Pokaż pełną wersje : Tibia z dźwiękiem
0marvin0
19-09-2011, 22:37
Witam wszystkich
Interesowałem się ostatnio pisaniem własnych... "niegrzecznych" programików wspomagających granie w Tibię. Raczej nie będę ich kończył ani wykorzystywał i proszę o przemilczenie tej sprawy. ;)
Chodzi o to że ucząc się jak działa Tibia od środka, zdałem sobie sprawę że w miarę łatwo można dodać to Tibii dźwięk i muzykę. Wyglądało by to w ten sposób że trzeba by odpalić równolegle to tibii osobny programik, który odczytuje co dzieje się podczas rozgrywki i odgrywa odpowiednie dźwięki. Można w ten sposób dodać efekty dźwiękowe czarów, ataków, otoczenie, odgłosy potworów, itp. Program w żaden sposób nie ingerował by w kod i pliki tibii, ani nie wspomagał by rozgrywki.
Wiecie może czy istnieje już podobny program ? No i co w ogóle mylicie o takim pomyśle ? Świętokradztwo czy fajny dodatek ?
Masterwizard
20-09-2011, 00:11
Tylko nie wiem na czym miałyby te dźwięki polegać. Potwory warczą, "grrr, grrr..", a rzucanie czarów to jakieś dźwięki podobne do miażdżenia puszki po piwie? ^^
Hmm...moje osobiste zdanie jest takie, że już TAK przyzwyczaiłem się do Tibii bez dźwięku, że nie ma nawet dnia, abym o tym myślał. Mi wystarczają słuchawki z dobrą muzyką podczas gry - i tyle :) .
0marvin0
20-09-2011, 00:24
Dźwięki były by jak w każdym innym erpegu. Dla własnych potrzeb skorzystałem z waveów wyciągniętych z gry Torchlight. Lekko oskryptowałem żeby moby reagowały na ciosy w zależności od rodzaju ataku, typu potworka itp. U mnie się sprawdza, ale to raczej tak dla zabawy zrobiłem. Do tego odgłosy, jak cieknąca woda, tupanie i muzyczka w tle. Czemu nie.
//edit
Nawet udało mi się zrobić odgłosy przedmiotu, który przemieszczamy w ekwipunku, na przykład brzdęk monet, wiecie, tak jak w Diablo.
chyba kolesie od black*proxy zrobili cos takeigo.
Dodatkowo liczylo ile tilow jest odpowiedniego koloru na ekranie i dobieralo muzyke do tego. Czyli jak duzo trawy to inna muzyczka, a jak duzo lawy to tez inna.
0marvin0
20-09-2011, 14:04
chyba kolesie od black*proxy zrobili cos takeigo.
Dodatkowo liczylo ile tilow jest odpowiedniego koloru na ekranie i dobieralo muzyke do tego. Czyli jak duzo trawy to inna muzyczka, a jak duzo lawy to tez inna.
Słyszałem o tym programie, ale nie wpadł mi w ręce. Pomysł fajny i można go wykorzystać, ale ten program dodawał tylko muzykę, a nie efekty dźwiękowe, tak ?
Tibia to była jedyna gra w którą mogłem sobie spokojnie pograć i posłuchać muzyki w tym samym czasie :<. We wszystkich innych gdzie muszę reagować na dźwięk słuchanie muzyki mi przeszkadza :P
Co do programów to nie wiem, ale na pewno na utube znajdzie się filmiki symulujące tibię z dźwiękiem :P
@2up - jak zamierzasz się w to bawić, to zrób regulację głośności - bo z twoich postów zrozumiałem że byłby to oddzielny program, tak? Może coś podobnego do dźwięków Metina? (Tylko nie w stylu azjatyckim ^^)
0marvin0
20-09-2011, 17:33
@2up - jak zamierzasz się w to bawić, to zrób regulację głośności - bo z twoich postów zrozumiałem że byłby to oddzielny program, tak? Może coś podobnego do dźwięków Metina? (Tylko nie w stylu azjatyckim ^^)
Tak to było by proste. Doszedłem też do wniosku że programik mógłby być prawie "niewidzialny". Tzn. umieszczało by się skrót do niego na pulpicie, miałby np. ikonkę Tibii z nutką. Po uruchomieniu program uruchamiał by Tibię, a własnego okna by nie posiadał. Ustawienie wprowadzało by się przez ikonkę w trayu. Dodanie opcji dźwięku do samej Tibii było by w sumie możliwe, ale albo trzeba by przerobić dll co grozi banem ze strony Cipsoftu, albo na bieżąco modyfikować pamięć co często powoduje błędy w grze i zawieszenie się Tibii. No i jest trudniejsze do zaprogramowania.
Spróbuj też wkleić normalną muzyczkę (tylko cichszą), np. coś takiego że jak wchodzisz do podziemii (czyli program "wykrywa" dużą ilość pól koloru brązowego) to muzyczka się zmienia, a jak chodzisz po lesie czy po czymś (duża ilość koloru zielonego) to muzyczka jest inna. No i efekty dźwiękowe - Może odgłosy Potworów? Szczekanie psa, Ryk Demona? Pokombinuj :P
Łap tutaj dosyć fajnie przerobiony frag movie z Tibii właśnie z dźwiękami z otoczenia -
Part 1 (http://allall.wrzuta.pl/film/2otwIA85Z5d/tibia_lucera_part_1_-_for_revenge)
Part 2 (http://allall.wrzuta.pl/film/1gbK1esAzuv/tibia_lucera_part_2_-_cydros)
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.