Pokaż pełną wersje : O co chodzi z tym fleszowym klientem tibii
Czopster
26-08-2010, 18:34
moze mi ktos po ludzku wytlumaczyc co wlasciwie chce zrobic cipsoft? ja mam w98 i nie dzialaja mi zadne strony fleszowe, wiesza mi sie od razu komp lub w ogole mi sie nie wczytuja. czy cispoft chce usunac normalnego klieta i zrobic zeby w tibie gralo sie tylko przez stronke i zrobia cala stronke taka zwalona we fleszu jak inne i nie bede mogl sie juz nawet na niej zalogowac? nie wspominajac juz o graniu? ktos w ogole czai o co w tym wszystkim chodzi? bo ja jestem kompletnie zielony jesli chodzi o jakies takie techniczne dziwne rzeczy.
moze mi ktos po ludzku wytlumaczyc co wlasciwie chce zrobic cipsoft? ja mam w98 i nie dzialaja mi zadne strony fleszowe, wiesza mi sie od razu komp lub w ogole mi sie nie wczytuja. czy cispoft chce usunac normalnego klieta i zrobic zeby w tibie gralo sie tylko przez stronke i zrobia cala stronke taka zwalona we fleszu jak inne i nie bede mogl sie juz nawet na niej zalogowac? nie wspominajac juz o graniu? ktos w ogole czai o co w tym wszystkim chodzi? bo ja jestem kompletnie zielony jesli chodzi o jakies takie techniczne dziwne rzeczy.
Tibia będzie miała technologie fleszową, ale nie będzie przez stronkę. Może ci momentami się zacinać ^^
Platforma flash nie jest tylko na stronki internetowe, jak myśli wiele dzieci, myślących podobnie jak ty, które celowo ciebie wprowadziły w błąd.
Cipsoft sobie wymyślił, że otóz ta platforma jest bardziej zajebista od języków c i łatwiej odpalić ją w nowych systemach, niż tworzyć tysiące różnych clientów.
A zanim oni to skończą, to wrócą do c, bo im się to nie opłaci.
Czopster
26-08-2010, 20:20
dotad specjalnei sie tematem nie interesowalem ale dzisiaj przeczytalem wywiad z jakims tam ich programista
http://tibiafans.se/forum/index.php?topic=294.0
pisze tu:
With the Tibia Flash Client, all you need to do is to log-in on the Tibia website and click the "Play" button next to the character you want. There will be no installer and you will be able to play on any computer that has a web-browser and a Flash plugin, even if you don't have the possibility to install software on this machine and this widespread availability is also what beat e.g. Java and Silverlight. This also means that the barrier between what is possible on the Tibia website and what can be done in the client will be greatly diminished.
czyli z tego co rozumiem to grac sie bedzie przez jakis plugin w przegladarce. moze zle rozumiem, nie wiem nie znam sie na tym, i mimo ze angielski znam dobrze to w jakim to by jezyku bylo napisane to i tak nic bym z tego nie rozumial. po prostu techniczne nowinki to nie moja branza.
matko...
Po prostu tibia bedzie wbudowana w strone internetowa.
Skoro masz Win98 (czyli system sprzed 12 lat) nie dziw sie ze nowe rzeczy ci nie chca dzialac.
Czopster
26-08-2010, 21:08
nie znam systemu na ktorym tibia dzialala by lepiej niz na w98. wielokrotnie byla podkreslana wyzszosc 98 nad xp pod wzgledem tibii
z tekstu nie wynika aby stary klient zostal usuniety ale ze bedzie mozna opcjonalnie grac ze strony no i o to pytam czy cala strona bedzie we fleszu czy tylko jak bedzie chcialo sie zagrac? bo jesli tylko jak bede chcial przez strone grac to wszystko jedno ale jesli nie to nie bede mogl sie na stronke zalogowac i bede mial problem.
nie znam systemu na ktorym tibia dzialala by lepiej niz na w98. wielokrotnie byla podkreslana wyzszosc 98 nad xp pod wzgledem tibii
z tekstu nie wynika aby stary klient zostal usuniety ale ze bedzie mozna opcjonalnie grac ze strony no i o to pytam czy cala strona bedzie we fleszu czy tylko jak bedzie chcialo sie zagrac? bo jesli tylko jak bede chcial przez strone grac to wszystko jedno ale jesli nie to nie bede mogl sie na stronke zalogowac i bede mial problem.
Oh ! To zaiste świetne ! Ponoć jaskiniowcy używali genialnych ognisk na których mięso było przepyszne ! Nic innego nie wychodziło, ale mięso tak ! Czemu więc nie rozpalasz ogniska na środku domu, tylko pieczesz w piekarniku ?
Jak masz wątpliwości jak to będzie działać - poszukaj na necie informacji o Quakelive.
Jeśli dobierałeś system komputera pod względem tibii to... nvm.
Up
dokładnie, quakelive śmiga wręcz zajebiście, a gra się na stronce.
Czopster
27-08-2010, 01:52
ruszek
nie uzywam piekarnika, jadam tylko na miescie rozne fast foody, za to kielbaska z grilla czy ogniska nigdy nie pogardze, to nie to samo co z patelni
vil
dzieki, ale niestety mimo ze stronka mi dziala to sama gra juz nie, wymaga xp lub lepszego, do tego innej przegladarki. ja uzywam opery i tez malo co na tym dziala.
erverse
nie dobieralem kompa do tibii, po prostu ostatni raz robilem jakis update sprzetu w 2004 chyba albo i dawniej. nie gram w zadne gry, taki komp jaki mam absolutnie do wszystkeigo mi wystarzca a same strony flaszowe sa dla mnie tak irytujace ze nie uwazam zeby bylo warto dla nich wydawac pare stow na nowy system tudziez kilka tysiecy na nowego kompa, jak tibia mi na nim smiga swietnie i do relaksu wystarcza. coz, predzej znajde inna gre niz zdecyduje sie uczyc obslugi nowego systemu i tych wszystkich bezsensownych bajerow. urokiem tibii byl wlasnie ten jej retro styl.
nie gram w zadne gry, taki komp jaki mam absolutnie do wszystkeigo mi wystarzca
No to niestety bedziesz musial sie pogodzic ze jak wyjdzie tibia flashowa, to przestanie ci wystarczac do Tibii.
Taka juz kolej rzeczy.
Czopster
27-08-2010, 14:13
pozostaje mi miec nadzieje ze albo pomysl upadnie albo zoptymalizuja kod tak zeby dzialal i u mnie, ale lepszego flasza niz 9 nie da sie u mnie zainstalowac.
Musisz sie zmobiliziwac i zrobic upgrade sprzetu. Nowy komputer stacjonarny to koszt 300 zł - 500 zł.
A pomysl na pewno nie upadnie. Jedyne co mozesz liczyc to to ze jak najdluzej bedzie wspierany stary klient.
Czopster
27-08-2010, 17:35
Musisz sie zmobiliziwac i zrobic upgrade sprzetu. Nowy komputer stacjonarny to koszt 300 zł - 500 zł.
A pomysl na pewno nie upadnie. Jedyne co mozesz liczyc to to ze jak najdluzej bedzie wspierany stary klient.
300-500? :O tyle to chyba sam windows kosztuje jakis nowy. moj ojciec kupil ostatnio jakis wypas komputer za 3.5 kafla ale to taka maszyna ze ja w ogole nie wiem jak to sie wlacza nawet, jakos w monitor wbudowane all a ja kurde szukalem pudla pod stolem lol. to nie dla mnie te techniczne bajery, komletnie sie na tym nie znam, nawet tel komorkowego nie mam bo nie lubie. w tibie fajnie bylo popytac sobie knightem po jakichs facc jaskiniach ale widze ze musze poszukac innej podobnej gry. jakies propozycje co do retro gier tego typu? :P hmmm w sumie to na otsa moglbym sie jakiegos przeniesc, ale otsowe servery jakos mi nie przypadaja do gustu. w tibii dobra byla ta realna wartosc zbieranej kasy. zbierajac loocik dla zabawy zawsze te 2-3 stowki co miecha do pensji dochodzily :D
edit:
heh na gmailu tez mi pisze cos takiego:
"Korzystasz ze starej wersji usługi Gmail, która we wrześniu zostanie wycofana. Nastąpi wtedy przekierowanie do podstawowego widoku HTML.
Aby uzyskać dostęp do szybszej usługi Gmail i najnowszych funkcji, zainstaluj nowoczesną przeglądarkę."
mam nadzieje ze podstawowy widok html to to co jest teraz, dodatkowych opcji nie potrzebuje, aby mi sie maile wysylaly.
Istnieje rowniez gra o nazwie Zezenia. Jednakze gra darzy do niczego i jest gorszym klonem Tibii. Tworca zas zamiast uczyc sie na bledach jakie popelnil Cipsoft ze swoja gra ten popelnia jeszcze wieksze.
2-3 stowki na miecha z chodzenia po facc jaskiniach? Chyba nikomu nie wmowisz ze w taki sposob zarabiasz 2-3 MILIONY gps co MIESIAC.
300-500? :O
Tzn. ja np. sobie poskładałem całkiem przyzwoity sprzęt za niedużą ilość forsy ;D
Geforce 9500GT - 200 zł (można znaleźć lepsze i tańsze ofc.)
Płyta główna - 60 zł (niedużo, nieużywana coś koło 120 zł ~~)
Ram 2GB - 80 zł (tu mi się ogólnie pofarciło, znalazłem niezłą okazję :D)
AMD athlon x2 64 6000+ - 180 zł (też czasami droższe lub tańsze znajdziesz)
=520 zł
Na takim sprzęcie pójdzie mi na luzie assasins creed 2 np., a jeśli bym dokupił ramu to może by się pokusił o full ^^ Ogólnie też kiedyś sprzęt wydawał mi się drogi, ale wystarczy poszukać, to można znaleźć taniuśkie perełki ;)
+ zasilacz 350 watt (jakies 100 zlotych) chyba ze wezmiesz ze stargo kompa ;) to samo sie tez tyczy stacji DVD (lub cd, sadzac po tym ze dalej korzystasz z win98)
+ zasilacz 350 watt (jakies 100 zlotych) chyba ze wezmiesz ze stargo kompa ;) to samo sie tez tyczy stacji DVD (lub cd, sadzac po tym ze dalej korzystasz z win98)
Tzn. ja przerobiłem swojego starego kompa, więc nie potrzebuje takich rzeczy ;)
Czopster
28-08-2010, 01:37
Vasth
rzeczywiscie, klon tibii hehe. ale tibia jest klonem ultimy wiec w sumie na jedno wychodzi :P
a co do kasy to nie sztuka uzbierac tylko sztuka sprzedac. za granica placa mi czasem nawet dolara za 1cc :P, jak nie wyrabialem normy to i tak sie na allegro dokupilo i wychodzilo sie na swoje.
ruszek
kurde jak ostatni raz robilem update sprzetu to takie cacka nie istnialy chyba ;D. ale gerenalnie taki moj komp slaby nie jest, bardziej boli mnie to uczenie sie nowego systemu itp. jestem bardzo przywiazany do windowsa 98, xp jest niesamowicie irytujacy, watpie zeby kolejne windy byly lepsze. 98 jest taki prosty, skromny i nie wpierdziela sie uzytkownikowi podczas pracy ze na pulpicie sa jakies nieuzywane ikony i trzeba wyczyscic -.-. nie wspominajac juz o jego trwalosci, ostatni raz robielm reinstalke w 2005 roku jak mi dysk padl, od tego czasu dziala niemal bez zarzutu (zwykle to wina nowych programow ze nie sa kompatybilne z 98)
AnArAki
taki zasilacz chyba mam obecnie. cd i dvd niestety mi padlo dawno temu, dyskietki tez. zamiast tego uzywam pendrivy, no i jedyna nowinke jaka ostatnio zdarzylo mi sie kupic - dysk zewnetrzny 1,5tb :P (jak kupowalem go na allegro to powiedzialem sprzedawcy ze ma dzialac na w98 i podzielil go na mase partycji bo ponoc winda czyta tylko do jakiegos tam rozmiaru, no ale dziala :))
ale tibia jest klonem ultimy wiec w sumie na jedno wychodzi :P
:o Z tego co wiem to studenci z Regensburga stworzyli Tibię od zera i nie klonowali jej od nikogo...jeżeli się mylę to poprawcie mnie.
:o Z tego co wiem to studenci z Regensburga stworzyli Tibię od zera i nie klonowali jej od nikogo...jeżeli się mylę to poprawcie mnie.
Nie mylisz się.
Czopster gdzieś usłyszał, piąte przez dziesiąte, dorobił sobie coś i wyszło mu "Tibia to klon Ultimy".
Jedyne co mają wspólnego, to to, że obie to MMORPG w 2D oraz to, że pierwsze, studenckie wersje Tibii używały kilku grafik z Ultimy Online.
No, ale dla Czopstera to od razu oznacza klona.
No to się teraz wyżyję.
coz, predzej znajde inna gre niz zdecyduje sie uczyc obslugi nowego systemu i tych wszystkich bezsensownych bajerow. urokiem tibii byl wlasnie ten jej retro styl.
Bezsensownych bajerów? Niejeden emeryt Ci powie, że jakikolwiek komputer / telefon komórkowy jest bajerem.
Wiesz, jakim bajerem był win95? WOW ikony! Zainstaluj sobie ms-dos'a, jeszcze mniej bajerów.
Tego nie da się uniknąć. Teraz możesz powiedzieć, że to niepotrzebny bajer - za rok nie znajdziesz urządzenia bez jakieś tam funkcji.
300-500? :O tyle to chyba sam windows kosztuje jakis nowy. moj ojciec kupil ostatnio jakis wypas komputer za 3.5 kafla ale to taka maszyna ze ja w ogole nie wiem jak to sie wlacza nawet
A widzisz to? A ile to kosztuje? Nic. A działa na tym Tibia? Działa.
http://img405.imageshack.us/img405/3122/zrzutekranu1y.th.png (http://img405.imageshack.us/i/zrzutekranu1y.png/)
A ten full-wypas-bajerancki-nowy-komp-za-3,5-kafla miał może takie nagryzione jabłuszko? 8o
bardziej boli mnie to uczenie sie nowego systemu itp. jestem bardzo przywiazany do windowsa 98, xp jest niesamowicie irytujacy, watpie zeby kolejne windy byly lepsze. 98 jest taki prosty, skromny i nie wpierdziela sie uzytkownikowi podczas pracy ze na pulpicie sa jakies nieuzywane ikony i trzeba wyczyscic
Uczenie się nowego systemu? Z twoich wypowiedzi wnioskuję, że nie wykonujesz na komputerze żadnych skomplikowanych operacji. Logowanie, pisanie, granie, słuchanie muzyki, serfowanie po Internecie, to się chyba nie zmieniło tak rewolucyjnie, że trzeba się tego uczyć od nowa. Może poza wyłączaniem komputera ("teraz można bezpiecznie wyłączyć komp.") ;)
A o konfiguracji obszaru powiadamiania słyszał? :p
@Anty-offtop
Klient flash ma działać PODOBNO przez przeglądarkę. Mam tylko nadzieję, że do tego czasu firefox wprowadzi odizolowanie kart (nie wiem jak to się nazywa), tak na wszelki wypadek. :p
Juz to jest w Firefoxie 4.
Ja mam nadzieje ze bedize dzialac na chromie.
Chociaz z wywiadu z jakimstam kolesiem mozna wywnioskowac ze przez jakis czas obie wersje klientow beda wspierane.
Chociaz z wywiadu z jakimstam kolesiem mozna wywnioskowac ze przez jakis czas obie wersje klientow beda wspierane.
Ta... dadzą twórcom botów czas na przystosowanie :p
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.