PDA

Pokaż pełną wersje : Mana Fluidy ...

Sharkii
22-01-2005, 17:02
Mana Fluidy ... Witam.
Jest to mój pierwszy temat a więc może dużo rzeczy źle zrobionych, więc jak znajdziecie jakieś błędy to napiszcie. Dosyć tego wstępu, chciałbym poruszyć temat Mana Fluidów. Co powiecie na to żeby całą kase którą masz i którą zarobiłeś inwestować w Mana Fluidy ??? Czy to jest dobry pomysł żeby dojechać do 30 mlvl'a i iść expić ??? Niewiem co mam robić i prosze o wasze wypowiedzi i porady.
Mile widziane wypowiedzi graczy z Trimery.
No a teraz moge być z siebie dumny że wszystko mi się udało :]
P.S. Jeżeli coś źle zrobiłem to niewyjeżdżajcie na mnie że jestem nobem :baby: czy co ... bo się pogniewam :p

ro0t
22-01-2005, 17:18
O ile widac jestes druidem/sorcem, nie radze wydawac pieniedzy na Mana Fluidy lecz na coraz lepszy sprzet i na runy jesli potrzebujesz [zwykle uh lub sd].

P.S. Oby wiecej takich nowych co sa kulturalni i umieja napisac cos z sensem.

Sharkii
22-01-2005, 17:28
Aha spoko ;)
Dzięki za wypowiedź :cup:
Zobaczymy co inni powiedzą ... o ile tacy jeszcze będą.

Pitagolik
22-01-2005, 17:34
Ja sam ich nie pije, zupelna strata kasy (no chyba że potrzebuje runek na hunta), słyszalem o kolesiu który zainwestowal w to 50 k i dobil 40 mlvl, ale prawdopodobnie to tylko plotki :( . tak mówie: jesli masz duzo kasy <np. brat który gral i jakis noob go blocknol na demon huncie i w rozpaczy oddal ci wszystkie rzeczy i cala kase>mozesz kupic, ale pamietaj ze 1 mana fluid daje zwykle 30-50 many a 1 punkt many chodzi na rynku po ok 1 gp <Uh =100 many srednia cena 100 gp>. Rób jak uważasz ;)

Pitagolik
lvl 20 <czekam na ludzi chętnych do vocc questa :p >
mlvl 30 :mag:
19/ 21 :wiking:
k-axe p-set i inne duperelki :p

...I niech śmoc będzie z wami... :king:

Dwimenor
22-01-2005, 17:51
Mana Fluidy nie opłacają się magom/druidą(no chyba, ze masz do wydania naprawdę górę kasy..powiedzmy bp platyny). Kiedyś, nie maiłem co zrobić z 10k więc wydałem je na mfy. Dostałem w sumie awans z 27 na 28mlv.
Wydywania dużych sum na mfy to sposób na dobicie do 6(Explo, f-bomb) dla knighta, albo 15mlv (SD niewidka) dla palla.

@Pitagolik
Wiesz, na staszych światach Bp Uhów potrafi dość do 3k za sztukę. Wtedy jeden Uh-150gp.
Zresztą, nie można generalizować, ze 1mp=1gp. Wszystko zależy od tego, jakie runy robimy, i ile ich robimy.

Sharkii
22-01-2005, 17:59
Ale mówicie wszyscy "Jeżeli masz dużo kasy to możesz kupować mana fluidy", "Lepiej inwestować w staff". Poco inwestować w staff jak zawsze nawalasz z Hmm, SD, GFB i innych runek. Przykładowo zrobiłeś bp Uh'ow na Trimerze i zarobiłeś 2,5k. bierzesz z tego 220 gp na 20 blank runek i bp. to co zrobić resztą 2,28 ??? Przecierz niebęde kolekcjonował kasy to chyba lepiej ją wydać na Mana Fluidy. Będziesz miał wysoki MLvl np.(30) to idzesz expić. Wtedy to juz wszystko z górki, będziesz robił Qesty i chodzil na większe hunty. Moje zdanie jest chyba narazie takie B)
Jeżeli coś znowu nie tak prosze o poprafki i komentarze.

Pitagolik
22-01-2005, 18:07
No wiesz... niezbyt dlugo gralem na starszych światach <dokładnie 0 sekund :p >. ale z tego co narazie zauwazylem to mniej wiecej 1 gp mozna uzyskać za "przetrewiony" na runke 1 mp. BTW napisalem OK <~>nie dokladnie 1 gp na mp. Jeszcze raz sorka za niedociagniecia. <czy mi wybaczycie? :D >

Pitagolik
Druid
20 lvl <czekam na ludzi chętnych do VOCC questa :p >
30 mlvl :mag:
19/21 :wiking:

Eq: k-axe p-set scraf i inne duperelki :p

Padman
22-01-2005, 18:09
wg. mnie mana fluidy to nie glupstwo, baaardzo szybko szedl mi mg lvl jak je pilem a rebilem to tak:
1.mam 5k na poczatek interesu
2.kupuje za to mana fluidy
3.pije i robie sd'ki ktorych zrobi sie okolo pol bp
4.reszte sd'kow dorabiam sam sprzedaje bp sd za 5k
5. i tak w kolko od poczatku

PS. super szybko z 25 mg lvla na 34 wskoczylem :cup:

Lord-Nitro
22-01-2005, 18:10
Moim zdaniem to jest tak ... : jak masz 0 many to ci doda z 30 - 50 many a jak okolo 100 to juz 40 - 70 .. ..

Mana fluid oplaca sie. Przynajmniej tak mi sie wydaje. :]

Sharkii
22-01-2005, 18:17
Oto mi chyba chodziło !!! :cup:
Miałem ciągle dylemata co mam robić ale jednak dalej jestem przekonany do ocji Hi. Mana Fluid. Yes. Ahhh.... Flask. Yes.
I tak aż nam wskoczy niezły MLvl.
Takie coś to poprostu skarb. 8o

Abraham2
22-01-2005, 18:45
Ja sam osobiście używam MF.Ostatnia zdobyłem troche kaski i wydałem 35 k na nie, i skoczyłmi 36mlv i brakowało 12% 37.Dla mnie MF są spoko ponieważ szybko mozna mlvl zrobic, ale niestety nieopłacalne , trzeba być naprawde przy kasce!!!!

ro0t
22-01-2005, 21:09
Ale mówicie wszyscy "Jeżeli masz dużo kasy to możesz kupować mana fluidy", "Lepiej inwestować w staff". Poco inwestować w staff jak zawsze nawalasz z Hmm, SD, GFB i innych runek. Przykładowo zrobiłeś bp Uh'ow na Trimerze i zarobiłeś 2,5k. bierzesz z tego 220 gp na 20 blank runek i bp. to co zrobić resztą 2,28 ??? Przecierz niebęde kolekcjonował kasy to chyba lepiej ją wydać na Mana Fluidy. Będziesz miał wysoki MLvl np.(30) to idzesz expić. Wtedy to juz wszystko z górki, będziesz robił Qesty i chodzil na większe hunty. Moje zdanie jest chyba narazie takie B)
Jeżeli coś znowu nie tak prosze o poprafki i komentarze.
No wiec tak, runki nie sa dozywotnie i znikaja. Co zrobisz jak runek nie bedzie? pojdziesz na rotwormy z leather setem? Miej wytrwalosc a porzadany magic zrobisz bez Manasow

Caspius
24-01-2005, 12:09
Ja starym pijaczem manasow nie jestem, ale ostatnio coraz czescie mysle o tym zeby wydac cala moja kase na mfy. Kazdy z was mowi ze mfu sie nie oplacaja, lepiej kupic stuff... A powiedz mi, po cholere mam wydawac na stuff, skoro kolo 20 lvla juz mam wszystko czego mi trzeba?
Miej wytrwalosc a porzadany magic zrobisz bez Manasow
Tiaaa, wiem cos o tym (56 mlvl bez manasow...). Ale wez sie postaw w mojej sytuacji i wysiedz kolejne 2 tygodnie zeby mlvl nabic...
Będziesz miał wysoki MLvl np.(30) to idzesz expić
Mam dziwne wrazenie ze jedyny twoj kontakt z magami to jak miales makera/postac kumpla.
Mana Fluidy nie opłacają się magom/druidą(no chyba, ze masz do wydania naprawdę górę kasy..powiedzmy bp platyny).
Bp platyny to wcale nie jest tak duzo. Ja swego czasu mialem ok 3 bpkow platyny~~ (nie, nie przechwalam sie. Razem z bratem doszlismy do wniosku ze bedziemy trenic, wiec sprzedalismy caly stuff i tyle kasy wyszlo z grubsza~~). Coraz czesciej slyszy sie o magach (znam kola z rl np) ktory na mfy wydal 2 mln (terazma najwyzszy magic na ktorymstam swiecie)

Sharkii
24-01-2005, 13:00
Ja o sobie moge się wypowiedzieć że to nie pierwsza moja postać na tibi. Grałem różnymi profesjami, najczęściej ryckami i sorkami. Od pewnego czasu zaczołem grać na Trimerze. Od kiedy wyszedłem z roka nabiłem 11 lvl i wziołem się za magie bo wiem że u druidów i sorkow MLvl to podstwa tak jak skille u rycka i palka. A więc całą kase którą posiadam przelewam w mana fluidy. Mam juz 28 mlvl i ciągle mi rośnie. Mam nadzieje dobić do 35-40 mlvla i wtedy sobie moge pójść poexpić. A więc wszystko wskazuje na to że mana fluidy to jest bardzo dobra rzecz. :]

Sharkii
24-01-2005, 13:02
A co do wypowiedzi ro0t'a.
Jak runki mogą zniknąć ???!!! 8o

Kellrok
24-01-2005, 13:17
no to jest tak... ja mam 25lvl i juz prawie 45mlvl(druid) i mam zamiar kupic 100bp mf'ow :P wiec wyjdzie mnie to 200k... :P nie zaluje bo 1. eq mam dobry (blue robe, vamp shield, plate legs, warrior helmet i bright sword) tak wiec kasy narazie nie bede tracil na lepszy 2. co innego moge zrobic z kasa jesli nie bede tego eq kupowal ? no proste ze na mf'y pojdzie :D jesli chodzi o graczy na nizszych lvl to wg mnie sie nie oplaca... bo pierwszy liczy sie eq i lvl... jesli juz jakos sie ustawisz to wtedy sie naprawde liczy mlvl no bo co ci z 100mlvl na 10lvl jak spotkasz lurnietego gsa i dead na miejscu... razem z lvl przychodzi ci HP wiec wieksze szanse masz na przezycie :) (prosze nie brac doslownie tego 100mlvl no bo watpie zeby ktos taki mial :D, jesli chodzi o konkrety to moglem podac np 30 mlvl czy nawet 40)

Caspius
24-01-2005, 13:34
wiesz na co wydaj ta kase? NA RUNKI! i zrob 50 lvl. Wczesniej wydanie 200k na manafluidy jest paranoja, tym bardziej ze masz zaledwie 45 mlvl -.- (zrozumiem na 50+, ale bez przesady...)

ro0t
24-01-2005, 19:13
Wybacz niescislosc, chodzilo mi o to ze runy zuzyjesz to juz ich nie ma. Ze sprzetem takiej sytuacji nie ma.

Sharkii
24-01-2005, 19:26
No i właśnie o to chodzi żeby runki znikneły po użyciu. Jak znikną to ktoś bedzie mósiał kupić nowe, czyli wtedy zrobie bp'ka i sprzedam. No i będzie kasa na mana fluidy ;)

Darki Jovski
24-01-2005, 19:43
Mana fluidy sa sensowne jedynie na huntach , bo wtedy mana jest najbardziej potrzebna sorca/drutka no i moze pallowi . Natomiast do trenowanie mlvl zupelnie nie oplacalne . A po za tym poco masz robic najpierw 30 mlvl i potem xpic jak mozesz np . robic jedno i drugie czyli robic runki i expic na rotach , dwarfach ( pieczarki sie przydaja nie trzeba nosic ryb czy czegos innego , no i malo waza ). No i to koniec :cup:

Wilq
24-01-2005, 19:51
Moim zdaniem szkoda marnowac kase na mf juz lepiej kupic life ring i robic runki, ja tak robie i zle na tym nie wyhodze :P
Ps. Oczywiscie takie rozwiazanie zalezy od swiata...

Angel of Death
24-01-2005, 19:55
Przy robienu run (uhy , sd , gfb , przy tych sie najbardziej opłaca) Po zrobieniu bp runek i sprzedaniu ich można wydac 3/4 kasy na mana fluidy , pić je i robic kolejne runy . Po skończeniu sie mana fluidów bez ich pomocy dokańczasz bp runek sprzedajesz i zabawa zaczyna sie od nowa a mlvl szybko leci :] (Mój kuzyn tak robi i ja swoim uhmakerem i efekty są bardzo dobre :) )

Zavisha
24-01-2005, 20:26
magiem nie warto inwestowac w sprzet... znaczy za bardzo optymalny eq to jest blue robe, fs/bs/ss, vampire shileld/demon shield/ crown helmet, plate legs, boh. chodzi o to zeby byl jak najlzejszy:)

manasy bez sensu pic jezeli nie masz za duzo kasy... lepiej zbierac kase bo na wyzyszch lvlach to 50k pojdzie na zakup runek zeby lvl zrobic.

MajestiCc
24-01-2005, 20:48
To moja 2 postac (nooB) Mam Driuda (21lvl...53mlvl) a Teraz Sorca(11lvl..19mlvl) Eq (Vamp shield , B-robe , C-helmet , Skull staf , Boh i C-legs)
i treaz całą kase na manaski wydaje a mam jej troche z druida z UH . Moze mi wyjdzie z 40 Mlvl ale pierd dobije 15 lvl na SD . BYE !!!

kszychu13
24-01-2005, 20:54
tak po mojemu to sie nie opyla
ja jestem drutem i kasa tak szybko lcie ze szok mam tera ladny moim zd przyzwoity stuff bo robilem uhy itp (k arm dra shield p legs stell helmet fs)
a wiec moj drogi mlody tibiaku sluchaj sie doswiadczonych:D:D:D(przez chwile poczulem sie jak bubble:D:D:D)

kudlaty
24-01-2005, 21:01
Ja kiedys gralem druidem, tez myslalem, ze kupywanie mana fluidow to strata kasy, ale teraz gram knightem i gdyby byla mozliwosc treningu za kase to bym bez namyslu w to zainwestowal. Wiec uwazam, ze inwestowanie w manasy ma sens, ale tylko wtedy gdy mamy okreslony cel (np osiagniecie 60 mlvl). Wtedy smialo mozna isc expic i kase przeznaczac na runki.

kszychu13
24-01-2005, 21:02
Ja starym pijaczem manasow nie jestem, ale ostatnio coraz czescie mysle o tym zeby wydac cala moja kase na mfy. Kazdy z was mowi ze mfu sie nie oplacaja, lepiej kupic stuff... A powiedz mi, po cholere mam wydawac na stuff, skoro kolo 20 lvla juz mam wszystko czego mi trzeba?

Tiaaa, wiem cos o tym (56 mlvl bez manasow...). Ale wez sie postaw w mojej sytuacji i wysiedz kolejne 2 tygodnie zeby mlvl nabic...

Mam dziwne wrazenie ze jedyny twoj kontakt z magami to jak miales makera/postac kumpla.

Bp platyny to wcale nie jest tak duzo. Ja swego czasu mialem ok 3 bpkow platyny~~ (nie, nie przechwalam sie. Razem z bratem doszlismy do wniosku ze bedziemy trenic, wiec sprzedalismy caly stuff i tyle kasy wyszlo z grubsza~~). Coraz czesciej slyszy sie o magach (znam kola z rl np) ktory na mfy wydal 2 mln (terazma najwyzszy magic na ktorymstam swiecie)

hyh
chlopcze niezauwazyles ze on te postac ma od niedawna przcie jakby mial +20lv to o manasy by sie nie pytal

Xasagi
24-01-2005, 21:23
Ja tylko 7k nie dawno przeznaczyłem na manasy.. ;P Bo sie nie mogłem doczekac 25 magi.. (sorc) Oczywiście żeby mógł sd robic.. I tylko dlatego włozyłem w to kase..

reeA
24-01-2005, 21:45
Według mnie szkoda kasy na manasy i moim zdaniem juz lepiej kupowac life ringi ( jezeli masz pacca a jezeli nie to niech ci qmpel kupi ) a jak cos to na runki wydaj a nie na manasy . Tyle o moim zdaniu :P

Level : 34
Magic level : 45
Voc : Master Sorcerer
Best monster solo : Dragon
Best monster with team : Dragon lord and hero

Solig
24-01-2005, 21:47
Jeśli masz duzo czasu to mozesz siedziec, czekac na mane i marnować swoj cenny czas tak jak to robi wiele magów :] Ja wolę wydać troche kasy i zaoszczędzic pare godzinek, mimo ze trace ok. 1/2 zarobku z runow to uważam, ze to jest dobre nawet na niskim mlvlu, bo przeciez na każdym mlvlu mana rośnie tak samo szybko. rób co chcesz :)

Caspius
25-01-2005, 20:55
hyh
chlopcze niezauwazyles ze on te postac ma od niedawna przcie jakby mial +20lv to o manasy by sie nie pytal

A ty racz zauwazyc mlodziencze ze ja cytowalem nie jednego posta pewnej konkretnej osoby, ale wiele postow i kilkorga uzytkownikow

Sharkii
25-01-2005, 22:15
Sam już niewiem co mam robić :( Od tych wypowiedzi zgłupiałem całkowicie :o Mam zbierać kase , wydawać na mana fluidy czy inwestować w staffa ??? :confused:

Dwimenor
26-01-2005, 15:56
Każdy powie ci co innego. Tak to już jest. Ja bym radził inwestować w lekkie wyposarzenie.

khazad
26-01-2005, 19:50
(...)słyszalem o kolesiu który zainwestowal w to 50 k i dobil 40 mlvl, ale prawdopodobnie to tylko plotki :( (...)

zalezy z ktorego mlvl startowal... od zera czyli od 0 mlevelu to jest nierealne... musial by wydac duzo, duzo wiecej... na bp uhow idzie jakies 40-50 mfow czyli jakies 4-5k kasy... zrobil by jakies 10 bp uhow... nawet od 11 mlevela 10 bp uhow to troche malo zeby zrobic 40 mlevel :) ja swoim drutem zrobilem uhow w pierony sam nei pamietam ile, a dorobilem sie c-seta, tower shielda, k-seta, 2xfire axe, dragon lance i domku... i mam niestety tylko 38 mlevel... od 11 mlevela nie zrobilem drutem ani jednej runki poza uhami

Szczawix
26-01-2005, 21:38
hm.. często korzystam z mf(mana fluidów) i lr(life ringów) i stwierdziłem 1 rzecz to niejest opłacalne jeśli chesz sobie podpędzisz magic lvl za 1 bp mf dostajesz średnio od 1k many do 1.5k many wyniesie cie to 2k gp za 1 bp lf będziesz musiał stać prawie 7 h by mane zregenerować za 1 lf uzyskujesz od 400 do 500 mp(mana points)czyli od 8k do 10k many koszt wyniesie i wyniesie 18k gp czyli 1 mp na mf wyniesie cie 2gp 1mp wyniesie na lr 2gp czyli 0 różnicy minusem przy lr jest stanie czyli mf są bardziej opłacane chyba że jeśli idziesz na hunta np.larwy kiedy tracirz hp najlepsze sa lr a końcu wybór nalerzy do ciebie.
Przepraszam za orty i brak interpunkcji. Miłego mana standingu.(stanie prawie afk i robienie runek bez przerwy )

Kaplan Krovek
26-01-2005, 21:46
Hmhmhm, ja sam uzywam mfow, radze ci: kupuj mfy i runy, eq jest mniej warzny! bo i tak w huntach bedziesz stał z tyłu... Ja może nie jestem b. doswiadczony (34lvl, 49m lvl) ale cos tam wiem :). Oczywiscie to zależy tylko i wyłącznie od ciebie, ale ja ci polecam mfy. Co do life ringow to wydaja mi sie strata kasy. Powodzenia :)

Cadonis
29-01-2005, 15:38
No właśnie, na huntach będziesz stał z tyłu więc po co ci dobry equip :)... potrzebujesz tylko tyle zeby w miarę spokojnie bić roty B). A co do mfów... jeśli jesteś evul i masz gdzieś Tibia Rules ;), to zrób sobie uhmakera i na mc graj, wtedy kasę z własnych run przeznaczasz na runy itp, a kasę z uhmakera na mfy :). Sam tak nie robię, ale kumpel grał na 3 uhmakerach i na 25 lvlu knightem miał golden arma, g hally itp...
Sam mfy popijam czasem, ale to głównie jak padnę, bo tak to mi kasy szkoda (ciągle próbuje pacca kupić :])

Elf-Marek
29-01-2005, 17:39
Ja już o tym myślałem, robię gfb mam za to 2.5k. 220gp idzie na runy i plecak.
zostaje niecałe 2.3k.Czyli 23 mana fluidy .Mana fluid regeneruje 30-100 a plecak gfb potrzebuje 2400 many, więc nie starczy nawet jak będziesz miał cały czas 100 many.
Druidowi to się przyda do robienia UHów plecak UHów potrzebuje 2000 many.
Więc jak będziesz miał stałego klienta to sobie nabijesz m levele.

ro0t
29-01-2005, 18:24
Wy widzicie co piszecie? on jest low level jeszcze, i nie sadze zeby eq dla niego byl malo wazny. Jeszcze on nie chodzi na Demony i inne takie, eq mu potrzeby do rotow/larv.

R3m0L
29-01-2005, 21:31
Ja robie swoim tak :
Zbieram jedzonko, kupuje bp runy i z 5-6 mf. Sprzedaje BP UH za 2,5k Czyli
2,500-720/820=1780/1680gp zysku Zajmuje zwykle 45 min z zebraniem żarcia i czekaniem na manę

Gobod
30-01-2005, 18:15
Mana Fluidy są dla sorca aby nabić szybko mlvl lub na hunty (ale te mocniejsze) i questy. Wysokolevelowe sorce często na quest biorą bp manasów jak np. trzeba walnąć pare razy ue.

HELPER
30-01-2005, 19:39
No janse genialny pomysł, wychodzisz na maina kupujesz za powidzmy 1k mana fluidy idizesz na trolle z mace bijesz 20 lvl kupujesz mana fludiy no i co dalej?
To jest ogromna glupota ponieważ skod bedziesz mial kase na eq i czary?? :o :o :o

Alexei92
06-02-2005, 12:14
ja uzywam manaskow na dsy np. w 20 minut nasz za 1.2k 6k expa i ok
500-700gp. oplacalne jak masz powiedzmy 16 lvl i chcesz szybko dorobic sie kolejnego[te mf'y schodza na niewidke rzecz jasna :D]

Kozi_leus
06-02-2005, 13:37
Manasy sa dobre dla kazdego maga/druida . Ale osobiscie wiecej kasy mi idzie na Life ringi . Troche Lf i MF i magic idzie szybko :d .

Scream
06-02-2005, 13:41
mfy kupujemy : gdy mamy odpowiadajacy nam ekwipunek ( zazwyczaj boh + c-set, choc niektorym wystarcza boh + p-set ) zapas run w dp (conajmniej 30bp hmm ). Wtedy mozemy zaczac jechac na mfach.

Kooowal
06-02-2005, 16:40
Ja to robie tak: Na począetk robie bp uhów żeby rokręcić interes. Sprzedaje go za 2,5 k przeważnie. Kupuję za tą kasę mana fluidy i runki. Z tylu mana fluidów wychodzi mi przeważnie około 14 uhów. A więc zostaje tylko 6 uhów czyli dla zwykłego druida 60 minut roboty. Gdy zrobie te 6 uhów które mi brakuje do bp sprzedaje znowu za 2,5 k itd. więc robie 3x szybciej mlvl a nic nie trace. :p

Sharkii
06-02-2005, 19:14
Ale też nic niezyskujesz :p Prócz mlvl'a B)