zaloguj się

Pokaż pełną wersje : kupno new kompa...

wyseq
24-01-2005, 21:18
Witam!!
Chcialbym kupic dobre czesci do komputera, bo uwazam ze czas najwyzszy :|
Chcę mieć już ta skrzynke na długo więc chce kupic porzadne częsci
Doradźcie mi co do kupna (tylko nie podawajcie mi np. karty grafiki za 1500 zl :/)
Karty Grafiki
Karty Muzycznej
Tunera telewizyjnego
Płyty Głownej

BTW: Powiedźcie mi czy istnieje takie cos jak odtwarzacz dvd i cd a zarazem nagrywarka cd i dvd (wszystko w jednym) Jeżeli jest takie cos to jak to sie nazywa. Czy to jest nagrywarka dvd? Ile takie cos by kosztowalo? Może jakies linki??

Proszę o wyrozumiałość, bo zabardzo się nie znam :/:/:/:/

@down
mam zamiar wydac od 2000zl-3000zl
mam pentiuma
btw2: czy oplacalne jest kupno p4 3GHz? Czy AMD maja takie same tylko tansze?

Jezeli jest tylu milych forumowiczow to tak na serio chcialbym kupic:
Pamięc RAM (mam 128)
Karte grafiki (a nawet nie wim jaka mam :P)
plyta glowna (tez nie wiem)
procesor (mam P3 700MHz)
dysk 80GB (dysk mam obecnie 20GB)
Nagrywarka DVD
Wentylator (bo ten, co mam jest za glosny)
Karta dzwiekowa ( nie musi byc super ale zeby byla :D)
Tuner TV
MAM NA WYDANIE 2000zl-3000zl
Bardzo proszę o dobranie czegos z czego będę zadowolonyi z czego wy jestescie zadowoleni (tylko zeby mi nie wypralo za bardzo portfela :/)

RAYNOLN! Ty kupujesz czesci w sklepie internetowym czy w Krakowie, bo ja tez jestem z tamtad i moze znasz jakis fajny sklepik?

Raynold
24-01-2005, 21:45
Witam!!
Chcialbym kupic dobre czesci do komputera, bo uwazam ze czas najwyzszy :|
Chcę mieć już ta skrzynke na długo więc chce kupic porzadne częsci
Doradźcie mi co do kupna (tylko nie podawajcie mi np. karty grafiki za 1500 zl :/)
Karty Grafiki
Karty Muzycznej
Tunera telewizyjnego
Płyty Głownej

BTW: Powiedźcie mi czy istnieje takie cos jak odtwarzacz dvd i cd a zarazem nagrywarka cd i dvd (wszystko w jednym) Jeżeli jest takie cos to jak to sie nazywa. Czy to jest nagrywarka dvd? Ile takie cos by kosztowalo? Może jakies linki??

Proszę o wyrozumiałość, bo zabardzo się nie znam :/:/:/:/

1. Cokolwiek nie kupisz, to znając życie za jakiś czas i tak to nie będzie już "dobre", a możliwe, że ledwo "średnie".

2. Ceny: Przykładowo cennik sieci sklepów apollo (ja tam składałem swojego kompa):
http://www.apollo.pl/?menu=firma

3. Podaj kwotę, jaką możesz wydać, a ja podam Ci co najlepszego możesz za to kupić ;)

4. Tak "ot sobie" płyty głównej nie kupuj. Po pierwsze pytanie czy masz procesor Pentium czy AMD.

5. Jeśli nie jesteś melomanem o super wrażliwym słuchu, to nie zastanawiaj sie nad kartą dźwiękową, po prostu kupuj najtańszą (chociaż teraz na każdej praktycznie nowej płycie głównej siedzi już zintegrowana karta dźwiękowa)

btw: "nagrywarka dvd" odtwarza dvd, odtwarza płytki cd, nagrywa również zarówno na płytkach cd jak i na dvd.

Karlos
24-01-2005, 21:48
No coz jezeli chodzi o karty grafiki (jezeli chcesz grac) to Leadtek Winfast GeForce 6800 PONIEWAŻ W TEJ KARCIE BEZ PROBLEMU MOZE ODBLOKOWAC POTOKI I VERTEKSY dzieki czemu z karty graf za~1300 zł robimy karte za 2200.
karte muzyczna wez zintegrowana, bo po co.
Plyta glowna to zalezy od procesora, jezeli chodzi o procesor to polecam AMD Athlon 3000+ 64 bitowy. Ma 512 Cahe wiec nie jest zle.
Wiadomo ze mozna wiasc procka z 1mb cahem ale bez przesady, taki w zupelnosci wystarcza. No.. zalezy ile masz kasy.

A plyta głowna... Pewnie ASUS, ZEBY CI NIKT NIE WPOSCIL KITU I NIE BIEZ MSI K8I NEO!
polecam
www.oc-serwis.pl
www.tweak.pl
a kompa kup w
WWW.KOMPUTRONIK.PL

Vanhelsen
24-01-2005, 22:22
[...]
karty graf za~1300 zł robimy karte za 2200
Tylko zostanie mu wtedy 1700zł na reszte :P

Jako karte graf polecam Radeona 9550 za około 300zł, można go podkręcić do radka 9600 i to chyba nawet ponad, czyli mamy pare stów w kieszeni.

Jako sklep polecam komputronika a jesli nie jesteś zbyt obeznany w tym co sie dzieje w świecie płyt głównych i kart graficznych polecam lektóre NDSN w CDA (baaaaaardzo przydatny i chyba najlepszy element tej gazety)

Reszty ci nie poradze bo sam nie wiem, moge jeszcze polecic z procków athlona xp a semptrona stanowczo odradzić (ponoć wielkie nie poruzumienie).

I jeszcze jak przeglądasz elementy w komputroniku to masz tak napisane komentarze kupujących, warto się nimi sugerować :)

hoomik
24-01-2005, 22:40
Jako karte graf polecam Radeona 9550 za około 300zł, można go podkręcić do radka 9600 i to chyba nawet ponad, czyli mamy pare stów w kieszeni
do 9600 prawie pro podkrecisz ;) Z 9550 polecam model Gigabyte'a, lepsze chlodzenie od konkurencyjnego Sapphire'a. Ja za swojego zaplacilem 295 zl, i jak na razie jestem zadowolony.

Bikstopa Reaktywacja
24-01-2005, 23:22
jedyne co ci moge polecic
to poszukaj czegos dla siebie na tej stronie
http://sklep.komputronik.pl/katalog.php?kat=952

Raynold
25-01-2005, 01:48
@down
mam zamiar wydac od 2000zl-3000zl
mam pentiuma
btw2: czy oplacalne jest kupno p4 3GHz? Czy AMD maja takie same tylko tansze?

Jezeli jest tylu milych forumowiczow to tak na serio chcialbym kupic:
Pamięc RAM (mam 128)
Karte grafiki (a nawet nie wim jaka mam :P)
plyta glowna (tez nie wiem)
procesor (mam P3 700MHz)
dysk 80GB (dysk mam obecnie 20GB)
Nagrywarka DVD
Wentylator (bo ten, co mam jest za glosny)
Karta dzwiekowa ( nie musi byc super ale zeby byla :D)
Tuner TV
MAM NA WYDANIE 2000zl-3000zl
Bardzo proszę o dobranie czegos z czego będę zadowolonyi z czego wy jestescie zadowoleni (tylko zeby mi nie wypralo za bardzo portfela :/)

RAYNOLN! Ty kupujesz czesci w sklepie internetowym czy w Krakowie, bo ja tez jestem z tamtad i moze znasz jakis fajny sklepik?

1. Nie w sklepie internetowym, tylko w apollo, zwykłym sklepie z kompami i akcesoriami - akurat mam pod ręką na miasteczku, poza tym mają jeszcze kilka filii w Krakowie i chyba jeszcze w innych miastach...

2. Na początku mówiłeś tylko o karcie graficznej, muzycznej i płycie głównej... Złożenie całego zestawu to jest trochę bardziej pracochłonna robota. Dobranie wszystkiego na cacy może trochę zająć. Ale za 2k (bez monitora) to można złożyć takiego kompa, że ciężko znaleźć grę, która by na tym nie poszła.
Tak tylko powiem: możesz kupić procesor Pentiuma, ale jeśli trochę bardziej zależy Ci na kosztach, to proponowałbym AMD Athlona. No i płytę do tego np. KT600a. Pamięć min. 512MB. Na kartach graficznych nie znam się super, ale znowuż słyszałem, że to jednak Sapphire jest lepszy od Gigabyte'a. Tak czy owak, kup jakiegoś Radeona (128MB). Dysk... też musiałbyś się rozglądnąć. Ja mam Caviara, chodzi cichutko i bezkonfliktowo. A cena jest umiarkowana. Karta dźwiękowa - jak już mówiłem - praktycznie każda nowa płyta główna ma zintegrowana kartę dźwiękową, tak więc radziłbym się tym nie przejmować. Na tunerach TV i nagrywarkach DVD się nie znam, więc nie chcę sugerować niczego ;)

Pozdrawiam

Dowizul z Inferny
25-01-2005, 08:14
ja polecil bym AMD Alton barton jakis powyzej 2000+ lub jezeli zalezy ci na kasie to AMD sempron powyzej 2000 Mega Herców i karte grafiki Nvidia GeForce 4 Titanium ze 128ram lub GeForce FX 5700 128ram (jezeli chcesz naprawde smigac) a plyte ASRock na chipsecie sisa ew. jezeli chcesz to obojetnie jaka na chipsecie NvidiaForce2

xemmoe
25-01-2005, 16:13
www.komputronik.pl
Znajdziesz tam aktualne ceny.

Co do zestawu wybrałbym:
-Athlon XP 2400-2600 ew. Sempron chociaż większej różnicy nie ma
-Płyta najlepiej Abita lub coś z górnej półki z n force 2 (z obsługą duall chanel)
-karta grafiki GeForce FX 5900 XT ( najlepiej firmy MSI )
-dysk twardy Sygate Barracuda XXGB, nie wiem ile Ci potrzeba

To wszystko zależy do czego potrzebny Ci ten komputer.
Jeśli do gier typu Doom 3 to najwięcej inwestuj w grafikę.
Nie kupuj produktów z serii "NoName" czy innego badziewia.
No i oczywiście spraw sobie DOBRY zasilacz bo możesz mieć kłopoty z odpaleniem sprzętu nie mówiąc o graniu.

wyseq
26-01-2005, 18:15
Bardzo dziekuje za wszystkie rady. Napewno mi pomoga.
Jeszcze bym prosil, aby napisal ktos o tunerach TV i nagrywarkach dvd. Z gory dziekuje

Oxygane
26-01-2005, 21:38
Jeśli chodzi o tunery to polecam wszystkie produkty WinFasta.
Wszyscy zapomnieliście o najbardziej nie docenianej części komputera, mianowicie chodzi o zasilacz, proponuje jakis 400W Chiefetec'a albo Modecom'a więcej o zasilaczach dowiesz sie ze strony http://pctweak.net/articles.php?id=17

Zindahjira
27-01-2005, 14:23
@up
Masz rację, Winfast starczy.

Co do płyty głównej. Gorąco polecam płytki microATX na chipsecia via - już wkrótce te płytki będą rządzić. Tylko nie brać gówna typu ASRock i podobne. Płytka jest maleńka, właśnie sam takiej szukam dla siebie. Są na niej bodajże dwa wejścia na DDRAM ale to nie problem (kupisz dwie kości po 512 i luz). Aha, zapomniałbym. Ta płytka jest pod procki AMD, ale ja je cenię wyżej od Pentiumów.
Procek weź około 2,5GHz, na razie starczy.
Drogie dźwiękówki sobie odpuść, bierz zintegrowaną 6-kanałów (praktycznie tak samo jak SB).
No i grafika - tutaj jak dla mnie porządny Radeonik jest jak najbardziej na miejscu.
I dla mnie punkt najważniejszy czyli chłodzenie. Tego nigdy za mało. Ja osobiście mam 2 główne wentylatory plus na kartę i procek oczywiście (nie dziwcie się komp chodzi 25 h/dobę:P).
Natomiast nagrywara. Osobiście używam nagrywarki DVD firmy LG (wiem, że zepsuli sobie markę, ale to było kiedyś a naprawdę poprawili jakość produktów). No i zostaw sobie jako drugi napęd CD bo chyba chcesz żeby DVD Ci długo służyło. I pamiętaj, że po gwarancji nagrywarkę możesz (ekhm) skrakować. Zamiat nagrywać około 4GB nagrywasz dwa razy tyle:)
Twardziela bierz jaki Ci odpowiada. Ja sam mam maleńkie 40 GB, ale ja wszystko od razu zrzucam na płytki.

@down
MicroATX to niby shit? Poczekaj za dwa lata to będzie już standard.

Dowizul z Inferny
29-01-2005, 19:23
jezeli kupujesz nagrywarke to firmy LiteOn jezeli o plyte glownom to zadna micro atx i mini atx zmniejszane komputery shity z pola kup w standardzie ATX lub lepiej BTX jezeli masz kase