zaloguj się

Pokaż pełną wersje : DotA 2

Lord Dreathan
07-08-2011, 02:27
Ktos sie na to napala tak jak ja?

Btw. jak ktos nie jest na bierzaco to:
- dota 2 bedzie oficjalnie pokazana na gamescom w niemczech
- na gamescom odbedize sie turniej dota 2 ze streamem HD
- icefrog pracuje dla valve
- ma to byc w zasadzie wierna kopia doty, z paroma minor fixami
- tej jesieni ruszaja "na wielka skale" beta testy, moze warto dodac dota 2 do wishlisty na steam? ( juz mozna)

Za 1 miejsce na turnieju dota 2 ( gra ktora jeszcze nawet nie wyszla:O) jest 1 MLN $. To nie jest prize pool, tylko nagroda za 1 miejsce. OMG

Rybzor
07-08-2011, 02:39
Tia, ta nagroda mnie rozjebaua :3

CytrynowySorbet
07-08-2011, 11:02
Valve nieświadomie zwiększył popyt na majtki dziecięce, bo ta nagroda spowodowała, ze masa 15letnich chłopców posikała się z podekscytowania w gacie. Z tego co czytałem, to masa osób uważa, że Dota2 będzie sukcesem, bo Valve daje 1 mln. Nie wiem gdzie tacy kretyni się rodzą, pewnie w Polsce :(
Nagroda fajna, ale nie podoba mi się jej wysokość. Jeszcze parę takich akcji, i gry komputerowe zaczną się kojarzyć z pracą. 1 milion za wygranie w jakimś turnieju? Litości...

Swoją drogą aż dziwi mnie, że nie ma pytania "Czy Dota2 zabije LoLa?", bo o tym również 15latki gaworzą. Ale to plus. A o Docie2... za dużo hype'u o niej, jak na mój gust. Takie sytuacje zazwyczaj źle wróżą przyszłym grom, oczywiście Docie to nie grozi, ale nie zdziwiłbym się, jeśli zainteresowanie miałaby o wiele mniejsze, niż się "zapowiada".

Rybzor
07-08-2011, 11:47
Nie zabije LoLa, ale na pewno odbierze mu część userów.

A co do nagrody, to pełni ona głównie funkcję promującą grę i nie wiedzę w tym nic dziwnego. Tak po prostu działa marketing. Chcesz rozgłosu? Zrób turniej z wysoką wygraną. Pula = prestiż. Teksty typu "LOLOL TO JUSZNIEDUGO BENDZIE MOJA DRUGA PRACA" są śmiechoffe.

Pandabear
07-08-2011, 11:50
Mam nadzieję,że nie zabierze części userów z lola(14 latką podziekuję już na bnecie).

Jak dla mnie - must have.

_WrD_
07-08-2011, 13:22
Niedługo, wraz z zakupem nowego kompa, zestaw moich gier-online-w-które-aktualnie-gram zmieni się z LoLa i GW na DOTA2 i GW2 :)

Yoh Asakura
07-08-2011, 13:49
Ale w docie tez będziesz uchodził za unranked scruba :(

CytrynowySorbet
07-08-2011, 13:51
Dziwią mnie komentarze "przenoszę się z LoLa na Dote". Przecież te gry sporo się od siebie różnią. To tak, jakby powiedzieć "Przenoszę się z Tibii na WoWa, jak wyjdzie nowy dodatek". Przecież można równie dobrze grać w to i to.

Pandabear
07-08-2011, 15:17
Dziwią mnie komentarze "przenoszę się z LoLa na Dote". Przecież te gry sporo się od siebie różnią. To tak, jakby powiedzieć "Przenoszę się z Tibii na WoWa, jak wyjdzie nowy dodatek". Przecież można równie dobrze grać w to i to.

No właśnie nie wiem jak MOŻNA grać w lol'a. Sam grałem w to rok tylko dlatego,że moi rl'e grali. Gra jest za prosta etc. itd. itp.

Jeśli lol miał być robiony na podobieństwo doty to na staraniach się skończyło(jakieś trawy gdzie się chowasz wtf).

Yoh Asakura
07-08-2011, 15:34
Akurat bush jest świetny. A LoL wcale nie jest prosty.

Pandabear
07-08-2011, 15:55
Szanuje Twoje zdanie ale jak coś może być lepsze od własnego ingerowania w mapę i kształtowania własnych ścieżek?! W docie masz miliardy opcji za przeproszeniem spier^&^lenia a w lolu krzaki-> tp-> u mad?

Zresztą nie róbmy offtopu, to temat o docie 2 a swoje smutki i żale mogę wylewać w temacie o lolu ale tego nie zrobię bo i tak mi szkoda ludzi grających w to >.> Polecam dotke na w3 a potem dote 2(jeśli będzie dobra). Lol za prosty.

Yoh Asakura
07-08-2011, 16:20
Innymi słowy, nie umiesz grać w LoLa, nigdy nie grałeś na wyższym poziomie niż słaby.

W dupie byłeś, gówno widziałeś, żegnam.

CytrynowySorbet
07-08-2011, 16:46
Przepraszam za offtop, wiem, że to nie ma nic do doty, ale...

No właśnie nie wiem jak MOŻNA grać w lol'a. Sam grałem w to rok tylko dlatego,że moi rl'e grali. Gra jest za prosta etc. itd. itp.

Nie wiem jak możesz mówić, że ta gra jest za prosta, skoro w każdej kolejnej grze poziom trudności będzie inny - są przecież inni gracze, inni championi. A w głównej mierze to się składa na poziom trudności. No, chyba, że grałeś tylko CO-OP vs AI.

Odnoszę wrażenie, że większość ludzi opiera swoją opinię o docie tylko na podstawie dwóch czynników:
1. PRZECIEŻ TO DOTA!!!!
2. PRZECIEŻ TO VALVE!!!!

nic bardziej błędnego. Ale docie dobrze życzę, bo możliwe, że dzięki niej więcej ludzi będzie grało w gry typu dota i lol, a to ogólna korzyść.

Pandabear
07-08-2011, 16:50
Innymi słowy, nie umiesz grać w LoLa, nigdy nie grałeś na wyższym poziomie niż słaby.

W dupie byłeś, gówno widziałeś, żegnam.

Jak na Ciebie to i tak dobre argumenty ;D

_WrD_
07-08-2011, 17:06
@Pandabear
Zarzucasz LoLowi to, że jest prosty i niezłożony, a sam grasz w Tibię - to tłumaczy wszystko, podziękujemy ci :)

@Yoh
Nie udowadniaj po raz kolejny, jakim jesteś debilem, pl0x. Unranked scrub? Sam wbijałeś 1300 w sto lat, ja po prostu nie gram rankedów, a brak skilla możesz zarzucać swojej matce.

Yoh Asakura
07-08-2011, 17:38
1300 w sto lat jest lepsze niż być poniżej 1200 po 100 latach :D

Pandabear
07-08-2011, 18:39
@Pandabear
Zarzucasz LoLowi to, że jest prosty i niezłożony, a sam grasz w Tibię - to tłumaczy wszystko, podziękujemy ci :)

@Yoh
Nie udowadniaj po raz kolejny, jakim jesteś debilem, pl0x. Unranked scrub? Sam wbijałeś 1300 w sto lat, ja po prostu nie gram rankedów, a brak skilla możesz zarzucać swojej matce.

To forum o tibii XDDDDD Dojebałeś ładnie :)

ruszek
07-08-2011, 20:34
Fryta, kocham cię ale teraz zajebałeś, bo to forum o tibii, ale temat o docie :/

Kupie na 394839489 %, ale lola nie zostawie! Nigdy!

Luker's
08-08-2011, 00:37
Muszę bo nie wyrobie... Kolego. Ja to bardzo rzadko robię ale z Yoshem się zgadzam. Chodzi wolał bym to inaczej sprecyzować niż on to sprecyzował.

Grasz rok i mówisz że gra jest prosta? Ty chyba practisy i co-op to 95% twej gry... Sorry ale... cała mechanika grania jest skomplikowana... to nie tylko tępe bicie miniona -> bicie bohatera -> wieże -> główny... Na serio. Yosh mówił nie grałeś na wyższym poziomie wtajemniczenia wiec nie mów że gra jest łatwa.

A co do doty to ja też się trochę napaliłem na tą grę ale nie wiem co by to musiał zrobić by mnie od lola wygonić.

_WrD_
08-08-2011, 15:36
1300 w sto lat jest lepsze niż być poniżej 1200 po 100 latach :D
Widzę, że nie rozumiesz po polsku - pisałem już, że nie gram rankedów, a ty nadal utrzymujesz przy swoim. Zobacz sobie na moim koncie, top rating miałem ~1280 i to w tydzień grając tylko Eve, a ty wbijałeś to w zyliony lat. Potem trolle a'la AD Maokai przegrywali mi gry, i skończyłem granie rankingowe. Ich poziom jest niższy od normali na 10 levelu.
To forum o tibii XDDDDD Dojebałeś ładnie :)
No kurwa, 99% użytkowników na tym podforum nie gra w Tibię odkąd skończyli podstawówkę :) Nie zjeżdżam cię za samo to, że grasz w Tibię, ale za to, że grasz w Tibię i nazywasz LoL-a grą prostą. A to już jest śmieszne do potęgi.

Yoh Asakura
08-08-2011, 16:08
Grałeś Eve kiedy był na nią boom, bo SorakaBot aka Blacksteal wymyślił dla niej build pod AD i na dodatek junglował :D
Grając na 1200 taka Evką to nie był żaden problem zdobyć trochę ratingu, nawet plagiator kamalol wyszedł evką na bodajże 1700 :D

Ja z 900 na 1300 wyszedłem ze 100% win ratio Malzem, kiedy był uważany za słaby pick i we wszystkich tier listach był w 3 albo 4 tierze.

Poza tym, twoje argumenty są żałosne, to że w jednej grze miałeś Maokaia pod AD (ja miałem zylion Ashe, MFek i Ezrealów z manamune i jakoś potrafiłem wygrać takie gry) nie znaczy, że taka jest reguła na rankedach. Jak jesteś dobry, to się wybijesz, ja mając 200 winów szalałem na rankach, spadłem na 900 i nie miałem żadnych, absolutnie żadnych problemów, żeby wyjść z tego ratingu i wbić na 1600.

Ty jesteś po prostu słaby. Grasz same normale i narzekasz na denny poziom, na rankach nie zagrasz, bo tam poziom też jest, rzekomo, denny, ale skoro nie potrafisz wygrywać gier na 1100-1200, to kim jesteś, jeśli nie low elo scrubem?

Ja koledze znerfionym Twitchem wyszedłem z 1100 na 1300 bez absolutnie żadnych problemów, nawet mając kompletnych debili w teamie. Potem się znudziło, bo twitch to syf i wróciłem do gry na swoim koncie.

Marchewki
08-08-2011, 16:21
Tekst z Gamecorner.pl
Drużynę grającą w DotA 1/StarCrafta2/Warcrafta 3. Nadal wydaje się Wam, że ten jeden milion w turnieju DOTA 2 to dużo?

Jak donosi RPS, spekulacje narosłe wokół transakcji mówią, że Sicong Wang, dyrektor Wanda Enterprises, wykupił drużynę Catastrophic Cruel Memories za 40.000.000 yuanów, czyli 6,2 mln dolarów, czyli jakieś 17,5 mln złotych.

Skąd ten ruch? Być może w tym, że zespół Invictus Gaming (owe dawne CCM) będzie brał udział w turnieju DOTA 2 i ma nadzieję wygrać główną nagrodę. Najwidoczniej pan Wang widzi w tych Chińczykach żyłę złota i żywi nadzieję, że inwestycja zwróci się po paru meczach.

Ech, a kiedyś Porsche na Quakeconie robiło na wszystkich wrażenie...

to dopiero trzeba mieć nasrane xD

_WrD_
09-08-2011, 00:27
@9-latek aka joh
Gdybym chciał, wybiłbym się grając choćby tylko Cassiopeią i wszedł na takie elo, na jakie zasługuję. Ale ja po prostu NIE GRAM rankedów. Po prostu tego nie robię :)

Yoh Asakura
09-08-2011, 01:18
Ale ty zasługujesz na swoje unranked :D

Gangrel
09-08-2011, 01:53
Koniec flame'u o LoLu, z lenistwa was nie powarnuje, ale to ostatni raz. Jak chcecie się o to kłócić, to w temacie LoL'a, albo najlepiej na PW.

Lord Dreathan
16-08-2011, 20:40
http://dota2.com/tournaments/international/

Zapisy do bety dota2.

Dla tych co nie widizeli.

http://www.youtube.com/watch?v=-cSFPIwMEq4&feature=autoshare trailer dota2.

_WrD_
17-08-2011, 02:40
Trailer fajny, ale jego styl graficzny niezbyt mi się podobał. Mam nadzieję że gra będzie wyglądała mniej plastikowo.

Rybzor
18-08-2011, 03:24
Strasznie zawiodłem się na DoTA2.

Spodziewałem się czegoś zupełnie innego, świeżego, o wysokim standardzie, z fajnymi pomysłami. Zobaczyłem klon HoNa i DoTy na silniku warcrafto-podobnym z tą samą mechaniką, stylistyką i systemem rozgrywki. Niech ktoś mi poda czym to się tak bardzo różni od HoNa przez co miałbym w to zagrać, a dostanie buziaka ;;. Nie dziwię się, że nie pokazali wcześniej tej gry. Gdyby to zrobili, każdy przekonał by się, że nie warto się nią interesować, bo to zamiast rewolucyjnego tytułu, kolejny nędzny klon. Nie wiem czy ten cały turniej i nagroda przyćmi nędze DoTA2.

Reasumując: LoL >>> DoTA2, na chwilę obecną. A szkoda.

CytrynowySorbet
18-08-2011, 09:56
Trochę z ciekawości oglądałem wczoraj kawałek streamu i jedno wiem na pewno - ta gra mi do gustu nie przypadnie. 10 minutowe picki to jakiś żart. Komentatorzy byli kompletnie do d*py. Styl graficzny też do mnie nie przemawia.

Wszyscy tak się ekscytują tą Dotą, ale, sam nie wiem... ja tam nie zauważyłem absolutnie nic innowacyjnego, świeżego, fajnego... ot, kolejna gra z jakiegoś gatunku.

_WrD_
18-08-2011, 10:46
@Ryba
To nie jest DoTA2 , ale DOTA 2. To już nie jest skrót, ale nazwa gry. DOTA 2. Po prostu.

Oglądając streamy nic w tym aż tak fajnego nie widzę, ale trzeba zagrać by ocenić grę, więc się nie wypowiadam.

CNRDG
28-08-2011, 05:56
10 minutowe picki to żart? :DDDD Sam jesteś żart, twoja wiedza na tematy doty równa się zeru, więc daruj sobie takie pro wywody o czymś o czym nie masz pojęcia :DD Sorry ale to wasze lolowe bezmózgowie w tematach/filmach doty już się zaczyna robić nudne... "OMG PICKI 10MIN WTF" "OMG WHY ARE THEY KILLING THEIR OWN CREEPS? WTF" etc.

DOTA 2 jest dokładnie tym samym co dota, w skali 1:1; ci sami bohaterowie z tymi samymi umiejętnościami, itemy te same etc. Usprawniono kilka rzeczy na które nie pozwalał engine wc3 oraz podrasowano grafikę. Ta gra nie miała być żadnym elo joł roz*****szem tylko godnym następcą doty, tworzona głównie dla tej właśnie społeczności, więc skończcie swoje pierdoły że to nie jest żaden ultra new shit. Dlaczego ktoś miałby grać w dota 2 zamiast hona/lola/innych kopii? Z tego samego powodu dla którego gra się w dota, bo jest po prostu lepsza i bardziej competitive.

Aha a taki turniej LAN jak na gamescomie to będzie organizowany co roku z co najmniej taką samą pulą, więc pozdro dla misiaków z lola xD

+ DOTA 2 dopiero wchodzi w fazę beta, valve uruchomiło stronę gdzie można ocenić wygląd każdego hero + każdego skilla + UI i elementów grafiki, z pewnością finalny produkt będzie wyglądał zupełnie inaczej :)

I czy możecie raz i na zawsze zakodować sobie w swoich główkach że to hony/ole są kopią doty a nie na odwrót? I nie martwcie się o to że gra zdechnie, generalnie to cały fanbase dota przejdzie na dota2, zresztą dota2 wygrała IGN ppl choice award dla najlepszej gry pokazanej na gamescomie.

Pro plejerzy którzy brali udział w The International powiedzieli że DOTA 2 wgniecie e-sport oraz że jest to najlepsza gra pośród tego gatunku, wielu z nich także pogrywa w LoLa więc są to opinie neutralne ;p

Generalnie to bym tego nie pisał gdybym nie zamulał w pracy...

~Pro gracz defense of the ancients & lol hater

Knight Patryk
28-08-2011, 10:44
szczerze mowiac nie obchodza mnie twoje "prorocze" teorie, ale LoL to nie jest kopia doty.kthxbai

Rybzor
28-08-2011, 22:16
Pro plejerzy którzy brali udział w The International powiedzieli że DOTA 2 wgniecie e-sport oraz że jest to najlepsza gra pośród tego gatunku, wielu z nich także pogrywa w LoLa więc są to opinie neutralne ;p

Ta, tak neutralne jak twoja.

Twojego posta można zamknąć w słowach "fanboy protection" i umieścić go głęboko w dupie, bo nie ma żadnej wartości merytorycznej. Szczerze mówiąc, to nawet nie opłaca się go czytać, a zrobiłem to tylko z ciekawości jak bardzo jesteś głupi.

tylko godnym następcą doty, tworzona głównie dla tej właśnie społeczności,
Nikt poważny (a Valve jest poważną firmą) nie tworzy gry tylko dla określonej społeczności. Byłby wtedy takim debilem, jak ludzie którzy piszą takie rzeczy.

P.S. Dota 2 jest słaba.

kołbaś
02-09-2011, 01:30
szczerze mowiac nie obchodza mnie twoje "prorocze" teorie, ale LoL to nie jest kopia doty.kthxbai

hahahahahh LoL ni jest kopia doty ? Smieszny jestes, gdyby nie dota to LoL nigdy by nie powstal.

Yoh Asakura
02-09-2011, 02:31
A Gdyby Nie SŁoŃce, Nie ByŁoby Życia, Życie To Kopia SŁoŃca? OdkryliŚmy Sens Życia - Żyjemy Po To, Żeby ŚwieciĆ

Knight Patryk
02-09-2011, 15:28
A Gdyby Nie SŁoŃce, Nie ByŁoby Życia, Życie To Kopia SŁoŃca? OdkryliŚmy Sens Życia - Żyjemy Po To, Żeby ŚwieciĆ
+1.
Bez twoich rodzicow bys tez nie zyl, i co jestes ich kopia?

Yoh Asakura
02-09-2011, 16:01
To akurat głupie, bo jakąś tam kopią ich genów :D

OOOOOOOOOOOOOOO

Knight Patryk
02-09-2011, 16:04
Wiem.LoL ma z Doty MOBA.My z rodzicow mamy geny itp ale nie jestesmy kopia, tylko jestesmy innym czlowiekiem.

_WrD_
02-09-2011, 16:15
Bzdury. LoL różni się od doty tylko niewielkimi szczegółami i wyglądem mapy. Założenie jest identyczne - masz postać, którą zaczynasz na poziomie 1, w trakcie gry powoli zdobywasz exp i kasę, by kupować itemy. Jest 5v5, takie same rozłożenie lane'ów i mapy, cel to zniszczyć główną budowlę w bazie wroga, po drodze niszcząc wieże i inne budynki. Ten sam bullshit. To samo w HoN i DOTA 2. Zresztą to temat o DOTA 2, więc wypie*dalać tutaj (http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=226565). Wiedziałem że zrobicie z tego tematu wojnę wszystkich MOBA. N/C

hahahahahh LoL ni jest kopia doty ? Smieszny jestes, gdyby nie dota to LoL nigdy by nie powstal.
+1
Mimo tego, że gram w LoL, przyznaje rację - to jest po prostu fakt. Wszelkie LoLe, HoNy i inne DOTY 2 to kopie oryginalnej doty. I te wasze filozoficzne teorie są śmiechu warte, bo jedno do drugiego się nie odnosi.

Knight Patryk
02-09-2011, 16:55
tfuj skil jest smiechu wart;[

CytrynowySorbet
02-09-2011, 18:26
10 minutowe picki to żart? :DDDD Sam jesteś żart, twoja wiedza na tematy doty równa się zeru, więc daruj sobie takie pro wywody o czymś o czym nie masz pojęcia :DD Sorry ale to wasze lolowe bezmózgowie w tematach/filmach doty już się zaczyna robić nudne... "OMG PICKI 10MIN WTF" "OMG WHY ARE THEY KILLING THEIR OWN CREEPS? WTF" etc.

DOTA 2 jest dokładnie tym samym co dota, w skali 1:1; ci sami bohaterowie z tymi samymi umiejętnościami, itemy te same etc. Usprawniono kilka rzeczy na które nie pozwalał engine wc3 oraz podrasowano grafikę. Ta gra nie miała być żadnym elo joł roz*****szem tylko godnym następcą doty, tworzona głównie dla tej właśnie społeczności, więc skończcie swoje pierdoły że to nie jest żaden ultra new shit. Dlaczego ktoś miałby grać w dota 2 zamiast hona/lola/innych kopii? Z tego samego powodu dla którego gra się w dota, bo jest po prostu lepsza i bardziej competitive.

Aha a taki turniej LAN jak na gamescomie to będzie organizowany co roku z co najmniej taką samą pulą, więc pozdro dla misiaków z lola xD

+ DOTA 2 dopiero wchodzi w fazę beta, valve uruchomiło stronę gdzie można ocenić wygląd każdego hero + każdego skilla + UI i elementów grafiki, z pewnością finalny produkt będzie wyglądał zupełnie inaczej :)

I czy możecie raz i na zawsze zakodować sobie w swoich główkach że to hony/ole są kopią doty a nie na odwrót? I nie martwcie się o to że gra zdechnie, generalnie to cały fanbase dota przejdzie na dota2, zresztą dota2 wygrała IGN ppl choice award dla najlepszej gry pokazanej na gamescomie.

Generalnie to bym tego nie pisał gdybym nie zamulał w pracy...

~Pro gracz defense of the ancients & lol hater

U vlad?

xaxaxa

Argen
08-09-2011, 04:52
No zgłosiłem się do bety już jakiś czas temu, w życiu nie czekałem z taką niecierpliwością na żadną grę (a studia tuż-tuż TT). Kupie bez względu na cenę i będe tyrał z moim teamem 24/7, najwyżej zostanę ninja. Btw, podobno mamy czekać do początku 2012, to prawda?! :(:(

janek@
08-09-2011, 17:44
Nienawidze gier sieciowych, które raz zarazem wydają nowe części. Potem będzie dot 3 4 56 645654654, żygam na samą myśl że ktoś mógłby mi usunąć konto, które robiłem z pół roku, bo "przykro nam, ale twoje konto zostało skasowane gdyż server został wyłączony".
Nienawidzę także tych, które kładą nacisk na "pierdoloną grafikę", mam podziurki w nosie jakihś wy***anych efektów na pół mapy, wystarczą mi inne gry, ja chce coś z "życiem" typu metin2 czy choćby taki lol. Bez przesady i kompatibilność powinna być na takim poziomie, abym mógł grać w totalne wojny 10 vs 10 z mobami na wystarczającym sprzęcie, a nie bym się przejmował pie****ymi fps'ami po 10-15.

Niedobrze mi się po prostu robi od tego trendu robienia z gier "filmów akcji", kiła mogiła.

Fail post.
Gdyby nie powstał warcraft 3 to nawet doty by nie było, a gdyby jej nie bylo to i tak ktoś wpadłby prędzej czy później na pomysł, aby z w3 zrobić sieciową gre.

Yoh Asakura
08-09-2011, 19:41
Hahaha, co za logika :D

Gdyby nie było w3, to i tak ktoś by wpadł na pomysł, żeby z w3 zrobić grę sieciową :D

ruszek
08-09-2011, 19:46
Gdyby nie powstał warcraft 3 to nawet doty by nie było, a gdyby jej nie bylo to i tak ktoś wpadłby prędzej czy później na pomysł, aby z w3 zrobić sieciową gre.

Fail yoh :/

_WrD_
08-09-2011, 21:19
ja chce coś z "życiem" typu metin2
Ja jebie, przez to jedno stwierdzenie spadłeś w moich oczach do zera, a cała twoja wypowiedź osiągnęła dla mnie status gówna, które należy ignorować.

janek@
09-09-2011, 12:46
Ja jebie, przez to jedno stwierdzenie spadłeś w moich oczach do zera, a cała twoja wypowiedź osiągnęła dla mnie status gówna, które należy ignorować.

To że komuś się nie podoba, że musi na wilkach misję robić 3 dni to już niestety nie moja wina. ;)

Metin był kiedyś śliczną grą, a jeszcze lepszą na prywatnych. Zwyczajne 5-6 mobilnych skilli, które mogłeś łączyć z ruchami postaci i ich unikać. Intersejs skrojony na maksa, fabuła tworzona przez graczy, cudne wojny, mechanika przebijająca wszystkie mmorpg. Nie wiem, co ci się w tej grze nie podoba, chyba to że gra tam 90% 14 latków z polski, ale to trochę nie obiektywne określać gre z tej strony. Metin to bardzo fajna gra, ale rozwój postaci jest żenujący i to że bez grubego portfela się nie obejdzie. Ale wojny i pvp jak stały i nadal stoją na wysokim poziomie, to samo balans postaci i zwykłem mówić, że żadna masowa siciowa rpg nie dostarczyła mi tyle przyjemności z pvp jak metin. No chyba nie powiesz mi, że gra w której nawala się 20 vs 20 ludzi czy expiąc ty vs 100 potworów "nie ma życia"? ;p

_WrD_
09-09-2011, 12:50
A w WoW są bitwy 40v40, i co z tego? Metin to gówno jakich mało, zarówno pod względem mechanicznym jak i wizualnym (nie chodzi o grafikę, ale o design gry), a to wszystko zwieńcza community, o którym nawet pisać mi się nie chce. Zresztą to temat o Dota 2, więc stfu. Zdania o Metinie nie zmienię.

Lord Dreathan
21-11-2011, 10:39
I co chlopaki? Ktos dostal wlot do bety?
Nie powiem ze licze na szczescie, jak rok temu, kiedy to Rybzor napisal ze odda klucz do bety sc2;)

Yoh Asakura
26-11-2011, 16:36
Ja mam klucz do bety. Właśnie ściągam, pod wieczór odpalę i zobaczę, jak to wygląda w praktyce :P

Yoh Asakura
26-11-2011, 22:41
Zagrałem 2 gry w dotę i nie chcę grać w to więcej. Straszne gówno, niesamowicie toporne, strasznie nieprzejrzyste i powolne. Syf.

Pepeszka.
27-11-2011, 00:13
To tak jak jedynka.

[Fanboy lol mode on] Lol>Dota [Fanboy lol mode off]
Dota nie zabierze zbyt wielu ludzi lolowi. Na dote 2 rzucą się ludzie z jedynki i z Hona a tak to lol nadal bedzie najlepszy

Yoh Asakura
27-11-2011, 00:28
Oczywiście, że LoL > dota i to pod milionem względów.

Argen
27-11-2011, 15:36
I bet yoh nawet nie dostał bety i pisze to tylko, żeby potrollować : p

Yoh Asakura
27-11-2011, 15:54
Jak zacznie znowu działać, to ci wkleję screena.

Chabiorek
27-11-2011, 19:15
Yoh a nie masz do oddania jednego inva może ?

Yoh Asakura
27-11-2011, 20:30
Nie mam invów, bo zostałem invnięty ;p

_WrD_
27-11-2011, 20:37
On nie trolluje, bo Dota 2 naprawdę ssie. Dawno nie widziałem takiej topornej i nieintuicyjnej gry online. Możliwe że kwestia przyzwyczajenia, ale mnie beta nie przekonała do gry zupełnie. Zagram jeszcze w to po premierze, jak będzie trial albo coś, ale wątpię by tak duży aspekt gry został zmieniony. Zostaję przy LoL, sry.

Yoh Asakura
27-11-2011, 21:25
http://i42.tinypic.com/vxogft.jpg
krul doty

Argen
28-11-2011, 21:14
Te itemy wyglądają tak biednie w porównaniu do warcraftowych :f Btw. twój build do licha gniecie czaszkę :p

Yoh Asakura
02-12-2011, 16:03
Tak licza budują prawdziwi pro

Tompior
02-12-2011, 20:09
Boże, forum tibii zawładnięte przez fanatyków LoLa.

DotA2 jest w fazie beta więc wiadomo, że nie jest jeszcze idealna. Brakuje połowy bohaterów, interfejsu jakiegoś dobrego, optymalizacji kodu (a silnik source to największy syf jaki istnieje), itp. itd.

Ale ludzie, nie porównujcie LoLa do Doty. DotA jest oryginałem, najbardziej skillową grą moba jaką mamy obecnie na rynku.
Czym jest ten śmieszny cukierkowy LoL, w którym można chować się w trawie i nie można dobijać własnych creepów, a na grę wpływa build naszego summonera (ktoś ma wyższy lvl od nas, to z automatu ma nad nami przewagę - tak, wiem, że różnice lvla nie są duże pomiędzy graczami w 1 grze, ale jednak jakieś tam są). Dodatkowo jest mniej opcji wykazania się skillem, widać mana bary przeciwników i wszystko jest po prostu NOOB FRIENDLY.

Tak, to nie jest żadna tajemnica. Żeby być Bogiem doty to trzeba grać, grać i jeszcze raz grać. Trzeba poświęcić wiele godzin, na pewno o wiele więcej niż w LoLu, którego ogarnie nawet 10 letni gracz.
LoL zyskał popularność bo:

1. Jest łatwiejszy
2. Jest darmowy
3. Nie trzeba odpalać programów trzecich, żeby móc w niego pograć
4. Wydano mnóstwo szmalu na jego reklamę
5. Jest dobrą grą

Tak, LoL jest fajny i na pewno atrakcyjniejszy dla casualowych graczy, ale jednak DotA to DotA - skill w pełnej krasie.

BTW. Gram w betę od miesiąca, jak ktoś chce popykać to zapraszam.

Yoh Asakura
02-12-2011, 20:53
Tompior jaki bobek :D

Oczywiście, że LoL też jest skillowy. Całe jego piękny leży w małych detalach, których jakiś low nie jest w stanie dostrzec. Ale tak to jest, jak ktoś nigdy nie wybije się ponad przeciętność, utknie na poziomie, na którym jest otaczany przez graczy przeciętnych i nie ma większego pojęcia o tym, jak dynamiczna i wymagająca jest na wyższym poziomie. W LoLu właściwie jeden błąd w early może spieprzyć całą grę (pod warunkiem, że drużyna przeciwna nagle nie odda większości smoków i barona).

Dota wygląda tak - napchajmy masę nielogicznych i kompletnie niepotrzebnych utrudnień (wynikających być może z ograniczenia silnika [pierwsza część]) i twierdźmy, że to gra dla hardkorowców, którzy mają mega skilla. Z kolei League of Legends ma do siebie to, że jest przyjazne dla nowych graczy, co zachęca większą ilość ludzi do tego, żeby zagrać (a chyba o to chodzi, prawda? żeby gra przyciągała jak największa ilość graczy), ale jednocześnie za tą przyjaznością i różnymi 'uproszczeniami' w stosunku do doty kryje się masa rzeczy, które gracz lepszy potrafi mocno wykorzystać i przechylić nimi szalę zwycięstwa na swoją stronę.

Zazwyczaj twierdzenie, że LoL to gra, która nie wymaga skilla, pada od ludzi, którzy nie mogą osiągnąć sukcesu w tej grze ;)

Tak, to nie jest żadna tajemnica. Żeby być Bogiem doty to trzeba grać, grać i jeszcze raz grać. Trzeba poświęcić wiele godzin, na pewno o wiele więcej niż w LoLu, którego ogarnie nawet 10 letni gracz.
Haha, jeżeli przez ogarnięcie rozumiesz pojęcie podstawowych mechanizmów, to tak, podejrzewam, że przy odpowiednim nakładzie pracy przeciętnego 10 latka, który gra od dłuższego czasu, w dote też byś nauczył grać. Ale zwyczajnie pierdolisz głupoty twierdząc, że byle dzieciak może być 'pro', bo LoL to gra wymagająca pomyślunku, refleksu i przede wszystkim zmysłu taktycznego i bardzo dużej orientacji.

Zresztą, nie chce mi się więcej tłumaczyć, bo widać, że jesteś zapatrzony w dotę [tak jak ja w lola]. A w betę, jeśli chcesz, możemy kiedyś tam wieczorem zagrać ;p

Tompior
02-12-2011, 21:10
Grałem w LoLa kilka gier. Chciałem po prostu zobaczyć czym się tak ludzie zachwycają.
Oczywiście spodziewałem się, że na niskich lvlach grają słabi gracze, ale nie myślałem, że takie zwierzęta w ogóle potrafią komputer włączyć : D Ale nie skupiajmy się na skillu graczy, bo takowego na niskich poziomach nie mogłem uświadczyć.

Chodzi mi o same możliwości popisania się indywidualnym skillem. Nie podałeś żadnych konkretów, a ja nimi ciągle sypię:

1. Będąc solo na linii w jaki sposób możesz się wykazać? W docie masz lasthit + deny. W lolu nie ma deny'owania, zatem jedyne co można zrobić przeciwnikowi, to harrasowanie. W docie możesz mu dobić creepa, przez co ma mniej golda i mniej expa, a przy okazji musi poświęcić większą uwagę farmie i starać się walczyć o każdego creepa.
2. Nie tracisz kasy po śmierci. W LoLu zgon boli mniej, bo nie tracisz niczego oprócz expa i chwilowej farmy na linii. W docie trzeba często kupować na szybko, aby wydać kasę przed śmiercią.

Zatem proszę, powiedz mi w jaki sposób taki dobry gracz LoLa może się wykazać? Gdzie ukrywa się ten skill?

Vasth
02-12-2011, 21:17
Pamietam jaki byl szok gdy zszedlem z doty na lola. Niczym battle tanki na wc3. Czekam z niecierpliwoscia na dote 2 lub chociaz kluczyk. Jedna rzecz jaka nie podoba mi sie to design hero oraz itemow. Jestem zbyt przyzwyczajonych do tych z jedynki.

Yoh Asakura
02-12-2011, 21:23
Jak możesz się wykazać np. na solo topie? Na milion sposobów - czyszcząc wszystkie creepy, odcinając przeciwnika od creepów, umiejętne harassowanie, zoning od expa, szybkie pushowanie. Możesz też wziąć teleport i aktywnie udzielać się na innych liniach. Jest masa sposobów na zademonstrowanie tego, jak dobrym jest się graczem na solo linii. Ale najważniejszą sprawą jest po prostu jak najefektywniejsze farmienie.

Zresztą, granie bruiserem (który najcześciej jest na solo topie) nie jest jakoś szczególnie wymagająca, bo taka Irelia potrafi wskoczyć w cały team, zmusić 3 ludzi do spalenia summoneri + ulti i uciec używa zabijajać supporta/sqiushy carry. Wymagająca jest gra ranged ad carry, gdzie musisz kontrolować 5 przeciwników - ich ustawienie, swoje ustawienie względem nich, potencjalne gap closery, musisz trzymać focus itd. Oczywiście, najbardziej wymagające są takie postacie jak Ezreal - który ma właściwie jedynie skillshoty i żeby móc efektywnie nim grać, musisz umieć przewidywać ruch przeciwnika.

Generalnie ciężko jest powiedzieć, jak wyglądają skillowe zagrywki w LoLu. To po prostu wychodzi w praktyce - juke na low hp, z którego wychodzisz cało, umiejętne baitowanie, poke, itp. Ja grając Soną z jednym itemem (philo stone, na regen hp + many + gold/5) + buty byłem w stanie narzucić taki poke na Lee Sina w sytuacji 1 vs 1, że gość przegrał walkę i zginął. Jest masa detali decydujących o sukcesie. LoL to wbrew pozorom nie tylko spam QWER + right click w przypadku postaci AD. To bardzo często kalkulacja i wykorzystywanie możliwości. Gdybyś miał więcej cierpliwości i zagrał więcej gier, szczególnie na wyższym poziomie, zauważyłbyś to ;)

Widziałem jakieś filmiki na YT, gdzie jakiś high rated gracz HoNa i eks-dotowiec zaczał grać w LoLa - jego gameplay był tragiczny, nawet creepować nie potrafił :D

Argen
02-12-2011, 22:32
W końcu mam klucz do Dotki, 60 % instalacji i gram : DD W końcu! Tylko Syllabeara mi brakuje do pełni szczęścia.

@up

Problem w tym, że wszystko o czym piszesz, że wymaga skilla, w Docie jest wymagane na takim samym lub wyższym poziomie. A wielu elementów gameplayu z doty w lolu nie uświadczysz. Inna sprawa, to fakt, że w lolu focus idzie na inne partie rozgrywki i nie nazwałbym lola łatwiejszym - aspekt gry jest skierowany bardziej na teamplay i taktyczne ogranie niż na personalne umiejętności (w porównaniu do doty). Btw, kumple z osiedla w niedziele lecą do Korei na WCG reprezentować Polskę lololol.

sliver28luty
02-12-2011, 22:38
ciekawe jak wyglada mina mamy joha, ktora wchodzac do pokoju widzi syna, szczytującego podczas pisania postów na www.forum.tibia.pl

pewnie ponadprzeciętnie.

Yoh Asakura
02-12-2011, 22:45
Napisz do mnie z prawdziwego konta to pogadamy.

sliver28luty
02-12-2011, 22:51
Problem w tym, ze to jest prawdziwe konto. Drugi problem jest taki, ze nie mamy o czym pogadac.

Trzeci problem jest taki, ze ja tu trace czas, a twoja choroba psychiczna nadal postepuje.

Argen
02-12-2011, 22:58
Pamietam jaki byl szok gdy zszedlem z doty na lola. Niczym battle tanki na wc3. Czekam z niecierpliwoscia na dote 2 lub chociaz kluczyk. Jedna rzecz jaka nie podoba mi sie to design hero oraz itemow. Jestem zbyt przyzwyczajonych do tych z jedynki.

Btw, widzę, że mam do Ciebie podobne zdanie w wielu kwestiach. No i słuchasz Slahsa <3 Jeśli uda mi się zdobyć 2 keya to może Ci podeśle : p

ruszek
02-12-2011, 22:58
DotA 2 > LoL

Ktokolwiek zmienił nazwę jest wannabe trollem :<

Yoh Asakura
02-12-2011, 23:30
Tompior troll

--- Yoh Asakura dodał 7 minut i 30 sekund później ---

btw, wspominałem, że community w docie 2 jest absolutnie B-E-Z-N-A-D-Z-I-E-J-N-E?

Tompior
02-12-2011, 23:50
Wspomniałem już, że gracze LoL biorący udział w becie DotA 2 są najgorszymi graczami tej platformy?
Wchodzi taki do gry, bierze coś śmiesznego typu Sand King i leci solo mid. Do tego oczywiście na start złoży bracera i nic więcej, a kury ofc nie kupi. A potem gada na czacie, że jest pro w lola i mamy go słuchać.
Ok...

Co do community DotA2 - tworzą je gracze LoL, HoN, DotA zatem nie wiem dlaczego narzekasz ^^ W większości gier jest miło i spokojnie.
Dopóki w grze nie ma ruskich, którzy w 95% są botami, a w dodatku piszą tylko cyrylicą, to gra się nawet fajnie. W early becie (~500 graczy online) można było często trafić na światową czołówkę tej gry, ja np. grałem solo potm vs eg.Pajkatt jako storm. Albo wczoraj potm vs pudge, którym grał bone7 (reprezentant Rumunii).

Yoh Asakura
03-12-2011, 00:16
W każdej mojej dotychczasowej grze było 7-8 typowych brain deadów, którzy nie reagowali na nic i kompletnie nic nie potrafili + 2-3 graczy, którzy na nich żerowali. Zazwyczaj jest tak, że w którejś z drużyn jest jakaś wyróżniająca się postać, która idzie na mida, zgarnia first blooda, potem robi jakiś double killa na topie i takiej gry już nie wygrasz, bo ludzie nie potrafią nawet pisać na czacie. Trochę to przykre, bo chciałem dać szansę docie, zazwyczaj dobrze mi idzie na mojej linii (ostatnia gra jako vengeful spirit, first blood na bocie z kolegą + dalsze kille i sporo creepów denied), ale co z tego, skoro jakiś gośc grający tą żeńską wersja branda z LoLa po prostu co chwila zgarniał double kille na topie, bo grały tam jakieś boty. Może mam pecha do matchmakingu, ale naprawdę wszystkie moje gry do tej pory tak wyglądały.

Duch Niespokojny
03-12-2011, 00:22
Czym jest ten śmieszny cukierkowy LoL, w którym można chować się w trawie i nie można dobijać własnych creepów
Właśnie to dobijanie własnych creepów w Docie wydaje mi się kompletnym bezsensem.

Vasth
03-12-2011, 01:04
Właśnie to dobijanie własnych creepów w Docie wydaje mi się kompletnym bezsensem.

Jak dla mnie to jeden z atutow. W lolu zawsze masz pewnosc ze creepa dobijesz jezeli umiesz to robic. Tutaj sprawa sie troche komplikuje + denowanie wiezy czyli jedna z najwazniejszych spraw.

Btw, widzę, że mam do Ciebie podobne zdanie w wielu kwestiach. No i słuchasz Slahsa <3 Jeśli uda mi się zdobyć 2 keya to może Ci podeśle : p

Dzieki, zapamietam : P Bylbym bardzo wdzieczny.

Duch Niespokojny
03-12-2011, 01:50
Jak dla mnie to jeden z atutow. W lolu zawsze masz pewnosc ze creepa dobijesz jezeli umiesz to robic. Tutaj sprawa sie troche komplikuje + denowanie wiezy czyli jedna z najwazniejszych spraw.
Mam na myśli roleyplayowy punkt widzenia (strzelasz w plecy własnym oddziałom). No, ale fakt, kto by na to zwracał uwagę...

Yoh Asakura
03-12-2011, 02:05
Poza tym, logiczne jest to, że chcesz utrzymać swoje jednostki jak najdłużej przy życiu - to samo tyczy się struktur obronnych.

Wyobraź sobie oblężenie zamku, katapulta trafiła w wieżę i generał mówi: oh, wieża mocno oberwała, nie dajmy im satysfakcji ze zniszczenia jej, sami ją rozdupczmy!

Tompior
03-12-2011, 03:40
Ale to jest gra komputerowa, co wy tu szukacie jakiejś logiki?
W rzeczywistości nie strzela się własnemu w plecy, chce się go utrzymać jak najdłużej przy życiu?
W rzeczywistości to nie biega się laską w stringach i nie strzela magicznymi lodowymi strzałami w oddziały karłów w kapeluszach.

Rothes
03-12-2011, 10:27
To ile ta cała DotA 2 jest warta zweryfikują gracze. Z niecierpliwością czekam, aby zobaczyć jak kolejny HoN (no bo co ta produkcja wnosi nowego do gatunku względem oryginalnego moda do W3? chyba tylko najbrzydsze UI, jakie kiedykolwiek widziałem) odbiera graczy grze, która chociaż *próbuje* się rozwijać. W oryginalną dotę jak grałem z dobre sześć (?) lat temu, tak nie widzę, aby cokolwiek się w niej zmieniło do tego czasu. Co więcej, koleś dostaje szansę stworzenia gry pozbawionej ograniczeń wynikających z możliwości silnika W3 i tworzy... dokładnie to samo.

A Ty, Tompior, byłbyś łaskaw nie nadużywać swojej pozycji w tak dziecinny sposób.

Quezacoatl
03-12-2011, 10:37
@Tompior

A szkoda D:

Możesz też wziąć teleport i aktywnie udzielać się na innych liniach.
Albo mozesz grac Karthusem, i udzielac sie na wszystkich liniach bez teleportu... :p

W sumie licze na to ze dota2 odbierze LoLowi troche graczy. Glownie tych wannabe pro tryhardow. Zostanie tylko Yoh... XD

Tompior
03-12-2011, 13:23
To ile ta cała DotA 2 jest warta zweryfikują gracze. Z niecierpliwością czekam, aby zobaczyć jak kolejny HoN (no bo co ta produkcja wnosi nowego do gatunku względem oryginalnego moda do W3? chyba tylko najbrzydsze UI, jakie kiedykolwiek widziałem) odbiera graczy grze, która chociaż *próbuje* się rozwijać. W oryginalną dotę jak grałem z dobre sześć (?) lat temu, tak nie widzę, aby cokolwiek się w niej zmieniło do tego czasu. Co więcej, koleś dostaje szansę stworzenia gry pozbawionej ograniczeń wynikających z możliwości silnika W3 i tworzy... dokładnie to samo.

A Ty, Tompior, byłbyś łaskaw nie nadużywać swojej pozycji w tak dziecinny sposób.

Powiało grozą... Więcej luzu Rothes. Na forum siedzi obecnie 6 użytkowników, z czego 4 to moderatorzy, zatem chyba nie wywołałem jakiegoś kataklizmu.

Kolejny HoN? Nie, po prostu kolejna DotA (to HoN postanowił skopiować dotę praktycznie w 100% + zacząć dodawać herosów co 2 tygodnie).
W jaki sposób LoL się rozwija? Po prostu zrobili grę inną od Doty i taki stan rzeczy się utrzymuje. No chyba, że o czymś nie wiem i co jakiś czas wprowadzają jakieś innowacyjne zmiany.
Celem DotA2 było pozbycie się ograniczeń silnika wc3 i ten cel został osiągnięty. Co nowego można zrobić w docie, której koncepcja jako samej gry, jest bardzo prosta i żeby jej nie zniszczyć?
Nie chcemy mana barów, chcemy dobijać własne jednostki, nie chcemy systemu summonerów, chcemy tracić kasę przy śmierci.
Jedyne czego brakowało docie to samodzielny klient z możliwością reconnectu i bez ograniczeń archaicznego silnika, no i jakaś dobra reklama (tutaj też nie próżnują, bo zacząć od turnieju z główną nagrodą $1mln to nie byle co ^^).

Yoh Asakura
03-12-2011, 13:29
Ale to jest gra komputerowa, co wy tu szukacie jakiejś logiki?
W rzeczywistości nie strzela się własnemu w plecy, chce się go utrzymać jak najdłużej przy życiu?
W rzeczywistości to nie biega się laską w stringach i nie strzela magicznymi lodowymi strzałami w oddziały karłów w kapeluszach.
Ale ty nie rozumiesz tego, że nawet gdyby była możliwość castowania fireballi, to podstawowe zasady logiki nadal by obowiązywały i niszczenie własnych struktur i zabijanie własnych jednostek byłoby bezsensowne.

W jaki sposób LoL się rozwija? Po prostu zrobili grę inną od Doty i taki stan rzeczy się utrzymuje
Rozwój następuje chociażby przez dodanie nowego trybu gry.

/\
I to tylko jedne z nielicznych wad Doty 2, która jedzie po prostu na marce.

Celem DotA2 było pozbycie się ograniczeń silnika wc3 i ten cel został osiągnięty.
Ale po co eliminować te ograniczenia, skoro nie eksploatuje się nowych możliwości i kurczowo trzyma się rozwiązań, które wynikały z ograniczeń?

Arcan
03-12-2011, 13:39
Ale ty nie rozumiesz tego, że nawet gdyby była możliwość castowania fireballi, to podstawowe zasady logiki nadal by obowiązywały i niszczenie własnych struktur i zabijanie własnych jednostek byłoby bezsensowne.

Racja, to bardzo logiczne, że bohaterowie zmartwychwstają po śmierci, a świat jest kwadratowy. Zarówno w LoLu jak i w Docie.
To normalne element gameplaya. Gdybym chciał grę z naciskiem na realizm, pograłbym sobie w simsy.

Yoh Asakura
03-12-2011, 13:45
Nie świat, tylko pole bitwy, które jest częścią jakiegoś tam świata. Twój pokój podejrzewam, że też jest kwadratowy (albo prostokątny).

Poza tym, ty nadal nie rozumiesz, że nawet jeśli zostają dodane pewne elementy magii i science fiction, typu właśnie zmartwychwstanie po śmierci, rzucanie zaklęć itp, itd, to wcale nie oznacza, że ten świat ma być automatycznie pozbawiony zdrowego rozsądku i zasad logiki.

ruszek
03-12-2011, 13:46
Gdybym chciał grę z naciskiem na realizm, pograłbym sobie w simsy.

simsy.

?!

Kiedy Dota wyjdzie, wiadomo coś już?

Tompior
03-12-2011, 13:51
Ale po co eliminować te ograniczenia, skoro nie eksploatuje się nowych możliwości i kurczowo trzyma się rozwiązań, które wynikały z ograniczeń?

Między innymi po to, żeby nie mieć ograniczenia rozmiaru mapy. DotA zbliżała się już do granicy przewidzianej przez wc3 i nie dałoby się już później dodać żadnego bohatera, przedmiotu, itp. itd.
A czy się ich (tych rozwiązań) trzyma? Nie. W docie np. gdy weaver używał skilla skukuchi (niewidzialność + przyspieszenie) to nie wchodził w niego skill venomancera - poison nova. W DotA2 już nie ma takich ograniczeń, zatem skill działa normalnie.

I właśnie o takie zmiany chodziło wszystkim graczom.
I jeszcze raz pytam - jakich możliwości? Nie chcemy drugiego LoLa, tylko dotę.

Yoh Asakura
03-12-2011, 14:02
Innymi słowy, cała ta szopka z drugą częścią jest po to, żeby móc dodać parę bugfixów i strzepać na tym niezłą kasę.

Tompior
03-12-2011, 14:05
A LoL działa charytatywnie.

Druga część jest po to, żeby uwolnić się od programów trzecich. Jest po to, żeby stać się dobrą i medialną grą - bo jak komuś wytłumaczysz na szybko, że DotA to mapa do warcrafta 3 itp. itd.
Czy to naprawdę tak ciężko zrozumieć, że DotA sama w sobie była bardzo dobra, tylko potrzebowała lepszego interfejsu?

ruszek
03-12-2011, 14:15
A LoL działa charytatywnie.

Druga część jest po to, żeby uwolnić się od programów trzecich. Jest po to, żeby stać się dobrą i medialną grą - bo jak komuś wytłumaczysz na szybko, że DotA to mapa do warcrafta 3 itp. itd.
Czy to naprawdę tak ciężko zrozumieć, że DotA sama w sobie była bardzo dobra, tylko potrzebowała lepszego interfejsu?

No ta.

Nie ograniczaj się silnikiem warcrafta - zrób dokładnie tę samą grę.

Tompior
03-12-2011, 14:19
Czy wy w ogóle czytacie co ja piszę?

Nie jest taka sama, tylko ulepszona. I co wam to przeszkadza, że DotA 2 (o dziwo?) będzie podobna do DotA "1"? Lepiej gdyby była LoLem 2, co nie?

Społeczność DotA chciała taką samą grę, tylko bez ograniczeń silnikowych i z nowym interfejsem - i takie coś do tej pory dostaliśmy. Na ten stan rzeczy najwięcej narzekają LoLowcy, co jest dla mnie nielogiczne.

Yoh Asakura
03-12-2011, 14:32
Nazywanie tego "Dota 2" (co wskazuje na to, że to sequel, czyli coś innego) i dawanie ludziom dokładnie tego samego + naprawienie bugów i jakieś nowinki techniczne, jest po prostu głupie.

To tak jakby Black Isle wypuściło Baldursa 2 - ludzie rzuciliby się na to, sądząc, że to nowa historia itp, a dostaliby to samo, co w poprzedniej części, tyle tylko, że bez jakichś tam bugów i ograniczeń silnika.

Innymi słowy, Valve liczy głównie na kasę, jedzie na renomie starej Doty, nie robi niczego, żeby zaadresować ją i rozreklamować wśród nowego targetu. To po prostu kolejna nieszkodliwa pseudo konkurencja dla LoLa ;)

Rothes
03-12-2011, 14:34
To ja dalej nie rozumiem, dlaczego HoN nie odniósł sukcesu. To też była wierna kalka Doty, uniezależniona od programów trzecich, bez ograniczeń w stosunku do rozmiarów mapy oraz, bo nie wiem czy dokonano tego, możliwością poprawienia tych bugów.

IceFrog dobrze sobie radzi z kontrolowaniem balansu w grze, ale nie przypominam sobie, aby wprowadził jakąkolwiek znaczącą zmianę odkąd przejął pałeczkę. Nic dziwnego, że ludzie woleli grę tworzoną przez m.in. Guinsoo, któremu zawdzięczacie receptury czy Roshana. Grę, w której nie bano się wprowadzać nowych rozwiązań (nigdy, przenigdy nie zrozumiem psioczenia na trawę w LoL-u), zamiast serwować cały czas ten sam, nudny aż do bólu, odgrzewany kotlet w lepszej oprawie graficznej.

Ja mam gdzieś, czym jest DotA 2, ale boli mnie, gdy ktoś próbuje mi wmówić, że wymaga ona więcej skilla od LoL-a, bo można deniować creepy.

Tompior
03-12-2011, 14:42
Ja mam gdzieś, czym jest DotA 2, ale boli mnie, gdy ktoś próbuje mi wmówić, że wymaga ona więcej skilla od LoL-a, bo można deniować creepy.

Ale przecież tak jest.

malydok
03-12-2011, 14:44
Nazywanie tego "Dota 2" (co wskazuje na to, że to sequel, czyli coś innego) i dawanie ludziom dokładnie tego samego + naprawienie bugów i jakieś nowinki techniczne, jest po prostu głupie.

To tak jakby Black Isle wypuściło Baldursa 2 - ludzie rzuciliby się na to, sądząc, że to nowa historia itp, a dostaliby to samo, co w poprzedniej części, tyle tylko, że bez jakichś tam bugów i ograniczeń silnika.

Innymi słowy, Valve liczy głównie na kasę, jedzie na renomie starej Doty, nie robi niczego, żeby zaadresować ją i rozreklamować wśród nowego targetu. To po prostu kolejna nieszkodliwa pseudo konkurencja dla LoLa ;)

Człowieku, co ty w ogóle porównujesz - typową grę RPG, w której fabuła jest podstawą rozgrywki, z grą arcade'ową, w której liczy się głównie zręczność gracza?

Dota 2 ma być dotą, która wychodzi z mroków undergroundu i uderza w mainstreamową scenę esportową. I to właśnie robi przez funkcjonalności jak na przykład proste live streamowanie gry.

Lord Dreathan
03-12-2011, 22:57
To ja dalej nie rozumiem, dlaczego HoN nie odniósł sukcesu. To też była wierna kalka Doty, uniezależniona od programów trzecich, bez ograniczeń w stosunku do rozmiarów mapy oraz, bo nie wiem czy dokonano tego, możliwością poprawienia tych bugów.

Podczas wczesnej bety to HoN jeszcze w miare przypominal DotA ( z tego co pameitam wtedy kazdy bohater byl portem z doty) ale to co zaczeli robic, to wyszla nie udana hybryda. Chociazby brak przez dlugi czas orb effectow, ktore chyba wprowadzili ponad rok po premierze.
Kolejna glupota tworcow HoNa bylo dodawanie niezbalansowanych OP charow. Chociazby ulti plague ktore robilo mini-stun na kazdym targecie, stary madman, czy najbardziej debiliny char swych czasow- Chronos( void). Z kazdym hitem kradl 1 agi na podajze 5 sekund, chyba ze "odswiezyl" robiac hita ponownie.
Nie mowiac o tym ze na poczatku gra miala model platnosci placisz raz- masz wszystko. Potem dodali jakies debilne skiny itp i wszedzie pisali " bedzie mozna kupowac tylko skiny itp rzeczy, ktore nigdy nie wplyna na balans gry, poprzez dawanie przewagi graczom"
A pod koniec przeszli na model platnosci freemium. ( cos a la LoL) Starzy gracze ktorzy juz byli zli na skiny, sie okazalo ze teraz kazdy ma hona.
Oraz debilny early access. Mozesz kupic sobie "early access" Masz dostep do bohatera przez 2 tygodnie, zanim zostanie dopuszczony do kupna za punkty z gry lub dorzucony do puli kont legacy ( legacy- konto kupione za czasow, jak mozna bylo kupic hona za jednorazowa oplata)
Wlasnie m in przez takie rzeczy HoN nigdy nie zdobyl super popularnosci ( brak balansu, gdzie OP hero sie balansowalo wstawiajac jeszcze lepszego koxa) i przez rzeczy ktore wymienilem. Tworcy sami nie mieli pomyslu co robic tworzac to co tworzyli. I tyle na temat.

--Ogorek--
25-01-2012, 23:33
Jakby ktoś miał niepotrzebnego beta keya albo zaproszenie to prw :P

Dota 2 ma wyjść podobno w czerwcu po wprowadzeniu wszystkich championów

Argen
30-01-2012, 20:31
Co do logiki zabijania własnych creepów - są one bezmózgimi "żywymi tarczami" i nie można porównywać ich do sojuszników (świadczy o tym choćby fakt, że można przejąć nad nimi kontrolę etc. Jeśli szukasz logiki w ten sposób Yoh, to postacie leczące powinny spamować healem, żeby jak najdłużej utrzymać przy życiu cennych towarzyszy (aka creepy).

Nie podoba mi się hejt na LoLa, ale hejtowanie doty 2 przez graczy LoLa jest po prostu śmieszne. Dalej wmawiajcie sobie, że to odgrzewanie starego kotleta. Tak tak, widocznie zbyt mało oleju macie w głowach, żeby zrozumieć, że ogryginalna dota NIE jest materiałem na popularną grę. (Bo jest tylko modem do WC3, bo nawet chwilowa utrata połączenia skutkuje końcem gry czy choćby dlatego, że grafika nie jest tak urzekająca, jak była przy wydaniu Warcrafta 3) A last hity są w docie trudniejsze i kropka. Jakoś grając normala w Dota2 z ekipą GBT (mistrzowie Polski w LoLa) outcsowałem ich haniebnie, mimo iż w lolu jestem ścierwem : p (a Makler, Cinek i Mokka właściwie pokazali mi dawno temu co to dota, więc to nie jest tak, że nie mieli styczności z grą.

Yoh Asakura
30-01-2012, 20:41
Ja w docie nie mam problemów z csem, ale najczęściej na linii trafia się jakiś tard, który randomowo auto atakuje creepy i przez niego nikt nie może last hitować.

--Ogorek--
09-02-2012, 01:30
=== Pytanie ===
Wiecie może jak wysłać zaproszenie koledze? Dostałem betę dzisiaj, a umówiliśmy się że jak jeden dostaje to daje drugiemu inva, a nie wiem jak to zrobić :P ?

Lord Dreathan
09-02-2012, 22:11
Steam->gry ( u gory w menu)-> zarzadzanie giftami itp.
Mam steama po ang, opcje moga miec troche inne nazwy.
Steam->games->manage gifts and guess passes.