zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Questy

Timisoar
14-01-2004, 13:54
To forum jest tak strasznie pękate w subfora, że próba odszukania regulaminu napawa mnie jakoś pewną taką niechęcią. W zwiazku z tym mam pytanie - czy rzeczywiście tu też obowiązuje ten zabawny zakaz używania słowa quest?
Jeśli tak, to zmykam stąd (na szczęście są fora, gdzie modki i admini nie są aż tak wrażliwi) - np. tibia.xx.pl
Aha - już po raz drugi dotykam tematu questów, chyba należy mi się upomnienie, no nie?
;)

Gimlos
14-01-2004, 14:03
na tym forum nie mozesz podawac questow, ich rozwiazan, jak je znalezc . powiem tak : mozesz poruszac temat questow, nie podajac zadnych konkretow . twoj wybor czy ci te zasady pasuja, czy nie...

Dejvo
14-01-2004, 14:18
Powiem tak... nie moge zformuować... ;/

Taa: Tu już nie chodzi o regulamin, tu chodzi o dobroć :) Np. zrobęłś jakiś quest pochwal się co w nim znalazłeś i tyle, jeżeli powiesz gdzie jak i co psujesz zabawe innym... no niektórzy może się ucieszą, ale np. ktoś go zrobił i sie cieszy i nie chce go podawać ejst z siebie dumny jako ejden z nielicznych, a ty podajesz co gdzie i jak... jak sie nie podoba na tym forum to idź na inne :P te jest normalne :P dlatego an nim jestem...

Timisoar
14-01-2004, 14:57
Toteż ja z reguły nie pytam o solucję krok po kroku, tylko o wskazówkę - gdzie szukać XXXXXX ? - wystarczyło by rzucić "zainteresuj się YYYYYY ", a nie od razu GROBA upomnienia.

Piszecie - "jak się nie podoba to zmień" - no jasne, zrobiłbym tak dawno, ale cały ten site oraz forum wydawało mi się dosyć sympatyczne dotychczas, więc to nie łatwa decyzja.

:)
Pozdrawiam

Na czerwono cenzura redakcyjna.

Dan the Automator
14-01-2004, 15:09
nie sadze bys na tibia.xx dowiedział się wiele o questach. Co z tego że można mówić...?
nowe questy nie są trudne, zazwyczaj nawet nie powinno się nazywać questem (LOL masz xx lv, wchodzi zabijasz potwora, otweirasz skrzynke...)
Większośc jest juz znana, wystarczy posłuchac po depotach, na game chat. Co więcej: to nie jest jakieś nasze widzimisie - decyzja CiP, wiec nie mam zamiaru ją olewać.
A zresztą naprade najwięcej wiedzy o samej tibii powinieneś czerpać własnie z tibii - szukaj, szukaj a znajdziesz - jeśli mówisz o prawdziwych questach, to większosc ma jakiś początek, sens, historie.
A rozmowa O questach wsumie nie jest zakazana - jeśli nie dajesz rozwiązań odpowiedzi, podpowiedzi...

Pozatym jeśli mówimy o wymagających questac np: nowy paradox, to nie sądze by ktoś Ci za darmo podpowiadał, tym bardziej na tamtym forum (na mnie też nie liczcie :p)

Timisoar
14-01-2004, 15:19
Być może faktycznie na xx.pl za wiele się nie dowiem, ale przynajmniej wymienię się wskazówkami. Miałem tu raczej na myśli fora ukraińskie (o dziwo), gdzie są specjalne działy poświęcone questom. Nie będę tu podawał adresu, skoro to nie w klimacie tej grupy.
:)
Oczywiście masz rację co do satysfakcji z samodzielnego rozwiązania tego "prawdziwego" questa, na podstawie rozmów z NPC, przeglądnięcia historii Tibii, tudzież książek w bibliotekach (tibijskich) - to przybliża tą grę do RPG, choć tylko minimalnie.

Niestety nie każdy ma czas, by przemierzać kontynent wzdłuż i wszerz (ja mam na Tibię godzinę dziennie), stąd poszukiwanie nie tyle rozwiązań questów i pseudoquestów, co wskazówek oraz podpowiedzi...

Pozdrawiam

Adaras
09-05-2004, 22:14
@up
Omg..takie strony są zwykle bez poziomu, lub grają tam ludzie ze średnią lvl'u 15 i którzy nie mają pojęcia o klimacie gier RPG.
Nie tyle chodzi tu o satysfakcję...podam przykład (omg, który raz to mówię):

Ktoś się męczy, biega tu i tam, odkrywa tajemnice etc. - w końcu mu się udaje i zdobywa zasłużoną nagrodę ! To, powiedz mi - "do cholery jasnej" - że już tak powiem, DLACZEGO INNI MAJĄ MIEĆ ŁATWIEJ ??! o_o

Elf Tom
10-05-2004, 05:38
Jeśli tak, to zmykam stąd (na szczęście są fora, gdzie modki i admini nie są aż tak wrażliwi) - np. tibia.xx.pl

Przecież nikt cie nie trzyma, jak ci sie nie podoba to możesz sobie iść na inne fora. Nie zakładał byś tematów o Questach gdybys dowiedział się co to znaczy "Oficjalna Polska strona Tibi" i byś wiedział, że na takiej stronie nie wolno łamać zasad Tibi.(dobże by było jak byś je jeszcze raz przeczytał(rebulamin tibi i regulamin forum tibi.com)

Bigvirus
12-05-2004, 13:14
Oj qesty sa zle niech kazdy sie sam pomeczy..........
Je znalesc zrobic itd.....

Litawor
12-05-2004, 18:02
Oryginalnie dodany przez Adaras
@up
Omg..takie strony są zwykle bez poziomu, lub grają tam ludzie ze średnią lvl'u 15 i którzy nie mają pojęcia o klimacie gier RPG.
Nie tyle chodzi tu o satysfakcję...podam przykład (omg, który raz to mówię):

Ktoś się męczy, biega tu i tam, odkrywa tajemnice etc. - w końcu mu się udaje i zdobywa zasłużoną nagrodę ! To, powiedz mi - "do cholery jasnej" - że już tak powiem, DLACZEGO INNI MAJĄ MIEĆ ŁATWIEJ ??! o_o

Ale to twój wybór, że chcesz wykonać quest samodzielnie. Jeśli questy tak cię męczą, to po co je wykonujesz? A jeśli chodzi o graczy, którzy jako pierwsi wykonują dany quest, to mają satysfakcję i mogą się pochwalić. Reszta nie ma już czym, nawet jeśli wykona questy samodzielnie.

Adaras
12-05-2004, 18:28
Oryginalnie dodany przez Litawor
Ale to twój wybór, że chcesz wykonać quest samodzielnie. Jeśli questy tak cię męczą, to po co je wykonujesz? A jeśli chodzi o graczy, którzy jako pierwsi wykonują dany quest, to mają satysfakcję i mogą się pochwalić. Reszta nie ma już czym, nawet jeśli wykona questy samodzielnie.

Quest (ang. Question) = Pytanie.

Quest to element gry RPG, a czlowiek, który gra w takie gry powinien sobie wziąść do wiadomości, ŻE INNI ZA NIEGO NIE BĘDĄ SZUKAĆ ! Trzeba się nauczyć samodzielności.

A że questy mnie męczą, to inna sprawa. W końcu nie jest łatwo biegać po całym kontynencie i zagadywać NPC. ALE POTEM WIEM, że zrobiłem to SAM i mam się CZYM pochwalić.

Niektórzy może są na tyle dziwni, że mówią dokładnie swoje odkrycie Innym...którym się nie chce szukać. Ale na tym FORUM jest to ZABRONIONE z WIADOMYCH POWODÓW. I tak ma być.

Adaras~

Litawor
13-05-2004, 18:39

(...)Quest to element gry RPG, a czlowiek, który gra w takie gry powinien sobie wziąść do wiadomości, ŻE INNI ZA NIEGO NIE BĘDĄ SZUKAĆ ! Trzeba się nauczyć samodzielności. (...)

Ale jeżeli ktoś wykonał quest (pomęczył się) i z własnej woli podaje solucję tego questu, to czemu mu się tego broni?

Ale na tym FORUM jest to ZABRONIONE z WIADOMYCH POWODÓW. I tak ma być.

Te powody nie są dla mnie tak oczywiste.

Polinik
13-05-2004, 19:40
A nie przyszlo Ci do glowki, ze niektorzy (np. ja) wola sami rozwiazywac questy i nie chca czytac zadnych spoilerow do nich? A rozmawiajcie sobie na priva o questach ile chcecie. W publiczej rozmowie nie chce widziec spoilerow do questow. Wole sam od poczatku do konca go rozwiazac. Wtedy mam satysfakcje, ze zrobilem go sam. Niewiele juz zostalo w Tibii elementow RPG, dlatego kazdy z pozostalych trzeba tym bardziej pielegnowac. I to sie tyczy questow.

Ozzie
14-05-2004, 14:52
Ja rowniez uwazam ze nie powinno sie przekazywac informacji o questach. Mi osobiscie sprawilo wielka satysfakcje zrobienie Draconia questu samemu z 2 kolegami bez podpowiedzi. Robilismy to o okolo 4:00 w nocy, bylem bardzo spiacy, ale w trakcie sie of coz roztrzezwilem 8)

Dan the Automator
14-05-2004, 16:56
A granie w gre przygodową z solucją? Czy to ma jakiś sens ;)?
Tak samo jest z questami~

CentyBoy
15-05-2004, 23:17
dobra, rozumiem ze nie mozna mowic co zrobic i gdzie isc zeby wykonac questa, ale ja na przyklad mam ochote czegos poszukac i nie wiem jak sie do tego zabrac. moze mi ktos dac kilka rad na temat: jak szukac questow i ich rozwiazan. chodzi mi np o to jak zagadac NPC zeby cos powiedzial sensownego. to chyba nie jest sprzeczne z regulaminem tibii?

----------------------------------
lvl.18 sorc mlv.26 (danubia)

Gremlin
16-05-2004, 07:50
Generalne porady:
Mowimy do NPC:
Hi
A pozniej...
job, mission, quest, task, story, itp

Pozniej meczymy NPC powtarzajac kazde slowo ktore powiedzial.

Co do questow skrzynkowych to:
1. Pojemniki questowe nie maja objetosci "(Vol:XX)"
Np
You see a box (Vol:10). - tu nie ma questu
You see a box. - tu jest quest

Zwykle w miejscach gdzie jest duzo potworow, ew sa mocniejsze potwory niz w okolicy znajduja sie jakies przedmioty questowe.

Przedmioty questowe moga byc w:
- skrzynkach, pudelkach, itp.
- martwych cialach
- martwych szkieletach
- drzewach

Majen
24-05-2004, 07:03
Oryginalnie dodany przez Litawor

(...)Quest to element gry RPG, a czlowiek, który gra w takie gry powinien sobie wziąść do wiadomości, ŻE INNI ZA NIEGO NIE BĘDĄ SZUKAĆ ! Trzeba się nauczyć samodzielności. (...)

Ale jeżeli ktoś wykonał quest (pomęczył się) i z własnej woli podaje solucję tego questu, to czemu mu się tego broni?

Teraz można pisać solucje do questów(ale ni na tym forum), tylko dlatego że każdy quest można wykonać tylko raz, kiedyś to gdy ludzie odkryli jakiś dochodowy quest to starali sie dzień w dzień brać z niego nagrode(więc siedzieli cicho), a teraz lipa. Teraz niemówi się o questach, ale można organizować na nie jakieś fajne wyprawy bo to najlepszy sposób by zwabić w jedno miejsce kilka osób i zabić je np. ~80 lv. sorcerer mówi druidom/magom na ~30 lv. żeby poszli z nim na questa, przedtem każesz się im na full runkami wypakować, potem bieżesz prowadzisz ich gdzieś w niebezpieczne tereny zaczynają walić z GFB wiec wchodzom do ciebie na party, ty ich gdzieś zaprowadzas i walisz UE a potem niedobitków z SD :) i jesteś z siebie dumny. A o podawaniu rozwiązani do questów, mówi regulamin forum na tibi.com, więc i natym nie można o nich mówić.

Najgłupsza żecz jaką wymyślili polacy na pewnym (moim zdaniem) debilnym forum, znieśli zakaz o podawaniu rozwiązań do Questów, i co?? ja normalnie gdy huntowałem solo na minoskach to spokojnie mogłem je zamknąc w pokoiku i bez strat hp wykończyć, a teraz co? co 4/5 osoba ma kluczyk do tego pokoju.

eldian
24-05-2004, 15:17
A mi się wydaje ze to działa w dwie strony
1:niemozna podawać miejsca questów
2:mozna powiedzieć co się znajduje w quescie ale nie podajemy w kturym

Hais
26-05-2004, 17:24
Sądze, że temat został wyczerpany.... Jeśli chcesz dowiedzieć sie o połorzeniu i zdobyciu questa to najlepiej pogadaj z jakimiś ziomkami w tibii lub o tych sprawach pisz na priv! ;) ;) ;)

Vorment
27-05-2004, 17:49
@ up:

Tu sie z toba nei zgodze. Nie zostal wyczerpany :P. Z tego co wszyscy mowili wywnioskowalem, iz nie wolno mowic o questach bo niektorzy nie chca podpowiedzi, chca sami zrobic. I jeszcze ktos zrobil questa i nie chce sie podzielic. No coz, jak ja zrobie questa, i CHCE sie nim podzielic z innymi to pisze. Jak komus sie nie podoba to, ze napisalem gdzie to jest, co trzeba zabic i co sie dostaje to moze przeciez przestac czytac gdy skapnie sie, ze to jest rozwiazanie questa.

P.S Jesli ktos zna jakiegos questa na mainie to niech napisze, jak sie modki dopierdziela to na private plz :P

Jedi
27-05-2004, 18:08
Teraz gdy już nie ma Bosala i jego złudzeń, że tibia.pl jest oficjalna to powinien znaleźć się dział o questach. Jak ktoś nie chce to tam po prostu nie będzie zaglądał. Przecież już praktycznie wszędzie można o nich się dowiedzieć choćby na tibia.xx...

Polinik
27-05-2004, 18:37
Oryginalnie dodany przez Jedi
Teraz gdy już nie ma Bosala i jego złudzeń, że tibia.pl jest oficjalna to powinien znaleźć się dział o questach. Jak ktoś nie chce to tam po prostu nie będzie zaglądał. Przecież już praktycznie wszędzie można o nich się dowiedzieć choćby na tibia.xx...

Co ma Bosal do questow?
Ja tez ich nie chce, i mam nadzieje ze reszta moderatorow podziela moje zdanie.
Skoro wszedzie mozna sie dowiedziec, to w czym problem? Szukaj sobie spoilerow wszedzie indziej, przeciez nie ma z tym problemow, prawda?

Jedi
27-05-2004, 23:28
A kogo obchodzi, że ty nie chcesz... Ważne, że lud chce

Gremlin
27-05-2004, 23:56

Jest srodek lata i lod sie stopil :)
Quest spoilerow nie ma i nie bedzie.

Wedle zyczenia Vorment sie dopierdziele i dam mu upomnienie za pytanie o quest.

re: Quest spoil na xx.pl
Niedawno przegladalem ta strone i ich forum, musze powiedziec ze:
1. Opcja szukaj dziala lepiej niz u nas :)
2. Ten ich quest spoil jest... w sumie to nie wiem co powiedziec (i tak by autocenzura wyciela), same questy dla newbie, a reszta co widzialem to wulgarne przewalanie z Encyclopedia of Tibia (ktora w przeciwienstwie do xx.pl ma naprawde sporo orginalnych materialow).

Hinol
13-06-2004, 17:42
CO?! Lud chce?! Jak widzisz dużo jest przeciwników quest spoilingu. Ja się przyznaję, że tylko raz poprosiłem o dużą pomoc w queście. Więcej nie chcę pomocy.

By$iu
13-06-2004, 19:35
Ja tez zeby Quest spoilin byl zabroniony tyle frajdy jak sam cos odkryjesz,a jak cos to otyych spraw jest gildia/koledzy.

Gold Raven
13-06-2004, 21:21
Ja jestem za zakazem quest spoilingu :) - to jest psucie zabawy, wiem po sobie - przelazłem całego Fallouta 1 z opisem :/ - do kitu zabawa - niezrobiłem tego błędu przy Falloucie 2 :)

Teraz w Tibii odkryłem quest :D szukam właśnie rozwiązania :) popytałem się znajomych i jakoś nikt tego questu nieznał :) jest adrenalinka :) lol :)

MatKus
13-06-2004, 21:53
Oczywiście są zwolennicy i przeciwnicy questspoolingu. Ja nalerze do tych drugich. W związku z tym dopuki ja tu jestem adminem, będzie obowiązywał zakaz quest spoolingu.
Wystarczy pogadać z kumplami, poczytać game i help chat, poczytać forum. Zwykle nie zobaczycie tam bezpośrednich odpowiedzi na questy, jednak często można ze strzępków informacji poskładać odpowiedź. Wystarczy odrobinę wysilić to coś między uszami, a na pewno się uda.