PDA

Pokaż pełną wersje : [Gry 3D] - kApUt !

Kajulec
25-02-2005, 09:00
Witam!
Mam problem (pewnie techniczny), bo wszystkie gry 3D zawieszaja mi kompa. Wlaczam taka gre (np. Max Payne, Gorky 17, Unreal Tournament.. wszystko co jest 3D..) i po kilku minutach obraz zawiesza sie na konkretnym obrazku.. ale dzwiek idzie i mozna grac dalej (testowane na Syberii.. przechodzenie pomiedzy ekranami gry jest nadal mozliwe, tylko obraz na monitorze sie zatnie..).
Nie wiem czego moze to byc przyczyna. Komputer ma 4 lata, ale karta graficzna byla kupowana niecaly rok temu. Jesli ktos moglby mi pomoc, to bylbym bardzo wdzieczny.

Moja konfiguracja sprzetowa:
Proc: AMD Duron 899MhZ
RAM: 384MB SD RAM, czestotliwosc 133MhZ (Wiem, wiem, ze czestotliwosc 3 razy za mala..)
Grafika: GeForce 3 Ti 200
System: Microsoft Windows Professional version: 2002

Bardzo prosze o pomoc, bo nie moge grac w nic oprocz gier flash i Tibii.. ;(

Pozdrawiam!

PS. Kolega z dawnej klasy ma to samo.. tylko, ze jesmu sie to pojawilo ostatnio, a ja mam to juz jakies 3 miesiace.. ;(

Shinjix
25-02-2005, 09:05
Problemem moze byc za słaby zasilacz, monitor lub karta graficzna. Pozycz od kumpla karte graficzna i monitor-sprawdź czy działa. Jeżeli działa to problem ze sprzętem. Zainstaluj najnowsze DirectX 9.0c, najnowsze sterowniki do karty graficznej. W ostateczności zrób format. Jak to nie działa to idx do serwisu...

Chopkers
25-02-2005, 09:13
ja mam podobne problemy :/
nawet tibia mi sie zawiesza jak dam wiecej niz 15 FPS'ow
masakra.....

ile mozna grac w jedno i to samo :/

aha, zapomnial bym, ostatnio mnie ot wnerwilo wiec zrobilem formata.
niestety komp mi sie zawiesil podczas...... instalacji windowsa :/

musialem kilkanasie razy kompa restartowac i robis wszystko najszybciej jak sie dalo.
po 4 godzinach udalo mi sie zainstalowac windowsa i inne sterowniki.

z checia bym sobie qpil nowego kompa, ale niestety, brak fundusz ...

Kajulec
25-02-2005, 09:13
Format byl robiony.. nie raz..
Mam swoja stara karte graficzna.. Riva TNT2 :> Ale czesc gier moze bedzie chodzic :) Eheh.. dobra.. no to ja wezme i moze najpierw sprobuje z ta karta graficzna.. tylko.. bede potem musial robic format, albo co?

MatKus
25-02-2005, 09:34
Monitor raczej tu nic nie ma do rzeczy. Ja bym zaczął od sprawdzenia, czy wiatraczek na karcie graficznej się kręci, a jeśli tak, to spróbuj delikatnie dotknąć radiatora karty graficznej, gdy komp ci padnie (uważaj, żeby nie zrobić gdzieś zwarcia, bo jak komp chodzi, to niebezpieczne może być dla niego). Według mnie to jest obiaw właśnie przegrzewania się karty, ale mogę oczywiście się mylić.
Sprawdź, czy na tej twojej TNT też się wszystko wiesza (wiem, że będzie ledwo łazić gra, ale to nie ważne, byle sprawdzić, czy działa). Jeśli nie, to już na 90% masz wskazany problem.
Ewentualnie problemem mogą też być jakieś sterowniki - bądź to do karty, badź do płyty głównej, albo Direct X. Przeinstaluj to wszystko na najnowsze wersje.

VanZiga
25-02-2005, 09:36
moze masz coś z dyskiem '^^

Kajulec
25-02-2005, 09:47
@VanZiga:
Niemozliwe.. kupilem sobie nowy dysk (120GB) kilka dni temu.. wiec to nie jest tego sprawka..

@MatKus:
Eee.. czym to dotknac? :> Raczej nie palcami.. ;] No i jeszcze jedno pytanie.. czy jak wloze Rive TNT2 do kompa w tej chwili.. to bede musial instalowac jakis rzeczy na nowo? Potem nie trzeba bedzie robic formata? No i czy sie sterowniki GeForce 3 nie pogryza z Riva..?

PS. Radiator to wiatraczek? Czy co to to to? :>

$corcerer
25-02-2005, 10:40
Radiator to to pomiedzy wiatraczkiem a chipem.