Pokaż pełną wersje : Zwiechy Kompa
folen1337
30-06-2010, 12:55
problem polega na tym, ze jak gram w tibie (mowa tutaj o kliencie 8.50, nie wiem jak jest z innymi) to po paru minutach zwiesza mi kompa, nic sie nie da zrobic, po czym gasnie ekran i trzeba zresetowac kompa, nie wiem co moze byc tego przyczyną, prosze o pomoc.
system - windows7
Twojemu komputrowi jest gorąco.
Twojemu komputrowi jest gorąco.
zgodze się z kolegą up ale jeszcze dodam że odkurz sobie komputer dosłownie odtwórz go i wiatraczek ten co chłodzi wyczyść !!!
Jest na to prosty sposób.
Rozkręcić komputer, wziąć duży pędzelek, i ostrożnie wszystko wyczyścić z kurzu. Potem odkręcić wentylator z procesora, przeczyścić ten śmieszny kaloryferek (z reguły jest tam tyle kurzu, że roztocza w nim zawarte już pewnie odkryły koło!), a na koniec włączyć odkurzacz i wessać całe dziadostwo.
Na wszelki wypadek zalecam ostrożność, bo wiadomo, że wystarczy jeden przypadek, zwarcie - i komputerek szlag trafił. Jednak bez przesady, czyszczę tak moją maszynę od lat, i nic jej nie jest.
Pozdrawiam
A tak w ogóle, jak ktoś ma starszy komputer (w nowszych jest na ogół dobra wentylacja), to polecam na lato otworzyć obudowę i niech sobie tak chodzi, bez obudowy.
A tak w ogóle, jak ktoś ma starszy komputer (w nowszych jest na ogół dobra wentylacja), to polecam na lato otworzyć obudowę i niech sobie tak chodzi, bez obudowy.
Nie taki głupi pomysł, ale cholernie ryzykowny. Oczywiście, zależy też gdzie stoi komputer.
U mnie na przykład jest obudowany z dwóch stron regałem, co też nie za fajnie wpływa na chłodzenie, ale jakoś wytrzymuje, więc teoretycznie... nawet pomyślę, czy go nie rozebrać. ;)
Natomiast jeśli ktoś trzyma go postawionego normalnie na ziemi, i otworzy sobie tak obudowę, to niech mu się tak wyleje piwko z biurka, czy inna kawa rano, i trafi na komputerek... uuuuu!
Na to nie ma idealnego wyjścia, radzę po prostu regularnie czyścić pudło od wewnątrz, albo zainwestować w nowy sprzęt, z dobrym chłodzeniem. :]
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.