Pokaż pełną wersje : Zagadka informatyczna ;)
Zagadka (http://www.cc-team.org/jshacker/). Sztuka polega na złamaniu hasła, a właściwie na odszyfrowaniu go. Pierwsze dwa bez problemu, bo praktyka w C robi swoje. Natomiast przy trzecim haśle już problem, bo JavaScript za bardzo odbiega od C. Kto się czuje na siłach, niechaj próbuje. Tylko moja prośba: nie podawać haseł w postach ;)
Baron Kaldrick
20-07-2004, 19:47
Przejscie do poziomu 2 bez wprowadzania hasla tez sie liczy?
Prościutkie :D, 2 poziom juz, juz bylem na stronie takiej tylko ze angielskiej, podpowiem ze aby przejsc do 2lv trzeba dac na tej formie prawy i pokaz zródlo :) powiem ze 1 litera to "m" dalej niechce wam zapeszac rozrywki :D
<edit>
Mam kłopot z drugim :|
Kubakapica
20-07-2004, 20:35
Pierwszy tez przeszedlem... Beznadziejnei prosty. Ale 2... OMG. Ja nie chce byc hackerem :p
function rome(N,s,R,b,a,o)
etc, etc
plx :)
Idę się wykąpać, może mi coś przyjdzie do głowy... :P
Hehehe ;)
Też na tym utknąłem, bo Javy nie znam za bardzo. To, co przeszedłem, to za pomocą mojej znajomości C/C++, ale tutaj to już wyraźnie coś innego i nie potrafię zczaić tego ;P
Matheous
21-07-2004, 23:21
No pierwsze po prostu banalne nawet ja co sie na niczym nie znam to zgadlem za 1 razem... Ale nastepne...
Ludzie, nie piszcie rozwiazania, ale przedstawcie ze sie tak wyraze tok rozumowania:P Czyli co znacza te wszystkie znaki w kodzie zrodlowym;) Satysfakcji innym nie zmniejszycie, a pomozecie;) Po prostu nie kazdy jest programista C++...
No pierwsze to było banalne, ale drugiego to już nie kapuję. Ostatnio uczę się ACS'a (skrypty Hexen'a 1, a także ZDooma), a tenże oparty jest na C więc może kiedyś pokapuję :) .
BTW: NEKROMANCI SĄ WŚRÓD NAS! Przyszli by budzic zmarłych! :D
Dla tych co nie zrozumieli ironii: patrzcie na datę pierwszego oraz drugiego postu.
3 LEVEL DONE! :D
Moja rada jest taka - rozwiązywać korzystając z IE - używając Opery nie doszedłbym do rozwiązania ile bym nie siedział...na szczęście przyszło mi do głowy sprawdzić pod IE. 8o
Moja praktyka w C mi nie pomogła w 2 poziomie, nie czaje jak ta pętla biega nie znam tego aż tak dobrze, 2 poziom to chyba maks moich umiejetnośi, przesłałem link mojemu nauczycielowi co zajmusie się programowaniem, ciekawe jaki poziom osiągnie :D
Doszedłem do 4 lvla :] Ale używając programów pomocniczych (Brutus i spółka :] ) Dalej mi się niechciało robić bo to od cholery się czeka (Tyle kombinacji 8) )
Tzn. Mój kumpel to zrobił bo ja się na tym nieznam :))
A samodzielnie to nawet niepróbuje...
Gniew Mroku
26-07-2004, 14:21
Powiesić gościa:
<p class="c_title">JsHacker 1.0</p>
<p>Poziom: 5</p>
<!-- ...dupa nie poziom 5, wracaj na poziom 4 i się postaraj... -->
Aethrian
26-07-2004, 16:58
Hmm... do trzeciego poziomu doszedłem linksem (nie obsługuje JS)
z odrobiną pomocy napisaną szybko w języku pike (banał).
Ale dalej...
Tam jest funkcja, która teoretycznie przyjmuje kilka
argumentów, ale przy sprawdzaniu hasla podaje się jej jeden.
O co w tym chodzi, to ja nie wiem. Ale to jest test
na biegłość znajomości JS a nie na łamanie hasla...
Nigdy nie napisałem sam nic w JS... :/
Gniew Mroku
28-07-2004, 17:56
1 bajecznie prosty
2 prosta pętla
3, 4 w miarę proste jak zauważymy pewne rzeczy
5 prościutkie równanie kwadratowe
6 jak ktoś to złamie to jest autorem tej strony.
Na 6-te już dzisiaj nie mam głowy, za późno jest ;)
@Gniew Mroku: 4-ty poziom wcale nie był, ani nie jest łatwy - to dlatego, że *trzeba* to zauważyć. A takie błędy nazywa się czeskimi, bo wszystko działa, ale nie tak jak powinno i nie wiadomo dlaczego :D
Pogratulować trzeba autorowi za pomysłowośc w tym 4-tym zadaniu :)
Oryginalnie dodany przez Matheous
Ludzie, nie piszcie rozwiazania, ale przedstawcie ze sie tak wyraze tok rozumowania:P Czyli co znacza te wszystkie znaki w kodzie zrodlowym;) Satysfakcji innym nie zmniejszycie, a pomozecie;) Po prostu nie kazdy jest programista C++...
Ja w ogóle nie znam JS. Polecam jednak stronę http://javascript-reference.info/ - szybki podgląd, który czasem dużo rozjaśni. A co do toku myślenia... Nie warto skupiać się tak bardzo na zagmatwanym kodzie. Ja do tej pory nie rozumiem niektórych cześci kodu w funkcji Rome() :)
Te, raynold ja zawsze mowilem ze ty najlepszym tu modkiem jestes:D ale ja juz 3 poziom 3 godizny rozwiazuje i nic:P niezlego cwieka mi to zabilo:P i nie rozwiazuje tego zadna metoda brute force ani nic...:) nie duzo osob konczy 3 lvl jak widze:)
Kurde nie umiem 5 rozwiązać a, mówicie że takie proste :P
Oryginalnie dodany przez kibolek
Te, raynold ja zawsze mowilem ze ty najlepszym tu modkiem jestes:D ale ja juz 3 poziom 3 godizny rozwiazuje i nic:P niezlego cwieka mi to zabilo:P i nie rozwiazuje tego zadna metoda brute force ani nic...:) nie duzo osob konczy 3 lvl jak widze:)
Muahaha... :D Asslicker ;>
Wiem, że jestem :>
Yours
Rayman
Oryginalnie dodany przez Kasushi
Kurde nie umiem 5 rozwiązać a, mówicie że takie proste :P
Zamień sobie v na x (może tak zobaczysz) i rozwiąż proste równanie kwadratowe.
@up
Dzięki shae :) już rozwiazałem dzięki tobie 5 ale teraz się męcze nad 6 :))
6 jest banalna zwykłe XORowanie
najciekawszy przykład to 4 :)
Hellscream
10-08-2004, 00:17
plz niech Ktos powie o co biega :( bo chyba zwariuje 1 to lol tylko skopiowac ale nastepne ...??? PLZ Jak ktos by mugl mi wytlumaczyc byl bym wdzieczny.
Hellscream
10-08-2004, 00:32
6 jest banalna zwykłe XORowanie
najciekawszy przykład to 4 :)
Jezu Chryste BANALNE??A co to jest wogule te XORowanie ?? Skad tys sie wziol :) (uznanie , podziw) ... I co w tym 4 jest takiego ze ci sie podoba ??:)
Jezu Chryste BANALNE??A co to jest wogule te XORowanie ??
Ucz się ucz...etc, etc... :p
I co w tym 4 jest takiego ze ci sie podoba ??:)
Pewnie to, że rozwiązujesz je, zdobywasz hasło, podajesz je i okazuje się, że jest złe. :D Sam wciąż nad tym siedzę... :confused:
Hellscream
10-08-2004, 00:45
Ucz się ucz...etc, etc... :p
Pewnie to, że rozwiązujesz je, zdobywasz hasło, podajesz je i okazuje się, że jest złe. :D Sam wciąż nad tym siedzę... :confused:
Jak bys mugl jak najprosciej wytlumaczyc plz ??? chociarz sprubuj przynajmniej 2 ?? potem sie zobaczy ?? z gury dzieki :)
proszukaj na googlu :)
np.
po polsku http://pl.wikipedia.org/wiki/XOR
po angliesku z rysunkami http://www.play-hookey.com/digital/xor_function.html
art na temat zastosowania xor w szyfrowaniu http://cc-team.org/czytaj.php?id=340
co do 4 sprytnie ukryte jest hasło, jesli sie nie zalwazy pewnej rzeczy to ma sie zle haslo ktore dziala ;)
read and learn
na koniec ciekawy hackme http://www.try2hack.nl/ rozne ciekawe przykłady czego nie robić :)
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.