Pokaż pełną wersje : bezpieczenstwo konta bankowego
zbiku1994
23-12-2009, 12:13
Mam pewien problem otóż posiadam konto bankowe i zastanawiam się czy jeśli dostanę keyloggera to osoba która go wysłała będzie miała oprócz danych do tibi także dane do mojego konta bankowego? Chodzi o to czy moje konto bankowe jest całokowicie bezpieczne czy jednak zagrożone kradzieżą. Piszę tę wiadomość ponieważ mój kolega gdy złapał keyloggera to oprócz kradzieży konta w tibi skradziono mu także konto na "n-k" .
Każde konto jest zagrożone , ponieważ keylogger odczytuje ciągi znaków które wystukałeś na klawie a także adresy url (inteligentniejsze). Jeżeli to była owntibia to nie masz się czego obawiać natomiast tradycyjne keyloggery typu ardamax keylogger odczytują to co na klawie zapisałeś.
Do konta na naszej klasie można w prosty sposób dostać się znając jedynie maila ofiary. Sam tak parę razy robiłem jak mi się nudziło na zajęciach :P.
Co do kont bankowych, to jest to zupełnie inna kategoria, jednak owszem, wciąż można kogoś na nie wpuścić jeżeli nie zachowuje się podstawowych środków ostrożności.
Inną sprawą jest to, że włamanie na konto bankowe niesie za sobą o wiele poważniejsze konsekwencje prawne, niż za kradzież konta w Tibii. Taka osoba może być ścigana z urzędu, a szansa na samo wytropienie jej jest ogromna (zwłaszcza przy większych kradzieżach).
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.