zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Wprowadzenie grupowych zadań.

Pan i Wladca
27-08-2010, 03:39
Przebudziła się...
Zaczęła myśleć...
Pragnie zemsty...
I pojawi się we Wrześniu...

Wyobraź sobie, że twoje wybory i działania maja wpływ na otaczający cie świat. Niezależnie od wyboru jakiego dokonasz w pewnym określonym czasie, możesz mieć wkład w przyszłość społeczeństwa. Tworzysz sojusz z przyjaciółmi w grze by osiągnąć wspólny cel. Rezultat waszych walk może być zbawieniem dla twoich rodaków lub sprawi, że będą cierpieć.

Przyszedł czas by podjąć odpowiedzialność - za siebie, za przyjaciół i za wszystkich Tibijczykow, z którymi żyjesz. Odpowiedz na nadchodzące przeznaczenie - przeznaczenie, które nie należy tylko do ciebie a do wszystkich graczy na twoim świecie. To jest ta chwila, w której musicie się zjednoczyć! Zbiorowe zadania ujawnią mocne i słabe strony społecznych więzi na każdym świecie. Już od 1 września, ty i twoja postać zaczną się liczyć jak nigdy.

Czym są zbiorowe questy?

Pomysł zbiorowych zadań stworzyliśmy w oparciu o doświadczenia zebrane podczas zeszłorocznego eventu Lightbearer. Był to projekt doświadczalny, ogólnoświatowe wydarzenie, które sprawiło, że po raz pierwszy wszystkie światy rywalizowały ze sobą. Uwielbialiśmy patrzeć na graczy razem współpracujących, próbujących osiągnąć wspólny cel, walczących o zwycięstwo i stających wobec konsekwencji sukcesu lub porażki. "Lecz te następstwa nie powinny być ograniczone do indywidualnych postaci. Powinny mieć raczej wpływ na cały świat" - wielu graczy życzyło sobie, gdy event Lightbearer dobiegł końca. Tak więc z tego wydarzenia i z ogromnej wspólnej reakcji społeczeństwa, rozwinął się pomysł zbiorowych zadań.

Zbiorowe questy są nową, świetna alternatywą dla wszystkich grających. Są to specjalne typy zadań charakteryzujące się trzema głównymi cechami:

Zbiorowe zadania startują na wszystkich światach w tym samym czasie.
Gracze muszą utworzyć zespoły i pracować wspólnie by je wykonać.
Rezultaty ich działań mają wpływ na wszystkich graczy na danym świecie.

Mówiąc o zbiorowych zadaniach, mamy na myśli ogromny szereg eventów, który wysoce rożni się czasem trwania, zakresem i typem. Niektóre z nich, te duże, mogą być wykonane tylko raz w roku, przy czym te średnie i małe dostępne są co miesiąc, tydzień a nawet codzienne. Będą zadania, które polegają właściwie na ciężkiej bitwie, gdzie gracze z całego świata zbierają się by połączyć siły i pokonać wspólnie złośliwe stworzenia. Inne będą w rodzaju "utrzymujcie to przez kilka dni" lub "stwórz zespół i znajdź rozwiązanie". Zbiorowe questy polegają na pracy zespołowej i duchu wspólnoty. Nie możesz rozwiązać ich samotnie, musisz polegać na pomocy innych, a oni muszą polegać na tobie.

Dlatego nagrody, głownie będą przyznawane grupowo i będą miały chwilowy wpływ na cały serwer jak i na zespól, który próbował wykonać dany event. Nagrodami mogą być zmodyfikowane potiony, które zmieniają szybkość regeneracji postaci lub mogą to być specjalne outfity. W zakresie grupowych zadań w grę wchodzą całkowicie nowe rodzaje nagród!

Lecz to jeszcze nie wszytko. W krótce wprowadzimy nową zakładkę na naszej stronie internetowej, która dostarczy wielu najświeższych informacji o zadaniach grupowych:

Który świat obecnie wykonuje zadanie grupowe?
Który z nich zakończył przygodę zwycięstwem a który porażką?
Który świat odniósł dotychczas największy sukces?

Wszystko to i znacznie więcej będzie jedną z przyszłych wielkich rzeczy w Tibijskim Świecie.

Jesteś już podekscytowany tymi zadaniami prawda? Świetnie! Nie będziesz musiał długo czekać. Pierwsze grupowe zadanie wkrótce wystartuje! W następnym tygodniu września, więzi społeczeństwa na każdym ze światów, zostaną poddane najcięższemu testowi w historii Tibi. Przygotuj się na Nadejście Devovorgi!

http://static.tibia.com/images/news/for_ourworld_small.jpg

Rise of Devovorga - Pierwsze Zbiorowe Zadanie w Tibi.

W czasach, które dawno minęły, kiedy toczyła się wojna bogów, została wykuta ostateczna broń przez najbardziej utalentowanych podwładnych władców demonów. Kiedy powołano ją do życia, jej krzyk narodzin roztrzaskał niższe poziomy piekieł tak, że nawet jej twórcy zginęli. I o to powstało, obrzydliwe stworzenie, wciąż ledwie przytomne, nie świadome, słabe - ostateczna żyjąca broń, która z dnia na dzień rośnie w silę. Tylko kilku z władców demonów świadomych było jej powstania. Bali się potęgi tej broni i że kiedyś obróci się ona przeciwko nim. Zdecydowali więc, że nie może ona zostać powołana do życia. Z cała swą siłą, władcy demonów zeszli do tej kreatury. Nie było żadnej bitwy, żadnej chwały, zwykła zasadzka na zdezorientowane i przestraszone młode. Odprawili przerażający rytuał - rozerwali stworzenie na częsci i pochowali kawałki w głębokich wnętrzach ziemi na całym kontynencie Tibi. To co może być opisane jako serce i mózg zostało pochowane głęboko pod obszarem, który później stał się znany jako Vengoth. I tu na wieki, rozerwane stworzenie zdrzemnęło się w głębinach, zatruwając całą ziemie ponad jego ciemnymi snami. Mogło tam pozostać a do końca świata. Lecz nie zostało... Czuwa... Zaczyna myśleć... Zaczyna uświadamiać sobie co go spotkało. Zrozumiało czym było, że jeszcze nawet nie było rozwinięte. Doświadczyło wiele bólu, pragnie zemsty i aż płonie z wściekłości.

http://static.tibia.com/images/news/devovorga_small.jpg

Pierwsze zbiorowe zadanie będzie epicką walką przeciw największemu i najbardziej potężnemu potworowi jakiego Tibia kiedykolwiek zobaczy. Twoja misja polega na unicestwieniu potężnej Devovorgi. Pierwszego września, zaraz po zapisie serwera, dziwny portal pojawi się na wyspie Vengoth. W zależności od działań graczy, pięć innych portali może otworzyć się gdzieś na powierzchni Ghostlandu, Plainsof Havoc, Ice Islands, Edron i Darama. Portale posiadać będą wymagania poziomowe, także zespoły z różnym zakresem levelowym znajda też coś dla siebie po drugiej stronie. Wszystkie z nich to ciężkie wyzwania, z którymi trzeba się zmierzyć by sprowadzić potężną broń.

Centrum całego zła jest Vengoth. Tutaj przeznaczenie obiera właściwy kurs. Będziesz musiał łączyć się z graczami z całego świata Tibi jeśli chcesz ukończyć zadanie. Portale będą dostępne przez 7 dni, do zapisu serwera dnia 8 września. Jeżeli do tego czasu nie znajdziesz sposobu na wyeliminowanie Devovorgi - zawiodłeś.

W przypadku zwycięstwa, zostaniesz nagrodzony:

+50% do regeneracji życia i many do 30 września dla wszystkich graczy na danym serwerze.
specjalne osiągnięcia dla uczestników
ekskluzywna statua kolekcjonerska
zaopatrzenie, doświadczenie, pieniądze

Stań w obronie swojego świata i poprowadź go do zwycięstwa. Nadszedł czas dla bohaterów!

Powodzenia!
Wasi Community Managers

Mac-Graw
27-08-2010, 05:08
No pieknie :) Ciekawie się zapowiada!! :D Moze 1 wrzesnia nie bedzie taki tragiczny xD

Albertus
27-08-2010, 07:00
Tu mnie Cip bardzo pozytywnie zaskoczył! Nagrody są pozytywne , pewnie i quest trudny ale to może być coś fajnego co łączy cale servy. Jestem jak najbardziej za i GRATULUJE Cip softowi tak wspanialej zmiany

Vil
27-08-2010, 10:39
Dobrze rokuje na przyszłość, w takim tempie realizowania "nowych" pomysłów do 2030 gra powinna nieźle wyglądać.

ginccon
27-08-2010, 12:33
Gratuluję w miarę szybkiego tłumaczenia :)

Bardzo fajny pomysł, ciekawi mnie jak to się będzie miało do FACC/PACC i do poziomu. Chyba trzeba szybko znaleźć jakąś gildię i się pobawić, ale mogli to wprowadzić w tym tygodniu: byłby większy zapał do nauki, może mniej by się straciło kasy w tym tygodniu. No cóż, trudno, jeśli event będzie wymagał poświęceniu dużej ilości czasy chyba zrezygnuję.

Pan i Wladca
27-08-2010, 14:04
Chyba po raz pierwszy żałuje, że już w to nie gram :> pozostaje oglądanie filmów z akcji.

Clubertex
27-08-2010, 15:49
Mnie sie bardzo podoba !!!! ; ] czekam

Mandaryniarz
27-08-2010, 21:49
No proszę, nareszcie coś pozytywnego :)

souldare
27-08-2010, 22:57
Szkoda tylko ze mi postac zhakowali bo na nowym koncie bende mial pewnie za maly lvl jak na razie.Ale tak czy inaczej szykuje sie niezla zabawa dla calego swiata w tibia B)

ruszek
27-08-2010, 23:27
Pi*rdolić assassin's creeda II, ja kupuje pacca do tibii!

Yogono
28-08-2010, 01:23
kurde ;X
do 8 wrzesnia a mi sie konczy ban 10tego xd
zapowiada sie ciekawie

Angel of Death
28-08-2010, 01:58
Oby nie chodziło tylko o to żeby zebrać mega ekipe i ubić super silnego bossa.. miejmy nadzieje że naprawde będzie liczyć się współpraca, jakieś zagadki itp. czy np. jednocześnie w tych 5ciu portalach coś zrobić, inaczej niewiele sie to bedzie roznic od najazdu orshabaala czy innych bestii..

Vil
28-08-2010, 11:01
W Tibii nie może być czegoś takiego jak super silny boss, bo nikt nie byłby w stanie go zablokować a w konsekwencji zabić.

Natomiast bossa który jest silny i blokowalny zabiją bez problemu tak jak i każdego innego.

Ameriov
28-08-2010, 13:26
Lub znaleźć alternatywe dla blokowania :)

Naprawde ciekawie się zapowiada. Portale niby na FACC, ale wątpie, że będzie można korzystać z nich bez premium. Dla samego eventu nie będę wzbogacał szwabów o 8~ Euro, jednak jeśli ten okaże się czymś naprawdę ciekawym i odrywającym od rutyny, to na 2gi event na pewno zaopatrze się w PA.

Angel of Death
28-08-2010, 15:45
W Tibii nie może być czegoś takiego jak super silny boss, bo nikt nie byłby w stanie go zablokować a w konsekwencji zabić.

Natomiast bossa który jest silny i blokowalny zabiją bez problemu tak jak i każdego innego.

No więc właśnie dlatego muszą to jakoś urozmaicić żeby nie było przyjdź, zablokuj, zabij.

--Cienius--
28-08-2010, 22:54
Lub znaleźć alternatywe dla blokowania :)

Naprawde ciekawie się zapowiada. Portale niby na FACC, ale wątpie, że będzie można korzystać z nich bez premium. Dla samego eventu nie będę wzbogacał szwabów o 8~ Euro, jednak jeśli ten okaże się czymś naprawdę ciekawym i odrywającym od rutyny, to na 2gi event na pewno zaopatrze się w PA.

Oni maja w dupie twoje 8 euro to jest dla nich jak "mama daj na loda" to ze polsce 20 euro to sporo jak na taki wydatek na taka glupia gre nie zanczy ze kraj brzydkich kobiet tak nie ma ;p

ruszek
28-08-2010, 23:29
Oni maja w dupie twoje 8 euro to jest dla nich jak "mama daj na loda" to ze polsce 20 euro to sporo jak na taki wydatek na taka glupia gre nie zanczy ze kraj brzydkich kobiet tak nie ma ;p

Dokładnie. Porównując zarobki, u nich 20 euro to jak u nas głupie 20 zł ;)

lasio16
29-08-2010, 10:22
Ciekawe jaki będzie przedział lvl'owy. Jak myślicie wejdę tam 50 knightem? ;)

Robmen
29-08-2010, 11:50
Pewnie jeden z portali bedzie dla low lvl i z tym 50 knightem wejdziesz ;p

Zapowiada sie baardzo ciekawy event.

Angel of Death
30-08-2010, 17:15
Będzie portal 20-40, 40-60, 40-80 oraz dwa 70+ lvl. (link do forum tibia.com (http://forum.tibia.com/forum/?action=thread&postid=28317662#post28317662)) <- polecam przejrzec, community manager odpowiada na wiele pytan dotyczacych eventa ;)
Np.:

> What do we have to do? Im not asking for a complete
> spoiler, just a general idea.

You have to find out how you can defeat a powerful creature together with other players and then... do it!

> Do we need any item(s) to do the event?

No, nothing in particular. You just need your usual fighting equipment and supplies.

> lol @ "high level tp" being for level 70 and up, this
> is not 2003 anymore cip, get ur shit together and
> change it to 200+ or possibly higher (and make
> monster 5x as good as you probably did now) /facepalm

If you really think the Devovorga will be easy as pie just because the highest level requirement to enter a portal is 70... well, be so brave and enter it and face her alone, we'll see if you come back alive.

Last but not least, it is crucially important for success if enough players on a game world manage to work together. As written in the article: "You will have to ally with players all around Tibia if you want to complete this quest."

Pepeszka.
01-09-2010, 11:10
Ktoś wie w którym mieście będzie tp dla 20-40?

Richard56
01-09-2010, 13:19
Na Pohu. Tak pisze na forum menery na tibia.com.

Pepeszka.
01-09-2010, 14:41
Stoje od 11 na pohu jak narazie refugia nie może się ogarnąć ...

Richard56
01-09-2010, 15:20
U nas na menerze zabili 2 razy te bossy w portalach, bo 2 razy trzeba. Nie wiem czy coś jeszcze trzeba będzie robić, poza zabiciem tego na Vengoth.

Angel of Death
01-09-2010, 16:01
(...) miejmy nadzieje że naprawde będzie liczyć się współpraca, jakieś zagadki itp. czy np. jednocześnie w tych 5ciu portalach coś zrobić(...)

http://tibia.wikia.com/wiki/Rise_of_Devovorga/Spoiler

Zgadłem xP Premia już wykonała questa, wydaje mi się że jakieś inne servery również.

Farr
01-09-2010, 16:25
Dziękuję CiPSoftowi za zbugowany event, cofkę serwa i groźbę kolejnej cofki. Dziękuję za to, że kupa ludzi straci dzień grania i pewnie kolejne 6 dni przez niedopracowanego bossa.

NIE DLA NIEDOPRACOWANYCH EVENTÓW - TYLE W TEMACIE.

tajemniczy111
01-09-2010, 20:51
http://www.tibiapic.com/image.php?v=tVn3hBTcTTTT [Do not look at external websites. Your account could be hacked.]
http://www.tibiapic.com/image.php?v=TBB2hBTcTTTT [Do not look at external websites. Your account could be hacked.]
http://www.tibiapic.com/image.php?v=e3BYhBTcTTTT [Do not look at external websites. Your account could be hacked.]
http://www.tibiapic.com/image.php?v=RJBqhBTcTTTT [Do not look at external websites. Your account could be hacked.]
http://www.tibiapic.com/image.php?v=6KBFhBTcTTTT [Do not look at external websites. Your account could be hacked.]
http://www.tibiapic.com/image.php?v=kdB0hBTcTTTT [Do not look at external websites. Your account could be hacked.]

Macie pare ssow z naszego bossa :p. W koncu pierwsi zesmy go utlukli

Valderor
03-09-2010, 00:00
Event na Refugii był dziś stosunkowo epicki, szczególnie dla ludzi którzy walczyli na Foldzie.

Leader daje znak - wchodzimy w teleport. Na dobry początek wszyscy DEBUG. Kick. Z drżącymi rękami próbuję się zalogować. Udało się. Yellow HP, Red HP. Potion. Potion. Uff. Rozglądam się, wokół leżą ciała, ale większość osób, w tym bloker, dała radę relognąć i wyprowadzić sytuację na prostą. Bijemy bossa do red HP, wybiegamy z teleportu, czekamy na sygnał od innych ekip, z drżącym sercem wchodzimy ponownie (tym razem bez kicków) i dobijamy wroga. Pokazują się białe komunikaty, czyli jak dotąd wszystko idzie zgodnie z planem.

Drużyna na Vengoth szybko spełnia swoje zadanie, czyli znów kolej na nas - zabić bossy po raz drugi. Ekipy na POH, Ghostlandsach szybko biorą się do dzieła, tylko u nas pojawia się mały problem. "Blocker", "Gdzie bloker do kurwy", "Blocker is gone", "Rico where are you" - rozlegają się bezradne głosy. Po dłuższej chwili bloker przybiega, ale (żeby było zabawniej) na innej postaci, jako Elder Druid. WTF? Spośród pozostałych rycerzy żaden nie ma premium i exety. Szykuje się dobra zabawa.

Wpadamy w teleport i nabiegłym krwią wzrokiem zaczynamy szukać przeciwnika. A tu niespodzianka, bossa nigdzie nie ma. Nie zrespił się??? Czy cały event udupiony i musimy czekać do następnego dnia? Ludzie z Game Chatu zaczynają obrzucać nas niepochlebnymi komentarzami. Wychodzimy z teleportu, radząc, co robić dalej. Czas mija. Bloker wraz z ED wchodzą do środka poszukać Teneshpara. Wygląda na to, że udaje im się znaleźć bossa, bo po chwili widzimy komunikat, że bloker opuścił party... Na szczęście knightów u nas dostatek. Wbiegamy ponownie mając świadomość czasu, który bezlitośnie upływa, zbijamy przeciwnika do red HP. Uciekamy, a po chwili poświęconej na skoordynowanie się z resztą drużyn wracamy aby wykończyć bossa. Ponieważ brak blokera z exetą, potwór biega po całej jaskini losowo atakując wszystkich członków drużyny. Panika, wszyscy cofają się w kierunku teleportu, przeciwnik ma red HP, już prawie pada, wtem znów DEBUG! i kick. Kilka trupów dołączyło do poprzednich, ale być może nie mój. W pośpiechu próbuję zalogować się ponownie, a gdy to mi się w końcu udaje - widać, że wróg jest już martwy. Kulminacyjny moment mnie ominął :-/

Już dawno w Tibii nie przeżyłem tak emocjonujących chwil :-)

Pepeszka.
03-09-2010, 14:56
Dokładnie, też brałem udział na refugi :) Byłem w teamie na poh i tam wszystko szło super :D Potem po pokonaniu 2x lece na vengoth szybko szybko szybko (nie wiedziałem że przez poh będzie można przejść) lata po vengoth pelno ludzi mysle pewnie luzem dobiegne do tp bo lagi miałem biegne nagle z nikąd obkrąża mnie 5 drzewek-lag-ded :d na szczęście za drugim razem mi wybili :d Gz refugia było ciekawie

Buszman
11-09-2010, 12:33
Już dawno w Tibii nie przeżyłem tak emocjonujących chwil :-)

Takie chwile przeżywałem na 7,6 kiedy zbieraliśmy na rooku ekipę na Minohell, potem wszyscy razem w kilkanaście osób wpadaliśmy tam i ustalaliśmy masę różnych taktyk. Jeśli to było coś takiego - chylę czoło Cipsoftowi bo odwalił w takim razie kawał dobrej roboty.