PDA

Pokaż pełną wersje : Szkodaliwa?? o.O

Kamilllllls
19-01-2005, 01:14
Czy Tibia jest szkoldiwa??A dokladniej power gamming.Tzn. juz nie chodzi mi o to, czy mozna sie uzaleznic itp.Chodzi mi o to, czy granie komputerem przez tyle godzin dziennie moze zle wplynac na nasze zdrowie.Jesli tak, jakie moga byc nastepstwa, tych nieprzespanych nocek, spedzonych na expieniu. :p Byc moze wiele osob moze sobie z tego nie zdawac sprawy...trzeba ich uswiadomic!! :p

Hengar
19-01-2005, 01:19
Zle oceny w szkole?

i00n
19-01-2005, 01:40
Stary zero uszczerbkow na zdrowiu :] no przynajmniej u mnie, a gram srednio 8-16h / 7 dni w tygodniu od ponad 6 lat (i nie zartuje).

MayGyver
19-01-2005, 11:03
tak
korzystanie z komputera przez dlugi czas moze spowodawac uszzebek na zdrowiu

1 oczy
zbyt jasny badz ciemny monitor zmusza do wysilku nasze oczy przez co moze pogorszyc sie wzrok
u osob posiadajacyh wade wzroku minus (-) wada moze sie poglebic
u osob posiadajacyh wade plus (+) wada moze sie zmniejszyc ale takze moze nastapic zmiana wady na minus

2 promieniowanie elektromagnetyczne jest niezdrowe
mozna to porownac do kuchenki mikrofalowej - jesli zbyt duzo promieniowania to sie ugotujesz
lekko przesadzony przyklad jednakze dlugi czas dzialania takiego promieniowania mozne spowodowac zle samopoczucie, zwiekszone ryzyko nowotworu do utraty plodnosci wlacznie

3 jonizacja powietrza
ekran monitora jest naladowany ladunkiem elektrostatycznym
powoduje on jonizacje powietrza w wyniku czego powstaja jony
sa one bardzo niezdrowe dla ludzkiego ciala dlatego przed pojsciem spac nalezy wywietrzyc pokoj, wktorym jest uzywany komputer

ww skutki tycza sie monitorow CRT (tych ze szklanym ekranem jak telewizor)
w przypadku monitorow LCD pozostaje glownie 1 i 2 skutek
z tym ze ten 2 w duzo mniejszym stopniu

teoretycznie zalecic mozna korzystanie tylko z monitorow LCD jako zdrowszych
jednakze cena dobrej jakosci monitora jest wysoka i w miare mozliwosci ograniczajmy czas "przesiadywania" przed komputerem

dodatkowo jesli korzystamy w nocy z komputera wazne jest aby nie bylo calkowitej ciemnosci - zalecam wlaczenie nocnej, niezbyt jasnej lampki w poblizu monitora (ale nie za nim) - oczy wytrzymaja dluzej