Pokaż pełną wersje : Czy prawdomówność we współczesnych czasach to domkiszoteria ?
Dziś w szkołe mówiliśmy o tym i ciekawi mnie jak wy odpowiecie ;)
dla tych którzy niewiedza wyjasnienia:
domkiszot - marzyciel,fantasta pozbawiony poczucia rzeczywistości
domkiszoteria - postawa zyciowa nacechowana marzycielstwem, dziwactwo,maniactwo.
Czekam :p
To zależy czy ufamy ludzią i czy ludzie ufają nam...
krotko i na temat: w dzisiejszych czasach nie oplaca sie byc prawdomownym. Zawsze znajdzie sie jakis ktos, kto bedzie chcial to wykorzystac w zlym zamiarze... oczywiscie prawdomownosc wobec najblizszych (rodzina, dziewczyna/chlopak) jest niejako obowiazkiem, ale ja nie widze sensu, zeby mowic cala prawde komus, kogo kompletnie nie znam. Nie mowie, ze trzeba od razu klamac, ale wystarczy tylko "troche ukryc" prawde. Takie jest moje zdanie. Rzekłem.
@hoomik Nie mówić całej prawdy? Szczególnie nieznajomym panom w niebieskich mundurach.
Panom w niebieskich mundurach lepiej nic nie mowic - "wszystko co powiesz moze byc wykorzystane przeciwko tobie" :D
dap-galothij
16-02-2005, 17:26
prawdę można mówić. ale nie całą.
jak nie powiesz prawdy, to ktoś może byc zły co w dalszej perspektywie się nie opłaci. w dodatku może ci popsuć opinię.
jak powiesz całą prawde, to zgadzam się z przedmówcą
"wszystko co powiesz moze byc wykorzystane przeciwko tobie"
jeśli powiesz część, to nie można ci zarzuć aż tak dużo.
wobec bliskich prawdomówność jest wymagana (rzadko przestrzegane w wypadku rodzićów:D)
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.