Pirate Cutthroats
08-07-2012, 12:45
Witam, nie było mnie na tym forum niemal dwa lata. Nie gram już w wiadomego MMORPG'a także około dwóch lat. Obejrzałem kilka screenów z nadchodzącej aktualizacji i wydaje mi się, że niewiele w grze się zmieniło; nie oceniam tego ani na plus ani na minus - kiedyś myślałem, że ta gra jest idealna i nie potrzebuje zmian, ale to były czasy beztroskiego tępienia trolli i rotów na Foldzie w wieku 13-14 lat czyli dawno. Potem zaczęły wchodzić updaty 7.4, 7.5 itd, które zaczynały w grze zmieniać dużo. Tibia przechodziła transformacje ale nie ewolucje. Czy uważacie, że taka polityka twórców utrzyma Tibię przy życiu? Mamy rok 2012, lipiec, a ludzie wciąż w to grają, zerknąłem na liczbę graczy w tym momencie i bez kalkulatora mogę stwierdzić, że było ich około 15 tysięcy. Kiedyś normalką była liczba około 55 tysięcy - w porze wieczornej. Dowodzi to tego (nawet biorąc pod uwagę fakt, że mamy południe), że ludzie odeszli od gry, pewnie nawet gracze z wielkimi lvlami już nie grają - przynajmniej niektórzy. Co Was dalej trzyma przy Tibii? Czy gra naprawdę Wam się nie znudziła czy jest to prostu coś na zasadzie nałogu? PACC nie staniał, z tego co zauważyłem, a cały system tej gry opiera się właśnie na jego zakupie.
Jak sądzicie, czy w dobie naprawdę pięknej grafiki w wielu grach, oferujące dużo "żywsze" doznania taki produkt jak Tibia ma wciąż szansę? Czy istnieje możliwość odbudowania starego wizerunku? Niegdyś w Tibię grało wiele osób powyżej 20 roku życia, teraz jest ich zapewne garstka. Nie jestem "już" specem w tej dziedzinie, ale wydaje mi się, że koniec Tibii nie jest daleki, przynajmniej względem ogólnej dostępności gry na rynku, tj. od kilkunastu lat - czyli może się to wydarzyć za rok, może półtora (to tylko moje zdanie :) ). Nawet dodam, że na tym jakże kiedyś zacnym forum tibia.pl spędza czas dużo, DUŻO, mniej użytkowników. Kiedyś w jednej kategorii - np. zdjęcia o tej godzinie było nawet 200-250 userów, a teraz 15-20...
Traktuję ten temat jako poważny, ale chętnie poczytam opinie nowych graczy jak i starych wyjadaczy, którzy również pamiętają wersje Tibii 7.4 czy starszych, czasy kiedy luring był możliwy na całym obszarze gry :)
Zapraszam do dyskusji.
Jak sądzicie, czy w dobie naprawdę pięknej grafiki w wielu grach, oferujące dużo "żywsze" doznania taki produkt jak Tibia ma wciąż szansę? Czy istnieje możliwość odbudowania starego wizerunku? Niegdyś w Tibię grało wiele osób powyżej 20 roku życia, teraz jest ich zapewne garstka. Nie jestem "już" specem w tej dziedzinie, ale wydaje mi się, że koniec Tibii nie jest daleki, przynajmniej względem ogólnej dostępności gry na rynku, tj. od kilkunastu lat - czyli może się to wydarzyć za rok, może półtora (to tylko moje zdanie :) ). Nawet dodam, że na tym jakże kiedyś zacnym forum tibia.pl spędza czas dużo, DUŻO, mniej użytkowników. Kiedyś w jednej kategorii - np. zdjęcia o tej godzinie było nawet 200-250 userów, a teraz 15-20...
Traktuję ten temat jako poważny, ale chętnie poczytam opinie nowych graczy jak i starych wyjadaczy, którzy również pamiętają wersje Tibii 7.4 czy starszych, czasy kiedy luring był możliwy na całym obszarze gry :)
Zapraszam do dyskusji.