zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Ban za język polski?

Pan i Wladca
27-06-2010, 22:34
Na oficjalnym forum tibia.com pojawił się temat, który jak sam autor twierdzi, nie jest rasistowski.
http://img687.imageshack.us/img687/2393/cenzuratekst.gif (http://img687.imageshack.us/i/cenzuratekst.gif/)

Oto jego tłumaczenie:
Gracz Geberk (http://www.tibia.com/community/?subtopic=characters&name=Geberk) pisze:

Według mnie Tibia była znacznie lepsza kilka lat temu niż jest teraz. Nie chodzi mi tylko o skull system, który mimo wszystko podoba mi się, lecz również o to, że głównym językiem na niemieckich serwerach był język angielski.
Obecnie na tych serwerach gra ogromna liczba Polaków - przypuszczam, że jest ich w granicach 50-75%. To w porządku, że gra tu tylu świetnych Polaków, lecz jest też pewien problem. Wielu z nich nie potrafi dobrze pisać lub czytać w języku angielskim.
To powoduje następujące problemy:

1. Nie potrafią przeczytać regulaminu i zasad, więc nie powinni otrzymać możliwości założenia konta.
2. Na Azurze 90% wymian przedmiotów miedzy graczami musi się odbywać w języku polskim, inaczej jesteś ignorowany.
3. Gamechat/tradechat zdominowany jest przez język polski.

Jak wspomniałem wcześniej, nie są to zarzuty rasistowskie. Mam wiele miłych doświadczeń związanych z Polakami i tym bardziej smuci mnie, ich brak znajomości języka angielskiego.

W związku z tym proponuję by nakładać kary w wysokości 7 dni bana na postać, która na publicznym czacie rozmawia w innym języku niż angielski. Oczywiście jedno czy dwa słowa nie powinny być karane, lecz pewien ciąg 7-9 powinien już podlegać upomnieniu (ponieważ zawsze można się zapomnieć), które znikało by z konta po trzech dniach.

Taki ban na 7 dni zachęcał by Polaków do nauki języka angielskiego. Dla przykładu, jeżeli zaczynam grać w Tibie mając 10 lat, mój angielski jest kiepski. Starając się pisać po angielsku w grze, z każdym dniem staje się on płynniejszy.

Zapraszam wszystkich do dyskusji w oryginalnym temacie na forum tibia.com (http://forum.tibia.com/forum/?action=thread&threadid=3084778&pagenumber=1), jak również na naszym forum.

Cygan Slejter
27-06-2010, 22:39
jak najbardziej popieram :)

jedrus55
27-06-2010, 22:51
A ja nie popieram i to nie ze względu na to że nie znam angielskiego ale na to że nie moge sobie z kolegami na defaulcie po polsku popisac? Bez sensu.

patronusek
27-06-2010, 22:57
A ja nie popieram i to nie ze względu na to że nie znam angielskiego ale na to że nie moge sobie z kolegami na defaulcie po polsku popisac? Bez sensu.

default jest ogolny a priv msg nikt Ci nie sprawdzi.. ja sam gram gdzie jest duzo polakow;) ale ignoruje ich bo widząc slowo zal.pl /noob i etc. to mnie szlak trafia i wole trzymac z obcokrajowcami.. ktorzy naprawde ie mieszkajac w anglii potrafia sie porozumiec;) nawet japonczycy i iranczycy potrafia romawiac po angielsku.

jedrus55
27-06-2010, 22:59
Ale nie miales nigdy sytuacji że pisałeś z kolegami na default? Albo nie widziałeś innych nacji rozmawiających w swoim języku? Czemu akurat taki najazd na Polaków. Gram na świecie pełnym Brazylijczyków i tam to dopiero jest problem z angielszczyzną. Ale bez przesady żeby za to karać.

Emcess
27-06-2010, 23:02
moj boze, co za ludzie.. tu chodzi o rozmowy na trade/game chacie a nie na defaulcie...

Ashlon
27-06-2010, 23:02
Dla mnie to jest glupie. Nie moge mowic z kumplem po polsku - "bo tak"? Przeciez nikt nie kaze ze mna rozmawiac, obcokrajowiec moze znalezc sobie innego kupca.

A regulamin zawsze mogl byc przetlumaczony np. przez kolege, zasady znam, a angielskiego do niczego nie potrzebuje ;)

No i jak juz sam autor wspomnial - skoro 90% rozmow na Azurze odbywa sie po polsku, to dlaczego 90% graczy ma sie przystosowywac do pozostalych 10?%?

jedrus55
27-06-2010, 23:04
moj boze, co za ludzie.. tu chodzi o rozmowy na trade/game chacie a nie na defaulcie...
Nie uważaj się za kozaka bo tu chodzi o publiczne kanały a default takowym jest :)

Lorges
27-06-2010, 23:31
Rusyfikacje niech przeprowadza najlepiej... Albo może niech esperanto wprowadza. Bedzie neutralnie dla kazdego.

Aolde Miko
27-06-2010, 23:33
A ja w pełni popieram, karać z całą stanowczością.
Chcecie sobie porozmawiać po polsku to spadać na prv, na wszelkich kanałach ogólnodostępnych 'english only'.

Ten zapis powinien dotyczyć z resztą wszelkich 'non-english' wypowiedzi na kanałach ogólnych - nie tylko po polsku a w sumie w większości przypadków po 'polskawemu' bo z j. polskim ma to z reguły niewiele wspólnego.

:browar: dla pomysłodawcy tematu.

Horef
27-06-2010, 23:42
Według mnie ma to swoje plusy, ale jedno mnie zastanawia jeżeli ban byłby nawet tylko na 7 dni to co by było, gdyby ktoś "wyłapał" trzy takie wykluczenia? Kasacja postaci za rozmowę w swoim macierzystym języku? No bez jaj, można by było wprowadzić np. blokadę wysyłania wiadomości na kanałach głównych gry powiedzmy na ok.15-30 minut a w przypadku notorycznego łamania tej zasady dopiero ban. Chociaż nie sądzę, żeby komukolwiek się chciało sprawdzać, czy ktoś pisze po polsku, portugalsku, szwedzku czy w jakimkolwiek innym języku. Pomysł wdaje się dobry, ale jak na razie nie wydaje mi się dopracowany i wątpię, żeby został wprowadzany, a nawet jeżeli już do tego by doszło to jest to melodia odległej przyszłości.

Pozdrawiam

Vil
28-06-2010, 00:08
Rozgrywka powinna opierać się na języku dostępnym dla możliwie największej ilości ludzi, a takim jest bez wątpienia angielski. Jeśli ktoś chce sobie pogadać po polsku - ma od tego PM, GG tudzież skype'y i inne ustrojstwa.

Lasooch
28-06-2010, 00:19
Od prawie trzech lat nie gram, ale i tak jestem za jak jasna cholera.

Erverse
28-06-2010, 08:15
Ja pierdziele, nie rozumiecie że to ma byc tylko na chatach typu game chat/trade? Przecież nikt spoza polski się nie przypieprzy do ciebie, że rozmawiasz na defaulcie z kumplem, a on z drugiego końca depo nie rozumie co do siebie piszecie... Jak by to wyglądało - stoisz sobie z kumplem przed depo i rozmawiacie o jakichś tam swoich sprawach, a dajmy na to br z drugiego konca dp podchodzi do ciebie i mowi żebyś pisał po angielsku bo chce wiedziec o czym rozmawiacie. >< niby jest od tego priv, ale wiadomo nie każdemu chce się bawic w otwieranie 10 zakładek na raz. Jak dla mnie to obecne zasady powinny byc zaostrzone i nakładane większe kary.

Sequenzo
28-06-2010, 09:08
Heee, ja tego nie popieram, choć sam dobrze znam Angielski, ale bez przesady. Popatrzymy na Trimere, gdzie świat Zdominowany jest przez Brazylijczyków. Nigdzie nie jest napisane, że Językim tzw... "urzędowym" w grze jest Angielski. Sam Cipsoft kazał zakładać konta Na niemieckich Serwerach, by zmniejszyć lagi itd... A teraz gość ma problem, Pandoria zdominowana przez Szwedów(bynajmniej było tak jak ja grałem jeszcze tam)

aurel356
28-06-2010, 09:10
ale z was patrioci żeby wypierać się własnego języka ojczystego i dać się karać za niego co z wami polakami ja nie mogę

jak ktoś nie umie angielskiego to może dogadać się przez tłumacza w sprawie handlu to zajmuje mało czasu ja niekiedy z tłumacza korzystam

Sequenzo
28-06-2010, 09:12
ale z was patrioci żeby wypierać się własnego języka ojczystego i dać się karać za niego co z wami polakami ja nie mogę

jak ktoś nie umie angielskiego to może dogadać się przez tłumacza w sprawie handlu to zajmuje mało czasu ja niekiedy z tłumacza korzystam

No mówię... Gość ma problem, bo umie Angielski, gdyby nie umiał, to któryś z Polaków też mógłby zwrócić Mu uwagę. Poza tym języka urzędowego nie ma. Z niektórymi Brazylijczykami w ogóle się nie dogadasz, nawet i w sprawach handlu... :o:o:o:o

Deeptak
28-06-2010, 09:13
Rozgrywka powinna opierać się na języku dostępnym dla możliwie największej ilości ludzi...

A w jakim języku porozumiewa się ok. 75% grających Polaków na serwie?:p

Z tego co pamiętam to zasady były jasno określone już wcześniej, ogólnym językiem używanym na publicznych kanałach czyli trade/game chat jest jęz.angielski (nawet były jakieś kary) , wystarczy tylko trzymać się zasad ;].

Sequenzo
28-06-2010, 09:16
Na wszystkich kanałach jest "niby" Angielski, ale dość często gdy mam podgląd na kanał "help" piszą po Brazylijsku, a "Tutor" pomimo, że jest Online nie zwraca im uwagi... :/

@Goku
28-06-2010, 09:21
powinni zrobic jakis test z angielskiego i ten kto nie zda nie gra

Sequenzo
28-06-2010, 09:27
Test jest bezsensu... Wystarczy, żeby Regulamin przetłumaczyli na każdy język i już byłoby dobrze.

Yogono
28-06-2010, 09:28
Tepi ludzie
trade/gc/help - j. ang
default - mozesz sobie po hebrajsku gadac jezeli chcesz ;o

Tibijczyk222
28-06-2010, 09:36
Popieram , przez to jest pełno ludzi co żadnego questa bez spoilera nie zrobią bo angielskiego nie umieją , nie umieją przeczytać regulaminu, zostać tutorem(test jest banalny , raz przeczytasz regulamin i zdasz bez problemu), dogadać się z gmem jakby był jakiś problem itp. itd.

Powinno być tak:
Na rl , game i trade channelu powinni banować. Na defaulcie , guild , pm niech sobie gadają po jakim języku chcą.

To samo brazylijczycy , niech również używają języka angielskiego.

Gdyby to się przyjeło i weszło w życie ,może znów zacząłbym grać.

Asthi
28-06-2010, 09:41
Na wszystkich kanałach jest "niby" Angielski, ale dość często gdy mam podgląd na kanał "help" piszą po Brazylijsku, a "Tutor" pomimo, że jest Online nie zwraca im uwagi... :/

Jeeez omfg lol...
Nie ma języka brazylijskiego. Brazylijczycy mówią po portugalsku...

Co do pomysłu to sam nie wiem, ja przyzwyczajony do angielskiego ignoruję wszelkie inne języki na wszystkich czatach, a jak ktoś nie umie handlować po angielsku to jego problem, mojej kasy i przedmiotów nie dostanie póki nie spojrzy w słownik. ;)

A jak komuś nie pasuje liczba danej narodowości na danym serwerze, zawsze można się przenieść na inny serwer, albo zmienić grę, gdzie społeczności są bardziej zróżnicowane.

Vil
28-06-2010, 09:47
A w jakim języku porozumiewa się ok. 75% grających Polaków na serwie?:p

A Szwedzi, Norwegowie, Holendrzy, Francuzi, Niemcy, Amerykanie, Kanadyjczycy i 50 innych nacji?

Używając angielskiego masz statystycznie największe szanse dogadać się z prawie każdym użytkownikiem gry, może oprócz Polaków i Brazylijczyków, które to wyjątki stanowią akurat argument za pewnego rodzaju regulacjami ujednolicającymi stosowany w grze język.

Realizm > obrona pustych haseł, zwana popularnie patriotyzmem.

Tas
28-06-2010, 09:51
Moim zdaniem to jest obraza narodu Polskiego. Ten gość który to napisał ma Polaków za jakieś zwierzęta niecywilizowane. Niech się przyczepi do Brazoli którzy po Angielsku w ogóle mówić nie potrafią. A po za tym nie wszyscy u nas nie umieją po Angielsku mówić, tylko cepy które są dziecmi ulicy i mają wszystko w dupie.

Wylansowany
28-06-2010, 10:05
W 100% popieram. Takie było założenie gry i tego się trzeba trzymać. Chociaż wg mnie powinno to objąć wszystkie języki (szczególnie portugalski). Będzie to sprawiedliwe i przydatne.

xXRidickXx
28-06-2010, 10:17
Ja się spodziewałem komentarzy typu:Co to ma być albo coś takiego a wy się z tym zgadzacie.TO jest bez sensu przecież jak na serverze gra 90% polaków
i 10% innych narodowości to głupie było by pisać po angielsku.I jeszcze bany ma być za to?? to jest beznadziejne nawet jak na trade chacie sobie piszą to nie powinno być za to banów.I dlaczego akurat tylko polski język ma się do tego dostosować a nie np. portugalski, szwedzki itp.?
Jak dla mnie takie coś to rasizm.

Cytryniasty
28-06-2010, 10:23
W Brazylii (to znaczy tam gdzie używa się portugalskiego) j. angielski jest nieobowiązkowy (między innymi chodzi o odległość Brazylia>Anglia/Ameryka) ale można się go uczyć,bez sensu to jest no bo np. kogoś nie stać na kursy angielskiego 500 waluty np. za 1 lekcje (internet w Brazylii jest dość tani) CipSoft wg mnie jest rasistą,BA! Nawet nie toleruje niemców ani amerykanów którzy nie płacą. Cipsoft to taki Rydzyk a GM'owie to mohery.
Jestem za NIE ponieważ każdy powinien gadać jak mu się podoba i nikt mu tego nie może zabronić. Jak tak chcą to niech do konsoli wprowadzą tłumacza all>angielski.

Sequenzo
28-06-2010, 10:46
Nom, Sorry "portugalskiego"... He, Ciekawe czy na to Cipsoft w ogóle zareaguje o_O

Sireek
28-06-2010, 10:51
Tibia straci kolejne tysiące graczy...
Kurde mówią że nie rasizm ale co br do mnie podchodzi i pisze mi słowa łamiące język to co kurde po br nie będę się uczył. Obecnie uczę się prywatnie i w szkole anglika więc jakąś rozmowę umiem przeprowadzić ale żeby się aż tak posunąć.
Chciałem wrócić do gry po tym "apdejcie" ale już mi się odechciało...

Rybzor
28-06-2010, 11:02
Niech banują polaczków wpizdu. Sam wiem jak to jest, kiedy jakieś kretyny gadają między sobą po hiszpańskopodobnym w WoWie. Jeżeli wkurza ich to tak samo, jak mnie, to permy!

Sequenzo
28-06-2010, 11:18
He... Faworyzacja innych Światów?? Nasza wina, że tylu Polaków gra w Tibie?... Hmm, właśnie przez to niektóre światy są zdominowane przez BR, pamiętam na Trimerze... Jak Guild Onslaught już opanowała Serwer, bo Foul Souls się rozpadło, to ONS~ sprawdzali levele, kto ile wbił w tydzień... Za dużo wbiłeś--> Pay 200k... i tak się kończyło. Później można było mieć Hunta for Free, za to, że się stało na Dragach w Edron(ja tak miałem)... Jest Jedna Guild na Trimerze POLSKA, która są "friends" z Onsami :/... Niech zrobią Słownik i Tyle.

Vil
28-06-2010, 11:34
I dlaczego akurat tylko polski język ma się do tego dostosować a nie np. portugalski, szwedzki itp.?
Jak dla mnie takie coś to rasizm.

Jeśli polski - to i portugalski. Szwedzi akurat po angielsku gadają czasami lepiej od rodowitych Anglików (ze względu na dbałość językową i specyficzny akcent łatwo się z nimi dogadać i ich zrozumieć).

Rasizm to nie jest pod żadnym względem, bo tysięcy Polaków potrafiących się chociażby w stopniu podstawowym dogadać zmiany te w żaden sposób nie dotkną. Chyba, że określimy małoletnich, niedoedukowanych debili mianem oddzielnej rasy i zaczniemy domagać się dla nich pełni praw, ale to już śmierdzi political correctness na sposób amerykański.

Co do argumentu, że nie każdego stać na lekcje - odrobina chęci i można się korzystając z materiałów dostępnych w sieci nauczyć choćby kantońskiego czy mandżurskiego (a zaręczam wam, że znalezienie prywatnych kursów f2f jest bardzo trudne jeśli w ogóle możliwe), więc z angielskim nie powinno być żadnego problemu.

Kulikos
28-06-2010, 11:38
Ktoś na głos wypowiedział wkońcu to co chodziło po głowie chyba wszystkim ogarniętym graczom. Nie zapominajmy, że Tibia to nie jest polska gra ;p

Kin_Yuki
28-06-2010, 11:49
Nie jestem jakimś tam patriotą, ale banowanie ludzi za używanie j. polskiego, czy jakiegokolwiek innego jest zwykłym rasizmem, czy to się czymś rożni, od wyczynów podasz Wojen? Rusyfikacja, Germanizacja.

Jeżeli w grze zostało przyjęte, że Chat, Trade, Help itd są objęte tylko j. angielskim, to ok. Bo zostaje kanał - ogólny. Na którym powinno się pisać w wybranym języku, bo przecież, idąc na Krakowski rynek, nie słyszymy tylko j. polskiego. A wiele innych, więc dlaczego pod depotem w yalahar, mamy słyszeć - tylko angielski? Absurd. Gracz który napisał tego posta, powinien dostać bana za rasizm.

A jak już... chcą ogólny dać tylko - angielski. To stworzyć głowne kanały - english i multilanguage. I problem z głowy.

Sequenzo
28-06-2010, 11:50
No Tibia nie jest Polską, Angielską, Brazylijską, Szwedzką tylko Niemiecką grą... Niech mają wszyscy te same prawa, a nie wytykanie, że Polacy to tacy, tacy i tacy...

Kin_Yuki
28-06-2010, 11:57
No Tibia nie jest Polską, Angielską, Brazylijską, Szwedzką tylko Niemiecką grą... Niech mają wszyscy te same prawa, a nie wytykanie, że Polacy to tacy, tacy i tacy...

Nieee! Tibia jest międzynarodową grą. Gdyby była niemiecka, mogli by w nią grać tylko gracze z Niemiec.

Sequenzo
28-06-2010, 12:01
^ ^ ^ ^... Chodziło, że w Niemczech siedziba, że Niemcy Stworzyli...

Argen
28-06-2010, 12:10
Ale wy jesteście ludzie głuuupi 8o Jak możecie pisać, że bany za gadanie po polsku na pub czatach to rasizm? Ablo germanizacja? :D:D:D Przecież akceptując regulamin zobowiązaliście się, do pisania po angielsku na trade itd., no nie mówcie, że nie przeczytaliście? Proponuje również użyć muskofnicy tym, którzy myślą, że tylko za język polski będą bany. Do angielskiego cepy, a nie Tibie polonizować.

Jurij1234
28-06-2010, 12:17
ludzie, nie bulwersujcie sie tak. gość podał za przykład Polaków, bo akurat taka jest u niego sytuacja na serwerze ale miał na myśli wszystkich po kolei. a angielski jest niezbędny do grania, no chyba, że dla kogoś klikanie na ślepo w menu i na potworki żeby naexpic kolejny level i być "fajnym" to jest świetna zabawa. i później nooby spamują, że tarczy nie mogą nosić z mieczem (bo nie wiedzą, że jest 2-ręczny). ostatnio zatłukłem jednego "brazola" bo cap nie umiał po angielsku odpowiedzieć i byłem pewny, że to bot jest. poza tym, gdyby każdy gadał w swoim języku to byłby taki bałagan, że nie dałoby się wcale dogadać. dlatego uważam, że gość nie głupio wymyślił ale z tym banem to jednak trochę przeholował.

Pan i Wladca
28-06-2010, 12:46
Gracz sprostował, że użył w przykładzie Polaków bo z nimi osobiście się styka, dla przykładu na amerykańskich serwerach "problem" stanowią Hiszpanie.
Pisze też, żebyśmy nie płakali, że podał za przykład nas.

Pojawiła się też propozycja auto mute, jako lżejsza alternatywa bana.

Żaden przedstawiciel Cipsoftu nie wziął jeszcze udziału w dyskusji.

Sequenzo
28-06-2010, 14:27
Ale wy jesteście ludzie głuuupi 8o Jak możecie pisać, że bany za gadanie po polsku na pub czatach to rasizm? Ablo germanizacja? :D:D:D Przecież akceptując regulamin zobowiązaliście się, do pisania po angielsku na trade itd., no nie mówcie, że nie przeczytaliście? Proponuje również użyć muskofnicy tym, którzy myślą, że tylko za język polski będą bany. Do angielskiego cepy, a nie Tibie polonizować.

Wiesz jak ja interpretuje pisanie Polaka "kupię Royal Helmet, pisać faast" że kieruje on to do Polaków... Niech Dadzą Słownik w grę i będzie koniec Spekulacji.

Polak zawsze jest podany w "przykładzie"... :/:/:/:/:/

Gormitas
28-06-2010, 14:44
Na default powinno się pisać po dowolnym języku. Jak kto chce, bo np. ktoś gada po polsku na default to od razu ban?

Beh0lder
28-06-2010, 15:04
Taki ban na 7 dni zachęcał by Polaków do nauki języka angielskiego.Znając naszą mentalność , taki ban zachęci do mordowania nie-polaków.

dopalacz.Vis
28-06-2010, 15:09
Dla mnie to jest glupie. Nie moge mowic z kumplem po polsku - "bo tak"? Przeciez nikt nie kaze ze mna rozmawiac, obcokrajowiec moze znalezc sobie innego kupca.

A regulamin zawsze mogl byc przetlumaczony np. przez kolege, zasady znam, a angielskiego do niczego nie potrzebuje ;)

No i jak juz sam autor wspomnial - skoro 90% rozmow na Azurze odbywa sie po polsku, to dlaczego 90% graczy ma sie przystosowywac do pozostalych 10?%?

Głupie jest dawac moderatora dzieciom poniżej 15 roku życia, dzieciaku.

Polscy tibijczycy to głupie gęsi, aby swój ojczysty język znają(nawet nie bo błędy robią).

Metheron
28-06-2010, 15:58
Dobrze. Powinni banowac za uzywanie polskiego na trade/game chat/help.

Lessak
28-06-2010, 16:39
No niestety, spora część ludzi nie rozumie co to znaczy ang-języczna gra i piszą na publicznych kanałach w swoim języku ;s Na moim serverze są problemy z brazylijczykami, którzy co chwilę rozmawiają na trade po portugalsku. Moim zdaniem najlepszym wyjściem będą testy angielskiego. Oczywiście nie jakieś ciężkie, ale podstawowe zdania potrzebne do gry ;s A jeżeli ktoś nie będzie się stosował do regulaminu to ban na 30 dni, później kasacja konta i tyle. Oczywiście Default powinien być kanałem "wolnym". Przykładowo, na huncie, nikomu się nie chce zmieniać co chwilę kanałów, aby napisać do osoby towarzyszącej (poza tym, że często jest to niezbędne do przeżycia).

Ufocznik
28-06-2010, 17:08
Heee, ja tego nie popieram, choć sam dobrze znam Angielski, ale bez przesady. Popatrzymy na Trimere, gdzie świat Zdominowany jest przez Brazylijczyków. Nigdzie nie jest napisane, że Językim tzw... "urzędowym" w grze jest Angielski. Sam Cipsoft kazał zakładać konta Na niemieckich Serwerach, by zmniejszyć lagi itd... A teraz gość ma problem, Pandoria zdominowana przez Szwedów(bynajmniej było tak jak ja grałem jeszcze tam)

Ja się nie dziwię, że gość napisał o Polakach, bo czytając posty niektórych z was można dostrzec, że nie tylko nie potraficie gadać po angielsku, ale - co gorsza - także po polsku. Poza tym JEST napisane, że "językiem urzędowym" w Tibii jest angielski, tylko że nie potrafiliście nawet regulaminu przeczytać, a potem marudzicie, że ktoś tam coś napisał źle o was.

Proszę, znalezienie tego zajęło mi 30 sekund.

Rule 2e) Non-English Public Statement
Non-English public statements in the game or on the website where the use of other languages is not explicitly allowed.

Comment

Non-English public statements:
It is impolite to lead public conversations in a language which not everyone can understand. Surely you would not like to see the public channels spammed with seemingly senseless sentences or words. This is how it feels for many other players if you talk to your friends in your native language such as Portuguese or Swedish. Since English is the official language of Tibia and players are expected to understand it well enough to play the game, every player is required to use it for public communication in the game channels as well as on the boards.
However, there are some places where non-English statements are legal. You may post in any language on the real life board, the convention board and the guild board. You can write non-English statements in the RL-chat, the default channel, the guild channel, a private chat channel and of course in private messages. Moreover, your forum signature, your comment on the account page, the description in the guild section and your public information might be written in another language than English.

EDIT
Wiesz jak ja interpretuje pisanie Polaka "kupię Royal Helmet, pisać faast" że kieruje on to do Polaków... Niech Dadzą Słownik w grę i będzie koniec Spekulacji.

Polak zawsze jest podany w "przykładzie"... :/:/:/:/:/

No i co jeszcze wymyślisz? Możliwość grania to nie jest twoje prawo tylko przywilej, więc twoim pierdolonym obowiązkiem jest stosować się do zasad. Skoro tego nie potrafisz - to trudno, grać nie musisz. A skoro nie umiesz angielskiego w choćby podstawowym stopniu to i tak nie masz po co grać.

Xyth
28-06-2010, 17:29
Również uważam że na game/trade chacie powinno pisać się tylko i wyłącznie po angielsku i to miał na myśli autor. Default jest i pozostanie czatem gdzie można pisać w jakim się chce języku, nie tylko angielskim. Czytając tutaj niektóre komentarze zdaję sobie sprawę że niektórzy nie zrozumieli "pomysłu" autora.

AnArAki
28-06-2010, 18:47
ahhh....:D

gra byla robiona glownie z nadzieja o jezyku angielskim i tyle !!!! To my polacy, postanowilismy 'rozmawiac po polsku' na trade chacie czy game chacie.

Gra jest w j.ank i tylko ten jezyk powininen byc w niej uzywany, tyle. Na defult czy privie, czemu nie, polski czy hebrajski jak najbardziej ale trade/help czy game chat - 100 % ang.

Cipsoft sa Niemcami, i wlozyli duzo pracy w to by gra byla w jezyku angielskim (jezyku wszystkich nardodow) dlatego tez to oni wytyczyli zasady, tylko angielski, komus sie nie podoba? Ban lub warn. :))

Poprostu, ten ktos stworzyl 'cos', to on wytycza zasady do tejze rzeczy :)

Barbar
28-06-2010, 19:53
Brazole są o wiele gorsi

wojtron
28-06-2010, 20:14
Czesciowo słusznie. Powinny byc kilkudniowe bany/ostrzezenia za pisanie na Game/Trade chacie wiadomosci w INNYM jezyku niz angielski - a nie tylko za jezyk polski. Jak dla mnie to koles zachowal sie rasistowsko w kierunku do nas - oczywiste jest to ze nie tylko polacy czesto nie korzystaja z angielskiego.
Ci wszyscy portugalczycy, brazylijczycy, hiszpanie itd. to to samo.

Powinien dostac bana/ostrzezenie za poglady rasistowskie bo najechal konkretnie na nas. A to ze na Azurze polacy miotą to jest jego problem - to jest jedna z kilku dobrych rzeczy w tej grze ze mozna przejac wladze i zrobic porzadek.

Najbardziej jednak denerwuja mnie polacy, ktorzy wyrzekają sie innych polaków i swojego jezyka, srednio interesuja ich losy naszego kraju i smieszne sa dla nich pojecia takie jak patriotyzm - i mowie tu o prawdziwym patriotyzmie nie o skinheadach, i innych gownach ktore pobija kazdego kolorowego itd. ktorego zobacza na swoim osiedlu tylko o prawdziwych polakach.

Natomiast kwestia zabraniania komunikowania się na defaulcie w jakimkolwiek języku jest chora. Jeszcze rozumiem pojecie globalne, wyogólnione np. wszyscy nie posługujący się angielskim było by bezsensowne ale nie rasistowskie, natomiast najeżdzanie na poszczególne kraje do tego już się zalicza.

..::QRAS::..
28-06-2010, 20:19
jestem za !

Gormitas
28-06-2010, 20:39
Dlaczego jest po Angielsku? Dużo osób umie posługiwać się tym językiem, poza tym jest bardzo prosty.

SkateElement
28-06-2010, 20:41
default jest ogolny a priv msg nikt Ci nie sprawdzi.. ja sam gram gdzie jest duzo polakow;) ale ignoruje ich bo widząc slowo zal.pl /noob i etc. to mnie szlak trafia i wole trzymac z obcokrajowcami.. ktorzy naprawde ie mieszkajac w anglii potrafia sie porozumiec;) nawet japonczycy i iranczycy potrafia romawiac po angielsku.

Jest ogólny, ale w temacie mowa o publicznych kanałach, takie jak trade, help, game-chat.

@temat,

Jestem za częściowym karaniem za używanie innego języka niż angielski. Nawet jeśli nie umiesz tego języka to starając się dogadasz się, chyba parę słów typu City znacie? Przy tym nauczysz się języka i nie będziesz językową lamą 8o

@wojtron
Przecież on nie zastosował nic rasistowskiego. Jeśli czujesz się obrażony to chyba jesteś emo. Sam powinieneś zauważyć jaka jest mentalność Polaków do nauki. Jakoś nie widziałem, że Brazole się obrażają bo cały świat uważa ich za noobów (chociaż nie znam ogarniętego br :P).

Ufocznik
28-06-2010, 23:11
Najbardziej jednak denerwuja mnie polacy, ktorzy wyrzekają sie innych polaków i swojego jezyka, srednio interesuja ich losy naszego kraju i smieszne sa dla nich pojecia takie jak patriotyzm - i mowie tu o prawdziwym patriotyzmie nie o skinheadach, i innych gownach ktore pobija kazdego kolorowego itd. ktorego zobacza na swoim osiedlu tylko o prawdziwych polakach.

Wyrzekanie się Polaków i j. polskiego to jedno, a wyrzekanie się polaczków i pokaleczonego j. polaczkowatego to inna sprawa. Poza tym czy bycie patriotą zmusza mnie do świadomego łamania zasad (jest wyraźnie powiedziane - że oficjalnym językiem tibijskim jest angielski)? Zakaz używania polskiego na publicznych kanałach (i do cholery - chodzi jedynie o help, game, trade, a nie default!) to nie zamach na naszą kulturę, bo tak samo Niemcy nie mogą pisać po niemiecku, Hiszpanie po hiszpańsku, Brazole po portugalsku itp. itd.
I skoro już piszesz o ideach patriotycznych (czego absolutnie nie neguję, a wręcz przeciwnie - chociaż nie w odniesieniu do Tibii) to pisz Polak z wielkiej litery.

pan.panek
28-06-2010, 23:20
Takich ludzi jak GEBERK to od razu powinno sie eliminowac. Jestem ciekaw czy jak instaluje jakis progam czy gre to czy \zawsze dokladnie tlumaczy sobie i czyta regulamin itp itd??

Co to wogole znaczy GEBERK tego slowa nie ma wogole w jezyku angielskim jakzes taki kozak to trzabylo angielski nick dac.

Jesli nie odpowiada ci serwer to go poprostu zmien "teraz mozesz" a nie zal sie na forach.

Od Zawsze rzadzi wiekszosc ostatnio temat na czasie. Popatrzmy na wybory prezydenckie. Jesli wiekszosc zaglosuje na Pana Komorowskiego to on bedzie prezydentem, a nie jak chciala mniejszosc Pan Napieralski.

Obecnie jezykiem najbardziej znanym i powszechnym na calym swiecie jest jezyk angielski bo jak wiadomo wiekszosc go umie i sie nim posluguje.

Dlatego tez jesli wiekszosc ludzi tj mowisz okolo 70% polakow gra w Tibie a na twoim serwerze 90% to automatycznie jezykiem narodowym serwera staje sie jezyk polski. POLSKA zdominowala te gierke najwiekszy zysk ma wlasnie z polakow i to pod nasz narod powinna byc kreowana gierka.

A ty geberk jak ci nie pasi to idz do Tasi poprostu wynos sie z serwera na taki ktory ci pasuje wybor jest ogromny. Najlepiej bylo dla ciebie abys zakonczyl wogole przygode z gra jaka jest TIBIA. Tibia poszukuje prawdziwych graczy prawdziwych medrcow Tibia nie jest dla ochlapusow i naabow takich jak ty.

mam nadzieje ze grasz na swiecie pvp "chyba ze sie cykasz."
i po tym twoim poscie dostaniesz niemilosierny wpierdoooooooooooolllll od graczy na tym serwie. mam nadzije ze wrocisz na wyspe rookard.
Zycze ci zebys dostal bana zeby cie hakneli i najwiekszych lagoow i wogole wszystkeigo co najgorsze w tej grze.

Wstydz sie i blagaj o przebaczenie ktorego i tak nie dostaniesz.

Wy*******aaaaajjjj z tej scenki

(najmocniej przepraszam za te wulgaryzmy ale widze takich ludzi to mnie czysci)

P.S.

"chlopaki wiecie co macie z nim zrobic" PEJA

czekam na komentarze i wasze mejle

Lasooch
28-06-2010, 23:22
@wojtron: Twoja wypowiedź jest tak głupia, że nie chcę mi się silić na komentarz.

@połowa z was: wy nawet po polsku zdania nie potraficie sklecić (zwłaszcza Sequenzo, który wstawia wielkie litery w dość losowych miejscach), a co dopiero po angielsku. Hańbicie ojczysty język, a do źle pojętego "patryjotyzmu" - czyli na przykład klepania Brazoli - jesteście pierwsi.

edit:

Tibia poszukuje prawdziwych graczy prawdziwych medrcow Tibia nie jest dla ochlapusow i naabow takich jak ty.

Hahahah, błagam, powiedz, że trollujesz : DD

edit: na wypadek, jeśli nie: Tibia jest własnością Cipsoftu. Dlatego to, skąd pochodzi większość graczy, nie ma kompletnie żadnego znaczenia. To ONI ustalają zasady (a przynajmniej wtedy, kiedy ja grałem - prawie 3 lata temu - komunikacja na kanałach publicznych w języku innym niż angielski była zakazana).

gro3veS
28-06-2010, 23:40
LUDZIE !!! Brak mi słów ! O czym wy tu piszecie ? Myślicie, że każdy Polak będzie uczył się języka angielskiego aby pograć w grę ?! RASIZM RASIZM i jeszcze raz RASIZM... Czytałem wiele komentarzy związanych z tym postem i powiem, że jestem sparaliżowany waszymi odpowiedziami ! Zacytuję jeden z komentarzy... "jak najbardziej popieram " No to już przesada.... Ciekawe, czy byli byście szczęśliwi, z grania w grę która jest po Angielsku a tego języka nie znacie, a co gorsza nie możecie pogadać na publicznym bo jesteśmy OGRANICZENI ! Tak jak na wojnie.... My psy oni pany o.o

DodiekPower
28-06-2010, 23:45
LUDZIE !!! Brak mi słów ! O czym wy tu piszecie ? Myślicie, że każdy Polak będzie uczył się języka angielskiego aby pograć w grę ?! RASIZM RASIZM i jeszcze raz RASIZM... Czytałem wiele komentarzy związanych z tym postem i powiem, że jestem sparaliżowany waszymi odpowiedziami ! Zacytuję jeden z komentarzy... "jak najbardziej popieram " No to już przesada.... Ciekawe, czy byli byście szczęśliwi, z grania w grę która jest po Angielsku a tego języka nie znacie, a co gorsza nie możecie pogadać na publicznym bo jesteśmy OGRANICZENI ! Tak jak na wojnie.... My psy oni pany o.o

jakos nikomu dotychczas nie przeszkadzalo ze nie mozna gadac po polsku na publicznych kanalach tj trade etc. a moze tworcy gry poprostu chca nas rozumiec zeby nie bylo ze ktos przeklina a oni nie wiedzia co kto mowi i maja to gdzies...

zamrok777
28-06-2010, 23:52
Co by tu napisać...? Po pierwsze - ja rozumiem , że regulamin Tibii nakazuje pisać na tych kanałach publicznych po angielsku , ale jak ktoś napisze w języku ojczystym to nic Ci się nie stanie , nie musisz tego czytać. A jak Ci to tak bardzo przeszkadza ,to życzę , abyś miał tylko takie problemy w życiu. Po drugie - jeżeli ktoś nie zna angielskiego , to nie oznacza od razu ,że jest debilem (nauka języka to jedna z prostszych nauk , debile raczej szybko powinny załapać). Jak już ktoś zna ten angielski i się tym szczyci , to niech sobie gada z obcokrajowcami , ale niech nie zabrania innym posługiwać się w języku polskim...
Po trzecie - nie mogliby by po prostu zrobić dwóch kanałów - jeden , w którym można pisać tylko po angielsku , a drugi dla takiego marginesu społecznego jak ja (czyt. nie znających angielskiego) i na tym drugim kanale dogadywał by się margines.

P.S - Jeśli ta zasada wejdzie w życie ,to stracą tylko graczy ( już widzę jak tysiące graczy bierze kurs angielskiego).

Lasooch
28-06-2010, 23:58
Ciekawe, czy byli byście szczęśliwi, z grania w grę która jest po Angielsku a tego języka nie znacie

TO NIE GRAJ. W regulaminie (który zaakceptowałeś) jest punkt tego dotyczący. Nie przeczytałeś? Nie powinieneś grać. Abstrahując, Jeśli granie w grę czyni cię szczęśliwym, to zastanawiam się czy współczuć prymitywizmu, czy też jego zazdrościć.

jeżeli ktoś nie zna angielskiego , to nie oznacza od razu ,że jest debilem

Owszem.

P.S - Jeśli ta zasada wejdzie w życie ,to stracą tylko graczy ( już widzę jak tysiące graczy bierze kurs angielskiego).

Ta zasada od dawna istnieje. Tylko, że nikt jej nie przestrzega i rzadko kiedy ktoś ją egzekwuje.

Ufocznik
29-06-2010, 00:18

A myślisz, że cipsoft będzie pozwalał Polakom na robienie burdelu na game/trade chacie, bo nie chce im się uczyć angielskiego? A skoro nie jesteś szczęśliwy to nie musisz grać i tyle. To nie gra cię wybrała i nakazała "graj we mnie!", to ty sobie wybrałeś tę grę. Nikt ci grać nie każe.

W ogóle co wy tak walczycie o możliwość gadania po polsku, skoro bardzo często nawet w tym języku nie potraficie się porozumieć? Jebani patrioci za dychę, pierdoleni hipokryci, którzy nie potrafią choćby jednego poprawnego zdania w swoim ojczystym języku skleić.

SkateElement
29-06-2010, 00:20

Ciekawe co byś powiedział gdyby ludzie mówili po brazylijsku i byś nic nie rozumiał? Jak nie umieją angielskiego (nic) to niech nie piszą na trade itp.

lolkens
29-06-2010, 00:32
nie mam zdania na ten temat patrioci za zlotoweczke mysla ze wszystko wolno nie podoba sie to nie grac

gro3veS
29-06-2010, 00:36
A czy w Tibie grają tylko Brazylijczycy ? : D Chyba nie

Aha... Do Ufocznika... Widać że raczej polakiem nie jesteś -.^

DodiekPower
29-06-2010, 00:38

nie uciekaj od tematu... po brazylijsku tez bys nie mowil
angielski jest podstawowym jezykiem w szkolach wiec nie narzekaj xd latwo sie go nauczyc... praktycznie za darmo...

R0bCi0
29-06-2010, 01:32
Aha.

A co do tematu, to... wali mnie to, i tak nie gram.

Ufocznik
29-06-2010, 01:54

Aha... Do Ufocznika... Widać że raczej polakiem nie jesteś -.^

No, nie jestem polakiem, tak jak ty i bardzo się z tego cieszę. Jestem Polakiem. :(

hip-hop.pl
29-06-2010, 07:17
wysztkie dzieci placzace o rasizm sa pierdolnie** w glowe, przeczytajcie sobie najpierw definicje tego slowa

co za problem znac 10 slow zeby moc sie swobodnie wymieniac? RASIZM RASIZM polacy nie moga spamowac na trade!temat zeby to uwidocznic byl potrzebny bo niestety tylko dzieci ktore nie nauczyly sie jeszcze myslec graja

Orzech1818
29-06-2010, 07:31
A Brazole to Co? X( Jesli chcecie żeby używano tylko języka Angielskiego to każcie wszystkich Brazoli,Niemców itp a Nie Tylko Polaków !!

--- Orzech1818 dodał 3 minut i 40 sekund później ---

hip-hop.pl zgadzam sie co do tych dzieci ! Naprawde To jest wkurzające jak Podejdzie do Ciebie postać z lvl 6 i bedzie Cię Trapowac w dp albo bedzie Ci zarzucać Depozyt !:baby::baby:

Deeptak
29-06-2010, 08:34
Nie dziwię się, że niektórzy gracze mogą mieć dość Polaczków jeśli przyszło im grać z takim np. kretynkiem o nicku "babazjajem111".

Po co się tak gotujecie. To nie rasizm, tylko prawda o zachowaniach polskich graczy, a że zdominowane są przez nas prawie wszystkie serwery, więc staje się to uciążliwe. Czy naprawdę tak ciężko przestrzegać regulaminu? Tam jak byk stoi, że na kanałach publicznych obowiązuje jęz.angielski, tylko trzeba takowy regulamin najpierw przeczytać ... Jakoś dla wielu graczy nie stanowi to żadnego problemu. Może rzeczywiście pewnym rozwiązaniem byłoby przetłumaczenie regulaminu, ale zdaję sobie sprawę, że to dopiero podniosłoby krzyk o "rasizmie";p

Matesh
29-06-2010, 08:56
Mam dla tych co nie potrafią angielskiego wyjście ...
1. translator http://translate.google.pl/#
2. słownik języka angielskiego
3. korepetycje z angielskiego

Jeśli żaden wariant z wymienionych [up] ci nie odpowiada lub nie potrafisz z nich korzystać to wyłącz to grę.
A nie utrudniaj gry normalnym gracza ...

Myślę że 99,3% czytających to zdecyduje się na jakiś wariant :cup:

@Edit
#Deeptak
Cała strona tibia.com została przetłumaczona na język polski łącznie z regulaminem gry ; )

BuRcZy
29-06-2010, 09:05
Oni maja na bani :D Co nie możemy gadać w ojczyzny języku... PFFF a ci co od 1 klasy uczą się niemca? On nie ma mózgu a on by chciał żeby nie można było gadać w CS-sie po angielsku i pisać albo cuś?

Azjateczka
29-06-2010, 09:10
Bzduuura ....
gram na Azurze i jedynie co jest na kanaach pisane po polsku to
" Sprzedam gp / sprzedam pacca za sms ... www.xxx.pl " pisane regularnie
przez bota co 2 minuty
a co do transkacji po miedzy graczami to zauwazylem racz\ej inna sytuacje

- Sell Small stone
* Offer
- Br??
* no
- bb

-_-

Lizakowaty
29-06-2010, 09:17
... Lipa totalna :D

Vil
29-06-2010, 09:51
widać nie tylko znajomość języków obcych, ale i czytanie ze zrozumieniem we własnym dalej u was kuleje.

i jeszcze mały cytat zasługujący na uwagę:

Po drugie - jeżeli ktoś nie zna angielskiego , to nie oznacza od razu ,że jest debilem (nauka języka to jedna z prostszych nauk , debile raczej szybko powinny załapać)

Jeśli ktoś nie zna i nie próbuje poznać angielskiego w stopniu przynajmniej podstawowym - to w kwestii internacjonalizacji plasuje się na poziomie (lub poniżej) 8-10 letnich europejczyków, czy nawet młodych mieszkańców niektórych rejonów krajów Trzeciego Świata. Nie wiem jak dla was, ale dla mnie byłoby to uwłaczające godności.

Nevizus
29-06-2010, 10:36
a br na lunarze to co? ich to nie na 7 dni a na 70...

K.Jay
29-06-2010, 10:53
Jeśli ktoś nie zna i nie próbuje poznać angielskiego w stopniu przynajmniej podstawowym - to w kwestii internacjonalizacji plasuje się na poziomie (lub poniżej) 8-10 letnich europejczyków, czy nawet młodych mieszkańców niektórych rejonów krajów Trzeciego Świata. Nie wiem jak dla was, ale dla mnie byłoby to uwłaczające godności.
Cudze chwalicie, swego nie znacie, huh?

K.Jay

Maryo135
29-06-2010, 11:56
To jest żałosne jak mogą nam zakazywać pisać po polsku? Przeszkadza im że nie potrafią się porozumieć? Niech się kurwa polskiego nauczą albo niech kupują itemy od innych osób, ja pierdole rasizm yeb@ny.
Jakoś do tej pory wszyscy grali spokojnie aż jednemu się to nie spodobało że na jednym świecie jest tyle polaków... to niech zmienia świat tam gdzie jest dużo Brazylijczyków, akurat wprowadzili system zmiany świata to idealne dla tego pana. :cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup:
X( X( X( X( X( X( X(

wirek159
29-06-2010, 13:12
popieram w 100 % nich każdy sobie używa jakiego języka chce

ale z ta azura to nie prawda gram tam od dawna i wszystko na trade jest po angielsku i tranzakcie wymiany też w j.angolskim

ruszek
29-06-2010, 13:23
To jest żałosne jak mogą nam zakazywać pisać po polsku? Przeszkadza im że nie potrafią się porozumieć? Niech się kurwa polskiego nauczą albo niech kupują itemy od innych osób, ja pierdole rasizm yeb@ny.
Jakoś do tej pory wszyscy grali spokojnie aż jednemu się to nie spodobało że na jednym świecie jest tyle polaków... to niech zmienia świat tam gdzie jest dużo Brazylijczyków, akurat wprowadzili system zmiany świata to idealne dla tego pana. :cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup:
X( X( X( X( X( X( X(

"Osoba używająca więcej niż trzech emotikonek lub wykrzykników ma problemy z głową"

Po 1. panie 12-latku, pisz se na privie co chcesz. To nie jest rasizm, bo to będzie dotyczyło wszystkich państw. Wszyscy jakoś potrafią rozmawiać po angielsku na trade, na privie nie mówię i na guild bo to nikomu nie przeszkadza, ale na trade i innych channelach ma się k*rwa używać języka angielskiego. w 10000 % popieram. Jak to wprowadzą to może nawet wrócę do tibii... Wreszcie koniec "A tfoja stara miesha bikos uokciem!" na trade, zaj*biście mi isę to podoba.

Krajzel
29-06-2010, 13:42
Po 1. panie 12-latku, pisz se na privie co chcesz. To nie jest rasizm, bo to będzie dotyczyło wszystkich państw. Wszyscy jakoś potrafią rozmawiać po angielsku na trade, na privie nie mówię i na guild bo to nikomu nie przeszkadza, ale na trade i innych channelach ma się k*rwa używać języka angielskiego. w 10000 % popieram. Jak to wprowadzą to może nawet wrócę do tibii... Wreszcie koniec "A tfoja stara miesha bikos uokciem!" na trade, zaj*biście mi isę to podoba.

A po 2 Pisanie w innym języku niż angielski na wymienionych przez Ciebie kanałach(trade, game-chat) jest zabronione odkąd pamiętam. Radzę poczytać tibia rules. Każde takie naruszenie mógł raportować senior tutor a od niedawna każdy może to zrobić. Ban jest chyba na tydzień, z tego co pamiętam.
Mnie bardziej interesuje sprawa raportowania nadużyć z priv'ów. Gość napisze mi hunted ja go reportne za destrukcyjne zachowanie i będzie miał bana? Jeżeli tak to światy pvp staną się pedalskie.

ruszek
29-06-2010, 13:58
A po 2 Pisanie w innym języku niż angielski na wymienionych przez Ciebie kanałach(trade, game-chat) jest zabronione odkąd pamiętam. Radzę poczytać tibia rules. Każde takie naruszenie mógł raportować senior tutor a od niedawna każdy może to zrobić. Ban jest chyba na tydzień, z tego co pamiętam.
Mnie bardziej interesuje sprawa raportowania nadużyć z priv'ów. Gość napisze mi hunted ja go reportne za destrukcyjne zachowanie i będzie miał bana? Jeżeli tak to światy pvp staną się pedalskie.

A gdzie ja napisałem że to nie jest zabronione ?

Wylansowany
29-06-2010, 14:09
I oczywiście zaczęło się krzyczenie:

- "A Brazole to co?"
- "rasizm i obraza dla polaków!"
- "j**any rasizm!"
- "było dobrze i jakieś c**j chce to zmienić!"
- "dlaczego mam się uczyć angielskiego?!"

Patrząc na takie posty mam wrażenie, że niektórzy zapominają, że jak przestaną grać to nie zginą, a Tibia nie jest sprawą życia i śmierci...

Lasooch
29-06-2010, 14:14
Po kolejnych paru nowych postach dochodzę do wniosku, że bardzo się cieszę, że od dawna nie gram w Tibię. Sumaryczne 15 minut w tym temacie wystarczyło, żeby przypomnieć mi, jak głupim bydłem są polskie dzieci.

adanius
29-06-2010, 16:26
Kompletny bezses, bany za uzywanie innego jezyka niz angielski, mi sie to kojarzy z ruskami i niemcami jak kazali sie nam ruskiego/niemieckiego uczyc/uzywac, a za nasz jezyk bylismy karani.
Mi zaden obcy jezyk na trade itp. nie przeszkadza, a jak jakis "angol" niepotrafi sobie kupic itemkow bo na trade zamiast pisac "sell" ktos napisze "sprzedam" no to bez komentarza...

Bali*
29-06-2010, 18:04

Czy widzisz tam coś natemat pisania na default?
On napisał że chce żeby było tylko za pisanie na tych kanałach :
trade, game-chat

Boże, nie umiecie czytać ze zrozumieniem?...
Gdy czytałem to co piszą polacy na tibia.com to mi aż głupio się zrobiło.
Dlaczego?
Nie uważałem że w Polsce jest tak wielu idiotów...

Krajzel
29-06-2010, 18:10
. Wszyscy jakoś potrafią rozmawiać po angielsku na trade, na privie nie mówię i na guild bo to nikomu nie przeszkadza, ale na trade i innych channelach ma się k*rwa używać języka angielskiego. w 10000 % popieram. Jak to wprowadzą to może nawet wrócę do tibii...
Jak to wprowadzą?? To już jest wprowadzone od 10 lat, więc o co kaman? Albo akceptuje regulamin i piszę po angielsku na trade/game chacie albo nie gram, dla mnie proste. Ew. piszę po polsku i dostaję bana.

spadek888
29-06-2010, 18:10
A dlaczego?
A to dlatego, że chyba lepiej bylo by sie wziasc za polski serwer
skoro w tibie gra tak duzo polaków to czemu niby nam serwa nie zrobia?
X(X(X(X(X(X(X(X(;(;(;(;(;(

SkateElement
29-06-2010, 18:37
Cudze chwalicie, swego nie znacie, huh?

K.Jay

Przeczytaj jeszcze raz tego posta, może zrozumiesz. Jeśli ktoś ma otwarty umysł na inne kultury to nie oznacza, że nic nie wie o swojej.

ruszek
29-06-2010, 18:50
Jak to wprowadzą?? To już jest wprowadzone od 10 lat, więc o co kaman? Albo akceptuje regulamin i piszę po angielsku na trade/game chacie albo nie gram, dla mnie proste. Ew. piszę po polsku i dostaję bana.

O to że się tego nie trzymają.

Azjateczka
29-06-2010, 18:51
Popatrzcie na to z innej strony ...
Jezeli na trade Pisza Turcy po Turecku albo Brazole po Brazylijsku to jak sie czujecie ?? bo mi to przeszkadza ... I pewnie nie tylko mi ale innym osobom rowniez ... skoro wiec nam przeszkadza ze oni pisza w swoich jezykach to im przeszkadza to ze piszemy po polsku

-----------------------------------------------------------------

z drugiej zas strony pomyslcie sobie jak by bylo fajnie jakby kazdy pisal w swoim jezyku ... ile mozna by sie bylo mozna nauczyc od innych :)

Krajzel
29-06-2010, 18:58
Popatrzcie na to z innej strony ...
Jezeli na trade Pisza Turcy po Turecku albo Brazole po Brazylijsku to jak sie czujecie ?? bo mi to przeszkadza ... I pewnie nie tylko mi ale innym osobom rowniez ... skoro wiec nam przeszkadza ze oni pisza w swoich jezykach to im przeszkadza to ze piszemy po polsku

-----------------------------------------------------------------

z drugiej zas strony pomyslcie sobie jak by bylo fajnie jakby kazdy pisal w swoim jezyku ... ile mozna by sie bylo mozna nauczyc od innych :)

Tak, sporo się nauczysz. Jak jest kupię/sprzedam po turecku ^^
Jeżeli Ci przeszkadza, że ktoś nie pisze po angielsku to go zreportuj, wcześniej czy później dostanie bana.
@edit
Jeżeli myślisz, że w Brazylii mówi się po brazylijsku to jesteś max 1-3 klasa szkoły podstawowej. Odradzam grać w takim wieku.

Arashel
29-06-2010, 18:58
Nic odkrywczego ten news, od zarania dziejów jedynym językiem tibii był ANG.
Tylko że polaczki skolonizowały całą tibie, namnożyły się a administracja olała sobie od początku najpierw rzadkie szprechanie po polskiemu na kanałach publicznych a teraz problem tylko się powiększył...
Poza tym po co nasi nadal grający biało-czerwoni bracia mieliby się uczyć języka skoro ta gra jest tak spłaszczona fabularnie gdzie wystarczy znać 5 słów po ANG aby dogadać się z każdym NPC'em a gdy nie da się dogadać to zawsze pozostaje jakiś polski serwis ze spojlerami jak zrobić questa który też dołożył swoje trzy gorsze do angielskiego analfabetyzmu użytkowników...

Jestem całkowicie za karami....

Tak btw.
Mam taką teorię co do nowego rodzaju banowania.
Teraz taki SirMateusz the Druid dostaje bana za "sprzedam golden armor z X k" wyłącz klienta i robi sobie tydzień przerwy, zbierając siły na dalsze noobienie.
Lepiej byłby wtrącić do czegoś rodzaju pierdla gdzie musi postać te 7dni przesiedzieć Online.
Co wy na taki karanie tych niemoralnych, pozbawionych skrupułów recydywistów?

zamrok777
29-06-2010, 19:16
"A ty jesteś głupi i chodzisz do podstawówki ..i.." - Czy wy się kur*wa odpie*dolicie od tych dzieci? Sam chodzę do szkoły podstawowej i znam wiele dzieci mądrzejszych i inteligentniejszych od was , tyle że oni nie tracą czasu na grę w tibie i na tibia.pl , wolą to zostawić takim niedorozwojom jak wy.

bartii10
29-06-2010, 19:53
no nie, wirtualne więzienie :D ładnie juz ryje mózgi ta gra. heheh

Exodusdge
29-06-2010, 19:55
Już wpisałem się w wątku na tibia.com, pierwszy raz spotykam się z takim pomysłem i jestem pewny że tego nie wprowadzą spójrzcie na inne MMORPG'i - tam nie ma zakazów dotyczących naszego ojczystego języka, a Cipsoft nie popełni takiego błędu żeby zabraniać nam pisania w naszym języku. To tyle. Peace.

Vil
29-06-2010, 20:19
spójrzcie na inne MMORPG'i - tam nie ma zakazów dotyczących naszego ojczystego języka, a Cipsoft nie popełni takiego błędu żeby zabraniać nam pisania w naszym języku. To tyle. Peace.

we wszystkich MMORPG w jakie grałem spotkałem się z surową moderacją kanałów publicznych i banami za używanie języka innego niż angielski.

Poza tym nie "wprowadzi" tylko "już wprowadził", bo jak wielu zdążyło już w tym temacie zauważyć stosowny pkt jest w regulaminie od dawna.

Lasooch
29-06-2010, 20:27
we wszystkich MMORPG w jakie grałem spotkałem się z surową moderacją kanałów publicznych i banami za używanie języka innego niż angielski.

Sęk w tym, że Exodusdge pewnie nigdy nie miał styczności z MMORPG poza Tibią i pirackimi serverami Lineage czy WoW'a. A pirackie servery mają to do siebie, że zasady są tam olewane (i różnią się od normalnych) ; )

Metheron
29-06-2010, 20:51
Ciężko sie czyta posty tych dzieci, które narzekają na rasizm itp. Popieram to i będę raportował KAŻDEGO polaczka, który użyje j.polskiego na trade/help/game chat.

Azjateczka
29-06-2010, 21:03
Z dedykacją dla frajerów, konfitur, pierdolonych sprzedawczyków
Wielu z was powie, że to gangsterski uliczny numer
Nie, to normalny kawałek, bo nieważne czy jesteś biznesmenem
Bandziorem, bezrobotnym, z ulicy czy z dobrego domu
Powinieneś naturalnie, instynktownie wręcz
Nie lubić frajerstwa, sprzedawczyków pierdolonych
Michal S.

idz juz teraz zacznij zglaszac zebys forme sobie wyrobil ... Osobiscie uwazam ze lepszym podejsciem jezeli zauwazamy taka sytuacje ze ktos pisze po polsku na trade np
" szukam teamu na desert questa " po prostu podac mu wersje angielska i w ten sposob pomoc Polakom ktorzy maja problem z j ang

Xarashi
29-06-2010, 23:54
Dla wszystkich dzieci ktorzy mowia "RASIZM RASIZM", prosze przeczytac definicie

http://pl.wikipedia.org/wiki/Rasizm

BTTT:

Jak najbardziej popieram to. Jezeli nie rozumiesz angielskiego, to naucz sie 2* slowa! Buy/Sell. Bardzo proste.

Na questy (Np. Desert Quest) mozna napisac "I'm looking for some people that would like to go do the Desert Quest (PL)"

[Tlumaczenie: Szukam ludzi ktorzy by chcieli isc na Desert Quest'a (PL)]

Takie latwe to jest...

-----------------------------------

@spadek888

Tak ci trudno nauczyc sie 2 slowa (Buy/Sell) 12-sto latku?

-----------------------------------

@Maryo135

Dzieci, Dzieci, Dzieci... Kiedy wy dojzeiecie?

To ty sie Naucz Angieslkiego debilu. Masz 11 lat, po angielsku umiesz powiedziec "Hi" i "sorry". Tak trudno sluchac pani nauczycielki w klasie angieslkiego? Jak tak, to prosze "Google This": "Jak sie mowi Sprzedac i kupic Po Angielsku." Bardzo pomoze.

A jak nie, to proste... Nie graj w tibije.

--------------------------------

@Adanius

A jak ty nie umiesz powiedziec sell zamias Sprzedaje to tez bez komentarza...

--------------------------------

@zamrok777

A to ty czemu tracisz swoj czas na tym temacie? Dzieci nie powinny sie odzywac w takich zeczach bo nie znaja sie na niczym. Ty tak samo nieznasz sie na niczym, wiec nie wtracaj sie w "dorosle sprawy".

P.S: Przepraszam za moj polski, ale jestem Kanadyjiskim Polakiem i po Polsku nie pisze tak dluzo.

zamrok777
30-06-2010, 00:29
"A to ty czemu tracisz swoj czas na tym temacie? Dzieci nie powinny sie odzywac w takich zeczach bo nie znaja sie na niczym. Ty tak samo nieznasz sie na niczym, wiec nie wtracaj sie w "dorosle sprawy".

Zamiast uczyć się angielskiego ,przestań kaleczyć polski. Jeśli jesteś starszy ode mnie ,to bardzo się z tego cieszę - podniosłeś mnie na duchu ... (bo skoro człowiek który ma +12 lat jest takim debilem...).

Wisoirr
30-06-2010, 00:31
O ile wiem, to na Game/Trade/Helpie trzeba pisac po angielsku. Moim zdaniem to jest dobre, kto non-english, ksiazka, i wroc pozniej.

Scarp
30-06-2010, 02:09
ja powiem tak:
Problem?
Zróbcie Polski server.

Xarashi
30-06-2010, 03:31
"A to ty czemu tracisz swoj czas na tym temacie? Dzieci nie powinny sie odzywac w takich zeczach bo nie znaja sie na niczym. Ty tak samo nieznasz sie na niczym, wiec nie wtracaj sie w "dorosle sprawy".

Zamiast uczyć się angielskiego ,przestań kaleczyć polski. Jeśli jesteś starszy ode mnie ,to bardzo się z tego cieszę - podniosłeś mnie na duchu ... (bo skoro człowiek który ma +12 lat jest takim debilem...).

Oh? Przeczytaj caly post zaczym odpiszerz.

K.Jay
30-06-2010, 09:54
Na questy (Np. Desert Quest) mozna napisac "I'm looking for some people that would like to go do the Desert Quest (PL)"

[Tlumaczenie: Szukam ludzi ktorzy by chcieli isc na Desert Quest'a (PL)]

Takie latwe to jest...
Dla Ciebie na pewno jest łatwe. Ale zauważ że połowa dzieciaków grających w Tibię nie umie poprawnie pisać po polsku, a co dopiero po angielsku.
@topic
Najlepszym rozwiązaniem było by chyba wprowadzenie jakiegoś testu (z angielskiego ofc) przed założeniem konta.

K.Jay

Pan i Wladca
30-06-2010, 09:58
Jakie emocje :p

Kamil_ekxXx1
30-06-2010, 11:19
Ja w ogóle nie popieram. Niech zrobią Game Chat - Polish, Trade - Polish i po sprawie... Najlepiej byłoby zrobić chaty i trade dla każdej narodowości wtedy gracz sobie wybierze, na którym chce pisać, ale niech ma możliwość pisania na ogólnym Game Chacie i Trade. Help powinien być już po angielsku.

---
Zrobienie polskiego serwera nic nie zmieni. Bo nie każdy założy nowego chara na nowych serwerze :) Chyba, że będzie możliwość przeniesienia postaci z każdego serwera na polski, ale to i tak się nie uda. Bo każdy już wczesniej zdobył kolegów, przyjaciół na poprzednich serwerach.

Azjateczka
30-06-2010, 11:50
up ...

Zdobywasz przyjaciol w Tibii?? -_-

ruszek
30-06-2010, 12:03
Ja w ogóle nie popieram. Niech zrobią Game Chat - Polish, Trade - Polish i po sprawie... Najlepiej byłoby zrobić chaty i trade dla każdej narodowości wtedy gracz sobie wybierze, na którym chce pisać, ale niech ma możliwość pisania na ogólnym Game Chacie i Trade. Help powinien być już po angielsku.

---
Zrobienie polskiego serwera nic nie zmieni. Bo nie każdy założy nowego chara na nowych serwerze :) Chyba, że będzie możliwość przeniesienia postaci z każdego serwera na polski, ale to i tak się nie uda. Bo każdy już wczesniej zdobył kolegów, przyjaciół na poprzednich serwerach.

Ogarnij się, w tibii jak już wcześniej zauważyli jest punkt regulaminu że trzeba gadać po angielsku, teraz tylko będzie trzeba bany powlepiać. Angielski w tibii jest na poziomie 2 kl. szkoły podstawowej, a jeśli ktoś się uczył niemieckiego to jakby nie było angielski nie jest trudnym językiem. trudno jest się nauczyć:
Buy
Pay
Sell
Looking For
?? według mnie nie.

Robert Lublin
30-06-2010, 14:25
Hmm... tez mnie to w sumie wkurzało na szczęście gram teraz na infernie gdzie jednak angielski nie zanikł ;]
wiec do autora polecam zmienić server bo to chyba oczywiste że jeśli na serverze gra 90% polaków to nie będą gadać ze soba po niemiecku... a że to gra głownie dla dzieci które jednak nie zdążyły jeszcze zgłębić tajników języka angielskiego to nic na to nikt nie poradzi, bardziej mnie dziwi dla czego nie powstał jeszcze żaden server polski skoro tak wielu polaczków gra w tipe ^.^

Sheller
30-06-2010, 15:19
Brazoli niech wyjebia.
Polak to przynajmniej zapyta pl , a brazol odrazu nawija "dame eq" X(

Edwardo
30-06-2010, 15:20
Jestem za! Powinno się karać.
Ufocznik na prezydenta!

6_Slimak_9
30-06-2010, 15:53
Bede mówić w skórcie :
Ban za zwykla kulturalna rozmowe na defalut po polsku? - NIE !
Inne kanały (trade czy rozmowa z kupujacym na priv[o ile to nie jest nasz znajomy Polak ) - po angielsku !
Ban za wyzywanie i jakiekolwiek ponizanie innego gracza - TAK !

To by była najodpowiedzniejsza decyzja wg. mnie
Trzeba dojsc do jakiegos pozozumienia ... a nie ustalac jak WAM wygodniej ...

:)

cycu_1516
30-06-2010, 16:42
Aff, przecież na default powinno być jak do teraz, że można pisać w jakim języku się chcę. Oczywiście jeżeli chodzi o trade itd no to jak najbardziej ANG..
Skoro jest tylu polaków na Niemieckich serwerach to niech zmienią całą grę na POLSKĄ bo polska to kozaki i wszystkich potrafią rozj*bać :)]

oczywiście rozmowa na default (nie dawać bana za rozmowę w dowolnym języku)

natomiast game-chat itd to chyba od zawsze tylko język ANG?

Nevemu
30-06-2010, 17:27
Jestem zdecydowanie za wprowadzeniem tego pomysłu w realne życie z wielu powodów.

Autorowi zapewne chodziło o Public Chata (dawno nie grałem, nie pamiętam dokładnej nazwy, wydania ogólnodostępnego chata). To samo tyczy się Trade.
W dużym zakresie jest godziwy podziwu, że odważył się poruszyć poważny temat, jaki jest właśnie ta kwestia.

Nie jest on żadnym rasistą, po prostu graczem, który ma problemy z komunikacją z powodu masowego napływu polskiego języka w wyżej wymienione chaty.

Tibia jest grą dla każdej osoby z całego świata. Nie jest w żadnym stopniu kontrolowana poprzez blokady IP dla danego kraju. Wiele gier posiada taką opcję i tworzy specjalnie wykreowane wersję gry np. Europejską czy Amerykańską.

Ciężko w istocie czerpać przyjemność z gry, która w zasadzie jest zaprojektowana pod język angielski (forum, regulamin, wszystko prawie) w gronie osób, które używają własny język zmieniając nawet nazwy rzeczy angielskie na własne np. polskie boszki i Boots of Haste.

Jak wygląda polskie społeczeństwo aktualnie? Wiele osób operuję tak naprawdę hybrydą angielsko-polską, którą uważa za "prawdziwy" angielski.
Inni nie mają wręcz zielonego pojęcia, jak wysławić się poprawnie po angielsku w małym zakresie. Z czego to wynika? Z uczenia się od kolegów takich polskich odpowiedników na niektóre aspekty rzeczy, sytuację i tym podobne.

Uważam, że skoro Tibia jest grą nastawioną na język angielski, każdy potencjalny użytkownik powinien w małym zakresie posiadać umiejętności w języku angielskim.
To nie osoba trzecia potwierdzała za ciebie regulamin w języku angielskim. To ty zaznaczałem, że przeczytałem i zrozumiałeś zasady.

Katastrofą jest jedynie zagorzałość niektórych osób, które to nie pragną nauczyć się naprawdę parę zdań lub zwrotów grzecznościowych/handlowych, które to mogą pomóc rozwinąć zdolności u osoby, jak także pomóc obcokrajowcom cieszyć się z gry w jakimś tam stopniu w języku angielskim.

Podpisane,
student filologii angielskiej

Grand92r
30-06-2010, 18:37
Co wy Gadacie??
Jezeli ktos pisze na trade/game chat w innym j niz angielski to rozumiem bo tam sie powino pisac w j angielskim..
NO ALE KURWA PANOWIE?? NA DEFAULCIE MOZECIE PISAC PO POLSKU I NIE MOZE BYC ZA TO KARA JETS TO NAPISANE W REGULAMINIE TIBI!!!!A JEZELI TEMU TYPKOWI SIE NIE PODOBA TO NIECH NIE GRA I BD PROBLEM Z GLOWY ALBO NIECH NIE CZYTA TYLKO NIECH ROBI SWOJE I NIE MA PROBLEMOW..

~~~~~~~~~~~HAIL POLAND~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Siemkacotam
30-06-2010, 19:13
Chyba was po*****ło.

Tak zmuszony jestem zacząć posta. Czytając niektóre z waszych wypowiedzi, po prostu NIE SPOSÓB się nie załamać. Forum działa dziś wyjątkowo kiepsko, więc nie będę cytował konkretnych autorów postów, ale ufam (trochę bezpodstawnie, bo tu trzeba założyć jakąś inteligencję), że sami się domyślą, o kogo chodzi. (Edit: po dłuższym namyśle, nie: jak przeczytacie, że zwracam się do was bezpośrednio, to i tak każdy z was pomyśli, że mówię do niego)

Nie rozumiem zbytnio o co wam chodzi, jak gadacie, że chcą zmienić zasady, że teraz już nie będzie można mówić po polsku, blablabla. Że kurwa co? Gram w tę grę od kiedy byłem mniej więcej tak posrany jak wy teraz, czyli z osiem lat, i jakoś sobie nie przypominam, żeby cokolwiek w tej kwestii było kiedykolwiek zmieniane. Zasada o tym, że na PUBLICZNYCH kanałach i na forum mówi się w języku, który ma szansę zrozumieć każdy, ANGIELSKIM, była od zawsze. To, że niektórzy z naszych wspaniałych rodaków są zbyt ZJEBANI, żeby w ogóle taką informację zarejestrować, to już nie jest wina CipSoftu, żadnego obcokrajowca, moja, ani pierdolonej lodówki dziadka Stefcia.
Nie wiesz - CZYTAJ. Nie umiesz czytać - PYTAJ.
Zakładając konto na Tibii, wszyscy zaznaczyliście kolumnę checkboxów, przez co zaakceptowaliście ZASADY obowiązujące w tej grze. Fakt, że nie zapoznaliście się z nimi (chuj, ja też tego nie czytałem, ale posiadanie ogólnego pojęcia o czymś takim to chyba oczywistość, nie?) nie upoważnia was do nieprzestrzegania ich.
Jeśli to, że oficjalnym językiem gry jest angielski to dla ciebie nowość, proszę, wyjdź.

I do jasnej cholery, nikt nie zabrania wam używać języka ojczystego na defaulcie, czy w PMach.

Kwestia druga to kwestia rasizmu: czy wy w ogóle wiecie, co to jest kurwa rasizm? Odsyłam do wikipedii (ktoś już chyba podał linka, jeśli na wystukanie adresu też jesteście zbyt zjebani).

Kwestia trzecia to to, że jaki to wszystko ma kuźwa związek z patriotyzmem? Ja rozumiem, że Polacy mają jakiś wielki narodowy kompleks i wszystkich uważają za wrogów, którzy chcą na nas napaść, zawładnąć, spalić nasz dobytek, zgwałcić nasze siostry i zjeść nasz bigos, ale, kurwa, już mówiąc tą waszą śmieszną nowomową: OGARNIJCIE SIĘ. Szacunek dla kogoś, kto nie ma prawa znać polskiego, to logiczna oczywistość. To, że byłeś zjebem i nie uważałeś na lekcjach angielskiego (który, na marginesie, jest BANALNYM językiem) na tyle, żeby móc porozumieć się w podstawowych kwestiach (dla średnio rozgarniętego człowieka takie podstawowe opanowanie języka to ile, tydzień?), nie czyni cię świętą krową.

A ty, gościu, co tam zacytowałeś Peję, weź się pierdolnij w łeb, ale tak z całej siły.

To tyle. Pewnie dostanę bana za słownictwo, ale może parę osób to zdąży przeczytać i użyć mózgu.

Edit: \/ widzę, że pisanie długich postów nic nie daje, bo pan na dole dalej mówi o "nowym prawie". To prawo jest starsze niż moja babcia.

Edit2: BRAZYLIJCZYKÓW, nie BRAZOLI. Jak tak strzeżecie języka polskiego, to go kurwa używajcie. Na marginesie, Brazylijczycy nie mają angielskiego w szkole. 99.99% Polaków - tak.

Farr
30-06-2010, 19:17
Mówcie co chcecie, ale w mojej opini osobą, która wymyśliła ten temat jest jakimś rowzścieczonym brazolem lub innym kolesiem z kompleksami i dodatkowo rasistowskimi poglądami. Jeżeli im nie pasuje język polski, to może niech all pl skończą grać w to i zobaczymy, ile cipsoft wytrzyma bez polskiego języka, a raczej bez kasy którą na nas zarabiają. Naprawdę, jak widzę ludzi będących na stanowisku tutora, to mi się flaki wywracają. Średnio co drugi zrobił tutora za smsa, a inny jest jakimś zakompleksionym pryszczatym 14-letnim dzieckiem dostającym codziennie oklep na osiedlu i usiłuje tworzyć nowe prawo w grze żeby poczuć sie lepiej... Przykre :baby:

DrakeFarmer
30-06-2010, 19:42
Ciekawe czemu na polakow to napisał.
Niech spojrzy na brazoli, gram w tibie już od roku, a sie z żadnym po angielsku dogadać nie mogłem...
Nie zdziwił bym się gdyby sam autor był "brazolem"...

Co jak co, ale uważam że Polacy, są dużo bardziej rozgarnięci od brazylijczyków.

ruszek
30-06-2010, 19:47
Ciekawe czemu na polakow to napisał.
Niech spojrzy na brazoli, gram w tibie już od roku, a sie z żadnym po angielsku dogadać nie mogłem...

Co jak co, ale uważam że Polacy, są dużo bardziej rozgarnięci od brazylijczyków.

K*RWA LUDZIE OGARNIJCIE SIĘ! Polski akurat w jego przypadku, chodzi tu ogólnie o wszystkie języki...

DrakeFarmer
30-06-2010, 19:50
Mam w dupie ze angielskiego nie mają, ogólnie mi WOGÓLE nie przeszkadza to, że ktoś pisze po brazylijsku, polsku czy chuj wi po jakiemu na generalu.

Avidek
30-06-2010, 20:31

Gdyby był typem "brazola" o jakim mówisz w pierwszym zdaniu to raczej nie napisałby posta na tibia.com, którego dałoby się zrozumieć.

Jeżeli nie potrafią przestrzegać prostych zasad to znaczy że jeszcze nie są wystarczająco rozgarnięci. Dla kogoś kto tego nie lubi, język polski na "trade" będzie tak samo irytujący jak portugalski, niemiecki albo japoński.

Mam w dupie ze angielskiego nie mają, ogólnie mi WOGÓLE nie przeszkadza to, że ktoś pisze po brazylijsku, polsku czy chuj wi po jakiemu na generalu.

Też mam głęboko gdzieś że ktoś sobie pisze jakieś pierdoły po polsku lub portugalsku na jakimś kanale. Jednak to, że JA mam to w dupie nie zmienia faktu że kolo łamie regulamin i może zostać za to ukarany przez kogoś, kto tego w dupie nie ma.

Myster_Migdal
01-07-2010, 08:15
Nie zgadzam się z tym! Po 1: Tibia Rules jest także po polsku na wspieranych (i nie tylko) stronach fanowskich, w końcu po to one są... :)
Po 2: Jeżeli na danym serwerze prawie wszyscy to Polacy to nie ma się co dziwić że handel jest prowadzony w tym języku...
Po 3: Co do Game Chat itp. rozumiem, że tutaj właśnie jest pewien problem... :confused: No ale cóż z tym zrobić... Na Game , Help czacie powinno się pisać tylko w języku angielskim i z tego co kojarzę to chyba już za to coś grozi... Wiem że zawsze na tych chatach tutorzy upominają wiele osób... ;)

balamuta
01-07-2010, 13:12
A język autora jest jaki!? PEWNIE ŻE ANGIELSKI, to tak jakbym ja napisał, że nie podoba mi się, jak ktoś piszę w języku Angielskim, i chcę żeby wszyscy pisali języku polskim, bo mi się tak podoba.

P.S Zauważyłem że chcecię POLAKOWI!!! Wysłać reporta, bo piszę po polsku.
LUDZIE PRZECIEŻ TO WASZ JĘZYK!!! ZOBACZCIE WRESZCIE CO AUTOR MIAŁ NA MYŚLI!!! CHODZI MU PEWNIE TYLKO O TO BY ROZUMIAŁ WSZYSTKICH, a kogoś kto nie zna angielskiego ma w dupie.

Edwardo
01-07-2010, 13:37
A język autora jest jaki!? PEWNIE ŻE ANGIELSKI, to tak jakbym ja napisał, że nie podoba mi się, jak ktoś piszę w języku Angielskim, i chcę żeby wszyscy pisali języku polskim, bo mi się tak podoba.

Mr.OTS zauważ, ze językiem urzędowym w Tibii jest język angielski. Więc już wiem dlaczego nie grasz na normalnych serwerach.

Lasooch
01-07-2010, 13:39

P.S Zauważyłem że chcecię POLAKOWI!!! Wysłać reporta, bo piszę po polsku.
LUDZIE PRZECIEŻ TO WASZ JĘZYK!!! ZOBACZCIE WRESZCIE CO AUTOR MIAŁ NA MYŚLI!!! CHODZI MU PEWNIE TYLKO O TO BY ROZUMIAŁ WSZYSTKICH, a kogoś kto nie zna angielskiego ma w dupie.

Ludzi, którzy nie znają angielskiego, powinno się mieć w d*pie. Podobnie jak ludzi nie znających elementarnej matematyki albo polskiej ortografii. Nie sprawia mi przyjemności przebywanie w towarzystwie idiotów. Jeśli Tobie sprawia - cóż, współczuję.

Arts19
01-07-2010, 17:22
Ta cala propozycja jest bezsensowna. Szczyt chamstwa ze strony tej osoby. Powinien dostać bana za rasizm w stosunku do nas. Jednak się zgadzam z nim.
Językiem oficjalnym w Tibii jest Angielski, a nie Polski. To nie Polacy stworzyli tą grę, lecz Niemcy. Chociaż się dziwię, że niemiecki nie jest oficjalnym językiem.
Anyway. Większość społeczności narodowości nie potrafi się porozumieć językiem angielskim, tak jak kiedyś łaciną mało osób się posługiwało.

Regards,
Arts

opachoapacho
01-07-2010, 23:24
Ja już przestałem grać w tibie ze 2 lata temu, a to względu na... literki, a dokładniej mówiąc znaki diakrytyczne(ą, ź, č, ñ itp.).
Chodziło o udostępnienie polskich znaków diakrytycznych w tibii.
Argumentowałem to, że przeważającymi graczami tibii są Polacy, a brazylijskie i szwedzkie literki są w tibii stale w użyciu.

I CZY TO NIE JEST DYSKRYMINACJA!?

Czemu Szwedzi i Brazylijczycy mają je mieć, skoro my nie mamy?
MY TEŻ WALCZMY O SWOJE PRAWA!

Vasth
01-07-2010, 23:27
ale to juz nie na temat, kolego.

opachoapacho
01-07-2010, 23:42
To jest na temat kolego, bo odnosi się do używania języka polskiego:]

LechKozak
02-07-2010, 13:19
a powiedzcie mi kto czyta regulamin?

ruszek
02-07-2010, 13:35
Ta cala propozycja jest bezsensowna. Szczyt chamstwa ze strony tej osoby. Powinien dostać bana za rasizm w stosunku do nas. Jednak się zgadzam z nim.
Językiem oficjalnym w Tibii jest Angielski, a nie Polski. To nie Polacy stworzyli tą grę, lecz Niemcy. Chociaż się dziwię, że niemiecki nie jest oficjalnym językiem.
Anyway. Większość społeczności narodowości nie potrafi się porozumieć językiem angielskim, tak jak kiedyś łaciną mało osób się posługiwało.

Regards,
Arts

Powtórzę to ostatni raz i więcej nie będę.
Po 1. Rasizm to dyskryminowanie osoby ZE WZGLĘDU NA JEJ KOLOR SKÓRY K*RWA MAĆ!
Po 2.

K*RWA LUDZIE OGARNIJCIE SIĘ! Polski akurat w jego przypadku, chodzi tu ogólnie o wszystkie języki...

Siemkacotam
03-07-2010, 03:42

To jesteś oburzony i powinien mieć bana, czy się zgadzasz?

Co w tym dziwnego? Ilu Niemców widziałeś na Tibii? Biznes międzynarodowy to biznes międzynarodowy.

Chodziło o udostępnienie polskich znaków diakrytycznych w tibii.
Argumentowałem to, że przeważającymi graczami tibii są Polacy, a brazylijskie i szwedzkie literki są w tibii stale w użyciu.
(...)
Czemu Szwedzi i Brazylijczycy mają je mieć, skoro my nie mamy?

Bo ich wszystkie znaki diakrytyczne sa w ASCII, a nasze nie. Ty masz ich znaki na swojej klawiaturze, oni twoich nie mają. Proste.

Gustaw_konrad
04-07-2010, 01:23

Regards,
Arts

1. Jak na twój wiek (podejrzewam dodałeś sobie parę latek), twoja wiedza jest naprawdę uboga. Jak można powiedzieć, że kiedyś mało osób posługiwało się językiem łacińskim? Przecież to był język urzędowy w całym Imperium Rzymskim. Po upadku imperium łacina nadal pozostawała językiem międzynarodowym oraz językiem Kościoła katolickiego, ponadto pozostawała oficjalnym językiem urzędowym Rzeczypospolitej Obojga Narodów (Polski i Litwy) aż do roku 1795.

2. Mnie wcale nie dziwi, że język angielski, a nie na przykład niemiecki, dlatego, że język angielski jest nazywany pierwszym uniwersalnym językiem ludzkości. Wielka Brytania była kiedyś potęgą kolonialną i to ich język najbardziej się rozprzestrzenił po świecie.

Sir_Hell_Lord
05-07-2010, 00:20
Jak widzę wypowiedzi niektórych, to mi ręce opadają...
Ludzie, co wy chrzanicie?! Jaki rasizm? Jaki patriotyzm?
Chyba w regulaminie jest jasno napisane, że na publicznych kanałach należy używać angielskiego i nie ma to zbyt wiele wspólnego z rasizmem, komu w ogóle coś takiego mogło przyjść do głowy? Druga sprawa, że większość nawet nie doczytała pierwszego posta do końca i zaczęła toczyć pianę zaraz po zobaczeniu jakiegokolwiek zarzutu w stronę Polaków. Gratulacje.
Fajnie by było zobaczyć tych wszystkich "patriotów" w sytuacji kiedy wpadają im do mieszkania Niemcy z kałachami i dają wybór: ojczyzna, albo życie...

PS. Jak ktoś ma umieć mówić po angielsku, jak nawet po polsku nie potrafi, mimo że uczy się tego od urodzenia? Nie wymagajmy zbyt wiele od niektórych...
PPS. Nazwijcie wszystkich piosenkarzy, którzy śpiewają po angielsku rasistami, bo nie możecie ich zrozumieć. Niech nauczą się polskiego, w końcu to najważniejszy język na świecie!

Matello
05-07-2010, 09:18
Po pierwsze, to nawet jak wprowadzą te zasady (Trade & Game Chat) [które zresztą już istnieją] to i tak nic nie zmieni. Polacy z Game Chat'a przejdą ba RL Chat, gdzie po polsku rozmawiać można. Na trade będzie coś takiego :
Sell BoH <Msg Me> (ONLY PL !)
Nie będzie to łamać regulaminu, a więc ten punkt
2. Na Azurze 90% wymian przedmiotów miedzy graczami musi się odbywać w języku polskim, inaczej jesteś ignorowany.
Można od razu wywalić, bo jedyne co by mogło to zmienić to konieczność zdolności prowadzenia rozmowy w języku angielskim, przez co by bardzo duża ilość graczy odeszła, w tym ja. Fakt co fakt, takie sprawy jak wymiana handlowa czy inne duperele nie wymagają wiedzy z kosmosu, sam mimo że angielski jest u mnie na bardzo niskim poziomie jestem w stanie dogadać się w sprawie kupna, to na prawdę nic trudnego.
Therefor I suggest that players should be automaticly muted for a few minutes after a Non-English statements in public channels (trade chat / game chat / the forum) but not the default chat.
Jak dla mnie może być, i tak nigdy na trade czy game chacie po polsku nie nawijałem. Muted za takie coś byłby w porządku, ale i tak tego nie zrobią, by musieli zrobić skrypt na każde polskie słowo, i dodatkowo potem na brazylijskie, itp. W innym wypadku to byłby rasizm.

rasafarijan
05-07-2010, 10:33
To jest szkoła czy gra? Weźcie co wam to przeszkadza w jakim języku sobie gadam co? Idzcie się leczyć najlepiej... Bo to nie Wasza sprawa jak ktoś jest wyedukowany i koniec... Znam język Polski i w miarę Angielski lecz posługuję się Polskim bo mi tak wygodniej i łatwiej... Jak nie chcesz używać tego języka to nie musisz i tyle... I wy*******aj.

Vil
05-07-2010, 13:34
jak nie chcesz się stosować do regulaminu na który sam się w czasie zakładania konta zgadzałeś to, cyt. "wy*******aj".

Lasooch
05-07-2010, 15:04
Znam język Polski i w miarę Angielski lecz posługuję się Polskim bo mi tak wygodniej i łatwiej...

Sądząc po tym, że nazwy języków piszesz z wielkiej litery, to nie znasz nawet polskiego. Zapisz się na jakiś wakacyjny kurs ortografii.

dzys
06-07-2010, 12:47
A ja powiem tak xD Tibia zwalila sie wraz z updatem 7.7/7.8? W kazdym razie wtedy, kiedy weszly hotkeye umozliwiajace uzywania potionow run itp naciskajac poszczegolnych przyciskow ;] Rozwalaly mnei filmiki kiedy to 40 mag usolowal Demona. Dla tego nie dziwi mnie juz ten pomysl zeby zakazywac polskiego w rozmowach publicznych. Poniekad nie jest to koncepcja zla bo kiepy ktore wala z aksa albo z ruszczki (;]) beda dostawac ban za banem i moze w koncu sie ogarna i nie beda spamic po wszystkich kanalach na zmiane "sprzedam drewnianego szielda". Tylko czemu sie tak usrali na ten polski akurat ^^ A jak sie wam nie pdoobaja cudowne zmiany ktore CipSoft (niezwykle spragniony pieniedzy) wprowadza to idzcie na OTSy pograjcie w WoW'a albo w gale na boisku ;PP Ja juz to zrobilem i nie zaluje ;PP (sorki ze nie ma polskich znakow ale [Alt] mi sie zepsul ;])

Siemkacotam
08-07-2010, 19:18
Sądząc po tym, że nazwy języków piszesz z wielkiej litery, to nie znasz nawet polskiego. Zapisz się na jakiś wakacyjny kurs ortografii.

Wielką literą*. Tak żeby się przyczepić. :p

Wilkuo
09-07-2010, 15:05
A mnie nie podoba się ten pomysł. Jeśli chcą, aby wszyscy gadali w j. angielskim, to niech pożegnają się z większością Polaków, którzy nie potrafią tego języka. Moim zdaniem ten pomysł nie przejdzie.

Pozdrawiam.

Siemkacotam
16-07-2010, 13:33
A mnie nie podoba się ten pomysł. Jeśli chcą, aby wszyscy gadali w j. angielskim, to niech pożegnają się z większością Polaków, którzy nie potrafią tego języka. Moim zdaniem ten pomysł nie przejdzie.

Pozdrawiam.

Ludzie, zrozumcie wreszcie, tu nie ma co "przejść", nie ma żadnego "pomysłu". Bany za non-english public statement są i były od dawien dawna.

Kamaa
06-08-2010, 14:27
Czemu głównym jęzeykiem ma być język angielski. Rozumiem, ale tylko na angielskich serverach. Jak sam napisał, że dużo nas gra na serverach angielskich i niemieckich. Skoro gramy na niemieckich to przepraszam, głównym językiem powinien być niemiecki. Czemy nie? Bo wtedy to dopiero taki anglik by nie miał gry bo nie zna ani jednego słowa po niemiecku.. Najazd na polaków? Może dlatego, że lepiej gramy. Dlaczego nie przyczepią się do brazylijczyków którzy spamują bo Hiszpańsku? Hmm... co do tego, że to nie jest rasistowskie? HAHAHA. Jest i to jak najbardziej..