zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Tibia & klimat

kagan
16-01-2004, 21:16
Po pierwsze szukałem na forum czy był taki temat , ale nieznalazłem (jeśli taki istnieje to przepraszam za zaśmiecanie).

Więc czy według was tibia ma klimat i co mnie bardziej interesuje jak rozumiecie słowo "klimat". za odpowiedzi z góry dziękuje :) (w sondzie niedałem opcji 0 bo i tak żaden z was raczej tak nieodpowie) ja osobiście bym dałbym 2 pkt....

EDIT: to ja tylko dopowie czemu 2 pkt... więc jeżeli ktoś by sie uparł i zebrałby grupke ludzi którzy fajnie grają można urządzić miłą i klimatyczna wyprawe... a co do normalnego życia w tibi to wiadomo ze ze 0 :) (no ale to nieuniknione)

Dan the Automator
16-01-2004, 21:25
Dla mnie Klimat = RPG
A RPG = to ludzie którzy się jeszcze w RP bawią.
A takich już nie wielu. Teraz jak widze nowe światy, płakać mi sie chce... albo jak widze koelsiów w stylu "Master Wymiocin" "Wyczysc mi rowa" to nie pozostaje nic tylko zabijac...
Tibia nie ma juz klimatu wogóle (IMHO), wystawiłbym 0, ale moge az 0,5 :)
Tibia hack'n'slash - mój koszmar powoli się dopełnia

Sir_alex
17-01-2004, 07:56
dla mnie klimat jest na 5 . szczerze mowiacto nic mi wiecej do zycia nie trzeba jak tylko tibia gra sie spoko ra jest wciagajaca a klimitu sie nie da opisac

pozdrowienia

Tomek Wyjadacz
17-01-2004, 11:59
Dla mnie klimat 5. :D Najlepijej to jak sie idzie grupka na hunta :P

Dejvo
17-01-2004, 12:07
Hmm... klimat? Ja w tej grze nie odczuwam klimatu, zastanawiam się czy jest sens w ogóle grać... mimo iż nie zginołem itd. - w ogóle jakoś tibia powoli "pada" - według mnie musięli by napisać całkiem nowy program i zmienić grafikę jak również przedmioty (mozna by nawet przejść na czasy treaźniejsze - bloki mieszkalne, osiedla ), ogółem w ostatnich miesiącach TIBIA tylko straciła na grywalności, nie wiem czemu ale odniosłem takie wrażenie

nawigator
17-01-2004, 12:30
Nie ma juz kompletnie klimatu kiedys dla ludzi to byla zabawa ktos kiedys pogral w pilke a teraz tylko pogon za skillami i levelem :(

Kael
17-01-2004, 12:37
Ja wybralem 4 poniewaz jest za duzo pk !!!! a jak na nonpvp to skili nie mozna trenic i tam jest totalna juhta !!

sesaj
07-02-2004, 08:24
Ja wystawilem ocene 2,5.
Wiele osob dalo 5 ale moim zdaniem to byly nowe osoby co niedawno zaczely grac w Tibie. Pograja troche i napewno zmienia zdanie :)

Spiegol
07-02-2004, 09:43
Ja dałęm 4. Jak zaczynałem grać to dał bym nawet 6 :D Kiedyś mogłem grać całe dnie i noce czując ten klimat, to coś, a teraz już tak nie naginam, uspokoiłem się ale i tak myśle, że ta gierka ma wspanały klimacik!

WYPIERDASEK>Knight>lvl 23>Lunara
(Zaczyna ostro trenować!)

lukasbank
07-02-2004, 15:17
Dobo ma rację co do tych nicków. Ludzie którzy się tak nazywają to w realu chyba mieszkają w zakładach psychiatrycznych. Ale powiem ci Dobo: nie pękaj, gdyż jest jeszcze wielu RPG`owców na przykład: Ja. :)

Alchemiko
07-02-2004, 15:43
Klimat w Tibii hmmm....

Kwadratowe gory, brak dzwiekow, ale OK, nawet pomijajac to jak wciagnie to jest spoko, dopoki nie obodzimy sie w swiatyni...

.. ale nie przez monstera, bo to sie przezyje,
ale jak PK nas z tego wybudzi, to klimat jest ponizej 0

Ggy ma sie spoko qmpli, chodzi sie na hunty, ktos jest blokiem, cos sie dzieje, tu BoH'y w Rat'a wypadna ( :P ) to jest eXtra.

w przeciwnym wypadku ehhh...

eerion
07-02-2004, 15:46
Ja dałem 3,5 pkt.
Ponieważ mimo wszystko jak cie hackną lub killną, ew. amsz laga/froza to raczej to niezbyt klimatycznie

Zaknefein
07-02-2004, 16:50
0,5. Dlaczego?. A graliście kiedyś w gre fabularną?. Hehe tibja jest pozbawiona klimatu, hack'n'slash to nie odgrywanie postaci. Zastanówcie się jakim językiem operujecie, jak odzywają się do was ludzie, bo dialog to podstawa budowy klimatu. Jeśli była by możliwość ,wystawił bym wielkie 0 .

Matheous
07-02-2004, 17:00
Taaa-Tibia jest po prostu taka gra UZYTKOWA. Zadnego klimatu-jakies xywy bezsensowne...ale co sie powtarzac bede... Ale wazna jest tez grywalnosc a ta stoi na dosc wysokim poziomie;)

jagiellon
07-02-2004, 18:36
Ja daje 5.Jest paru d***** co sie pedalsko nazywają ale ogólnie można poznać wielu świetnych ludzi jednym słowem tibia jest cool :D

Gremlin
08-02-2004, 00:07
Widze wiekszosc ludzi myli klimat z grywalnoscia.

Klimat:
- Odgywanie postaci
- Zachowanie sie zgodnie z zasadami RPG
- Rolle Playing!!!
- Imiona w klimacie na ktorym sie wzoruja tworcy gry
- Rozmowy nie jak na IRC tylko jak w swiecie fantasy

Grywalnosc:
- To co lubimy w danej grze
- grafa/dzwiek/itp
- Czy mamy ochote wracac do gry.

Co do klimatu to w tibi oceniam go na 0.5 (te .5 to za te kilka osob ktore staraja sie chodz troche odgrywac role i zwykle sa zwyzywane od Noobow przez reszte).

Ci co mowia ze w Tibi jest duzo klimatu niech sobie zajrza na Arkadie, albo innego MUD-a probujac zalorzyc nick Wypierdaes, wymiocina, **** PL, itp.
Po 30 sekundach jak juz dostaniecie bana na stale mozecie wrocic do Tibi i dalej opowiadac jaki to tutaj klimat jest.
Juz nie wspomne co wam zrobia za powiedzienie "lol :) itp."

n3m3s!s
08-02-2004, 00:18
Oryginalnie dodany przez Spiegol
Ja dałęm 4. Jak zaczynałem grać to dał bym nawet 6 :D Kiedyś mogłem grać całe dnie i noce czując ten klimat, to coś, a teraz już tak nie naginam, uspokoiłem się ale i tak myśle, że ta gierka ma wspanały klimacik!

WYPIERDASEK >Knight>lvl 23>Lunara
(Zaczyna ostro trenować!)

Masz szczescie ze Dobo nie gra na Lunarze.
Dobo ma rację co do tych nicków. Ludzie którzy się tak nazywają to w realu chyba mieszkają w zakładach psychiatrycznych. Ale powiem ci Dobo: nie pękaj, gdyż jest jeszcze wielu RPG`owców na przykład: Ja.
Swietny z Ciebie RPGowiec, szczegolnie z nickiem Lukasbank...

co do glownego watku: dam 1

Frogowski
08-02-2004, 22:04
ja dalem 4.5. Gram na valorii i wszystko jest ok. ludzie sobie pomagaja, chodzimy razem na hunty. Zawsze sie cos dzieje itd. Nie dalem 5.0 za duza ilosc pk na valorii

$corcerer
08-02-2004, 22:52
Ja dałem 1,5 czemu? bo czasami zdażają się fajne akcje jak kolesie grają pod depo i zbierają kase dla swojego ciężko rannego kumpla, albo po prostu tworzą klimat :) tak to kijowo :(

Monoron
08-02-2004, 23:00
W tibie si fajnie gra, ale najgorzej jak się spotka jakiegoś chama co się normalnie wysłowić nie umie tylko ciągle: fu*k, sh*t itd.

Bambuko
08-02-2004, 23:34
No w Tibi klimat zmienny. Najcieplej na Darashi. Ab jest zwrotnikowy, a w Thais umiarkowany. Na Foldę bez porządnego ciepłego ubrania się nie wybierać się.

maszlesz
26-02-2004, 11:40
Kilmat - ja przez klimat rozumiem wczuwanie się w swoją postać, odczuwanie epokii, zaangażowanie w grę.

TIBIA mimo kijowej grafiki, braku dźwięku i wilu innych niedociągnięć potrafi mnie do pelni wciągnąć. Tibiański żargon nie jest pokraczną angielszczyzną tylko wręcz nowym językiem - a język to też klimat. Każdy tibiańczyk wie jak mówią smoki, huntery, witche, itp. A czy czuje swoją postać? Jak mogłabym powiedzieć nie skoro jak ginę to mi serce wali jak szalone. Najbardziej się o tym przekonbałam jak miałam czkawkę :) Poszłam na POH i podczas ucieczki od GSa (mialam 18 lvl) czkawka znikła. Ja daje 5.

maszlesz
26-02-2004, 11:59
Kilmat - ja przez klimat rozumiem wczuwanie się w swoją postać, odczuwanie epokii, zaangażowanie w grę.

TIBIA mimo kijowej grafiki, braku dźwięku i wilu innych niedociągnięć potrafi mnie do pelni wciągnąć. Tibiański żargon nie jest pokraczną angielszczyzną tylko wręcz nowym językiem - a język to też klimat. Każdy tibiańczyk wie jak mówią smoki, huntery, witche, itp. A czy czuje swoją postać? Jak mogłabym powiedzieć nie skoro jak ginę to mi serce wali jak szalone. Najbardziej się o tym przekonbałam jak miałam czkawkę :) Poszłam na POH i podczas ucieczki od GSa (mialam 18 lvl) czkawka znikła. Ja daje 5.

Ulrek
26-02-2004, 12:48
Ja dałem 0.5
Tak się jakoś składa ze MMORPG pełni rolę miejsca w którym spotykają się gracze, a sama gra jest tylko tłem.
To gracze tworzą klimat, ci co tworzą klimat zje*any są przez wszystkich znani i uwielbiani. Ci co lubią odgrywać postać są jechani i wyzywani od n00bów (przekonałem się na własnej skórze).

Chomik
26-02-2004, 13:10
Fajny był by klimat gdyby nie lagi, nooby, skilowanie i robienie runek (te dwa ostatnie to strata czasu na realu)

Mathayus
26-02-2004, 13:18
NAjlepsza atmoswera jestr na securze zadnych wrogow
i gra to sama przyjemnosc

Ithelios
27-02-2004, 14:32
Cóż,wypowiedzi większośći użytkowników forum tylko udowadniają że są kompletnymi ignorantami(jak 90% populacji Tibii),w sprawach PRAWDZIWEGO RPG i gier fabularnych.Tibia ma 0 klimatu,jednak ma to coś co mnie trzyma.Na początku skręcało mnie na widok "lolujących" gości,teraz się do nich przyzwyczaiłem.Po prostu traktuję Tibię jako zwykłe pospolite,nieklimatyczne cRPG,a jeśli mam ochotę zagrać w prawdziwe RPG,poodgrywać postać,wczuć się w atmosferę,pogrywam w UO,albo umawiam się z kumplami na sesję w D&D albo Warhammera.Co do kretyńskich nicków to wypowiedziałem swoją opinię na ten temat w jednym dziale,nazywając takich ludzi po imieniu:LAMERSKIMI NOOBAMI I IGNORANTAMI,przez co zostałem najechany przez jedną osobę o takiej właśnie xywce.

Aztec900
04-08-2005, 17:30
dla mnie klimatu w tibia wogóle nie ma a to czemu ludzie myślą tylko jak zrobić wysoki lvl i nabić skille owszem to też jest ważne ale dziś przeczytałem sobie ten artykuł (http://www.tibianews.net/roleplay.asp) i stwierdzam na jego podstawie że w tibi ten klimat jest znikomy :(

Edit: sorry za taki stary temat ale użyłem opcji "szukaj" :p

kaczi
04-08-2005, 17:32
dla mnie klimatu w tibia wogóle nie ma a to czemu ludzie myślą tylko jak zrobić wysoki lvl i nabić skille owszem to też jest ważne ale dziś przeczytałem sobie ten artykuł (http://www.tibianews.net/roleplay.asp) i stwierdzam na jego podstawie że w tibi ten klimat jest znikomy :(

I kolejny temat odświerzony!

Khan
04-08-2005, 17:38
Wd mnie następuje mieszanie klimatu.

Tibia daje graczom klimat fantasy, zamieniając zwyklych ludzi w rycerzy i magów, karząc im walczyc ze smokami i innymi trolami.

Ludzie natomiast dają Tibii klimat terazniejszy, wprowadzając wspolczesny język, wspolczesne zachowania i wspolczesną ideologię.

Tyle, że napór ludzi jest większy, niż Tibia jest w stanie ogarnąć.
..Nawet nazwa jednego z nowszych serwów "Nebula" jest przeciez nazwą emulatora gier SNK i CAPCOMu.. a nie wymyślnej krainy.

Bia!y
04-08-2005, 20:36
Tibia ma klimat? Nigdy w życiu. Wy chyba nie graliście w rasowego RPG, cRPG.
Tibia nigdy nie miała klimatu, większośc osób chyba nie wie co to jest. Jak byście to napisali na innym forum, to by Was chyba, powieslili, spalili na stosie.
Radze pograć sobie w Dungeons&Dragons, i dowiedzieć się co to klimat.

Daje 0 ! TO i tak za dużo ;)

@down Może tak, może nie, może i by miała troszeczke, gdyby nie idioci grający w nią. Przykłady nicki "Twojstarytogej" itp.. Dalej trzymam swoją rację

Gustek
04-08-2005, 20:52
Tibia ma klimat? Nigdy w życiu. Wy chyba nie graliście w rasowego RPG, cRPG.
Tibia nigdy nie miała klimatu...

Jeteś troszkę zbyt surowy... to że tibia nie ma wspaniałej muzyki (ani w ogóle dźwięku) i troszkę kiepską grafikę to nie oznacza że nie ma klimatu...

klatu
04-08-2005, 21:20
Klimatu w tibii jest tyle co PK na Securze...

0/10

Aztec900
04-08-2005, 22:22
Jeteś troszkę zbyt surowy... to że tibia nie ma wspaniałej muzyki (ani w ogóle dźwięku) i troszkę kiepską grafikę to nie oznacza że nie ma klimatu...
tu nie chodzi o muzyke czy grafike ale o nastawienie graczy założe się że co drugi gracz w tibie nie wie co to jest role play i po prostu dla nich to tylko game

Łolek
04-08-2005, 22:34
Klimat tej gry według mnie buduą przerózne hunty gdzie liczy sie organizacja, taktyka, spryt oprocz huntow wojny w ktorych liczy sie to samo co w sprawach z huntami lecz podwojnie, tu moge niektorych zadziwic i zbulwersowac ale wedlug mnie w tej grze klimat rowniez buduja wszelacy PK czy nie przechodza was ciarki gdy za waszymi plecami caly czas biega RS???

Natomiast w Tibi klimat najbardziej (według mnie) niszczy Acc Sharing i cała pogoń za lvlami,skillami czy innymi pierdołami. To zmienia gre w pewnym sesie w wyscig o 1 miejsce w ranku co dla mnie wydaje sie byc smieszne.

Jesli chodzi o najbardzie klimaryczne gry to moge polecic Fallout, Fallout 2 postapokaliptyczne cRPG,Half-Life, Diablo I-II

TheNatoorat
04-08-2005, 22:45
Horror rodem z Constaru... zamknijcie blz. ;<

DR.UTi
04-08-2005, 23:00
Klimat? Czy W Tibi Jest Klimat? To Nie jest RPG, tu nie ma Klimatu. Ta gra jest monotonna, bez fabuły, bez motywacji. Wciąga? Phi. Gracze Sobie to tylko uświadamiają. Odeszłem z gry tak łatwo jak zacząłem w nią grać. Mam nadal konto, ale gram tylko żeby pogadać ze starymi znajomymi. Jeżeli ktoś Szuka Klimatu, polecam poświęcić 10 godzin w tygodniu na miłą sesje D&D lub WarHammer'a. Tutaj GM ( Mistrz Gry ) Jest tylko jeden. On nie banuje, ustala zasady, i tworzy fabułe. Na sesji możesz zrobić co zechcesz, to jest gra wyobraźni. Możesz robić rzeczy o których w tibi nie możesz marzyć. Ostatnio kuzyn odciął mi twarz sztyletem. A ja zażuciłem na niego ognistą kule (Fire Ball ) Który jak wiadomo jest obszarowy. Atak dosięgł elfickiego niziołka, który okazał się reikarnacją króla Behemotów, którego zabiliśmy na poprzendiej sesji. To zaintrugowało kumpla (GM), i postanowił stworzyć reakcję łańcuchową, zmieniając nasz wszystkich w losowe potwory poprzez czar niziołka. Po czym zostaliśmy zabici. Questy- zadania trudne, tu trzeba myśleć ! A nie wykonywać wszystko według solucji jak w tibi. TO JEST KLIMAT!!!!!

DrChomikvader
04-08-2005, 23:24
Klimat w Tibii ?? Przecietny Tibianczyk powie : umiarkowany, z brakiem opadow... lol, w Tibii niema zadnego klimatu. A jak powiedzial Dobo, z tej gry zrobil sie typowy hack'n'slash (czyt. Diablo plx)

0.0001 :)

Sun Tao
05-08-2005, 00:19
Tibia ma z pewnością jakiś swój własny klimat, ale nie jest to klimat RPG. W RPG o klimacie decyduje to, jak bardzo ty sam i inni gracze wczuwacie się w odgrywane role i czy w grze trzymacie się reguł fantastycznego świata. A tymczsem Tibia ma tylko jedną regułę: potwory się respawnują. Poza tym - wszystko wolno. A kiedy wszystko wolno - gracze dostają jakiegoś szwungu i zachowują się jak zwierzęta. Zabijają, kradną, wyzywają, śmiecą (!), spamują, obrażają, oszukują, zastraszają, przechwalaja sie, pzresladują słabszych. Że o koszmarnych imionach w rodzjau "Fajna Laska ALe Nie Twoja" nie wspomnę. Nikt tu nie boi się bogów czy władzy, bo ich po prostu nie ma. Największym wrogiem jest inny gracz.

Klimat RPG to odgrywanie ról. A jaką rolę odgrywa grajacy w Tibii takiego np. maga? Walczy z siłami ciemnosći o władzę nad światem? Staje do boju przeciwko Chaosowi? Prowadzi krucjatę przeciwko bluźniercom? Poszukuje mitycznego, Najpotężniejszego Zaklęcia Nieśmiertelności? Nie: w Tibii mag odgrywa rolę bezmózgiego idioty, którego jedynym celem w życiu jest zabijać potwory, zbierać złoto i ... praktycznie nic więcej :/ To samo paladyn, wojownik czy druid. ZERO jakichkolwiek, wyższych motywacji, celów: tylko jeść (zdobywanie XP-ków) i spać (regeneracja HP i many).

Klimat Tibii mógłby być pewnie zbudowany, gdyby w update'ach zamiast soulpointów CIP-y wprowadziły zmiany w strukturze samego swiata. Np. jakąś centralną władzę NPC-ów. Władzę, której trzeba by się obawiać i którą trzeba by szanować. Bo zastanówcie sie: nie śmieszyła was królowa czy król, którym można nawrzucać śmieci do sali tronowej, nawyzywać, a sam fakt jej istnienia nie ma dla gry żadnego znaczenia? Każdy może wejść w dzien i w nocy, nawet najgorszy pastuch - taki co to dopiero z rooka wylazł. Przrydaliby się też jacyś bogowie. Byłoby świetnie, gdyby gracz mógł wybierać, czy jest wyznawcą takiego Boga Wojny czy moze Boga Słońca, to dawało mu rózne premie, ale i nakladało rózne obowiązki (nie trzeba wiele,by to wymysleć). Pomysłów jest wile, niestety żaden z nich nie znalazł się w Tibii. Brakuje mi jak cholera jakiejś neutralnej, działajaćej pzreciwko WSZYSTKIM graczom siły. Jakiejś Armii Ciemności, która pozwoliłaby graczom walczycpod wspólnym sztandarem, a nie każdy sobie rzepkę skrobie.

Ech, pomarzyć :/

Wiecie, z czym kojarzy mi się zbieranina graczy w Tibii? Z filmem "Ucieczka z Nowego Jorku". W Tibii jak w tym filmie - ludzie na wyspie, skad nie ma ucieczki. Nie ma reguł, władzy. Nie ma sprawiedliwości. Rządzą najsilniejsi. Słabi są zabijani i czasami zjadani (!). Gildie to przecież nic innego jak gangi. Mają swoje terytoria, tatuaże (podpisy przy nickach), czasami barwy (jednakowe kolory strojów), trzymają za gardło wszystkich w okolicy. PA to chleb powszedni w pólświatku. I w Tibii.

Założę się, ze gdyby CIP-y zmieniły design gry z niby-fantasy na ten z "Ucieczki z Nowego Jorku" - nikt z nas nie odczułby różnicy. Tylko zamiast mieczy nosilibyśmy kastety, a zamiast runów butelki z benzyną. I może właśnie wtedy pojawiłby sie klimat? Bo to, że widzimy świat fantasy, a zachowujemy sie jak na więziennej wyspie Manhattan, wprowadza tylko zamieszanie.

Chcesz przeżyć w Tibii? Stosuj dokładnie te same reguły, jakie stosują osadzeni w więzieniach albo gangi w murzyńskich gettach, a wtedy może jakoś dasz sobie radę. Swoją drogą ciekaw jestem, czy któraś postać na jakimś serwerze nazywa się już może Snake Plisken?

_____
Dopisałem:

Okazuje sie, że już jest taka postać:

Name: Snake Plisken
Sex: male
Profession: Elite Knight
Level: 24
World: Rubera