zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Tibia Flash klient - zdradzamy możliwości nowego klienta!

Pan i Wladca
26-10-2010, 18:58
Podczas kilku ostatnich miesięcy, Cipsoft poświecił dużo czasu i energii na rozwój techniczny nowego klienta opartego na technologi Flash. Klient we Flashu nie jest jeszcze gotowy do wypuszczenia. Jednakże, przyszedł czas by ujawnić kilka świeższych informacji dotyczących prac nad Tibią we Flashu.

Zauważcie, że interfejs użytkownika nie jest jeszcze graficznie dopracowany. Wciąż brakuje przycisków i tła. Do tej pory Cipsoft nie poświecił grafice zbyt dużo czasu. Jednak zdjęcie poniżej pokazuje już klika nowych i zdumiewających cech, które ukażą się wraz z klientem we Flashu.

http://images.tibia.pl/upimgs/12881098831321103428.jpg (http://images.tibia.pl/upimgs/1288110087531140468.jpg)
Kliknij aby powiększyć!

Nadchodzący Flash klient będzie wysoce "dostosowywalny" co oznacza, że każdy gracz będzie mógł nim zarządzać według własnych upodobań. Obecny prototyp pozwala już na użycie dwóch paneli bocznych naraz: jednego z prawej, drugiego z lewej strony. Cipsoft chwali się, że do wypuszczenia klienta będzie w stanie zwiększyć liczbę paneli do czterech na raz! W ten sposób każdy gracz będzie miał wystarczającą przestrzeń dla wszystkich elementów panelu i plecaków, które chce otwierać szybciej. Będzie to szczególnie przydane dla graczy z szerokoekranowym monitorem.

Mówiąc o elementach panelu - wszystkie te elementy możemy nazwać "ramkami" - będą one ruchome, nawet automapa i okno wyposażenia. Będą mogły być umiejscowione po prawej lub po lewej stronie i ułożone w kolejności pionowej według waszego uznania.

Idąc dalej, jak widać w oknie gry, prototyp klienta Flash oferuje paski akcji, które dowolnie można modyfikować. Każde miejsce możesz zapełnić miksturami, jedzeniem, ekwipunkiem, czarami lub czymkolwiek innym i w prosty sposób użyć jednym kliknięciem myszki bądź przyciskiem klawiatury. Każdy gracz będzie w stanie otworzyć do czterech pasków akcji równocześnie - po jednym z każdej strony okna gry.

Brzmi nieźle? Poniżej przedstawiamy cechy, które już zostały wprowadzone do obecnego prototypu.

określone różne zbiory hotkeyów i pasków akcji dla różnych profesji oraz różnych sytuacji w grze
szybka zmiana obecnej broni lub pancerza poprzez jedno kliknięcie
dostosowanie pasków stanu postaci, miejsca w oknie gry oraz informacji jakie ma zawierać
przydzielone hotkeye pod klawisze klawiatury (nie tylko pod przyciski F1-F12)
możliwość poruszania się za pomocą klawiszy WASD lub innych w zależności od upodobania
możliwość rozdzielenia kanału rozmowy i utworzenia dwóch kanałów widocznych równocześnie
możliwość obserwowania czasu opóźnienia, gdy postać rzuca czar
oraz wiele, wiele więcej...

Tak więc drodzy gracze, co myślicie o nadchodzącym kliencie Tibi we Flashu? Podzielcie się z nami waszymi przemyśleniami!

TO NIE JEST UPDATE OBECNEGO KLIENTA. KLIENT WE FLASHU BĘDZIE OSOBNĄ INSTALKĄ GRY.

LNS
26-10-2010, 19:33
Wszystko okej, ale czy te ''spelle'' czy co to za ikonki nie ładują się jak w WoWie? o.O...

Ok'rzes
26-10-2010, 19:51
Wszystko okej, ale czy te ''spelle'' czy co to za ikonki nie ładują się jak w WoWie? o.O...

Tak. Ładują się ale tak samo jak w większości MMO dostępnych na rynku.

Pomysł ciekawy ;) Mimo iż nie gram już to nadal mam nałóg zaglądania na stronki Tibii i jak widać powoli zaczyna się coś dziać ;)

LNS
26-10-2010, 20:02
Tak. Ładują się ale tak samo jak w większości MMO dostępnych na rynku.

Pomysł ciekawy ;) Mimo iż nie gram już to nadal mam nałóg zaglądania na stronki Tibii i jak widać powoli zaczyna się coś dziać ;)

Nie chodzi o to, że mam problem z tym, że wygląda to jak w WoWie (bo większość MMO na rynku zdziera z WoW'a 99% pomysłów), ale chodzi mi o to, że spelle mają się ładować... nie wyobrażam sobie odświeżania obrazka (ikony) aby móc użyć np. SD...
Ogólnie w Tibii jaką znamy dzisiaj się to nie sprawdzi...
... chyba, że:
- obrazki np. podczas wojny, będą ładować się jak ''głupie'' przez co będą spowalniać reakcję;
- zmieni się ''zmęczenie'' z 2 sekund, na 20... żeby efekty graficzne były bardziej widoczne...

Nie wiem czy to aby dobry pomysł z tym graniem w przeglądarce... a jak się ją zamknie przez przypadek ;(...

Abu91
26-10-2010, 20:06
Skomentowal bym to ale znow mi dadza bana za uzycie 50 wulgaryzmow w 10 wyrazowym zdaniu ;]

Adrionek
26-10-2010, 21:14
Jak dla mnie to ok, może być we Flashu

CarDSharP
26-10-2010, 21:19
Moim zdaniem wprowadzenie tego jest czymś najgłupszym co może być... jak można wprowadzić taki wygląd i opcje? Teraźniejszy interfejs daje klimat tej grze.. wszystko jest ładne,proste.Nie jestem w stanie sobie wyobrazić tych okienek ze spellami i chodzenie WSAD'em hahah...taki A'la WoW.To już nie będzie Tibia..myślę że wiele osób skończy gre po wprowadzeniu tego.. jeśli jakiejś części graczy to odpowiada, niech będzie gra w przeglądarce,niech będzie ten wygląd ale niech też zostanie możliwość gry w normalnym cliencie dla osób które tego ne chcą :D

Azatar90
26-10-2010, 21:26
wiecej opcji wiecej uzytku :) tylko lepiej by to wygladało jak by miało podbne ikonki jak w elf bocie :P

MiDoO
26-10-2010, 22:03
Udoskonalali, udoskonalali az spier**lili ... Podobno co za dużo to nei zdrowo i tutaj sie to sprawdziło -.-
Była niepowtarzalna gra z klimatem teraz bedzie gra jak setki innych tylko że w 2D ...
Szkoda że cały urok tej gry tworzony przez te 13 lat zepsuja jednym update'm ...

Priest
26-10-2010, 22:06
Ciekawie to wygląda. Czy się sprawdzi zobaczymy dopiero jak dadzą nam owego klienta do użytku...
Moim zdaniem jak już od tych 3-4 lat ułatwiają interfejs użytkownika w tibii to niech utrudnią trochę samą grę.

Matek9926
26-10-2010, 23:21
Gratuluje cipsofotwi kolejnego beznadziejnego ,podobajacego sie tylko noob lvlom updatu!:DGZ!znowu staracą graczy i kase i będzie 5k graczy onlinE:D No to widze że powoli tibia sie kończy :D daje jeszcze tibi max 3 lata potem najprawdopodobniej niby z powodu haka przestanie istnieć bo nie bedzie już zarabiać:D no ale mówi sie trudno czas zacząć grać w co innego:te okinnka jakies gówniane ciekawe po co to oO albo chodzenie wsadem w tibi hmyy pięknie:Dha a z ładowanem sie czarów jak bedzie coś w stylu wow ze np ue sie laduje 10 sec to bye wszyscy msi;podsumowując.nikomu nie potrzebne gówno po który cpisoft straci prawie wszystkich graczy ,zostanie pewno pare facc nobów i kilku "br";p Bye:D

Vasth
26-10-2010, 23:36
Moim zdaniem wprowadzenie tego jest czymś najgłupszym co może być... jak można wprowadzić taki wygląd i opcje? Teraźniejszy interfejs daje klimat tej grze.. wszystko jest ładne,proste.Nie jestem w stanie sobie wyobrazić tych okienek ze spellami i chodzenie WSAD'em hahah...taki A'la WoW.To już nie będzie Tibia..myślę że wiele osób skończy gre po wprowadzeniu tego.. jeśli jakiejś części graczy to odpowiada, niech będzie gra w przeglądarce,niech będzie ten wygląd ale niech też zostanie możliwość gry w normalnym cliencie dla osób które tego ne chcą :D

Podobno klimat wyginal juz pare lat temu! Po co ten placz? Wszyscy gracze powinni zauwazyc ze lepsze rozwiazania nie nadaja sie na stary silnik z przed 10 lat. Bardzo dobrze ze wzieli sie za pisanie tego od nowa. Tibia na samym poczatku istnienia byla obrazkowym MUD'em nic poza tym.

Gratuluje cipsofotwi kolejnego beznadziejnego ,podobajacego sie tylko noob lvlom updatu!:DGZ!znowu staracą graczy i kase i będzie 5k graczy onlinE:D No to widze że powoli tibia sie kończy :D daje jeszcze tibi max 3 lata potem najprawdopodobniej niby z powodu haka przestanie istnieć bo nie bedzie już zarabiać:D no ale mówi sie trudno czas zacząć grać w co innego:te okinnka jakies gówniane ciekawe po co to oO albo chodzenie wsadem w tibi hmyy pięknie:Dha a z ładowanem sie czarów jak bedzie coś w stylu wow ze np ue sie laduje 10 sec to bye wszyscy msi;podsumowując.nikomu nie potrzebne gówno po który cpisoft straci prawie wszystkich graczy ,zostanie pewno pare facc nobów i kilku "br";p Bye:D

Nawet nie wiesz jak bardzo sie mylisz. Jednakze nie mam czasu na wyjasnianie takiej osobie jak Ty.

Brtek00
27-10-2010, 02:42
Moim zdaniem super!!! Nie rozumiem was troche bo ze niby tiiba straci klimat? haha straci duzo graczy? przestancie przeciez po pierwsze tibia stracila klimat 5 lat temu teraz juz w niej nie ma klimatu liczy sie tylko kto ile wbil expa na godzine. Kiedys 100 lvl to było mistrzostwo swiata ba.. 50 lvl to sukces teraz 200 lvl to nic :( Kiedys liczyly sie umiejetnosci w pvp teraz bezmyslne klikanie w F5 :( tak to juz z tą tibią . Po drugie ,że niby duzo ludzi odejdzie? a niech sobie odchodzą za to dużo wiecej ludzi przyjdzie ,duzo ludzi wroci.. Bedziemy mieli dużo wiecej opcji.. Lepsza grafika Mgła a moze nawet deszcz? :d Co raz ciekawsze updejty a nie to co teraz robia.

LUDZIE ZAPAMIETAJCIE SOBIE TIBIA BEDZIE MIALA CLIENTA FLESZOWEGO DO SCIAGNIECIA NA DYSK TAK JAK TERAZ A NIE W PRZEGLĄDARCE!

fr3e1212
27-10-2010, 09:39
łał !!!!!!!!!!!!! cieszcie sie !!! za 4 lata wam doje*** muzyczke do tibi !!!! i moze bedziecie widzieli jak miecz sie rusza podczas walki !!!! wielkie gz nic dodac nic ujac kolejny inteligentny update ,.....

Kusnier
27-10-2010, 10:25

Nie bylem na forum pare miesiecy, ale coz to za idiota.....

A mi tam sie podoba, Tibia idzie na przod :)

Rumb
27-10-2010, 11:03
Nie mam do was pytań, jesteście tak zdziecinniałą bandą idiotów że już nawet nie jest mi was żal. TO JEST SMUTNE, tak SMUTNE. Wasz iloraz inteligencji stacjonuje gdzieś między gównem a trawą, a wasze argumenty przeciwko fleszowemu klientowi są tak beznadziejnie głupie i bez sensu że w pewnej chwili chciałem wyjąć klamki z drzwi w domu i obłożyć ściany materacami bo poczułem że wariuje.

Tak, tak jak w WoWie, Metinie, Knight Online, Kal Online i w każdej innej ucywilizowanej grze mmo. To może tak...
"Wszystko okej, ale czy w nowym need for speed jeździ się samochodami? o.O"
A może tak:
"Wszystko okej, ale czy w Dragon Age walczy się mieczem i do wyboru są klasy takie jak warrior, rogue czy mag? o.O"
Nadal nie dotarło? To są standardy, tak jak 4 koła w samochodzie czy wspomniane klamki w drzwiach. Są po prostu niezastąpione. I może teraz was trochę zdziwię - ale te "co to za ikonki" nie pojawiły się po raz pierwszy w WoWie. Ha! I co? Zdziwieni? Ja sam widziałem je po raz pierwszy w Knight Online i założę się że były już w kilku innych grach. Kiedy pierwszy raz odpaliłem WoWa i zobaczyłem "co to za ikonki" moja reakcja była podobna do waszej teraz, ale byłem tylko głupim dzieckiem bez przyszłości. A wy powinniście mieć nieco więcej rozumu ,bo ja wychowywałem się na internecie 56kbps po 3,50zł za godzinę ,a swoją widzę o grach czerpałem z gazet.

- zmieni się ''zmęczenie'' z 2 sekund, na 20... żeby efekty graficzne były bardziej widoczne...
Grałem w WoWa dość długo, mam 3x 80lvl i trochę progressu za sobą i uwierz mi- Nawet przy jednej sekundzie cooldownu ten "efekt graficzny" jest widoczny i bardzo pomaga. W tej chwili w Tibii większość graczy na ślepo wali w hoty, aż spell zadziała co te dwie sekundy. Ja np. exori sana odpalam równo co 2 sekundy, a "efekt graficzny" zapełniającego się koła mam w głowie. To jasne że czasem spell nie wchodzi gdy pomylę się o setne części sekundy i dlatego uważam że wprowadzenie widocznych hotów na ekranie jest pomysłem genialnym.

Nie wiem czy to aby dobry pomysł z tym graniem w przeglądarce... a jak się ją zamknie przez przypadek ;(...
Wciąż (i niestety) będzie można używać starego nie-fleszowego klienta, a za to fleszowego będzie można używać albo w przeglądarce, albo będzie można go pobrać na kompa, tak ja to jest np. w Minecrafcie. A co do przypadkowego zamknięcia przeglądarki, będzie to pewnie tak samo prawdopodobne jak przypadkowe zamknięcie Tibii teraz.

Moim zdaniem wprowadzenie tego jest czymś najgłupszym co może być... jak można wprowadzić taki wygląd i opcje? Teraźniejszy interfejs daje klimat tej grze.. wszystko jest ładne,proste.Nie jestem w stanie sobie wyobrazić tych okienek ze spellami i chodzenie WSAD'em hahah...taki A'la WoW.To już nie będzie Tibia..myślę że wiele osób skończy gre po wprowadzeniu tego..
Argumenty - kompletny brak argumentów. Niby dlaczego ba być "najgłupszym co może być" (litości...)? Teraźniejszy interfejs daje klimat tej grze? Co ty pleciesz? Jaki klimat? Interfejs gry nie zmienił się od wielu lat i po prostu się do niego przyzwyczaiłeś.

I teraz najlepsze:
myślę że wiele osób skończy gre po wprowadzeniu tego..
BUAHAHAHAHA
Skrajna głupota, weź tabletki, usiądź w koncie i przemyśl co wygadujesz. Wiecie co będzie? NIC. Z początku przybędzie wielu starych graczy, a po wyłączeniu starego klienta (o tak, to na pewno nastąpi bo jest kompletnie nierozwojowy) odejdą boty na jakiś czas (aż ktoś stworzy nowego bota do flasha, co długo nie potrwa). I tyle.

Pozostaje powiedzieć jeszcze coś o sterowaniu WSADem, bo chyba nie widzicie że to ratuje sterowanie w Tibii. Jak to już kiedyś napisałem w poradniku do x-mouse button, do Tibii potrzeba 3 dłoni.
1 na myszce,
2 na kursorach,
3 na hotach.
Tylko mi nie wyskakujcie że kciukiem sterujecie strzałkami ,a resztę palców macie na F9-F12 i nie plećcie głupot że to jest wygodne.
Sposobów gry jest kilka i większość graczy radzi sobie z tym na kilka sposobów. Jeden już opisałem. Drugi to zmienianie rąk, tzn. gracz co chwila przekłada rękę z myszki na hoty i odwrotnie. Co również jest piekielnie niewygodne. Kolejnym sposobem są boty, ale nie mam nawet zamiaru się wypowiadać na ten temat, bo zwyczajnie nie polemizuję z botami. Dla mnie - nie mają prawa głosu.
Ja poradziłem sobie dokładnie tak jak cipsoft to zaproponował. Z tą różnicą że musiałem używać dodatkowego oprogramowani. Dzięki X-mouse button mam zbindowaną exurę, exurę san i exori san pod dodatkowe przyciski myszy. A dzięki G-hotkey już dawno poruszam się za pomocą WSADu, a pod przyciski takie jak Q, E, R, F, C, V, Z, X, 1, 2, 3, 4, 5 mam zbindowane inne spelle + jeszcze kombinacja tych klawiszy z Shiftem pozwala na bardzo komfortową rozgrywkę nawet druidowi z kilkoma blokerami do siochania.

Rozi
27-10-2010, 11:06
Jak dla mnie to pomysł może nie byc taki zly. Tylko zeby te paski many i hp mozna bylo sobie ustawic w dogodnym dla siebie miejscu. Bo nie ukrywajmy, tak jak na zdjeciu to jest beznadzieja....

Stiga'San
27-10-2010, 14:53
Witam Szanowni Państwo!
Pomysł uważam za jak najbardziej dobry. Nowe rzeczy, sposoby kontroli postaci... wszystko jest fajnie. Tylko dlaczego nikt nie pomyślał o graczach, którzy maja wolny komputer i Tibia w przeglądarce będzie im się cięła gorzej niż na kliencie?

Proponowałbym zrobienie klienta na wzór flash'a. Pod wzg. możliwości komputera. Tibia w przeglądarce, Tibia w kliencie na wzór przeglądarki i tibia taka jaka jest.

NIEPOMYŚLANE!

Vil
27-10-2010, 18:26
Żyjemy w XXI wieku, teraz się konfiguruje komputery pod gry a nie na odwrót.

Miałem dodać coś jeszcze, ale Rumb mnie wyręczył.

i00n
27-10-2010, 18:34
Witam Szanowni Państwo!
Pomysł uważam za jak najbardziej dobry. Nowe rzeczy, sposoby kontroli postaci... wszystko jest fajnie. Tylko dlaczego nikt nie pomyślał o graczach, którzy maja wolny komputer i Tibia w przeglądarce będzie im się cięła gorzej niż na kliencie?

Proponowałbym zrobienie klienta na wzór flash'a. Pod wzg. możliwości komputera. Tibia w przeglądarce, Tibia w kliencie na wzór przeglądarki i tibia taka jaka jest.

NIEPOMYŚLANE!

Możliwe że grafika w kliencie nadal będzie się opierać na DirectX oraz OpenGL a flash będzie tylko sposobem komunikacji użytkownika z grą, wtedy różnica szybkości gry praktycznie się nie zmieni tyle że teraz będzie można grać na Macu i możliwe że na komórkach z systemem Android. A jeśli nie to cóż... będę zmuszony zmienić kompa bo teraz nawet youtube w 480p fullscreen mi zamula.
Poza tym cieszę się że wciąż rozbudowują grę bo gdyby tego nie robili to już dawno by mi się znudziła i nie chciał bym nawet o niej słyszeć.

Slike
27-10-2010, 18:39
Wszytko ok, nowy interfejs pora najwyższa,nowe paski itp. wszystko ok, ale dłuższe zmęczenie. Chyba ich powaliło. Wyobrażacie sobie msa z całą mapa serpów na banucie czekającego 10 lub 20 sekund na ue?????

korzen9999
27-10-2010, 19:18
Wszytko ok, nowy interfejs pora najwyższa,nowe paski itp. wszystko ok, ale dłuższe zmęczenie. Chyba ich powaliło. Wyobrażacie sobie msa z całą mapa serpów na banucie czekającego 10 lub 20 sekund na ue?????

Wyobrażam sobie i myślę żę to dobry sposób na wyrównanie kolosalnej różnicy między obecnym MSem (i jego 1,5kk/h) a resztą profesji ;-) offtop

chudynwb
27-10-2010, 19:20
tak akurat jak zamawiam paca żeby sobie pograć to nagle się okaże że mi tibia nie będzie działać... mój komputer nie ma rewelacyjnej grafy i podoba mi się ta gra jaka jest!! Nie mówię odrazu że ten pomysł jest do bani bo nie wiem nie grałem na tym nowym czymś ale po jakiego psuć to co w tibi jest oryginalnego i wprowadzać ulepszenia z innych gier. a jak już do tego dojdzie to nie z dnia na dzień :( dajcie tym którzy mają do d.. kompa czas na zmianę xD

Serekzolty
27-10-2010, 21:03
Nie wiem czy dobrze rozumiem bo szukałem info ale nigdzie niestety nie znalazłem.
Czy ten Flash Klient będzie jedyną opcją grania w Tibie,czy stary klient zostanie usunięty i będzie możnabyło grać tylko przez przeglądarkę?

pawelll666
28-10-2010, 00:28
Wiec zastanawiam sie nad sprzedazem postaci puki jeszcze ktos kupuje i nie traca na wartosci, po ubdate koncze kariere z RL tibia i gonie na jakies pozadne OTS bo z rl robi sie wielkie g**no :)
Bede sie wstydzi w to grac gra stracila Klimat... Jeszcze nabiera wyglondu Metina.... bd bil dzieci bd pisac nie ksuj nagrywam jestes u gm masz bana yhy GZ wielkiego Ubdatu... Tepiej nie wlanczajcie serwerow po ubdate bo szkoda nato padtrzec...
Pozdrawiam wszystkich
Dziekuje i dobranoc :)

Slythia
28-10-2010, 00:34
Nie wiem czy dobrze rozumiem bo szukałem info ale nigdzie niestety nie znalazłem.
Czy ten Flash Klient będzie jedyną opcją grania w Tibie,czy stary klient zostanie usunięty i będzie możnabyło grać tylko przez przeglądarkę?
Po pierwsze - to nie jest klient przeglądarkowy. Będzie tak samo znajdował się na dysku, jak obecny, tak samo będzie się go uruchamiać etc. Flash nie służy jedynie do robienia animacji/gier w przeglądarkach.

Na początku nowy klient będzie jedynie alternatywą. Być może z czasem CipSoft zacznie odchodzić od klasycznego na rzecz nowego, podobnie i gracze, gdyż jak już widać - flashowy klient będzie dość znacznie upraszczał grę, ma być także wygodniejszy.

LaYs
28-10-2010, 01:35
World of Tibiocraft comming soon!

ahahah lame

Pan i Wladca
28-10-2010, 01:53
Macie gdzieś napisane, że to będzie update? Czy ja napisałem, że obecny klient idzie do lamusa a zastępuje go nowy? Będziecie chcieli zobaczyć jak się gra na kliencie opartym na flashu to go ściągniecie, zainstalujecie i zobaczycie. Nie spodoba się to wyrzucicie z dysku i dalej będziecie pocinac na tym starym... czy z tego powodu ktoś zrezygnuje z gry? Wręcz przeciwnie, ciekawość przyciągnie "emerytów".

Senders
28-10-2010, 07:32
Jeśli ma zostać stary klient, a oprócz tego dojść nowy to nawet dobry pomysł. Choć wątpię, by dołączyli się do niego starzy gracze ale na pewno przybędzie wielu nowych choćby z ciekawości.

Felux
28-10-2010, 09:22
ciekawość przyciągnie "emerytów".

Chętnie wrócę do gry chociaż po to żeby zobaczyć nowego klienta, może zmienie zdanie o obecnej tibii.

BaxCrow
28-10-2010, 15:50
Nie mam do was pytań, jesteście tak zdziecinniałą bandą idiotów że już nawet nie jest mi was żal. TO JEST SMUTNE, tak SMUTNE. Wasz iloraz inteligencji stacjonuje gdzieś między gównem a trawą, a wasze argumenty przeciwko fleszowemu klientowi są tak beznadziejnie głupie i bez sensu że w pewnej chwili chciałem wyjąć klamki z drzwi w domu i obłożyć ściany materacami bo poczułem że wariuje.

Tak, tak jak w WoWie, Metinie, Knight Online, Kal Online i w każdej innej ucywilizowanej grze mmo. To może tak...
A może tak:
"Wszystko okej, ale czy w Dragon Age walczy się mieczem i do wyboru są klasy takie jak warrior, rogue czy mag? o.O"
Nadal nie dotarło? To są standardy, tak jak 4 koła w samochodzie czy wspomniane klamki w drzwiach. Są po prostu niezastąpione. I może teraz was trochę zdziwię - ale te "co to za ikonki" nie pojawiły się po raz pierwszy w WoWie. Ha! I co? Zdziwieni? Ja sam widziałem je po raz pierwszy w Knight Online i założę się że były już w kilku innych grach. Kiedy pierwszy raz odpaliłem WoWa i zobaczyłem "co to za ikonki" moja reakcja była podobna do waszej teraz, ale byłem tylko głupim dzieckiem bez przyszłości. A wy powinniście mieć nieco więcej rozumu ,bo ja wychowywałem się na internecie 56kbps po 3,50zł za godzinę ,a swoją widzę o grach czerpałem z gazet.

Grałem w WoWa dość długo, mam 3x 80lvl i trochę progressu za sobą i uwierz mi- Nawet przy jednej sekundzie cooldownu ten "efekt graficzny" jest widoczny i bardzo pomaga. W tej chwili w Tibii większość graczy na ślepo wali w hoty, aż spell zadziała co te dwie sekundy. Ja np. exori sana odpalam równo co 2 sekundy, a "efekt graficzny" zapełniającego się koła mam w głowie. To jasne że czasem spell nie wchodzi gdy pomylę się o setne części sekundy i dlatego uważam że wprowadzenie widocznych hotów na ekranie jest pomysłem genialnym.

Wciąż (i niestety) będzie można używać starego nie-fleszowego klienta, a za to fleszowego będzie można używać albo w przeglądarce, albo będzie można go pobrać na kompa, tak ja to jest np. w Minecrafcie. A co do przypadkowego zamknięcia przeglądarki, będzie to pewnie tak samo prawdopodobne jak przypadkowe zamknięcie Tibii teraz.

Argumenty - kompletny brak argumentów. Niby dlaczego ba być "najgłupszym co może być" (litości...)? Teraźniejszy interfejs daje klimat tej grze? Co ty pleciesz? Jaki klimat? Interfejs gry nie zmienił się od wielu lat i po prostu się do niego przyzwyczaiłeś.

I teraz najlepsze:

BUAHAHAHAHA
Skrajna głupota, weź tabletki, usiądź w koncie i przemyśl co wygadujesz. Wiecie co będzie? NIC. Z początku przybędzie wielu starych graczy, a po wyłączeniu starego klienta (o tak, to na pewno nastąpi bo jest kompletnie nierozwojowy) odejdą boty na jakiś czas (aż ktoś stworzy nowego bota do flasha, co długo nie potrwa). I tyle.

Pozostaje powiedzieć jeszcze coś o sterowaniu WSADem, bo chyba nie widzicie że to ratuje sterowanie w Tibii. Jak to już kiedyś napisałem w poradniku do x-mouse button, do Tibii potrzeba 3 dłoni.
1 na myszce,
2 na kursorach,
3 na hotach.
Tylko mi nie wyskakujcie że kciukiem sterujecie strzałkami ,a resztę palców macie na F9-F12 i nie plećcie głupot że to jest wygodne.
Sposobów gry jest kilka i większość graczy radzi sobie z tym na kilka sposobów. Jeden już opisałem. Drugi to zmienianie rąk, tzn. gracz co chwila przekłada rękę z myszki na hoty i odwrotnie. Co również jest piekielnie niewygodne. Kolejnym sposobem są boty, ale nie mam nawet zamiaru się wypowiadać na ten temat, bo zwyczajnie nie polemizuję z botami. Dla mnie - nie mają prawa głosu.
Ja poradziłem sobie dokładnie tak jak cipsoft to zaproponował. Z tą różnicą że musiałem używać dodatkowego oprogramowani. Dzięki X-mouse button mam zbindowaną exurę, exurę san i exori san pod dodatkowe przyciski myszy. A dzięki G-hotkey już dawno poruszam się za pomocą WSADu, a pod przyciski takie jak Q, E, R, F, C, V, Z, X, 1, 2, 3, 4, 5 mam zbindowane inne spelle + jeszcze kombinacja tych klawiszy z Shiftem pozwala na bardzo komfortową rozgrywkę nawet druidowi z kilkoma blokerami do siochania.

Fajnie. Jesteś geniuszem, twoja inteligencja przewyższa każdą inną.
Jednak teraz posłuchaj, bo smutek to mnie ogarnia jak czytam te twoje żałosne wypociny.

Nowy klient.

Zacznę od twojego głupiego komentarza, że nowe ikonki są takie jak w każdej innej ŻAŁOSNEJ grze MMORPG 3D.
Właśnie, dlatego mimo grafiki 2D Tibia przeżyła tyle lat mając taką konkurencję ze strony gier 3D.
Była prosta i łatwa, bez wielkich fajerwerków, a teraz? Zaczyna się sprowadzać do poziomu takich słabych gier jak WoW, Lineage i cały ten syf.
Gry, które są przebajerowane, a banda takich palantów jak ty i cała ta reszta która w to gra daje się na to nabrać, marnuje wielkie pieniądze, tylko po to żeby sobie pograć w "superaśną" gierkę z fajnymi bajerami. Kiedyś Tibia zastępowała nam GG, tleny itd. każdy kto grał miał łatwy dostęp do drugiej osoby, wszystko było szybko i prosto. Nowy klient będzie to ogarniczał, tak jak to wygląda w grach 3D, gdzie każdy myśli tylko o wbijaniu poziomów, bez jakiejkolwiek chęci poznania nowych ludzi, a o to chodziło kiedyś w Tibii. Zawsze traktowałem to jako możliwość dobrej zabawy i poznania ciekawych osób, teraz Tibia wchodzi w świat tzw. komercji internetowej, czyli po Polsku, wchodzi w świat gier z bajerami, takich jak WoW, Lineage czy Silkroad, a to co było siłą Tibii odchodzi w niepamięć i tak jak kiedyś grało 60000 osób, będzie grało 20000 i właśnie taki będzie efekt zmiany klienta.

Następnie, hotkeye.

No, najlepiej w ogóle zróbmy żeby postać sama atakowała, tak jak to ma miejsce przy użyciu botów. Nie dość, że są HotKeye, które kompletnie zniszczyły Tibię, to jeszcze teraz ma być kolejne ułatwienie, bo biedne dzieci nie potrafią sobie wyczuć momentu użycia czaru. Jesteście żałośni.

Okienko, przeglądarka i te inne tam twoje "argumenty"

Widziałeś kiedyś zamknięte przez przypadek okienko Tibii? Ja nie, a gram 8 lat.
Nie wiem czy zauważyłeś, ale naciskając na krzyżyk w okienku Tibii pokazuje Ci się jeszcze na środku ekranu prostokącik z tym czy chcesz się wyglogować, kompletnie wyłączyć okienko, czy cofnąć. Trzeba być kompletnym mongołem, żeby zrobić coś przypadkiem w Tibii. OMG!

Interfejs

O to w tym wszystkim chodzi. Interfejs jest świetny, zawsze był.
Teraz będzie jakieś gówno, które nic nie wniesie, a tylko zaszkodzi, bo duża większość starych graczy po prostu odejdzie. To tak samo jakby teraz w WoWie wprowadzić samoloty i karabiny. Każdy kto gra w WoW'a jest do niego przyzwyczajony i każda wielka zmiana go zniechęci. Ludzie są pamiętliwi i łatwo się do czegoś przyzwyczajają.

Sterowanie WSAD

Możesz mi powiedzieć jak to ratuje sterowanie Tibii?
Dalej będziesz musiał używać 3 dłoni, jeżeli chcesz naprawdę ogarniać.
Jakoś nie wyobrażam sobie, że lewą ręką biegniesz, zatrzymujesz się i wciskasz hotkeye, trochę to dziwne, nie uważasz? Przyciski od F1 do F12 są tak rozstawione, że nie ma znaczenia gdzie byłoby sterowanie i tak będziesz musiał używać 3 dłoni.

Ogólne podsumowanie

Nikt ze starych graczy nie wróci. Stary gracz, to taki, który pamięta czasy Tibii do wersji 7.6. Takich jest już niewielu, większość tych H-Lvlowych graczy to wytwory botów, nowych "cudownych" aktualizacji, przez dzieci spearów, do napierdzielania w hotkeye, po nowe potiony i potężnego druida, chociaż miała być balansacja profesja. I tak jak kiedyś było tak jak powinno być, czyli rycerz był tankerem, druid uzdrowicielem, mag shooterem, a paladyn shooterem i czasami blokerem, to teraz to nie ma znaczenia, bo nawet mag może zblokować Orshabaala i inne bossy, jak tylko ma dobrą ekipę.

Nowy klient to kolejny krok ku upadkowi Tibii, który zbliża się wielkimi krokami.
Z każdym UPdatem jest co raz gorzej, nowe tereny takie jak Yalahar czy Zao, to kompletne nieporozumienie, a nowy system PvP to nawet przemilczę, bo to już kompletna kompromitacja CIP Softu. Wejdzie Flesz, odejdzie wielu graczy.

Pan i Wladca
28-10-2010, 17:43
@up
dalej nie rozumiesz, że klient we Flashu będzie oddzielnym klientem i nikt z tego powodu raczej z gry nie zrezygnuje? To tak jakbyś podcierał się kolorowym papierem a obok tego kolorowego ktoś by postawił szary i zrezygnował byś z podcierania.

Vil
28-10-2010, 18:42
Właśnie, dlatego mimo grafiki 2D Tibia przeżyła tyle lat mając taką konkurencję ze strony gier 3D.

Tibia przeżyła tyle lat tylko i wyłącznie dzięki bezmyślnemu fanboyizmowi, który teraz przybiera formę "cofnijmy komercyjny produkt 6 lat wstecz", tylko to potwierdzając.

Nowy klient będzie to ogarniczał, tak jak to wygląda w grach 3D, gdzie każdy myśli tylko o wbijaniu poziomów, bez jakiejkolwiek chęci poznania nowych ludzi, a o to chodziło kiedyś w Tibii.

No ja pier****. Level cap i endgame content faktycznie zachęcają do bicia poziomów. Inaczej oczywiście jest w Tibii, gdzie ludzie nie zaprzątają sobie głowy expieniem przez 5 okrągłych lat tylko po to, żeby mieć 1500 hp więcej. O pardon, zaprzątają.

teraz Tibia wchodzi w świat tzw. komercji internetowej, czyli po Polsku, wchodzi w świat gier z bajerami, takich jak WoW, Lineage czy Silkroad

To się nazywa ewolucja produktu, bo gra jest produktem.

Z dokładnie tego samego powodu silniki w samochodach mają teraz moc 150 km przy 2 litrach pojemności, a nie 20km przy 4l, a nostalgia w postaci klasycznych Isott czy Alf jest zepchnięta tam gdzie jej miejsce - do garaży pasjonatów.

No, najlepiej w ogóle zróbmy żeby postać sama atakowała, tak jak to ma miejsce przy użyciu botów.

Przeca knight sam atakuje gdy zaznaczysz target.

To tak samo jakby teraz w WoWie wprowadzić samoloty i karabiny.

Już są.

Nikt ze starych graczy nie wróci. Stary gracz, to taki, który pamięta czasy Tibii do wersji 7.6.

Starczy gracze pamiętają początki Novy i Trimery. 7.6 to było już trochę po tym jak prawdziwy oldschool odszedł na emeryturę.

I tak jak kiedyś było tak jak powinno być, czyli rycerz był tankerem, druid uzdrowicielem, mag shooterem, a paladyn shooterem i czasami blokerem, to teraz to nie ma znaczenia, bo nawet mag może zblokować Orshabaala i inne bossy, jak tylko ma dobrą ekipę.

Oczywiście w szkole nie wpoili Ci podstaw logicznego myślenia i matematyki.

Rumb
28-10-2010, 19:06
Fajnie. Jesteś geniuszem, twoja inteligencja przewyższa każdą inną.
No, na pewno Twoją...

Nowy klient.
Zaczyna się sprowadzać do poziomu takich słabych gier jak WoW, Lineage i cały ten syf.
Gry, które są przebajerowane, a banda takich palantów jak ty i cała ta reszta która w to gra daje się na to nabrać, marnuje wielkie pieniądze, tylko po to żeby sobie pograć w "superaśną" gierkę z fajnymi bajerami.(...) a to co było siłą Tibii odchodzi w niepamięć i tak jak kiedyś grało 60000 osób, będzie grało 20000 i właśnie taki będzie efekt zmiany klienta.

Zaiste, czyli 12 milionów graczy która regularnie płaci za WoWa około 10 euro miesięcznie to nie jest zasługa tego "prze bajerowania" ? A co do zmniejszenia się ilości graczy, jestem w stanie się założyć że będzie wręcz przeciwnie. Liczba graczy wzrośnie.

Następnie, hotkeye.
No, najlepiej w ogóle zróbmy żeby postać sama atakowała, tak jak to ma miejsce przy użyciu botów. Nie dość, że są HotKeye, które kompletnie zniszczyły Tibię, to jeszcze teraz ma być kolejne ułatwienie, bo biedne dzieci nie potrafią sobie wyczuć momentu użycia czaru. Jesteście żałośni.
Bo już widzę jak podnosisz speary ziemi, albo ręcznie atakujesz runami... btw. hotkeye zniszczyły tibie?! Co za bzdura, to tylko dzięki nim większość graczy jeszcze gra.

Okienko, przeglądarka i te inne tam twoje "argumenty"
Widziałeś kiedyś zamknięte przez przypadek okienko Tibii? Ja nie, a gram 8 lat.
Nie wiem czy zauważyłeś, ale naciskając na krzyżyk w okienku Tibii pokazuje Ci się jeszcze na środku ekranu prostokącik z tym czy chcesz się wyglogować, kompletnie wyłączyć okienko, czy cofnąć. Trzeba być kompletnym mongołem, żeby zrobić coś przypadkiem w Tibii. OMG!
Ahahahahaa, zlałem się jak to przeczytałem... Wiesz co to jest Ironia? "A co do przypadkowego zamknięcia przeglądarki, będzie to pewnie tak samo prawdopodobne jak przypadkowe zamknięcie Tibii teraz." Weź to przeczytaj kilka razy i się zastanów głównie za tym co jest po przecinku. "Tak samo prawdopodobne" nie oznacza "bardzo prawdopodobne". Przypadkowe zamknięcie okna tibii było niemalże niemożliwe właśnie dzięki temu komunikatowi jaki wyskakuje i zapewne taki sam komunikat będzie się pojawiać w fleszowym kliencie. Czytanie ze zrozumieniem... Nie uczyli Cię tego przed maturą?

Interfejs
O to w tym wszystkim chodzi. Interfejs jest świetny, zawsze był.
Teraz będzie jakieś gówno, które nic nie wniesie, a tylko zaszkodzi, bo duża większość starych graczy po prostu odejdzie. To tak samo jakby teraz w WoWie wprowadzić samoloty i karabiny. Każdy kto gra w WoW'a jest do niego przyzwyczajony i każda wielka zmiana go zniechęci. Ludzie są pamiętliwi i łatwo się do czegoś przyzwyczajają.
Nie masz bladego pojęcia o WoWie... Po co w ogóle się na ten temat wypowiadasz. Obejrzyj choć kilka filmów z youtube a przekonasz się że niemal każdy ma inny interfejs. To zasługa tego że każdy sam może sobie go skonfigurować jak tylko chce. Możesz sobie nawet walnąć zielonego penisa przez środek zamiast paska hp. A tak swoją drogą... samoloty w WoWie już są... Karabin zresztą też, aczkolwiek raczej nazwałbym go strzelbą, choć niektóre wyglądają jak rodem z kosmosu.

Sterowanie WSAD
Możesz mi powiedzieć jak to ratuje sterowanie Tibii?
Dalej będziesz musiał używać 3 dłoni, jeżeli chcesz naprawdę ogarniać.
Jakoś nie wyobrażam sobie, że lewą ręką biegniesz, zatrzymujesz się i wciskasz hotkeye, trochę to dziwne, nie uważasz? Przyciski od F1 do F12 są tak rozstawione, że nie ma znaczenia gdzie byłoby sterowanie i tak będziesz musiał używać 3 dłoni.
Hahaha, po raz kolejny doprowadzasz mnie do śmiechu. W nowym kliencie wszystkie klawisze będą w pełni konfigurowalne. Hoty to już nie będą od F1 do F12 ale pod każdy klawisz będziesz mógł sobie zbindować dowolny czar czy też runę/potiona. I wcale nie będziesz musiał sobie ustawiać WSAD do chodzenia. Równie dobrze będziesz mógł sobie skonfigurować np. UHJK do tego.

Ogólne podsumowanie
Nikt ze starych graczy nie wróci. Stary gracz, to taki, który pamięta czasy Tibii do wersji 7.6. Takich jest już niewielu, większość tych H-Lvlowych graczy to wytwory botów, nowych "cudownych" aktualizacji, przez dzieci spearów, do napierdzielania w hotkeye, po nowe potiony i potężnego druida, chociaż miała być balansacja profesja. I tak jak kiedyś było tak jak powinno być, czyli rycerz był tankerem, druid uzdrowicielem, mag shooterem, a paladyn shooterem i czasami blokerem, to teraz to nie ma znaczenia, bo nawet mag może zblokować Orshabaala i inne bossy, jak tylko ma dobrą ekipę.
Kolejny stek bzdur... Nie wiem skąd ty masz taką wybujałą wyobraźnie do wymyślania takich bzdet. Na dzień dobry rzucasz kłamstwem bo już moich 2 kolegów zadeklarowało że wróci zaraz po wejściu nowego klienta, a 2 to więcej jak "Nikt". Ja pamiętam czasy 7.3 i jakoś nie czuję się specjalnie wyróżniony i za żadne skarby nie chciałbym aby Tibia cofnęła się do tamtych czasów. Co do balansacji profesji, to wydaje mi się że jakieś kroki i to nie małe cipsoft poczynił w tą stronę. Skoro taki z Ciebie stary wyjadacz Tibijski to może opowiesz jak to fajnie było bić Cyklopy na 130lvl knightem bez większych perspektyw na przyszłość. Albo jak to wspaniale było paść 100 sorcem na dragu tylko dlatego że zachciało mu się walnąć 4x fire wave w ciągu 2 sekund. A przypominam że kiedyś nie można było się leczyć i naraz atakować runami czy z exori vis. A może też przypomnisz jak to słynny MDW expił na demonach zmiatając je 4 sd'kami. Mmmm, tak wspaniałe czasy... Tibia dawno by upadła gdyby ktoś tego szybko nie poprawił. Więc nie mów że nie było balansacji profesji. A poza tym, WTF is "tankerem"? o.0

Więcej już nie komentuje bo zaraz zrobi się mega flame.

Ja uważam że flash klient to najlepszy pomysł na jaki wpadł cipsoft kiedykolwiek. Tym bardziej że pożegnamy się na jakiś czas z botami.

Dragostino
28-10-2010, 19:29
Ja uważam że flash klient to najlepszy pomysł na jaki wpadł cipsoft kiedykolwiek. Tym bardziej że pożegnamy się na jakiś czas z botami

Miesiąc? Góra 2 miesiące.

Jak widać nie rozumiesz kompletnie grania w Tibię 4fun , lvl'ek i outfitek się u Ciebie bardziej liczy niż znajomości w grze.

Na szczęście skończyłem z tą grą 2 lata temu , i nie żałuję . Przez ten czas zrobili tylko więcej złego niż dobrego , przykład miasta noobów- Yalahar . Już na niektórych OTS'ach ciężej jest dostać się do niezłych potworów niż na Realu.

Co do Flashowego Klienta to lepiej się nie wypowiadać , CipSoft dalej nie widzi że robi złe update i próbuje na siłę przyciągnąć nowych gracz, bezskutecznie jak widać. Każdy , kto będzie miał wybór między nowymi "animacjami" na flashowym kliencie a sensowną grą 3D wybierze to drugie , bowiem I grafika lepsza a i grywalność także.

Jak dla mnie Tibia 2D bez nowych dodatków była dużo lepsza od gier 3D typu Metin2,WoW,MU Online,Silkroad itp , bowiem był ten nieosiągalny w żadnej grze klimat.

Teraz gdybym miał wybierać między grą 2D z dodatkami animacji a grą 3D wolę grę 3D z oczywistych powodów.

Uważasz że Tibia robi dobre update i przyciąga/przyciągnie nowe osoby? No chyba żartujesz albo się nieźle zjarałeś. Wystarczy popatrzeć na te 2 lata przez które nie grałem. Gdy odchodziłem z Tibii , liczba graczy w normalny dzień o 19-20h czasu Polskiego wskazywała około 50-55 tys graczy , teraz jest to ledwie 30tys czyli połowę mniej , co chyba jest gorszym wynikiem , prawda?

Rozumiem że jest wybór między nowym a starym klientem , jednak CipSoft zapewne kilka miesięcy po wprowadzeniu go zostawi tylko ten nowy z racji komercji.

Sir Chromos
28-10-2010, 22:16
B) Panowie i Panie. Pamiętajcie o jednym jeszcze się taki nie urodził, który by wszystkim dogodził. Zawsze pewna grupa osób będzie niezadowolona a część będzie "piać" ze szczęścia.

Osobiście nie gram już bardzo długo a zacząłem wiele wiele lat temu ale zaglądam tu i uwierzcie mi każda zmiana która powoduje progres a nie regres jest dobra.

Vil
28-10-2010, 22:50
Jak dla mnie Tibia 2D bez nowych dodatków była dużo lepsza od gier 3D typu Metin2,WoW,MU Online,Silkroad itp , bowiem był ten nieosiągalny w żadnej grze klimat.

Gwarantuję Ci, że Cipsoft oddałby pół królewny i rękę smoka za klimat pierwszego Naxx ..

Nawiasem mówiąc bawi mnie rozmawianie o klimacie w grze, która rozwijała się praktycznie jako graficzny komunikator z elementami h&s.

Uważasz że Tibia robi dobre update i przyciąga/przyciągnie nowe osoby? No chyba żartujesz albo się nieźle zjarałeś. Wystarczy popatrzeć na te 2 lata przez które nie grałem. Gdy odchodziłem z Tibii , liczba graczy w normalny dzień o 19-20h czasu Polskiego wskazywała około 50-55 tys graczy , teraz jest to ledwie 30tys czyli połowę mniej , co chyba jest gorszym wynikiem , prawda?

Gdyby zalegalizować botting i multiclienting graczy online byłoby pewnie ze 150k. Czy byłyby to zmiany na lepsze ?

Zapominasz, że typowy gracz to troglodyta nie rozumiejący wiele ponad "naciśnij F3". W najlepszym interesie Cipsoftu jest nieliczenie się z opiniami tego typu ludzi, bo gdyby słuchać każdej opinii, niezależnie od tego jak bardzo jest ona głupia czy nieuzasadniona - gra rozleciałaby się w kilka miesięcy.

Sheltem
29-10-2010, 00:08
Pierwszy krok w kierunku "przysłowiowej" Tibii 3D ;D

Tuhamiid
29-10-2010, 00:11
Co do Flashowego Klienta to lepiej się nie wypowiadać , CipSoft dalej nie widzi że robi złe update i próbuje na siłę przyciągnąć nowych gracz, bezskutecznie jak widać. Każdy , kto będzie miał wybór między nowymi "animacjami" na flashowym kliencie a sensowną grą 3D wybierze to drugie , bowiem I grafika lepsza a i grywalność także.

Złe update? Klient we flashu, wszystko jakby od nowa to najlepsza rzecz jaką Cipsoft zrobi od stworzenia tibii. Wszystko bardziej przejrzyste i ładniejsze. W końcu robią coś, co zrobić powinno już być zrobione, w końcu idą do przodu co wpłynie na nowych graczy. A animacje we flashu mogą wyglądać naprawdę świetnie. Nie robią tibii w 3d ! Nadal będzie to ta stara gra w 2d tylko lepiej przedstawiona.

W WoWie nie ma klimatu ? Gdybym nie opierał się o biurko pisząc tego posta, zapewne spadłbym pod nie ze śmiechu. Zapewne nawet nie próbowałeś grać w Warcrafta, a masz najwięcej do powiedzenia na ten temat. Chyba że priv z ratami x50 ;)

Teraz gdybym miał wybierać między grą 2D z dodatkami animacji a grą 3D wolę grę 3D z oczywistych powodów.

Jak większość ludzi, świat gier idzie do przodu. Wiadomo że 3d>2d

Wielu ludzi zrezygnowało z gry przez boty i dzieciarnie. Dużo ludzi wybrało nowsze i lepsze gry tak samo jak wielu ludzi dorosło i po prostu skończyli z grą na rzecz życia, lub po prostu ta gra się im znudziła. A najmniej ludzi odeszło z powodu updatów i tego jestem pewien. Zawsze przed updatem jest płacz na forach, że nie będą grać, a Ci co najbardziej płaczą i tak najwięcej grają.

Rozumiem że jest wybór między nowym a starym klientem , jednak CipSoft zapewne kilka miesięcy po wprowadzeniu go zostawi tylko ten nowy z racji komercji.

I bardzo dobrze, wiadomo że zostawią to co będzie lepsze. A lepszy będzie klient we flashu. Sam sobie zagram, żeby tylko zobaczyć jak to wygląda.

Od siebie dodam, że to świetny ruch Cipsoftu.

kakarottos
29-10-2010, 13:08
Miejscami zgadzam się z każdym Panem prowadzącym tutaj dyskusje na temat Aktualizacji Tibi jak i samego klimatu, bo każdy wnosi po części trochę racji i prawdy. Ale...

No, na pewno Twoją...
Bo już widzę jak podnosisz speary ziemi, albo ręcznie atakujesz runami... btw. hotkeye zniszczyły tibie?! Co za bzdura, to tylko dzięki nim większość graczy jeszcze gra.

A no zdziwisz się... setki graczy jednak podnosiło te speary i wyrabiało sobie "zręczność" runami. Do dziś pamiętam śmieszne, zabawne, a i nawet podłe lub denerwujące sytuacje z spearami - głównie na rookardzie :p

Niestety tutaj nie masz w ogóle racji... Do dziś pamiętam sytuacje gdzie serwery były zapchane tysiącami graczy, a licznik graczy online w ogóle nie malał. Większość graczy jeszcze gra? Śmiem twierdzić że ilość graczy na starej klasycznej 7.1-.7.4 (gdzie nie było czegoś takiego jak hotkeye i innych gó**en za przeproszeniem - które "uratowały" ponoć grę) przewyższa dzisiejszą "uratowaną" Tibie spokojnie dwa razy... żeby osiągnąć połowę tamtej sumy potrzeba czegoś specjalnego... i ta zaledwie marna połowa to dzisiejszy niecodzienny rekord przy jakimś większym zdarzeniu typu sposób na lepsze itemy lub zarobek albo punkty doświadczenia... taka jest prawda :confused:

Klimat? Na klimat wpływali przede wszystkim ludzie, których niestety musiało "coś" zmienić lub "zaprosić" - zapytamy teraz 'co'? a no głównie "ułatwienia" (czyli aktualizacje) zmieniły sposób podejścia ludzi do tej gry, bo kiedy nie było sensu główkować, zjadać nerwów i kombinować bo wszystko stało się proste - na tyle proste że nikomu już nic nie dawało satysfakcji takiej jak kiedyś, a nowy amator używając ułatwień gry mógł ci prześcignąć ten twój 'marny' 100 lvl na który pracowałeś latami w dwa miesiące no to... mamy! co mamy? Boty które powstały według mnie przez tą prostotę i powoli upadający klimat, bo wspólne zabawy, bicie mobów, handel, marnowanie czasu na przeróżnych rzeczach niż expienie i skillowanie, uczenie i pomaganie innym stało się niepotrzebne. A na prostotę lecą wszyscy... kto by nie chciał zgarnąć łatwo pieniędzy lub coś osiągnąć gdzieś małym wysiłkiem? No i to wszystko zaprosiło dzisiejszych afkerów co stawiają bota i idą na piwo. Padnie to padnie... co to dzisiaj jest stracić parę lvl z 200 czy część nic nie wartego już EQ - Jutro bot odrobi straty...

Powiedz mi według ciebie gdzie się podział np. ten "czas" kiedy ludzie dla ludzi robili przeróżne runy? kiedy to sprawiało frajdę, nie trza było żadnych botów, można było stać z BR i nikt do nikogo nic nie miał, nie emitowali nienawiścią lecz pomocą i przyjazną atmosferą...?

Skończyłem grać z dość dużym gronem znajomych dokładnie przed wprowadzeniem różdżek (pierwsza aktualizacja na minus według mnie i pewnie nie tylko mnie to bodajże 7.6). Inna część ludzi odpadła po dwóch-trzech kolejnych aktualizacjach :o

Hotkeye.... dlaczego ich niema w Call of Duty? a no F1 mógłby zaznaczać np. głowę przeciwnika... przestań biadolić że dzisiejsza Tibia jest uratowana przez takie bzdety i nieporozumienia jak Hotkeye...

Według mnie Cipsoft poszedł w złą stronę... dziwna jest też spójność z OTS, weźmy na przykład głupią walutę... Jak było kiedyś w Tibi? co wprowadziły prywatne serwery?, co mamy dzisiaj w Tibi? i co wprowadziły teraz znów prywatne serwery?

Nie zdziwię się że w następnym roku będziecie sobie klikać w Tibi na 100 golda i puff mamy platyne.

Zwykła prostota...

Sheltem
29-10-2010, 16:37
Dobrze mówi chopok :) pywa mu dać !

cezar007
29-10-2010, 17:16
Ja bym tez na to spojrzal od strony pvp,dawniej gdy nie bylo hotkeyow ogar to bylo cos ludzi ktorzy uciekali z trapow sie cenilo i szanowalo, kazda akcja byla dokladnie przemyslana i przewidziana a dzis?Fale 150 lvli ktore kilkaja panicznie w hotkeje i jedyna sztuka jest dobre zucenie mw za ryj , paralowanie , kiedys mozna na prawde bylo pokazac ogara. Jeszcze pare lat temu legenda byl Taifun De~, pozniej dla wiekszosci MDW.Dlaczego? Bo ludzie zapomnieli o graczach z pvp ,teraz liczy sie tylko lvl i tutaj ludzie szukaja idealow.Oczywiscie gracze ktorzy graja na pvp maja idealy np swoj battle commander,ale juz z no pvp?Nie zawsze.Dla mnie tibie mogli juz dawno zostawic taka jaka byla a tylko polepszyc grafike i to by byl ideal.Ludzie sie smieja buahahah ale kurwa pixele wtedy stary ryj jak kwadrat(teraz jak szescian),ale gdyby grafika zostala zmieniona a wszystko inne zostawione bylo by ok.CipSoft stara sie o swoja gra,ale niestety robi to panicznie,huj z tym ze sa test servery,obserwacja zmian powinna dlugo trwac i dopiero po jakims czasie powinna zapasc decyzja czy wprowadzic cos czy nie.Niestety CipSoft nic nie usunie a tylko wpierdoli pare bajerow ktore bede komplikowac sprawe...

Fushion
29-10-2010, 19:43
Po 1. Tak jak juz ktos napisal- flash to nie jest gra w przeglądarce lul.
Po 2. Co nadchodzi jakis apdejt to na forum ludzie placza "Jak to wprowadza to ludzie skoncza grac i ja tesh!!!11" a jakos nie widac zeby sie zanosilo na pustki na serverach.
Po 3. Co wam niektórym przeszkadza chodzenie WSAD'em? to samo co strzalki, a poza tym nikt nie każe wam tego uzywac.
Po 4 Narzekacie na zmiane skorki, wg. fajnie ze wkoncu okno tibi sie zmieni o ile nie zrobia jej zbytnio hmhmh "kosmicznej", w co watpie.

Moim zdaniem fajnie sie zapowiada, na+ ;)
pozdroo

Vlad_Dracula
29-10-2010, 20:03
Mnie to tam wystarczy zagospodarowanie lewej części ekranu, bo mnie szlag trafia jak nie mogę rozwinąć na maksa skilli, battle i backpacka jak mam obok tyle miejsca

pajak1923
29-10-2010, 21:45
dla mnie to porażka :( Po co zmieniać klienta jak w:confused: tym stanie jest bdb ? A zresztą ta zmiana jest sciągnięta z WoW'a więc moim zdaniem klient tibii powinien zostać taki jakim jest ! :cup:

kakarottos
29-10-2010, 23:57
dla mnie to porażka :( Po co zmieniać klienta jak w:confused: tym stanie jest bdb ? A zresztą ta zmiana jest sciągnięta z WoW'a więc moim zdaniem klient tibii powinien zostać taki jakim jest ! :cup:

Kolejny się urwał... Twój WoW nie był pierwszy gdzie zastosowano taki panel czy hotkeye... jeśli o te rzeczy chodzi WoW jest czasowo w 'tyle' -.-

Ta zmiana nie jest ściągnięta z WoW'a samego WoW'a można też tak podważyć bo przed nim było sporo dobrych gier! A to że się udało i tytuł wybił się na szczyt dzięki czemu jest jednym z najpopularniejszym mmo nie oznacza że był pierwszy i NICZEGO NIE ŚCIĄGAŁ z innych mniej budżetowych i mało popularnych gier.

ps. 6xUP Sheltem - dzięki ;)

aripck
30-10-2010, 00:38
Nie mam do was pytań, jesteście tak zdziecinniałą bandą idiotów że już nawet nie jest mi was żal...
Święta racja! Polać mu ;D!!

42190902
30-10-2010, 10:34
Mam wątpliwości do tego klienta,ale nie mogę się doczekać jego ukazania Jeżeli by były swieższe informacje proszę pisać na priv,lecz nie spamować głównie mi chodzi o datę się ukazania albo czy się już ukazało czy nie,lub nowe dodatki które "CipSoft",wprowadził ;)

pepas
30-10-2010, 19:41
tak czytam, czytam i śmiać mi się chce. Kto wam powiedział że skille bd ładować się 10-20 sec?

Skille bd ładować się z normalną prędkością tylko będziesz sobie mógł popatrzeć jak się ładuje...

Pomyśl grasz na kliencie flash to w pvp nie miał byś szans z kimś kto gra na normalnym kliencie. :baby:

Według mnie dobry pomysł.

pozdrawiam,
pepas

MaloSilny
30-10-2010, 22:27
Co to ma być.
Cipsoft stworzy grę dla frajerów.
Uproszczenia komu to kiedyś potrzebne było. Frajerów tylu nie było po godzinie 16 kolejka do wbicia na serwer. A teraz różnego rodzaju pedalstwo siedzi na serwerach i ura bura król podwóra, eh szkoda mówić powodzenia ludziom którzy zostaną mimo tylu frajerów, którzy się na pewno pojawią.
Kiedyś taki frajer bez ułatwień długo w tibi się nie uchował, bo była po prostu dla niego za ciężka i jej nie ogarniał. A teraz człowiek normalnie po skillować nie może bo jakiś frajer musi się spuścić na monitor bo ubił nam moby.
Jeśli otworzą albo znajdę ots'a z przed tych skopanych ubdatów mowa o tym już z rózgami. To idę na niego.

Vil
31-10-2010, 08:40
Co konkretnie bylo w tamtej grze za ciężkie ? ubijanie rotów z warhammera czy dwarfów z giant sworda ? A może stanie przez 700 godzin koło kolegi, nawalanie go z knifa i patrzenie na chmurki ?

Sheltem
31-10-2010, 10:18
@Vil

"Za ciężkie" dla współczesnego tibijskiego społeczeństwa było wiele rzeczy które już wcześniej Ci opisywałem. Np. brak aim bota, light hacka, hotkeyów kompatybilnych z itemami, różdżek, anty-luring systemu, anty-trap systemu, możliwości ropniecia się po zaśmieconym rope placie, paru innych rzeczy których mi się nie chce wymieniać bo musiałbym sobie poprzypominać.

I nie zgodzę się z faktem tak jak ktoś już napisał (chyba w innym temacie ale na podobne argumenty), że Tibia dzięki temu jest przyjemniejsza. To tak jak napisał kolega parę razy up, gdyby dodać hotkeye w Call of Duty, klik i namierza ci na głowę a potem słyszysz gadanie "won nooby ! nie znacie się ! ta aktualizacja przecież w dobry sposób upraszcza grę". Wiadomo, że w starej Tibii było również parę kontrowersyjnych, przegiętych możliwości które potem zostały wycofane (np używanie warhammera na 8 levelowym wyskillowanym knighcie, albo ekipy 15 lvlowych sorców tłukących z sd) ale jak dla mnie sprawiało to jedynie, że gra była mniej powergamerska.

Jedyna rzecz co do której zgadzam się z Cip Softem to wprowadzenie pz we wszelkiego rodzaju portach (kto pamięta słynne parcel+fire bomb trapy wie o czym mówię). No może po głębszym zastanowieniu się uznałbym, że możliwość korzystania z zaśmieconego rope placa też była dobrym pomysłem...

Sir_Hell_Lord
01-11-2010, 01:03
'zdumiewających cech' I lol'd. Cipsoft powinien zostać pochłonięty przez piekło. xD

Felux
01-11-2010, 07:15
Kiedy będzie up klienta tego?

edit: znaczy kiedy wyjdzie ;)

shnapi sorcer
05-11-2010, 01:58
Całe szczęście, że kupiłem sobie pada. Teraz będzie mi się lepiej grało w tibie na analogach.

Nie gram bodajże od 7.7. Kiedyś jedynymi botami były tibia black ice i cos tam jeszcze typu lighthack. ~60tys. osób grało bez cave botów a afkerzy szybko tracili te runki, które zdążyli wybocić (pk pk pk :evul: ). Teraz mamy za to 30tys. osób z czego przypuszczam 10-15 tysiecy jedzie na cavebocie.

Już same hoty zjebały całkiem tą grę. Ktoś ze skillem do gry mógł spokojnie ubić 15lvlowym sorkiem jakiegoś lamusa co kupił od kogoś 50 ek lub rp. Jedyny urok jaki został w tej grze to możliwość porozmawiania z nieliczną grupką starych znajomych. Z roku na rok ta gra się coraz gorzej jebie.

Niedługo będą wam wyskakiwać reklamy w kliencie bo cipsoft straci znowu całą masę graczy i będzie się musiał jakoś utrzymać.

Vil
05-11-2010, 06:48
Już same hoty zjebały całkiem tą grę. Ktoś ze skillem do gry mógł spokojnie ubić 15lvlowym sorkiem jakiegoś lamusa co kupił od kogoś 50 ek lub rp.

Matematyczna szansa na zabicie solo kogoś na levelu o połowę mniejszym od Ciebie wynosiła dokładnie zero, zakładając, że gość nie był debilem, stał w miejscu i się leczył. Skill nie miał tu nic do rzeczy, bo nawet największą dawką skilla nie przeskoczysz formułek wg których gra funkcjonuje.

Ot cały urok zbalansowania gry.

matkareconu
05-11-2010, 09:05
chyba ich pojebalo

RoOkKi
06-11-2010, 01:22

A może tak:

I teraz najlepsze:

BUAHAHAHAHA

1 na myszce,
2 na kursorach,
3 na hotach.

Powiem Ci chłopcze, że udajesz inteligentnego. Starasz się pokazać jako wykwintny, doświadczony gracz. Tibia powstała jakieś 12 lat temu. Myślę, że nie znasz początków. Nie znasz klimatu gry, którą stworzyło 4 studentów z Niemiec. Uważam, iż Twoje porównywanie Tibii do innych gier jest śmieszne.
Cooldown graficzny? Człowieku jesteś totalnym imbecylem, który nie kojarzy gier 2D i 3D. Jakie standardy? Czy Ty postradałeś zmysły? Cipsoft GmBH stworzył grę, która miała klimat i z każdym updatem od wersji 8.0 już ją traciła:
Poty, zmniejszenie skutecznosci runy UH, nawet zasrane kupowanie run u NPC było przełomem. Moim zdaniem nie znasz genezy gry Tibia. Więc nie wypowiadaj się na temat aktualizacji do clienta flash, który jest porażką i końcem legendy, legendy która powstała w roku 98'. Brak mi słów na to co napisałeś. Nie łącz standardów z grą jaką jest Tibia. Podsumowując powiem tak: Tibia to gra 2D, która ma klimat, jednak jeśli twórcy gry stworzą coś zupełnie innego(napiszą od nowa silnik) to radze im wy*******ać a Ty razem z nimi;)

Vil
06-11-2010, 08:03
Na razie nikt nie potrafi precyzyjnie zdefiniować co to niby za klimat, czekamy dalej ..

Sir_Hell_Lord
06-11-2010, 08:04
Powiem Ci chłopcze, że udajesz inteligentnego. Starasz się pokazać jako wykwintny, doświadczony gracz. Tibia powstała jakieś 12 lat temu. Myślę, że nie znasz początków. Nie znasz klimatu gry, którą stworzyło 4 studentów z Niemiec. Uważam, iż Twoje porównywanie Tibii do innych gier jest śmieszne.
Cooldown graficzny? Człowieku jesteś totalnym imbecylem, który nie kojarzy gier 2D i 3D. Jakie standardy? Czy Ty postradałeś zmysły? Cipsoft GmBH stworzył grę, która miała klimat i z każdym updatem od wersji 8.0 już ją traciła:
Poty, zmniejszenie skutecznosci runy UH, nawet zasrane kupowanie run u NPC było przełomem. Moim zdaniem nie znasz genezy gry Tibia. Więc nie wypowiadaj się na temat aktualizacji do clienta flash, który jest porażką i końcem legendy, legendy która powstała w roku 98'. Brak mi słów na to co napisałeś. Nie łącz standardów z grą jaką jest Tibia. Podsumowując powiem tak: Tibia to gra 2D, która ma klimat, jednak jeśli twórcy gry stworzą coś zupełnie innego(napiszą od nowa silnik) to radze im wy*******ać a Ty razem z nimi;)

Cóż, Ultima Online jest nawet starsza niż Tibia, ale z każdą kolejną wersją, twórcy starali się poprawić wygląd grafiki. Cipsoft niestety zatrzymał się w miejscu, a poprawianiem grafiki stało się dla nich stopniowe wprowadzanie nowych obrazków dla przedmiotów. Nie sądzę żeby jakiś przestój w rozwoju czemukolwiek służył dobrze. Ten klient we flashu to pewien krok naprzód, ale dla tej gry i tak już jest za późno. W grach zwracam uwagę przede wszystkim na grywalność, potem dźwięki (ekhem) i grafikę. W Tibii nie znajduję żadnego z tych elementów i nowy (lekko żałosny) klient tego nie zmieni.

Kamae
07-11-2010, 01:07
Na razie nikt nie potrafi precyzyjnie zdefiniować co to niby za klimat, czekamy dalej ..

Spróbuj precyzyjnie zdefiniować większość ludzkich uczuć, powodzenia ;)

Klimat dawnej Tibii, który tak dobrze się kojarzy ludziom urodzonym koło 1990 roku trudno jest opisać. Z pierwszym loginem na ogół ukazywało się miasteczko z zatłoczonym rynkiem, gdzie nawet kilkunastu graczy naraz sprzedawało itemy i gadało o pierdołach. Kupa luda, gadatliwa. Gra w pewien sposób wymuszała interakcję pomiędzy graczami, handelek, itepe. Jak się szło polować to często chodzili tam gdzieś inni gracze, którzy czasem pomogli i potem nawiązywało się przyjaźnie na całą grę, albo i dłużej.

Jak założyłem dla jaj w zeszłym roku nową postać to świetnie się bawiłem na Rooku, ale na kontynencie miałem styczność głównie z botami. Nie jestem już na bieżąco z nowymi pomysłami Cipów ale ogarniam na tyle, żeby stwierdzić, że problemem Tibii są właśnie boty i zmniejszanie konieczności współpracy między graczami. Nowe updejty to czysta kosmetyka i parę pierdów, a klient we fleszu jest już pomyłką - po co pisać od nowa program (parę projektów już przez to dostało w dupę, patrz Netscape) skoro jest już jeden, i to AFAIR niezły. Twórcy nie są w stanie zdiagnozować problemu i chcą go zasypać kupą świecidełek. Na domiar złego upraszczają grę na tyle, że osiągnięcia starych graczy tracą na znaczeniu, bo takie same można przy nowych możliwościach odwalić w dużo krótszym czasie. Jakby się czuł Pudzian, widząc kogoś, kto w rok z kompletnego cieniasa przerobił się na takiego samego kulturystę używając jakichś nowych cudeniek techniki? No właśnie.

Słowem, toporność, oldskulowość, przejrzystość (2D, widać co jest naokoło ciebie, banalny interfejs) a głównie owe "bycie komunikatorem z dodatkiem h&s" tzn dużo interakcji z graczami zadecydowały o popularności gry, mimo tego, że kupa ludzi jawnie kpiła z niej i jej uczestników. Dzisiaj? To samo, co w 2004 roku, tylko gorsze, tak, jakby Rolls Roycowi z 1926 roku wrzucić odtwarzacz płyt, automatyczną skrzynię biegów i spoiler.

Vil
07-11-2010, 08:13
Klimat dawnej Tibii, który tak dobrze się kojarzy ludziom urodzonym koło 1990 roku trudno jest opisać. Z pierwszym loginem na ogół ukazywało się miasteczko z zatłoczonym rynkiem, gdzie nawet kilkunastu graczy naraz sprzedawało itemy i gadało o pierdołach. Kupa luda, gadatliwa. Gra w pewien sposób wymuszała interakcję pomiędzy graczami, handelek, itepe. Jak się szło polować to często chodzili tam gdzieś inni gracze, którzy czasem pomogli i potem nawiązywało się przyjaźnie na całą grę, albo i dłużej.

Właśnie o to się czepiam.

Gra nie posiadała klimatu; co najwyżej wymuszała na ludziach budowanie go na siłę własnymi rękami. Ergo to co nazywa się klimatem było w istocie zbiorem osobowości graczy. Teraz tego nie ma, go gracze się z różnych powodów porozjeżdzali, a gra ma dokładnie tyle samo klimatu ile zawsze miała, czyli nic lub prawie nic.

Słowem, toporność, oldskulowość, przejrzystość (2D, widać co jest naokoło ciebie, banalny interfejs) a głównie owe "bycie komunikatorem z dodatkiem h&s" tzn dużo interakcji z graczami zadecydowały o popularności gry, mimo tego, że kupa ludzi jawnie kpiła z niej i jej uczestników. Dzisiaj? To samo, co w 2004 roku, tylko gorsze, tak, jakby Rolls Roycowi z 1926 roku wrzucić odtwarzacz płyt, automatyczną skrzynię biegów i spoiler.

wszystko git, tylko podmień Rollsa na Forda T.

Felux
07-11-2010, 08:37

To że sr*łeś idąc do venore swoją postacia w obawie że wyskoczy ci z za rogu giant spider.
To że jak wchodziłeś do kazordoon dziurą przy beho musiałeś się zastanowić 3x czy napewno chcesz to zrobić (uhtrapy)
Każdy wybór drogi musiał być przemyślany, nie było czegoś takiego jak jakieś strzałeczki na rooku, hotkeye które nie zbliżyły tej gry do klimatu rpg.

Kamae
07-11-2010, 21:15
Gra nie posiadała klimatu; co najwyżej wymuszała na ludziach budowanie go na siłę własnymi rękami.
I o to chodzi, przyjacielu, i o to chodzi. Jak gra sama w sobie jest klimatyczna to nie musi być MMORPGiem - bo właściwie na co komu inni gracze? Odpalę sobie The Force Unleashed albo Bayonette i ponap***dalam, na co mam sobie głowę zawracać innymi graczami? O klimacie RPG decydują ci, którzy w niego grają - czy to Warhammer Roleplay czy Tibia online. Na interakcji i kooperacji polegała magia Tibii, a teraz? Czym się wyróżnia? Bo na pewno nie ma już takiej armii fanboyów.

gra ma dokładnie tyle samo klimatu ile zawsze miała, czyli nic lub prawie nic.
Ośmielę się nie zgodzić, podobnie zresztą jak nie zgodziłaby się spora rzesza użytkowników forum. Tibia była grą bardziej wymagającą. idąc na polowanie, szło się z duszą na ramieniu - (całkiem możliwa) śmierć postaci oznacza utratę levelu i itemów. Dzisiaj ta trudna skądinąd gra została uproszczona i dodano do niej dużo elementów które okaleczyły ten klimat RPG.

Vil
07-11-2010, 22:24
I o to chodzi, przyjacielu, i o to chodzi. Jak gra sama w sobie jest klimatyczna to nie musi być MMORPGiem - bo właściwie na co komu inni gracze? Odpalę sobie The Force Unleashed albo Bayonette i ponap***dalam, na co mam sobie głowę zawracać innymi graczami? O klimacie RPG decydują ci, którzy w niego grają - czy to Warhammer Roleplay czy Tibia online.

Nie rozumiem do czego zmierzasz.

Nie musi być MMORPGiem ? Ale może nim być. Klimat budowany chociażby przez historię, mitologię czy muzykę nie stoi w sprzeczności z żadnym z przymiotów gier MMORPG czy RPG w ogóle. Konwencja wśród producentów gier RPG nakazuje o ten klimat zadbać, więc jeśli go nie ma, to niezależnie jakby obracać kota ogonem nie jest to dowód na kreatywność czy nieszablonowość, tylko ewidentna niedoróbka.

I nie, grający nie decydują o klimacie gry, podobnie jak nie decydują o konwencji gry. Istnieje bardzo wyraźna granica pomiędzy tym co do gry należy, a co nie.

Poza tym ryzyko śmierci absolutnie nie ma związku z klimatem w normalnym tego słowa rozumieniu, ale to już temat na inną bajkę.

Priest
08-11-2010, 21:41
Ten Wasz cały klimat to nic innego jak wspomnienia z czasów dzieciństwa jak dostaliście w Swoje łapka nową grę mmo i mogliście ją odkrywać wraz ze znajomymi. Na 99% gdybyście te 10 lat temu dostali obecnego klienta, tak samo byście się nim podniecali, a z każdą późniejszą wersją byście narzekali. Ale to już chyba taka cecha polaków na wszelkich forach.

AdiZgOlekk
09-11-2010, 00:07

haha roki filozof jak zawsze ;d tibia ma 14 lat nie 12 xD
/adi;D
co do tematu to ten caly flash client to jedno wielkie nieporozumienie, niech cipsoft ogarnie wkoncu dupe i przejrzy na oczy, ilu straci graczy po wprowadzeniu tego syfu. moze jestescie strona tibijska ale postowanie takich beznadziejnych newsow w celu poinformowaniu graczy o tej zalobie mija sie z celem. zamiast przyciagac ludzi do tibii to ich odciagacie.

--- AdiZgOlekk dodał 11 minut i 41 sekund później ---

Cipsoft niestety zatrzymał się w miejscu
a czy to jest jakis pierdolony 'wyscig' o lepsza grafike i ogolnie gre? tibia ma swoja niepowtarzalna grywalnosc/klimat. niestety zbyt banalny w dzisiejszych czasach ale zawsze cos.

..::QRAS::..
09-11-2010, 00:48
boshe ale ta tibia sie zmienia ..

mucha505
14-11-2010, 08:21
Gram w tibie od badajże wersji 7.4. Pamiętam, że mi osobiście najlepiej się grało w tą grę do wersji 7.6(kiedy wprowadzono różdżki, kupowanie runek w sklepie(kiedyś 11 druidem mogłeś zarobić kasę na exp na UH'ach(tak kiedyś wystarczyło mieć aż niski lvl, aby robić UHy i SD, które każdy chętnie i szybko kupował)), soule, runki pod hotami(zbyt wielkie ułatwienie, upodobnienie do bota) i nie pamiętam co jeszcze. Jedynym dobrym posunięciem było w tym upie(na 7.6) to, że można się "ropać" po zaśmieconym rope place'm). Pamiętam te czasy, kiedy byłem jakimś wielkim noobem, który bał się przejść z thais do veno lub kazo, nie wiedział co ma robić(nawet nie wiedziałem jak wyjść z rooka-zrobiłem to dopiero na 11 lvl'u, gdy jakiś typek mi pomógł, a teraz każdy miałby mnie w du**e :o(zauważyłem także, że teraz jak wychodzisz z rooka, to dostajesz eq na start..., a kiedyś musiałeś oszczędzać kasę na rooku, na 8 lvl'u sprzedawać chain armor, carlin sword, itp. na rooku, aby mieć kasę na normalne eq na mainie i do tego ten bank..., jeszcze dp na rooka wprowadźcie...)), nie wiedziałem gdzie mam expić, co to train także nie wiedziałem, ale wiem tyle, że wtedy nie było botów(może tylko 1%(raczej mniej niż 1%) graczy używało bota). Wiem, że mam niski lvl, ale po upie na tibie 7.6 przestałem grać na jakiś czas(do tibi 7.9 bodajże, gdy znudził mi się wow, metin, itp.(uświadomiłem sobie, że tibia ma w sobie to coś, czego nie jestem w stanie wytłumaczyć, co mnie do niej przyciągało). Ale niestety z kolejnymi upami zacząłem zauważać, że tibia zbliża się do tego nudnego wowa, metina, itp. Po prostu tibia od upa na tibie 7.6 zaczęła drastycznie tracić graczy z powodu tych zmian.
Co do klienta we flashu, to uważam, że jest to dobry pomysł(mimo, że pamiętam ten klimat, który upadł już dawno temu), ponieważ i tak skoro runki już są pod hotami, to wygodniej będzie mieć np SD pod "2", exurę pod "Q"(zawsze pomaga na parala(przynajmniej kiedyś, nie wiem jak jest teraz), zamiast gdzieś np. pod "F6", albo jeszcze dalszym hotem. Skoro tibia już dawno utraciła swój klimat, to przynajmniej przyciągnie graczy tym klientem graczy, (będzie więcej osób, z którymi chodzi się na hunty, kupuje/sella od nich/dla nich itemy),ale niestety będzie tyle samo botów(albo i więcej niż teraz(na pewno ponad 50% graczy to boty), bo zostawiają starego klienta, na którym niektórzy wiedzą jak zaktualizować bota... Może i przez jakiś czas nie będzie botów na nowym kliencie(chodzi mi o flasha), ale zanim usuną starego klienta, to już znajdzie się osoba, która będzie umiała zrobić bota pod flasha...
Tyle ode mnie. Zapewne nikt się ze mną nie zgadza, ale wyrazić swoją opinię na ten temat i tak mogę.;]

remomkwa
17-11-2010, 22:23
można pobrać tego Clijenta czy nie ?

drinek
29-11-2010, 11:17
Szkoda mi sie niektórych robi jak to czytam...
World Of Tibiocraft ??
Koniec Tibii?
Max 3 lata ?
hahahaha
od dawna nie gram w Tibie.
Mam doświadczenie z MMO jakie połowa z was chciałaby mieć.
Od 8 lat jedynymi grami na kompie są mmorpg.
Zaczeło się od Tibii i trwało 5 lat z przerwami, licznym zmieniamiem postaci, serverów, poprzez RYLa , WOWa, Aiona, Knight Online, MU, Cabal, Dungeons & Dragons Online, Lord OF The Rings Online, Guild wars, Tera Online, wszystko o czym slyszeliscie i jeszcze wiecej zostalo przetestowane, doszlo do tego ze obecnie siedze na privie Aiona / WOWa, od czasu skonczenia z Tibia nie widzialem sensu na gry na globalu, chodzilo mi w grach o pvp co powodowalo czeste zmiany serverow.

Jak przeczytalem ten update wczoraj tak dzisiaj założone konto I expimy !!

W 8 osób z kumplami z rl od dzis zaczelem grac bo pomysl jest genialny, przerabialny klient, do tego ten oldschool, sztuczny respect, lipa tylko z tym lvlem no ale sobie z tym poradzimy.

Genialny pomysl i update.
Wkoncu cos sie porobilo i sie wzieli za najwazniejsza rzecz jaka jest interfejs.

JAK TYLKO PRZECZYTALEM WASZE POSTY MUSIALEM TO ZROBIĆ, odnalazłem stare pasy na forum sprzed ladnych 5-6 lat i chcialem sie wypowiedziec

Witaj, drinek.
Ostatnia wizyta: 24-05-2006 o 13:05

Aveo
03-12-2010, 22:46
Hehe tak sobie czytam o tym update i te wypowiedzi wszystkich graczy z "ery" 7.6 i doszedłem do wniosku że nie będę się wypowiadał ale co mi szkodzi zresztą nie mogę już na to patrzeć.
Zacznijmy od tego że jeśli nie chcecie w grze zmian/nowych pomysłów to idźcie grać w Metina tam się nic nie zmienia albo na jakiś ots 7.6 .
Ale ciekaw jestem ile tam pogracie zanim stwierdzicie "Ale nuda" Bo założę się że tak by było gdyby teraz wróciła tibia 7.6....
Każdemu by się znudziło,ja osobiście grałem na 7.6 i pamiętam jak mnie nudziła/irytowała brakiem urozmaiceń...
Bo chyba w grze o to chodzi nie ? Żeby było ciekawie...
Aha zapomniałem sorki,przecież Tibia się nie powinna zmieniać...
No tak racja wróćmy do wersji 7.6 i grajmy w nią aż do usranej śmierci,ale będzie ciekawie...
Jeszcze flash nie wszedł a wy już mówicie jak będzie ch***** nie rozumiem tego,dajcie szanse tej grze bo przecież Cipsoft robi już ją tyle lat i cały czas ludzie w nią grają,cały czas ludziom się podoba a komu się nie podoba to niech nie gra.
A to że niby jest podobna do wowa czy innych takich gier to już naprawde kretyństwo grałem w setki gier mmorpg i nawet nie wiecie jaka przepaść je dzieli ale nie będę o tym wspominał...
Właściwie pewnie to co napisałem gó*** kogo obchodzi ale nie mogłem biernie się tej dyskusji przyglądać ;)
A ja osobiście sądzę że ludzi odstraszał od Tibii interfejs a nie grafika,sądzę również że Cipsoft już dawno chciał zmienić Tibię w podobną koncepcję jaka jest teraz tylko nie wiedział jak to dokładniej zrealizować ale chyba mu się to świetnie udaje.
Co update to lepszy(jedynie te mounty do mnie nie przemawiają ale mniejsza o to) a zresztą wiecie co musi mieć każde przedsięwzięcie aby wypaliło ? Musi mieć perspektywy na przyszłość a czym by była każda gra bez tego ? Zapewne niczym.W
szystko na tym zasranym świecie musi się rozwijać,to coś takiego jak oglądałem taki program że kiedyś tam mają do samochodów wprowadzić coś takiego że same będą jeździły,jedni powiedzą że zabiera to przyjemność z jazdy a inni że ułatwia życie,każdy inaczej to oceni.
To tylko moje zdanie ale kto by mnie tam słuchał ;p
Mi się bardzo podoba aż miło patrzeć jak się ta gra rozwija :)

ps.@drinek - A o co ci chodziło z tym "sztucznym respektem" ? bo nie wiem do końca :)

A na koniec dodam że klimatu nie zrąbał Cipsoft tylko wy tak wy drodzy gracze(no może nie wszyscy).No bo może i można iść na exp samemu bo teraz już to nie robi problemu ale nie lepiej iść z kolegami ? I to powinno wam dać do myślenia.