PDA

Pokaż pełną wersje : Wałęsa kontra Rydzyk: ostatnie starcie.

$corcerer
15-02-2005, 20:33
Kto czytał Gazetę Wyborczą z dnia 14.02.2005 wie o co chodzi, a dla przypomnienia podam adresy:
http://serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34474,2551065.html <= pierwszy artykuł
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2552856.html <= inny, z dnia następnego.

Założyłem temat, ponieważ uznałem go jako dość kontrowersyjny - z w prawym narożniku widzimy byłego prezydenta, będącego niejako sy6mbolem wyzwolenia Polski z PRLu, a w przeciwnym stoi chyba najbardziej znany (oprócz Papieża i kard. Wyszyńskiego) ksiądz. Który z nich ma rację?
Zapraszam do głosowania w ankiecie, i oczywiście wypowiadania się (Z SENSEM i DOWODAMI) w tym temacie.

Ze swojej strony mogę powiedzieć, że Rydzyk poszedł już za daleko. Kiedyś ktoś musiał się wkurzyć i powiedzieć co o nim myśli, ale to jest IMHO dopiero początek lawiny. Zarówno jedna jak i druga strona nie da za wygraną, Rydzyk będzie atakował fanatykami i świętymi, a Wałęsa użyje chłodnych faktów, aby udowodnić swoje racje. Ja jestem za Wałęsą, ten człowiek wie co robi, widzi, że miarka się przebrała.

A najlepsze jest to, że 80% dyskusji będzie w internecie, więc starym babciom mówimy do widzenia :>

Estrie
15-02-2005, 20:43
Zdecydowanie popieram stanowisko Wałęsy chociaż denerwuje mnie jego ciągłe powracanie do powstania Solidarności i chowanie się za, jakto napisałes, chłodnymi faktami. Możliwe, że to tylko moje odczucie.

Wiślaczek
15-02-2005, 20:52
Mozna powiedziec ze Walesa powiedzial szczera prawde.Cale te radio twierdzi ze wszyscy Polacy to brudasy,szatanisci oraz komunisci a oni sa jedyni sprawiedliwi.
Oczywiscie jestem za walesa ktori opowiedzial na zaczepki RM chlodno i z sensem.

S.P.M
15-02-2005, 21:02
Nie znam się zbyt dobrze na historii Solidarności i ogólnie pojętej historii wprowadzania demokracji do naszego kraju, ale z tego co mogłem przeczytać, Radio Maryja kolejny raz pokazało skrajnie nie-uargumentowane stanowisko. Wg. mnie te popularne już skrajne stanowiska rozgłośni o. Rydzyka jest pewną marką zapewniającą odbiór u trwałej grupy odbiorców. Sianie nienawiści a przedewszystkim ksenofobii jest domeną radia - przynajmniej z tego, co sam słyszałem "live". Stosunek do polityki i gospodarki/ekonomii jest conajmniej dziwny.... No cóż, pan prezydent także popełniał błędy, nie był jeszcze gotowy na przyjęcie swojej funkcji i pojawianie się na "salonach" było dla niego dosyć trudne, dlatego czasam sobie nie radził. Mimo wszystko zajmuję stanowisko pana Lecha Wałęsy...

Gangrel
15-02-2005, 21:56
Ten klecha dziala mi juz na nerwy. Niedlugo sie dowiem ze nie bylo Kosciuszki ani Zawiszy tylko Ojciec Przemadryz z Rydzykowa. Jako ksiadz powinien zajac sie modlitwa i przekazywaniem Ewangeli a nie brac udzial w polityce i interpretowac historie bo nie zna sie na tym i nie wychodzi. Co wiecej, nagina historie do wlasnych potrzeb. Co najgorsze Rydzyk ma duze poparcie wsrod spoleczenstwa. To niemal sekta! To dego radia dzwonia ludzie od lat 5 do 95 poto zeby tylko powiedziec jak o. Rydzyka kochaja!!! Dziwna jest rowniez szybka zmiana zdan o. Rydzyka. Zapewne pamietacie przystapienie Polski do UE. O. Rydzyk byl wtedu drugim Rejtanem dracym szaty byle nie dac wykorzystac Polski dla jakich imperialistycznych celow. Zdanie zmienil zaskakujaco szybko kiedy Papiez poparl wstapienie Polski do Uni. Ba, jakby tego bylo malo nagle zapomnial z kiedykolwiek byl przeciw.

Nie tylko Walesa ma dosc takiego zaklamania. Polska to jednak dziwny kraj. W Polsce z tego czlowieka robie sie zdrajce a doceniaja go wszedzie za granica, w USA jest niemal bohaterem.

Nightwalker
15-02-2005, 22:05
Wałęsa ma racje. o.Rydzyk nie zachowuje się poprawnie. Nie jest tolerancyjny(brrrr...te słowo odrazu kojarzy mi się z homoseksualizmem...dlaczego?).Antysemickie oświadczenia, robienie ze wszsytkich szatanistów.

Dlatego większosć ludzi zamiast słuchać RM THRS słucha Radia Rodzina.

Thomas
15-02-2005, 22:08
ogolnie nienawidze rydzyka...:/ "wyludza" (bo nie doslownie) emeryture... ostatnie grosze od starszych babek wmawiajac im, ze to na potrzeby kosciola...:/ on jest TAAAAKIM przykladnym ksiedzem...:/ maybach (nie wime jak to sie pisze..:/) i zapewne 15panienek dziennie...:/

normalny kretacz i wyludzacz..:/ on robi z kosciola katolickiego niewiadomo co..:/

WALESA MA RACJE!!!!

EDIT: raczej tak: Walesa ma racje, ale i tak obaj sa oszolomami...:D:D

Gonzo von Krenzel
15-02-2005, 22:16
maybach (nie wime jak to sie pisze..:/) i zapewne 15panienek dziennie...:/

normalny kretacz i wyludzacz..:/ on robi z kosciola katolickiego niewiadomo co..:/

I helikopter... ;)

Dr.Unknown
15-02-2005, 22:36
"Wałęsa, oddawaj moje sto milionów!"
Mimo wszystko, jestem z naszym "wąsaczem".

Ashlon
15-02-2005, 22:45
Ten klecha dziala mi juz na nerwy. Niedlugo sie dowiem ze nie bylo Kosciuszki ani Zawiszy tylko Ojciec Przemadryz z Rydzykowa. Jako ksiadz powinien zajac sie modlitwa i przekazywaniem Ewangeli a nie brac udzial w polityce i interpretowac historie bo nie zna sie na tym i nie wychodzi. Co wiecej, nagina historie do wlasnych potrzeb. Co najgorsze Rydzyk ma duze poparcie wsrod spoleczenstwa. To niemal sekta! To dego radia dzwonia ludzie od lat 5 do 95 poto zeby tylko powiedziec jak o. Rydzyka kochaja!!! Dziwna jest rowniez szybka zmiana zdan o. Rydzyka. Zapewne pamietacie przystapienie Polski do UE. O. Rydzyk byl wtedu drugim Rejtanem dracym szaty byle nie dac wykorzystac Polski dla jakich imperialistycznych celow. Zdanie zmienil zaskakujaco szybko kiedy Papiez poparl wstapienie Polski do Uni. Ba, jakby tego bylo malo nagle zapomnial z kiedykolwiek byl przeciw.

Nie tylko Walesa ma dosc takiego zaklamania. Polska to jednak dziwny kraj. W Polsce z tego czlowieka robie sie zdrajce a doceniaja go wszedzie za granica, w USA jest niemal bohaterem.
Moze Walesa nie jest do konca czysty (a kto jest?), ale wiele zrobil dla kraju. Ale takie debile jak rydzyki etc probuja go oczernic, bo nie ma takiego samego zdania jak oni. A tak w ogole, wg Radia Maryjan to powinnismy wrocic do czasow sredniowiecza - zyc w biedzie i nedzy, 25h na dobe sie modlic, a pieniazki oddawac Biednym Panom Z Kosciola. Inaczej jestesmy heretykami i powinnismy splonac na stosie ("PLON, PLON SWIETY OGNIU!!" ;) ).A rozglosnia ma duze poparcie, bo babcie i dziadki sa ogolnie za kosciolem i latwo im cos wmowic, co takie RM wlasnie czyni.
A tu cos dla rozluznienia nerow :
http://mp3.wp.pl/p/strefa/artysta/12062,utwor,53942.html < Radio Maryjan ;)

Vanhelsen
16-02-2005, 00:03
Hmmm, O. Rydzyk. Helikopter. Maybach, ręcznie robiona bryczka za ponad 1mln EURO. Własne radio, własna telewizja. I tak wygląda ksiądz który składał śluby ubustwa... Skoro on jest "ubogi" to co ma Kulczyk? Episkopat dawno powinien go "z degradować" z ksiedza...

Shinjix
16-02-2005, 00:08
Tak to jest jak ksiądz się za politykę weźmie-wielkie gó.wno... Rydzyk pomsunął się za daleko-ksiądz powinien żyć w ubustwie, nie wykorzystywać starszych osób i nie zdzierać resztek pieniędzy sloganami "Oddajcie co macie i jeszcze więcej" samemu zyjąc jak Panicz... Bo wiara polega na wierze w Boga, a nie w księży, radia, itd...

Ashlon
16-02-2005, 07:32
Rydzyk pomsunął się za daleko-ksiądz powinien żyć w ubustwie

Ej no, nie popadajmy w skrajnosci...Przeciez ksiadz tez nie powinien zyc o chlebie i wodzie, moze miec tam jakis dom, samochod, ale zeby nie przekraczalo to granic dobrego smaku...

Nightwalker
16-02-2005, 13:28
Chcecie się bać? Zerknijcie TU (http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1342&wid=6687115&redId=164809435142131a24ebaa9&redTs=1108548132&_err=1&ticket=4825665755792680xFFA1/JTlHX/7NPIMSBoPe81um33ACNgsUPl2SxILU+RvPJX4T4sPVA/IKCEYfa1VzjG8ALL1jDog0/lrnpCaqJXPMq0IrwyHKzRYU+e/pe4c/Li+MwUrFqAmlcdloXP)
Teraz możemy się bać...OMG taka partia w polskim Parlamencie. Normalnie Samoobrona przy nich to marzenie....

SAKU
16-02-2005, 13:55
o k.u.r.w.a jak oni dojda do wladzy to dopieru w panstwie bedzie burdel juz wole SLD jezu znowu bysmy zyli na kredyt jak za czasow PRL ( JUZ MYSLALEM ZE GORSZEJ PARTI OD LPR NIE BEDZIE )

Radio Maryja mozna sluchac przez neta ??jesli tak to niech ktos poda linka

Matek
16-02-2005, 14:06
nie sądzicie chyba ze stare babki są AŻ tak głupie żeby zagłosować na partie rydzyka.

Swoją drogą mają ciekawy projekt autorski: przywrocenie konstytucji kwietniowej:} śmac się czy płakac?? Z tego co wiem to raczej to jest niemozliwe... ale moze sie myle... poprawcie mnie;)

Thero
16-02-2005, 14:19
nie sądzicie chyba ze stare babki są AŻ tak głupie żeby zagłosować na partie rydzyka.

Sądzimy, dzwonią żeby powiedzieć, że go kochają, oddają dla niego pieniążki, to i głosować będą ://..

@Topic
To jest chore, i chyba każdy wie dlaczego...

Glamri
16-02-2005, 14:43
Tak, Wałęsa ma rację... Tym staruszkom ledwo na leki starcza, on a ich pieniądze lata helikopterami i jeździ maybachem... W sumie to mniejsza o to czym on się rpzemieszcza ale w jaki sposób te pieniądze zdobył! Zakłada fundacje itp. a pieniądze w rzeczywistości trafiają do jego kieszeni. na taką skalę chyba działa już tylko mafia, bo co innego? Z kąd on natrzaskał tyle kasy? Złodziej i tyle! Nie ździwiłbym się gdyby w rzeczywistości był niewierzącym. Bo gybym ja był księdzem i robiłt akie przekręty, a jako ksiądz osoba głęboko wierząca bał bym się umrzeć jak cholera...

Zindahjira
16-02-2005, 16:45
To, że o. Rydzyk to jest przekręt jakich mało to już wiadomo było dawno. Tylko osoby starsze i wybitnie naiwne ślepo wierzą w każde słowo tego oszusta.
Jednak Wałęsa też nie jest bez winy. Wcześniej siedział cicho a dopiero jak o. Rydzyk powiedział, że Wałęsa był agentem to ten drugi się strasznie oburzył.

A co do tego, że w Ameryce Wałęsa to bohater. Figa prawda. Był uwielbiany na samym początku. Ale wstyd przyniósł choćby tym, że w Kongresie zgłosił się do zbierania pieniędzy na Polskę do kapelusza. Z powodu takiego zachowania wstyd mi czasem, że jestem Polakiem. I taki reprezentuje Polskę za granicą:/

Reasumując: nie lubię ani jednego ani drugiego, ale w tym wypadku dobrze, że osoba publiczna wypowiedziała ostrzejsze słowa na temat o. Rydzyka. Szkoda tylko, że tak późno.

Matek
17-02-2005, 10:50
Mozna ie lubić i Wałęsy i Rydzyka.

Ale napewno pierwszy zrobił o niebo wiecej niz drugi. I tego Wałęsie nie można zapomniec.

Swoją drogą niepamietam zeby o.R zrbił coś pożytecznego?? Pamieta ktos:>

PiXik
17-02-2005, 13:23
LOL komputer narzędzie diabła :| Rydzyk wyjdź i nie wracaj Wałęsa ma racje.śmiem twierdzić że sam rydzyk to narzędzie diabła :>

Drackmir
17-02-2005, 19:05
A tu coś na temat O.Rydzyka i Radia Maryja ;)

http://www.alejaja.pl/m/rm*****

Nightwalker
18-02-2005, 17:24
Coś mało osób popiera Dj Rydzyka i Radio Maryja The Hard Rock Station, co mnie niezmiernie cieszy ;]

Ing
19-02-2005, 16:50
Jak to ujął ostatnio któryś z naszych zacnych polityków (przepraszam, ale póki co nie jestem pewien, kto to konkretnie był :P), Rydzyk budował swoje Radio i swoją rangę głównie na sianiu nienawiści i objeżdżaniu wszystkiego do okoła, do czego można się przyczepić, nie mając w większości przypadków żadnego pojęcia o danym temacie, za to spraszając samozwanych "ekspertów", których stosunek do danego tematu nie zawsze był... ee... powiedzmy obiektywny ;] Jako przykład ostateczny podam komentarz jednego z tych ekspertów, który twierdził, że jeżeli każdą literę słowa "komputer" zastąpimy odpowiednią cyfrą w/g odliczania alfabetu łacińskiego, potem to wszytsko zsumujemy, coś odejmiemy i pomnożymy, otrzymujemy "666", co jest jednoznacznie licbą szatana. W ten sposób coraz wiecej rzeczy powszechnie przyjętych i naprawdę nie krytykowanych przez kościół stawało się niemoralnymi i godnymi potępienia. Rydzyk zasłynął jako autorytet wśród pewnej grypy ludności. Szczerze mówiąc zwykłem od czasu do czasu słuchać "radia sekta" [XD], słuchając owych IMHO bzdur, do których mogłem znaleźć naprawdę wiele kontrargumentów. Czy ktoś zwrócił kiedyś uwagę na to, że chyba jeszcze nigdy nie było audycji popierającej cokolwiek innego niż pielgrzymka? A na to, że każdy telefon zwolennika odpowiedniego zjawiska zostaje udupiony pustymi argumentami, bez możliwości obrony czy polemizacji?

W moim systemie wartości Rydzyk figuruje niestety jako "drugi Wojewódzki".

ech... po prostu ktoś w końcu się wqurzył i będzie z Rydzykiem walczył, nie bojąc się politycznego wyklinania na antenie rADIA, wyzywania od satanistów, wysłanników diabła itd. Swoją drogą Wałęsa ma pełną rację, podejmując to "wyzwanie". Ma spore wpływy i autorytet, mogący osłabić pozycję Rydzyka. Co więcej - ma bardzo mocne plecy popierane szeroką grupą polityków i społeczeństwa.

Vanhelsen
19-02-2005, 17:50
Chcecie się bać? Zerknijcie TU (http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1342&wid=6687115&redId=164809435142131a24ebaa9&redTs=1108548132&_err=1&ticket=4825665755792680xFFA1/JTlHX/7NPIMSBoPe81um33ACNgsUPl2SxILU+RvPJX4T4sPVA/IKCEYfa1VzjG8ALL1jDog0/lrnpCaqJXPMq0IrwyHKzRYU+e/pe4c/Li+MwUrFqAmlcdloXP)
Teraz możemy się bać...OMG taka partia w polskim Parlamencie. Normalnie Samoobrona przy nich to marzenie....OMG! Mam nadzieje, że do tego nie dojdzie, bo jeszcze się okaże, że można bardziej s*******ić coś w naszej polityce :P

P.S: Dlaczego nikt nie zagłosował na Rydzyka xD

Ing
19-02-2005, 17:56
Jeżeli ta partia przejdzie [co jest z racji dużej ilości słuchaczy w miarę prawdopodobne], ja rezygnuję z życia w tym kraju... Tworzyć partię polityczna na podstawie miłości do maryi niekumatych staruszek? Cios poniżej pasa >.<

Vanhelsen
19-02-2005, 18:34
Jeżeli ta partia przejdzie [co jest z racji dużej ilości słuchaczy w miarę prawdopodobne], ja rezygnuję z życia w tym kraju... Tworzyć partię polityczna na podstawie miłości do maryi niekumatych staruszek? Cios poniżej pasa >.<A już myślałem, że jestem nielicznym, którzy już chccą się z tego kraju wyprowadzać :P

$corcerer
19-02-2005, 20:40
Jeśli dojdzie do powstania tej Partii, to episkopat raczej nie zostawi tego tak. To już nie przelewki, to jest TOTALNE PRZEGIĘCIE.

Nightwalker
19-02-2005, 20:53
Dla uspokojenia powiem, że ponoc ludzie związani z RM(wymienieni w tamtym artykule) nie mają o niczym pojęcia (tkz nie miali pojecia, że ma powstać partia) Mówią, że to wymysł.

Link do artykułu TUTAJ (http://info.onet.pl/1055330,11,item.html)

Slajt
20-02-2005, 20:58
Tutaj nie trzeba duż o komentować, bo dużo w tym temacie zostało powiedziane już wcześniej. Jeżeli jednak zadziałamy, co było bo z pozoru czymś niezbędnym do zwalczania tego "fanatyzmu"...
Jeżeli "obrzucimy Rydzyka jajami" (nic gorszego zrobić nie możemy) to wierni (fanatycy) uznają Rydzyka za swojego rodzaju męczennika. Jak jednak pokonać fanatyczną Alkaidę ? Przekupić Bossa ! Dać gościowi fajny domek na Jamaice, 5 milionów w papierkach i będzie luzik ! Tutaj jednak mamy nieo inną sytuację ...
Papieża nie przekupimy co nie ? Za to rydzyk jest zwykłym księdzem i to takim, który jeździ mercedesem ! Jeżeli many wychyli choćby duży palec u nogi za tą cieńką granicę - piszemy do odpowiednich władz (bossów), którzy ograniczą jego dostęp do władzy świeckiej itd...
WIęcej nie piszę bo nie ma takiej potrzeby. Kciuki za Rydzyka, że zmądrzeje !

Ashlon
20-02-2005, 21:42
Tutaj nie trzeba duż o komentować, bo dużo w tym temacie zostało powiedziane już wcześniej. Jeżeli jednak zadziałamy, co było bo z pozoru czymś niezbędnym do zwalczania tego "fanatyzmu"...
Jeżeli "obrzucimy Rydzyka jajami" (nic gorszego zrobić nie możemy) to wierni (fanatycy) uznają Rydzyka za swojego rodzaju męczennika. Jak jednak pokonać fanatyczną Alkaidę ? Przekupić Bossa ! Dać gościowi fajny domek na Jamaice, 5 milionów w papierkach i będzie luzik ! Tutaj jednak mamy nieo inną sytuację ...
Papieża nie przekupimy co nie ? Za to rydzyk jest zwykłym księdzem i to takim, który jeździ mercedesem ! Jeżeli many wychyli choćby duży palec u nogi za tą cieńką granicę - piszemy do odpowiednich władz (bossów), którzy ograniczą jego dostęp do władzy świeckiej itd...
WIęcej nie piszę bo nie ma takiej potrzeby. Kciuki za Rydzyka, że zmądrzeje !

On jezdzi Maybachem, czyli nie "mercem", tylko autem cos za 1-1.5mln zlotych -.- Wiec skoro ma taki samochod (kierownica pewnie ze zlota jest ;) ) to na pewno te 5mln nie skloni go do tego, aby skonczyl z partia / radiem, dzieki ktorej moze zarobic o wiele, wiele wiecej...

Gimlos
21-02-2005, 11:36
@Rydzyk and co
Trzy slowa do ksiedza prowadzacego...

Shinjix
21-02-2005, 11:47
@Rydzyk and co
Trzy slowa do ksiedza prowadzacego...
:D widze, że pan sie ładnie przedstawił przed milionami słuchaczy.....

Dryb
21-02-2005, 16:39
Choć Wałęsa nie dał obywatelom tego, co chciał dać w tym momencie się z nim zgadzam. Rydzyk to pedał i tyle. RADIO JÓZEF ROX! Słuchajcie Józka!

Shanhaevel
21-02-2005, 17:40
Eeech... O. Rydzyk to jużnie xiądz... Ksiądz powinien siedzieć w kościele, a nie mieszać się w już i tak chore życie polityczne... Jak moja babcia zagłosuje na tę partię, to mnie dobije...

Werdykt: Panie Rydzyk... Schowaj się pan...

To już nie są słuchaczki... moherowe berety... TO JUŻ FANATYCZKI... Zresztą, ta partia z pewnością tak jak Sama Brona i LPR będzie opierać się wyłącznie na krzyku...

Boże... Ty widzisz i nie grzmisz...

Van Wojskowy II
11-03-2005, 14:05
/edit/
(ciach)

Matek
11-03-2005, 14:16
Dlaczego jestes za ojcem rydzykiem??

bo nie lubisz walesy??

bo nie bardzo zakapowalem??

rydzyk nie mam racji...

YAYUUU
11-03-2005, 14:51
Nie lubilem tego radia od początku. Same bzdury i brednie. W koncu ktos sie za to wziął. Gratulacje panu Wałęsie. Tak trzymać. Glos dla niego.

SAKU
11-03-2005, 15:03
11 latek wypowaiadajocy sie na temat polityki smieszne pewnie uslyszal od babci i teraz mowi o tym na forum

Zagan
11-03-2005, 16:02
Rydzyk jest śmieszny, jestem za Wałęsą. :)

OLOL
11-03-2005, 23:23
Wole Wałęse. Nie jest do końca czysty jak ktoś już to powiedział w tym temacie, ale kto jest ? Każdy ma coś na sumieniu. Chociażby nasz prezydent (oj nie ładnie nie przyjść na wezwanie komisji :P). Ja daje punkt Wąsowi.

SAKU
13-03-2005, 18:21
Powstała partia Radia Maryja

To juz sie naprawde stalo
ech... w tym panstwie jest wszystko mozliwe

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2598358.html

prosze komentowac;]