Pokaż pełną wersje : Deja Vu
Tibijczyk222
14-01-2010, 18:00
Czy często zdarza się wam mieć deja vu ?
Déjà vu (fr. już widziane) – odczucie, że przeżywana obecnie sytuacja wydarzyła się już kiedyś, w jakiejś nieokreślonej przeszłości, połączone z pewnością, że to niemożliwe.
Przykład: Osoba znajduje w pewnym mieście po raz pierwszy w życiu i nagle ma dziwne uczucie, że już kiedyś tu była, widziała te same budynki, gołębie i przejeżdżającą obok taksówkę.
Mi ostatnio zdarzyło się to kilka razy i bardzo ciekawi mnie pochodzenie tego. Zawsze przy tym mam takie strasznie dziwne uczucie , cięzko to opisać.
Zdarza mi się od czasu do czasu, nie powiem, całkiem interesujące skąd to sie bierze (ale nie na tyle, żeby chciało mi się tego szukać : D)
kiedyś miałem często, ostatnio coraz rzadziej
Beh0lder
14-01-2010, 19:15
Mózg odbiera obraz jako coś co już widział ;d , nic specjalnego.
Dobra , żeby nie było każdy czasami tak ma.
Xendriel
14-01-2010, 19:36
Obraz z jednego oka dociera do mózgu troszkę szybciej niż z drugiego i dlatego wydaje nam się, że już gdzieś to widzieliśmy. Oto cała filozofia.
chyba juz gdzies widzialem taki temat ;o
Tibijczyk222
14-01-2010, 19:44
Obraz z jednego oka dociera do mózgu troszkę szybciej niż z drugiego i dlatego wydaje nam się, że już gdzieś to widzieliśmy. Oto cała filozofia.
Słyszałem już o tym ale to jest tylko przypuszczenie , wątpie by tu chodziło o coś takiego.
BialyOleander
14-01-2010, 19:54
a przy Déjà vu też tak macie jak ja że wiecie co się wydarzy za minute lub dwie takie przebłyski pamięci i o dziwo to się sprawdza.
Yuri_Hyuga
14-01-2010, 20:21
Nie, nie potrafię "przewidzieć przyszłości", ale deja vu mam jakoś w miarę często. Najczęściej na lekcjach w szkole ("zdaje mi się, że widziałem już dokładnie taką samą sytuację wcześniej, na tej samej lekcji"), w domu ("ej, taka sama rozmowa miała już miejsce, nie?") i takie tam.
W każdym razie, nic poważniejszego, typu "chyba już tutaj byłem" etc.
CytrynowySorbet
14-01-2010, 20:37
Kiedyś coś takiego miałem, teraz bardzo się z tego cieszę...
Raz byłem na mieście i miałem przechodzić przez ulicę, i nagle jakiś przebłysk jak stoję na tej samej ulicy i jakby miał mnie potrącić samochód. Nie przeszedłem.
Niecałą minutę później dwóch przechodniów zostało potrąconych przez samochód. Kierowca był bardzo pijany. Nie wiem czy kwalifikuje się to pod Deja Vu, ale to bardzo dziwne...
od kiedy jaram trawe, czyli od paru dobrych lat, mam dość często.
Osatnio dejavu miałem jak oglądałem tego debila nergala jak darł biblie. wydawało mi się, że już to widziałem! nie wiem czy na potrzeby skretow nie wyszło podobnie.
@2up
Oszukales przeznaczenie, wiec oczekuj okrutnej smierci jak w tych filmach.
Nie przypominam sobie, abym doswiadczyl takiego czegos.
Lord Dreathan
14-01-2010, 21:21
Kiedys idac ze znajomymi mialem Deva Vu. O dziwo wiedzialem na jaki tor zejdzie temat naszej rozmowy ( zupelnie nie powiazany z tematem naszej owczesnej rozmowy)
Duch Niespokojny
14-01-2010, 21:36
Ja nie miewam deja vu. U mnie Matrix działa sprawnie.
Raz byłem na mieście i miałem przechodzić przez ulicę, i nagle jakiś przebłysk jak stoję na tej samej ulicy i jakby miał mnie potrącić samochód. Nie przeszedłem.
Niecałą minutę później dwóch przechodniów zostało potrąconych przez samochód. Kierowca był bardzo pijany. Nie wiem czy kwalifikuje się to pod Deja Vu, ale to bardzo dziwne...
I przez tę minutę nie zdążyłbyś przejść przez ulicę? :p
Gierubesoen
14-01-2010, 21:42
Deja vu kilka razy w miesiącu, miewam też dziwne akcje typu "siedze w ławce i tak z niczego pojawiają mi się obrazy, np leże w zielonym wózku dziecięcym, ogólnie widać dużo szczegółów"- pytam potem matki jaki miałem wózek w dzieciństwie, a ona że zielony o.o
Billy_Mays
14-01-2010, 22:23
U mnie jest tak, że najpierw mam sen z życia i rok czy dwa lata później to się zdarza. Albo przynajmniej tak mi się zdaje
Mazur199
14-01-2010, 22:33
a przy Déjà vu też tak macie jak ja że wiecie co się wydarzy za minute lub dwie takie przebłyski pamięci i o dziwo to się sprawdza.
jesli "deja vu" to własnie mam tylko takie : P
CytrynowySorbet
14-01-2010, 23:00
I przez tę minutę nie zdążyłbyś przejść przez ulicę? :p
Do pasów był jeszcze kawałek. :P
Nie chodzi tu o same obrazy ale o sytuację. Np rozmowy, które jakby już się kiedyś słyszało.
Beh0lder
14-01-2010, 23:59
Nie chodzi tu o same obrazy ale o sytuację. Np rozmowy, które jakby już się kiedyś słyszało.Mózg sprawdza czy coś podobnego się kiedyś nie zdarzyło i czy czegoś takiego nie widział kwalifikuje to , w przypadku deja vu - błędnie.
Niecałą minutę później dwóch przechodniów zostało potrąconych przez samochód. Kierowca był bardzo pijany. Nie wiem czy kwalifikuje się to pod Deja Vu, ale to bardzo dziwne...Jakby to było deja vu byłbyś martwy o.O
miewam też dziwne akcje typu "siedze w ławce i tak z niczego pojawiają mi się obrazy, np leże w zielonym wózku dziecięcym, ogólnie widać dużo szczegółów"- pytam potem matki jaki miałem wózek w dzieciństwie, a ona że zielony o.o
Ja pierdole , a kogo obchodzą twoje wspomnienia z dzieciństwa ? Też miewam od czasu do czasu jakieś dziwne myśli o tym co się działo jak byłem bardzo mały, pewnie każdy przynajmniej jedno ma.
Zawsze gdy mam deja vu to jest to obraz którego wcześniej widziałem w snach. ;O
Może jestem jasnowidziem? xP od siedmiu boleści ale jednak? xD
Mózg odbiera obraz jako coś co już widział ;d , nic specjalnego.
Dobra , żeby nie było każdy czasami tak ma.
Nie prawda.
Nie zupełnie. Gdzieś kiedyś oglądałem na czym dokładnie polega deja vu. Bardzo ogólnie mówiąc, nie chodzi tu ściśle o oko, bo byśmy widzieli dwa różne obrazy, gdyby jedno odbierało z opóźnieniem, a półkule mózgu. Jedna półkula dostaje koło sekundowego "laga" i z opóźnieniem przyswaja informacje. W momencie wyrównania, które jest chwilę później odbywa się deja vu.
Oczywiście nie ma to nic wspólnego z tym, że już daną czynność robiliśmy, albo że gdzieś byliśmy. Wszystkie odczucia są tylko pozorne.
Co do samego efektu, to już dawno nie miałem, ale owszem - kiedyś zdarzało mi się parę razy. Ot, taka ciekawostka działania ciała człowieka, bardzo fajna i przyjemna.
Zawsze gdy mam deja vu to jest to obraz którego wcześniej widziałem w snach. ;O
Jak napisałem - to tylko pozorne wrażenie. Tak na prawdę deja vu nie ma nic wspólnego z przewidywaniem przyszłości. Twój mózg cię oszukuje : P
Mi również zdarzyło się mieć kilkanaście razy Déjà Vu. Mam takie okresy w życiu, że miewam je 2-3 razy na pół roku, a czasem nawet przez rok nic mi się nie przypomina.
Samo zjawisko interesujące i szczere lubię go doświadczać. ;)
Pacz_knight
15-01-2010, 12:50
Ostatnio przezywam to coraz czesciej... Niewiem czemu, ale podoba mi sie to. xd
Dziwne zjawisko, naprawde. ;p
Jak napisałem - to tylko pozorne wrażenie. Tak na prawdę deja vu nie ma nic wspólnego z przewidywaniem przyszłości. Twój mózg cię oszukuje : P
Matka natura to jednak parszywa zbroniarka. xP
Ale już się nie daję oszukiwać, ostatnie deja vu miałem 3 -4 lata temu? :D
Kurde, nigdy nie miałem. Moje życie jest ubogie :(
Kurde, nigdy nie miałem. Moje życie jest ubogie :(
To nie w tym rzecz. Deja vu wymaga posiadania mózgu, jak zresztą wspomniałem.
@down
A niby skąd ma mieć tego świadomość? ; )
To nie w tym rzecz. Deja vu wymaga posiadania mózgu, jak zresztą wspomniałem.
Jak ktoś nie posiada mózgu, to chyba jednak jego życie jest ubogie?
@top: miewam.
GargoinX
15-01-2010, 22:39
Niegdyś (w wieku 6-7 lat) doświadczałem Deja Vu dość często. Być może było to spowodowane tym, że właśnie w tamtym okresie życia spadłem z drzewa na głowę (dalej jestem cały). Obecnie rzadziej doświadczam tego zjawiska, aczkolwiek jeszcze się zdarza. Ostatnie deja vu miałem z 3 miesiące temu, jak przeglądałem tibia.pl. :cup:
Jeśli Deja Vu było by pozorne - tak jak napisał Rybzor, to nie było by tak jak ma większośc osób. Wydaje nam się że coś już było, ale o dziwo WIEMY CO BĘDZIE DALEJ I TO SIĘ SPEŁNIA!. Wg. Mnie to coś innego niż "lag" Musku.
No dziwne, bo ja jak juz mam i sobie mysle "o, mialem deja vu ale fajnie, szkoda ze sie skonczylo" to nie wiem co bedzie za moment, ale to co sie wydarzy jeszcze chwile po deja vu rowniez pamietam, a jest jakby juz po wszystkim.
Clockwerk
29-01-2010, 14:56
z deka fajne uczucie, siedzę sobie a tu nagle "kurwa dałbym se palcy obciąć że to już widziałem !"
Duch Niespokojny
30-01-2010, 10:44
Jeśli Deja Vu było by pozorne - tak jak napisał Rybzor, to nie było by tak jak ma większośc osób. Wydaje nam się że coś już było, ale o dziwo WIEMY CO BĘDZIE DALEJ I TO SIĘ SPEŁNIA!. Wg. Mnie to coś innego niż "lag" Musku.
A nie może być tak, że "wiemy co się wydarzy" po fakcie? Ludzkiemu mózgowi jest bardzo daleko do doskonałości i potrafi płatać różne figle. Wybiórcze zapamiętywanie jest jednym z nich.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.