zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Nowa ustawa o kierujących pojazdami.

Ze'To
13-05-2012, 22:26
Nie jestem pewien, czy uzyskam odpowiedzi jednak uważam, że warto spróbować, a nuż znajdzie się osoba, która jest obeznana z tym tematem. Jeśli komuś ten temat będzie przeszkadzał można go usunąć.
Mam pytanie odnośnie ustawy z dnia 5 stycznia 2011 r. o kierujących pojazdami (więcej informacji http://e-prawnik.pl/wiadomosci/informacje/pirat-drogowy-na-kurs-reedukacyjny.html). Otóż ustawa wchodzi w życie w styczniu 2013 roku i tu pojawia się pytanie - czy osoba, która uzyskała prawo jazdy w maju 2012 roku również zostanie objęta okresem próbnym ? W ustawie mowa jest również o tym, że prawo jazdy będzie wydawane na okres 15 lat, czy osoby które uzyskały prawo jazdy wcześniej także będą musiały co 15 lat odnawiać prawo jazdy ? Na czym taka odnowa by polegała, czy trzeba będzie zdawać po raz kolejny egzamin ? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

@Ryba edit
To on jeszcze tu żyje ? ^^

@edit2
aaa to forum nigdy się nie zmieni :D i bardzo dobrze

Rybzor
14-05-2012, 08:14
Ja to jestem ciekawy CO NA TO ALBERTUS?

Albertus
16-05-2012, 21:17
Niestety ale w tym temacie nie pomogę gdyż nie mam prawa jazdy i kompletnie nie interesuje się tematyka z nim związaną (przepisy itp.)

Edit.

Rybciu potraktuj to jako prezent na zbliżający się dzień dziecka ;D

Rybzor
17-05-2012, 13:16
@Ryba edit
To on jeszcze tu żyje ? ^^

No pewnie, specjalnie napisał posta po 1,5 roku od ostatniego, bo musiał mi odpisać.

Tompior
28-05-2012, 20:52
http://lolpics.se/pics/1499.gif

Pozdrawiam piszących w tym temacie

infira
02-06-2012, 13:36
W ustawie mowa jest również o tym, że prawo jazdy będzie wydawane na okres 15 lat, czy osoby które uzyskały prawo jazdy wcześniej także będą musiały co 15 lat odnawiać prawo jazdy ?
Prawqo otrzymałam w kwietniu, czyli świeży kierowca ze mnie. Szczerze mówiąc wątpię, żebym musiała prawqo odnawiać co 15 lat, bo na dokumencie nie ma `daty ważności`. A wyrobienie dokumentu to koszt 80 zł. Wynika z tego, że każdy kierowca od 2013 roku musiałby prawo jazdy wyrobić po raz drugi - co niesie ze sobą koszty, których ani państwo ani każdy z osobna nie chce ponosić. przepraszam za opóźnienie, ale nie było żadnej konkretnej odpowiedzi, wiec ... :p

Skowoo
09-06-2012, 12:41
Z tego co mi wiadomo prawo nie działa wstecz, najprawdopodobniej więc osoby które zrobią prawo jazdy na starych zasadach mogą spać spokojnie.