Pokaż pełną wersje : Kulinaria
Przepis na biszkopt
Cześć, dzisiaj u mojej babci jadłem super biszkopt, wziełem od niej przepis i chce się nim z wami podzielić. Mianowacie:
5 jajek
1/2 szkanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
4 łyżki wody
proszek do pieczenia
Najpierw ubijamy piane z białek, potem dodajemy cukier, żółtka i mąki z proszkiem do pieczenia.
Mówie wam Pyszne!
[edited by MayGyver]
w tym temacie bedzie prowadzona dyskusja na temat potraw, przepisow oraz ich konsumpcji
posty niepselniajace wymogow beda kasowane
Dzięki Oxy, właśnie szukałem przepisu na podobne ciasto, ale nie mogłem znaleźć. Już wiem jaki jutro będę miał deser.
Dzieki wielkie z ten przepis!!! Biszkopt jest bardzo trudny w przygotowaniu a chcialem go od tak dawna zrobic!!! Super temat!! Oby bylo takich wiecej!! Dzieki tobie wkoncu zjem sobie biszkopt =]
A oto co ja ci powiem:
Kolo mojego domu otworzyli pizzerie. Duza pizza o srednicy 45cm kosztuje od 11zl!!!!! Wiec se tam polazlem i zamowilem pizze. Patrze a tam kucharze kreca pizze w powietrzuu. Poprostu ja podrzucaja :D No i se kupilem ta pizze (dostalem 2 sosy gratis) i poszedlem do domu. I otworzylem pudelko. I ja zjadlem =] Najadlem sie ze hohoho.. kool.
Ja lubię wypasienie zimny koktajl (nie na zime :D)
Przepis? Dziecinnie prosty!!
Lody(:P)najlepiej CZEKOLADOWE I WANILIOWE (po 2 galki)
mleczko :D:D
BANanek :D:D
Jeszcze pasuje dodac łyżkę dobrego kakao :D
Wszystko dajemy do jednego naczynia, i... miksujemy !!!!!!!!!
Podawać w dużych szklankach !!
Bon Appetit :P:P:P:P:P:P:P
Adolphus Elbragol
17-01-2005, 22:55
@up: fajne, wyprobuje, jak tylko skonczy sie a pieprzona zimo-wiosna a zacznie sie lato. =/
Wlasnie staram sie wyciagnac od Sl wyzszych przepis na Makaron Pesto. Jak sie uda to zedytuje post.
Dobra, wychodzę na przeciw oczekiwaniom i zamieszczam przepis na Fryyyyyyyyyyyyy....TKIIIIIIIIIIIIIIIIII!!!(tak właśnie na frytki)
Potrzeba:
Ziemniaki(ile kartofli tyle frytek)
Sól kamienna(1 kilo starczy)
Ketchup/Sos pomidorowy/musztarda/itd (cokolwiek do frytek)
Nóż, talerze, takie tam bzdety
Ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy na równe sześciany(około 4 cm grubości i ze 20 długości). Posolić je bardzo mało, i wybrać jedną z dwóch wersji:
Dietetyczna:
Podgrzewamy frytki w piekarniku bądź też mikrofali, piekąc w temepraturze 200 stopni Celcjusza przez około 6 minut.
Normalna
Na patelni z tłuszczem. Aż się upieką.
Potem nakładamy na talerz, po czym polewamy ketchupem/itd
I zjadamy... Całośc trwa około 15 minut.
Tibiańczyk
18-01-2005, 21:03
Bardzo se lubie czasami zjesc czasami pare naleśniczków z dzemem i podaje przepis na jakies 10 nalesnikow
Co nam bedzie potrzebne:
pol litra mleka
pol litra wody mineralnej gazowanej
szczypta soli
3 jajka
1 łyżka oleju
mąki tyle, żeby ciasto było konsystencji gęstej śmietany (GĘSTEJ)
dżem
Wszystkie skladniki razem wymieszać (bez dzemu). Kładziemy na rozgrzaną patelnię i w gotowe wsuwamy dżem.
Życze smacznegohttp://tibia.pl/forum/images/smilies/smile.gif
Gesundheit
18-01-2005, 22:23
Potrzebne będą:
-Swieży kabanos
-Świeżutka bułeczka (dupka eq krojówka)
-Ketcup Helman's
Bierzemy bułke nacinamy na nią dół nożem i wkładam ykabanosa do niej całość, polewamy ketchupem To wszystko LOOL :()
Ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy na równe sześciany(około 4 cm grubości i ze 20 długości).
Rozumiem, że chodziło Ci o prostopadłościany ;)
ps. frytki wymiekają przy smażonych ziemniakach... :>
ryba w ziołach :]
bierzemy jaką kolwiek rybę (może być nawt taka pływająca przy dnie i tak nie będzie czuć mułu)[oczywiście musi być gotowa do smarzenia i utarzana w mące xD]
rozbijamy na tależu jajko, tarzamy rybkę w jajku, potem rozgrzewamy olej na patelni (najlepiej żeby było ok. 1cm głębokości)
po tarzaniu ryby w jajku tarzamy w koperku i smażymy, nie wiem jak to się nazywa ale moja mama mówi że trzeba ją zdiąć jak będzie "złota"
pozdrownia i smacznego
Ta, Talarki z solą, cebulką i masłem wymiatają:] Też lubię, ale FRYTKI przede wszystkim...I Jeszcze jedno, PREMANENTNIE, czepiasz się SZCZEGÓŁÓW:P
I Jeszcze jedno, PREMANENTNIE, czepiasz się SZCZEGÓŁÓW:P
No ba... zawsze i wszędzie ;)
Ale mój przepis na smażone ziemniaczki jest nieco inny:
Ziemniaki obieramy ze skórki i gotujemy aż będą miękkie/prawie miękkie.
Rozgrzewamy olej na patelni.
Ugotowane ziemniaki kroimy na kawałki.
Smażymy na patelni obficie posypując przyprawą do ziemniaków (dostępna w różnych wariantach... a nawet nieźle sprawuje się przyprawa do kurczaka ;)).
Jak się przyrumienią, zdejmujemy na talerz i.... jemy ;)
Mniam
Dr. Omader
19-01-2005, 22:40
Ty to sie Vanessa nie znasz, teraz to sie robi frytki trojkatne! Taka nowa ziomalska moda. ;)
Co do ziemniaczkow to wiadomo ze ownuja na kazdej linii ;)
Smażymy na patelni obficie posypując przyprawą do ziemniaków (dostępna w różnych wariantach... a nawet nieźle sprawuje się przyprawa do kurczaka ).
Bede musial sprawdzic z ta przyprawa do kurczaka, brzmi zachecajaco :P
Jedna osoba o wyjatkowo dobrym smaku twierdzi ze robie bardzo dobre smazone ziemniaki...
Trzeba sie zebrac na jakims zlocie kucharzy i wymienic sekretami smazonych ziemniakow :P
A wiecie jak zrobić wspaniały karmel chodźby do kanapek?
Bardzo łatwo:
Przygotuj: Kostkę masła, mleko, 1/4 szklanki mąki, cukier, orzechy, tabliczke czekolady, garnek, ubijaczkę i tarkę.
~Na początku bierzesz dosyć dużo orzechów włoskich i trzesz je na tarce aż będzie na 1/3 twojego garnka, muszą być bardzo małe puszyste kawałeczki.
Orzechów musi być więcej niż zawartości garnka!
~Następnie wrzucasz cukier, mleko, 1/3 szklanki wody, masło, i czkoladę i mieszasz przez jakiś czas, aż będzie gęste.
~Dodajesz orzechy do twojej "papki" i gotujesz mieszając
~Po pewnym czasie poczujesz karmelową woń, to znak, że jest już gotowe.
Smacznego!
Btw: Od frytek i talarków i tak wole Piere ziemniaczane (nie wiem jak sie to pisze).
AzuranskiRookstayerXL
29-04-2009, 20:16
Pieczeń z archeologa -.-
Chatka Baby Jagi - ciasto-hit z lat 80. ;)
<3
Maldoryz
29-04-2009, 20:34
Oxygane, to ty jeszcze żyjesz? : OOOO
AnonimowyPowrot
29-04-2009, 20:44
Oxygane, to ty jeszcze żyjesz? : OOOO
Nie, został zjedzony :cup: :cup: :cup:
Dzieki wielkie z ten przepis!!! Biszkopt jest bardzo trudny w przygotowaniu a chcialem go od tak dawna zrobic!!! Super temat!! Oby bylo takich wiecej!! Dzieki tobie wkoncu zjem sobie biszkopt =]
A oto co ja ci powiem:
Kolo mojego domu otworzyli pizzerie. Duza pizza o srednicy 45cm kosztuje od 11zl!!!!! Wiec se tam polazlem i zamowilem pizze. Patrze a tam kucharze kreca pizze w powietrzuu. Poprostu ja podrzucaja :D No i se kupilem ta pizze (dostalem 2 sosy gratis) i poszedlem do domu. I otworzylem pudelko. I ja zjadlem =] Najadlem sie ze hohoho.. kool.
haha ale ten post i tak wymiata. HAHA
piternet
30-04-2009, 19:29
haha ale ten post i tak wymiata. HAHA
Dokładnie ^^ Oxygane ożył :O Ale odświeżyć to już co nie miał :D
Dr.Unknown
30-04-2009, 21:04
Jak się robi jajecznicę?
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.