PDA

Pokaż pełną wersje : Tylko dla dobrych programistów

orgizz
24-02-2005, 11:41
Mam teoretyczne pytanie...
Naczym polega działanie keyloggera
co dokładnie powoduje bedący na kompie keylogger
proszę o rz/ż etelne(nie wiem jak to sie pisze :/) wypowiedzi :)

Edit
Chodzi mi o to w ajaki sposob zapisuje on te klawisze:P
tzn czy na zasadzie kodow czy ruchow czy tzw. dzwiekach klawiatury
probuje stworzyc programwykrywajacy takie robale wiec cieszył bym sie bardzo z pomocy
nie gram w tibie ale chce ustrzec przed hackem innych

radioactive_rip
24-02-2005, 11:54
key logger to taki programik ktory zapisuje kazdy klikniety kalwisz przez ciebie do pliku tekstowego i potem jakis inny koles moze to odczytac. Takie programiki dziela sie na 2 aplikacje jedna ma ten co odczytuje a druga aplikacje a ofiara. Ten plik ****** u hackera moze odczytac te twoje naciskane klawisze. PRZYNAJMNIEJ MI SIE TAK ZDAJE ZE TO NA TYM POLEGA ALE NIE DAM SE GLOWY UCIAC ;P (bo tak dzialaja trojany a key loger podobnie do nich chyba dziala)

PS. czyli jezeli masz keylogera to jak wpisujesz haslo do tibii to wszystko idzie do notatnika i ktos moze odczytac acci pass

Rikimaru
24-02-2005, 11:56
Działanie keylogera jest dość proste. Przechytuje on wciskane guziki na klawiaturze, oraz może przechwytywać zawartość schowka( gdy wciśniesz ctrl+c), a nawet hasła zakryte **** zależnie od keyloga. Zapisuje sobie to w pliku txt, który następnie co jakiś czas wysyła na podany przez hakera email. To wszystko;)

TheNatoorat
24-02-2005, 11:56
Keylogger wchodzi do twojego kompa po cichu lub widocznie, zaszywa się gdzieś w komputerze. Twórcy kl zwykle wymyślają jakieś nazwy, które pomogą ich dziełom zakamuflować się w systemie.
Programik wysyła później informacje: jakich programów używałeś, co wpisywałeś na klawiaturze, co kopiowałeś, ściągałeś - jednym słowem wszystko, co robiłeś przy maszynie.
Niektóre kl zapisują tylko dane, które wpisywałeś w konkrentym programie np. tylko w Tibii.
Możesz zabezpieczyć się przed nimi, instalując firewalla. Będzie on was pytał, czy plik może uzyskać dostęp do internetu. Jeżeli nazwa będzie podejrzana, możesz zablokować plik i skasować go.
Jest to ogólny opis działania keyloggerów.

@up, up up - Nie bądzcie takie szybkie Bille! :P

Shinjix
24-02-2005, 11:57
albo haker widzi na bierząco co pisze potencialna ofiara

Kellrok
24-02-2005, 12:07
jestescie pewni ze keylogger czyta co jest w schowku ? (ctrl + C) ja od poczatku wklejam haslo i anirazu mnie nie hackneli, a napewno mialem juz nie jednego keyloggera... chyba ze mi sie trafialy takie, ktore tego nie czytaja :D

orgizz
24-02-2005, 12:11
proszę o rzetelne wypowiedzi

czyli dokładne nie ogólne :P ale za wszystkie wskzówki dziekuje

Kajzer
24-02-2005, 17:20
Działanie keylogera jest dość proste. Przechytuje on wciskane guziki na klawiaturze, oraz może przechwytywać zawartość schowka( gdy wciśniesz ctrl+c), a nawet hasła zakryte **** zależnie od keyloga. Zapisuje sobie to w pliku txt, który następnie co jakiś czas wysyła na podany przez hakera email. To wszystko;)
kupie ci flamastry xD
off topic ;]