Pokaż pełną wersje : R-nia sprowadzalna do r-nań kwadratowych
Lechista
15-03-2010, 21:19
Nuda w dziale ostatnio powstała. Jako, że tematy zniżyły się do poziomu piwa to postanowiłem zadać wam zadanie matematyczne z którym mam dość spory problem. Dział jak w temacie, polecenie: Rozwiąż...
√x-4√x(4stopnia)+4=0
inaczej zapisane
sqrtx-4sqrt(4)+4=0
słownie
pierwiastek z x minus 4 pierwiastki 4 stopnia z x plus 4 równa się 0
Powodzenia
Pan i Wladca
15-03-2010, 21:32
Nie dość, że na uczelni męczą, to ten jeszcze tu...
Tibijczyk
15-03-2010, 21:59
Niech "sqrt 4 stopnia z x"=t , gdzie t>=0
t^2 + 4t + 4 =0
delta=0 więc mamy jedno rozwiązanie postaci -b/2a
t=4/2=2 i t>0
t=2
"sqrt 4 stopnia z x"=2
x=16
dzięki Bogu, że nie muszę już takich zadań robić ;o
http://www.wolframalpha.com/
BTW. Lechista, przyznaj się. Zadali ci to jako pracę domową i nie chciało ci się robić :P
@up: Nie ma to jak całki :D
IMO piwo to ciekawszy temat. Waligrucho.
Ja zaś zdążyłam już zatęsknić za takimi równaniami... Mam serdecznie dość całek, e do x, logarytmów naturalnych, równań biegunowych i mojej ukochanej trygonometrii...
przeżyło się 2 semestry analizy, teraz jak trzeba coś policzyć to się to daje innym.
ZZZ = zakuć, zaliczyć, zapomnieć.
To jakie Wy macie studia za sobą/w trakcie, że takiej matmy się uczycie?;)
Inżynieria Materiałowa? :p
Matma to sama przyjemność :D
Telekomunikacja.
Z analizy matematycznej nie przydało mi się nic, a przynajmniej nic czego nie byłbym w stanie nauczyć się samemu oszczędzając 2 semestry życia i 1 wakacje stracone na poprawki.
Inna sprawa z probabilistyką i statystyką (które w telekomunikacji zajmują dość poważną pozycję), ale w takim stopniu w jakim to konieczne ogarnąć je jest łatwo.
Lechista
16-03-2010, 18:00
http://www.wolframalpha.com/
BTW. Lechista, przyznaj się. Zadali ci to jako pracę domową i nie chciało ci się robić :P
No właśnie miałem 20 przykładów, ale tego nie umiałem
Poradziłem sobie samemu, robiłem na około a rozwiązanie tak jak tibijczyk zapisał było najprostsze z możliwych : )
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.