zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Druidzi, a Sorcererzy!!

Xorgoth
04-02-2004, 16:28
Czesc!!
Gram druidem i zastanawia mnie fakt dlaczego magowie maja magie na tak wysokim poziomie magi czyli 25 (chodzi o sd) a druidzi nie:((( , oczywiscie mowa o darmowym account. Dlaczego tak jest? Iczy można to zmienic by było choć troche sprawiedliwie? :(

Magus
04-02-2004, 16:37
magowie (http://tibia.pl/magowie.php) druidzi (http://tibia.pl/druidzi.php)
Druidzi maja na 28 poison storm a na 35 paralyze, co prawda to dla pacc ale jest. Mowisz ze to niesprawiedliwe, ale wez pod uwage to ze druidzi maja mozliwos tworzenie runów leczacych a magowie nie. Druidom latwiej zarabiac bo na runy leczenie zawsze jest popyt a na SD tylko czasami.

$moku
06-02-2004, 14:10
Ja gram sorcem(ETERNIA), po kazdym skonczonym bp sd daje msg do Xulodue, parcel i mam 4k... bardzo latwo jak znajdziesz jakiegos highlevelowca(najlepiej sorc/druid) i msg do niego ze masz uh'y/sd'ki...

Bambuko
06-02-2004, 14:22
Przecież to gorzej dla magów - dłużej musza robić mlvl aby mieć dobre runy, a druid UH ma szybko.

kubek13
07-02-2004, 15:16
ja jestm na ruku i nie jestem pewien kim być chce być albo magiem albo druidem. I mam dylemat bo mag ma więcej czarów defensywnych ale mają też do atkowania a drudzi tworzą runy lecznicze nie mam pojęcia który jest lepszy może mi coś poradzicie ?( kubek13[/B]

Socut
07-02-2004, 21:19
Ja uważam że magowie i druidzi są równi. Powiedzmy że taki mag będzie walczył z druidem, mag walnie go z SD a druid się UHnie. Więc walka wyrównana. 8)

zeus
08-02-2004, 10:46
Walka tym bardziej jest równa, że sorc może kupic uhy, a druid sd :D . Ale jak mag ma ultimate eksplozion...

WizzArD
04-03-2004, 16:48
o boze i co ze sorc ma UE. wiem ze niby moze jednym strzalem zabic druida o tym samym lvlu ale i tak nie pusci takiego UE w miejscu gdzie jest pelno ludu, tak samo jak druid nie pusci ppoison storm, chodziaz paraliz jest spoko gdyz mozesz zatrzymac typka w miejscu przez 10 sek

Lord Tomekk
04-03-2004, 16:56
Ja gram sorcem.
Mag ma niższe skille ale lepsze czary,
Druidy mają większe skille ale nie są lepsi niż sorcy.
To moja opinia

Oxygane
04-03-2004, 17:11
@Re up: Drudom i Sorcom skille rosną w tym samym tempie

Wydaje mi że mimo wszystko lepszy jest sorc, ma wiecej spontanicznej magi ofensywnej (F-Wave, E-Wave, E-Beam i inne), Druid z czarów ofensywnych ma tylko runy

qba
04-03-2004, 17:34
re: wizzard
paraliz dziala dosc krotko a pozatym przestaje dzialac po uleczeniu sie (czarem) nawet light healing (przynajjmniej tak wyczytalem na jakiejs stronce)
re: zeus sd maga moze zabrac jakies 100-200 hp a uh druidka wyleczyc 2x wiecej (zobaczcie na kalkulatorq)

gdyby te prosfesje walczyly (powiedzmy 60lvl i 50 mlvl) to sytuacja wygladala by (chyba:P) tak:
-oboje mana shield (okolo 1600many)
-druidek z hmm ;/ a sorcerek sd :D (mofie o czarach ktore sami se moga tworzyc)
-mag moglby walic 2x ue co by lacznie zabralo 800-900 obrazen max; teraz mag ma 0 many a druid okolo 700; mag jako ze niema juz many jest latwym celem dla druida ktory go moze zabic paroma hmm(mozliwe nawet ze 2 runkami:D)
wersja#2
-mag wali caly czas z sd oszczedzajac mane ktora mu wolno uplywa (druid wali tylko z hmm [okolo 50 obrazen z jeednego strzalu] po "odebraniu" calej many duidowi(okolo 8-9 sd) prawdopodobnie ma mane na ue:D i po druidq
jest jeszcze wiecej sposobow walki tych ludqw ale mi sie pisac niechce

ehh ze mi sie pisac chcialo (niebadzcie zbyt ostrzy jak cos jest zle, kazdy sie moze mylic:P)

Cerverius
04-03-2004, 22:31
Jaka jest w miare rossądna cena za UH ? ?
Bo nie chce przepłacać :)

nazca
04-03-2004, 23:05
Gram na Isarce. Sytuacja jest taka :
W Carlin ludzie sprzedaja tylko za 2,5k nie mniej(raczej też nie więcej)
A ogólna cena z tego co wiem (na tej kraince - na innych napewno to samo) to 2-2,3k za bp ;)

?

eldian
05-03-2004, 20:06
A właśnie o co chodzi z poziomkiem runek?

Villen
05-03-2004, 21:51
Oryginalnie dodany przez qba
re: wizzard
paraliz dziala dosc krotko a pozatym przestaje dzialac po uleczeniu sie (czarem) nawet light healing (przynajjmniej tak wyczytalem na jakiejs stronce)
re: zeus sd maga moze zabrac jakies 100-200 hp a uh druidka wyleczyc 2x wiecej (zobaczcie na kalkulatorq)

gdyby te prosfesje walczyly (powiedzmy 60lvl i 50 mlvl) to sytuacja wygladala by (chyba:P) tak:
-oboje mana shield (okolo 1600many)
-druidek z hmm ;/ a sorcerek sd :D (mofie o czarach ktore sami se moga tworzyc)
-mag moglby walic 2x ue co by lacznie zabralo 800-900 obrazen max; teraz mag ma 0 many a druid okolo 700; mag jako ze niema juz many jest latwym celem dla druida ktory go moze zabic paroma hmm(mozliwe nawet ze 2 runkami:D)
wersja#2
-mag wali caly czas z sd oszczedzajac mane ktora mu wolno uplywa (druid wali tylko z hmm [okolo 50 obrazen z jeednego strzalu] po "odebraniu" calej many duidowi(okolo 8-9 sd) prawdopodobnie ma mane na ue:D i po druidq
jest jeszcze wiecej sposobow walki tych ludqw ale mi sie pisac niechce

ehh ze mi sie pisac chcialo (niebadzcie zbyt ostrzy jak cos jest zle, kazdy sie moze mylic:P)

Na szczęscie druid nie ma explozji jak i mag....tak czy siak druid by miał sd a mag uh:P

Drenix_Druid
05-03-2004, 22:47
to prawda, ta magia w druidzie i sorcu jest troche niesprawiedliwa, pozatym co z tego, że druid moze robic runy lecznicze (Uh stoi 2k)...
mając sorca masz mocniejsze czary, może gdyby w tibi nie było PK to druid by byl najodpowiedniejszym magiem ;)

Magus
06-03-2004, 07:36
Druid by zaczac zarabiac konkretna kase potrzebuje 11 lvl i 11 mlvl. Dorc by zaczac zarabiac konkretna kase potrzebuje 15 lvl i 25 mlvl.
Druid na bp UH potrzebuje 2000 punktow many i taki bp sprzeda za 2,2 - 2,5 k.
Sorc na bp SD potrzebuje 4400 punktow many i taki bp sprzeda za 4.
Zatem wyraznie widac ze druid zaczyna sie bogacić wcześniej i szybciej w stosunku do sorca. Kiedy druid lata juz w dobrym sprzecie, i swiezo zakubionym skullstufem zabija rota/krasnala na 4-5 strzalow, sorc jeszcze dlugo klepie biede expujac na marnych trollach.
Mowiac krotko druid jest postacia latwiejsza do rozwiniecia i bogatszą - ale tym kosztem pozbawiona silnych czarow ofensywnych. Tak mniej wiecej to wygląda, i jest dla mnie sluszne.

Eustachy
06-03-2004, 09:15
Moim zdaniem druid jest lepsza postacia, może robić runy lecznicze a takze runy ofensywne (hmm, explozje) wiec jesli idziesz na zwykłego hunta to nic ni muszisz kupowac bo masz uha i hmm. Kazdy ma inny zdanie bo bedzie mowil ze jego postac jest lepsza, porownywalem druida i maga na 18 lvl, i wyszło na to ze sprzedawanie sd jest mnie opłacalne niz uh, tzn 1 runo uh 100 many (10 min bez pacca) 1 runo sd 220 many (22min bez pacc) 1 runo uh - 125gp 1 runo sd 225 wiec sprzedajac bp of uh za 2.5 k i bp of sd 4.5k wiecej zyskamy sprzedajac uszki (ceny ze swiata antica)

cankel
06-03-2004, 15:51
właśnie jestem na roku i zamierzm wziąć kturąś z tych postaci, ale chyba wezme druida. :D

FROGO
06-03-2004, 17:11
No tak, ale mag ma summon, a druid convice. Mag zsummonuje potwora, a drid bedzie po niego biegl? :P

Eustachy
06-03-2004, 19:10
Oryginalnie dodany przez FROGO
No tak, ale mag ma summon, a druid convice. Mag zsummonuje potwora, a drid bedzie po niego biegl? :P

co ? co druid juz nie może przysummownowac ?
chłopie zastanów sie co mówisz,,,,

oskar
06-03-2004, 23:03
Wybaczcie jetem niewtajemniczony w temat ale dla mnie mag rzondzi!!

----
Jak by to bylo gdyby...

Matheous
07-03-2004, 09:36
Eeeech tak na powaznie sorc sie rozni od druida tylko tym ze sorc ma sd a druid uh-gadka moze sie ciagnac w nieskonczonosc...
SD jest troche mniej oplacalny, prawda-ale na wysokim mlvlu tak j*nie ze nie ma co zbierac i nawet UH nie uratuje bo szanujacy sie druid pusci mana shielda a many UHem nie zregeneruje no nie? A jak nie ma mana shielda to 1 strzal z sd i nie ma... No dobra-moze i wiecej ale wskaz mi goscia z zerowym lagiem i takim refleksem zeby sie uhnac zanim dostanie drugiego strzala...I juz leci na czerwonym, a sorc jak juz chce PKowac to na jakiegos highlvla to raczej jeszcze wezmie kogos do pomocy no nie(DT:))) wiec po sdku dobiegnie knight 2 strzaly i druid nawet sie nie zorientuje co go walnelo...
No a jak druid zaatakuje sorca to co najwyzej z hmmow zacznie walic(jak nie mzoe robic sdkow to ich chyba marnowac nie bedzie) a kazdy hmm zada okolo 80-90 (max)obrazen wiec sorc sie bedzie na biezaco leczyl spontanicznym uhem nawet nie muszac puszczac mana shield...
A UE poison storm i paralyze to kompletnie chybione pomysly-UE uzywaja tylko do testow(bierze za duzo many), paralyze leczy byle exura a PS...Jeszcze nie widzialem kogokolwiek kto by tego uzywal...
Jednak druid ma pewne przewagi-skille rosna mu jednak troche szybciej(kiedys gralem druidem teraz gram sorcem i JEST roznica) no i jak powiedzial Magus juz gdzies na 12-13 lvlu(albo nawet na 11) moze zarobic tyle kasy ze biega w k-secie, skullstafie i wszystkim co se zazyczy...

FROGO
08-03-2004, 20:22
@Eustachy
moj blad, niedoczytalem ;(

Majen
10-03-2004, 06:42
Jam mam takiego i takie, ale ostatnio zaczołem nowego druidka SZKOLIĆ ma on 11 lv. i 26 mlv. i nie jest to żaden UH-maker, ćwicze min ciągle mlv. żeby później jak najmniej HMM na polowanie szło(slimy,ghule, i inne), a mag treni sobie normalnie ma 13 lv. i 24 mlv.(brat nabija mlv.) i też jest fajnie.

Mathayus
13-03-2004, 13:00
tak to jest troche niesprawiedliwe i slabo zrobione podzial miedzy drudiem i sorciem . roznia sie tylko kilkoma czarami a wedlog mnie to sorc wiecej czarow ofensywanych a druid summony i te summony to powinny razem za gosciem do dziur wchodzic i same sie ropowac

takie ejst moje zdanie

pazuzu
13-03-2004, 20:16

nastepny ignorant ktory wypowiada sie nie znajac tematu. druid tez moze summonowac stwory.

a przy okazji to jest druid i jest sorc gdyby nie bylo miedzy nimi roznicy to mielibysmy tylko jedna postac poprostu maga. chcesz powaznie grac magiczna postacia wez jednak sorca jest to mag bardziej ofensywny od druida, masz znajomych np knightow chcecie razem chodzic na hunty mozesz grac druidem bedziesz robil dla nich uhy i dostaniesz protekcje.

Villen
13-03-2004, 22:06
A jak nie ma mana shielda to 1 strzal z sd i nie ma...

Jak mag ma 80+ lv i 50+ mag lv a druid 12 to na bank pójdzie na 1 strzał.

No dobra-moze i wiecej ale wskaz mi goscia z zerowym lagiem i takim refleksem zeby sie uhnac zanim dostanie drugiego strzala...I juz leci na czerwonym

Pokaż mi sorcera co wali z sd non stop.

wiec po sdku dobiegnie knight 2 strzaly i druid nawet sie nie zorientuje co go walnelo...

Druid też może wziąśc kumplaknighta i to samo zostanie z maga.

No a jak druid zaatakuje sorca to co najwyzej z hmmow zacznie walic(jak nie mzoe robic sdkow to ich chyba marnowac nie bedzie)

Druid ma explozje.Nawet nie wiesz ile sd może wypalić druid jak chcą go peknąc,więc raczej sd nie będzie oszczędzać żeby przeżyć.

PS...Jeszcze nie widzialem kogokolwiek kto by tego uzywal...

To zabawka jak ue(chociaż do pekowania teraz nie przydatne).

Alemag nie ma wild grow:D

Kaczor
15-03-2004, 10:00
UE ma duze znaczenie i to jest glowny powod dla ktorego mag przewyzsza druida.Owszem kosztuje to duzo many, ale od tego sa mana fluidy.Kto sledzil wojne na Ruberze ten wie ze wymiatali sorcerzy, nei widzialem tam zadnego druida w roli glownej.

pod11
15-03-2004, 17:26
wszystkie profesje sa mniejwiecej rowne

mam drobne pytanko troche off topic:

dlaczego wlasciwie nie polepszaja summonow?

mam na mysli wchodzenie do dziur i do gory

no i sposob poruszania sie

jes jakis sposob zeby summon szedl pierwszy i przyjmowal ataki?

next great sorcerer
15-03-2004, 17:39
wyobrazcie sobie wojne 50 sorc tyle samo druidow
sorce lvl 100 magic 100 skille 30/30
druidzi tak samo tylko skille 40/40

bitwa trwa druidom skonczyl sie mana shield(SD swoje robi...) jeden sorc jedzie przez tlum na chama inni czyszcza mu droge SD'kami (wlsnie skonczyl sie mana shield czarodziejom wycieto czesc duidow) teraz ten sorc co jechal na cham puszcza jedno male UE wojna skonczona wygrali magowie 8o

pod11
15-03-2004, 17:49
po pierwsze przy takiej walce SD , gfb itp bardzo szybko powalilyby wikszosc walczacych

po drugie 50 postaci chyba mosialo by byc poza obszarem 1 UE

po trzecie UE ma to do siebie ze nie rozpoznaje wrogow
(zabiloby magow tez)

po czwarte w sytuacjach gdy lvl magii i lvl druida/maga
sa rowne to decyduja umiejetnosci gracza

to ze UE zwykle konczy walke 1 vs 1 to inna sprawa

EDIT :

po piate : nie uwzgledniles fire elementali i innych summonow ktore zrobilyby rzez

maszlesz
15-03-2004, 17:52
Rzeczywiście między druidem a sorkiem jest bardzo mała różnica. Przecież palka i knight'a nie da się porównać, a sorca i druida jak najbardziej. Różnice można wymienić na palcach jednej ręki :)

Ja jestem jednak zdania, że jak czarować to czarować na całego. Przewaga druida w postaci szybciej rosnących skilli jest wręcz nieistotna, bo i tak bez czarów to głównie rotwormy może bić.

Różnica w postaci UH kantra SD jeste też nieistotna, gdyż runki można zawsze kupić.

Największa różnica więc, to czary spontaniczne sorc'a - to tylko ich różni i nie mówcie mi, że UE to tylko do hit tesdtów się nadaje. Popatrzcie na ss'y, jak jakiś tam sorc (nie pamiętam imienia) wali 4 demony z UE i one dostają ponad 1k każdy. Spoko nie !!! Druid tego nie potrafi :)

Raynold
15-03-2004, 19:08
Dokładnie. Zarówno druid przecież kupuje sdki, jak i sorc uhy. To chyba nie problem.
+zgadzam się z Magusem
A ten sorc jest z Danubii i nazywa się Raistlin Mejere II. Na chwilę obecną ma 109 lev i niesamowicie wymiata :)

BTW, rozmawiałem na gg z gościem, który twierdził, że Raistlin jest jego sąsiadem. Podobno rl ma ponad 30 lat i jest adminem lokalnej sieci, a w Tibię gra w kawiarence internetowej, którą prowadzi.

Sephiroth
16-03-2004, 04:08
Boże widzisz i nie grzmisz... ponad połowa postów to stek bzdur... nawet nie będę się wypowiadał... dodam tylko kilka uwag odnośnie części tych które są coś warte:
@$moku na Eternii sprzedajesz bardzo łatwo SD po 4k/bp i to Xulo... gratuluje zmysłu handlowego bo Xulo jak ma podesłane/dostarczone pod nos SD płaci z pocałowaniem ręki 4,5k
@Magus: jeśli chodzi o ceny na Eternii to bp UH 2-3k, bp SD 4-5k, ale mam nadzieję że to szaleństwo się skończy jak najszybciej.
@Kaczor: dokładnie, tylko na serwie non-pvp druid dorówna czarodziejowi, a i to nie w pełni, bo nie ma takich możliwości czyszczenia końcowych pokojów w questach
nie mogę znaleźć posta gdzie był wspomniany mag walący UE za 1000+, w każdym razie ja ze swoim skromnym lvl 73 i maglvl 63 przy farcie UE za 1000 pociągnę, więc jakieś niewiarygodne osiągnięcie to to nie jest.

offtopic: Raynold, gratz odkąd tu ostatnio zaglądałem zostałeś modkiem :)

miuriel
18-03-2004, 20:53
ja mam druidka na 25lvl (bardzo czekam na 27 :D )i mam skile 20/22 i bardzo dobrze mi sie gra,czasami kupuje sd-ki isprzedaje uh.

moim zdaniem to mag jest troszeczke lepszy od druida bo ma sd.moze skile ne rosna mu szybciej ale mag i tak rozwala potwory z czarow wiec skile sie tu praktycznie nie licza...

Raynold
18-03-2004, 21:02
@Sephiroth
A dziękuję, dziękuję :> Jakoś tak wyszło :D
A Raistlin Mejere II... już szukam. Jak znajdę, to tu rzucę, bo warte obejrzenia, jak naraz rozwala chyba 5 demonów 8o

Yavalion
20-03-2004, 10:04
Bądźmy ze sobą szczerzy nic nie zmienia faktu , że sorc bez pacc to lipna postać , a druidem bez pacc da się pograć. :D

teamki
20-03-2004, 13:04
Druid jest najlepszy do zarabiania kasy. Często wykorzystywany jest jako UH maker. Napoczątku ma latwo, ale póżniej zaczyna się nudzić.
A sorc odwrotnie. Na początku ma ciężko, ale póżniej jest lepsza zabawa (SD, UE). Dla mnie lepszy jest sorcek, ponieważ ma więcej czarów ofensywnych.

Caspius
20-03-2004, 17:48

Druid tez ma summona, a convice jest glownie na sprzedaz (palowie moga z tego korzystac)

Yavalion
20-03-2004, 17:52
@Teamki
Hmm no cóż czy ja wiem czy się nudzi później?? To tak samo jak sorc tylko , że UE nie może i nie będzie mógł robić a SD zawsze można kupić :)) więc nie widzę dlaczego tylko druid miałby się później nudzić ?(

Caspius
27-03-2004, 16:56
Oryginalnie dodany przez Raynold
A Raistlin Mejere II... już szukam. Jak znajdę, to tu rzucę, bo warte obejrzenia, jak naraz rozwala chyba 5 demonów 8o

heh, a nie pomylilo ci sie czasem z Ingekiem? Jego screeny sa zamieszczone na www.tibia.de na forum w dziale screenshots pod tytulem "5 demon solo", czyli tutaj http://tibia.gamigo.de/forum/showthread.php?s=dd315f78294d73a3975f61962d70b790&threadid=45458

-----
Raynold:
Nie, na pewno widziałem screeny jak Raistlin Mejere II z Danubii zabijał solo 5 (liczby nie jestem pewien) demonów. Nie pamiętam, gdzie je widziałem. Szukałem i nie znalazłem ponownie :(

-----
Caspius:
Hehehe, spox. Ale te screeny Ingeka tez sa niezle.
P.S. wiesz ze Raistlin sprzedaje postac? Bodajze 1000 euro 8o

Znalazlem screena o ktorym mowiles, jest na http://veneficia.nm.ru/five%20demons/UO0015.jpg

noxlif
29-03-2004, 21:08
Po pierwsze założyciel tego tematu się myli że magowie mają wyższy mlev. od druidów,obydwaj prawie takie same(zależy od czarów)
Po drugie mi się wydaje że lepiej wziąść sorca bo bp of sd's za jakieś 4-5k a bp of uh's jakieś 2k i na uhy zawsze jest dość duży popyt, ana sd'ki nie.

To było moje skromne zdanie. :)

ahaw
29-03-2004, 21:53
nie zrociliscie uwagi na najwazniejsza rzecz, mag sprzedaje sd tylko na poczatku!! pozniej tylko kupuje a jak robi to tylko dla siebie

Villen
30-03-2004, 15:11
Macie problemy przenosze się na Valorie i tak:
-ja będe Druidem
-brat(to kumpel z rl ale w grze brat:P )będzie sorcerem
-kumpel z klasy sorcerem
-3 kumpel albo knight(bloker :) ) lub sorcer/druid(lepiej sorcer:) )

Kłopotu z SD nei będe miał ani oni z uh jeszcze aj 1 kupuje pacc potem reszta i będzie jazda.

FROGO
30-03-2004, 17:26
Argh! Dawno nie zagladalem do tematu, a tu mi kilka razy jakys obserwatorzy pouczaja. Przeciez pisalem, ze niedoczytalem. X(

Kamil D
31-03-2004, 09:18
Ja wole druidow, poniewaz maja uh, a na nie zawsze jest popyt :]

Kaczor
31-03-2004, 14:30
Blablablablabla:P na danubii jestem w stanie sprzedac kazda ilosc sdkow po wysokich cenach(pojedyncze bp chodza po 4,5k).Popyt na HMM/SD/UH jest wysoki i bedzie coraz wiekszy(wiecej high leveli- wiecej huntow-wiecej zuzytych runow), wiec z ekonomicznego punktu widzenia warto robic kazdy z tych tzrech rodzajow runow(sprzedalem ostatnio 20 plecakow hmm za 27 k, calkiem niezle chyba;)

Mag Apokalipsy
31-03-2004, 22:11
Ja mam sorca, i wcale nie mam problemu ze sprzedaza sdlow :) Mam zaufanych kupcow ktorzy tylko czekaja az im napisze ze skonczylem bp i juz 4k do przodu :D

Majen
01-04-2004, 07:12
Trzeba wziąść pod uwagę, że większość postaci do 40-50 lv. mają Uh-makerów, a palladyni, magowie, druidzi na wysokich lewelach bardzo ale to bardzo żadko mają Sdmakerów. Ja osobiście żadko dostaje oferty od niskich leweli na kupno UH, przeważnie kupują odemnie ludzie na 40+lv. a SD kupują już palladyni,magowie i druidzi od 20-25 lv.[z tym że palladynie od 40] (oczywiście tylko w okresie częstych huntów).

Gremlin
01-04-2004, 09:13
re: Up
Jako skromny rycerz na 53 lvl mam oczywiscie swojego UH makera, ale tak prawde mowiac jak expie to mi sie nie oplaca tracic czasu na robienie UH.

Dobry dzien robiac UH to 4-5 plecakow.

Dobry dzien expiac (rycerzem) to 8-10 plecakow UH, 2-3 plecaki GFB i z plecak Explosion (wszystko zwraca sie mniej wiecej podwojnie).

A pozatym tak:
Jesli chcesz byc tylko rune makerem to bierz druida, szybciej mozesz UH robic, jesli chcesz grac i masz kolegow ktozy beda robic za blokera to bierz druida (na huncie duzo bardziej mu sie spodoba heal friend niz UE), jesli jeszcze nie wiesz czy masz z kim chodzic na hunty to biez sorcerera.

ahaw
03-04-2004, 17:55
Oryginalnie dodany przez pod11
wszystkie profesje sa mniejwiecej rowne

mam drobne pytanko troche off topic:

dlaczego wlasciwie nie polepszaja summonow?

mam na mysli wchodzenie do dziur i do gory

no i sposob poruszania sie

jes jakis sposob zeby summon szedl pierwszy i przyjmowal ataki?

moze kawe maja ci zrobic??:P
a na powaznie to pierw musieli by to zrobic ze zwyklymi potworami

Caspius
11-04-2004, 21:47
heheh, musze posta nabic bo inaczej nikt do tego tematu nie zajrzy ( chodzi mi glownie o raynolda ;p)
Screen na ktorym widac jak Raistlin Mejere II rozwalal 5 demonow solo jest na http://veneficia.nm.ru/five%20demons/UO0015.jpg

lokusus
12-04-2004, 15:37
Niema nic lepszego od wysokolevelovego Druida .... gostek cie goni a ty sie leczysz i tak w kółko i na dodatek gościa ciągniesz z explozji , gfb lub SD gdy sobie kupisc :P

Muddo
12-04-2004, 22:36
Druid tez moze summonowac potworki.... a moim zdaniem i tak sorc the best :D:D

N!tz^
14-04-2004, 10:09
Pojedynek: Druid vs Sorc
Obaj 50 lvl i 50 mlvl
HP: 395
MP: 1295

Obaj robią sobie MS, Sorc zapewne walnie UE (800 MP) które zabierze Druidowi około 350 MP (zostaje 945 MP), Sorcowi zostaje 495 MP. Druid wali z SD za 174 (Sorc po tyle samo), teoretycznie wygrałby Druid, ponieważ miał więcej MP.
Energy Wave zabiera mniej więcej tyle samo Sorcowi co Druidowi.
Wszystko zalezy od umiejętności.

Druid
+exura sio " [Heal Friend, leczy 70% tego co UH]
+exura gran mas res [Mass Healing, przydatne do leczenia summonów i członków drużyny jak się nauczy tym posługiwać]
+robienie UH, IH [bardzo szybki zarobek, nie chodzi mi o to ze Druid może, a Sorc nie może, UH jest najbardziej wydajną runą]
-brak mocnych czarów ofensywnych [nie wiem czy to minus bo jak sie idzie na hunt to się bierze runy a nie używa się spontanów]
-brak UE [tego chyba nie trzeba objaśniać]

Sorc
+UE
+robienie SD [troche wolniejszy zarobek niż u Druida, ale dalej opłacalne, i tu też nei chodzi mi o to, że Sroc może, a Druid nie może, obaj mogą sobie kupić]
+mocne czary ofensywne [nie wiem czy to plus bo jak sie idzie na hunt to się bierze runy a nie używa się spontanów, przydatne raczej na wysokim lvlu]
-brak Heal Friend
-brak Mass Healing

I tak jak już ktoś wcześniej napisał, napewno kumpel który mi blokuje woli jak go lecze Heal Friendem, niż jakbym miał mu pociągnąć z UE albo Energy Wave.

Podsumowanie:
Druid to postać dla tych którzy nie chcą osiągnąć jakiegoś niesamowitego lvla, Sorc dla planujących grać długo.

Caspius
14-04-2004, 13:54
a nie wpadles na to, ze zaden sorc nie bylby na ytle glupi, zeby zucac UE jak obaj maja jeszcze mana shielda? po prostu sorc wali z SDkow az mana sie skonczy druidowi, po czym wypija mana fluidy i wali ue (druid dead) druid tez moze wypijac mana fluidy, ale raczej bedzie to robil gdy jeszcze bedzie mial mane na mana shielda zeby sie utrzymac dluzej, ale co z tego, gdy w tym samym czasie dostaje z SD za 2 razy tyle ile se odnowi, a sam w tym czasie strzelac nie moze

EDIT:
Sorc jednym ue moze zabrac do 400, wiec nawet nie musi zucac duzo SDkow. A eliminujac UE praktycznie nie mozna wlonic zwyciezcy takiego pojedynku, poniewaz wszystko by zalezalo od laga/zaskoczenia/szybkosci reakcji/kto pierwszy zaatakowal*
*-niepotrzebne skreslic
poza tym ja nie mowilem ze sorc jest lepszy bo ma ue, tlkyo po prostu chcialem zwrocic uwage na ten prostu fakt ze ue wcale nie trzeba zucac na pocztaku walki albo nawet wogole(jak robi wiekszosc)

Beny
14-04-2004, 17:14
ale ta sama hipotetyczna sytuacja....druid moze walic w sorca z sd tak ze ten nie bedzie mogl odnowic many na ue, bo po kazdym mana fluidzie bedzie ja tracil. Wiec ten powod nie jest raczej zbyt dobrym powodem na twierdzenie ze sorc jest lepszy..ale jednak gdy sorc nie stad nie zowad walnie ue..pod koniec walki to druida zeczywiscie ciezko widze ...jednak to musi byc z zaskoczenia a nie rutyna

N!tz^
14-04-2004, 18:42
@Caspius
Tak? Poważnie? A czy Ty nie wpadłeś na to, że jak mana się skończy Druidowi to teoretycznie Sorcowi też się skończy. Wątpie czy ktokolwiek byłby na tyle szybki zeby wypić 16 manafluidów (przyjmując ze każdy fluid przywraca 50 MP) w 2 sekundy, po tym czasie Druid walnie SD ktory zabierze około 170 MP. Raczej nie ma mowy o używaniu manafluidow.
dostaje z SD za 2 razy tyle ile se odnowi
A to Sorc nie może dostac z SD od Druida czy jak? Tylko nie wyjeżdżaj z tekstem, że Druid nie może sobie robić SD.

@Beny
Nie wiem skąd wziąłby tą mane na UE pod koniec pojedynku.

Przyznaje natomiast, że Sorc ma przewage jeśli zaatakuje z zaskoczenia.

EDIT:

No i do tego zmierzałem!
Wszystko zależy od umiejętności.

Thread Closed Plx???

monaldo ETERNIA
14-04-2004, 19:01
Można zauważyć, że sporo graczy ma np. knighta oraz Druida( jako UHMAKER )
Oni nie mażekają na brak SD.

PiXik
15-04-2004, 15:56
chyba troche gożej ma mogli by dla druida dać jakiś czar fajny na 40mlvl coś podobnego do ue ale inne może np taki obszar jak gfb w prądzie ....:P

Caspius
15-04-2004, 21:11
heh, druid ma w tym rodzaju mass healing, w koncu druidzi sa glownie od walki defensywnej, a sorcowie ofensywnej. Dlatego sorc nie moze robic UHow, a druid SDkow. poza tym nie mozna zapomniec o poison stormie

@]v[ichal
Wszyscu to wiedza :D
a jak jest taki temat to trza go wykorzystac, no nie? ;)

Sir Devilaz
16-04-2004, 17:48
Moim zdaniem sorcek jest lepszy, co prawda ma trudny początek na mainie ale w miarę z awansowaniem poziomów, staje się coraz lepszy, a sorc na wysokim poziomie jest niepokonany :))

Wufei
16-04-2004, 19:52
heh ale wam chodzi o fajną gre czy tylko żeby sobie pograć tydzień takim druidkim i miec kokosy z kosmosu czyli niewiadomo ile gp ytepe qrde ja miałem pallyego założyłem sobie sorca to pallym grać przestałem ( ale co tu porównywać pally a sorc) według mnie sorc jest najfajniejszą postacią a gra nim jest najbardziej miodna i daltego jest kul początki może i są trudne ale za to to mi się najberdziej podoba oka niebende siem tu jusz tak rozpisywał

Omlet Sorcerer
lvl:14 mgiclvl: 18 :P
skile nie podaje bo po co
a no i bym zapomniał serv amerka i miasto carlin 8)

Vemlekos
16-04-2004, 20:42
zależy od zamierzań
jeśli zamierzasz mieć 50 lvl kupić pacc to rub sorca
jeśli zamierzasz grać tak o a na drugi dzien już chcesz pala to rub druida (UH)

Ols
16-04-2004, 22:31
Ilu graczy, tyle zdan na ten temat.
Nie da sie powiedziec, ktora profesja jest lepsza. Po prostu mimo pozornego podobienstwa sa to profesje diametralnie rozne! Jezeli ktos chce sie meczyc na poczatku i klepac biede, a pozniej solowac sobie niezle potworki, oraz zalezy mu na swietnie wygladajacym UE oraz innej ofensywnej magii spontanicznej, jezeli ktos chce sam sobie robic SD, wybiera sorca. Gdy ktos chce grac w grupie, nie zalezy mu na bajeranckim UE i innych czarach spontanicznych, a woli za to leczyc i strzelac z runkow, to wybiera druida.
Ten podzial jest swietnie zrobiony i nie da sie powiedziec jednostronnie: Druid jest lepszy! albo: Sorc jest najlepszy!
Gdyby tak bylo, wszyscy wybraliby ta lepsza profesje, a jednak na serverach widzi sie tyle samu sorcow co druidow.

Rozpisalem sie, darujcie:)

Warloczek
18-04-2004, 17:22
Ojejku.
Co do sd i uh:
sd mozna kupic tak samo jak uh.
uh kosztuje 2,5k sd4k
uh 100mana sd220mana
2 razy wiecej czyli 2razy d łużej.
UE?
sorc puszcza ue i co?
i koniec many. a pozatym sorc dopi\ero z paccem zaczyny być kimś.
o bosh nie moge wiecej pisac
ide
!!

druid rządzi!!!!!!!!
co to tefgo sorca na dole w podpisie
to on ma 6lv ale bedzie sorcem i bedzie the best..
i lubie obie profesje ale druida jednak bardziej :P

Shog
18-04-2004, 21:38
Bosh...
Po k**** jakiego ch**** sie podniecacie tym syfnym UE ? Przeciez to jest gowno , zabiera w duzo many (800) a hity tym wejda za ile ? Za -300/400/500+ nop i co nam to da ? 50 knight takie cos przezyje uhnie sie a po takim ubytku many sorc jest prawie ze bezbronny wiec zdenerwowany knight go rozniesie na kawalki...
A jakby tu myslec mala strategia z mniejszym ubytkiem many... Tylko trzeba troche pomyslec... Wiem ze coponiektozy w tym towarzystwie nie lubia za duzo myslec lub im to nie wychodzi (cih celem jest glownie nabicie idiotycznego posta typu : " Ue jest super i zabije druida , a druid nie ma Ue do dupy") ... -.-
Zaczolem o strategii wiec jak tez wyzej poweidzialem zakladamy ze 50 knight przezyje to UE i sie uhnie i sorc pada... A jakby sprobowac tak : Zycamy sd i knight standartowo powie "wtf?" zucamy kolejne (wchodza nam po 150+/- to juz 300hp do tylu u knighta knight podchodzi do ciebie i zaczyna bici w ten czas zapodajesz mu kombo hmm za jakies 50+/- dalej wydaje mu sie ze zucisz nastepne sd i dopiero sie uhnie ale tu zonk jedno slowo "exevo mort hur" ( bo malo ludzi mysli o tym jakze poteznym czarze) za 200+/- i po chwili ~[exhausted]~ zucasz sd i knighta teoretycznie nie ma (jesli to dobrze obliczylem jesli ze to zawsze z tego hmma mozna udezyc pare razy po 50+/-...
I to samo jest z druidem tylko kombo wyglada krocej (oczywsice zakladamy ze knight/druid jest nie przygotowany do walki) podchodzisz do druida mowisz : "hi" <sd> "exevo mort hur" <gleba druida> "xD" "bye" ... Druid ma wiecej czarow zupelnie nie potrzebnych jak "paralyze" <--(totalny shit shit shit "wiekszy niz UE") bo PS "poison storm" mozna tym zabic n00ba ktory afkuje xD Tak samo czar mass healing jest nie za bardzo pozyteczny (na huntach to jest porazka) i pare jest tez czarow z typu "porazka" u druida , jak i u sorca tez jest takich kilka >.< ...
Ahhhhhh no i to by bylo na tyle sry ze tu mowie o knight'cie (bo mowa jest o druidzie i sorcu) ale to mi bylo najlatwiej wam przedstawic... Po wyczerpujacej wypowiedzi konce >.<...
Bibi...~

maszlesz
19-04-2004, 00:41
Uczepiliscie sie UE i walki z innymi profesjami. Ue nie jest do pk. UE to czar, który należy użyć do walki z wieloma przeciwnikami. Na tym właśnie polega siła UE - zabić dużo i szybko. Czyli przewaga sorca nad druidem w tej kwestii polega na tym, że otoczony dość silnymi potworkami sorc strzela UE i zabija je, a druid jak nie zdąży się uh'ać to padnie. A nie na tym, że jak walcząc z druidem sorc użyje UE to go może pokonać czy też nie.

Avanti Sorcerrer
19-04-2004, 08:05
Druid : UH - szybko mozesz robic i zarabiac chajs ( bp uh nawet po 2.5k chodzi)

czy druid ma inne PlUsY ??

Posion storm --> kto tego uzywac ? wiekszosc jak nie wszystkie potworki sa odporne na Poision ....
Paraliz ? raz w zyciu widizlame na eterni jak Kazimierz Wielki sprzedawal bp :P wartosc ?18 k :P
Czy ktos bawi sie w uzywanie paralizu ? ( nie ;/ przynajmniej nie slyszalem...
Co do Mass Exury i heal friend ,...... Mass exura moze byc przydatna przy "Mass Mc" treningu :P A heal friend ... mysle ze na huntach tesh bo jak blockera lagg zlapie to przypal nie ? :P

I to chyba all co moge o druidzie powiedizec ( o Unded legion nie bede wspominac :P i o tym ze sorc moze robic Ih'y ;p )

A teras SoRcEk :
Sd --> no tu przegrywamy z Druidkiem maly popyt na sd'ki chyba ze jestesmy makerem jakiegos duzego lvl'ka
... Na Sd zawsze sie traci w porownaniu z UH bo 1 sd - 200 gp a 2 UH --> 200 gp przy czm sd 220 many a UH 100 gp
UE --> no cuz ;/ tam gdzie knajt nie moze tam Sorcka poslai :-) jak np Dwarven quest ;-) ...
Inne zalety ?
Chyba nie ma innych specjalnych .... no powiedzmy ze Energy Wave sie czasem przydaje ale raczej bajer .....

Jak cos to mnie poprawdzie :D Me SuCh NooB pLx :D

@Re Up
Jak dal mnie ( sorcka ) UE jest do PK przynajmniej tak sobie to wymyslilem :> .... Mamy knajcika co ma w ....( duzo) Uhow a my SD'czki walimy walimy a on sie Uh'a ze jest sknerus :P to sie uha jak ma okolo 250-300 hp bo wie ze za tyle z sd'ka nie jebniemy :P .... Gdy jest na red i mysli czy sie uh my JEB z Ue i ziomka nie ma :P ( this is mine opinion :P )

@Shog : ups ... sory nie przeczytalem twojego posta ale serio tesh ta strategi obmyslilem i to sma :-) aa mysle :P :D

Caspius
21-04-2004, 21:25
@Shog

Jesli chodzi o UE, to takie syfne nie jest, poniewaz jakbys ogladal czasami (nie mowie ze codziennie, ale raz na miesiac by ci sie przydalo)screeny, to zobaczysz, ze jak ktos ma ochote ze zsolowac powiedzmy 5 demonow, to UE jest jedynym wyjsciem (np Ingek czy slynny nasz rodak, Raistlin Mejere II). Taki wczesniej wspomniany Raistlin zsolowal 5 demonow majac na sobie jedynie bright sworda i demon shielda, a to dzieki czarom Magic shield i wlasnie UE. Wczesniej zdaje sie podawalem link do tegoz zdjecia.

Spider
23-04-2004, 16:36
Oryginalnie dodany przez Vemlekos
zależy od zamierzań
jeśli zamierzasz mieć 50 lvl kupić pacc to rub sorca
jeśli zamierzasz grać tak o a na drugi dzien już chcesz pala to rub druida (UH)

Że co prosze!! Niby nie można druidem mieć 50 lvla?! A niby czemu? Przeciez w kwestii lvla i mlvla druidzi i magowie niczym sie nie różnia. Druid=UH maker?! nienawidze takiego gadania ja mam 43 lvl 48mlvl Druidem i co i teraz sie zabawa zaczyna dopiero chodze gdzie chce i nie mysle ze padne jak mi smoczek walnie swoje kombo (GFB+ F wave).

Oryginalnie dodany przez Ols

Ilu graczy, tyle zdan na ten temat.

I tu się zgadzam ... myśle, że każdy gra kim lubi... ja np. nie przepadam za innymi postaciami niz magiczne .

Do następnego postu ;P.

Bulboglowy
09-05-2004, 15:40
Oryginalnie dodany przez Shog
A jakby sprobowac tak : Zycamy sd i knight standartowo powie "wtf?" zucamy kolejne (wchodza nam po 150+/- to juz 300hp do tylu u knighta knight podchodzi do ciebie i zaczyna bici w ten czas zapodajesz mu kombo hmm za jakies 50+/- dalej wydaje mu sie ze zucisz nastepne sd i dopiero sie uhnie ale tu zonk jedno slowo "exevo mort hur" ( bo malo ludzi mysli o tym jakze poteznym czarze) za 200+/- i po chwili ~[exhausted]~ zucasz sd i knighta teoretycznie nie ma (jesli to dobrze obliczylem jesli ze to zawsze z tego hmma mozna udezyc pare razy po 50+/-...

Ten twój przykładowy knight na 50 lvl będzie miał 815 Hp. Czy nie uważasz że jak mu walniesz z 2 SD za 300, czyli więcej niż 1/3 jego życia, to się UH-nie ? Nawet jakby tego nie zrobił to ile mu wyrwiesz z tego HMM-Combo ? 815-300-50, tak ? No to zostanie mu 465 HP. I co niby knight będzie czekał na kolejne SD ?
Oczywiście pomijam to, że Knight cały czas ciebie atakował + Berserk, nawet jakbyś miał mana shield to z twoich początkowych 1295-50 mana nie zostanie 800MP po 3 atakach + berk.

Killer
12-05-2004, 23:53
Nie wyobrazam sobie druida bez sdkow albo sorca bez uhow. Jedno i drugie jest potrzebne.Sorc jest fajny, ma energy wave itp. Pod tym wzgledem podoba mi sie. Jesli chodzi o runy to jest do niczego, bo druid robi je szybciej i duzo wiecej zarabia. Druid jest bardzo dobra postacia, kto wybierze nie bedzie nazekac. Ja osobiscie gram druidem 31lvl i 50 magii. Z reguly jak mi sie nudzi to ide kawalek za miasto i szukam kogos do klepniecia. Nie zdazylo mi sie jeszcze zeby sorc czy druid mial szanse (jakiekolwiek). Dostaje pierwsze sd okolo 150-170+ Hp a drugie do konca. I zeby nie wiem ile mial uh czy sd to nic nie poradzi, bo nawet nie zdazy sie ruszyc kiedy pokaze mu sie napis You are dead.

Gewof
13-05-2004, 00:20
Oryginalnie dodany przez Killer
Nie wyobrazam sobie druida bez sdkow albo sorca bez uhow. Jedno i drugie jest potrzebne.Sorc jest fajny, ma energy wave itp. Pod tym wzgledem podoba mi sie. Jesli chodzi o runy to jest do niczego, bo druid robi je szybciej i duzo wiecej zarabia. Druid jest bardzo dobra postacia, kto wybierze nie bedzie nazekac. Ja osobiscie gram druidem 31lvl i 50 magii. Z reguly jak mi sie nudzi to ide kawalek za miasto i szukam kogos do klepniecia. Nie zdazylo mi sie jeszcze zeby sorc czy druid mial szanse (jakiekolwiek). Dostaje pierwsze sd okolo 150-170+ Hp a drugie do konca. I zeby nie wiem ile mial uh czy sd to nic nie poradzi, bo nawet nie zdazy sie ruszyc kiedy pokaze mu sie napis You are dead.

Kiler po co napisalem 2x ten sam text w 2 roznych tematach...?? Ciezko napisac cos innego? Ten (http://www.tibia.pl/thread.php?threadid=2146&boardid=14&sid=1d6c742d0c11aea0a953f0b7b65d4bde&page=4#74) drogi temat 8)

Krein
13-05-2004, 10:23
Moim zdanie klasy te są w miare zrównoważone. Sorc SD a druid uhy. Druid ma troche łatwiejszy start i wiecej kasy. Na wyższych lvl według mnie troche lepszy sorc bo SDki robi. Obydwaj są potrzebni. Bez ich run gra byłaby o wiele trudniejsza. Największą zaletą druida jest duża ilość kasy. Już od 11lvl ma wystarczająco dużo many na Uhy. Te runy są bardziej opłacalne i szybciej schodzą. Osobiście preferuje sorca. Jak ma być postać magiczna to niech będzie magiem w pełni.

Ols
13-05-2004, 13:39
Kerin, czy uwazasz druida za maga uposledzonego? Argument z robieniem sdkow rowniez przywolales bezsensowny, bo druid robi uhy i w tym samym czasie zarobi wiecej kasy, a wiec moze kupic wiecej sdkow, jezeli ich potrzebuje. Jezeli chodzilo ci o robienie sd na wlasny uzytek, to raczej nie uda ci sie tego dokonac. Chyba ze zrobisz 10 sorcow rabniesz mc i ustawisz na noc macro, ale to chyba troche nie fair :) Jedyne, co sorc ma dobre, to moim zdaniem dobra spontaniczna magia ofensywna, tzn 2 czary: energy wave i ue, z tym ze to ostatnie przydaje sie raczej zadko ;]
Ale i tak moim zdaniem druidem gra sie lepiej, ale to juz co kto woli :)

Villen
13-05-2004, 14:34
Druidzki Mass Heal to syf? Na huncie np. na dragi się przydaje.Mag musi takiego ds/lidera uhnąć a druid używa tego i mają full hp.Fakt koszt many ten sam ale druid uzupełnia mane jedząc dragon hamy a do czasu kiedy ds\lider będzie (w miare)uszkodzony to będzie miał mane żeby znowu rzucić.Każde zaklecie jest przydatne.Jeżeli chodzi o walke mag/druid vs knight to obydwoje przegrają bo knight ma w cholere HP a te 2 sd to dla niego 1 uh.

Caspius
13-05-2004, 18:29
Oryginalnie dodany przez Killer
Druid jest bardzo dobra postacia, kto wybierze nie bedzie nazekac. Ja osobiscie gram druidem 31lvl i 50 magii. Z reguly jak mi sie nudzi to ide kawalek za miasto i szukam kogos do klepniecia. Nie zdazylo mi sie jeszcze zeby sorc czy druid mial szanse (jakiekolwiek). Dostaje pierwsze sd okolo 150-170+ Hp a drugie do konca. I zeby nie wiem ile mial uh czy sd to nic nie poradzi, bo nawet nie zdazy sie ruszyc kiedy pokaze mu sie napis You are dead.

To samo gdy sorc zatakuje druida, a nawet sorc moze w twojej sytuacji ci zrobic "przykra niespodzianke", no bo co zrobisz, jak taki zaatakowany ma full many (zakladajac ze ma rowny lvl twojemu badz wyzszy), on se rzuci mana shielda, a ty bedziesz wtedy zbyt zaskoczony by zrobic to samo (jesli sorc ma wyzszy to moze nawet zaserwowac ue...) i wtedy to ty nie zauwazysz nawet jak zdechniesz, wiec szanse ma, nawet duze. Akurat twoje zajecia gdy ci sie nudzi wcale nie swiadcza o wyzszosci ani druida, ani sorca, poniewaz obydwaj moga robic to samo.

mehimax
15-05-2004, 19:08
To tylko przesady Czarodziej i Druid to jedno i to samo jakby przeciwnosci 1 Leczy drugi napiepsza oni sa tacy sami tylko ze ruznia sie czarami mlvl skacze tak samo Druid tez maa czary ofensywne

Villen
15-05-2004, 22:25
Racja.Wybrałeś tą profesje bo ciebie coś do niej ciągneło.Wybrałeś maga bo kręcą ciebie spontaniki takie jak:e-wave,geb,ue a druida ze względu na możliwośc lecznie czyli:mass helaing,heal friend.Więc wybierałeś ja świadomie.Dal mnie UE nadal będzie bezużyteczne bo nawet jak mag ma 800 many i druid ma 800 many każdy sd i uh to jeżeli mag walnie z ue to ma 0 many a druid około 400 i mamy maga na widelcu.Ale każdy wybiera jak lubi.

Caspius
16-05-2004, 21:02
Sprawe UE juz chyba zesmy "omowili", i podczas "rozmowy" (apostrofy bo to wlasciwie klotnia byla ;) ) wyplynelo, ze UE nie jest do PKowania, tlyko na powazne hunty solo

Edit:
No wlasnie ;) trafiles w sedno

Villen
16-05-2004, 22:20
Jeżeli chodzi tobie o takie super solowanie np jak idziesz na jeden resp necro gdzie biega w cholere śmieci lub na solo 5 demonów to może wtedy się przyda.

krolik
17-05-2004, 21:52
moim zdaniem to czy ktos woli sorca czy druida zalezy tylko od gustu ja np mam druida ale wcale nie uwazam ze jest lepszy. 8)

Renihali
20-05-2004, 21:54
O Boze czy wy ludzie wiecie co mowicie ?? Moim zdaniem druid jest lepszy bo nim gram i jest bardzo dobrze
a duele z sorcami robilem i nie mialem wiekszych problemow jak mnie za 100 walnal to ja mu oddalem
(mam sd makera i tak se w 2 dni zrobilem 2 bp of sd) i teraz sie juz nie boje chdzic nigdzie (oczywiscie baga uhow tez nnosze) :D:D:D A ktos zna druida z Antici ... teraz hyba 134 elder druid ...
jak ktos moze to niech zajzy do jego haty.... to w majtki zrobi.... bo sorc takiej haty miec nigdy nie bedzie ....

Caspius
30-05-2004, 17:16
Knight dres, palek snajper? ;)

@Artur-Knight
Skille obydwie profesje maja takie same, to ze druidom czy sorcom szybciej wskakuja jest bujda na resorach

Tomek/swirek
03-06-2004, 15:56
Ja chcem byś sorcererem. Mam już jedną postać na mainie i wiem że sorcererzy są najlepsi. A więcv radze wam wybierać magów!!!!

Trzciniak
03-06-2004, 19:38
I ja coś dożuce. Druidek oprucz kilku czarów do robienia run ofensywnych i leczniczych ma kilka innych wasoych czarów, takich jak cameleon czy convice. Convic run mogą se kupować palkowie ale dużego pożytku z tego mieć nie bedą, a cameleon jest NAJLEPSZĄ RUNĄ NA ŚWIECIE kiedy jest nudno. Może i druid jst nieco słabszy od sorka w czarach ale przynajmnie mało kto ich pkuje :) bo są pożyteczniejsi.

majq
03-06-2004, 22:45
Ja mam sorcerera i naprawdę gra mi się zajefajnie. Co z tego, że Sorc nie może robić uhów, może je kupić. Podobnie jest z Drutem ale sprawa z sd`kami. Tak samo, może je kupić. Ale moim zdaniem ludzie traktują sorców z wiekszą powagą. Często widze druidów z imionami typu: "grzybek halucynek", "grzybek niewydymek", "qpo jad" etc.

tomo
05-06-2004, 19:41
Ehh... Mowicie ze uhy sie bardziej oplaca bo 2 zjadaja 20 many mniej od jednego SD a to nie ma znaczenia... Bo przeciez na zarobek powiedzmy 4k (ustalmy ze bp uh za 2k) trzeba zrobic dwa... 4k zarabiamy na jednym bp sd... Ale, ale trzeba doliczyc kase za blanki - na 4k druidem wydajemy 400gp (plus pusty bp ale to niewazne) a na 4k sorcem tlyko 200...
I prosze mi nie pieprzyc glupot o tym jak to sorc jest bezbronny jak siepnie ue... Mam filmik jak sorcerer na 52lvlu sobie pkuje i nagle atakuje go royal palek na 75 czy cos kolo tego... Ten sorcerer spekany, mysli ze sie skoncyz pkowania ale w pewnym momencie pieprznal jednego SD, chwilke potem drugiego (nie uhnal sie palek, nie zdazyl) i prawie rownoczesnie ze strzeleniem SD walnal UE... Royala rozlozylo na lopatki a sorc stracil jakeis 200hp od boltow bo dosc szybko sie to stalo... Ja preferuje sorcerera bo ... Wyobrazcie sobie jakies fanarty z sorcem - wiekowy dziadek ktoremu jednak gniew bucha w oczach, potrafiacy miotac mocami zywiolow itp... A druid? Mily i uczynny dziadyga ktory podczas walki zamienia sie w pelnego sily ale i rozwaznego wojownika... Na codzien siedzi w ogrodzie miedzy swymi dziecmi - kwiatami ktorymi opiekuje sie z miloscia w sercu...

Obydwie te profki to potega i wcale knight nie ma z nimi tak latwo (na 13lvlu prawie zabilem eliteknighta pk z 37lvlem ktory mnie gonil lecz jakis noob mi specjalnie zablokowal droge i padlem) + wygralem na 16lvlu duela z knightem na 26 (mial bp uh i super eq a ja mialem 4 uhy i troche runkow ;]) Liczy sie jak sie gra bo sorca/druida mozna efektownie spieprzyc! Tymi charami trzeba umiec grac...

Pozdro

Tiligus
05-06-2004, 23:17
Po 1 na tym filmie ten royal walil ze strzał nie z boltów :/
Po 2 nie można mówić że druid lub Sorc jest lepszy i Basta!
Te postacie zostały doskonale zrównoważone, Gdyby był pojedynek sorca i druida na tych samych levelach to by byl raczej pojedynek "sd" i "uh" a także umiejęstności pvp a nie "Ue" Vs "Uh" . A teraz dylemat Sorc czy druid?
- Przejrzyj tabele czarów
- Kieruj się radami doświadczonych sorcow, badz druidow,
- Masz ekipe przyjaciół, sprawdz kto by się do tej ekipy przydał bardziej (jest duzo sorcow , bierz druida- jest duzo druidow bierz sorca itc.)
- Masz Pacc porównaj czary dla druida i sorca pomyśl które bedą praktyczniejsze w twoim środowisku (Możliwe że polujecie grupą Mass healing na miejscu jak najbardziej , jesteś samotnym wilkiem lubisz ogladac duze hity zobacz efektowne (ale czy praktyczne:/?) UE)
- Kogokolwiek byś nie wybrał strategie są podobne, pamietaj postac czarujaca wymaga cierpliwosci i pracy-
Na poczatku wcale nie bedziesz taki "najlepszy" sleczenie nad woda i robienie runek jest nużące
Potem zobaczysz i docenisz siłe sorca bądz druida..

Grubbasek
11-06-2004, 20:02
więc, uważam, że druid i sorc są postaciami sobie równymi pod względem możliwości i innych czynników wpływających na gre.
ale gram sorcem, nie wiem dlaczego :) i uważam iż naprawdę warto nim grać( grałem troche druidem, chała:( ) , może gram sorcem z kwesti mentalności i uważam jak tomo_wyrwi:P , że sorc kojaży się z potęznym magiem, starym człowiekiem z kosturem w ręku, czasem wyglądającym jak pielgrzym , podrożnik, a czasem w bogato zdobione szaty, człowiekiem pełnym wiedzy o żywiołach starych księgach itp:) można by sorca porównać do GANDALFA :]
Druid kojaży mi się z człowiekiem znającym nature, dobrym uczynnym i mającym długą siwą brodą
można by go porównać z Panoramixem lub Tomem Bombadilem( nie wiem jak to się pisze )

Almexian
14-06-2004, 23:41
Nie gram długo w Tibie, ale jedno wiem. Druidzi są i napewno będą wazną i popularną profesją. Dlaczego? Już tłumacze. Tylko ta profesja potrafi tworzyć runy UH. Znam wielu ludzi. którzy tworzą tą postać tylko i wyłącznie dlatego, żeby tworzyć runy innym ich postaciom na ktorych im bardziej zalezy. Niby mag potrafi robic SD ale nie są tak niezbedne jak UH. Więc ja mówie. Każda z tych profesji jest ważna, i mag i druid. Dziekuje za uwage

yoman
16-06-2004, 17:35
Ludzie o czym wy gadacie?kazdy szanujacy sie druid ma przy sobie bp sd a szanujacy sie sorc bp uh.A tak na dlusza mete to sorc jest lepszy...bo sie fajnie wabi 8)

Amera Trooper
16-06-2004, 18:51
Ale zauwaz ze jak Sorc walnie UE to masz prawie deda a czar mozna walnac co 2 sekundy czyli jak walnie ci UE aty sie uh top ty byles 1 i potem walniesz z sd itp... A mag bendzie sie co chwiel uhal a jak sie uhal to nie moze zatakowac przez 2 sekundy.... a mag bendzie caly czas atakowal!

Caspius
17-06-2004, 15:31
I tutj sie mylisz, poniewaz UH jako jedyna runa w calej tibi nie powoduje "you are exhausted", czy jakos tak, wiec Sorc bedzie mogl jaknajbardziej atakowac, to samo druid.

xim
17-06-2004, 23:28
ja wole magów (zawsze miałem do nich respekt) a pozatym to oni majom lepsze czary i lepsze runki mogom robić
sd --->rulez :]

SandMan
19-06-2004, 16:25
up: O wyzszosci SD nad Uh i vice verca juz wystarczajaco dlugo "rozmawialismy"

To pomijajac kwestie wyzszosci 1 profesji nad 2 to wymyslcie taktyka na anihilatora dla druta :P

Villen
19-06-2004, 16:32
Pierw znajdz druidów na jednym servie z lv 100+ to pogadamy.Większośc z nich jest wykorzystywana jako uh makerzy więc wiesz za ywsokich lv nie mają.Jak dla mnei nie ma żadnej różnicy między sdorcerem a druidem,mała różnica w czarach a jak mają taki sam magic lv i lv to uh/sdkną za tyle samo.

Gremlin
20-06-2004, 08:59
Oryginalnie dodany przez Villen
Pierw znajdz druidów na jednym servie z lv 100+ to pogadamy.

OK
Secura:
Er Makea
Omega Man
Volgatha
+ jakis sorc (ghrry nie udalo mi sie znalezc czwartego :( )

Laduja mana shield + stone skin amulety i wala z SD w 2 demony po prawej.

Villen
21-06-2004, 08:35
Oto chodzi żeby mieć ich 4 ale znając secure to jakiś zaraz dołączy.Jakie czary obronne ma druid? Bo chyba exura,exura,gran,adura gran i adura vita to czary lecznicze a obronny jaki znam to chyba tylko mana shield.

Edit:Do Save Servera że trzeba czekać to nie wiedziałem.No ale jeżeli to ma być wykonane przez druidów to musi ich być 4,żeby było że to wykonali druidzi bo jak będzie 1 sorcer to będzie potem gadanie "gdyby nie sorcer to by sobie nie poradzili bo Ue...".Jestem ciekawy jagby sobie poradziło 4 knightów^^,uncle wyciągnoł z anhilatora stonecuttera a teraz jak widze na światach non pvp nie ma takich niskich skili.Np na danubi belth ma najwyżesze 101 w meel a uncle ma 99.

Eeit 2:Gremlin mi nei chodziło o to że jak przekręcą wajche to wchodzi następny team.Chodziło mi o to że do druidów na 100+lv dołączy jeszcze jeden i we 4 wykonaja anhilatora nie zrozumiałeś mnie^^(sam siebie nie rozumie czasami:P ).

Invader from Hell
21-06-2004, 19:58
Oryginalnie dodany przez Magus
Druid by zaczac zarabiac konkretna kase potrzebuje 11 lvl i 11 mlvl. Dorc by zaczac zarabiac konkretna kase potrzebuje 15 lvl i 25 mlvl.
Druid na bp UH potrzebuje 2000 punktow many i taki bp sprzeda za 2,2 - 2,5 k.
Sorc na bp SD potrzebuje 4400 punktow many i taki bp sprzeda za 4.
Zatem wyraznie widac ze druid zaczyna sie bogacić wcześniej i szybciej w stosunku do sorca. Kiedy druid lata juz w dobrym sprzecie, i swiezo zakubionym skullstufem zabija rota/krasnala na 4-5 strzalow, sorc jeszcze dlugo klepie biede expujac na marnych trollach.
Mowiac krotko druid jest postacia latwiejsza do rozwiniecia i bogatszą - ale tym kosztem pozbawiona silnych czarow ofensywnych. Tak mniej wiecej to wygląda, i jest dla mnie sluszne.

Ale mówisz tylko o sd a Mag ma przeciez jeszcze gfb które moze sprzedawac(dla tych którzy bede spierac sie ze druid tez moze robic gfb powiem ze albo robi gfb albo uhy bo nie robi 2 zeczy naraz) duzo zalezy od tego komu tlumaczymy i kto jak chce druida na 12lvl jest zabic trudniej niz maga na 12lvl bo taki drutek moze miec uhy w zanadrzu a sorc nie ma na to kasy ale za lepszym lvlu sorc jest lepszy bo sprzedaje hity nie wiary godny ale na bardzo wysokim lvlu ok. 40 to obaj maja takie same szanse gdyz nastepuje tak zwane zmieszanie magii drutek kupuje ds a mag uh i i tak kazdy ma takie sznase ale mag ma owiele lepsze czary spontaniczne wiec dlatego mag jest lepszy

Gremlin
21-06-2004, 22:13
Oto chodzi zeby miec ich 4 ale znajac secure to jakis zaraz dolaczy.
Jesli odnosisz sie do wpadki przy Demon Quest to w Anihilatorze takie cos jest niemozliwe, ustawia sie 4 ludzi, ktos przelacza wajche i cala czworka londuje w dobrze znanym pokoiku i nie moze nikt inny wejsc az do nastepnego save servera.

ale na bardzo wysokim lvlu ok. 40
Jesli 40 lvl to dla ciebie BARDZO wysoki lvl to moze lepiej sie nie wypowiadaj na temat wyzszosci/nizszosci profesji?

Przy 40 lvl zaczyna sie dopiero granie sorcem/druidem na serio i w zadnym wypadku wtedy sie nie jest high lvl.

Zorin
23-06-2004, 23:41
Druid jest specem od magii obronnej a sorc od magii ofensyfnej. Druidem sie szybciej zarabia pieniądze.Nie tylko dlatego,że uh jest wczesniej tylko że bardziej się opłaca zrobić bp uhów za 2,5k niż bp sd za 4k.Tu chodzi o koszty w manie.znajomy mojego zioma jest drutem na 15lvl i ma stuff godny knighta na 40lvl( W tym przypadku chodzi oświat Eternia).

>Zorin Sormshadow < >pally 14lvl+ skille 52/40 8 mlvl[[Titania ]]

Carinare
24-06-2004, 19:09
Ja gram Druidkiem , lvl 11 narazie a 13 mlvl , moim zdaniem ze jak ktos chce grac i wie jak to rozwinie kazda postac tak ze niebedziecie wiedziec co moze ona zrobic :D

Arsene Lupin
24-06-2004, 19:14
Uważam że lepszą postacią jest druid:
1)Może z punktu (jeśli ma mane) zrobić lub wyczarować UH
2)Może szybciej zarobić durzą kase
3)Szybko ma dostęp do wielu czarów w tym UH
Dlatego sądze że druid nadaje się tak samo dla początkującego jak dla doświadczonego gracza.

BOGOWIE WOJNY, WZYWAM WAS,
MÓJ MIECZ JEST PRZY BOKU MYM.
SZUKAM ŻYCIA HONORU,
WOLNEGO OD FAŁSZYWEJ DUMY.
ZŁAMIE BICZ JEDNYM
MOCNYM POZDROWIENIEM.
OKRYJCIE MNIE ŚMIERCIĄ
JEŚLI KIEDYŚ WAS ZAWIODĘ.
CHWAŁA, MAJESTAT, JEDNOŚĆ
CZEŚĆ, CZEŚĆ, CZEŚĆ !

Bloq
24-06-2004, 19:34
Zacznijmy od tego ze druid nie jest podobny do sorca w grze. Dostalem postac druidka zrobilem sobie nia 20 lvl elegancko wszystko cacy druidem kasa szybko leci i posypal sie c armor pozniej reszta przyznam tu ma przewage druid. Ale druid zazwyczaj na takim lvlu nie nosi przy sobie sd bo po co i tu wlasnie jest problem. Byla taka sytuacja ze dwa 7 lvle zabili mi bugi co ja im moge zrobic? explo? szkoda many wiec musialem jakos przebolec. Jako sorc mam przy sobie zawsze sd to mi daje troche odwagi teraz grajac sorcem na 16 lvlu mam przy sobie bp uh wiec starczy mi na dlugo. Druidem nie moglem grac poniewaz brakowalo mi takich czarow jak e wave great energy beam zdaje sie ze to nie przydatne tez tak myslalem do tad az drugim charem podczas treningu sorc 35 lvl zabil mi palka na 28 gdy bylem przez moment afk kilka razy e wave i padl. Sorcek ma kozackie czary ale druid z pacciem moze juz mu sie rownac poniewaz tez nie ma za nudno np. heal friend mass healing wild growth niby nie przydatne czary a jednak one w pewnym stopniu zawazyly na tym ze bede gral sorcem.Zawsze myslalem ze palek jest ciekawy ze 600 boltow qmpel bloker i mozna isc wszedzie teraz zauwazylem ze sorc bierze 2 bp hmm z blokerem i tez mzoe isc wszedzie. Poprostu nie mozna porownywac tych dwoch postaci. Ja wole zamaist uciekac i liczyc na to ze nie skoncza mi sie uhy wole atakowac i liczyc na to ze przeciwnikowi skoncza sie uhy.

SandMan
29-06-2004, 10:25
drutem na 15lvl i ma stuff godny knighta na 40lvl

A my pewnego peona znamy z rl i wiemy, ze Avat przy nim ze sprzetem wymieka... Zorin... Tylko wpadnij do mnie ;)

Heh, ja znowu zaczne sypać bezsensownymi przykładami, ale żeb ymiec na testservie "życie" jakąś magiczną postacią, to trzeba sporo sd/uh/xpl/hmm miec w depo i po każdej śmierci pobierać po BekPesiu xP.
A ja sorczakiem na 19 robiłem "rzeź" (skłonnosc do przesady ;) ) tylko dzieki spontanom xP. Więc lowlvl sorc na tescie ma przewage xP

3)Szybko ma dostęp do wielu czarów w tym UH
A sorc nie ma =( Biedny sorc nie ma dosępu do wielu czarów, tylko exura, utevo lux, hmm i sd =(

Hah, jak grałem sorcem żałowałem, że nie mam druta, jak zrobiłem druta to wróciłem do sorca...

Byla taka sytuacja ze dwa 7 lvle zabili mi bugi co ja im moge zrobic? explo? szkoda many wiec musialem jakos przebolec.
O to to to... Druid ma marne czary przeciw ludzim, bo ja sorcem 19/28 pociagnę człowiekowi 100 z sd, ale z hmmto bedzie 20-30.. :/ a celować jeszcze trzeba xP.(Teraz ktoś sie rzyczpie ze celowac trzeba tez z sd, ale z sd raz poceluje a z hmm bede musial 4-5 xP)

Krzywy
29-06-2004, 14:55
Siema :P
Ja sądze że dla nizszych lvl tak powiedzmy do 25 lvl druid jest lepszy bo szybciej sie bogaci robiac UH. Ale gdy mag ma juz 25 mlvl zaczyna sie zabawa, mozna chodzic na coraz silniejsze potworki itp. A od 35+ to gdy idzie na hunta to zdobywa zazwyczaj najwiecej expa walac z SD. A co do tego ze druid moze robic Uh a mag nie, to ja myśle ze to jest dobrze bo mag jest postacia raczej ofensywna natomiast druid defensywna. I jak ktos juz na tym forum powiedział Tibia to gra grupowa wiec jezeli idze ekipa na hunta to mag wiecej ataQje a druid ochrania grupe leczac ich uh. I mysle ze przy najblizszym udpate Cipy powinny zrobic cos jeszcze zeby odroznic postac maga od druida. Np. dodac druidowi jakis czar ochraniający przed obrażeniami itp.
Ja gram magiem i moge robic Sd i jest wypas :P
Na ra wszystkim :P

Merllin
29-06-2004, 19:42
Wszystkie postacie nawzajem sie uzupelniaja... 8) Bez uh i sd nie mozna by robic huntow na bardzo silne potwory. ;) Pozatym druid jak i mag moga sie wyposazyc w sd i uh przez co postacie te staja sie sobie calkowicie rowne jeszcze tylko pozadny bloker i team nie do pokonania! :)

Gremlin
30-06-2004, 02:09
Oryginalnie dodany przez Krzywy
A od 35+ to gdy idzie na hunta to zdobywa zazwyczaj najwiecej expa walac z SD.
Na jakie potwory to chodzisz na 35 lvl w ktore musisz walic SD?
Smoki?
Z HMM koszty beda ~100gp z twojej strony i 100-200gp ze strony blokera.
Z SD ty wydasz ~1k bloker 0-100gp
I super zdobyles 650 expa za jednego smoka, ale koles walacy HMM za te same pieniadze za zabije 4-5 smokow dostajac 300-400 exp za kazdego.

A moze na guardy pojdziesz z SD?
SDeker po 1 SD (200gp) na guarda.
Koles z HMM po 5 strzalow (1 runa = 50gp) na guarda.

SD uzywa sie:
Na Demony, troche na warlocki, ew na Behemoty i do PK, we wszystkich tych przypadkach runy i tak trzeba kupic bo zrobienie 20+ BP SD to dosyc dlugotrwale zajecie (a z mniejsza iloscia to nie hunt).
Ew SD sie uzywa do solowania, ale tu tez ciezko uznac to za zwykly hunt gdyz koszty sa w najlepszym przypadku kilka razy wieksze niz w czasie normalnego polowania.
Na wszystko inne uzywa sie HMM/GFB/Explo ktore zarowno sorc i druid moze robic.

re: Bloq
Tak czytam i wedlug ciebie normalne jest ze sorc nosi UH, ale nie normalne jest to ze druid nosi SD...
Ja jako druid prawie zawsze mam SD ze soba... ale o dziwo UH prawie nigdy nie nosze :) (mam mana fluidy i robie sobie exura sio albo exura vita jak trzeba).

Bloq
30-06-2004, 08:00
No niby nosi ale bp uh koszuje 2,5k a bp sd 4k.... Moge tez zrobic np. na sd makerze i bede mial bp sd ale przez ten czas zrobilbym 2 bp uh i mialbym z tego wiekszy zysk. Ale musze przyznac ze bezpieczniej bylo druidem:/. Z uhami jeszcze mialem szanse przezyc(mam 23 lvl to szkoda mi cap jak mam go malo) z sorcem trudniej troche ale za to mgoe liczyc ze pker nie spodziewal sie i nie ma duzo uhow.... Zreszta tych postaci nie mozna porownywac!! One sa calkem inne do gry wedlug mnie. Kiedys myslalm ze druid to tak o postac sobie ze nia sie nie da pograc ale jednak da sie.

Ostach
04-07-2004, 15:24
Mi bardziej podobają się Sorcowie, bo mocniej walą, mają SD i UE

Villen
04-07-2004, 16:32
@Krzywy

Taak extra ide z wami na hunta wy zdobywacie expa a ja trace many i UH gratz Krzywy na władce zagajnika!!!

Ale gdy mag ma juz 25 mlvl zaczyna sie zabawa, mozna chodzic na coraz silniejsze potworki itp.

Ja niedługo ide na necro...

A co do tego ze druid moze robic Uh a mag nie, to ja myśle ze to jest dobrze bo mag jest postacia raczej ofensywna natomiast druid defensywna.

Daj mi SD to ci pokaże jaka jest moja magia ofensywna,a maga po spotkaniu ze mną jaka jest defensywna...

jezeli idze ekipa na hunta to mag wiecej ataQje a druid ochrania grupe leczac ich uh.

To może druid z dziedziny "pajacus naiwniatus".Było by jak u mnie "ulecz nas oddamy ci kase za mana fluidy",kasy nie dostałem.Po tem drugi raz "Ulecz nas[...]" a ja na to "ladnie nie prosicie",ladnie poprosili "nie robicie tego rownoczesnie" po kilku probach udalo sie rownoczesnie co ja na to"teraz to mi sie juz nie chce".Bedzie test serv to zreszta pokaze moja sile SD i moc mojego sio i szybkosc leczenia naszego teamu zapomoca mass heling.

Mi bardziej podobają się Sorcowie, bo mocniej walą, mają SD i UE

No tak masz racje przy 40lv i 50 magicznym walna za ok.173 w gracz ale mag walnie mocniej bo posiada moc manipulowania energia magiczna...jasne walna za tyle samo a z UE mag walnie wiecej bo MA TO ZAKLECIE kpw?

Ja jako druid prawie zawsze mam SD ze soba... ale o dziwo UH prawie nigdy nie nosze (mam mana fluidy i robie sobie exura sio albo exura vita jak trzeba).

Tez preferuje mana fluidy moze zawsze magiczny skoczy^^.

A pozatym gdy mam SD czuje sie pewnie i moge kozaczyc sie do kazdego(no troche przesadzilem).Ostatnio robilem sobie UH'y kolo Veno.Zeby mi czas zelcial bawilem sie mino archerami tluklem waspy i trole.To stoje sobie tak na luzie to nagle leci belt 100 i nie ma archera.Zaraz wyskakuje jakis zajarany pal troche mu mina zrzedla bo zauwazyl ze to byl summon,przywolalem 2 i wypilem fluidy i zaczelem przklinac po angielsku(trudno sei nie wkurzyc),gosciu mial 46 lv,ja przeklinam a ten do mnie sorry,wkoncu mowie ze albo daje kase albo mu przywale(4 belty i Sd w ciagu 2 sec to sporo) a bez tarczy boli,to zaczyna znowu sorry i takie tam wkoncu dal mi 9 mana fluidow i 14 hmm i poszed.Wiec druidow tez sie boja,a im wiecej mam run tym strach jest mniejszy,a SD aktualnie nie mam bo mam kryzys z kasa musze zarobic na prmo i eq a to tez kosztuje.

Kraus
04-07-2004, 17:53
Dołaczę sie do tej dyskusji tylko jednym nowym wątkię

Final Healing

co to????????????????
a skąd ja mam wiedzieć???
z CiP softu nie jestem
wiem jedno nowy czar dla druidow i tylko dla druidów,ma wynagrodzić brak czaru typu UE

Druid 28lvl/42 mlvl
czekam na update 8o

Detoks
04-07-2004, 18:10
Druid to postać do leczenia-nie ma agresywnych czarów
Mag to postać do atakowania ma wszystkie agresywne fajne czary :)

Gremlin
04-07-2004, 21:53
Oryginalnie dodany przez Detoks
Mag to postać do atakowania ma wszystkie agresywne fajne czary :)

Nie ma poison storm, envenom, poison bomb... szkoda ze jedyny chodz troche przydatny z tych czarow to envenom (lubie nim meczyc cyklopy a do tego wychodzi taniej niz z HMM).

Villen
04-07-2004, 23:02
Druid to postać do leczenia-nie ma agresywnych czarów

Hmm,XPL,GFB,fildy,bomby,walle,fs,fs,es.

A i BTW. takie pytani do Gremlina.Co bardzie opłaca sie używac do osłaniania summonów skeletami adana mort czy exana mas mort bo adana sciaga 300 many na 2 a exana 500 na xx?

EDIT:No tak a o tworzeniu badyli to każdy zapomniał^^

@down

THX,a summony sie zeczywiscie glupio ustawia zanim wsadzilem do bunkru archery to z 0,5h minelo,pajace lataja naokolo parceli.

Gremlin
05-07-2004, 07:20
re: Up
1. Nigdy nie pamietam zeby zabrac runki ze soba :)

2. Jesli wiecej jak 4 szkielety to unded legion taniej

3. Ustawiasz summona na miejscu i walisz Unded legion, a z runkami to trzeba sie niezle nagimnastykowac zeby ustawic szkielety wszedzie do okola (zanim zrobie wszystkie to kreca sie do okola w zagrodze z parceli).

Krzywy
09-07-2004, 17:18
Ja nie rozumie Gremlina i Villena. Czepiacie sie wszytskich i o wszystko.X(
A moze ktos lubi sobie polowac na smoki z sd i qrwa umiecie tylko krytowac myslicie ze wszystkie rozumy zescie pozjadali wszystkie rozumy i wqrwia mnie takie cos. Kazdy gra w Tibie jak chce, moze gracie dluzej niz ja w Tibie i jestescie bardziej doswiadczeni i to nie powod zebysci mogli krytokowac mnie i innych bywalcow tego forum zanim powiecie nastepna głupote to sie troche zastanowcie bo przez takich jak wy to forum robi sie nie przyjazne dla nowych uzytkownikoow ktorzy dopiero zaczeli grac w Tibie X(

Villen
09-07-2004, 17:44
Nie!!! mówimy tylko że polowanie ze smokami z SD jest nie opłacalne.Po co marnowac taki bp SD skoro możesz go sprzedać kupic sobie 4 bp hmm i iśc na jakies ghule,guardy i takie tam.Expa robisz o wiele więcej niż na jednym smoku a ze smoka loot kiepski(no rożnie sie trafia),a z guardów to szybki exp i szybka kasa.Krytykowanie? Napisałeś że sorcer wali z Sd a druid ich leczy.Troche to głupie bo co ma z tego druid,założenie było takie że druid miał leczyć,ale widzisz często huntuje.Dalej powiedziałeś że od 25mag idzie na silniejsze potworki.Jak sie uprzesz to na 20 pojdziesz na demony.Zawsze jest coś takiego jak hunt.
Tak samo wszyscy sie uparliscie "mag walnie mocniej z SD" qpa a nei mocneij z takimi samymi stastami wala po tyle samo.tak samo mag lepszy bo ma GEB,e-wave i takie tam,stajesz na ukos i tobie mag nic nie zrobi bo moze walic tylko jak drag,a uzycie UE na 34(minimalny lv na niego),to praktycznie smierc zostaje tobie 15 many,nie masz na vite chyba ze uhy.Co do długosci grania i doswiadczenia.Gram dla twojej informacji dosc krotko.A co do doswiadczenia wiem malo,gdyby moja wiedza byla dosc duza bylbym modkiem,a gdybym wiedzial duzo to bym sie Gremlina nie pytal co bardziej oplaca sie uzyc.

^SiR^
14-07-2004, 13:22
Ja mam Druida i Sorca obaj na 22 levelu. Druidem robie UHy a Sorciem Sdki. 1/4 UHów sobie zostawiam na expieni a reszte sprzedaje Sdków wogóle nie sprzedaje bo sie przydajom na wyprawy. A jak Sorciem nie chce mi sie czekać na mane to zawsze moge robić HMM, Fb lub GFB ;). I dlatego sądze, że druid to maszynka do robienia pieniędzy ;)

Kubakapica
14-07-2004, 18:39
Wysokolewelowy druid kupuje sd mag tak samo. Zaden wysokolewelowiec nie robi runow dla siebie bo nei ma czasy (chy ze z mf) Na takim samymym lewelu obie profesie sa rowne. A ue... Druid wlacza utamo vita. Mag wali sd i ma moze 300 many. Druid walnei 3 razy z sd mag tez i mag padnie bo sie nie zdazy uhnac. Poza tym obie profesje maja bardzo dobry czar explosion

Major
16-07-2004, 16:31
Druid tez ma summon creature i nie mow ze druidek musi po stwry leciec HEHEHEHEHH

mam ta postac od 5dni

20 lv Elder Druid
Dark serges ;) ;) ;) ;)

Sir Zomos
16-07-2004, 19:29
Może i sorcerer ma SD , ale druidzi też mają dobre czary , zresztą SD jest to runo dobre w złym , dobre ponieważ odejmuje dużo życia , ale złe bo niestety ma tylko 1 strzal w runie ;( . Druidzi mają też hmm tak jak i sorcererzy i to jest sprawiedliwe . :D

kagan
16-07-2004, 20:44
Oryginalnie dodany przez Kubakapica
A ue... Druid wlacza utamo vita. Mag wali sd i ma moze 300 many. Druid walnei 3 razy z sd mag tez i mag padnie bo sie nie zdazy uhnac.Poza tym obie profesje maja bardzo dobry czar explosion.

Nierozumiem twojego sposobu myślenia...

Wyobraźmy sobie to: (załóżmy że wszytkie postaci który będe wymieniać mają bp sd i full many i znają swój fach i potrafią dobrze walczyć i mają 35 lv +)

Więc:
Idzie se pan master sorc, i widzi pana elder druida/druida, nagle pan sorc rozpoznał w drudize odwiecznego wroga , nawyzywał go ( i w tym momencie obaj panowie wiedzą że nastapi walka) , więc co ro bi drut? albo walnie z sd albo rzuci mana shielda, najpierw załóżmy że walnie mana shielda bo tak pisał Kubakapica , sorc widząc że drut zaklada mana shielda na siebie wątpie by walił ue bo drut straci ~150-250 many a on 800, więc wali sd lub mana shielda, jęsli wali sd to wywiązuje sie walka na sd, mag w czasie walki może zarzucić mana shielda ,trzymać mane na exure vitke albo na jakiś czar ofensywny by w odpowiednim momencie dobić druta, wywiązuje się walka i wygra ten który lepiej strzela z sd (celniej) lub lepiej robi "uniki".

Mógłbym sobie rozważać różne możliwości walki przez długi czas i zakładam że niechciałoby się wam czytać tego (Jak samo widzicie jest pare możliwości do rozważania)

Chciałem żebyście zobaczyli że ów możliwości jest bardzo wiele a to czy wygra sorc czy drut zależy TYLKO i wyłącznie od ludzi którzy grają daną postacią.

CIPy zrobili to mniejwięcej tak że jest równowaga, a ue jest silnym czarem ale jeśli spodziewasz się inteligentnego wroga (lub wielu wrogów) nieopłaca się go używać (kiedy walniesz go w rycka to starcisz niepotrzebnie 800 bo rycek sie uhnie i tyle, jeśli w pala też , jesli w sorca/druta szansa na powodzenie ma tlyko na początku później już nie).
Dlatego uważam że każdy ma wada i zalety i są w maire wyrównane.

Ajvenik
16-07-2004, 22:50
Według mnie zdecydowanie najpotężniejszym profem na Tibii jest Sorcerer (aczkolwiek sam gram Paladinem). Mówię tak dlatego, że high lvl sorc jest naprawdę bardzo ciężki do pokonania i jest skarbem każdej glidii. Nie muszę chyba mówić jak silne jest UE, które ma tylko sorc. Druid jest zdecydowanie najlepszy do zarabiania kasy.

Kosior
16-07-2004, 23:14
Prawda ze mag jest najlepsza profesja w tibi ale też najtrudniejszą do wytrenowania wiem cos o tym sam jestem sorkiem :)

Demon kolek
17-07-2004, 10:11
Ja tam jestem druidem i uważam, że ta profesja jest najlepsza (oczywiście po palku, którego też mam :D ) Mój kumpel jest Knightem na 26 lvlu, i ma bardzo mało kasy, a druid i mag szybko zarabia na runach:D.

pod11
18-07-2004, 00:43
---------------------------------------------------------------
CYTAT:
CIPy zrobili to mniejwięcej tak że jest równowaga, a ue jest silnym czarem ale jeśli spodziewasz się inteligentnego wroga (lub wielu wrogów) nieopłaca się go używać (kiedy walniesz go w rycka to starcisz niepotrzebnie 800 bo rycek sie uhnie i tyle, jeśli w pala też , jesli w sorca/druta szansa na powodzenie ma tlyko na początku później już nie).
Dlatego uważam że każdy ma wada i zalety i są w maire wyrównane.
----------------------------------------------------------------
UE oplaca sie wlasnie na koniec walki.
uszkadzasz delikwenta i jak widzisz ze jest dostatecznie uszkodzony to walisz UE.
przeciwnik nie wie ze masz te 800 many wiec niekiedy pozwoli zjechac sie do zoltego(knighci tak robia notorycznie) a ue sorca na 38 lvl bije juz za 300 gracza
to znaczy ze zabija knighta na 40+ na zoltym

Pacek
18-07-2004, 20:49
Gram sorcem i na niego nie narzekam. Mówicie żeby robiś bp sd a ja wam mówie ze robie sobie GFB i jest mi całkiem fajnie. Co prawda musze jakis czas postać pod depo i pospamować zanim mi ktos kupi bp gfb ale kasa jest podobna ok 2,2-2,5k .Ja na ten przykład na smoki z moim magiem chodze juz od 15lvl i 28mlvl teraz mam 21 a mój kumpel druid ma juz 20 a jeszcze nie był na smoku bo by musiał kupowac SD albo narażać swe zycie z hmm czego nie polecam serdecznie .Co racja to racja że sobie musze stac pod depo około 5 godz na 10SD ale co mi tam skoro nabijam sobie mlvl . a tak przy okazji to jedyne co mnie w sorcu denerwuje to regeneracja many chyba sobie opłace pacc'a

Beatrix From Hell
20-07-2004, 13:31
To aj sam jzu nei weim zcy mam wybrac socra czy druida .. :/ .. Socr ma lepsze czary ale druid moze na UH zagabiac forsy duzo :/ ?(

kagan
20-07-2004, 14:26
Pod -> Niby tak, ale mana schodzi na takie rzeczy typu mana shield i uhy (exura vita) więc niezawsze łatwo jest trzymać te 800 many wedługm mnie.

Swiebodzin
28-07-2004, 14:32
Mam pytanie.

Czym Lepiej grac bez pacc Sorkiem czy druidem ?

Bejituga_Hiberna
28-07-2004, 22:50
Jest to trudny wybor ;)
lecz kiedys bylo tak :
Sorcer nie mial UE : Ultimate Explosion :) i czy bralo sie Druida czy Sorcera to + byly tylko takie ze Druid ( robi uhy ) sorc ( sdki ).
Lecz gdy wniesiono UE , Sorcer jest lepszy. Juz nie wpominajac o E-bimach :]
Chodz Druid zarabia na Uh'ah i to sporko kasy :)

powodzenia

Yous Beji :P