PDA

Pokaż pełną wersje : [Tibia's Arena][multiplayer] - beta testing! zapraszam!

p.l
26-01-2005, 16:31
Temat Tibia's Arena już dawno został pochłonięty w czeluście forum, co wcale nie oznacza iż przerwałem prace nad tymże projektem. I oto, po około 1,5 miesiąca jest wersja beta ... Jak zapewne większość się zorientowała po nazwie tematu jest to wersja multiplayer, czyli że da się grać z kimś poprzez internet.

1. Jak grać?
Otwórz link do gry. Na samym początku musisz wybrać, czy będziesz zakładał serwer (create) czy dołączysz się do instniejącego (join). Następnie tak jak w poprzedniej wersji kupujesz jednostki.
2. Jeżeli:
a) wybrałeś opcję "create", pojawi się pole, w które musisz wpisać nazwę swojego serwera który będziesz tworzył. Po wpisaniu wciśnij przycisk "create".
b) wybrałeś opcję "join", pojawi się pole a pod nim ramka z pustą listą.
W pole wpisujesz swój nick, pod którym będziesz grać. W ramce poniżej powinna pojawić sie lista serwerów. Jeżeli nie pokazuje się żaden, poczekaj chwilę a następnie użyj przycisku "odśwież". Po pojawieniu sie serwerów, aby dołączyć do którego po prostu kliknij na jego nazwę.
3.
a) po stworzeniu serwera musisz poczekać, aż ktoś się dołączy do niego,
jeżeli chcesz zrezygnować w tym momencie, wciśnij "exit" zanim wyłączysz onko przeglądarki
b) nie musisz na razie nic robić
4. (plansza z kratkami)
tu obie strony rozmieszczają jednostki w obrębie zielonych kwadratów, zakończywszy tą czynność muszą kliknąć przycisk na dole "ready/start battle"
5. (dla obu)
Teraz należy poczekać aż nasze klienty wymienią się informacjami, gdy to zostanie zakończone pojawi się mapa i automatycznie rozpocznie się rozgrywka.

Rozgrywka: są dwie możliwości, gdy:
- jest tura przeciwnika Ty nic nie robisz
- jest twoja tura, normalnie możesz wykonywać akcje jak w poprzedniej wersji gry, tyle że:
- jeżeli w status masz napisane: "waiting for opponent's response", to oznacza iż właśnie wykonałeś jakąś akcję i musisz poczekać aż drugi klient to wykona, dlatego ty możesz wykonywać cokolwiek jedynie przy pustym statusie

jeżeli chcesz zakończyć przedwcześnie rozgrywkę:
- wciśnij klawisz "q", jest to możliwe tylko podczas twojej rundy

inne:
- żeby obrócić, wciśnij "r" (tylko jesli twoja tura)
- aby przypomnieć która jednostka aktualnie ma ruch naciśnij na napis "twój nick turn" (prawy górny róg)
- aby pozbyć się okienka z informacją możesz albo kliknąć na ok albo wcisnąć spację

No a teraz najważniejsze czyli linki:

[wersja normalna] (http://members.lycos.co.uk/kefas/gra/beta.html)

<cut> z powodu błędów wersja z czatem niedostępna.

/* okienko rozmowy pojawi się pod oknem gry, wysyłanie wiadomości odbywa się poprzez enter lub przycisk wyślij.
Ps. prosiłbym kogoś o przetestowanie samemu na dwóch oknach, czy zwalnia gra w momencie grania z czatem.

gorgi
26-01-2005, 16:37
ooo tak zawalista gra!!!
serwer " gorgi "

[]Artimos[]
26-01-2005, 16:40
Ale faza :D Czemu niema żadnych servów jeszcze ? :p

edit: WCHODŹCIE NA ARTIMOS SERV !!!! :D

Zene
26-01-2005, 16:41
p.l, wiesz co? jesteś boski :D . szkoda że narazie nie ma serwerów rzadnych :S

Dwimenor
26-01-2005, 16:42
Przetestowałem.
Szybkość gry się nie zminiała, ale dość długo(około 5sekund) trwa przełączanie pomędzy graczami. Także opuźnienie pomiędzy moją akcją, a tym co zobaczy dróga osoba wynosi koło 2 sekund.
Nie wiem, czy to to normalne tem, pierwszy raz gram na multiplayayer w TA.
(łącze Chello 512kb/sec)

Edit:
P.L. chat za bardzo nie działa. Po 10 minutach ciągle jest tylko "Loading..." a po wysłaniu wiadomości nic się nie pojawia.

Edit 2.
Chętnego do gry zapraszam na server: "Dwim"

Edit3
Chat już działa....

Dr.Unknown
26-01-2005, 16:43
Po zalożeniu/dołączeniu do servera, pokazuje się biała strona, z napisem "true" w lewym, górnym rogu.

p.l
26-01-2005, 17:09
zapomniałem dodać, jeżeli gracie z czatem, to kiedy skończycie gre, aby zagrać od nowa trzeba odświerzyć stronę. Inaczej chyba czat nie zadziała ponownie.

Jeżeli ktoś gra pierwszy raz i nie wie co i jak niech zajrzy do pierwszego posta
poprzedniego tematu (http://tibia.pl/forum/showthread.php?t=17010&highlight=Tibia%27s+Arena).

lista czarów bohaterów jest tutaj (http://tibia.pl/forum/showpost.php?p=195494&postcount=109)

Co do szybkości, opóźnienie kilkusekundowe między wyświetleniem akcji w jedym a drugim kliencie jest normalne, ponieważ wynika to z mechanizmu przekazywania informacji. Zastanawia mnie tylko, czy gra startuje szybciej kiedy gracie bez czata niż z czatem?

Vaxxia
27-01-2005, 08:57
Server założony (nazwa "Vaxx":)) na wersji z chatem, jeśli chce ktoś TERAZ zagrać to zapraszam, chce to przetestować.

PiXik
29-01-2005, 09:58
Connecting XXX... i potem connection failed ;/ :(

sir Tifejo
29-01-2005, 16:02
U mnie tez connection failed na wersji z czatem, na normalnej dziala bezproblemowo :)
Nie wiem czego to jest wina [ten connection failed] jakby ktos znalazl rozwiazanie to dajcie znac :)
W ogole ludzie maja bujna wyobraznie: sa 3 servery o nazwach: "wlazic", "fretka" i "lol" :D cos za pomyslowosc ;)

Tak btw, p.l swietna gierke stworzyles, da sie popykac z kolega jak sie runki robia :)

Edit: wlasnie gralem na wersji z chatem ale i tak nie bylo chata nawet zadnego okienka :P btw, przegralem 2 razy :P (na 2;])

Dwimenor
29-01-2005, 17:50
@p.l

Zdaża się, ze ktoś kończy przedwczeńie rozgrywkę, nie wcikająć"q" I w tym momencie nie wiadomo, czy ktoś się namyśla, czy po prostu wyłączył przeglądarke.
Czy jest jakiś określony czas na wykonanie ruchu, czy nieograniczony. Myśle, że wprowadzenie takiego ograniczenia(powiedzmy 3 minuty) rozwiązałoby ten problem

Edit.
Obecnie są 4 servery, ale gdy kliknie się na któryś jest "connation faild"-czy dzieje się to, gdy ktoś założył server, potem zrezygnował bez wciskania exit??

p.l
29-01-2005, 18:01
re: up
niestety jest tak, iż nie jestem w stanie z poziomu flasha drugiego gracza sprawdzić czy ten pierwszy myśli czy już dawno wyłączył klienta, choć mam już pewien pomysł, mianowicie będe chciał wykorzystać onUnload w JS (czyli jak się opuszcza/zamyka stronę). Bo z ograniczeniem czasowym byłby mały problem ze względu iż nie ma synchronizacji czasu między dwoma klientami.

Odnośnie drugiego, możesz sam sprawdzić, powinno być tak, jeżeli się stworzy serwer, wciśnie exit, to powinien przy refreshowaniu zniknąć z listy. Także to efekt jakiś bugów. Najprawdopodobniej przeciążenie bazy (jak zajrzałem, ~100 tabeli pozostałych po niedokończonych grach :D).

Chata spróbuję naprawić, choć dziwi mnie że raz działa raz nie.

A no i kombinuję sobie na szarym layoutem :D

Jednostki nowe będą dopiero za tydzień, wcześniej nie będe miał tyle czasu

pozdr.

Mikae
29-01-2005, 18:14
Bardzo ładnie. Najgorszą rzeczą, którą można ci zarzucić jest Layout. Imho brzydki.

slimaczek
29-01-2005, 23:52
Niezła robota. Ale mogłeś zrobić wybór między single a multi bo nie zawsze są serwery a czasami ktoś chce sam zagrać z kompem. Jeszcze zmień lekko layout i popraw błędów i będzie :cup:

p.l
30-01-2005, 12:45
niestety, ale wersji single player (przeciwko komputerowi) nie będzie.
A na razie zapraszam do ocenienia nowego wyglądu (http://members.lycos.co.uk/pl1987/layout/beta.html)

sir Tifejo
30-01-2005, 13:42
Noo, znaczenie lepiej ale...w tej "nowej" wersji [ze zmienionym layoutem] wszystko niby ladnie, pieknie, to klikanie na nazwy itp poprawione [czasami nie moglem na nic kliknac, trzeba bylo poczekac ~30 sekund, teraz juz sprawnie dziala] ale... wczytuje liste serverow 10 minut i nadal nic :/ a ta starsza wersja nie dziala, zreszta i tak pewnie nikt by nie gral, ale przetestowac bym mogl, ew. doczepic sie jakiegos "buga":)

Popraw jeszcze te feralne servery i zrob chat, bedzie "full wypas":)
Pozdrowionka
T.

Gangrel
02-02-2005, 11:30
Jedna Uwaga: Nie dziala pod Opera.

Polny Lowca
02-02-2005, 14:49
pisze cos tam lycos tripod blablabla i nie dziala :(

p.l
02-02-2005, 16:14
niestety, sprawdziłem pocztę i okazało się, że zbanowali mi konto na lycosie za "file storage" :/. Teraz zostałem bez bazy danych. Ale za to działa znów prywatny serwer mojego kolegi, tyle że na razie nie ma my_sql. Dlatego tymczasowo gry nie będzie, w międzyczasie dopracuje jeszcze tą wersję multiplayer.

Na otarcie łez, stara wersja single player (http://marchewka.waw.pl/~piotrek/beta.html)

Thimburd
05-02-2005, 17:28
Kiedy wróci wersja multiplayer? Chętnie sobie zagram, ale jakoś nie idzie :/

slimaczek
06-02-2005, 16:27
@up
Ślepy? Przeczytaj:

niestety, sprawdziłem pocztę i okazało się, że zbanowali mi konto na lycosie za "file storage" :/. Teraz zostałem bez bazy danych. Ale za to działa znów prywatny serwer mojego kolegi, tyle że na razie nie ma my_sql. Dlatego tymczasowo gry nie będzie, w międzyczasie dopracuje jeszcze tą wersję multiplayer.

Na otarcie łez, stara wersja single player (http://marchewka.waw.pl/~piotrek/beta.html)

MuC!@
11-02-2005, 11:24
eee, nie wiem, moze nie pomyslales, ale nie lepiej ci samemu server w domq postawic ?? takie trudne to nie jest :P wystarczy sciagnac taki program: "Krasnal 2.7" i tam juz sam dojdziesz, to naprawde latwe, no i wszystko co potrzebne jest w nim zawarte, chyba ze masz wewnetrzne ip :/ no to co innego, a jak masz dynamiczne to wystarczy zalozyc domene w www.no-ip.com i poprostu sciagnac program no-ip, to trudne nie jest, naprawde, ja sam to zakladalem niecale 10 minut :P

Berud
16-02-2005, 11:57
fajne to już sie niemoge doczekać mulitplayer bo na singlu brat już grać nieche :(

Ruxofi
04-03-2005, 16:02
Grałem w wersję single player i jest super ;D. Chciałbym sobie zagrać w to na multi player. Re-host albo zrób nową wersje żeby chodziło. !! PLZ !!

p.l
17-03-2005, 21:47
[ link do wersji multiplayer ] (http://members.lycos.co.uk/kefas/gra/beta.html)

zarzucam tymczasowo, niestety, nie udało mi się naprawić czata.

p.l
19-03-2005, 08:35
nie trzeba się nigdzie rejestrować. Po prostu wchodzisz w link który podałem w ostatnim moim poście i grasz. Jak grać w multi-player masz opisane w pierwszym poście tego tematu, ogólnie o technice gry zajdziesz w starym temacie "[Tibia's Arena] musisz to (...)" (uzyj opcji szukaj).

Anclen
20-03-2005, 16:42
Odnosze wrażenie że nikt w to nie gra :( Cały czas pusta lista, może by tak wprowadzić jakiś wspólny termin kiedy będziemy wchodzić? albo jakiś turniej :cup:

Buxeh
21-03-2005, 18:35
a u mnie nic nie chce sie sciagnac
ani z czatem ani zwykla pomuzcie plz

FilipYo
26-03-2005, 00:30
jaka pusta gra zwyczajna podróbka walk z herosów

p.l
06-04-2005, 17:09
http://members.lycos.co.uk/kefas/gra/beta.html

mi działa bez problemu

Q3M
16-04-2005, 16:29
Jak wlaczam link wyskakuje mi jakas strona i pisze
"the page cannot be found" (strona nie moze byc znaleziona)
jak mam to naprawic? ;(
Ja mam to samo

Filthy
16-04-2005, 16:45
Ta strona jest dobra : http://members.lycos.co.uk/kefas/gra/beta.html

Knight Patryk
26-04-2005, 22:00
Ej zroub takei cos tam jak acocunt i np. wybieramm se rase i nagle ktos atakuje i kupuje jednostki i jak wygram dostaje 1000kasy i moge se rozbudowywac armie tak jest lepiej;)

Dagfan
12-06-2005, 18:46
mam pytanko :
ja z moim friedem chcielismy zagrac wszystko ok ja zakładam server i wybieram wojska on tez wybiera wojska i on sie niemoze dołączyc i potem zrobilismy odwrotnie i ja sie tez niemogłem dołączyc ktos wie czemu?

gorgi
13-06-2005, 14:40
mam pytanko :
ja z moim friedem chcielismy zagrac wszystko ok ja zakładam server i wybieram wojska on tez wybiera wojska i on sie niemoze dołączyc i potem zrobilismy odwrotnie i ja sie tez niemogłem dołączyc ktos wie czemu?
jesli jesteascie w sieci macie zewnetrzne ip a zeby zagrac jeden przynajmniej musi miec wewnetrzne

Dagfan
16-06-2005, 09:30
jesli jesteascie w sieci macie zewnetrzne ip a zeby zagrac jeden przynajmniej musi miec wewnetrzne

w tym problem bo ja mam wewnetrzne IP. -.-' On mieszka na drugim koncu miasta... i tak sie niemozemy połączyc

Isek
19-06-2005, 19:41
Coś mi nie działa gdy już sobie ustawie potworki i daje redy pisze mi intiatin game ....... pisze tak i to bardzo długi i tak z każdym servem ;/
czego tak się dzieje
Mi tez sie pojawia initiating game ale raz na jakis czas. Wtedy odswiez i druga proba. Niekiedy tez potrafi sie sciac w srodku parti.

Wszystko fajnie... tylko nie ma chętnych do gry ...
Dokladnie, wchodze i nic. Pare razy tylko ktos byl, zagralem i znowu pusto.

Plastex
29-06-2005, 17:35
Zobaczcie kiedy został założony temat! 5 miesięcy temu, więc już ludzie pograli, i się znudziło. Czy wy naprawdę nie macie żadnych kolegów w RL, żeby ich poprosić, żeby zagrali, tylko na forum ciągle spamujecie?

Walekifa
04-07-2005, 11:25
W sumie to racja ale mam jeszczcze 1 pytanie ^.-umnie lista tez jest pusta,tyle że jeśli przejerzdżam po niej kursorem to dokładnie widać że niektóre wersy się wypuklają (są to servery) a kiedy zjezżam niżej listy to już ich niema ^.- to może być wina wyszukiwarki? niby są ale niema napisów :l Sry za ortografię :P

Vasth
08-08-2005, 00:16
Musze cie zmartwic p.l ale wyszukiwanie servow nie dziala... Wlaczylem dwa razy ta gre na jednym kompie przez jedno okienko gry zalozylem server o nazwe: "Prezereserv" W drugim okienq kliknalem dolacz itd. wpisuje swoja ksywke: "Diablo" daje refresh a tu mi pokazuje ze zadnego serva nie ma online...

Ikai Anch
19-08-2005, 18:10
Działa już troche mi n 512 powoli idzie ale jest cOOl żakladajcie servki i gramy

Sir Tibiak
20-08-2005, 15:55
Sluchajcie! Mam problem, jak gram z kumplem raptownie kogos wywala z gry, albo nie widac serwera ktory jest zrobiony pzrez kumple tylko widac stare serwy. i ja nie wiem czemu tak jest albo zaczynamy gre i po jednym ataku wyskakuje ze ktos wygral...... gra ejst cooltowa ale to wku**** i grac sie nie da! zrobcie cos z tym albo napiszcie mi jakeis rady please!

Telomosik
20-08-2005, 16:00
A wescie, sie, mam taki sam problem jak qmpel. Bo z nim chce grac. Ta gra jest fajna ale to jest jakies zwalone. Ja rozwalilem mu monsterka i mu wyskakuje ze on wygral a mi ze jego ruch :O. Co to ma byc? Wiem ze beta wersja, juz lepiej napraw wszystko, tzn. ZROB OD NOWA i nie wersje beta. Bo na h*j takie cos jesli sie nie da grac?

Tibio-gracz
30-08-2005, 16:06
No gra super!Tylko akurat jak wygrywalem pod koniec rozgrywki :cup: to mi wyskoczyl komnikat, ze za wolne lacze i cos tam dalej i nacsnalem "yes" i zawiesilo sie :(.Jeszcze jak gralem to nagle mi wyszlo i pojawil sie komunikat, ze wygralem.A nie rozwalilem potowrów przeciwnika.I jeszcze ciagle mam stare servery nawet jak zrobie refresh.

Cor Tibiarz
07-09-2005, 17:24
Zajefajna gierka tylko ze nawet czesto sie scina :(

Miszczu
13-10-2005, 17:07
jakby ktos chcial w to zagrac msg me do mnie to zalozymy serwer bo ja nie moge znalezc partnera do gry :/

Chickenpox
13-10-2005, 18:08
@ up
Nie wiem, czy wiesz, ale mozesz grac sam ze soba. Po prostu grasz na dwoch oknach. Na jednym zakladasz serva, a na drugim dolaczasz ( jesli ktos napisal to, co ja napisalem gdzies wyzej, to przepraszam, bo nie chcialo mi sie za bardzo czytac tego temaciku :) )

@topic

Zajefajna gierka! Cos bardzo bardzo podobna do Heroes of Might and magic ;) .

Ricio of Balera
30-12-2005, 14:09
Nie idźie włączyć na Mozilli Firefox ;( ;(

przemoo
13-02-2006, 07:07
nie chce mi sie ladowac :(

Cieniobójca
14-02-2006, 13:08
Ej to może założymy jakieś/jakiegoś serwy/serwa ?? zaraz

urlich grzes
21-02-2006, 18:22
zrob ktos serwa :D

Xagar
21-02-2006, 18:42
Kurde... caly czas mam "exhanging informations" :/

urlich grzes
22-02-2006, 18:30
tak sie ucieszylem jak znalazlem serwa a tu KLOPS !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ten koles co go zalozyl raczej nie ma zamiaru rozpoczac gry. Albo go nie ma albo poszedl w h*j albo kto wie co jeszcze

Exolius
22-02-2006, 18:41
OKs otwieram serva bede tak z 10min jak nikt sie nie doloczy to byebye :o

Sindbat
23-02-2006, 17:38
jak ktos chce pograc to piszcie na 4566456 gg

Xarael
01-03-2006, 09:21
To jest Boskie! :dance:

Mithus
04-03-2006, 16:29
To jest Boskie! :dance:
Zrobilem serva moze by ktos dolaczyl plx

cycu17
18-03-2006, 17:07
Moze ktoś ze mna zagra???? jak tak to msg me GG 6262319 :P

rads0n
26-03-2006, 20:10
Ehh nikt nie gra a moglo byc fajnie ;\

alzIK
01-04-2006, 19:53
nie dziala ? :baby:

Krychu
01-04-2006, 20:25
Zapraszam :dance:

Sidena Daron
02-06-2006, 21:55
Dołącz się ktoś teraz :) Server "Sidena Daron"

Icewind
14-06-2006, 00:59
Zapraszam chetnie zagram nazwa serwera Tibia ,choc zadnego innego nie widze :).

Hydro
01-07-2006, 17:35
ja tam widzialem serv lololol i pojawia mnie sie tylko intitatig game

Artain Guliusian
03-07-2006, 15:34
zrobilem serva piter serv zapraszam i poszpiescie a jesli zrobicie wy serva napiście

Red Dragon75
04-07-2006, 14:20
server założony jeśli ktoś chce grać nazwa servera:Black Dragon

Daevo
17-07-2006, 21:31
długo servery sie wczytują więc dużo ich bedzie :P

-Maciek Mur-
21-07-2006, 12:30
serv maciek mur gogogo

SzmelinS
27-07-2006, 15:57
Ogólnie pomysł jest git ale gra jest strasznie niedopracowana. Cały czas mi sie przycina i nie moge wykonać ruchu (mój kumpel tak samo ma :/). Odpowiedz czy da sie cos zrobic.

Czolag
27-07-2006, 16:54
:] :] :] :] Uruchamia sie kilikam dołacz i sa jakies pola klikam tam gdzie cos napisane i Istabilishing Game Pease.... (cos Tkiego) i czekam i czekam i czekam i czekam i tak mozna czekac nawet 555 lat az prad odetna i :flaga_pl: sie zawali

Gracz Tibijski
19-08-2006, 09:29
ta gra sie tnie ;/

p.l
19-08-2006, 13:32
zaznaczam, iż projekt porzuciłem dość dawno temu, dopóki do niego nie wrócę nie spodziewajcie się żeby działał poprawnie ...

Tawer Redeye
18-09-2006, 21:04
Dawno dawno temu ta gra działała ...
A teraz jeśli wolno spytać P.L.-a :
Czy masz jeszcze wersje ofline tej gry czy moze zgineła w odchłaniach windowsa i dysku twardego

odkurzacz
28-09-2006, 22:19
moze mi ktos wytlumaczy o co w tym chodzi na czym polega ta gra moze jakis screen ??:baby:

Helixaw
14-10-2006, 23:35
zaznaczam, iż projekt porzuciłem dość dawno temu, dopóki do niego nie wrócę nie spodziewajcie się żeby działał poprawnie ...

to moze by tak do tego czasu 'odkleic'?

ragafewee
02-12-2006, 21:17
Pomysł dobry, wykonanie w miare ( wiele do życzenia), serwer na gre too bad.

Dudus15
02-12-2006, 21:45
Server Dudus - prawie zawsze ON , zapraszam , bo chce pograć xD

Pawelcio
24-12-2006, 10:04
Rehostnie ktos?

MARCIN1994
31-12-2006, 20:11
Gra jest bardzo fajna a tryb rozgrywki ciekawie zrobiony. Ocena ogólna 9/10 :baby: