Pokaż pełną wersje : Ściny
Na początek zaznaczę, iż wiem, że umieszczam temat w podforum o Tibii, a robię tak, gdyż tylko w tej grze mam niżej opisany problem.
Zaczynamy:
Ostatnio (a właściwie wczoraj) kupiłem sobie nowego laptopa (acer), którego danę macie o tu:
Procek Intel Core i5 @ 2.27GHz
RAM 4 GB DDR3
Grafa Ati Radeon HD 5650 1GB (i jakieś tam hyper memory)
Windows 7 Home Premium 64 bit
Wszystkie sterowniki zainstalowane.
To z grubsza wystarczy. Problem pojawił się gdy poruszałem się po krainach Tibii - co jakiś czas łapałem ścinę (NIE laga) na 1-3 sek. niezależnie od tego, czy korzystałem z silnika dx9 czy open gla. Ani procesor ani ram nie są podczas gry obciążone nawet w 35%. Nie wiem, czym jest to spowodowane ani jak temu zaradzić, dlatego proszę was o pomoc ;)
Pozdrawiam
PS Zaznaczam, iż na 100% nie jest to spowodowane złym połączeniem z internetem.
No wiec problem tkwi w tym ze, Tibia nie obsługuje DirectX 11 i Windowsa 7
Zmien system :D
To już pewnie kwestia oprogramowania. Instalowałeś najnowsze sterowniki? Czasami to tak już jest, że coś się ze sobą gryzie i źle funkcjonuje : p. Raczej nie możesz zrobić nic, prócz zmiany sterów.
Mam winde xp i ew. mogę zainstalować linuxa, jednak lepiej się odnajduję w xp'ku. Tylko pytanie, czy to pomoże i nie będzie kłopotów ze sterami? Pamiętam, że na hpku szukałem sterów z 10 godzin jak zmieniłem vistę na xp...
Póki co pobawię się z xp i zdam raport ;)
@down
Na razie testowałem wydajność tym klasyfikatorem w windzie i przy punkcie "grafika w grach" mam 6,7 w skali do 7,9
Dla pewności poszukaj jakiegoś świeżego benchmarka, sprawdź wydajność grafy i porównaj z tym co wychodzi w testach tego/ podobnego modelu w porównywalnej konfiguracji.
Nigdy nie wiadomo co siedzi w nowym sprzęcie.
Moim zdaniem problem tkwi w tym ze stare gry nie chodza pod nowe systemy.
Sam ostatnio mialem taki problem z xp'kiem.
Samo CipSoft pisze ze Tibia jest dostepna pod wszystkie systemy procz 7. Jedyne co mozna zrobic to zglosic ten problem na forum tibia.com i modlic sie o najnowszy Update by Tibia byla kompatybilna z DirectX 11...
Samo CipSoft pisze ze Tibia jest dostepna pod wszystkie systemy procz 7.
http://img294.imageshack.us/img294/540/przechwytywaniehj.jpg
No właśnie niby działa pod 7 oraz z dX 5.0+...
Sorry moze zmienili to po tym update bo wczesniej nie chodzil pod 7.
Pewnie jak wieksza ilosc osob zglosi do nich ten blad powinni to naprawic.
I dupa, XP nie da się zainstalować na 64 bitowym procku =/ pozostało czekać na CipSoft... pokombinuję coś z trybem zgodności (?) może coś da, ja się nie znam :P
Siedzę na win 7 już od kilku miesięcy i nie miałem takiego problemu (nawet przy necie 512 nie laguje) więc winę samego systemu możesz wykluczyć i dać spokój z przeinstalowywaniem wina. Może rzeczywiście próbuj z tymi sterami, może odinstaluj ten cały syf (jeśli miałeś zainstalowany fabrycznie). Na pewno to nie wina siódemki. ;)
Cóż, starsze gry nie chodzą poprawnie na 64 bitowym systemie.
Kolega ma problem z Counter-Strikiem 1.6 też pod 64 bitową 7.
Na 32 bitowej teoretycznie powinno dobrze działać. 7 ma (niby) to samo jądro co Vista, a pod Vistą działa.
Pozostaje zmienic system na 32 bitowy, co raczej nie wchodzi w gre, poczekać, zostawić wreszcze to...no... i przejść na Linuxa.;)
Jeśli chodzi o linuxa to jestem kompletnie zielony. Zainstalowałem ubuntu, wine i jak włączam tibię (tą pod winde, bo ta pod linuxa nie chce mi sie odpalic xD) to niby jest ok, ale na ekranie są co jakieś 2-3 cm takie poziome paski... nie wiem, jak temu zaradzić, pobawię się jeszcze ze sterownikami ale jak już napisałem kompletnie się nie znam na linuxie :P
@edit
KOCHAM LINUXA :PP jeszcze tylko neostradę zainstalować... jak wiecie jak, to piszcie na pw (ubuntu to najnowsze mam ;P)
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.