Pokaż pełną wersje : Kusza czy Łuk??
Triciol Pogromca
31-01-2004, 23:11
Na tibia.pl pisze ze belt ma 60 obrazen a strzala 30.
Postanowilem przejsc sie na cyce wyprobowac nowa lepsza bron . Okazalo sie ze kusza jest gorsza bo cyca zalatwialem dluzej. Czemu tak sie stalo??
Jedni mówią na to przypadek, inni zrządzenie losu, jeszcze inni zbieg okoliczności.
Ja tam sam nie wiem czym lepiej walic to moze mi powiedzcie? mam i to i to! :D
Tak jak Magus powiedział zależy od farta np. poszedłem z kumplem do Orc Fortnes i ja lurowalem, mialem kusze z boltami a on walił z łuku i czasami dostawał wiecej expa ode mnie a skille miał o 1 mniejsze ode mnie.
Edit: na silniejsze potwroki bierz sobie kusze a na slabsze tak jak np. wolf ,troll ,cyc ,bierz łuk (btw cyc nie zalicza sie do słabszych potworków ale co to dla palka :P)
Kusza, a raczej bełty mają większe obrażenia. Przynamniej w teorii... Jest jednak problem z amunicją - jak masz pacc'a to możesz kupić czar tworzący bełty. Jak nie masz troche kaski bys wydał na amunicje. (bełty zostawają jako loot po mino archerach dwarf soldierach, ale to raczej nie wystarczy).
Z beltami moze byc problem, ale mozna to rozwiazac. Ja zapryjaznionemu knightowi kiedys dalem Guardian Shielda z DS'a, a on mi teraz dozgonnie daje bolty :).
Ice: Ja np. na wolfa to strzaly nie marnuje, tylko... wale go z fista :)
Dark-Xaero
01-02-2004, 15:38
Siemka, ja gram na Valori i mam 15 lvl pallka 51/35 skille no i co wieczor w carlin sa zawody (duele do zoltego hp ) wedlug mnie bolty lepiej sprawdzaja sie na ludziach :D jak a te duele to wygrywam nawet z 25 lvl knight'em .. wedlug mnie luk i straly sa lepsze na kazde potwory, belty moze ale nie jestem pewien ja niewidze roznicy ...
Pamiętaj że mając mały level (male skile ) nie oplaca sie kuszy !!! .. udezrzenie zalezy od twojego levela i skilla distance fight ! Więc poczeekaj troszke a zobaczysz wielka różnice !!
Mr Logest
01-02-2004, 16:06
no właśnie.
A zęby skutecznie fandolić z kuszy to trzeba mieć high dista skill. Nie oplaca sie zabijac szaraków beltami, bo z luku dzieki temu wywalisz wiecej strzal, ktore sam sobie zrobisz, a spirami jeszcze taniej bo mane zaoszczedzisz.
Dzieki słabszej niz kusza broni szybciej nabijesz sobie skill tak ze jak wezmiesz kusze na gsika to Ci szybko pojdzie :]
pozdrowionka
A
ps. Fakt, rats, wolfs, bears oplaca sie z łapy bić. Ale w kroliki i jelonki zawsze pouszcze strzale, by mi lekko podskoczyl dist :]
A.
Soul Hunter
01-02-2004, 19:52
Ja mam palka na 12 lvl, 51/40 i mlvl 8 i według mnie strzały z łuku są niedość ze słabsze to i gorzej z celowaniem, z tego co zaobserwowałem to boltami częściej sie trafia =) no i więcej zadaje dm.
- - - - - - - - - - - - - - -
Lord Leszczu - 25 sorc, 36 mlvl
Apocalypse Rider - 12 pall, 51/40 8mlvl
Leon snajper
01-02-2004, 20:07
Z łukiem chodzi się kiedy ma się mało kasy lub ma się niski lvl.Bolty są droższe od strzał ale mają więcej ataku.
Jedna bolta ma 60 ataku i kosztuje 3gp w sklepie a normalnie 2 gp , strzala natomiast ma 30 ataku w sklepie kosztuje 2 gp a noramlanie 1gp. Teraz możesz sam zdecydować. :P
A co jest droższe?
Strzała czy bełt?
I czy da się zbierać strzały tak jak włucznie?
nightkin
01-02-2004, 20:16
To nieprawda ze belt ma 60 ataku a strzala 30. Wystarczy troche pouzywac zeby zoabczyc ze nie ma az tak duzej roznicy. Znalazlem na jakiejs stronie informacje, ze strzala ma 25, a belt 30 ataku - i to jest jak na moj gust najcelniejsza ocena.
Ja osobiscie uwazam ze kusza lepsza bo nia best hit mam 186 a lukiem zaledwie 118
pihorinio
04-02-2004, 17:25
Dla mie to jest jedno i to samo wiem tylko że jak walisz w inną postać to mocniejsze są bełty!!
pinkin park is the best!!!
Dark Sorcorer
28-02-2004, 17:00
Nie no z belta masz atak 60 a ze strzalki tylko 30 .Jesli zabijales cycka dluzej z kuszy to miales pecha ale jesli niemasz beltow to trzeba chodzic z lukiem..Wiem na swojim przykladzie mialem palka 21 level ale mi go shakowali i zrobilem sobie maga i wiem ze z kuszy sie zabiera wiecej obrazej!!! i to na tyle:P :D
Bigvirus
28-02-2004, 18:03
Jeśli masz durzo kaski albo masz pacca to lepiej biegać z kuszą ale jamk masz skile 75 dysta to ja bym biegał z łukiem bardziej to oszczędne:)
Bofedojo
28-02-2004, 18:17
Oryginalnie dodany przez Triciol Pogromca
Na tibia.pl pisze ze belt ma 60 obrazen a strzala 30.
Postanowilem przejsc sie na cyce wyprobowac nowa lepsza bron . Okazalo sie ze kusza jest gorsza bo cyca zalatwialem dluzej. Czemu tak sie stalo??
Po 1) Juz nie pisze :D
Po 2) Ja w cyce to z kuszy tez gorzej walilem z kuszy, a z luku lepiej ale na innych potworkach to jest odwrotnie. Moj best hit z kuszy jest 107, z luku 90 cos, a ze spearow 113, wiec wedlug mnie speary sa najlepsze z tego co wymienilem, a najgorsze strzaly.
Ja tam sam nie wiem czym lepiej walic to moze mi powiedzcie? mam i to i to!
Jak ktos madry (zadko sie tacy znajduja) na tym forum powiedzial speary bierz do trenowania, luk do expienia, bolty na hunty.Kusza, a raczej bełty mają większe obrażenia. Przynamniej w teorii... Jest jednak problem z amunicją - jak masz pacc'a to możesz kupić czar tworzący bełty. Jak nie masz troche kaski bys wydał na amunicje. (bełty zostawają jako loot po mino archerach dwarf soldierach, ale to raczej nie wystarczy).
Ja tylko raz kupilem 70 boltow reszte to mam z archerow i soldierow, a mam ich 300. Co prawda rzadko ich uzywam no ale... i za takie oszczednosci mam teraz super sprzet i sporo kasy. ;) Jedna bolta ma 60 ataku i kosztuje 3gp w sklepie a normalnie 2 gp , strzala natomiast ma 30 ataku w sklepie kosztuje 2 gp a noramlanie 1gp. Teraz możesz sam zdecydować. Skad wiesz ze maja tyle ataku, mozesz to jakos potwierdzic (nie mow ze na innych stronach tak pisze, bo to jest jakas plotka).I czy da się zbierać strzały tak jak włucznie? Niestety nie :( .Znalazlem na jakiejs stronie informacje, ze strzala ma 25, a belt 30 ataku - i to jest jak na moj gust najcelniejsza ocena. To juz jest bardziej prawdopodobne, chociaz nieudowodnione.Nie no z belta masz atak 60 a ze strzalki tylko 30 .Jesli zabijales cycka dluzej z kuszy to miales pecha ale jesli niemasz beltow to trzeba chodzic z lukiem..Wiem na swojim przykladzie mialem palka 21 level ale mi go shakowali i zrobilem sobie maga i wiem ze z kuszy sie zabiera wiecej obrazej!!! i to na tyle Kazdy wie ze z kuszy sie wiecej zabiera hp ale to nie znaczy ze bolt ma 60 ataku.
Bolt nigdy w zyciu nie moze miec 60 ataku!!sami paldyni w grze byli by porownajmy najlepszy miecz w grze z boltem
Magic long sword-55 ataku
bolt-60:/
1 bolt kosztowal by wiecej niz mls.
Master Mazi
28-02-2004, 21:14
Jeśli nie masz pacc to chyba łuk bo strzały mozesz robić a jak masz pacc to kusza bo mozesz robić bolty ;]
Oryginalnie dodany przez Sinpal
Bolt nigdy w zyciu nie moze miec 60 ataku!!sami paldyni w grze byli by porownajmy najlepszy miecz w grze z boltem
Według mnie to bolt ma rzeczywiście 60 ataku. Mi wspaniale bolty wchodzą i nie ma problemów.
Człowieku popukaj się w czoło!
Bolt 60 ataku??? ROTFL.
Wydaje mi się, że bolt i strzała mają mniej więcej tyle samo ataku (~20-25), ale strzały zadają więcej słabszym potworkom, a bolty silniejszym.
Oryginalnie dodany przez Androj
Bolt 60 ataku??? ROTFL.
Wydaje mi się, że bolt i strzała mają mniej więcej tyle samo ataku (~20-25), ale strzały zadają więcej słabszym potworkom, a bolty silniejszym.
Zapraszam na tibia.com lub tibia.de! Wtedy będzie ROTFL z Ciebie...
Bolt i strzała ~20-25 ataku - to żeś walnął!!!
Przy discie 65 i strzale z bolta cyc dostaje nieraz 140+ damage. Hmmm... to dużo.... skoro bolt ma ~20-25 ataku to ja chyba mam jakieś specjalne umiejętności od CIPów :P
ziomalek15
29-02-2004, 02:44
A pomślałes o tarczy? Moze mnieć 60 ataku ale za to nie masz tarczy i każdy cios ci wchodzi, knight łupie ci wtedy nieziemsko :P
Oryginalnie dodany przez Piomos
Przy discie 65 i strzale z bolta cyc dostaje nieraz 140+ damage. Hmmm... to dużo.... skoro bolt ma ~20-25 ataku to ja chyba mam jakieś specjalne umiejętności od CIPów :P
1. A jak by tak bez wyzwisk?
2. GS (giant sword dla niekumatych) przy ataku 46 moj best hit przy skillu 73 to 180, kolegi paladyna z boltu przy skillu 75 max hit w okolicach 140-150.
Na wyzszych lvl rycerz jest w stanie zadawac ciosy ponad 300 a nawet ponad 400 na max (mowimy o lvl 100+), w czasie gdy paladyn nawet ze skillem 100+ praktycznie nigdy nie zada z kuszy obrazen ponad 200 - nie wiem jak sie obrazuja obrazenia power boltow.
73 sword + sword ring i trafiam DSdo "krwi" 1 na 3 razy w czasie gdy paladyn ze skillem 60 nie ma najmniejszych problemow z wladowaniem bolta DSowi miedzy zebra.
Ciezko powiedziec ile strzaly/bolty maja obrazen poniewaz sa calkowicie inaczej liczone:
- Bronie dystansowe lepsza celnosc/przebijalnosc,
- Bronie bliskiego zasiegu mocniejsze ciosy, ale zadziej trafiaja/trudniej trafic.
Odpowiedz prosta: kusza lepsza jest.
Zalerzy na jakiego potwora idziesz i jakie masz skile.
Łuk jest lepszy na słapsze potwory i łatwo zdobyć do niego amunicje. Nawet paladyn morze je wyczarować.
Kusza jest lepsza na silniesze potworki i już trudniej z amunicjom. Więc lepiej nie urzywać za bardzo kuszy. :P
Bolty i kusza sa zdecydowanie lepsze od luku i strzal i z czasem...duzo bradziej ekonomiczne(szybciej sie zabija potwory).Co do czarowanai strzal to bez obrazy ale to jest dobre na 10 levelu jak sie nei ma do czego strzelac.Na jeden hunt zabieram tyle boltow ile mam capa a ito czasem malo i msuze slabsze potwory ze spirow bic, zeby nie tracic czasu na bieganie do thais.Tak samo tworzenei bolta jako czar jest zupelnei nieprzydatne, bo lepiej zostawiac sobei mane na exura vita w trakcie polowania(jedyna mozliwosc to stanie przed depo tyle, ze zrobienie 200 boltow zajmuje tyle czasu co zrobienie plecaka hmm a to jest jednak bardziej oplacalne, bo 200 boltow w sklepie kupisz za 600 gp a na plecaku hmm za 1k zarabiasz na czysto 780, wiec jest 180 gp na korzysc runow).Jesli masz pieniadze i chcesz szybko robic exp i zarabiac nowe pieniadze to to tylko bolty, chyba ze masz jakies extra strzaly)Co do obrazen z power bolta to teoretycznie podobno przy 35 levelu z distem 70 maksymalne obrazenie od power bolta wyniosloby 234, wiec wiecej jak z sdka przy 15 magic levelu i zwyklym levelu takim jak powyzej.Gdyby tak bylo to w sumie oplacaloby sie je kupowac nawet po 200 go ;]
Ithelios
03-03-2004, 16:05
Oryginalnie dodany przez Villen
Skoro niby bełty są słabsze to niech ktoś wam w rl przpieprzy z bełta to zobaczymy czy wstaniesz jak ci się bije do samego póra,ze strzały byś może przeżył z bełtem są gorsze szanse.W rl strzelałem z cięzkiej kusze(ciężko to cholerstwo naciągnać) to jak pizneło to prawie tarcze na wylot przebiło...
Ale my mówimy o Tibii a nie RL. :] A tak w ogule to powiem wam że marzy mi się MMORPG do bólu realistyczny(przynajmniej w sferze zadawanych obrażeń).Jeden celny cios miecza dwurecznego by zabijał,podobnie jak wspomniany bolt(o magii lepiej nie wspominać :D ale szkolenie się na maga musiałoby być mega trudne-tak jak naprawdę w fantasy).No i trza by było wprowadzić jakiś rozbudowany system uników/bloków itp żeby śmiertelność nie była aż tak kosmiczna(chociaż jej wysokość napewno by odstraszyła high levelowych PK robiących zadymy w środku miast ;) ).Co do magii gracz sam by musiał zapamiętać inkantacje czarów(mikrofon! :D ),oraz gesty kreślone przy pomocy myszki,albo nawet rękawicy przenoszącej ruchy(już coś takiego stworzono).Heh może w przyszłośći się czegoś takiego doczekam-byłoby bosko 8)
Oki sorry za offtop-wracając do boltów,to popieram zdanie Gremlina iż obrażenia i szanse trafienia z broni dystansowych są inaczej liczone.Jednak jak dokładnie możemy się tylko domyślać...
Cerverius
06-03-2004, 13:35
Dokładnie
Ja mam paladyna i od początku gry mam łuk.
Jest to wielce przydatne że pal może wyczarowywać strzały :)
Tylko pacc'e mogą czarować bełty :( więc łuk to dobre rozwiązanie zwłaszcza jeśli nie stać cie na ciągłe kupowanie bełtów :]
Do 20 lvl łuk a potem przenieś sie na kusze bo wtedy już łatwiej z kasą :]
Ithelios
06-03-2004, 20:16
Oryginalnie dodany przez Cerverius
Do 20 lvl łuk a potem przenieś sie na kusze bo wtedy już łatwiej z kasą :]
Niezupełnie.To zależy od skilli i co będzie chciał bić.Wg.mnie z kuszą należy chodzić na mocniejsze potworki kiedy liczy się szybkość ubicia np.smoki,gsy.Jeśli chcesz iść na niższe poziomy kopalń dwarfów to też polecam kusze.Guardy trzeba tam eliminować jak najszybciej bo nie ma zbyt dużo miejsca na ucieczkę,a jak natkniesz się na resp z drugiej strony to kaplica...
To zalerzy jakie masz skille i na co idziesz :P
Eustachy
07-03-2004, 11:09
idz sobie ze spirami na soldzery jak masz dobre skile :D a ja nie to idz na trolle :>
nie wiem po co chodzic na cycki z kuszom, juz lepiej kup se belty i idz na gsy
Kusza i belty sa napewno lepsze ale przy slabych skillach mozna tego nie odczuc ale po co na cyce marnowac belty ?( :D
Wujek eustachy
20-03-2004, 12:15
to ze kusza ma 60 a strzala 30 nie zmienia celnosci wiec jezeli miales pecha to bełtem trafiales mniej niz strzałą. Jakbys powtorzyl eksperyment na wiekszej ilosci cycow to pewnie wyszloby ci ze kusza jest lepsza.
Kusza rzadzi, bolty zadają większe obrażenia niż
strzały na groźnie potwory warto wziąść kusze a na reszte złomu złomiaste strzały i tyle.
-----
We suck more ! And that's guaranteed.
Mindileth
20-03-2004, 21:58
Oryginalnie dodany przez Piomos
Zapraszam na tibia.com lub tibia.de! Wtedy będzie ROTFL z Ciebie...
Bolt i strzała ~20-25 ataku - to żeś walnął!!!
ROTFL to ty sam jesteś.
Powiedz mi, gdzie na tibia.com pisze, ile bolty mają ataku?
Jak dla mnie bolty nie mają więcej niż 35 ataku. Rycek na 46 lvlu, ze skillem 7X w swordzie, z GSem spokojnie ładuje 100+ w potwory, a ja royal pallkiem na 45 lvlu z 79 dista 100~ w potwory biłem dość rzadko [boltami ofkozz]
Dla mnie lepszy jest luk poniewaz jego strzaly sa szybsze od beltow i dlatego jest bardziej efektowny ... oczywiscie moj pally jedzie cycka 4strzlalami wiec to i tak nie ma znaczenia :)) Heh ... i dlatego doradzam pallkom z dobrymi skillami zainwestowac w luk zaposrednictwem ktorego przy skillach 65+ mozecie isc z sorciem 25+ na Gs'a poniewaz sorc unieruchamia gs'a w energy fieldzie(pacc) lub gdy ktos nie ma w fire fieldzie lub knight moze sie wybrac z hmm ... 8)
Mindileth
20-03-2004, 22:14
Oryginalnie dodany przez GuteK
Dla mnie lepszy jest luk poniewaz jego strzaly sa szybsze od beltow i dlatego jest bardziej efektowny ...
Eeee? Szybszy? ?(
Heh ... i dlatego doradzam pallkom z dobrymi skillami zainwestowac w luk zaposrednictwem ktorego przy skillach 65+ mozecie isc z sorciem 25+ na Gs'a poniewaz sorc unieruchamia gs'a w energy fieldzie(pacc) lub gdy ktos nie ma w fire fieldzie lub knight moze sie wybrac z hmm ... 8)
BULLSHIT!
GS'y od jakiegoś już czasu przejdą sobie do Ciebie po EF'ie a fire w ogóle na niego nie działa.
/Piss
Mindileth
20-03-2004, 22:27
Oryginalnie dodany przez GuteK
Sorki mind tu nastopi korekta Ef go unieruchomi na dlugo skoro unieruchamia DL to wiesz moj qmpel probowal juz tego lecz co do ff masz racje zapomnialem , ze na gs'a to nie dziala :O
Zacznijmy od tego, że raczej mówisz o energy bombie a nie o energy fieldzie.
Przejdźmy przez to, że od któregoś tam update każdy potwór przechodzi przez bomby.
Skończmy na tym, że mówimy znowu o fire bombie a nie o fire fieldzie:P
Mam palka, 29 lvl obecnie dist 69 bardzo dla mnie dumna liczba bo 33 lvl ma o 3 mniejszy ale to niewazne.
moje besthity:
spira - 113 (cyc)
strzala - cos okolo 90 bedzie (23lvl 60 dist)
bolt - jeszcze nie próbowałem
dodam ze od 24 lvl trenowalem spirami w ulubionym miejscu
najbardziej mi sie spiry podobaja, 0 gp bo można isc na trole i pozbierac mam w depo z 60 spir, hity sa dosyc spore, jak juz wspomnialem tanie, ale wadą ich jest to że ktoś moze je ukrasc.
Jeśli chodzi o temat czy łuk czy kusza?
to wszytsko zalezy od potwora bo po co ładowac cenne bolty w cyca jak ze strzal zabije sie go tylko o kilka chwil później.
luk do 25lvl , pozniej mozna sie wybrac na poh z kuszą i znajomymi żeby pozbierali =]
Sir Zydek
21-03-2004, 12:18
Według mnie Łuk na mniejsze potworki i na trening a Kusza na większe potworki.No tak ale mozna sobie strzaly robic jak sie pacc nie ma,a bez pacc bełtu nie zrobisz!! :)
Moim zdaniem najlepiej na słabsze potworki uzywać bow a na lepsze kusze a do treningu oczywiscie spear. :D
nuniza/Lv22/isara/skills 62/53/paladyn
Elder Do'urden/Lv19/secura/skills 22/24/mag
<na spszedasz gfb<2k>hmm's<1k>explosion<3k>
Dragon Revleed/lv12/secura/skills 48/45/paladyn
@Gutek
Mam nadzieję, że dobrze się bawisz, pisząc 3-4 posty pod sobą.
@Ontopic:
Training - Spears
Słabsze potworki (trolle etc.) - Spears/Bow
Średnie potworki (cyce etc.) - Bow/Crossbow, z Uh'ami także Speary.
Dobre potworki (dragi etc.) - Bow/Crossbow, z Uh'ami dla lubiących mocne wrażenia lub dobrze wyskillowanych Speary.
Hunty - Crossbow
Osobiście stawiam na kuszę, ale czasami wydaje mi się, że łuk jest celniejszy...
Super Elite Knight Funekib
22-03-2004, 15:27
Nie wszystkie potwory tego samego rodzaju są takie same w sile,mogą sie trafić mocniejsze albo słabsze.Moim zdaniem zalezy czy warto tracic belty na jakie potworki?,bo jeśli na jakieś słabe rotwormy to się kasy nie opłaca na belty więc lepiej ze strzał
Konstantynopol
22-03-2004, 17:58
wydaje mi sie ze lepiej jest chodzic z lukiem bo mozna szybko wyczarowac se strzaly a z kusza to juz nie jest tak ciekawie 8)
Mam palka ze 75 w distansiei i z kuszy wale w cycka do 180 a z luko do 120 max hity czyli widac róznice :]
Czyli widać że różnica aż tak duża nie jest.Zastanawiam się jak liczony jest dmg od broni dystansowych.
Oryginalnie dodany przez graten
Mam palka ze 75 w distansiei i z kuszy wale w cycka do 180 a z luko do 120 max hity czyli widac róznice :]
Na pewno nie 180 moj drogi, moj pall tez ma 75 dista i max hity sa po 145.Albo Ci sie cos pomylilo albo klamiesz.
Co do tego ze strzaly sie oplacaja to watpie,na dwarfa guarda schodzi mi srednio 3-4 bolty , nawet nie chce wiedziec ile by na niego strzal poszlo.W ciasnych podziemiach liczy sie tez zeby zabijac szybko(ogolnie u palla wazne zeby zabijac szybko i nei brac niczego "na klate" o ile tylko to mozliwe).Bolty tez sobei moge wyczarowac jakby ktos nie wiedzial(ale to ma niewielkei znaczenie).
Cala ta dyskusja jest bezuzyteczna , bo od pewnego levelu kazdy choc troche kumajacy gracz ma juz duzo kasy tak ze walenei z boltow nei jest dla niego problemem.Strzaly sa dobre dla poczatkujacych graczy
Oryginalnie dodany przez graten
offtopic mode on omg niezle zostaniesz moim mistrzem?? plx offtopic mode off
A tak na serio to chyba Ci sie pomieszaly cyferki (konkretnie 5 z 8 ) mam 92 dysta i moj max hit to 169 z bolta, ze strzalki bodajze 135
nie wiem czemu dla cyca zadawales mniej z kuszy ale mi sie wydaje ze kusz jest lepsza
Kusze jest troche lepsza ale droższa. Tak samo kjest z amunicją:(
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.