zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Zniechęcony po 5 dniach...

Kebes
05-02-2005, 21:19
Witam. Kilka godzin temu opuściłem Rook i udałem się do Carlin, ale to co mnie tam spotkało nieco zniechęciło mnie do dalszej gry. Mianowicie najważniejszym powodem jest tępienie takich jak ja (8... a raczej już 7lvl). Przykład: Gram i dzwoni tel. Ustawiłem się na poboczu drogi między drzewami żeby nikomu nie przeszkadzać i poszedłem odebrać. Wracam... połowa żyć, koło mnie stoi koleżka i we mnie wali. Z nicku Polak więc pytam:
Ja: Za co? On: Ops... Polska?? Ja: Tak On: Sorry, chodź uleczę cię. Podchodzę, a koleś mnie wtedy dobija. Pamiętam nick, ale nie chcę pisać. Inny przykład. Wchodzę do podziemi. Wybijam bugi, spidery itp. Otoczyło mnie 4 poison spidery. Wytłukłem je, ale zostało ok. 40/180HP. Myślę sobie: "Idę do świątyni, uleczy mnie ta babka"... Jak się pewnie domyślacie nie zdążyłem do świątyni. Utłukł mnie jakiś "pako" na 11lvl. Po tych dwóch śmierciach nie mam ani pieniędzy, ani broni, ani nawet głupiego plecaka (z wyposażeniem oczywiście). Niech ktoś mnie przekona, że warto mimo wszystko kontynuować zabawę postacią na 8lvl. Mi się już odechciewa... Dzięki, jeśli ktoś doczyta do tego momentu i skomentuje :)

Nightwalker
05-02-2005, 21:22
Zneichęcony po 5 dniach? masz sczęscie chłopie. Ja zostałem zniechęcony po roku grania. Im szybciej skończysz grać w tibie tym lepiej dla ciebie. Uwierz....

Dezerter De'War
05-02-2005, 21:24
jak afkujesz na 8lvl w carlin to jakbys prosil sie o dead...
ehhh wystarczy zrobic ~20lvl to juz cie przestana zaczepiac...
ogolnie mozesz wybrac sie do ab czy kazz tam nie beda ice spotykaly takie nieprzyjemnosci.(a w kazdym razie znacznie rzadziej)
btw. byly juz takei tematy...

Hallabard
05-02-2005, 21:25
Jeżeli masz 7lvl i exp. w granicach 3000 to radzę Ci zaprzestań gry tą postacią. To poprostu jest wielce ryzykowne bycie na expowisku z 7lvl. Każdy z łatwością Cię zabije. Jeżeli masz powyżej 3000exp. to graj dalej. Stosunkowo szybko odrobisz 8lvl. A jeżeli masz jak opisałem na początku to :
1) Zrookuj postać(zaczynaj bić high lvl, proś o zabicie itd.) i zacznij po przejściu rooka grać dalej
2) Zrób postać na Non-PvP (np. Calmera) tedy nikt nie będzie mógł Cię zabić.
3) Ew. jeżeli masz kolegę grającego w Tibię przenieś się na jego świat (we dwóch zawsze raźniej :P )

SheN228
05-02-2005, 21:28
HuHuHuHuH
Moze to byla Dolera/Inferna?

Dr. Omader
05-02-2005, 21:46
Zrookuj postać(zaczynaj bić high lvl, proś o zabicie itd.) i zacznij po przejściu rooka grać dalej

Nie rozumiem tej mody na rookowanie postaci.
Co wam to daje? Macie ten sam nick? W 80% przypadkow i tak jest do bani w stylu "lump podmostowy" albo "kto obrzygal furtke".
Jesli ktos z tych co was rookowali spotka was w przyszlosci nie bedzie mial zadnego szacunku dla was. Wiec po cholere sie rookowac?

@Kebes:
Zle wybrales, carlin to kosmicznie zryte miasto. Nie wiem jak tam mozna mieszkac.
Co do AB to jest tam masakryczna ilosc polakow zawsze co tez nie jest za dobre bo wiekszosc z nich inteligencja nie grzeszy...

Na twoim miejscu przeprowadzilbym sie do Venore albo do Thais, Thais lubiane przez Hi-leveli jest i dosc latwo jest tam zgubic sie w tlumie co na tym levelu wychodzi tylko na dobre. Jesli chodzi o Venore to jest tam fajnie w tym sensie ze jest przewaznie mniej ludzi niz w innych miastach FACC(poza kazoo), oraz masz dosc dobre expowisko dla niskopoziomowca na swamp trolach, szkieletach i grupkach cave ratow.

Niestety wielu idiotow gra w tibie i drecza ludzi na nizszych poziomach bo mysla ze to jest Quake albo UT.

Tibia to gra ktora przyniesie ci wiele przyjemnosci, jednak musisz uwazac zeby sie za bardzo nie uzaleznic ;)

Dr.Unknown
05-02-2005, 22:04
Z pierwszą postacią jest z regóły tak, że mamy problemy, ja też pamiętam, jak naprzykład stanołem sobie na ławeczce w Carlin, czytam sobie forum, a tu deep red po chwili, albo w AB słuchać co 5 minut "Ty kurow odadwaj itansy madafka!", lub "Ty szfecka siwnio!". Dlatego gdy pierwszy raz wybrałem się do Thais, moją postacią, którą aktualnie gram (Secura) zakochałem się w tym mieście, blisko do wspaniałego expowiska dla low level pallych- Mount Sterum, oraz Cyclops Camp, miła atmosfera miasta, ciekawi ludzie, łatwy plan miasta, i tak dalej. Obecnie mieszkam w Outlaw Camp, i nie narzekam, prawie nigdy nie spotykam tam low lvl n00b'ów, a wogóle prawie nikogo w sumie tam nie ma;) Miłe sąsiedztwo, całkiem, całkiem exp i...kasa. Tak więc, radze Ci zamieszkać na przyszłość w Thais, bądz Venore(w tym drugim, byłem 2 razy w życiu, po drodze do Elf Fortress;) ). Nie będe tu móził, o miastach dla PACC, gdyż takowego nie posiadam i nie mam o tym zadużego pojęcia, jednak z tego co wiem, to ciekawie jest żyć w Edron, bądz Ankrahmun, ze względu na ciekawe lokalizacje i expowiska. Hmmm, trochę odszedłem od tematu, ostatnia porada- zrób sobie knight'a (nie faworyzuje profesji, osobiście za knightem nie przepadam), ponieważ jest to profesja wprost stworzona do nauki, noi nie wymaga dużego wkładu pieniężnego, jak coś jeszcze ciekawego przyjdzie mi na myśl, zedytuje posta.

@Down
BROŃ BOŻE!!!!
Pierwsza postać koniecznie na PvP.

Rychu
05-02-2005, 22:18
Dr. Unk i to jest wlasnie to do wypowiedzi Unknowna dodam tylko ze najlepiej sie zaczyne gre na swiecie non pvp a nie tak jak ja pvp enforced..a wracając do tematu to ja jednak wole kazo bo tam bliska sa kpalni z dwarfami i rotami latwy exp dla low lvli

-=HuRu=-
05-02-2005, 22:35
bardzo0o dużo jest n00bów tego typu acha i uważaj na klonowanie przedmiotów i na szybko0o zdobytych przyjaciół . .

Tiligus
05-02-2005, 22:59
Musisz się "przebić", a w Carlin Ci się to nie uda. Dla newb najgorsze miasto jakie może być. . Fajną rzeczą byłoby gdyby kumpel oprowadził Cię po nowym mieście i pokazał miejsca gdzie powinieneś expić. Zapoznaj się z kimś , żeby Cię wyciagnął ponad bagno. :P Z tymi deadami, to polacam mój artykuł;)

http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=7868&page=1&pp=10

(No co:) trzeba się reklamować)

@ Rychu
Na Non-pvp? Żeby chłopak nauczył się jak kraść, i robić różnych innych rzeczy bez poniesienia za to konsekwencji?

@ Drunk
Tak też zaczynałem w Thais :) piękne czasy, kosiło się minoski i trolle w podziemiach. A jak wychodziłeś ze swoimi złotymi monetkami, to wyskakiwał Ci napis Gma że ktoś znowu zlurował smoka. Idziesz troszke dalej a tu smok biega beztrosko po ulicach Thaisu :). Już dawno w Thais nie byłem, ale poprostu świetny klimat i miejsce :)

< przytoczona sytuacja miała miejsce bardzo dawno kiedy jeszcze skull systemu nie było i innych gówien, więc się nie obawiaj:P>

sir Tifejo
05-02-2005, 23:22
Tak, wiem o czym mowisz ale straty i tak masz male - ja wlasnie wracalem z kazoo z expa i cieszylem sie [25] wlasnie dobitym lv, dochodze do bramy ab a tu koles wyskakuje 2 sd i po mnie:( nie zdazylem zobaczyc czy cos mi wypadlo ale z gildi mniie wywala pewnie, nigdy nie mialem wrogow, i sie za co pytam. za co do c***a!?
Najgorsze jest to ze ja go nie rusze bo jestem za slaby i koles pewnie nadal bedzie pkowal innych graczy...
Nicku nie podam, chcecie wiedziec kto to, to se zobaczcie na tibia.com [patrz podpis] EDIT: ups zapomnialem ze zmienilem podpis:P jakby co to sir tifejo :)
A wiem ze i tak straty z 25lv sa stosunkowo male jak patrze na deady najlepszego z Polakow na titanii - jakbym padl na 99 lv to bym chyba nie gral...

EDIT2: Aha dodam jeszcze to ze sie nie zniechecam i gram dalej, teraz tylko musze odrobic 25 lv i wyjasnic liderowi ze to byl pk i zeby mnie przyjal :) a potem robic sdki non-stop :)

Kebes
06-02-2005, 09:10
Więc polecacie przeprowadzkę?? OK. Tylko jeszcze powiedzcie noobowi jak to się robi :) Trzeba znaleźć na mapie to miasto?? A jeśli już znajdę to co wtedy?

EDIT: Doradźcie jeszcze co mam teraz robić. Po tych dwóch śmierciach straciłem: 124GP, linę, wędkę, łopatę i pochodnię (lol). Z "broni" natomiast zostały mi tylko "defensywne": Chain Armor, Viking Helmet, Studded Legs, Leather Boots i Cooper Shield. Czy mam prosić jakiegoś high lvl np. o worek. Mam 3890exp. Chciałbym odrobić stracony lvl, ale nie mam broni. W Skillach widziałem "Fist Fighting". Czy to oznacza, że mogę walczyć pięścią?? :) Jeśli tak to ile będzie to brało żyć potencjalnej ofierze? W podziemiach jest bardzo dużo bugów, więc szybko bym to odrobił. Wiem, że (za) dużo tych pytań, ale liczę, że mi pomożecie :)

Sithius
06-02-2005, 09:38
Więc polecacie przeprowadzkę?? OK. Tylko jeszcze powiedzcie noobowi jak to się robi :) Trzeba znaleźć na mapie to miasto?? A jeśli już znajdę to co wtedy?

Przeprowadz sie do Thais albo Venore...AB troche blisko Carlin i tam tez czasami nie jest za wesolo (nie wiem jak w ogole mozna mieszkac w tym pojechanym miescie X( ). Jak to zrobic? Ano musisz sobie poszukac portalu w tym miescie gdzie chcesz zamieszkac i wejsc w niego. Itemki przenosisz do tego miasta i juz...w Thais ten portal jest na pietrze w swiatyni chyba, w Venore kolo statku a w AB nie wiem...zapytasz sie kogos i Ci powiedza. :)

Nie sluchaj tych co pisza zebys sie dal zrookowac i zaczynal od nowa bo to brednie jakies.

Ja bym Ci polecil Thais bo wydaje mi sie ze to dobre miasto...sa tam wilki, trole, roty wiec mozesz spokojnie expic. Pod miastem sa szczurki wiec mozesz tam sobie tez potrenowac i potem zmienic potworki na jakies mocniejsze...trening to podstawa. ;) Z czasem znajdziesz sobie kolegow i bedzie sie gralo latwiej...poki co zajmij sie nabijaniem lvlka tak do 10 a potem trenuj. Majac wysokie skile zaden palant nic Ci nie zrobi a przynajmniej bedziesz mogl powiedziec ze nie sprzedales skory tanio... B)

Nie przejmuj sie nigdy tym ze zginoles bo to tylko pogarsza sprawe...im szybciej zaczniesz odrabiac tym szybciej znow bedzie wesolo. 8o ;) Skup sie na treningach i expieniu zamiast stac pod dp...

Pozdrawiam i powodzenia. ;)

Sithius
06-02-2005, 09:45
Doradźcie jeszcze co mam teraz robić. Po tych dwóch śmierciach straciłem: 124GP, linę, wędkę, łopatę i pochodnię (lol). Z "broni" natomiast zostały mi tylko "defensywne": Chain Armor, Viking Helmet, Studded Legs, Leather Boots i Cooper Shield. Czy mam prosić jakiegoś high lvl np. o worek. Mam 3890exp. Chciałbym odrobić stracony lvl, ale nie mam broni. W Skillach widziałem "Fist Fighting". Czy to oznacza, że mogę walczyć pięścią?? :) Jeśli tak to ile będzie to brało żyć potencjalnej ofierze? W podziemiach jest bardzo dużo bugów, więc szybko bym to odrobił. Wiem, że (za) dużo tych pytań, ale liczę, że mi pomożecie :)

Nie wiem jaka bronia walczysz ale napewno znajdzie sie jakas na ziemi ktora ktos wywalil...nie pros hlvli bo wyjdziesz na nooba. Naprawde nie jest to smieszne jak pol dp wali do Ciebie na prv o "free itenz". Jak juz zmienisz miasto to idz sobie na hunta na ktores z tych potworkow o ktorych pisalem wyzej i za zebrana kaske kupisz sobie bp itp. Pozniej zrob jak Ci pisalem...

P.S. Nie trenuj fista bo to strata czasu...dobre jak sie nudzisz i dla zabawy chcesz sie z kumplem pobic. ;) :p

Wufei
06-02-2005, 10:10
Zneichęcony po 5 dniach? masz sczęscie chłopie. Ja zostałem zniechęcony po roku grania. Im szybciej skończysz grać w tibie tym lepiej dla ciebie. Uwierz....

ja skończyłem.. też po roku xDDD uznałem że to takie.. bezcelowe..
pozatym oceny w szkole itp sie posypały... prędzej czy później skończysz grać ale sobie troche pograj -> zabawa -> poznanie ciekawych ludzi itp

Lechu~
06-02-2005, 10:14
No i po co komus loot z 8 lvla :/ (studded armor, leather legs, leather boots, mace, etc. xD)

Qrczaq
06-02-2005, 10:43
Kebes: jeśli nie znalazłeś jeszcze jakiegoś kumpla na swoim serwerze kto mógł by ci pomóc, to przeprowadź sie na serwer Pandoria - ja ci pomoge:-)

Nawet chętnie dam ci jakies "free itans" :)

Progmast
06-02-2005, 10:49
Ja tam Carlin lubie<przynajmniej jak robie runki na statku>chociaz po ostatnim dedzie od red skula myslalem nad przeprowadzka ale jakos mi sie nie chce B) Co do ciebie to wybierz sie do Ab bądz Kazo tak jak mówili poprzednicy a po 20 to mozesz sobie wybrac miasto jakie chcesz.

Kebes
06-02-2005, 10:58
No... ja to dopiero teraz zrobiłem sobie fajnie... wewaliłem się do dziury, z której się nie wyjdzie bez liny... Postanowiłem (może głupio) ale zacząć przygodę od nowa. Teraz zacząłem na Arcanii, nie wiem czy dobrze, ale się okaże. Przy okazji robienia nowej postaci zauważyłem, że Dolera jest PvP-Enforce... heh. Jeśli ktoś może to prosiłbym o przybliżenie nieco Arcanii. Z góry dzięki.

Qrczaq
06-02-2005, 11:00
grałem na Arcanii ale tam jest kupa ludzi, codziennie bedziesz musiał duzo czasu poswiecic na czekanie w kolejce...Ja gram na Pandorii jak juz wczesniej pisalem jak sie przeprowadzisz do mnie to ci pomoge ;]

Pan Własnego Losu
06-02-2005, 11:20
taka jest tibia znajć se kolegów ni niech ci pomogo

Kebes
06-02-2005, 11:42
Jak się przeprowadzić na inny świat? Np. na Pandorię :) Trzeba założyć nową postać??

Qrczaq
06-02-2005, 11:57
up: tak samo jak zalozyles na Arcanii - nowa postac :P

Acoma
06-02-2005, 12:14
Po grzyba tam polazles? ja nigdy do carlin nie zachodze jesli nie kupuje od kogoś coś albo vice versa, ewentualnie na ghost land. Tylko Thais albo Venore i od razu do Kazordoon. Jest najspokojniej (relatywnie). Carlin to naj, naj najbardziej pogrzane miasto. Same d..pki, PK, nooby.
Ps. Raz koleś kupił ode mnie jednego HMM żeby koś tam dobić za 500 gp. LOL
Witam. Kilka godzin temu opuściłem Rook i udałem się do Carlin, ale to co mnie tam spotkało nieco zniechęciło mnie do dalszej gry. Mianowicie najważniejszym powodem jest tępienie takich jak ja (8... a raczej już 7lvl). Przykład: Gram i dzwoni tel. Ustawiłem się na poboczu drogi między drzewami żeby nikomu nie przeszkadzać i poszedłem odebrać. Wracam... połowa żyć, koło mnie stoi koleżka i we mnie wali. Z nicku Polak więc pytam:
Ja: Za co? On: Ops... Polska?? Ja: Tak On: Sorry, chodź uleczę cię. Podchodzę, a koleś mnie wtedy dobija. Pamiętam nick, ale nie chcę pisać. Inny przykład. Wchodzę do podziemi. Wybijam bugi, spidery itp. Otoczyło mnie 4 poison spidery. Wytłukłem je, ale zostało ok. 40/180HP. Myślę sobie: "Idę do świątyni, uleczy mnie ta babka"... Jak się pewnie domyślacie nie zdążyłem do świątyni. Utłukł mnie jakiś "pako" na 11lvl. Po tych dwóch śmierciach nie mam ani pieniędzy, ani broni, ani nawet głupiego plecaka (z wyposażeniem oczywiście). Niech ktoś mnie przekona, że warto mimo wszystko kontynuować zabawę postacią na 8lvl. Mi się już odechciewa... Dzięki, jeśli ktoś doczyta do tego momentu i skomentuje :)

Rothes
06-02-2005, 12:37
A ja tylko dorzucę, że moim zdaniem gra na stosunkowo nowym serwerze (np. Pandoria) pierwszą (bądź jedną z pierwszych) postaci również nie jest łatwa. Ekwipunek jest drogi, expowiska zapchane, itp. Sam kiedy zaczynałem moją przygodę z Tibią stworzyłem postać na nowym serwerze :).

A w sprawie miasta - Thais, bądź Venore (moim zdaniem Venore ciekawsze :D).

Mogę tylko powiedzieć, że widzę, iż jesteś początkujący, ale będą jeszcze z Ciebie ludzie :). Z chęcią pomógłbym Ci, a nawet zaoferował protekcję na moim serwerze - Hiberna.

Rothes

Kebes
06-02-2005, 12:51
Dobra. Założyłem "Sir Kebes' a" na Pandorii :) Zaraz zacznę ubijać raty :P Tylko muszę szybko zaopatrzeć się w Mace, bo Clubem ciężko je ubić :P Dzięki wszystkim za odp. i rady :)

Agata
06-02-2005, 18:27
tez szybko sie zniechecilam ale powrocilam do tego zalozylam nowa postac na forterze i mam obecnie 6 lvl (koniec 5) :wiking: graj dalej poczatki sa zawsze trudne

Evul Tibian
06-02-2005, 18:51
Jesli chcesz zeby cie takie sytuacja omijaly to zapraszam do Ab!
Najlepiej jak afkujesz to w depo lub wsrod ludzi (przed depo najlepiej) prawdopodobienstwo zostania sPKowanym zmniejsza sie do minimum.

jesli nie znasz ab to zapraszam do poradnika by Evul Tibian :]
Ab'Dendriel- elfickie miasto (http://www.tibia.pl/index.php?i=3&t=211708)

Xeltix
06-02-2005, 19:24
Ja ci radze wkoncu zaczac grac i sie pilnowac nie bluzgaj na nikogo nie prowokuj uciekaj do Ab i chodz na trole a skonczysz dobrze

Lechu~
07-02-2005, 17:00
Najlepiej to se zagraj na npvp xDDDDDD

karstag
07-02-2005, 19:53
Lechu jak nie masz co pisac to nie pisz.
Hmmm grasz na Pandorii bedzie narazie strasznie ciezko na rooku bo bardzo duzo ludzi, narazie na main nie ma wcale kolejek, takze przebolej rookgard i wtedy bedzie tylko lepiej.
Jak bedziesz mial jakies problemy pytania do zwroc sie do mnie. (jak nie wiesz jak napisz tutaj to wytlumacze :])
Denaros von'Cookie

Kebes
08-02-2005, 14:30
Dzięki wszystkim :) No, na razie tak jak mówisz. Na Rooku często jest straszna sytuacja - wszystkie expowiska zajęte - ale w kilka godzin w niedzielę dobiłem już do 6lvl więc da się przeżyć :P OK lecę bo jestem 2 w kolejce :) Cya all :)

Lechu~
09-02-2005, 13:14
Lechu jak nie masz co pisac to nie pisz.
Hmmm grasz na Pandorii bedzie narazie strasznie ciezko na rooku bo bardzo duzo ludzi, narazie na main nie ma wcale kolejek, takze przebolej rookgard i wtedy bedzie tylko lepiej.
Jak bedziesz mial jakies problemy pytania do zwroc sie do mnie. (jak nie wiesz jak napisz tutaj to wytlumacze :])
Denaros von'Cookie

Widocznie mialem co pisac ;] to chyba Ty nie masz co pisac ;)

Volerasi
09-02-2005, 14:37
Nie zniechęcaj się ja zginolem 2 razy od głupich kicków w odstępie 1 godziny spadłem z lvlu 28 na 26 ....

Gesundheit
09-02-2005, 14:51
Nie wiem co wy macie do Carlijn :/ wiadomo że w każdym mieście znadą sie Pk i H-lvl nooby thiefy itp.Ja np. na Chimci (Chimera) (Server gdzie się zabijają) jest zajefanie :).podam przykład:
Robie sobie strzałki (poszedłem oglądać Najsłabsze ogniwo) przychodze patrze a tu jakiś 15 lvl Sorc nawala mi miałem już go za***ać ale p[opatrzyłem jak kilka H-lvl (50-89-100) zaczeła go ubijac i mi pomogli w Rookowaniu jednego goscia który mnie straszył Hackiem.

P.S:Przeprowadź się na Chimere wybierz miasto Carlin a potem ab zejdz na dół kup klucz za 50 gp i expij na trolach :)

P.S1:Aby zamieszkać w ab musisz przejść labirynt a w nim jest na środku tELEPORT (Potrzebujesz:Machete i na wszelki wypadek 1 uh jak byś kupił..)

Kebes
09-02-2005, 19:16
OK. Wielkim wysiłkiem i samozaparciem dobiłem w końcu magiczne 4200exp. :) Teraz po raz kolejny proszę Was o pomoc. Pomóżcie mi wybrać najlepsze miasto z tych (chyba) 3 początkowych, które proponuje wyrocznia. Chodzi mi o miasto, w którym co drugi nie jest PK, ceny są w miarę przystępne i gra spora liczba rodaków :P Gram obecnie na Pandorii.
Druga sprawa to ekwipunek. Wypiszę moje skarby i czekam na rady, co wymienić (ew. na co) w jakiej cenie i gdzie mógłbym to coś kupić i czy obecny ekwipunek sprzedawać jeszcze na Rooku. A więc: Legion Helmet, Chain Armor, Plate Shield, Leather Legs, Leather Boots, Mace. Jeśli chodzi o ew. porady dotyczące zmiany broni to prosiłbym raczej o Club' y gdyż od początku gry gram Mace i mam już wyćwiczony Club Fighting. Z góry dzięki :)

morwi
09-02-2005, 19:34
@Kebes
hehe ja tez gram na pandorii. jak wejdzies na maina to idz do carlin, a potem od razu do ab'dendriel, ceny sa we wszystkich miastach takie same(duze) bo to nowy serwer. jesli chodzi o bron z clubow to na poczatek kup sobie morning stara. a z takim ekwipunkiem mozesz narazie chodzic az nazbierasz wiecej kasy(ja tak robilem bo caly czas trenilem jak wyszlem na maina)

@down
przeczytaj uwaznie mojego posta mi chodzi o to zeby poszedl do carlin bo z tamtad jest najblizsza droga do, a w ab dobrze sie treni zaraz po rooku...

karstag
09-02-2005, 20:45
Nie bosh nie sluchaj go nie do carlin, jak wziales rycka to thais w sumie gorzej niz dla palka, ale na poczatek moze byc.
Pamietaj, jak cos do msg do mnie :)
Ja w thais mieszkam moze sie spotkamy, tylko nie radzilbym Ci "odkyrwac sobie mapy" bo to czesto sie zle konczy ;).
Denaros von'Cookie

Kebes
09-02-2005, 20:58
Planuję właśnie wziąść Knighta. Do Carlin raczej nie pójdę gdyż mam stamtąd przykre wspomnienia :) Dużo jednak słyszałem (dobrego) o Ab' Dendriel. Mój kumpel ze szkoły tam gra. Planowałem się tam osiedlić :P Czy z Thais jest jakaś w miarę bezpieczna droga do tego miasta??
Ekwipunek: Myślałem nad Morning Star, ale wydaje mi się, że jest trochę za droga jak na swoje możliwości. Wg mnie lepszy byłby np. Battle Hammer. Obecnie mam ok. 340GP. Czekam na propozycje :)

EDIT: Myślałem jeszcze nad zbroją Scale Armor. Co myślicie o takiej inwestycji?

morwi
09-02-2005, 21:02
napisze to jeszcze raz....

nie chodzi mi o to zebys zostal w carlin
tylko chodzi o to zeby isc tam bo z tamtad jest najlepsza droga do ab i najlepiej sie tam treni zaraz po rooku, z thais jest droga do ale: 1jest dluga, 2jest niebezpieczna na niskim levelu. ja osobiscie robie tak ze wybieram carlin, potem od razu ide do ab tam trenie cos kolo 40/40 potem troche expie w kopalniach( poziomy -1,-2) i jak nabije 14-15 lev ide do thais. wedlug mnie tak jest najlepiej...

karstag
09-02-2005, 21:12
hmmm...na moje ab to miasto dla runemakerow jedynie...no fakt potrenic mozna na niskim lvl bo trolli od groma, no w sumie moze to i dobry pomysl...posiedz w ab zrob skille a potem pomysl o thais/venore :)
@morwi oki nie przeczytalem dokladnie zwracam honor :]
Denaros von'Cookie ;)

Willy The Dark Druid
09-02-2005, 21:33
hmmm... napisałem to juz chyba w 17 postach i napisze i tutaj : PO CO GRACIE NA PvP ?! I POZNIEM MACIE BROBLEMY ZE WAS ZABIJAJĄ!!

Kebes
09-02-2005, 21:47
Więc idę do Carlin, a potem Ab. OK. Niech jeszcze jakiś dobry człowiek opisze drogę z miasta do miasta :)

karstag
10-02-2005, 11:36
Mapa Tibii na stronce...droga jest strasznie prosta
Idziesz w prawo od swiatyni to wschodniej bramy i stamtad odchodzi sciezka, ktora idziesz w prawo caly czas dokladnie po sciezce bo jak zejdziesz nizej mozesz trafic na amazonki/valkirie no i tak chwile idziesz...;) dochodzisz do domku tam bodajze masz drogowskaz ze w gore ab...pare krokow na polnoc i jestes w ab :) jest troche problem z zostaniem obywatelem ab bo trzeba przejsc labirynt z uzyciem machety do wycinania krzakow, ale o to mozesz popytac ludzi pod depo w wiekszosci sa to polacy. Mam nadzieje ze rozumiesz ;)
Denaros von'Cookie

Kebes
10-02-2005, 15:03
No właśnie przejrzałem mapy ze strony, ale nigdzie nie widziałem ścieżki z Carlin do Ab :( . Mniejsza o to. Dzięki Karstag :) Z Twoim opisem dotarłem bez problemu :)

Sasek62
10-02-2005, 17:38
A ja tylko dorzucę, że moim zdaniem gra na stosunkowo nowym serwerze (np. Pandoria) pierwszą (bądź jedną z pierwszych) postaci również nie jest łatwa. Ekwipunek jest drogi, expowiska zapchane, itp. Sam kiedy zaczynałem moją przygodę z Tibią stworzyłem postać na nowym serwerze :).

A w sprawie miasta - Thais, bądź Venore (moim zdaniem Venore ciekawsze :D).

Mogę tylko powiedzieć, że widzę, iż jesteś początkujący, ale będą jeszcze z Ciebie ludzie :). Z chęcią pomógłbym Ci, a nawet zaoferował protekcję na moim serwerze - Hiberna.

Rothes Mi by sie przydalo jak cos to Xananc

Karino Han
10-02-2005, 18:02
No a ja nie wiem. Poszłam do Carlin na 8 levelu kilka razy dead, ale jakoś sobie poradziłam :/. Teraz mam 13 level, przeniosłam się do Ab i mi tam dobrze :].