PDA

Pokaż pełną wersje : Dmg Sorca I Druida

Vaxol
18-08-2010, 12:41
Od dłuższego czasu zastanawiam sie czemu Druid z czarow offensywnych ma o wiele mniejszy dmg niz Sorc? Dla druida to troche malo korzysci, poniewaz sorc walac z Exevo Gran Mas Vis ma taki sam dmg co druid z Exevo Gran Mas Frigo.
Sorkowi Vis zabiera bodajże 675 many a druidowi zabiera to 1200 many.
o Exevo Gran Mas Terze to w ogole sie nie wypowiadam bo takie scierwo ze az kaleczy gre. Wiec moze mi ktos wytlumaczyc czemu sorc ma taki dmg?

Czarujaca_Lola
18-08-2010, 12:57
To proste jak budowa cepa. W większości światów fantasy druid z definicji to lekarz, czarodziej ekspert od demolki. W Tibii jest podobnie.
Głupio by było, gdyby medyk robił większą zadymę od specjalisty-rozwalacza.

Vil
18-08-2010, 13:02
W większości światów fantasy siła postaci nie jest mierzona tylko i wyłącznie levelami i mniejszy potencjał ofensywny nie oznacza słabszej postaci, bo istnieje możliwość zrekompensowania tego w inny sposób.

W Tibii oczywiście musi być inaczej i wbrew logice.

Czarujaca_Lola
18-08-2010, 13:11
Dużo się napatrzyłem jak Wowie kumpel (healer) biega na rajdy pvp i ginie po 2-3 ciosach jakiegoś tanka. W starciu 1vs1 nie ma szans, ale jest niezbędny dla drużyny. Tak więc słaby balans postaci w walkach pvp to nie tylko wada Tibii. Wadą Tibii jest tylko to, że po nierównej walce pvp postać traci zbyt wiele.

Poza tym w literaturze to zwykle magowie są wymiataczami. Gandalf z Aragorna lub Raistlin ze Sturma zrobiliby by tosta nawet się za bardzo nie wysilając. Zdecydowanie wolę przepakowanych magów od przepakowanych wojów.

Oczywiście ideałem byłaby równowaga, ale to jest niezwykle trudno uzyskać.

EDIT:
Poza tym ci niby słabi druidzi są wystarczająco mocni by na wielu serwerach być TOP1. To czego autor tematu jeszcze oczekuje? Żeby exp się sam wbijał w tempie 1500 lvl/godzinę?

Vil
18-08-2010, 13:18
Dużo się napatrzyłem jak Wowie kumpel (healer) biega na rajdy pvp i ginie po 2-3 ciosach jakiegoś tanka. W starciu 1vs1 nie ma szans, ale jest niezbędny dla drużyny. Tak więc słaby balans postaci w walkach pvp to nie tylko wada Tibii. Wadą Tibii jest tylko to, że po nierównej walce pvp postać traci zbyt wiele.

Balans pvp to jest osobna kwestia. Rozbija się tu o to, że nawet nie posiadając mocnych czarów ofensywnych ten healer jest nadal w stanie funkcjonować samodzielnie, wylevelować się do max levelu bez problemu, robić questy itp, ze względu na to, że ma ku temu środki a nie jest ograniczony w stosunku do innych klas brakiem pewnych czarów.

W wowie akurat można to osiągnąć na wiele sposobów - stuny, crowd control, healing, dmg, jakieś dodatkowe efekty które pozwalają zrekompensować braki w czystym dmg. W Tibii tego nie ma, przez co postać zadająca słabszy dmg w ostatecznym rozrachunku skończy obiektywnie słabsza, biedniejsza i mniej efektywna.

Dlatego paradoksalnie druid był znacznie lepszy w czasie, gdy od sorca odróżniał go tylko brak UE.

Poza tym ci niby słabi druidzi są wystarczająco mocni by na wielu serwerach być TOP1.

Akurat top1 zależy głównie od tego, kto ile gra i ile gra konkurencja.

Czarujaca_Lola
18-08-2010, 13:33
W wowie akurat można to osiągnąć na wiele sposobów - stuny, crowd control, healing, dmg, jakieś dodatkowe efekty które pozwalają zrekompensować braki w czystym dmg. W Tibii tego nie ma, przez co postać zadająca słabszy dmg w ostatecznym rozrachunku skończy obiektywnie słabsza, biedniejsza i mniej efektywna.

90% racja. Ja tu widzę dwa rozwiązania: wprowadzić max lvl i popracować nad balansem postaci (lecz z uwagi na prostotę gry jest to raczej niemożliwe do uzyskania), lub wyrzucić karę śmierci podczas walk pvp. Obawiam się jednak, że to nie będzie już Tibia lecz Wow z gorszą grafiką i uboższą mechaniką gry.

W 10% się nie zgodzę: healer w Wowie zawsze będzie dostawał bęcki od tanka. Ale tam jest położony nacisk na współpracę, więc każda profa jest niezbędna. W Tibii 300lvl mag umie konkretnie pizdnąć, umie się wyleczyć i potrafi zbloczyć każdego moba w pojedynku 1vs1 (poza elitą bossów) i żadna inna postać nie jest mu potrzebna..

Akurat top1 zależy głównie od tego, kto ile gra i ile gra konkurencja.

Ale to pokazuje, że nawet słabym druidem można się wybić.

Vaxol
18-08-2010, 14:32
W sumie macie racje. Kazda postac w Tibii moze sie wybic na inny sposob
wiec jezeli w jednej dziedzinie jest gorsza to w drugiej moze byc lepsza.
Przynajmniej druid moze leczyc innych ktorzy nie moge sie sami doleczyc. i to mi sie w nim podoba, oraz parale xd.