PDA

Pokaż pełną wersje : Problem jąkania

parsi
26-11-2009, 18:58
Niedawno obchodziliśmy Światowy Dzień Osób Jąkających się.
Zapewne nie raz spotkaliście się z osobą która ma problemy z jąkaniem,
czy wiecie jak pomóc takiej osobie lub nie zranić nieświadomie?
W imieniu osób jąkających się i swoim przedstawiam kilka porad:

1
NIGDY NIE ŚMIEJ SIĘ I NIE DOGADUJ OSOBIE KTÓRA SIĘ JĄKA
(ona już teraz czuje się gorsza od Ciebie)

2
ZAWSZE WYSŁUCHAJ DO KOŃCA Z PEŁNĄ UWAGĄ
(nie poganiaj, już teraz mówi o wiele za szybko)

3
NIE MÓW JEJ ŻE MA MÓWIĆ WOLNIEJ
(spróbuj wzamian zwolnić trochę tempo własnej mowy)

4
ZACZNIJ Z NIĄ ROZMAWIAĆ JEŚLI MILCZY
(ona sama nie rozpoczyna nie dlatego, że nie ma nic do powiedzenia, ale z obawy że się zająknie)

5
JEŚLI JESTEŚ PRZYJACIELEM TAKIEJ OSOBY - NIE UDAWAJ ŻE NIC SIĘ NIE DZIEJE
(porozmawiaj szczerze na ten temat, powiedz że rozumiesz jej problem i spróbój wypytać jak możesz pomóc)
źródło: www.tu-byl-adres-forum.pl

A tutaj porady dla ludzi z tym problemem: www.tu-byl-adres-forum.pl

A co wy myślicie o osobach jąkających się?

Beh0lder
26-11-2009, 19:07
Omg , a wiesz moze cos o swiatowym dniu zakladania glupich tematow ktore przepadna przed koncem tygodnia na 2 strone i nikt nie bedzie ich czytac ? :P

@top
Nie wiem w czym problem , chyba w tym , ze nie do konca wie co sie chce powiedziec...

Arashel
26-11-2009, 19:09
A co wy myślicie o osobach jąkających się?

Nic... Człowiek jak każdy inny...
Mam dwóch "takich" znajomych, jakoś nie wyglądają na ludzi którzy czują się gorsi...

__HAPPY_SVEN__
26-11-2009, 20:09
Ja tam zawsze mam kapitalny ubaw jak ktoś się jąka. Brechtam się i pluję mu w twarz ; D

i najlepsze jest, że reszta kolegów też tak robi i jest taki jeden co się jąka to we 3 zawsze go do płaczu doprowadzimy :D

lubie ludzi co się jąkają, są zabawni :)

nie_slucham_ludzi
26-11-2009, 20:09
Nie wiem w czym problem , chyba w tym , ze nie do konca wie co sie chce powiedziec...

Zacytuję z Wikipedii(jeśli uważasz że nierzetelne źródło to sam poszperasz w fachowej literaturze):

Jąkanie powodowane jest między innymi poprzez nieprawidłową koordynację ruchową mięśni oddechowych, fonacyjnych, mimicznych bądź też rozpraszaniem uwagi, zaburzeniami nerwowymi, a także uszkodzeniami ośrodków mowy w mózgu. Badaniem tej przypadłości zajmuje się m.in. logopedia. Jąkanie może w dużym stopniu utrudnić osobie jąkającej normalne funkcjonowanie w społeczeństwie.
Na przyszłość pomyśl zanim coś napiszesz.

Rybzor
26-11-2009, 20:35
Jąkanie to wada wymowy. Można z tym walczyć, ćwiczyć itp. Być może są jakieś światowe dni z tym związane, ale trochę nie rozumiem sensu tego tematu.

Mamy tu dyskutować o osobach jąkających się, czy im doradzać, a może jeszcze coś innego? Jakiej odpowiedzi byście nie znaleźli to i tak wyjdzie na to, że to nie ma sensu. Osoba jąkająca się może się z tego "wyleczyć", niech sobie o to zadba, a my chyba mamy lepsze rzeczy do roboty niż odpowiadanie na pytania "A co wy myślicie o osobach jąkających się?", hę?

janek@
26-11-2009, 21:20
Jąkanie może doprowadzić do utraty mowy, czasami nawet na zawsze ... To nie jest wada, to jest choroba z której można się wyleczyć. Pamiętam jak na religi mieliśmy spotkanie z gościem który stracił mowę na wskutek jąkania i opisywał całą terapie i przebieg etc.

Więc jeżeli znacie taką osobę to powiedzcie jej śmiało żeby zaczęła się na to leczyć. W przyszłości wam kiedyś za to podziękuję. ;]

Ja tam zawsze mam kapitalny ubaw jak ktoś się jąka. Brechtam się i pluję mu w twarz ; D
i najlepsze jest, że reszta kolegów też tak robi i jest taki jeden co się jąka to we 3 zawsze go do płaczu doprowadzimy :D
lubie ludzi co się jąkają, są zabawni :)

heh niewiedza czyni człowieka frajerem. ;]

Tompior
26-11-2009, 21:38
Nie wiecie czemu sluzy ten temat?
Wystarczy wejsc pod link, ktory podal autor tematu i otworzyc forum.
PODPOWIEDZ: Parsi jest tam adminem i reklamuje swoj serwis
Oczywiscie zamykam.