dungeons_and_Dragons_Online)
Ktoś z Was w to jeszcze gra?
Bo do tej pory tylko Arcan'a i Erverse online widziałem.Ja dzisiaj grałem od 21 do teraz.
Btw. czy ktoś jeszcze poza mną, zastanawiał się, dlaczego w queście Sacrifices (jeszcze na Korthos Island) pojawia się opcjonalne zadanie zabicia maga szkieleta, chociaż nigdzie go tam nie ma? Dopiero dzisiaj na to wpadłem...
Gdy dojdziemy do miejsca, gdzie schodzi się po drobinie, widać coś takiego:
http://img187.imageshack.us/img187/6766/screenshot00000b.jpg
Skacząc po tych... ee... platformach (?) dochodzimy do tego:
http://img233.imageshack.us/img233/4827/screenshot00001j.jpg
Po podejściu do skrzyni pojawia się mag. Uwaga! Jest dość silny.Poza tym, od kiedy kupiłem mojej kapłance +2 full plate i +2 heavy mace to ta klasa po prostu wymiata. Mam 97 favoru - wszystko wysolowane, łącznie z poziomami elite. Gdyby nie sentyment do magów, na pewno to byłaby moja główna postać.
Kropaofc
23-11-2009, 08:40
Ghernie ja gram :) Ale widzisz jak ja online to zas nikt inny :D a ja nie lubie grac sam
A gdzie mozna kupic to plate +2 i np longsword +2 ?
W dzielnicy targowej w Stormreach odpowiedni NPC sprzedają itemy +2, ale ceny wahają się między 5,000-10,000 sztuk złota.
Dużo łatwiej i taniej trafić na jakąś fajną licytację (czasem nawet zdarzają się takie itemy poniżej 2,000 gp każdy) lub kupić od graczy.
Kropaofc
23-11-2009, 10:59
Ok :) a jak juz kupuje to jesli ma ona jakies magiczne wlasciwosci to co dla paladyna moze byc przydatne ?
Edit@
Wlasnie zobaczylem ceny na aukcjach i uzmyslowilem sobie jak malo mam kasy xD. Rothes gdzie ty zarobiles na takie eq :> ?
No ja gram ale i tak chyba już z Korthos wszyscy wypad zrobili co? A poradników nie rozumiem bo są średnio językiem dla laika pisane i nie wiem co się dzieje, a nie chcę postaci sobie zepsuć ;p
Glon Elriel
23-11-2009, 17:42
Ja gram dalej tylko zmieniłem postać z barbariana na fightera nick napisze poźniej
Co do Barba obczaiłem wszystkie możliwosci potem doszłem do tego ze featy i enchamenty zle rozdane pogadalem z kilkoma graczami dostalem bardzo fajne advice i tak o to zrobiłem fightera z wiekszym dps i hp jakby porównac 4lvl barb z 4lvl fighter :>
Pzdr
Kropaofc
24-11-2009, 08:48
Ale cisza :) CO tam ?
Wielkimanitu
24-11-2009, 18:13
Gurwa - Bard :cup:
Ktoś jeszcze jest na tej początkowej wyspie? Jakby co, jutro zagram trochę dłużej.
Kropaofc
26-11-2009, 10:03
Chyba juz nikt nie gra ;p
Ja gram i mam się dobrze na mojej drodze ku rasie drowów - 150 favoru. ;p
Kropaofc
26-11-2009, 20:14
Ja chce juz 4 lvl i wkoncu jakies spelle ;) bo nudno tak aby swordem lac ;p
--- Kropaofc dodał 3 minut i 43 sekund później ---
Edit@
Zalogowalem sie wlasnie i niikogo nie ma ;(
Ja będę grał, obecnie albo mam jakiś trening/cw w cs, albo po prostu nie mam czasu.
Wielkimanitu
27-11-2009, 18:55
Eee, co jest, wszyscy się już wykruszyli? A niegłupia to jest gra...
Beh0lder
27-11-2009, 19:44
Ymh gdzie da sie sprawdzić ile ma się favoru ? :D
btw. beznadziejna gra jeszcze nie widzialem zadnego koxa w swiecacej sie zbroi jak choinka ^^ :(
Up
Pasek w lewym górnym rogu, kliknąc w któreś okienko, najechac na pasek favoru i się wyświetli
@gra
taa.... ja chyba sobię odpuszczę. Gra jest jakaś dziwnie zbugowana, nie mogłem nawet pograc z bratem bo nawzajem siebie nie widzieliśmy i to w sumie nie 1 raz taka sytuacja. Jeśli to nawet nie bug, to anyway nie podoba mi się to.
Beh0lder
27-11-2009, 20:25
Up
Pasek w lewym górnym rogu, kliknąc w któreś okienko, najechac na pasek favoru i się wyświetli
@gra
taa.... ja chyba sobię odpuszczę. Gra jest jakaś dziwnie zbugowana, nie mogłem nawet pograc z bratem bo nawzajem siebie nie widzieliśmy i to w sumie nie 1 raz taka sytuacja. Jeśli to nawet nie bug, to anyway nie podoba mi się to.
W ktores wow poklikalem we wszystkie i nie moge znalezc xD.
Nie widzieliscie siebie w miescie czy gdzie?
/// argh nie moge przejsc jakiegos glupiego questa z ukladanka... grrrrrrrrrr
@edit
omg nie przeczytalem opisu...
@edit2
nie zaliczylo mi questu ... juz po raz 3 jaaa pieerdoleeeeeee aaaaa
taa.... ja chyba sobię odpuszczę. Gra jest jakaś dziwnie zbugowana, nie mogłem nawet pograc z bratem bo nawzajem siebie nie widzieliśmy i to w sumie nie 1 raz taka sytuacja. Jeśli to nawet nie bug, to anyway nie podoba mi się to.Spójrz nad minimapę, zobaczysz tam numer i nazwę lokacji. Musicie obydwaj być w tej samej instancji danej mapy aby się widzieć.
Jeśli rzecz miała miejsce na Korthos to musisz wiedzieć, że są dwie wersje tej mapy - śnieżna i słoneczna. Każdy, kto chociaż raz opuścił Korthos ma dostęp tylko do słonecznej, nowi gracze startują zaś w zimowej wersji.
Ostatnio sporo gram z bratem - obydwoje klerykami (on na stałe, ja zbieram na drowa ;p) - 5 lvl 230 favoru.
@Up
Jesteś online? Nikogo nie ma :F
Beh0lder
27-11-2009, 21:37
Buuu gdzie sprawdzic ilosc favora ;(?
@Up
Poszukaj na obudowie komputera wyłącznika. Gdy znajdziesz, przytrzymaj go dopóki ekran nie zrobi się czarny i nigdy więcej nie wciskaj. Powinno pomóc.
Kropaofc
27-11-2009, 21:51
Ta gra jest fajna ale ciezko mi sie w nia gra ;/ Jakos tak laze caly czas i macham tym swordem aby. Fajnie w party jest jak sie znajdzie kogos na dluzej a tak to tak jakos bez ikry mi sie gra ;/ Nie ogarniam tej gry czuje taka nie wiedze. Ciezko sie troche polapac tak jak bylo wspomniane, trzeba miec juz jakies doswiadczenie bo malo jest polskich konkretnych poradnikow do DD online .
Tracę wiarę w ludzki rozum, oj tracę.A może to ja taki zajebisty?
Jishmael van Neun - Ranger
Już bym paszoł z Korthos, ale jeszcze trochę się zejdzie ze ściąganiem(huh, "trochę" - czas to jednak pojęcie względne).
@Up
Każdy z nas już to przechodził...
Ta... <dużo wyrazów> ...kie jest moje zdanie :P
Przykro mi ale tego się czytać nie da.
Kropaofc
28-11-2009, 09:41
No spieszylem sie z tym postem :)
Ja niestety po formacie, brak ddo. W najbliższym czasie nie zamierzam ściągać.
sphinx123
29-11-2009, 13:39
Mi się nie chce już w to grać bo... Ta gra jest zbyt czasochłonna. Jest klimatyczna i w ogóle, więc na pewno wrócę do niej jak będzie jakiś dłuższy okres wolnego od szkoły.
@Topic
Niestety, do tej gry potrzeba dość zgranego Teamu. Jeśli brak takowego, zawsze można zastąpić go obcokrajowcami. Problem w tym, że to nie zawsze jest to samo...
@Down
Ta . . .
Beh0lder
29-11-2009, 17:30
@Topic
Niestety, do tej gry potrzeba dość zgranego Teamu. Jeśli brak takowego, zawsze można zastąpić go obcokrajowcami. Problem w tym, że to nie zawsze jest to samo...
Zawsze pozostają najmy... ;d.
Glon Elriel
01-12-2009, 16:37
Salvin Ghanar:
http://img691.imageshack.us/img691/5404/karpaty.jpg
Wiem ,że Imię zalatuje troche od elfa ale jakoś tak wyszło bo planowałem kogos innego:P Festival event sie zaczoł jak dobrze kojarze bo dawno niegrałem a miał być 30th ^.^
Pozdro&Grac
Moj nick
GruePL
Wiem glupi ale Grue zajete a DarkGrue mi sie przejadlo : )
Kropaofc
29-12-2009, 22:00
Chyba juz nikt nie gra xD
Ja grywam... a co? Możemy zagrać jak wruce z Anglii :D
Dungeons & Dragons Online: Eberron Unlimited okrzyknięty mianem najlepszej gry F2P roku 2009 (http://www.mmorpg.com/gamelist.cfm/game/163/feature/3896)
Zapomniałem się pochwalić. :D
http://img3.imageshack.us/img3/4706/drowz.png
Jak się już raz wyfarmi te 400 favoru, to potem dużo łatwiej i szybciej idzie to powtórzyć. Najlepiej mieć chociaż jednego znajomego, z którym można by robić wczesne questy, bo od pewnego momentu stają się one zbyt trudne na solowanie.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.