Pokaż pełną wersje : problem z mysz optyczna
mam pewien problem... zakupilem mysz optyczna, ale przy uzywaniu jej wystepuja spore zaklucenia i niewiem czym one sa spowodowane. Jak np. poloze mysz na monitorze, to zaklucenia sa sporadycznie, nie przeszkadaja, a jak np. poloze na normalnej wysokosci to zaklucenia staja sie sprym utrudnieniem i niewiem od czego to zalezy......
Optyczna w sensie z dioda led zamiast kulki czy w sensie bez kable, na podczerwien?
W pierwszym wypadku sprobuj zmienic podkladke na ktorej suwasz myszke - czasami uklady optyczne maja problemy z niektorymi podkladkami.
W drugim - upewniej sie, ze linia mysz-detektor nie jest niczym zaslonieta.
she_devil
13-01-2005, 22:37
Moze masz wade wzorku a ta mysz to poprosty filtr do akwarium? j/k
Ogolnie to ja tez mam i etraz trzymam mysz na podreczniku od techny
bez kabla, na podczerwien.
linia mysz - detektor nie jest niczym zaslonieta...
No to się wkopałeś ;)
Z tego co wiem, to niektóre myszki miewają problemy, gdy:
jakiś problem na lini mysz-czujka - jak coś zasłoni promień, to zonk.
coś mocno odbijającego jest na lini mysz-czujka (odpowiednio ustawione lusterko czasem potrafi totalnie rozwalić coś takiego. U mnie jak dobrze ustawie lusterko, to pilotem do tv sie nie pobawie ;) )
coś daje światło podczerwone i świeci tym w myszkę (kiepski (ustawiony na zbyt wysoką temperaturę kolorów) monitor, ostre słońce, inne szczególnie mocne źródła światła)
nie skierowałeś myszki bezpośrednio w kierunku czujki (zwykle kont większy niż 45' może już robić poważne problemy)
Ummm ... ja też mam problemy z myszką mam optyczną z kablem ... często sie zacinała zmieniłem podkładkę na jednolitą i już się zacina mniej ale i tak problem nie minął <sigh> =/=/:O:O:O
Bikstopa Reaktywacja
15-01-2005, 18:37
moze to ci pomoze
http://members.lycos.co.uk/bikstopa/gryzon.jpg
nie chcialo mi sie wycinac odpowiedniej kolumny :]
UWAGA, TROCHE WIELKIE I SIE BEDZIE SCIAGAC, NIE GADAC ZE WIDAC :x:
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.