PDA

Pokaż pełną wersje : Quest uważam za rozpoczęty!

Slythia
14-08-2010, 14:28
Ponad tydzień temu ukazała się pierwsza informacja o queście. Dałam wam wtedy czas na przygotowanie postaci do tego wyzwania. Mam nadzieję, że wszyscy zainteresowani zdążyli to uczynić. Tak więc możemy rozpocząć zabawę!

Najpierw jednak chciałabym przedstawić parę zasad. Ponieważ nie jestem jednych z twórców gry nie mam żadnego wpływu na grę. Dlatego też zarówno NPC, jak i same rozmowy z nimi będą polegały na trochę innych zasadach niż te znane z gry.

Dialogi i NPC

Wszelkie dialogi z moimi NPC będą odbywały się jedynie na prywatnym kanale rozmów, które, oczywiście, samodzielnie trzeba rozpocząć. Jednakże trzeba będzie być w zasięgu wzroku NPCa, by odpowiedział.

NPC będą wyglądali jak każdy inny gracz, nie będą się w żaden sposób wyróżniać. Dodatkowo, nie będą cały czas w grze. Każdy z nich ma określone godziny, w których pojawi się w określonym miejscu. Tak więc najpierw trzeba będzie poznać miejsce, gdzie będzie można go znaleźć, następnie poznać godziny, w których będzie tam przebywał, by móc z każdym z nich porozmawiać.

Moi NPCe będą zachowywać jak każdy inny - będą czekać, aż się z nimi przywita, następnie będą czekać na słowa klucze, na które to dopiero zareagują. Jedyną różnicą będzie fakt, że rozmawiają jedynie po polsku.

Nieważne, jak dobrze przeszkoleni będą, nie dadzą rady rozmawiać więcej niż z paroma graczami jednocześnie. Tak więc jeśli będzie przy nim więcej niż parę graczy to radzę spokojnie poczekać i uzbroić się w cierpliwość ;]. Dla ułatwienia każdy z nich, po rozpoczęciu rozmowy, będzie sygnalizował złą odpowiedź, przykładowo <cisza>.

Niestety, NPC nie potrafią zabrać niczego z plecaka gracza. Tak więc, jeśli quest będzie wymagał wymiany przedmiotów, trzeba będzie zastosować trade z NPCem.

Zagadki

Quest będzie polegał głównie na rozwiązywaniu zagadek. Wszelkie podpowiedzi do nich będą ukryte na forum.hunted.pl, forum.tibia.pl oraz na samej stronie tibia.pl (wiele w książkach). Szukajcie w poradnikach (nawet w tych starych), opowiadaniach.. Dla ułatwienia wszystkie z nich zostaną oznaczone jako 'podpowiedź'.

Pierwsza podpowiedź, a zarazem początek questa, zostanie ukryta w jednym z newsów na hunted.pl. Powodzenia!

Quest potrwa co najmniej tydzień. Oznacza to, że będzie można go zacząć nawet za parę dni. Pamiętajcie tylko o tym, że nagrody otrzymają najszybsi.

Dodatkowo, chciałabym poinformować, że jakiekolwiek zdradzanie szczegółów questa na forach bądź w samej grze będzie surowo karane. Nie psujcie sobie zabawy.

Uwaga na oszustów wykorzystujących quest do własnych celów!
Jak widać, nie można liczyć na uczciwość polaków.

Parę bardzo miłych osób postanowiło zepsuć nam questa. Korzystając z faktu, że gracze mają problemy z rozszyfrowaniem jednej zagadki, postanowili podszyć się pod NPC i pod pretekstem questa wyłudzać przedmioty od graczy. Nigdy nie chciałabym od Was przedmiotów, które trudno dostać (prócz tych traktowanych jako kara za lenistwo). Niestety, przez tą sytuację zmuszeni zostaliśmy ułatwić Wam nieco questa (psując zabawę) i podać nicki wszystkich naszych NPC, by takie sytuacje nie miały miejsca w przeszłości.

Oto NASI NPC:
- Prashid
- Shik Vurt
- Zamantas
- Dark Lordi
- Rainatorus Elran
- Serufan of Astera
- Corruaell
- Leos Jamia
- Edgeminar
- Infernal Mordekai

Oszustami są:
- Christie Sane
- Omega The Brave
- Thora Fenag
- Xarus Quil

W razie wątpliwości, czy dana osoba należy do moich NPC, kolejnych próbach oszustwa, bądź jakichkolwiek problemów - proszę pisać do mnie albo na forum (prywatna wiadomość), albo w grze - Lucia Danspe.

Rybzor
14-08-2010, 15:34
Już są spoile na erigu : //

DrakeFarmer
14-08-2010, 16:27
Trudno, kto bedzie chciał przeczyta, a jak ktoś umie się normalnie bawic to oleje :D

ruszek
15-08-2010, 00:33
Trudno, kto bedzie chciał przeczyta, a jak ktoś umie się normalnie bawic to oleje :D

Ironia – sposób wypowiadania się, oparty na zamierzonej niezgodności, najczęściej przeciwieństwie, dwóch poziomów wypowiedzi: dosłownego i ukrytego, np. w zdaniu Jaka piękna pogoda wypowiedzianym w trakcie ulewy. W klasycznej retoryce ironia stanowi jeden z tropów, jest zaliczana także do podstawowych kategorii w estetyce.

tak przy okazji :/

Pepeszka.
15-08-2010, 08:45
Już mam pierwszą podpowiedz :D Fajnie że takie coś jest organizowane :)

Czy dozwolone jest puszczanie castów z tego co się robi tzn jak się wykonuje ten quest?
Raczej nie ale wole zapytać ;d

Slythia
15-08-2010, 09:25
Nie. Liczba nagród jest ograniczona więc po co ułatwiać komuś zadanie?

Pepeszka.
15-08-2010, 09:46
A czy wiadome jest już jakie to będą nagrody?Czy dowie się dopiero ta osoba co wygra :P

Slythia
15-08-2010, 09:48
Pacce. Już to gdzieś napisałam ;].

siofo
15-08-2010, 09:57
a jaki nick ma pierwszy NPC?
i najpierw trzeba jakieś zagadki tibijskie rozwiązywać?
i może jakaś fabuła do questu?

Slythia
15-08-2010, 10:01
Miejsce ukrycia pierwszego NPCa poznasz po rozwiązaniu paru zagadek umieszczonych na stronie.

Fabuła jest.