Pokaż pełną wersje : Hip-hop? Ściema...
TheNatoorat
25-02-2005, 13:04
Jak wszystkim wiadomo, dzisiejszymi czasy w krainie mlekiem i miodem płynącej, Polsce, muzyka typu Hip-Hop zbiera nagrody za popularność. Chcecie wiedzieć prawdę, skąd się wzięła?
Przenieśmy się do zarania dziejów człowieka, kiedy zaczął interesować się kulturą. Jak wiadomo, poznano już muzykę, polegała ona na rytmicznym powtarzaniu tego samego motywu muzycznego np. walenia bębnem ciągle w identycznym rytmie.
Dodatkowo przy każdym uderzeniu w bęben wypowiadali słowa "unga-bunga", później "nunga-sratunga" i tak mieszali, że nikt nie mógł połapać się o co chodzi w tekście.
Podobnie jest z Hip-Hopem - powtarzany jest ten sam, nudny rytm i jakieś słowa wzięte z wierszy dla "undergroundowych" pokoleń. Spójrzcie na generator przebojów hip-hopowych:
http://www.members.lycos.co.uk/chopskoras/hh.jpg
Proste, co nie?
Teraz zastanówmy się nad tym, dlaczego taki potwór jest jednym z najczęściej słuchanych typów muzyki. Jak wiadomo, ludzie lubią, gdy ktoś dzieli się z nimi swoim nieszczęściem wiedząc, że obie strony mają podobny problem. Teraz z kolei pomyślmy, o czym głównie prawią hip-hopowe piosenki. Patologia, wóda, strzykawki, proszki, piwko, dresy i blanty. Osoby słuchające HH, posłuchajcie - nie dajcie się wmanewrować przez "artystów" w ich piosenki mające na celu ograniczanie waszego umysłu!
Nadal to do końca nie tłumaczy, co jest powodem popularności tej... khm... "muzyki". Słuchacz myśli tak: "Potrafię ułożyć taki tekst jak oni! Potrafię to tak zaśpiewać!" - [chyba raczej wyrecytować] - "Oni zbijają fortunę, ja też tak mogę! Oni zostaną moimi mistrzami, będę słuchać tej muzy i nauczę się tak wspaniale śpiewać! Ba, kupię ich płytę! Pójdę na koncert!".
To przy okazji tłumaczy, skąd wzięły się te tony chały - z setek takich toków myślenia.
"Oni mogą, to czemu ja tego nie zrobię?" - przed tym przestrzegam was, moi mili.
Po masie kazania przydałoby się podać jakiś przykład.
Pezet - szósty zmysł. Takie coś usłyszałem na Vivie. Co to jest?! Jakiś burak obraża wasz naród, wyzywa od pijaków i ludzie wspierają tą ofiarę rodzinnej patologii. Może jego rodzice ćpali, jego koledzy palili mu dom, jednak czy musi dzielić się swoim smutnym życiem z potencjalnymi słuchaczami?
Zapraszam do słuchania utworu innego autora:
http://www.astercity.net/~huzaar/za_hhr.mp3
Czyż to nie piękne?
Tym akcentem kończę przemyślunek na temat wyłudzania pieniędzy od osób, które mogłyby wesprzeć jakieś zespoły, które zainwestowały w swoją działalność choć krztę mózgu i pracy, a nie recytują śmiesznych wierszyków prawiących o ich rodzinnym domu.
Fani HH - bluzgajcie mnie, jeżeli nie zrozumiecie, co chciałem do was powiedzieć poprzez ten temat. Dopełni to tylko moją wiarę, co "wspaniałego" robi hip-hop z ludźmi.
mam nieodparte wrażenie, że jedyny zespół hh jaki ty znasz to 18L
Nie... nie będe cię bluzgał... nie warto bluzgac osoby, która jeśli czegoś nie lubi albo nie rozumie to uważa, że jest to złe.
Z mojej strony życze tobie słuchania tak inteligetnych kapel jak Shazza albo LP.
Chciałem jeszcze dodać kilka bluzg na hip-hop, ale ten generator mói sam za siebie :). Warto dodać, że większość osób (bo nie wszyscy) słucha hip-hopu tylko dlatego, że HH jest "na topie". I taka jest właśnie prawda. Warto zauważyć, że chyba wszyscy (przynajmniej polscy) hip-hopowcy (nie wiem, jak się nazywają - chodzi mi o tych, którzy to "śpiewają") w ogóle nie umieją śpiewać (już wole death metal - można se chociaż poryczeć =P). Wiecie co ? Wole O-zone od hip-hopu ! Tam się można pośmiać ;). Kto by tam słuchał o ulicy, że kogoś tam starzy bili, lepiej se posłuchać numa numa-dej, przynajmniej niewiadomo o co chodzi xD.
Bardzo fajny atykuł... Ja także nie lubie HH... No może 1 piosenke lubie ale nic wiecej...
P.S. Skad masz taki program?? :P:P
Berburio
25-02-2005, 13:17
do autora tematu. Czy ten program potem robi klip z tego?:P jak tak to prosze o link do niego:D
Buahauah niezłe to the best "liczba ziomali" albo "wypożyczone auta" muahauha :D
@Slajt: owszem... wiele osób słucha teraz hh bo jest moda. Ale prosze... jeśli nie macie o czymś bladego pojęcia nie krytykujcie...
KOCHAM HH I METAL;]
Vanhelsen
25-02-2005, 13:23
Ten program to tylko fotomontarz, kiedyć na cd w cda było :P
Apropo polskiego HH. Najbardziej dobijają mnie ksywki niektórych z nich, podam na przykładzie dwóch:
DJ 600V i Pan durze P
Jeszcze pare lat i będziemy słuchać:
DJ Alkaliczny Diuracellek AAA działa do 8 razy dłużej
lub
Pan małe ó z kreską
Jak cchesz się pośmiac z HH to zapraszam do oglądania IDOL'a. Ostatnio miałem zlevke z potęcjalnych kandydatów spiewających HH.
Ja nie słucham HH bo dla mnie to jest dno, szczegulnie polski HH. Już wole rap lub pop ale nie PL HH ;(
Wkurzaja mie takie osoby co nie sluchali nigdy porzadnego hh tylko komercyjne kawalki z "vivia" lub "mtv".O i pewnie nie nawidzisz dresów a nie kazdy dres kradnie powstal taki mit;(
down@: Pewnie hh juz nie jest na topie i nie sluchasz proste
Matek Uciekaido: "Ziomuś" :P, ja mam o tym duże pojęcie, bo sam słuchałem hh, ale już dawno nie słucham. Na prawde, hh bym słuchał dalej, gdyby nie polskie shity...
<edit>Wieszok, zapomniałeś o "Owalu", 52 dębiec, takie bajery xD
Już wole rap lub pop ale nie PL HH ;(
A rozumiesz CZYM JEST rap?? Bo wydaje mi sie ze niezabardzo.
Swoją drogą... co cię obchodzi jakie DJ mają ksywki?? Większa cześć z nich zmienia je bardzo często. Myślisz, że twoj jest dobry??
Vanhelsen
25-02-2005, 13:31
A rozumiesz CZYM JEST rap?? Bo wydaje mi sie ze niezabardzo.
Swoją drogą... co cię obchodzi jakie DJ mają ksywki?? Większa cześć z nich zmienia je bardzo często. Myślisz, że twoj jest dobry??Rap, hmm, rap jest hmiej shitowatym polskim hh. Odrazu mówie, że polskiego rapu, jezeli takowy gdzieś się tworzy nie śłucham.
A co do ksywek to powinny one być porządne a nie jakieś "Pan durze P" tego za nic nie moge brzeboleć.
Wyobraz sobie eurowizje z Panem durze P...
ludzie wy chyba nigdy HH nie sluchaliscie. a moze tylko jak hitem bym 18L jak zapomniec i myslicie ze wszystko jest takie? to sie mylicie posluchajcie kilku piosenek piec dwa debiec lub innych "porzadnych" nie mowie ze 18L ma glupie piosenki ale jak zapomniec to dno. ja zawsze jak siadam do tibi to na winapa rzucam HH lub linkin park i mnie to odpreza. lubie sluchac jak inni maja gorzej :) (zartuje) ludzi na serio mowie posluchajcie prawdziwego HH
A jakby metal był najbardziej popularny to fani hh tworzyli by takie tematy? Chyba nie ;). W polskim hh chodzi o to, że jak tego słuchasz to jesteś "ziomal". buehee. To jeden z powodów dla, którego nie lubię hh, i to bardzo.
EDIT:
@Up
LP? Ty chyba nigdy porządnej muzyki jeszcze nie ułysałeś, a 52 dębiec to sam niedawno słuchałem, ale wszystkie piosenki jednego wykonawcy hh to praktycznie to samo.
@Slajt: to jakbys mogl to powiedz jakiego ty hh słuchałes?? Bo jak takiego z ktorego teraz sie smiejesz to gratulacje:]
i btw: ktos zapomnial o suczkach i jak zapomniec... z tym ze to nie hh...
@Thero: Ech... kaliber to było cos:) teraz juz nie ma takiego klimatu. A to wczesniejsze to oczywiscie nei było do ciebie tylko do Slaja.
@Wieszok: widzisz... mylisz się. Ten tajemniczy rap to własnie spiew. HH jest subkulturą na ktora sklada sie rap, brak dance i wiele innych rzeczy.
Matek Uciekaido: Słuchałem pana wiśniowego głównie, hmm był też pan peja i kilku innych drechów ...
No w koncu ktos sie odwazył! Ja tez nie lbie polskiego hh bo to jest dupiasta muzyka -.- Ciagle tzlko bloki dyiwki itd a najgorsye co mnie dobio to Chomiczówka -.- (wiekszego shitu nie slyszalem)
PS: mozecie mnie zbluzgac
Uwierz mi SAKU, że nie słuchałem tylko komercyjnych kawałków, ale dużo więcej, chociażby od moich niektórych kolegów, którzy słuchają HH.
Dla mnie HH to jest jeden bełkot. Równie dobrze można pójść do lasu i wyrecytować wierszyk w rytmie rąbanego drzewa. Powiedzcie mi o czym śpiewają ci 'poważni' hip hopowcy? (o tych dennych, którzy słowo 'pierdo*ić', 'kur*a', 'ch*j' i 'dz*wka' powtrzażają co 15 sekund nie wspomnę nawet)
Śpiewają, jak to źle się dzieje u nas w Polsce, ile to dresiarstwa itp. a sami do takowych należą (ktoś tam z 18L pobił dziennikarza, bo ten na niego nabluzgał i nie sądzę, żeby to był jedyny przypadek dresiarstwa w HH).
Mówicie także drodzy hip hopowcy, że to, że dresy zaczepiają ludzi to mit. Podam pewien przykład:
3 lata temu miałem głowę ogoloną prawie na łyso, skejtowskie ciuchy itp. (choć słuchałem metalu), żaden, słownie ŻADEN metal mnie wtedy nie zaczepił, ani nie spojrzał się krzywo. Teraz mam już długie włosy, chodzę w glanach, bluzach 'metalowych', czasem w skórze i zostałem zaczepiony już kilka razy przez owych hip chłopowców.
Może dla Was teksty w stylu "Zetnij włosy chu*u' są kulturalne i na miejscu, ale dla mnie niezbyt.
Poza tym w HH nie ma żadnej sztuki, co jest trudnego w recytowaniu? HHowcy nawet nie wykorzystują do granie swojej 'muzyki' żadnych instrumentów. Teksty są śpiewane dosłownie, nie pozostawiają nic do refleksji. Dla kontrastu: Metal, Rock itp. Tam instrumenty to główna siła tej muzyki. Trzeba się nie lada natrudzić, żeby dobrze grać na gitarze, perkusji. Teksty w Rocku i Metalu są w znakomitej większości pisane w przenośni i zmuszają słuchacza do refleksji. Poza tym naogół teksty Rockowe, Metalowe nie sprowadzają się do nikogo nie obchodzących kłopotów w rodzinie wokalisty tylko opisują różne 'wyższe' sprawy. Ogólnie rzecz biorąc, Rock i Metal (mówie oczywiście o tych wartościowych zespołach a nie dajmy na to satanistycznych 'sieczkach') są z założenia skierowane dla ludzi myślących, którzy lubią się trochę zastanowić nad muzyką.
Mam nadzieję, że to Was drodzy hip hopowcy trochę przekona.
http://www.breitenbuecher.de/gimmick/hitgenerator/hit_generator.htm
Ja słucham tylko RAPU!! amerykańskiego (Emienm głównie) i zgadzam się że większość polskiego rapu to shit (HH to mini "kultura" a rap to muzyka zwiazana z tą "kulturką")
Poza tym w HH nie ma żadnej sztuki, co jest trudnego w recytowaniu? HHowcy nawet nie wykorzystują do granie swojej 'muzyki' żadnych instrumentów. Teksty są śpiewane dosłownie, nie pozostawiają nic do refleks A ryczeć do mikrofonu to tylko wybarni umieją nie??
Spróbuj powtarzać slowa Eminema w Without me albo w czymś podobnym zobaczysz jaka to sztuka
Śpiewają, jak to źle się dzieje u nas w Polsce, ile to dresiarstwa itp. a sami do takowych należą (ktoś tam z 18L pobił dziennikarza, bo ten na niego nabluzgał i nie sądzę, żeby to był jedyny przypadek dresiarstwa w HH).
Mówicie także drodzy hip hopowcy, że to, że dresy zaczepiają ludzi to mit.
Ja pierdziele... czy wszyscy, którzy pobiją kogoś są dresami?? Osobiście nie znam rzadnego dresa, którzy słuchają hh. Za głupi są na to. Oni to tylko stachurskiego klepią i jakieś rąbanki techno.
Podam pewien przykład:
3 lata temu miałem głowę ogoloną prawie na łyso, skejtowskie ciuchy itp. (choć słuchałem metalu), żaden, słownie ŻADEN metal mnie wtedy nie zaczepił, ani nie spojrzał się krzywo. Teraz mam już długie włosy, chodzę w glanach, bluzach 'metalowych', czasem w skórze i zostałem zaczepiony już kilka razy przez owych hip chłopowców.
Mieli napisane na czole "jestem hhpowcem"?? Czy wywnioskowałeś to, bo kazali ci wlosy sciąć.
Poza tym w HH nie ma żadnej sztuki, co jest trudnego w recytowaniu? HHowcy nawet nie wykorzystują do granie swojej 'muzyki' żadnych instrumentów. Teksty są śpiewane dosłownie, nie pozostawiają nic do refleksji. Dla kontrastu: Metal, Rock itp. Tam instrumenty to główna siła tej muzyki.
Skoro to takie banalne czemu ty tego nie robisz i nie zgarniasz kasiorki?? I jeszcze jedno: dla mnie fakt, że tam jest "mało" muzyki oznacza plus dla hh. Bo wielu ludzi slucha Metallicy tylko dla melodii i rytmu. A hh słuchasz dla przekazu!!!! Poza tym: ja lubie bity.[/QUOTE]
i btw: do czego przekona?? Nie masz najmniejszego prawa pzekonywać do niczego!!!!
ja cie nie przekonuje do niczego!!
ciemne dropsy
25-02-2005, 14:14
Starrzy mnie bili jak bylem maly :( Samochod mnie potracil :( Kiedys kolega wlal we mnie 3 litry czystej :( a pozniej wsadzili do geby i podpalili 5 blantow naraz :( Mam szanse zostac ziomalem pls pls pls?
Najlepsze jest to: "Jezu ale zarabiscie u mnie bieda az zal cie scisnie" (moje autorstwo wlasnie wymyslone xD) to jest HH. Dobra oczywiscie super, idziesz na ulicy patrszysz idzie "ziomal" spodnie - 3 banie :) bluza 3 banie :) buty 4 banie :) czapka 2 banie :) zlote zeby i lancuchy 5 baniek :) no coz bieda - zeby w tynk. Chcialbym byc w takiej biedzie :D
Uwierz mi SAKU, że nie słuchałem tylko komercyjnych kawałków, ale dużo więcej, chociażby od moich niektórych kolegów, którzy słuchają HH.
Dla mnie HH to jest jeden bełkot. Równie dobrze można pójść do lasu i wyrecytować wierszyk w rytmie rąbanego drzewa. Powiedzcie mi o czym śpiewają ci 'poważni' hip hopowcy? (o tych dennych, którzy słowo 'pierdo*ić', 'kur*a', 'ch*j' i 'dz*wka' powtrzażają co 15 sekund nie wspomnę nawet)
Mówicie także drodzy hip hopowcy, że to, że dresy zaczepiają ludzi to mit. Podam pewien przykład:
Może dla Was teksty w stylu "Zetnij włosy chu*u' są kulturalne i na miejscu, ale dla mnie niezbyt.
Poza tym w HH nie ma żadnej sztuki, co jest trudnego w recytowaniu? HHowcy nawet nie wykorzystują do granie swojej 'muzyki' żadnych instrumentów. Teksty są śpiewane dosłownie, nie pozostawiają nic do refleksji. Dla kontrastu: Metal, Rock itp. Tam instrumenty to główna siła tej muzyki. Trzeba się nie lada natrudzić, żeby dobrze grać na gitarze, perkusji. Teksty w Rocku i Metalu są w znakomitej większości pisane w przenośni i zmuszają słuchacza do refleksji. Poza tym naogół teksty Rockowe, Metalowe nie sprowadzają się do nikogo nie obchodzących kłopotów w rodzinie wokalisty tylko opisują różne 'wyższe' sprawy. Ogólnie rzecz biorąc, Rock i Metal (mówie oczywiście o tych wartościowych zespołach a nie dajmy na to satanistycznych 'sieczkach') są z założenia skierowane dla ludzi myślących, którzy lubią się trochę zastanowić nad muzyką.
Mam nadzieję, że to Was drodzy hip hopowcy trochę przekona.
1. Prosze nie pisac wywodow w stylu "moze to was hiphopowcy troche przekona", bo jakims jednym, za przeproszeniem, dupnym tekstem, gustow czlowieka nie zmienisz.
2.Do tych wlosow - coz, to nie zalezy od tego, co kto slucha, tylko od tego, jak dany osobnik jest wychowany.
3.Jesli juz mowicie o takiej prostocie textow, prosze podac autora & utwor. Bo ja tez moge powiedziec, ze latwo jest ulozyc text w stylu ''metal'' :"<darcie ryja> AAAAAAAAA SATAAAAAN BEEEE <darcie ryja>" - jasne jest, ze jak takie cos sie napisze, to nie ma sie ZIELONEGO pojecia o metalu, wiec dla tych, ktorzy to sluchaja, mozna wyjsc tylko na idiote. A idiota nie powinien brac udzialu w jakiejs tam dyskusji.
4.Jako przyklad podajecie np "chomiczowke". I tu sie zgodze, bo wg mnie taka muzyka to jest kpina. No, ale w kazdym gatunku muzyki zdarzaja sie tworcy komercyjni, warto tez posluchac jakichs innych utworow, a nie tylko tego, co leci na vivie (smiech pusty mnie bierze, gdy widze ostrego na miejscu 7 a na miejscu 2 np jeden osiem l -.-).
5.@Wieszok : coz, kazdy sie nazywa, jak sie nazywa. Wazne jest to, co robisz, a nie to, ze nazywasz sie Wieszok....
6.Tak, slucham hip hopu.Nie, nie chodze w szerokich spodniach... Mam swoje ulubione zespoly (k44, wwo, 52 debiec mi sie podoba, Lona, Ostr). Zreszta, nie wiem po co sa zakladane tematy typu "hh sux" albo 'metal to muzyka dla debili". Co kogo obchodzi, czego ja slucham? To, ze slucham hh, zaraz po tym techno a potem metalu cos oznacza? Ludzie...
@UP : Taki osobnik nie nazywa sie "hiphopowiec" (stfu, co za nazwa) tylko pozer. A po twoim "hiphopowym" texcie moge stwierdzic tylko, ze masz krzywa banie.
1. Nie chcę nikogo na siłę przekonać do niczego, ja tylko wyrażam nadzieję, że zrozumiecie o co mi chodzi.
2. Czytajcie dokładniej, chodziło mi o PORZĄDNY metal, a nie o jakieś satanistyczne gówno.
3. Matek Uciekaido --> Wiesz, większośc ludzi, których widziałem jak słuchali hh byli w dresach/skejtowskich ciuchach i ogoleni na łyso. Nie mówie, że KAŻDY dres słucha hh i zaczepia ludzi, podałem Ci tylko przykład, że widziałem/sam byłem zaczepiany przez dresów słuchających hh, a jakoś NIGDY przez metala.
Pytasz czemu sam takiej muzyki nie robie? Zapewne z tego samego powodu co Ty, poza tym ja nie słucham hh i nie zamierzam go nigdy robić. A texty w stylu 'skoro to takie łatwe, to czemu tego nie robisz?' są z deka żałosne.
4. Jeśli chodzi o metal to nie mówie o darciu się tylko o normalnym Metalu w stylu Metallica, Iron Maiden itp. Poza tym nawet w tych 'drących się' zespołach ludzie grają na gitarze, perkusji.
5. Przekaz w hh? Sorry nie zauwarzyłem, w metalu owszem.
6. Nekromanta --> Z takimi textami to możesz w swoim domu wyjeżdżać. Utrzymajmy poziom dyskusji, a nie zamieniajmy tego w pyskówkę, hmm?
$corcerer
25-02-2005, 16:16
Ktoś kiedyś na kanale powiedział mi, że nie słucha juz HH. Zdziwiłem się, no bo niby czemu nie? czemu przestał?
Odpowiedz:
<???> Mam juz dosyc pi******nia jak to u nas jest zle i ch***wo zamiast ruszyc dupe i zrobic cos zeby bylo lepiej.
Nie akceptuję HipHopu, ani Polskiego, ani Amerykanskiego, a zwlaszcza wielce wk******ego na wszystkich i wszystko pana E, bo jest on ponizej krytyki. Jak mozna sluchac kogos kto obraża moj naród? Uwielbiać go? blah, na drzewo.
Mogę tolerować ludzi słuchających HH, mogą zostać moimi przyjaciółmi, ale nic mnie nie przekona do słuchania tej muzyki.
I to tyle na temat HH z mojej strony.
"De gustibulus non disputantum est"
dla niekumatych - "O gustach się nie rozmawia"
Myślę, że na takim forum nie ma miejsca na sprzeczki dotyczące oceny subiektywnej >.<
Proponuję zamknąć temat
Hip-hop X(
Mam wrażenie, że podkład muzyczny do wszystkich utworów jest taki sam, tylko słowa są inne. Stoi taki 'raper' i macha łapami wystawiając swoje dwa palce, zakłada dres albo spodnie z klinem w kolanach i myśli, że swoim ględzeniem zmieni świat. Tyle.
Dj.to raczej wytwórca muzyki techno,czasem podkłada pod hh ...Hip-hop dla mnie jest szitem jakich mało,techno górą ale do każdej muzy można sie przyczepić
@metal-drą ryj na maxa i to jest muza?ludzie chodzą na czarno jak downy?
@techno-ludzie na imprezach dają nieźle:extaza etc.muzyka może się powtarzać i komuś to się nie podoba
@hh-recytowanie to nie śpiewanie!!
^^to tylko przykłady
btw.teraz techno i dance stają na topie niedługo hh pójdzie z topu taką mam nadzieję :P
A ja słucham techno od dawien dawna
Dr.Unknown
25-02-2005, 16:42
Z RAPu toleruje tylko kawałek MC Hammer'a "U can'r touch this";)
Za to polski "rap" miał kiepskie początki, i pare "dresów" popsuło mu opinie, kto kojaży kawałek "Czerwona sukienka"? Czy też teksty w stylu "Pocałuj mnie w dupe jak gówno poczuj się[...]". Naszczęście dla fanów prawdziwego HH (nie, nie lybie ogólnie, tylko ów kawałek MC hammer'a) polska idzie do przodu w tej dziedzinie, a przynajmniej takie jest moje odczucie.
W większości popieram. Sama nienawidzę HH, czy tam rapu, nazywajcie to jak chcecie. Ale o gustach się nie rozmawia... bo i tak zapalonych "ziomali" nie zmienimy... ja osobiście nie przepadam też za technem(bum bum, łup łup, pierdut...), ale nie tego dotyczy temat.
Wiślaczek
25-02-2005, 16:45
3. Matek Uciekaido --> Wiesz, większośc ludzi, których widziałem jak słuchali hh byli w dresach/skejtowskich ciuchach i ogoleni na łyso.
Ad5:
Przekaz w metalu???Nie zauwazylem...Podaj mi przyklad takiego przekazu...Nie slucham metalu dlatego jestem ciekaw ktora piosenka ma jakis przekaz.
Ad6:
Wiekszosc ludzi ktorych widziales jak sluchaja HH to łysi dresi...
To ciekawe.Ja osobiscie widzialem ze wikszosc ludzi sluchajacych hh tonie sa dresy.
Ja osobiscie slucham polskiego hiphopu(52 debiec,Lona,kaliber44(najlepszy zespoł)oraz paktofoniki).Mimo tego ze glownie slucham hiphopu to nie mowie ze metal smierdzi albo ze tehno jest dla polglowkow.W przeciwiestwie do NIEKTORYCH metalowcow nie krytykuje muzyki ktorej nie slucham.
Aureliunkunfun (DruiD)
25-02-2005, 16:52
nie no jak ja tu czytam to wy twierdzicie ze all ludzie co sluchaja hh to sa : dresy , skiny itp. to wielu ludzi moze obrazic ja osobiscie slucham hh i nie obrazam metali , disco polowcow :D itp. a tak btw. co to za program :D skad masz taki ? :D tez taki chce :D
Dr.Unknown
25-02-2005, 17:05
@Up
Skiny i hip-hop? Hmmm to ciekawe.
NORMALY OBYWATEL RP
25-02-2005, 17:08
Boze jak mozna sluchac hip-hopu! OOMG! Przeciez jak slysze te teksty i jak ogladam te teledyski ich to mi sie srac chce! Dla przykladu podam: Ostatnio taki teledysk na vivie sie pojawil: Spiewa tam miedzy innymi o.s.t.r.,mercedesu itd. Jakas banda debili(dresow) podjezdza pod dyskoteke i pakuje sie i spiewaja cos czego nie mozna zrozumiec i w dodatku te ruchy jak malpy :plask!: Albo ta piosenka "Hemp Gru" ...Molesta/Ewenement to jest to!... i tylko machaja tymi lbami przed kamera:/ Szkoda gadac. Metal to jest prawdziwa muzyka (Slipknot,Metallica,Iron maiden,Behemoth,Nirvana)!!:D
@up: No tak... jak ty kojarzysz Nirvane z metalem to az strach pomyśleć jakie zespoły kojarzysz z hh(ich troje??)
3. Matek Uciekaido --> Wiesz, większośc ludzi, których widziałem jak słuchali hh byli w dresach/skejtowskich ciuchach i ogoleni na łyso. Nie mówie, że KAŻDY dres słucha hh i zaczepia ludzi, podałem Ci tylko przykład, że widziałem/sam byłem zaczepiany przez dresów słuchających hh, a jakoś NIGDY przez metala.
No tak... większość ludzi, którzy słuchają metalu to sataniści, ubierają się na czarno i mają zero tolerancji dla innych gat muzycznych. NIe ma to ja stereotypy.
Pytasz czemu sam takiej muzyki nie robie? Zapewne z tego samego powodu co Ty, poza tym ja nie słucham hh i nie zamierzam go nigdy robić. A texty w stylu 'skoro to takie łatwe, to czemu tego nie robisz?' są z deka żałosne.
Ja nie robie bo jednak nie potrafnie, nie kreci mnie to itd. A czemu są żałosne. Bo nie potrafisz na nie sensownie odpowiedziec?? Jak ja kocham z polakami - jak nie wiedzą jak odp to najlepiej zjechac (kolejny stereoty??)
4. Jeśli chodzi o metal to nie mówie o darciu się tylko o normalnym Metalu w stylu Metallica, Iron Maiden itp. Poza tym nawet w tych 'drących się zespołach ludzie grają na gitarze, perkusji.
normalny metal!!!a posłuchaj NORMALNEGO hh i dopiero potem kryrtykuj. Nie no wspaniałe masz podejście do zycia. Metal to jest coś! grają na perkusji... i gitarze!!! ty mnie rozbrajasz normalnie... argumenty ci sie skonczyły?? jak tak to przestan pisac a nie na siłe coś wciskasz...
Jestem dobrym astronautą... mam przeciez zdjęcie księzyca:]
ja widze i w jednym i w drugim
@metal-drą ryj na maxa i to jest muza?ludzie chodzą na czarno jak downy?
Ty człowieczku chyba nie wiesz o czym oni ten ryj drą. Może języka nie rozumiesz ? :> Owszem, są zespoły które tylko beztrosko drą twarze i sami nie wiedzą co śpiewają, biegają z kosami osadzonymi na sztorc.... A co takiego zdownionego jest dla Ciebie w ubieraniu się na czarno? Dla mnie na przykład czarny i ciemnozielony to ulubione kolory. Wiesz co sobą prezentujesz? Totalny brak tolerancji. Oceniasz ludzi chociaż nie wiesz zupełnie o co im chodzi... Dobrze nic więcej nie napisze bo dla takich ludzi szkoda słów. Dorośnij trochę zanim coś powiesz.
Dr.Unknown
25-02-2005, 18:02
Czarny ubiór, posiada szereg zalet, jak ta, że czerń jest zawsze modna, oraz jak powszechnie wiadomo wyszczupla. Osobiście jak widze szeleszcząsą łysą pałe...niestety, ten codzienny widok powoduje u nas daną reakcje na typ muzyki, podobnie z Metalem i jego wszelkimi odmianamy- nie wszyscy, ba! Znaczna większość słuchaczy ów muzyki NIE jest satanistami, pożeraczami kotów, pogromcami dziewic ani wampirami. Przypomniało mi sie, HH jest stosunkowo młodym gatunkiem, a Metal ma swoje korzenie w Rock'u, który jak każdy wie, był muzyką XX wieku, i do tej pory żyje i ma sie dobrze, HH powoli umiera, widuje coraz mniej "ziomali", jestem ciekaw, ile ta muzyka pociągnie. To tylko moje zdanie.
Mylicie Bans od HH
Bans : tede, kołcz, kiełbasa, borixon
HH : Peja, Fenomen itd
@NIe czytalem wszystkich postow, tylko 1 strone bo same nooby sie wypowiadaja, nic nie wiedzac o HH a wiec " Cos nie pasi? MORDA " xD
Plyta Goowna
25-02-2005, 18:13
Ekhem... Metale... to ma byc spiew ?? Przez dobre 4 minuty krzycza do mikrofonu ... Ubieraja sie na czarno ... Czesto uwaza sie ich za szatanistow.
Ja slucham HH bo z tego cos rozumiem :p A teraz wszystkim ziomom !!!!
Ha I Pe Ha O Pe eN O eN eS Te O Pe !!!!!! 8o 8o 8o
Metal to jest prawdziwa muzyka (Slipknot,Metallica,Iron maiden,Behemoth,Nirvana)!!:D
A Black Sabbath to co!? :)
Dr.Unknown
25-02-2005, 18:16
@Plyta Goowna
Człowieku! Muzyka nie musi wiązać się ze śpiewem, także nie podawaj takich głupich argumentów.
"Muzyka klasyczna sux, wogóle nie śpiewają!111"- wole, jak mają nie śpiewać, niż słyszeć "pocałuj mnie w dupe[...]*******e Cię[...]*******i mnie!"
Uncle Warrior
25-02-2005, 18:21
Nie akceptuję HipHopu, ani Polskiego, ani Amerykanskiego, a zwlaszcza wielce wk******ego na wszystkich i wszystko pana E, bo jest on ponizej krytyki. Jak mozna sluchac kogos kto obraża moj naród? Uwielbiać go? blah, na drzewo.
Domyslam sie ze chodzi o Eminema... wszyscy w polsce mowia ze Em powiedzial: "Nie bede spiewal dla zydow i polakow!"... ahhh tak... tylko dlaczego nikt ****a nie przedstawia ZADNYCH dowodow... jeszcze NIKT nie pokazal zadnego wywiadu... zadnego nagrania gdzie on to powiedzial... najprawdopodobniej gadka wymyslona przez ludzi, ktorzy sa przeciwko rapowi(wszyscy 'tru black death metalowi poserzy')... prosze, powiedz gdzie to widziales/slyszales :/ Bo uwazam, ze znowu (tak jak kazdy...) slyszales od kolegi... albo przeczytales w bravo(lol ;p)... nie prosze o duzo... tylko dowody :|
Z mojej strony moge podac argumenty, ktore obalaja ta plotke...
Patimrok
25-02-2005, 18:23
Hip-Hop co to za muzyka, recytowanie wiersza plus muzyka z playbacku, Teledyski (najczęstsze) gość stoi przed kamerą, trzęsie się i macha łapami, jakieś tam panienki tańczą, sry, ale dla mnie to nie jest muzyka, jeśli nie zobaczyłem "prawdziwego" Hip-Hopu to sry, ale moim głównym źródłem inormacji o HH jest telwizja, więc jeżeli się myle to dajcie mi jakiś przykład. A co do metalu, to się nie zgodzę, że każdy słuchający tej muzyki jest satanistą itd (np ja nie :P)
@down
no w sumie to masz rację, ale to trochę dziwnie wygląda :P
i jeszcze coś a mianowcie słowo "Muzyka" które mowi samo za siebie, nie musi być tekstów (chociaż przydałyby się 8o ), ważna jest muzyka
Uncle Warrior
25-02-2005, 18:25
@up
Taaaa... machaja lapami... bo co maja robic? Stac na scenie i nic nie robic.. stac w miejscu nie ruszac sie... podobnie jest z metalem... nie mam za duzego o nim pojecia ale kij mnie strzela jak gosc macha glowa na wszystkie strony i jeszcze niby gra na gitarze... :/
Aureliunkunfun (DruiD)
25-02-2005, 18:30
Ha I Pe Ha O Pe eN O eN eS Te O Pe !!!!!! 8o 8o 8o
ekhm nie wiem czy to dobrze rozczytalem ale biega ci o "HIP HOP NON STOP" ? :D a tak btw. POZDRO DLA HIP HOPOWCOW !!!!! :D moze zrobmy sonde w tym temacie kim jestes : Metalem czy Hip Hopowcem ? :D
Nierozumiem was kazdy pociska z HH ja to słucham i dla mnie niejest takie zle. Ktos powiedzial ze HH to samo co by pójsc do lasu i recytowac wiersz w rytm robania drzewa. A metal to co!!! Drą mordy i zamiataja włosami podłoge. Do ludzi co tego słuchaja nic niemam. Kazdy słucha tego na co ma ochote i tego co mu sie podoba. Ale nie zniose jak wszyscy pociskaja z HH, zwróciwszy uwage na to ze wiekszość wypowiadajacych sie forumowiczów ma 14 lat lub nawet mniej ( nie ublizajac nikomu ).
Pozdro
Uncle Warrior
25-02-2005, 18:33
@up
Wszyscy tu sie kluca bo duzo osob nie toleruje czegos innego... jak sluchaja tylko metalu czy disco polo to smialo mozna jechac inne rodzaje muzyki... to sprawa gustu.. a o gustach sie w ogole nie powinno dyskutowac.
P.S. Ciagle mnie wqrwia sprawa z 'zydami i polakami'... nie moge nawet tego sluchac :/ U mnie nikt nie slucha amerykanskiego rapu ale wszyscy powiedza ze slyszeli ze Em tak powiedzial! To niesamowite...
Progmast
25-02-2005, 19:04
Nareszcie znalazlem bratnie dusze<przeciwnicy HH>Ja tez od niedawna<niedawna bo kiedys mi sie to podobalo>juz nie slucham tego hu.....Jakby sie ktos czepial to sluchalem prawdziwego HH a nie Jak zapomniec.Ostatnio na Vivie widzialem teledysk jak jakis gosciu spiewal co o jakims zyciu<tu byla cenzura>i to bylo 50%"utworu".Mnie tez wnerwia jak gosciu stoi i nawija caly czas"yo yo ziomal..."poprostu to muzyka wspierajaca blanty narkotyki i inne rzeczy wsrod mlodziezy.
Edit:Zapomnialem dodac ze u mnie rap amerykanski przejdzie bo gadaja slangiem angielskim wiec polowy nie rozumiem,ale nawet gdybym rozumial to bylo by to o 100% lepsze od polskiego HH.
$corcerer
25-02-2005, 19:11
Okej - jedziemy z przekazem:
IRON MAIDEN:
Trying to justify to ourselves the
reasons to go
Should we live and let live
Forget or forgive
Eleven saintly shrouded men
Silhouettes stand against the sky
One in front with a cross held high
Come to wash my sins away
Standing alone in the wind and rain
Feeling the fear that is growing
Sensing the change in the tide again
Brought by the storm that is brewing
Feel the anxiety hold off the fear
Some of the doubt in the things you believe
Now that your faith will be put to the test
Nothing to do but await what is coming
Why the is God still protecting me
Even when I don't deserve it
Though I am meant to face this alone
Asking the question time and again
Praying to God won't keep me alive
Inside my head feel the fear start to rise...
They'll be saying their prayers when the moment comes
There'll be penance to pay when it's judgment day
And the guilty'll bleed when that moment comes
They'll be coming to claim, take your soul away
To tylko przykłady.
METALLICA
So close no matter how far
couldn't be much more from the heart
forever trusting who we are
and nothing else matters
never opened myself this way
life is ours, we live it our way
all these words I don't just say
and nothing else matters
trust I seek and I find in you
every day for us something new
open mind for a different view
and nothing else matters
never cared for what they do
never cared for what they know
but I know
Fortune, fame
Mirror vain
Gone insane
But the memory remains
Heavy rings on fingers wave
Another star denies the grave
See the nowhere crowd cry the nowhere tears of honor
Like twisted vines that grow
That hide and swallow mansions whole
And dim the light of an already faded prima donna
Mam szukać tłumaczeń czy sobie poradzisz?
To tylko dwa, jak dla mnie flagowe utwory tych zespołów.... Reszta nie jest gorsza, ale jaki sens zamieszczać ctrl+c ctrl+v ?
powrót vavca
25-02-2005, 19:13
HH - bardzo lubie i słucham:).
metal-wyją jak małpy :p (bez obrazy ja tylko wyrażam swą opinie)Jak będę chciał czegoś takiego słuchać to sobie włącze telewizor na cały głos jak jest ten taki śnieg.
Jak ty dales Metallici i Iron Maiden to ja dam kluczową (for me :P) piosenkę Blck Sabbath'u:
Has he lost his mind?
Can he see or is he blind?
Can he walk at all,
Or if he moves will he fall?
Is he alive or dead?
Has he thoughts within his head?
We'll just pass him there
why should we even care?
He was turned to steel
in the great magnetic field
When he travelled time
for the future of mankind
Nobody wants him
He just stares at the world
Planning his vengeance
that he will soon unfurl
Now the time is here
for Iron Man to spread fear
Vengeance from the grave
Kills the people he once saved
Nobody wants him
They just turn their heads
Nobody helps him
Now he has his revenge
Heavy boots of lead
fills his victims full of dread
Running as fast as they can
Iron Man lives again!
Nie wiem po co ale niech se tu będzie ^^
Prawo Kruka
25-02-2005, 19:21
Aaa, jestesmy biedni, podatki, dzuma, kler wredny, dziewczyna nie kocha, pies nie lubi, sprzedawczyni w warzywniaku niemila, fryzjer zbyt ostry-
NAPISZMY O TYM WIERSZYK JOJOJO!
Wpada pan Miszcz Ceremonyi Zdzisiu Dooze Zet z Dzidzejem 230V po czym po nagraniu 15 sekundowego playbacku i napisaniu w 5 minut textu siadaja i:
dzis sobie wstalem
<unc unc unc yo unc ****a>
do sklepu poginalem
<unc unc *** *** c***e>
w warzywniaku zle metale
<unc unc unc yo *******e>
wygladaja jak robale
<unc unc szmata ****a ***ana yo>
za kapuche tu piec zeta
<unc unc bit *** yo>
zdzierstwo lece do klozeta
<unc unc unc kurewskie zaparcie yo>
nie kupilem se papiera
<unc unc unc unc *****y>
kto dzis dupe mi podciera
<YO YO YO>
Aaa, jestem w****iony, tata mnie bil w dziecinstwie, nie moge tego zniesc, moi kumple tez sa w****ieni, people=shit, nikt mnie nie rozumie, wszyscy w kulki sobie leca- POKAZMY IM JAK GLEBOKO W DUPIE ICH MAMY!
Wpadaja kolesie ktorzy po paru miesiacach dobierania zespolu, zakupie instrumentow, oplaceniu studia, napisaniu textow piosenek (czesto bardzo glebokich, szczerych, ktorych stworzenie trwalo dlugo czasu i zapalu)
po czym po kilku tygodniach nagrywania plyty :
I wasn't promised a thing
You keep mocking me
But you will never again
Before you know - after you're gone
Gone
Somos feos apestamos y pero reinamos hoto muthafucka
:evul: METAL POWAH :evul:
Dowizul z Inferny
25-02-2005, 19:21
lubie hip hop ale nienawidze takiego czegos jak np.
A:cześć
B:cześć
A:jakiej muzyki slochasz
B:Hip Hop
Aa twoj ulubiony wykonawca??
B:zespol "sistars"
to jest kaleczenie hiphopu!! juz lepiej spiewa zespol downa niz to
@topic
mimo ze slucham hiphopu sam freestile`uje to programik do robienia hh fajny ale jezeli obrazacie ten teraz mozna juz nazwac "styl zycia" zwany hh to nie caly poslohajcie np. 997 lub czegos
Bym Był zapomnial:
peja-mordercy (piosenka z dość silnym przekazem)
Artist: Eminem
Album: Encore
Song: Mosh
[ Intro ]
I pledge allegiance to the flag of the United States of America
And to the Republic for which it stands
One nation under God
Indivisible·
It feels so good to be back
[ Verse 1 ]
Scrutinize every word, memorize every line
I spit it once, refuel, reenergize, and rewind
I give sight to the blind, mind sight through the mind
I excersize my right to express when I feel it's time
It's just all in your mind, what you interpret it as
I say to fight you take it as I? gonna whip someone's ass
If you don't understand don't even bother to ask
A father who has grown up with a fatherless past
Who has blown up now to rap phenomenon that has
Or at least shows no difficulty multi task
And juggling both, perhaps mastered his craft slash
Entrepreneur who has held long too few more rap acts
Who has had a few obstacles thrown his way through the last half
Of his career typical manure moving past that
Mister kiss his ass crack, he's a class act
Rubber band man, yea he just snaps back
[ Chorus ]
Come along, follow me as I lead through the darkness
As I provide just enough spark, that we need to proceed
Carry on, give me hope, give me strength,
Come with me, and I won't stear you wrong
Put your faith and your trust as I guide us through the fog
Till the light, at the end, of the tunnel, we gonna fight,
We gonna charge, we gonna stomp, we gonna march through the swamp
We gonna mosh through the marsh, take us right through the doors
[ Verse 2 ]
To the people up top, on the side and the middle,
Come together, let's all bomb and swamp just a little
Just let it gradually build, from the front to the back
All you can see is a sea of people, some white and some black
Don't matter what color, all that matters is we gathered together
To celebrate for the same cause, no matter the weather
If it rains let it rain, yea the wetter the better
They ain't gonna stop us, they can't, we're stronger now more then ever,
They tell us no we say yea, they tell us stop we say go,
Rebel with a rebel yell, raise hell we gonna let em know
Stomp, push up, mush, fuck Bush, until they bring our troops home come on just . . .
[ Chorus ]
[ Verse 3 ]
Imagine it pouring, it's raining down on us,
Mosh pits outside the oval office
Someone's trying to tell us something, maybe this is God just saying
we're responsible for this monster, this coward, that we have empowered
This is Bin Laden, look at his head nodding,
How could we allow something like this, Without pumping our fist
Now this is our, final hour
Let me be the voice, and your strength, and your choice
Let me simplify the rhyme, just to amplify the noise
Try to amplify the times it, and multiply it by six
Teen million people are equal of this high pitch
Maybe we can reach Al Quaida through my speech
Let the President answer on high anarchy
Strap him with AK-47, let him go
Fight his own war, let him impress daddy that way
No more blood for oil, we got our own battles to fight on our soil
No more psychological warfare to trick us to think that we ain't loyal
If we don't serve our own country we're patronizing a hero
Look in his eyes, it's all lies, the stars and stripes
They've been swiped, washed out and wiped,
And Replaced with his own face, mosh now or die
If I get sniped tonight you'll know why, because I told you to fight
[ Chorus ]
[ Outro ]
And as we proceed, to mosh through this desert storm, in these closing statements, if they should argue, let us beg to differ, as we set aside our differences, and assemble our own army, to disarm this weapon of mass destruction that we call our president, for the present, and mosh for the future of our next generation, to speak and be heard, Mr. President, Mr. Senator
Ma przekaz?? Są i ine np o miłości, o szkodliwości narkotyków itp
Uncle Warrior
25-02-2005, 19:26
No Scor zadnych dowodow na slowa, ktore żekomo powiedzial Pan E? ;(((
@Up
Mosh akurat odnosi sie do Amerykanow my nie mamy wplywu kto bedzie tam prezydentem. Ale ma przekaz tyle ze raczej nie do nas :P
$corcerer
25-02-2005, 19:44
No Scor zadnych dowodow na slowa, ktore żekomo powiedzial Pan E? ;(((
http://muzyka.onet.pl/1,18,8,2549536,7948095,657149,0,forum.html
Kiedyś ten *** powiedziałże nie zrobi koncertu dla żydów i Polaków
http://forum.thesims.pl/archive/index.php/t-85.html
No a polacy kupuja plyty eminema. A on jasno i wyraznie (odgrywajac jak mowi swoja role) stwierdzil ze nie spiewa dla zydow i polakow hehe.
http://www.innastrona.pl/kult_muz_eminem.phtml
@Uncle czy napisałem że to odnosi się do nas?
Chodziło mi o to żeby zaprezentować przekaz rapu, bo niektórzy wątpili w istnienie takowego ;P
6. Nekromanta --> Z takimi textami to możesz w swoim domu wyjeżdżać. Utrzymajmy poziom dyskusji, a nie zamieniajmy tego w pyskówkę, hmm?
Czyli wlasnie utrzymalem ten poziom. Sam sobie przeczysz. Jakbys UWAZNIE przeczytal posty, zauwazylbys, ze kilka(nascie) osobnikow gada w stylu "a hh jest gupie bo zpiewajom o zlym rzyciu" -.- Jesli chcialbym byc zlosliwy, moglbym napisac, ze trudno, aby nieogolone typy kazaly obciac wlosy innemu nieogolonemu typowi. Sorry, ale twoja argumentacja do mnie nie trafia.
@Scor : coz, zauwaz, ze kazdy typ muzyki ma inny sens przekazu. W metalu jest tak jak napisales (wierze na slowo, bo tego typu muzyki nie slucham), w hh jest o ciezkim zyciu, paleniu blantow etc, bo ta muzyka adresowana jest do mlodziezy. A zazwyczaj jest tak, ze mlodziez ma "ciezkie" zycie, pali blanty, chodzi na imprezy etc.Trudno, zeby tego typu teksty byly wlasnie w metalu ew. muzyce klasycznej...Sa tez takie zespoly hh / metalowe, ktore maja inny styl muzyki (np. kaliber44).
@Ktos-tam : glupota jest smianie sie z tego, ze ktos jest skejtem, a usprawiedliwianie metala, bo nosi czarne ciuchy. Dla skejta metal jest po prostu smieszny i vice versa. Zreszta, nie oceniajcie ludzi po ciuchach. Btw. prosze nie mowic "a skejt kazal mi sie inaczej ubierac" bo to kazdy moze powiedziec i zalezy to od czlowieka, a nie od muzyki, ktorej slucha.
@All : chcialbym tez, aby w tym temacie padaly jakies argumenty, bo jakos 75% ludzi krzyczy "w hh spiewaja o jakichs imprezkach i to nie ma rytmu / melodii" a drugi odkrzykuje "a w metalu dra ryje!". W obu tych grupach mozna znalezc kicz, ale dziwie sie, ze "cywilizowani" ludzie oceniaja caly styl muzyki przez pryzmat 1 glupiego utworu. Nie ma sensu tez krzyczec 'a mi siem hh nie podoba, jest gupi, wolem metal". Sam przepadam raczej za hh, chociaz "skejtem" i "dresem" nie jestem. A jesli trafi sie cos ciekawego z metalu, tez tego poslucham, bo czemu nie?
NORMALY OBYWATEL RP
25-02-2005, 19:54
Posluchajcie sobie slipknot: Vermillion part 2 <--- to jest piekna piosenka:D
Dowizul z Inferny
25-02-2005, 20:02
http://eminem.hip-hop.pl/em_o_polakach.php i co $cor??
Uncle Warrior
25-02-2005, 20:05
Scor:
@1st
Wow... no jakis gosciu to powiedzial... tragedia... pewnie tez slyszal od kumpla, ktory slyszal od kumpla, a ten kumpel slyszal od kumpla, ktory to wymyslil.
@2nd
Nie czytalem wszystkiego, ale po Thesim.pl forum juz wiem ze to znowu ktos puszcza plote ;(
@3rd
Ta artykul o Emie ale nawet tam nic nie bylo, ze tak powiedzial... hmmm czyzby komentarze? Patrz punkt 1 i 2... zainteresowal mnei jeden komentarz:
"Slimka (09.11.03 22:11)
Ale z was idioci....Eminem nigdy żadnej flagi nie spalił, nigdy też nie mówił nic o Polakach.... wejdzcie na chociażby www.eminem.prv.pl dział Em o Polakach i nie piszcie więcej bzdur. "
Plus "A on jasno i wyraznie stwierdzil..." gdzie stwierdzil?
A wiec teraz gdybym powiedzial (zmyslam nie wiem nic o wymienionym zespole :!), ze w zespole Metallici są sami homoseksualisci i powiedzmy, ze rozeszlo sie to po necie... po swiecie... uwierzyl bys? Nie sadze.
Co to komentarza wyzej... wiadomo strona o Emie wiec beda go bronic... ale tam sa naprawde dobre argumenty... chociazby to, ze Em jest znany z tego, że to co mysli zaraz wspomina o tym w piosence/piosenkach... w ZADNYM kawalku nie ma nic o polakach...
Btw. O kurde o tym, że spalil flage Polską to nawet nie slyszalem xD Za***ista jest ta wyobraznia :D
"Bo kazdy metalowiec jest satanista, a kazdy hiphopowiec cpunem"
"W metalu ciagle dra mordy i sa teksty typu "szatan nasz pan", a w hh co 2 slowo to kur.wa"
Tak to jest kiedy ktos pisze o czyms na czym sie nie zna..... Kiedys jakas madra osoba powiedziala "Kulturalny czlowiek zna sie na kazdej muzyce".
Nie, nie slucham hh. Nie podoba mi sie jednak mam wlasne powody dlaczego akurat nie lubie tego rodzaju muzyki... Nie wyskakuje z tekstami "A w hh to tylko kur.wa co 2 slowo mowia". Zawsze znajda sie osoby sluchajace innego rodzaju muzyki niz my sluchamy i nic na to nie poradzimy...
@down
Jestes zalosny... Bronisz hh atakujac metal. Z twojej wypowiedzi wynika, ze nawet nie slyszales zadnego dobrego kawalka metalu.
Wieksza polowa z WAs mowi ze HH to belkot a posluchajcie Swojej "muzyki" jakies metale... oni spiewaja czy raczej dra sie i wymac***a glowami?-.- Wy nie rozumiecie jak mozna sluchac HH a ja nie rozumiem jak mozna sluchac metalu... kwestia gustu.. mozecie mnie bluzgac ale przynajmneij powiedzialem co o tym mysle.
Sorcerer The Pucek
25-02-2005, 20:20
eh.... ja akurat gustuje w tym i w tym (bardziej w metalu) [jak kiedys nei sluchalem metalu to caly czas prawie hh)[zreszta dlaej mam kilka fajnych piosenek)
tylko ze te piosenki to nei jakies 18l (tez mam ale nei slucham) tylko kaliber, DKA - on nie spiewa o narkotykach ani o dziwkach ani itp wiec jest dobry!
a co do gosci ktorzy zaczepiaja to zadni hiphopowcy to sa DRESY! i nie ma co poradzic
btw tak w ogole to juz hiphopu nie slucham
Tak, ale jeśli mówisz co myślisz to przynajmniej zachowaj trochę kulktury... Ja nie mówie tekstów w stylu "Hip-chłopowcy to obite ryje nażelowane łby co by tylko ruchali każdą kozę na imprezie palili blanty a to chamy nie potrafią grać na gitarze co to za muzyka bez energii" więc i ty nie mów o "tłustych metalowych łbach", ok? Zobacz jak to przyjemnie jak ktoś obraża kogoś kogo szanujesz -,-
TheNatoorat
25-02-2005, 20:33
Do osób krzyczących na metal niepochlebnymi słowami: metal to nie zawsze darcie się w mikrofon, spójrzcie sobie na taki Black Sabbath, przykładowo utwór Paranoid. Ja tam nie widzę darcia mord, słów związanych z satanizmem, jego wykonawcy to nie są przyodziani w skóry i rysujący wszędzie pentagramy wyrzutkowie.
Po drugiej stronie barykady stoją black-metalowcy, ich charakterystyką jest wcześniej wspomniane "ryczenie". A gdzie jest powiedziane, że oni zawsze są niewychowanymi świniami (nie obrażając Sz. P. Świń)? Może to być chudy, skromny, czterooki Pan Gienio, który jest mistrzem komputerowej roboty, a na scenie zmienia swój głos na poruszający Homera w jego grobowcu?
Nie mówcie mi tu, że metal to tylko jeden typ muzyki - ma wiele podtypów np. Nu-metal, black-metal, klasyczny metal, death metal itp. itd. etc.
Podobnie jest z hip-hopem, są tam piosenki o:
- patologii
- paleniu blantów
- odbywaniu stosunków płciowych
- kradzieżach
- rabunkach
- morderstwach
- policji
- i tak dalej.
I kto mi teraz powie, że hip-hop jest ograniczonym typem muzyki?
Sprobuję pogodzić obie walczące strony - hiphopowców i blacharzy - posłuchajcie sobie Linkin Park & Jay-Z. Jest to połączenie bliźniaczopodobnego do HH rapu z metalem. Nie mówcie mi, że brzmią źle, bo jak nie to naślę na was moich dresów wspartych fanami Metallici!
Sprobuję pogodzić obie walczące strony - hiphopowców i blacharzy - posłuchajcie sobie Linkin Park & Jay-Z. Jest to połączenie bliźniaczopodobnego do HH rapu z metalem. Nie mówcie mi, że brzmią źle, bo jak nie to naślę na was moich dresów wspartych fanami Metallici!
Szczera prawda ;) Encore jest naprawde wyczesane.
Kochani hip hopowcy, nie zaczynajcie wyzywanki, bo ja też przestanę być miły :).
Matek, mam coraz większe wrażenie, że próbujesz sobie coś wmówić, co nie jest zgodne z prawdą. Czemu teksty hip hopowe są żałosne już mówiłem (i nie tylko ja) i nie zamierzam się powtarzać, więc z łaski swojej nie mów mi, że nie mam argumentów. Chyba, że mam Ci powtarzać jak czterolatkowi?
Jeszcze raz powtarzam (z wielką nadzieję, że może tym razem zrozumiesz co piszę) PODAŁEM TYLKO PRZYKŁADY I NIE MÓWIE, ŻE KAŻDY HHOPOWIEC TO DRES. Mówię tylko, że te osoby, które mnie zaczepiły to nie były napewno metale, tylko hhopowcy. W jednym przypadku mam 100% pewność - wracam do domu ze szkoły, patrzę, na ławeczce siedzi 4 ogolonych typów z radiem, w radiu nic innego jak polski hip hop, wtedy właśnie zaczęli krzyczeć coś w stylu "Fajna laska, chętnie bym ją wy*uchał, zgól te włosy ch*ju". Jak to Ciebie nie przekonuje, że to byli hip hopowcy.. no cóż. Jeszcze raz powtarzam: nie wszyscy są tacy, ale podobnych przypadków było kilka, a metal jak jeszcze sam miałem łysy łeb jakoś NIGDY mnie nie zaczepił.
A teraz do ludzi, którzy piszą, że metal to bezmyślne machanie głową i darcie się:
w Metallice się drą? W Iron Maiden się drą? W Black Sabbath się drą? Nowość to dla mnie. Moja nauczycielka od angielskiego też słucha metalu, a jakoś nie macha łbem, dziwne.
Ciekawe, bo w telewizji jakoś się nie słyszy tego ostrego metalu, więc ciekawe czemu sądzicie, że metal to darcie się. Poza tym jest coś takiego jak odmiany metalu. Trzeba czasem rozróżniać różne rzeczy, no ale skąd Wy to możecie wiedzieć jak w hip hopie to jedno i to samo cały czas.
Jeśli chodzi o piosenki Eminema, to prawda, jego piosenki są akurat dość wartościowe (niektóre) i jego muzyka zasługuje na miano 'muzyki' :).
Jeśli chodzi o mój przykład przekazu w metalu, będzie to z pewnością Master of Puppets Metallici.
Tu hip hopowcy powiedzą zepewne, że to satanistyczna piosenka, Master of Puppets to zapewno przenośnia do Szatana itp. Otóż cała piosenka jest rzeczywiście przenośnią, ale mówi o szkodliwości narkotyków. Przetłumaczcie to sobie, przy założeniu Master of Puppets = Narkotyk. Ma sens, prawda?
No, proszę o przykład tak trafnej PRZENOŚNI w hip hopie?
she_devil
25-02-2005, 21:07
W hiphopie nudzi mnie, że 90% tekstow jest o czymś oczywistym idiotycznym i bezsensownym, a do tego przez 3 minuty gosc mruczy do siebie i tylko w refren slychac wyraznie. Są wyjatki, oczywiscie, lecz naprawde niewiele. Taki metal, ktory niezbyt mi przeszkadza i niezbyt go lubie to moze dra mordy, ale maja glos mocny da sie cos uslyszec i fryz maja podobny do mnie,a piosenki maja sens.
Ja osobiscie preferuje w bluesie, jazzie, reggae i rocku, punk rocku, hardrocku, blues rocku, soft rocku i Turbo co "Teraz Rock" okreslil jako Heavy Metal ale ja to bym zaliczyla do Heavy Rocka.
A Black Sabbath to co!? :)
A ja myślałem, że nikt na tym forum nie zna Sabbathów poza mną i jeszcze jednym userem :). A The Prodigy? Co prawda metal to nie jest, ale to też jest COŚ.
HH - bardzo lubie i słucham:).
metal-wyją jak małpy :p (bez obrazy ja tylko wyrażam swą opinie)Jak będę chciał czegoś takiego słuchać to sobie włącze telewizor na cały głos jak jest ten taki śnieg.
Wiesz, że powinni cię za to wykastrować?;P To tylko moja skromna opinia oczywiście.:)
to jest kaleczenie hiphopu!! juz lepiej spiewa zespol downa niz to
Mam rozumieć, że ty pisząc to wyrażasz tylko swoją opinię, ale jak ktoś napisze, że hh to shit to już obraża itp.?
Wieksza polowa z WAs mowi ze HH to belkot a posluchajcie Swojej "muzyki" jakies metale... oni spiewaja czy raczej dra sie i wymac***a glowami?-.- Wy nie rozumiecie jak mozna sluchac HH a ja nie rozumiem jak mozna sluchac metalu... kwestia gustu.. mozecie mnie bluzgac ale przynajmneij powiedzialem co o tym mysle.
Gdybym przeczytał to co było napisane wcześniej doszedłbym do wniosku, że powinni cie wykastrować...
@Topic
Byle shit nie pokona prawdziwej mozyki. Takie jest moje zdanie!
Btw. Tylko mi nie mówice, że przesadziłem ://..
EDIT:
@Down
A jak ;P.
Shanhaevel
25-02-2005, 21:14
A ja myślałem, że nikt na tym forum nie zna Sabbathów poza mną i jeszcze jednym userem . A The Prodigy? Co prawda metal to nie jest, ale to też jest COŚ.
Ja też znam. :> A Deep Purple słuchałeś kiedyś?
Osobiście nie lubię HH, techno, a metal to tylko jak mi coś wpadnie w ucho. ;)
Dowizul z Inferny
25-02-2005, 21:15
@threo
niezrozumialem cie dobze ale z tym zespolem downa to hodzilo mi o komercyjne zespoly hiphopowea do metalu nic niemam tez sluham czasami ale hh czesciej a stomil zle sie zachowal poniewaz dal tylko podstawy sluhaczam metalu na twierdzenie ze hh to bandyci i narkotyki
Troche sie wkurzyłem tym co tam napisałeś w 1 poscie. Sam osobiście kocham HH, ale tylko ten niekomercyjny(chociaż niektóre kawałki które np. lecą na vivie czy mtv też są dobre tylko poprosyu ktoś to wypromował i puścił do tv czy radia). Najlepsze kawałki to te które powstały kilka lat temu, nielagale itp. Sróbujcie posłuchać kilku a sie przekonacie.
Baron Kaldrick
25-02-2005, 21:23
Zaczynając od sprawy mi najbliższej - 'metal to jełopy które drą ryja'. Za przeproszeniem Waszmościów, jakie metal-songs kiedykolwiek słyszeliście? Rammsteina? Raz, że jest to specyficzna odmiana, zwana przez niektórych german metalem, dwa, że po jednym zespole nie można określać całości muzyki, która jest piekielnie złożona (sam fakt, że z pre/sufiksem 'metal' jest w cholerę i jeszcze trochę typów muzyki, od ballad po 'darcie ryja' - zwane growlem). Posluchajcie kiedykolwiek power metalu, posluchajcie thrashowych ballad, przyjrzyjcie sie tekstom metal-songs. Jesli dalej bedziecie tam widziec 'darcie ryja', to potwierdzac bedziecie stereotyp ulomnego hiphopowca/technomula itd. itp., który tak bardzo staracie zatrzeć. Nie zawiedźcie mnie, ok?
Co do sprawy hip hopu... W przeciwieństwie do metalu - o którym w mediach słychać tylko pogłoski, jaki to on zły, deprawujący i niedobry - hip hop jest rozpowszechniony wszędzie. Gdzie byś się nie ruszył, atakują cię 'bity i mc pieprzący o prawdziwym życiu'. Tak więc, nie potrzeba być wielkim fanem tego, co wy zwiecie prawdziwą muzyką - czyli polskiego hip hopu, by jako tako się w tym temacie orientować. Mówicie o 'prawdziwym hip hopie'? Proszę bardzo, przekonajcie mnie. Od Kaliber-44 po Peję, słyszałem rozmaite 'piosenki'. Żadna mnie nie przekonała, że hip hop 'to jest właśnie to'. Soundtracki, zapożyczone zazwyczaj z jakichś piosenek lat 80'-90', bity, by dobrze było rymować, i tekst, który można przewidzieć. Wiecie co to są rymy częstochowskie? To takie dorabianie ich na siłę. "Jadę na rowerze, będę znów darł pierze', ya know...
Jeśli idzie o techno... Nie dociera do mnie muzyka, w której albo jest powtarzany jeden dźwięk, zapętlany i mixowany - co może zrobić każdy, kto ma choć trochę wiedzy na ten temat, u siebie w domu na komputerze. Nie przemawia do mnie plagiat starych piosenek i przerabianie ich na nowe, 'tru techno' piosenki. Nie przemawia do mnie widok dyskotek - masa ludzi skacząca nie do rytmu, tańczących wbrew muzyce i szalejąca przy czymkolwiek, bo i tak im to nie przeszkadza....
Ty człowieczku chyba nie wiesz o czym oni ten ryj drą. Może języka nie rozumiesz ? :> Owszem, są zespoły które tylko beztrosko drą twarze i sami nie wiedzą co śpiewają, biegają z kosami osadzonymi na sztorc.... A co takiego zdownionego jest dla Ciebie w ubieraniu się na czarno? Dla mnie na przykład czarny i ciemnozielony to ulubione kolory. Wiesz co sobą prezentujesz? Totalny brak tolerancji. Oceniasz ludzi chociaż nie wiesz zupełnie o co im chodzi... Dobrze nic więcej nie napisze bo dla takich ludzi szkoda słów. Dorośnij trochę zanim coś powiesz.
Qrw!!jego mać!!!Boże naucz się czytać!!!!!napisałem że do każdej muzyki można się dowalić i skrytykowałem nawet swoją muze a ty mi tu z takimi textami wyjeżdżasz!!!to były przykłady!
@up.ten u góry to prosze dajesz stwórz scootera,benassiego clubbasse no dalej pierd... jak połamany
Wiślaczek
25-02-2005, 21:29
Wielka dyskusja o niczym.wasze argumenty nie przekonaja hiphopowca ze HH jest bee,a metalowca ze metal to tylko satanizm+jakies ryki.Mi nie przeskadza ze pan x slucha HH a pani y jest fanka metalu.Jezeli sluchasz metalu to nie krytykuj innych bo nie sluchaja twojej muzyki.sa gusta i gusciki.
Baron Kaldrick
25-02-2005, 21:40
@up.ten u góry to prosze dajesz stwórz scootera,benassiego clubbasse no dalej pierd... jak połamany
Raz - znaki interpunkcyjne. Dwa - zdenerwowało się dzieciątko? Naści husteczkę, otrzyj łzy... Typowy przykład biedaczka bez argumentów. Nie masz jak się wykłócić o swoje, wyskakujes z tekstem 'ty i tak lepiej nie umiesz'. Zabawny jesteś, wiesz?
Patimrok
25-02-2005, 21:58
@Baron Kaldrick
W Rammstein'ie??? Darcie mordy??? Sorry, ale przesłuchałem wszystkie ich płyty i jakoś nie tego zauważyłem, ewentualnie w utworze Sehnsucht, ale tam leci w tle, a nie wokalista drze się do mikrofonu, gdybyś mógł podać mi przynajmniej jedną piosenkę gdzie wokalista drze mordę do mikrofonu, to byłbym wdzięczny
$corcerer
25-02-2005, 22:07
@Uncle
ok, zwracam honor.
@Baron Kaldrick
W Rammstein'ie??? Darcie mordy??? Sorry, ale przesłuchałem wszystkie ich płyty i jakoś nie tego zauważyłem, ewentualnie w utworze Sehnsucht, ale tam leci w tle, a nie wokalista drze się do mikrofonu, gdybyś mógł podać mi przynajmniej jedną piosenkę gdzie wokalista drze mordę do mikrofonu, to byłbym wdzięczny
Pati, Baronowi zapewno chodziło o to, że owi hip hopowcy słyszeli tylko nieliczne hip hopowe piosenki i na ich podstawie wyrażają swoje zdanie, a nie, że w Rammsteinie się drą ;).
BTW. Baron, są jescze 'miejsca' w Metal Militia :)?
Dowizul z Inferny
25-02-2005, 22:09
@kaldrick
gdzie w rammsteinie masz darcie ryja??
@wszyscy sluhajacy metalu
http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=27338 rammstein czy iron maiden?? adecydujcie sami!
Baron Kaldrick
25-02-2005, 22:09
@Baron Kaldrick
Mówię o tym, jak mogą to odbierać ludzie z nastawieniem 'metal to darcie ryja'. Bo i do delikatności Rammsteinowi 'nieco' brakuje. (Swoją drogę, Ohne Dich (dobrze napisałem?) trochę mnie zdziwiło...)
she_devil
25-02-2005, 22:15
@Baron Kaldrick
Dla mnie jedynym zepsolem do zniesienia "drącym mordę" jest Turbo(poklony w strone bercika+P). Chociaz i tak najbardziej od nich lubię "Dorosle Dzieci", ktore sa ballada robiona pod Iron Maiden :D.
Patimrok
25-02-2005, 22:17
w sumie faktycznie ludzie tak nastawieni mogą to tak a nie inaczej odebrać. A jeśli zdziwiło Cię Onhe Dich to jeszcze bardziej zdziwi Cię Amour (chyba, że już słyszałeś)
Dowizul z Inferny
25-02-2005, 22:28
@patimrok
z piosenkami rammsteina jak z winem im starsze tym lepsze
Uncle Warrior
25-02-2005, 22:57
@Uncle
ok, zwracam honor.
Ciesze sie ze sie dogadalismy... zawsze staram sie jednak 'nawrocic' kogo sie da... jezeli sie da :D
W sie od hh odczepcie... To nie tylko muzyka (rap) ale też graffiti i b-boying... A co większość z was wie o tym? Nic! "Krytykujesz tą muzyke choć słyszałeś ją przez chwile, popatrz, mówisz o nas margines, sam jesteś idiota..."
Słyszał ktoś 2 kawałki i od razu mówi że hh jest be itp... Tak samo moge powiedzieć że metal = trzy akordy + darcie mordy... Dajcie spokój, nie oceniajcie niczego nie poznawając...
Kiedyś słuchałem metalu i nadal czasem słucham, ale głównie słucham hiphopu, nie dlatego że taka moda, tylko dlatego że 1. podobają mi sie bity, 2. większość tekstów to nie są banalne historyjki o paleniu blantów i życiu na ulicy... tylko teksty które zawierają jakieś refleksje...
Ktoś tam pisał o Szóstym zmyśle, Pezeta... Niby co jest w nim nieprawdą? Czy nie chlejemy ile wlezie? Czy umiemy sie naprawde dobrze bawić bez używek? Czy nie mamy tego we krwi? No mniejsza o przekonania, ale wiele w tym utworze prawdy...
Wogóle denerwują mnie ludzie którzy krytykują coś czego nawet nie poznali... Moge powiedzieć że coś mnie nie kręci, ale nie będe od razu tego krytykował! Może mi sie coś nie spodobać, ale nie będe mówił od razu że coś jest gównem! Więc naprawde, nie krytykujcie rapu po przesłuchaniu kilku tracków....
TheNatoorat
25-02-2005, 23:20
W sie od hh odczepcie... To nie tylko muzyka (rap) ale też graffiti i b-boying... A co większość z was wie o tym? Nic! "Krytykujesz tą muzyke choć słyszałeś ją przez chwile, popatrz, mówisz o nas margines, sam jesteś idiota..."
Słyszał ktoś 2 kawałki i od razu mówi że hh jest be itp... Tak samo moge powiedzieć że metal = trzy akordy + darcie mordy... Dajcie spokój, nie oceniajcie niczego nie poznawając...
Kiedyś słuchałem metalu i nadal czasem słucham, ale głównie słucham hiphopu, nie dlatego że taka moda, tylko dlatego że 1. podobają mi sie bity, 2. większość tekstów to nie są banalne historyjki o paleniu blantów i życiu na ulicy... tylko teksty które zawierają jakieś refleksje...
Ktoś tam pisał o Szóstym zmyśle, Pezeta... Niby co jest w nim nieprawdą? Czy nie chlejemy ile wlezie? Czy umiemy sie naprawde dobrze bawić bez używek? Czy nie mamy tego we krwi? No mniejsza o przekonania, ale wiele w tym utworze prawdy...
Wogóle denerwują mnie ludzie którzy krytykują coś czego nawet nie poznali... Moge powiedzieć że coś mnie nie kręci, ale nie będe od razu tego krytykował! Może mi sie coś nie spodobać, ale nie będe mówił od razu że coś jest gównem! Więc naprawde, nie krytykujcie rapu po przesłuchaniu kilku tracków....
1. Bity? Jeżeli chcesz bitów, możesz wykorzystać swoje gardło i robić "umcia-umcia" ile ci na to przepona mózgowa pozwoli...
2. Z tego co wiem (a wiem dużo o hip-hopie...) większość to właśnie takie historyjki. Zgadzam się z osobą, która stwierdziła, iż hip-hop to recytacja wierszyków w tle bitów i liczący się tylko dzięki "napakowatości" dresów i stopnia nagości napompowanych laluś w klipach...
A co do Pezeta - obraziłeś mnie i wiele innych osób pisząc ten fragment.
- nie, NIE chleję.
- tak, MOGĘ.
- cholera, NIE MAM!
Buuuuhuuuu... widzisz co zrobiłeś? Przez ciebie użyłem przekleństwa! Znowu pan Wiesio będzie musiał zdzierać o mnie swój pejcz...
Kolejna sprawa: Znam hh aż za dobrze, nieraz bezwolnie wysłuc***ę durnych, nuconych wierszyków wydostających się z głośników jakiegoś nieświadomego idioty. Może sobie słuchać, nie mam nic przeciwko, ale dlaczego wystawia ten cholerny magnetofon na parapet?! Bożyszcze, teraz nawet Radia Maryja nie można słuchać, tak te szatańskie piosenki brzęczą w uszach! Milicja!
Vanhelsen
25-02-2005, 23:20
tylko teksty które zawierają jakieś refleksje...Bardzo prosze, podaj mi refleksję jaką przenosi utwór HH "Analogia"....
Ja z tego wyciągnołem tylko jedną.
Przesłuchałem to trzy razy i znalazłem jeden przekaz, mianowicie:
BUJAJ SIĘ!
W obu znaczeniach, choć mi bardziej pasuje to drugie.
Nie powiem, że to shit, bo jakaś jest w tym muzyka, bit fajny i refren może być, ale zwrotki są poprostu shitowskie.
@TheNatoorat: Widocznie nie znasz tego hiphopu który trzeba... Co do Pezeta... Spójż na poprzednie pokolenie i na żuli pod sklepami... Ja zostałem wychowany w tradycji picia i niestety ją kontynuuje, a wyjątek (jak np. ty) potwierdza regułe...
@Wieszok: Jak sam piszesz "jest w tym muzyka, bit fajny i refren może być", a to jest utwór baunsowy, imprezowy, w którym najważniejszy jest dobry bit, więc oto i wytłumaczenie...
Anaconde
25-02-2005, 23:58
r0x :P
Hip-hopu słycham po 5 razy dziennie najmniej =] Co do eminema, jeśli żeczywiście tak powiedział to fak u za to. I tak go nie słucham, polski rap i hip-hop r0x =]
Raz - znaki interpunkcyjne. Dwa - zdenerwowało się dzieciątko? Naści husteczkę, otrzyj łzy... Typowy przykład biedaczka bez argumentów. Nie masz jak się wykłócić o swoje, wyskakujes z tekstem 'ty i tak lepiej nie umiesz'. Zabawny jesteś, wiesz?
A ty żałosny to co ty przedstawiłeś to argumenty?rotfl
Baron Kaldrick
26-02-2005, 08:25
Widocznie nie znasz tego hiphopu który trzeba...
Więc 'daj nam go poznać'. Link do mp3, plxplx...
A ty żałosny to co ty przedstawiłeś to argumenty?rotfl
argument (łc. argumentum ‘treść, dowód’) 1. fakt, który dowodzi słuszności wypowiedzi
Jakby cI to powiedziec...Tak to byly argumenty. ROTFL yourself.
Dowizul z Inferny
26-02-2005, 09:03
1.browar mow o sobie
2.hh to nie muzyka to styl rzycia
3.ja do niedawna sluhalem tylko hh ale potem zaczolem sluhac metalu
4.fani hh nieosadzajcie metalu nieznajac nawet 1 wykonawcy, metal to naprawde dobra muzyka
5.fani metalu nieosadzajcie hh slyszac tylko pezeta mozna jeszcze posluhac starych piosenek peji chcecie pzeslanie?? np. peja piosenka mordercy lub kilka innych starych piosenek
6.eee a piosenka je.bał cie pies to jaki styl muzyki bo niewiem?? mogl bym ja zamiescic ale mam problemy z lycosem i odrazu mowie ze to nie hh tylko tytul ma taki hh`owy
7.czy mogl by ktos close topic bo tu sie wojna robi
Dyskusja jak to dyskusja - jedni umieją podyskutować, a inni tylko potrafią obrzucać się gnojem.
Ja tam słucham Fasolek i Natalki (młodej ofkoz, z płyt analogowych =) )
Fasloki the best 8o . Kojarzysz "Bursztynek, bursztyne... znalazłam go na plazy"!!! Spiewam to siostrzyccce codziennie!!
W sie od hh odczepcie... To nie tylko muzyka (rap) ale też graffiti i b-boying
czy ty nie mówisz o sub-kulturze (Nie wiem jak się pisze)?
A co większość z was wie o tym? Nic!
Rozczaruję cię, to raczej ty nic o niej nie wiesz, albo jeśli już wiesz to nikt inny tego nie wie? A skąd ty qrna możesz wiedzieć czy ja wiem?
Słyszał ktoś 2 kawałki i od razu mówi że hh jest be itp...
Słyszałem dużo kawałków hh, kiedyś nawet lubiłem, dopóki nie pojawiło sie "mnustwo kul ziomali" itp, od tej pory polski hh powoli traci..
większość tekstów to nie są banalne historyjki o paleniu blantów i życiu na ulicy... tylko teksty które zawierają jakieś refleksje...
rofl, rofl, rofl.. Ta zgraja 'kul ziomali' (Nie mówię, że ty bo cie nie znam) 'refleksje' widzi właśnie w takich utworach gdzie ktoś recytuję jak to mu trudno, jakie to on miał problemy 'i wogóle'... Nie raz mówią prawdę, ale to żadna refleksja nie jest, bo to wie każdy, no chyba, że się mnie kumpel w klasie pyta czy złapano Husaina..
Podsumowanie: Kiedyś to było jeszcze do zniesienia, kilka kawałków było fajnych, ale teraz to wszystko sie stacza, a co najgorsze to "staczają" się niektórzy fani takiego Donia czy innego Peji*.
Btw. Niektórzy piszą, że w hh nie ma czegoś takiego jak kur.wa co 2 słowo, a potem pisze, że lubi Peję ://..
PS. W koncu jest jeden temat gdzie można zkonfrontować poglądy fanów metalu i hh, a nie jak to było wcześniej w tematch typu "Ma ktoś mp3 Tede?"...
$corcerer
26-02-2005, 10:54
płyt analogowych =) )
Chyba winylowych :>
Ma$ter MatiK
26-02-2005, 11:08
Wielka wojna ogarneła całe forum.We wiekszosci kłócą sie hiphopowcy którzy szłyszeli 2-3 piosenki metalowe albo metalowcy ktorzy słyszeli piosenki Peji/Meza albo czegoś podobnego.Ja osobiscie słucham polskiego HH(52 Debiec,Paktofonika,Kaliber44,łona)ale czasami moge właczyc jakas posenka matalową czy rokową.
Mi to wisi czy wy sluchacie metalu czy HH czy czegoś innego.Kazdy ma swój gust i moze sluchac tego co mu sie podoba.Chcialbym jescze dodac ze mrtalowcy nie są szatanistami a Hiphopowcy nie są dresami jak niektorzy twierdza.
Dr.Unknown
26-02-2005, 12:11
Dzisiaj z ciekawości obejżalem program "Viva Polska" na TVN, i już się przekonałem, słysząc jakieś...bezele? czy inne, ech nie widze niczego przyjemnego w słuchaniu HH, ani relaks, ani NIC.
2.hh to nie muzyka to styl rzycia
heh... Kojarzysz jaka to część ciała, ta tajemnicza "rzyć"? ;]
Swoją drogą to wiele wyjaśnia na Twój temat... tak zwana podświadomość :P
Poza tym już kiedyś powiedziałem: "De gustibulus non disputantum est". O gustach się nie rozmawia. Proponuję zamknąć temat, bo nie mam przyjemności patrzeć jak dwie subkultury obrzucają się błotem, a osoby postronne starają się je uspokoić. Zresztą... nic ciekawego nie ma już tutaj do powiedzenia...
Więc 'daj nam go poznać'. Link do mp3, plxplx...
A co to, rap opiera sie na kilku empeczy? Chcesz to moge spisać liste płyt których słucham i uważam za dobre...
hh to nie muzyka to styl rzycia
Gdyby nie to że życie sie pisze przez "Ż" to bym sie zgodził, bo rzyć to staropolska nazwa dupy...
metal to naprawde dobra muzyka
Sie zgodze, tak samo jak wiele innych wartościowych gatunków muzyki.
(...)dopóki nie pojawiło sie "mnustwo kul ziomali"
...którzy słuchają hh(i to tego lamusiarskiego w stylu 18cfeL), bo jest na topie i trendy, a nie dlatego że mają taki styl, w dodatku głównie to młodzież(?) poniżej 15 lat. (vide CeHa - JołJołki)
Btw. Niektórzy piszą, że w hh nie ma czegoś takiego jak kur.wa co 2 słowo, a potem pisze, że lubi Peję ://.
Nie mówie że Peja w swoich utworach nie przeklina, owszem i to dużo, szczególnie w takim "Życiu ku*ewskim", ale są utwory bez przekleństw, albo z jednym bądź dwoma na cały tekst...
i w końcu rzeczywiście przyznam, że hiphop schodzi na psy, tyle że głównie przez szalone małolatki, jołjołków i ich idoli, typu Mezo, 18cfeL itp... no nie tylko, bo jak koleś 12 lat wozi sie po ulicy, klnie jak szewc, krzyczy HWDP na prawo i lewo i cytuje non stop HempGru - Nienawiść, to pytam sie co z takiego wyrośnie?
No i to jest the end of mój wywód... i n/c please...
dobry hip hop wg mnie to Kaliber 44 (już nie istnieje), i ogólnie stary hip hop (mimo iż np. w piosence "Normalnie o tej porze" są dość prymitywne bity) jest lepszy niż tych Pej/ziomals atack/mezo etc.
Dowizul z Inferny
26-02-2005, 13:08
Nie mówie że Peja w swoich utworach nie przeklina, owszem i to dużo, szczególnie w takim "Życiu ku*ewskim", ale są utwory bez przekleństw, albo z jednym bądź dwoma na cały tekst...
Ku*ewskie Życie to aurat piosenka w kturej malo pzeklina najwiecej pzewkina w 997 a potem w anty liroy`u
@up
zgodze sie kaliber 44 to bylo cos szczegulne czarny gruby kot itd. itp. ale fajne sa jeszcze ona-zeby dobe sluchaczy umacniac i stare piotenki tede bo te nowe to beznadzieja
jedna uwaga, ten obrazek mnie śmieszył ... szkoda że to było 3 lata temu -.-
(mimo iż np. w piosence "Normalnie o tej porze" są dość prymitywne bity) .
To normalne o tej porze ;). Chyba nigdy tak bardzo nie polubię innego polskiego zepsołu hip-hopowego. W czasach kiedy jeszcze wszystko było dobrze i kiedy hh był hh a nie shit-hopem..
@Topic
Dyskusja chyba zakończona? ;P
EDIT:
Na dole mamy właśnie przykład kul ziomala. Praawdaa....?
Aureliunkunfun (DruiD)
26-02-2005, 13:21
nie no jak ja se puszczam Peje to sciszam na maxa zeby matka nie uslyszala bo jak by uslyszala to by mnie zabila ze takich rzeczy slucham :D
a tak btw. to moze niech autor tematu zrobi tutaj sonde pytanie "Kim Jesteś ?" odp. nr. 1 "Metalem" odp. nr. 2 "Hip Hopowcem" i zobaczmy kogo jest wiecej hh czy metalow ????
nie no jak ja se puszczam Peje to sciszam na maxa zeby matka nie uslyszala bo jak by uslyszala to by mnie zabila ze takich rzeczy slucham :D
a tak btw. to moze niech autor tematu zrobi tutaj sonde pytanie "Kim Jesteś ?" odp. nr. 1 "Metalem" odp. nr. 2 "Hip Hopowcem" i zobaczmy kogo jest wiecej hh czy metalow ????
A jak ktos slucha i tego i tego? A jak gosciu, sluchajacy hh, nie ma nic do metalu i na odwrot?
Coz, kazdy ma swoje ulubione zespoly, ale ogolnie wymieniane sa : kaliber k44, łona, 52 debiec, ktos chyba raz wymienil paktofonike...Z zespolow metalowych : iron maiden, black sabbath, rammstein etc. Widac, gusta sa podobne, tylko obie strony nie toleruja "palenia blantow i imprezek" i "darcia ryja". Coz, w tym jest nasz problem - nie jestesmy tolerancyjni. Juz 3 raz sie pytam - jakie ma znaczenie, czy ktos slucha metalu, czy hiphopu?
Ma$ter MatiK
26-02-2005, 13:43
A jak ktos slucha i tego i tego? A jak gosciu, sluchajacy hh, nie ma nic do metalu i na odwrot?
Coz, kazdy ma swoje ulubione zespoly, ale ogolnie wymieniane sa : kaliber k44, łona, 52 debiec, ktos chyba raz wymienil paktofonike...Z zespolow metalowych : iron maiden, black sabbath, rammstein etc. Widac, gusta sa podobne, tylko obie strony nie toleruja "palenia blantow i imprezek" i "darcia ryja". Coz, w tym jest nasz problem - nie jestesmy tolerancyjni. Juz 3 raz sie pytam - jakie ma znaczenie, czy ktos slucha metalu, czy hiphopu?
Wedlug mnie nie ma znaczenie czy pan y slucha hh a pan z metalu a pani t disco polo.Nie mozna mowic ze matal jest bee bo go sie nie lubi.Ta dyskusja jest bez sensu bo wszylo ze metal jest zly a hh beznadziejny...
Ja tam nie lubie hip-hopu, wole rocka czy tam metal. Ale ubolewam mimo tego nad polską sceną hip-hopową. Pojawiło się na niej coraz więcej dziadostwa. Weźmy naprzykład takiego Sydnej Polaka. Po pierwsze co to za nazwa. Co ma jakieś tam miasto w Australi do hip-hopu chyba, że gościu uważa się za ql mena z takim nickiem. Po 2 teksty jego piosenek! Najdurniejsze jakie widziałem. Śpiewa, że otwiera wino ze swoja dziewczyna i jest za to uwielbiany, dostaje kase, ludzie go kochają. Czy to ma być muzyka? Powiecie zapewne, że wziołem se najgłupszego wokaliste. Może to prawda ale zauważcie, że wiekszość hhowców śpiewa o tym, że go laska nie kocha, że *******i policje (która nic mu w 99% przypadków nie zrobiła), że piepszy życie, nie chce mu się żyć itp. LUDZIE! W muzyce chodzi o to żeby się jej miło słuchało, żeby się przy niej wyluzować, żeby miała fajną melodie oraz klimat, a po wysłuchaniu piosenki hip-hopowej można zostać co najwyżej zatwardziałym pesymistą albo iść się powieśić skoro świat jest taki nie dobry! Ale to tylko moje zdanie i nie obchodzi mnie kto co o nim myśli ani to, że prawdopodobnie zostane wyśmiany.
Ja tam nie lubie hip-hopu, wole rocka czy tam metal. Ale ubolewam mimo tego nad polską sceną hip-hopową. Pojawiło się na niej coraz więcej dziadostwa. Weźmy naprzykład takiego Sydnej Polaka. Po pierwsze co to za nazwa. Co ma jakieś tam miasto w Australi do hip-hopu chyba, że gościu uważa się za ql mena z takim nickiem. Po 2 teksty jego piosenek! Najdurniejsze jakie widziałem. Śpiewa, że otwiera wino ze swoja dziewczyna i jest za to uwielbiany, dostaje kase, ludzie go kochają. Czy to ma być muzyka? Powiecie zapewne, że wziołem se najgłupszego wokaliste. Może to prawda ale zauważcie, że wiekszość hhowców śpiewa o tym, że go laska nie kocha, że *******i policje (która nic mu w 99% przypadków nie zrobiła), że piepszy życie, nie chce mu się żyć itp. LUDZIE! W muzyce chodzi o to żeby się jej miło słuchało, żeby się przy niej wyluzować, żeby miała fajną melodie oraz klimat, a po wysłuchaniu piosenki hip-hopowej można zostać co najwyżej zatwardziałym pesymistą albo iść się powieśić skoro świat jest taki nie dobry! Ale to tylko moje zdanie i nie obchodzi mnie kto co o nim myśli ani to, że prawdopodobnie zostane wyśmiany.
Może nie wiesz, ale był Sydney Polack*, po resztę odsyłam do małej encyklopedii ;).
=======
* - czy to sie inaczej piszę, ale w gruncie rzeczy mówi się tak samo jak Sidnej Polak.
Mental II
26-02-2005, 20:21
Bardzo fajny atykuł... Ja także nie lubie HH... No może 1 piosenke lubie ale nic wiecej...
P.S. Skad masz taki program?? :P:P
Wstyd mi że ty jesteś z Bełchatowa albo piszesz post żeby sobie nabić kilka postów Albo nie znasz sensu hip-hopu .
A pro po do tematu dokładnie!! jak ktoś komerchy słucha np..18l To niech się nie wypowiada jak się niezna kur.. mać .Pewnie wyglondasz jak jeden z członków METALIKI i gówno wiesz o HH :evul: X(
Nie zostaniesz wysmiany, ale i tak piszesz glupoty, bo :
1) Nie oceniaj pracy czlowieka po tym, jak sie nazywa. Gdybym zaczal sie smiac z ''bobiego'' bo to nick dla tepego polglowka (przyklad), a nie ocenialbym tego, co robisz (komus to sie moze podobac), byloby ci milo?
2)Sa gusta i gusciki, jak powiedzial wislaczek. A o nich sie nie dyskutuje. W/w muzyka moze sie komus podobac, nie?
3)Komus moze sie podobac hh, bo dla niego sie "milo go slucha"(?)
4)Ja jakos slucham k44 i wcale nie oznacza to, ze musze zaraz jarac trawke ew wstepowac do zakonu marii ;) Slucham np WWO i nie jestem pesymista. Slucham lony i mimo tego, ze wprawia mnie w dobry nastroj, nie jestem smieszniejszy etc.Slucham paktofoniki i wcale nie oznacza to, ze jestem bogiem...
5) Kazdy moze wyrazac swoje zdanie i wg mnie nie powinien byc za nie wysmiany, chyba, ze obraza przez to kogos innego....
Zgadzam się z panem Ma$terem Matikiem, każdy ma własny gust i tyle. Ja osobiście lubię i HH (trochę polskiego: 52 Dębiec, WWO, jak i amerykańskiego: Eminem, Xzibit, Snoop Dogg, Dr. Dre, 50 cent) i metal: Korn ( ale chyba to jest rock albo metal, nie wiem), Rammstein. :]
Ja slucham hh i uwazam ze to wy (mowie d gropy spolecznej) zaczeliscie tą tak zwwaną "wojne" my tylko sie bronilismy;]
A tak dokładnie to słucham wwo Łona Grammatik(kocham) Pezet
Jak mowicie ze hh nie ma zadnego przeslanai to posłuchajcie sobie np Łona-Włamywacz albo Rozmowa (przyklady)a z Grammatika cała plyta jest w.y.j.e.b.i.sta Światła miasta
EDIT:Zna ktos jakas strone z wypisanymi tekstami bym wam chetnie umiescil i udowodnil ;]
Ja osobiscie nie lubie wypowiadac sie na temat kultury hh... a raczej 'kultury'... niestety, ale prawda jest taka, ze wiekszosc osob sluchajacych rapu, to tak zwani 'ziomale'... sluchaja tego co leci na mtv, uwazaja ze to madre, bo mowia o tym ze jest zle/ze sie fajnie zygalo na imprezie/ze sie przelecialo fajna suczke... i mysla ze sa cool, bo w mtv powiedzili ze to jest cool... ze cool jest sie na***ac, przeleciec najlepsza dupe w okolicy itp...
Nie zrozumcie mnie zle, absolutnie nie uwazam ze tak jest ze wszystkimi osobami sluchajacymi takiej muzyki , i ze kazdy hiphopowy zespol jest taki... ale niestety wiekszosc jest taka... a prawdziwego rapu nawet nie uslyszeli, a gdyby uslyszeli to i tak by nie zrozumieli, bo co to za hh bez suczek biegajacych nago na imprezie w teledysku,na ktora oczywiscie wszyscy przyjechali najlepszymi autami jakie moga byc, a przy tym nazekaja jak to im zle...
Przez takie osoby cierpi cala kultura hh, ludzie wyrabiaja sobie o niej takie zdanie... tak samo jest ze wszystkim innymi... dajmy na to ksieza... wiekszosc z nich ma polowanie do zarabiania pieniedzy niz do wypelniania swoich obowiazkow... ale nie wszyscy tacy sa... mimo to 90% polakow powie ci ze wszyscy ksieza kradna...
Ja osobiscie slucham rocka i metalu, hh mi nie odpowiada, wole inna tematyke muzyki, dzwiek gitar, perkusji,dobry wokal... i teksty pozostawiajace troche do myslenia... wlasnej interpretacji...
I o to tresc piosenek ;]
ŁONA HIP HOP NON STOP
Mój przyjaciel Łeba od jakiegoś czasu wciąż narzeka:
stary Hip Hop się skończył, umarł przekaz,
Dziś na dyskotekach ci co kiedyś jeszcze chodząca zajawka
jeśli jeszcze wciąż wierzymy w to, to czas nas ubrać w kaftan.
Odpowiada ach tam, skąd takie poglądy, lepiej patrz jak
Rozwijają się nam nowe prądy, jest pięknie,
uliczni poeci, zdolni wybitnie, jak może umrzeć coś, co tak pięknie kwitnie!
To wstyd jest, jeśli ktoś przekreślił tych kolesi bystrych.
Stary jakie oni mają pomysły, to fontanna spostrzeżeń w oryginalnej formie,
wyszukane rymy, których nie da się zapomnieć.
Filozoficzne prawdy, że aż leci w dół kopara,
każdy polski klip nominował bym do Oscara!
Zaraz, zaraz, jeszcze bity, sztampa, jaka sztampa
nie słyszałem jeszcze w Polsce źle dobranego sampla.
Producenci maja sprzęt i przede wszystkim chęci i oryginalne pomysły
aaa wściekam się kiedy słyszę że, raperzy to głąbów banda,
wszak solidna edukacja to standard.
Stary powiedz czy ty kiedyś do tego dojdziesz, żeby o węgorzach rozmawiać o Frojdzie.
Wszyscy dobrze rapują w końcu cienia szans by nie miał,
Każdy ładnie cztery elementy jednych tchem wymienia i ja też je wymienię co tak będę głupio stał to: pieniądze, forsa i oczywiście szmal.
ŁONA- NIE SŁUCHAC PRZED 2050
Proszę dziadka, mam pytanie, dziadek pozwoli,
powiedz jak ty mogłeś wszystko tak s*******ić?!
- Otóż wnuczku, masz tu dowód, rapowany
już pół wieku temu mówiłem, że do nikąd zmierzamy."
"Kiedy czas nam będzie słodko mijał,
kiedy w radiu będzie już tylko Radio Maryja,
kiedy dobrzy Polacy, okazując dobrą wolę,
spalą Olgę Lipińską na stosie (albo w stodole!),
kiedy gwiazdorem baunsu będzie można zostać w miesiąc...
Jezus, co to będzie? Rok dwa tysiące pięćdziesiąt...
A ja, starszy pan z gazetą na dwóch fotelach,
będę strzelał sobie relaks,
będę spokojnie czytał o bezkarnych bandytach,
a sześcioletni wnuczek na moich kolanach spyta:
- Dziadku, my tu sobie "gadu-gadu",
ale powiedz, czy w twoich czasach też strzelano do sąsiadów?
Czy na ulicach było tylu z bronią panów?
I powiedz, co to było - ten zachodni brzeg Jordanu?
Bo widzisz dziadku, ja to *******ę,
dziś w przedszkolu kolega pokazał mi pistolet.
Czy to, kurcze, było zawsze tak, jak teraz,
żeby szkołę nazywać imieniem Andrzeja Leppera?
Dziadku, to wy s*******iliście świat mój,
że aż po prostu mieszkać strach tu.
Moi koledzy z emblematami Wehrmachtu raczą się baunsem.
Gdzie wy byliście kiedy jeszcze były szanse?
- Mądre dziecko, oto jest utwór.
Masz klucz tu i się ucz mój wnuczku,
jak się robiło kiedyś rzeczy nie najprostsze.
Widzisz, miałem ambicję, żeby ludzi ostrzec.
Ta piosenka to dowód, że ilekroć
ja i mi podobni ostrzegaliśmy, że będzie piekło,
widzisz, ludzie, nie wiedzieć czemu
pół wieku temu nie widzieli dzisiejszych problemów.
Widzisz, ludzie to taki przedziwny gatunek,
że można mu tłumaczyć i nikt nic nie rozumie,
że Afganistan to była tylko iskra
do wojny, która dziś jest tak oczywista.
Zachodni brzeg Jordanu? Wnuczku, wierz mi,
jedna bomba wystarczyła, by zniknął z powierzchni.
Czemu nie ma dzisiaj lasów? Zaraz ci powiem:
Spalono wszystkie, bo chowali się w nich Talibowie.
Widzisz wnuczku, ja robiłem co mogłem,
ale myślenie u ludzi to już wtedy był spory problem.
Chociaż kiedy to pisałem, co ciekawe,
jedna rzecz pozwalała mi zachować równowagę.
Miałem nadzieję, że gdy będę starszym panem,
zamiast tego numeru, będziesz słuchał kołysanek.
ŁONA-WŁAMYWACZ
Czas najwyższy rzeczy po imieniu nazywać, proszę bardzo moje alter ego to włamywacz,
Nie taki zwykły, mam specjalny wytrych, swoje sposoby by pootwierać ludzią głowy, kiedy zawodzą tradycyjne metody możesz pukać do usranej śmierci, nikt nie otworzy,
Łep zamknięty jak pieniądze w banku, ludzie prześcigają się w zakładaniu nowych zamków.
Puk, puk nikt nie odpowiada, cisza jak makiem zasiał,
Jeśli już na świat patrzą, to tylko przez judasza.
Pierdla, dyrda instalowe sztaby, wówczas ja wkraczam i tutaj Łebek w******* jakiegoś włamywacza.
Puk puk, kto tam? – Elektrownia atomowa, liczniki sprawdzam
I tu wychodzi moja specyfika że otwieram, taki łep i zaraz znikam,
Darem drzwi forsuje i czmycham, zostawiam łep otwarty
Moja rozmetaryzowana publicystyka.
To wspaniały kluczyk, żeby zrobić ludzią z głowy rewolucję
I pięknie to wygląda, tylko że jest inaczej, dziś tak ciężko jest być dobrym włamywaczem,
Jeśli tylko łep otworze zaraz znajda się zamykacze, z arsenałem pełnym śpiących wybaczeń,
Kiedy zrobię szparę, ktoś zaraz ja zamyka, a propos pozdrowienia dla ojca Ryzyka
Każdy mój sukces nazywany jest klęską, a mimo to dobrze być przestępcą.
Refren: W świecie ludzi o zamkniętych głowach włamywacz musi się cholernie napracować,
Wierz mi ludzie są śmieszni, bo zamknięty umysł nie wiedzieć czemu stał się powodem do dumy. x2
Ajj jestem włamywaczem to powtórzę znów ci, dla mnie sukces to otworzyć chociaż lufcik
Niech się wietrzy i tak zaraz zatrzaśnie go jakiś amator,
Ludzią w głowach przydałby się wentylator ,
Bo już naprawdę im zdrowo od*******a, nie dość ze antywłamaniowe drzwi to jeszcze alarm,
Wciąż nowe zamki w promocyjnej akcji, trudno drzwi otworzyć kiedy ktoś
Spuści klucz do kanalizacji, umysły tak zniewolone,
Że trzeba je otwierać łomem, są mi znajome,
To jest bardzo ciężki kawałek chleba wytrych robi jak tam, Łona daje Łeba
Efekt słyszysz na swoim sprzęcie, tylko broń boże nie otwierać głowy bo strącę zajęcie.
@Up
Nie dotarło do mnie żadne przesłanie ;P..
Jak wszystkim wiadomo, dzisiejszymi czasy w krainie mlekiem i miodem płynącej, Polsce, muzyka typu Hip-Hop zbiera nagrody za popularność. Chcecie wiedzieć prawdę, skąd się wzięła?
Przenieśmy się do zarania dziejów człowieka, kiedy zaczął interesować się kulturą. Jak wiadomo, poznano już muzykę, polegała ona na rytmicznym powtarzaniu tego samego motywu muzycznego np. walenia bębnem ciągle w identycznym rytmie.
Dodatkowo przy każdym uderzeniu w bęben wypowiadali słowa "unga-bunga", później "nunga-sratunga" i tak mieszali, że nikt nie mógł połapać się o co chodzi w tekście.
Podobnie jest z Hip-Hopem - powtarzany jest ten sam, nudny rytm i jakieś słowa wzięte z wierszy dla "undergroundowych" pokoleń. Spójrzcie na generator przebojów hip-hopowych:
http://www.members.lycos.co.uk/chopskoras/hh.jpg
Proste, co nie?
Teraz zastanówmy się nad tym, dlaczego taki potwór jest jednym z najczęściej słuchanych typów muzyki. Jak wiadomo, ludzie lubią, gdy ktoś dzieli się z nimi swoim nieszczęściem wiedząc, że obie strony mają podobny problem. Teraz z kolei pomyślmy, o czym głównie prawią hip-hopowe piosenki. Patologia, wóda, strzykawki, proszki, piwko, dresy i blanty. Osoby słuchające HH, posłuchajcie - nie dajcie się wmanewrować przez "artystów" w ich piosenki mające na celu ograniczanie waszego umysłu!
Nadal to do końca nie tłumaczy, co jest powodem popularności tej... khm... "muzyki". Słuchacz myśli tak: "Potrafię ułożyć taki tekst jak oni! Potrafię to tak zaśpiewać!" - [chyba raczej wyrecytować] - "Oni zbijają fortunę, ja też tak mogę! Oni zostaną moimi mistrzami, będę słuchać tej muzy i nauczę się tak wspaniale śpiewać! Ba, kupię ich płytę! Pójdę na koncert!".
To przy okazji tłumaczy, skąd wzięły się te tony chały - z setek takich toków myślenia.
"Oni mogą, to czemu ja tego nie zrobię?" - przed tym przestrzegam was, moi mili.
Po masie kazania przydałoby się podać jakiś przykład.
Pezet - szósty zmysł. Takie coś usłyszałem na Vivie. Co to jest?! Jakiś burak obraża wasz naród, wyzywa od pijaków i ludzie wspierają tą ofiarę rodzinnej patologii. Może jego rodzice ćpali, jego koledzy palili mu dom, jednak czy musi dzielić się swoim smutnym życiem z potencjalnymi słuchaczami?
Zapraszam do słuchania utworu innego autora:
http://www.astercity.net/~huzaar/za_hhr.mp3
Czyż to nie piękne?
Tym akcentem kończę przemyślunek na temat wyłudzania pieniędzy od osób, które mogłyby wesprzeć jakieś zespoły, które zainwestowały w swoją działalność choć krztę mózgu i pracy, a nie recytują śmiesznych wierszyków prawiących o ich rodzinnym domu.
Fani HH - bluzgajcie mnie, jeżeli nie zrozumiecie, co chciałem do was powiedzieć poprzez ten temat. Dopełni to tylko moją wiarę, co "wspaniałego" robi hip-hop z ludźmi.
Myśle identycznie ale sie usmialem przy tym screenie :D .
Hip Hop to ściema,komercha...A własnie o tym śpiewaja
Jestescie jacys inni !!!!
kto z was sluchal pożądnego hip hopu ???Kto ??
Metal tak ??? Metalowcy czy jak ja ich nazywam "zardzewiałe linki"
umieją śpiewać ???Buahahahah.Patrz teraz ja będe metalowcem :
AAAAAAAAAAA.
Już.Fajnie ? Hip-hop jest o życiu , słuchałeś piosenki naprzykład powiedzmy Peja-Życie kureskie , albo Właściwy wybór ??Gdzie tam jest śłowo strzykawka ? piwo ?? i inne ?? jaki ma sens darcie sie do mirofonu....ludzie i wy kupujecie sobie płyty , na których poprostu ktos sie zaczął drzeć.To jest wasza muzyka ?? Powodzenia , pewnie chodźisz na czarno ubrany w frędzlami , i masz wytatułowane na czole 666 ??? Gratz panie lucyferku prosimy nie przeszkadzać...nara zaraz zmienie se avatar na skatea aby zaprotestować...o własnie.A wasz ubiór ? Niewygodna (chyba) skóra !!!! W lato zakrzaniac w skurze ?? No cuz , a djinsy sa na kardza pogode !!! Tyle powiem...Nara
AAAAAAAAAAA.
Już.Fajnie ? Hip-hop jest o życiu , słuchałeś piosenki naprzykład powiedzmy Peja-Życie kureskie , albo Właściwy wybór ??Gdzie tam jest śłowo strzykawka ? piwo ?? i inne ?? jaki ma sens darcie sie do mirofonu....ludzie i wy kupujecie sobie płyty , na których poprostu ktos sie zaczął drzeć.To jest wasza muzyka ?? Powodzenia , pewnie chodźisz na czarno ubrany w frędzlami , i masz wytatułowane na czole 666 ??? Gratz panie lucyferku prosimy nie przeszkadzać...nara zaraz zmienie se avatar na skatea aby zaprotestować...o własnie.A wasz ubiór ? Niewygodna (chyba) skóra !!!! W lato zakrzaniac w skurze ?? No cuz , a djinsy sa na kardza pogode !!! Tyle powiem...Nara
1. Nie obrażaj mnie.
2. http://venus.ci.uw.edu.pl/~milek/slowniki/ortografia.htm
3. Jesteś jednym z tych, co nie potrafią dyskutować, więc lepiej się zamknij.
4. Jakby skóra była niewygodna, to by zwierzęta chodziły w dresach.
Baron Kaldrick
01-03-2005, 20:25
AAAAAAAAAAA.
Zardzewiała linka yourself. Hip hopowcy umieją śpiewać? Patrz, będę hip hopowcem:
Wlazł kotek na płotek
I mruga, yo yo siekierap...
Yooo kvrwa svka mać!
Ahh, idę nagrać płytę, zgarnę łatwy szmal bo teraz wszyscy na hh lecą... Lepiej cI teraz? A słyszałeś kiedykolwiek jakąkolwiek metal-song? Czy po prostu mówisz to z pogłosek? Pfff....
jaki ma sens darcie sie do mirofonu
Jaki ma sens pieprzenie o czymś, co i tak każdy dobrze zauważa...
I jakie kvrwa rycie do mikrofone?
ludzie i wy kupujecie sobie płyty , na których poprostu ktos sie zaczął drzeć.
Np. Rootwater - Under, Metallica - The Best Ballads, czy Metallica - Black Album. Yup,wszystko się zgadza. Pfff, chcesz się kłócić, to najpierw odrób zadanie domowe z zadanego tematu...
Powodzenia , pewnie chodźisz na czarno ubrany w frędzlami , i masz wytatułowane na czole 666 ??? Gratz panie lucyferku prosimy nie przeszkadzać...
Chodzę na czarno. Frędzle?Frędzel yourself. 666? Po kiego? Co do Lucyfera... Tak, mam na 3 imię Lucyfer. Zabronisz? A wiesz chociaż co to imię znaczy?
Lucyfer
Imię pochodzenia łacińskiego o znaczeniu – niosący światłość, promienny. Jest to także nazwa planety Wenus.
? Niewygodna (chyba) skóra !!!
Chyba. A wasz ubiór? Spodnie, w których wyglądacie, jakbyście nasrali w pampersa...Też musza być niewygodne.
W lato zakrzaniac w skurze ?? No cuz , a djinsy sa na kardza pogode !!! Tyle powiem...Nara
Wszędzie biegać w czapce lepiej, tak jak to wy robicie?Lato zima, deszcz czy słońce...
Dodatkowo - skÓra, cÓż, jeensy albo dŻinsy, kaŻdą.
Wiecie, chcecie pokazać wyższość hip hopu- wysyłajcie innych krzyżowców na krucjatę....
Ma$ter MatiK
01-03-2005, 20:32
AAAAAAAAAAA.
Wypowiedz na poziome 8 latka...
Idz lepiej se posluchac Peji,i jego hitu kurewskie zycie...
Ale nie zapominaj kazdego swojego postu przepuscic przez Worda...
@Rootion
No ja też muszę ci coś napisać, bez tego się nie obejdzie bo tu mamy hit miesiąca:):
- Idiotę, który w życiu nie słyszał metalu, pewnie ci kumple hh-powcy kul ziomale powiedzieli, że metal to darcie się do mikrofonu?
- Ten topic jest chyba dla ludzi, którzy- jakby to powuedzueć- są "bardziej" świadomi. Zresztą, ty i tak tego co ja napisałem nie zrozumiesz, a jak odbierzesz? Nie ineteresuje mnie to...
- Kvrva, kvrva i jeszcze raz kvrva... Ty rozumiesz życie przez hh (Tego w hh najbardziej nie lubię)? Myślisz, że jesteś niewiaodomojakimądry i, że ty razem z tymi twoimi Pejami rozumiesz życie? A gvwo, panie, gvno... Tacy jak ty mogą sobie tak myśleć, Peja ma z tego kasę, a wy ślepe widzimisię...
- Przy okazji to jaki zespół metalowy ma w piosence tylko "AAAA"? Jeśli jakiś ma to ja na pewno takiego nie słucham, a jeżeli już taki by się znalazł to czy jedna piosenka świadczy o całym metalu?
Powodzenia , pewnie chodźisz na czarno ubrany w frędzlami , i masz wytatułowane na czole 666 ??? Gratz panie lucyferku prosimy nie przeszkadzać...nara zaraz zmienie se avatar na skatea aby zaprotestować...o własnie.A wasz ubiór ? Niewygodna (chyba) skóra !!!! W lato zakrzaniac w skurze ?? No cuz , a djinsy sa na kardza pogode !!! Tyle powiem...Nara
Jakbyś za kilka lat zobaczył to co napisałeś to byś zapewne sam długo nie mógł uwierzyć, że to twoje..
she_devil
01-03-2005, 22:38
Wiecie mnie sie zdaje, ze ta klotnia jest bez sensu. Bo w większosci hip-hopu sluchaja rozwydrzeni ludzie, ktorzy nie umieja dyskutowacczy tez rozmawiac kulturalnie i przytym 90% dyskutujacych o hh podala beznadziejne i nie uzyteczne argumenty. Takie moje zdanie =.=
Ps. I przy okazji przeciez metale sa zadufani w swpjej muzyce a skejci w swojej więc chyba jej nie znaja tak doglebnie ;] ale niech sie Dobo wypowie :P
ja lubie HH ale nie : Libera,Mezo,18L i te inne "hity"....
wole coś polskiego z HH o których zespołach teraz prawie nikt nie pamieta. Wiem że mam 13 lat i powinienem sluchać Verby(niestety teraz leci w radiu), 18L i te inne "gwiazdy". Wole słuchać Kalibra 44 i Paktofoniki...
Jak hit to hit:)
@She_devil: wiesz... umiem dyskutowac, ale jak czytam wypowiedzi w stylu: "hh to debilizm, a ludzie ktorzy go słuchają to debile" to mnie szlag trafia. Większość osób słuchających hh i wypowiadających się tutaj rzewczywiście nie ma zielonego pojecia o metalu. Ale to dziala w druga strone tez:) Jak metal moze mowic, ze hh nie ma przesłąnia skoro tak naprawde nie słuchałzadnej piosenki. SŁUCHAŁ nie słyszał. To tak jak ja bym ocenił np. Metallice po dwoch, trzech kawałkach i to np. z ostatniej płyty. Zraziłbym się do niej.
Nie chodzi mi tutaj o ocene wyzszosci hh nad metalem albo odwrotnie. Nie w tym sęk. Ale ludzie - czy nikt nie potrafi rozmawiac o innym gatunku muzyki nie wyzywając go?? Podając SENSOWNE argumenty.
Osobiscie slucham i hh (aczkolwiek juz tylko K44, Liroy i Paktofonika) i metalu (pozatym punk rocka, progresiv rocka, jazzu, r'n'b i wielu innych). I jeśli mam ochote na coś ostrego badz z przeslaniem ambitnym to biore metal. Jesli chce wsluchac sie w bezposredni przekaz to jednak wole hh.
Dodam jeszcze wiecej. Ktos wczesniej wspomnial, ze jak jakis hh zobaczy metala to od razu: "zetnij te wlosy ty poje**". Ale wiecie co - jesli ubierasz sie normalnie (czyt. niekoniecznie w koszulki Metallicy czy Behemota, masz rotkie wlosy, chodzisz w tym co ci odpowiada, lubisz sie bawic) to kiedy powiesz, ze sluchasz metalu zestaniesz wystawiony na posmiewisko wsrod "metali", ktorzy od razu zaczna smiac sie, ze "moj" metal to Linkin park, Ich Troje czy Majka Jezowska.
Metal czy hh. Kazdy jest czlowiekiem. Gratuluje osobą, które oceniają czlowieka po muzyce jakiej słucha. Napewno ma wielu oddanych kumpli którzy oleją go jak tylko przyzna sie do tego, ze lubi Mandaryne.
Muzyka ma budzic emocje, pobudzac do refleksji, byc sztuką. Udaj sie tozarowno muzyce metalowej jak i pospolitemu hh(?). Nie liczy sie to jak, wazne dlaczego.
LUDZIE BĄDŹCIE OTWARCI NA RÓŻNE KULTURY.
Jakby skóra była niewygodna, to by zwierzęta chodziły w dresach.
Spadłęm z krzesła jak to przeczytałem:D LOL. Pojechales na maxa <rotfl>
Żeby nie było:) http://hiphopart.pl/czytelnia/artykul.php?czytaj=59 ze tylko sie rapuje jak to zle. Ale to tylko przykła;)
edit2: zauwazylem, ze jedyny prawdziwy metal,hh, czy inny gatunek muzyki to ten, ktorego slucha piszay posta:] Ciekawy sposob na zycie:)
Dr.Unknown
02-03-2005, 10:49
A ja powtarzam: co to za Argument, że się drą? Muzyka NIE polega tylko na śpiewie, tylko, żeby przyjemnie jej się słuchało. Niestety muzyka w Rapie to tylko "background" a słucha się tekstów, które do najprzyjemniejszych dla ucha nie należą.
Widzisz... kwestia tego jak wlasnie pojmujesz muzyke. Czy chodzi ci o przekaz czy o relax. Bo relaxowac to rownie dobrze mozesz sie przy dzwiekach Kyli Minog (dobrze) albo Edyty Górniak.
Jezeli chodzi o Hip-hop, a w szczegolnosci polski to jest to jeden z najwiekszych shit. Jakoz iz w usa panuje moda na hip-chlopa to w polsce tez musi byc... Nie wydaje mi sie, zeby zlozenie jakiegos bitu na kompie i powiedzenie jakiegos tekstu o : zyciu, cpaniu, o tym jak mi zle, laskach, jaki jestem qL i wogole itd. jest trudne... Moze to zrobic kazdy kto ma kompa, odrobine checi i kasy, a sprobuj sobie nagrac plytke rock/metal. Na gitarze nie nauczysz sie grac w 5min, prekusja to samo, wokal tez do latwych nie nalezy... Nigdzie tez nie jest napisane ze "metal" musi miec dlugie wlosy, nosic skore itd... jestem tolerancyjny co do ubioru i nie przeszkdza mi to jak ktos sie ubiera.
@Rootion
Jezeli uwazasz ze Pan Peja tworzy porzadny Hip-chłop to ja jestem matka teresa... -.-
Hip-Hop co to za muzyka, recytowanie wiersza plus muzyka z playbacku, Teledyski (najczęstsze) gość stoi przed kamerą, trzęsie się i macha łapami, jakieś tam panienki tańczą, sry, ale dla mnie to nie jest muzyka, jeśli nie zobaczyłem "prawdziwego" Hip-Hopu to sry, ale moim głównym źródłem inormacji o HH jest telwizja, więc jeżeli się myle to dajcie mi jakiś przykład. A co do metalu, to się nie zgodzę, że każdy słuchający tej muzyki jest satanistą itd (np ja nie :P)
@down
no w sumie to masz rację, ale to trochę dziwnie wygląda :P
i jeszcze coś a mianowcie słowo "Muzyka" które mowi samo za siebie, nie musi być tekstów (chociaż przydałyby się 8o ), ważna jest muzyka
a slyszales kiedys chlopie takiego pana co sie zwie DKA???przeslanie,glos,slowa,muza,itd POLECAM
a slyszales kiedys chlopie takiego pana co sie zwie DKA???przeslanie,glos,slowa,muza,itd POLECAM
Nom, DKA jest calkiem, calkiem. W przeciwienstwie do Jeden Osiem ****, ktory jest "tylko" marna podrobka.
@Drunk : coz, zalezy od gustow. Np ktos woli texty od "background'a".
@Gewof : mowisz, ze hh jest z ameryki. A skad jest metal? xD Cos mi sie nie wydaje, zeby byl typowo z Polski...Zreszta, ja tez moge powiedziec, ze metal jest latwo zrobic. Troche pomacham paluchami po gitarze, przeciez nikt nie mowi, ze to musi byc piekna muza. "Troche" podre ryja i bedzie dobrze. I co? I wysmiejesz mnie. Jakbym mialbys robic wg twojego opisu, to wysmialbym cie ja :P Aha - gdyby tak latwo sie robilo hh, hh-zespolow bylyby miliony -.- Wiec JEDNAK troche cos porobic, zeby hh "przeszedl".
KTOŚ COŚ JESZCZE O MNIE POWIE ???
Znalazło się grono intelektualistów.Prosze bardzo ktos tam podał teksty HH teraz prosimy o przedstawienie tekstów żelaza prosimy.Jak powiedzieliście że was wyzywam , spoko , już nie będe.Powiedźieliście iż robię błędy : proszę bardzo nie będe.Ktoś powiedźiał że nie umiem dyskutować.Kto z was oprucz Thero mnie zna ?? Kto ?? Wy nawet nie wiecie jak mam na imię , a mówicie że nie umiem dyskutować.Błąd !! Nie lubie poprostu , gdy ktoś osądza Hip-Hop , jak słuchał pierwszego "hitu" 18 L , i mówi sobie : Ale hh to jest beznadzieja.Nie !! 18 l to jest pop - nie hh ! Tacy artyści jak : doniu , ascetoholix,dka,łona , i inni ; to jest hip-hop.Co do tego postu że mam słuchać peji.Nie , ja nie mówie że ja go słucham , tylko mowie że jeden z jego utworów jest o prawdziwym życiu.A o czym jest blacha ?? tzn metal ??
O czym kto mi powie ?? Nie obrażajcie się , ale mało razy mozna zauważyć gościa który idzie na czarno ubrany , z taką obrożą na szyji , i sie cieszy.Wnioskując z tego , każdy kto gra w tibie słucha metalu ?? Gratz wyboru.HH uczy o życiu , uczy i prawi o tym co się dźieje na świecie.Jak mnie przekonacie do żelazka to może i sie przeżuce.
rotfl? Czyli jestem inny bo NIE* slucham hh? Idz sie naucz tolerancyjnosci dziecko....
Ja.
AAAAAAAAAAA.
No widzisz, nawet nie umiesz podac powazniejszych argumentow.
Już.Fajnie ? Hip-hop jest o życiu
Znajdz kilka tlumaczen piosenek np. Metalliki, o ile potrafisz czytac ze zrozumieniem dowiesz sie wielu ciekawych rzeczy....
, słuchałeś piosenki naprzykład powiedzmy Peja-Życie kureskie , albo Właściwy wybór ??Gdzie tam jest śłowo strzykawka ? piwo ?? i inne ??
Slyszalem i jakos nie byly zachwycajace.
jaki ma sens darcie sie do mirofonu...
Widocznie ma skoro ludzie to sluchaja i im sie to podoba.
ludzie i wy kupujecie sobie płyty , na których poprostu ktos sie zaczął drzeć.
Yep, kupujemy plyty na ktorych ktos zaczal sie po prostu drzec, zabronisz nam? Zmienisz nasze podejscie do muzyki?
To jest wasza muzyka ??
Nie to nie jest nasza muzyka. To jest muzyka ktorej sluchamy.
Powodzenia , pewnie chodźisz na czarno ubrany w frędzlami , i masz wytatułowane na czole 666 ???
Geeez fajnie sie nosi gacie po tacie? Co do 666, Ty chyba nie wiesz co to znaczy....
Gratz panie lucyferku prosimy nie przeszkadzać...nara zaraz zmienie se avatar na skatea aby zaprotestować...o własnie.A wasz ubiór ? Niewygodna (chyba) skóra !!!! W lato zakrzaniac w skurze ??
j/w fajnie sie nosi spodnie z kroczem na wysokosci lytki?
Kup sobie slownik...
No cuz , a djinsy sa na kardza pogode !!! Tyle powiem...Nara
A czy do cholery jasnej kazda osoba sluchajaca metalu tak sie ubiera? Jestesmy z innej planety i nie znamy takich materialow jak jean's czy sztruks.
Jestes zalosny, az trudno uwierzyc, ze masz 13 lat......
#edit
Zbulwersowala sie dziecina?
Doh, bardzo przepraszamy, mozesz nas wyzywac od satanistow i innyck skvrwieli, ktorzy sluchaja "blachy". Chvj mnie to obchodzi, ze hh jest o zyciu.
Masz przetlumacozny tekst Nothing Else Matter's chociaz watpie czy go zrozumiesz...
Nothing Else Matters
"I nic innego sie nie liczy"
"I nic innego si
Jesteśmy sobie tak bliscy
Niezależnie od tego , jaka odległość nas dzieli
Nasze serca nie mogą sobie już więcej ofiarować
Ufać będziemy sobie zawsze
I nic innego się nie liczy
Nigdy jeszcze nie byłem tak szczery
Ale to przecież my decydujemy jak chcemy przeżyć życie
Tego wszystkiego nie mówię ot, tak sobie
Nic innego się nie liczy
Szukam ufności i znajduję ją Szukam ufności
Każdy dzień odkrywa dla nas coś nowego
Umysły nasze są otwarte na odmienny punkt widzenia
Nigdy nie dbałem o to, co oni robią
I nie dbałem o to co wiedzą
Bo wiem, że
Jesteśmy sobie tak bliscy
Niezależnie od tego , jaka odległość nas dzieli
Nasze serca nie mogą sobie już więcej ofiarować
Ufać będziemy sobie zawsze
Nigdy nie dbałem o to, co oni robią...
Nigdy jeszcze nie byłem tak szczery
Ale to przecież my decydujemy jak chcemy przeżyć życie
Tego wszystkiego nie mówię ot, tak sobie
Nic innego się nie liczy
Szukam ufnoci i znajduję ją Szukam ufności
Każdy dzień odkrywa dla nas coś nowego
Umysły nasze są otwarte na odmienny punkt widzenia
Nigdy nie dbałem o to, co oni mówią
Nigdy nie dbałem o to, w co oni grają
Nigdy nie dbałem o to, co oni robią
I nie dbałem o to, co wiedzą
Bo wiem, że
Jesteśmy sobie tak bliscy...
*- nie napisalem tam "nie" xP
Baron Kaldrick
02-03-2005, 15:19
Znalazło się grono intelektualistów.
Znalazł się dyskutant.
Prosze bardzo ktos tam podał teksty HH teraz prosimy o przedstawienie tekstów żelaza prosimy.
Żelazo, chłopcze, nie mówi. Więc ciężko przytoczyć jego teksty. Idąc po tWOIM, jakże błyskotliwym, sposobie rozumowania dochodzę do wniosku że chodzi cI o metal... Znasz angielski? W takim wypadku, proszę bardzo.
So close no matter how far
and nothing else matters
and nothing else matters
and nothing else matters
but I know
so close no matter how far
and nothing else matters
but I know
and nothing else matters
never cared for what they say
never cared for games they play
and I know
so close no matter how far
no nothing else matters
Nie znasz? No to coś polskiego...
C.O.X.
In nomine Patri, et Fili et Spiritu Sancti
Kto wierzy w moc Twą
Tego nigdy nie ogarnie zło
Oto ja i to jest moja wiara
Nieustanne drżenie rąk
Chylę głowę, cały kulę się w sobie
A nowy dzień... przeklinam go
Z całych sił przeklinam go
Czemu więc z mojego gardła śmiech
Wieczny ból, ciągłę lęki i lśnienia
'Człowiek' - tak nie mówią mi
Mój bólu głos nie różni się od westchnienia
A jeśli się śni...
A jeśli się śni, to na pewno nie jest spokojny sen
On mówi 'nie będziesz miał', chłód trwa, wciąż ginę
Jad we mnie
Pali mnie, trawi mnie
Pali mnie, niszczy mnie
Pali mnie, niszczy mnie
Lecz nie zabija
Znam ten ból, jest mój
Znam ten ból, tylko on jest mój
Oto ja i to jest moja wiara
Nowa krew dla moich rąk
Raju obrazy, gdy zaczyna działać
Powrót do życia, gdy przepływa prąd
To nie jest sen i nigdy nie był nim
A dni, gdy żyłem, nie pamiętają mnie
I choć nie wierzę
Do Ciebie zwracam się
I choć nie wierzę
Nie wiem, co robić, ocal mnie!
Przed bezludziem, samotnością
Wiecznym snem, co jest gorszy niż śmierć
Otępieniem i utratą wspomnień
Nie wiem, co robić, ocal mnie!
W czarnym jak noc pokoju patrzę na swe ręce unurzane we krwi... Nie czuję strachu, nie czuję nic, nawet nie jestem pewien, czy mi się to śni... Żyły napięte do ostatnich granic, krew z nich szuka ujścia, wypływa mi rękami... Krwawią mi oczy, krwawią mi dłonie, we krwi brodzę jak dziecko w wodzie... W czarnym jak noc pokoju patrzę na me ręce, unurzane we krwi i śmiać mi się chce, bo któż to widział - czarną krew...
Powszedni ból już mnie przywraca, wracam
Ogniem i głodem pali raj, powracam
Powracam, by jak co dzień w beznadziei trwać
By jęczeć i przeklinać wszystkich, cały świat
A każdy dzień oddala chwile, kiedy żyłem
I chociaż tak mogę trwać, to świat mnie mija
I z każdym dniem ja szybciej znikam
Resztkami wspomnień trzymam się życia
I choć nie wierzę, to żądam, abyś Ty
Odmienił świat, przywrócił moje dni
A ja nie wierzę, nie będę robił nic
Czekam na cud... A c***! Jad we mnie!
Pali mnie, trawi mnie
Pali mnie, niszczy mnie
Pali mnie, niszczy mnie
Lecz nie zabija
To nie zostawi mnie
Nie opuści mnie
Nie osieroci mnie
Czołem znaczę mój dom
Łzami znaczę i krwią
Zawsze poznam go
Zawsze tu trafię
I chociaż głosy mówią 'wstań'
I choć wspomnienia do mnie mówią 'tak,
Potrafisz ciągle jeszcze wstać'
Zasypiam... Ja nie wierzę
Ja ginę, nie mam wiary
Ja ginę, chociaż czekam
Ja ginę, a gdybym nie chciał
Ja ginę, za słaby jestem
Każdy mój dzień jest zawsze taki sam
Jak gdyby to był film, który zapętlił się
Nawet wolę myśleć, że od zawsze to tak miało być
Pielęgnuję jad, nie muszę nic robić
To ja i to jest wiara ma
Czemu się budzę?
Jestem sam...
In nomine Patri et Fili et Spiritu Sancti
Wiesz co w tych piosenkach jest, a czego nie ma w hh? Przesłanie. Porządne rymy. Coś, co można nazwać poezją, a nie wciskaniem **** na siłę.
A w muzyce? Jest coś, co aby stworzyć, trzeba się na tym znać. Nie wystarczy stanąć przed mikrofonem i zacząć rymować.
Wy nawet nie wiecie jak mam na imię , a mówicie że nie umiem dyskutować.
Ten i poprzedni post potwierdzają moją tezę że NIE UMIESZ DYSKUTOWAĆ.
Co do tego postu że mam słuchać peji.Nie , ja nie mówie że ja go słucham , tylko mowie że jeden z jego utworów jest o prawdziwym życiu.
Jego utwór jest pier.doleniem nowobogackiego, który uważa się za boga, który naprowadza ludzi na 'właściwą drogę'. To, o czym on pieprzy, widzę dookoła siebie, nie muszę jeszcze o tym słuchać.
A o czym jest blacha ?? tzn metal ??
O czym kto mi powie ??
O różnych sprawach. O śmierci, o fantasy, o walce, o nadziei, o baśniach, o świecie, o wojnach, o zakłamaniu, o fałszywości, o absurdzie systemu...Wymieniać dalej?
Nie obrażajcie się , ale mało razy mozna zauważyć gościa który idzie na czarno ubrany , z taką obrożą na szyji , i sie cieszy.
Nie obrażaj się, ale mało razy można zauważyć gościa który ma krok w kolanach i zachowuje się jak inteligentny człowiek. Większość raczej stara się o etykietkę dresa i wandala, tudzież człowieka lekko niezrównoważonego psychicznie.
Wnioskując z tego , każdy kto gra w tibie słucha metalu ??
Nie. Wnioskując z tego, większość graczy słucha hh, ponieważ duża część tych, co tutaj bronili metalu, w tibię nie gra od dłuższego czasu.
ratz wyboru.HH uczy o życiu , uczy i prawi o tym co się dźieje na świecie.
Pier.doli o tym, jak to łatwo można się nachapać fortuny, mówiąc do mikrofonu i rymując o tym, co każdy dobrze zauważa.
Jak mnie przekonacie do żelazka to może i sie przeżuce.
Błagam, nie. NIe przeRZucaj się, bo to będzie profanacja...
HH - Nawet ostatecznie może być
Drechy - Brzydzę się
Znane teksty z ulicy są na pewno gorsze niż sam HH.
Nienawidzę takich ciot, co śpiewają w takim stylu:
"Jestem biedny, matka piła i biła, ojciec padł jak byłem mały, wychowałem się na ulicy i rap jest moim schronieniem".
Z kolei ci, którzy chcą się bardziej upodobnić do np. 50 CENT'a robią takie beznadziejne ruchy rękoma, robią teledyski z dziwkami itd.
Nienawidzę skrótu HWDP.
1. Zła ortografia
2. Policja jest lekko teges, ale po co robić z siebie większych debili niż oni
Bardzo chcę pozbyć się drechów z mojej okolicy, więc w internecie szukam obrazków na których drechy kogoś napadają i rozklejam w szkole.
Mam nadzieję, że moja delikatna wypowiedź w ankiecie do kuratorium zostanie wzięta pod uwagę. Oto i ona:
"Czy czujesz się w swojej szkole bezpieczny?" TAK NIE
Jeśli NIE, to dlaczego? Ponieważ w szkole jest dużo tzw. "blokersów", którzy wywołują we mnie strach.
To prawda. Nawet gdy wracam ze szkoły i widzę na swoim przejściu tych debili zwanych drechami wolę iść dookoła.
A co do wypowiedzi kogoś, kto powiedział, że metal jest beznadziejny, dlatego że ktoś wychodzi na scenę i drze japę przez 4 minuty itd...
Nie mogłem cię zignorować. Powiedz w czym pod względem wychodzenia na scenę i robienia tego i tamtego jest drech. Czekam -.-
@down chodzi mi, że na tych teledyskach te dziewczyny się ****ią.
Uncle Warrior
02-03-2005, 16:10
Wiesz co w tych piosenkach jest, a czego nie ma w hh? Przesłanie.
Nie wiem jak jest z polskim HH, ale w amerykańkim rapie, w niektórych kawałkach jest przesłanie :P nawet ktoś tu przytargał tekst kawałka 'Mosh' ;P
Z kolei ci, którzy chcą się bardziej upodobnić do np. 50 CENT'a robią takie beznadziejne ruchy rękoma, robią teledyski z dziwkami itd.
W sumie kłóciłbym się o te dziwki, wątpie żeby do teledysków wynajmowali dziwki... ale często można się dopatrzeć modelek ;] A co do ruszania łapami, wykonawcy metalu (broń Boże, nie twierdze, że wszyscy) machają głową, a wykonawcy rapu machają rękoma (wbrew pozorom ludzie mają ręce i nogi ;d).
Nie widze nic złego w jednym i drugim, głupio by to wyglądało kiedy wykonawca stałby na scenie nie wykonując żadnych gestów ;/
Po przeczytaniu posta Rootiona, aż się we mnie gotowało, już chciałem pisać, ale naszczęście Baron mnie wyręczył :D. Thnx :)
Od siebie dodam, że takie posty tylko utwierdzają mnie w przekonaniu, że młodzi poprzez słuchanie hh nie koniecznie robią się od tego bardziej inteligentni, a dokładnie na odwrót :).
I jeszcze jedno: potrafię zrozumieć takich raperów jak np. Snoop Dogg, którzy śpiewają sobie o niczym, tak dla śmiechu i nie próbują nikogo przekonać o tym, że ich muzyka ma jakieś przesłanie, tacy są ok.
Ale jak wyłażą takie Peje, Tede i inne g*wna, ściskają dupę, żeby coś bez sensu zrymować i jeszcze mówią, że ich muzyka ma przesłanie to mnie skręca!
Rock i wszelkie jego odmiany to muzyka ponadczasowa i nigdy żadna chwilowa moda (czyt. moda na hh) go nie przewyższy.
Słuchajcie sobie hip hopu, ba, nawet go twórzcie jak chcecie, tylko błagam, nie mówcie, że to ma jakieś przesłanie (może w nielicznych przypadkach) i że przewyższa Rock, Metal, bo to poprostu śmieszne. Jak nie potraficie odróżnić sztuki od rymowanek to już niestety wasz problem, bo nikt wam chyba nie powie, że recytowanie do mikrofonu to sztuka.
I na koniec: Powtarzam po raz enty (idiotów nie brakuje i ciągle nie rozumieją (czyt. ludzie aka Rootion) - metal to NIE darcie, a w każdym razie nie tylko, należy rozróżnić poszczególne rodzaje metalu, a jak się nie umie to się nie odzywa i nie pieprzy, że metal to darcie (poza Death i Black Metalem, gdzie rzeczywiście się 'drą' istnieje jeszcze wiele innych odłam Metalu)!
wedBug MNIE hh to jedno wielkie gówno (pl ofkorz) nie no przynajmniej ja tak uwarzam ka|dy ma swoje zdanie i nie mam nic do tego ... Ale co macie do LP? :D
@Rootion
Tak, znam cię w rl, źle jak jeszcze tego nie wiedziałem uważałem cię za beznadziejnego kretyna, który myśli, że Peja czy inny Doniu to jest TO. Że ONI śpiewają o życiu, że to ONI są prawdziwi i to ONI mówią o świecie, noi w końcu, że to ONI niosą przesłanie. Gvwno prawda, oni MÓWIĄ o tym żeby grono małolatów w wieku 12 lat myślało, że to ONI są prawdziwi, i jak to mówiłem "Oni mają z tego kasę(noi sławę), a "wy" tudzież oni macie poczucie, że nie jesteście gorsi od innych kumpli"". Litości, w końcu oni(Peja, Doniu) tylko śpiewają o tym co otacza każdego z nas, każdy przecież wie co go otacza i nie raz się załamywał, nieraz jeszcze będzie, ale czemu mam myśleć, że to oni nas o tym poinformowali? Jeszcze lubił bym hh gdyby słuchali go w większości tacy jak choćby Matek Uciekaido(czyt. Ludzie inteligętni, mądrzy), a nie fala subkultorowych "yoł ziomali, chwdp". To ja myśle o takich jak Peja, a o takich jak Kaliber44, Paktofonika myślę inaczej. Wiem, nie wyszło mi, poplątałem, ale co tam ;P.
Btw. Ja cię lubię, ale podaj mi choćby jeden powód dla, którego nie miałbym uważać, że twój poprzedni post to wyzywanie 12 letniego pseudo sk8a ;P, dodam tylko, że nie można powiedzieć, że poprzedni post był już zupełnie "milej"(jeżeli wiesz o co mi chodzi) napisany.
EDIT:
@Up
Ja mam, że to jest "plastikowy" "metal" jak dla mnie:P. To oczywiście tlyko moja opinia ;p..
Rock i wszelkie jego odmiany to muzyka ponadczasowa i nigdy żadna chwilowa moda (czyt. moda na hh) go nie przewyższy.
Słuchajcie sobie hip hopu, ba, nawet go twórzcie jak chcecie, tylko błagam, nie mówcie, że to ma jakieś przesłanie (może w nielicznych przypadkach) i że przewyższa Rock, Metal, bo to poprostu śmieszne. Jak nie potraficie odróżnić sztuki od rymowanek to już niestety wasz problem, bo nikt wam chyba nie powie, że recytowanie do mikrofonu to sztuka
moda na hh? jak ktos slucha i lubi hh to nie jest tylko moda. no chyba ze mowisz o kims kto slyszal jakis kawalek 18L(albo czegos takiego...) i sie cieszy bo slucha hh.
mowisz ze rozumiesz kogos takiego jak snoop dog, a nie nawidzisz Tede i Peji tu sie zgodze z toba tez nie nawidze tych dwoch. ale mowisz tak jakbys nie slyszal niczego innego oproch tych trzech wykonawcow... ja osobiscie wole paktofonike i k44 bo to jest pozadny hh a nie jakis tede z tym swoim "baunsem". i nie wiem po co sie klucicie ktora muzyka ma przeslanie, kazdy slucha to co woli.....
Tak naprawdę to w tym temacie nie padły jakieś sensowne argumenty. "Wyznawcy" jednej muzyki bluzgają tych drugich i na odwrót, ale chyba nie o to chodzi? Poprzez takie tematy nikt nikogo nie nawróci. Każdy będzie słuchał tego co uważa za stosowne.Ja osobiście nie lubię hh, ale toleruję ludzi którzy tego słuchają. I moja niechęć nie wywodzi się z tego iż słucham rocka. Wszystkie tematy poruszane w hh są już oklepane. W każdej piosence to samo. Ktoś powiedział, że jeżeli hh byłoby łatwo robić to było by dużo zespołów, a ile jest? Od Ch**a i ciut ciut.
Pozdrawiam.
Au revoir
KTOŚ COŚ JESZCZE O MNIE POWIE ???
Znalazło się grono intelektualistów.Prosze bardzo ktos tam podał teksty HH teraz prosimy o przedstawienie tekstów żelaza prosimy.Jak powiedzieliście że was wyzywam , spoko , już nie będe.Powiedźieliście iż robię błędy : proszę bardzo nie będe.Ktoś powiedźiał że nie umiem dyskutować.Kto z was oprucz Thero mnie zna ?? Kto ?? Wy nawet nie wiecie jak mam na imię , a mówicie że nie umiem dyskutować.Błąd !! Nie lubie poprostu , gdy ktoś osądza Hip-Hop , jak słuchał pierwszego "hitu" 18 L , i mówi sobie : Ale hh to jest beznadzieja.Nie !! 18 l to jest pop - nie hh ! Tacy artyści jak : doniu , ascetoholix,dka,łona , i inni ; to jest hip-hop.Co do tego postu że mam słuchać peji.Nie , ja nie mówie że ja go słucham , tylko mowie że jeden z jego utworów jest o prawdziwym życiu.A o czym jest blacha ?? tzn metal ??
O czym kto mi powie ?? Nie obrażajcie się , ale mało razy mozna zauważyć gościa który idzie na czarno ubrany , z taką obrożą na szyji , i sie cieszy.Wnioskując z tego , każdy kto gra w tibie słucha metalu ?? Gratz wyboru.HH uczy o życiu , uczy i prawi o tym co się dźieje na świecie.Jak mnie przekonacie do żelazka to może i sie przeżuce.
Ja powiem coś jeszcze, albo raczej to samo: nie umiesz dyskutować, to weź zabawki i idź do dom.
Ponawiam prośbę o sumienne uczęszczanie na lekcje języka polskiego. Zasugeruję również czytanie książek.
Obrażasz muzykę metalową. Już samo to dyskwalifikuje cię jako dyskutanta. I wcale nie muszę cię znac, wystarczy, że widzę jak piszesz.
Mówisz, że nie lubisz jak ktoś osądza hip-hop, a sam osądzasz metal chociaż nie masz o nim zielonego pojęcia - jakieś obroże, czarne ubrania... hahahaha... hh uczy o życiu?! muahahahahaha... Powiedz mi, czego się nauczyłeś?
a ile jest? Od Ch**a i ciut ciut
To podobnie jak metalowych:) Może umowimy się, że zrobimy liste. Ty przytoczysz liste zespołów hh ja metalowych. Zobaczymy czyja będzie dłuższa:)
Odnosnie mody: jesli nie macie argumentow prosze nie pieprzcie ze hh slucha sie "bo jest moda". Wsrod ludzi sluchajacych metalu tez sa tacy co go sluchaja "bo kumpel slucha" Podążamy za wiekszoscia...
LP - Jedno wielkei gówno:) Połączenie pseudo rapu z psedo ciezsza muzyka z psedu facetami, ktorzy zapewne wala sobie gruche dzien i noc. (pardon - nie to zebym mial cos do nich:) [sensowny arghument??])
I jeszcze jedno: trzeci raz widze tekst "Nothinh Else Mathers" Metallic. Osobiscie nie uwazam, zeby przeslanie w NEM bylo jakies szczegolne. W hh tez spiewaja duzo o oddaniu i przyjazni. Sa lepsze teksty...
Maciek Uciekaido(czyt. Ludzie inteligętni, mądrzy)
Wow... czuje sie wyrozniony... jesli mialo byc matek nie maciek:)
No widzisz, nawet nie umiesz podac powazniejszych argumentow.
Ty to umiesz ;( Rzeczywisce, zwłaszcza jak sie odnosiles do Rootiona:)
ale temat znalezliscie :) klucic sie ktroy rodzaj muzyki jest lepszy... -.- w kazdym stadzie jest jakas czarna owca :> co z tego ze stado polskiego hh jest czarne :p przynajmniej psy pasterskie sa biale xD mi sie podobaja niektore hip-hopowie kawalki, najczesciej te humorzaste i te o dupach :p o ich zyciu nie chce mi sie sluchac, peja juz troche przesadza, caly czas sie uzala jak to mu jest zle i polakom jak jest ciezko... jakby oddal czesc tej kasy ktora zarobil na cd'kach biednym to by przynajmniej kogos uszczesliwil... -.-
p.s. jest jakis rodzaj muzyki (procz religijnej) ktory zmienia ludzi na dobre? :)
]v[ichal
02-03-2005, 19:12
Jako,że juz wstępnie zapoznałem się z tematem,i przeczytalem wszystkie posty muszę się tu wypowiedzieć, a jakże ;)Chciałbym pogratulowac Brave za zdrowe podejście do sprawy.
Pani z nickiem Vea napisała - cytuje - Tak naprawdę to w tym temacie nie padły jakieś sensowne argumenty.
Odpowiedzcie mi więc co daje wam muzyka której słuchacie.To będzie IMHO sensowny argument.
Słucham nieraz MTV leci tam HH.Nasuwa mi to pytanie "Co ludzie widzą w HH , że ich piosenki zajmują prawie całą listę POLSKĄ."jakos nie moge sobie odpowiedzieć.
Spytasz pewnie drogi Hip hopowcu " A co Ty lubisz w "metalu"?".
a ja odpowiem:
Lubię gdy czuje na plecach ciarki słuchająć kolejnej genialnej solówki gitarowej.
Lubię gdy wieczorem , zanim zasnę myślę nad głębokimi tekstami , które można interpretować na wiele sposobów.
Lubię gdy zakładam walkmana, z ulubionym albumem Cradle of Filth ,i czuje nieopisany klimat.
Lubię gdy grając w grę FPP , moge puścić jakiś dynamiczny zespół (SOAD , Slaves on dope )
Teraz Twoja kolej Drogi Hip hopowcu..."Co lubisz w Hip hopie?"
Lubisz Bity?
Lubisz przeklinających cfaniaków , nabijajacych sie z wszystkich egocentryków?
Płytkie to troche...przynajmniej w moich oczach.
Pozdrawiam ;p Hail Metal Militia!
@Rootion
Oto tekst piosenki Iron Maiden- Hallowed be thy name... masz 12 lat wiec pewnie nie zrozumiesz w ogole o co w tym chodzi, nawet jezeli znalbys angielski ;) Ale postaram sie pozniej poszukac jakiegos tlumaczenia.
Oto tekst:
I'm waiting in my cold cell when the bell begins to chime
Reflecting on my past life and it doesn't have much time
Cos at 5 o'clock they take me to the Gallows Pole
The sands of time for me are running low
When the priest comes to read me the last rites
I take a look through the bars at the last sights
Of a world that has gone very wrong for me
Can it be there's some sort of error
Hard to stop the surmounting terror
Is it really the end not some crazy dream
Somebody please tell me that I'm dreaming
It's not so easy to stop from screaming
But words escape me when I try to speak
Tears they flow but why am I crying
After all I am not afraid of dying
Don't believe that there is never an end
As the guards march me out to the courtyard
Someone calls from a cell "God be with you"
If there's a God then why has he let me die?
As I walk all my life drifts before me
And though the end is near I'm not sorry
Catch my soul cos it's willing to fly away
Mark my words please believe my soul lives on
Please don't worry now that I have gone
I've gone beyond to see the truth
When you know that your time is close at hand
maybe then you'll begin to understand
Life down there is just a strange illusion.
A oto tlumaczenie:
Czekam w mojej zimnej celi, az dzwony zaczna bic.
Mysle nad minionym zyciem, i nie zostalo mi juz wiele czasu.
O 5.00 wezma mnie na szubienicę,
Piasek czasu plynie dla mnie powoli...
Plynie powoli...
Gdy kaplan przyjdzie z ostatnią spowiedzią
Popatrzę na ostatni znak spoza swiata,
ktory nie byl dla mnie laskawy.
Moze to jakis rodzaj bledu,
ciezko powstrzymac paniczny strach,
to na prawde koniec, a nie tylko szalony sen
Blagam, niech ktos powie mi ze snie
Nie latwo jest powstrzymac krzyk,
lecz slowa uciekaja, gdy probuje mowic
Lzy innych plyna, lecz dlaczego ja placze?
Przed tym wszytskim nie balem sie smierci
Nie wierzac, ze kiedys ona przyjcie.
Kiedy straz prowadzi mnie na dziedziniec,
Ktos z celi krzyczy "Niech Bóg będzie z tobą".
Jeśli jest Bóg, to dlaczego pozwala mi odejść?
Kiedy idę, całe moje życie przemyka przede mną
I kiedy myśle ze koniec jest bliski, nie jest mi przykro.
Złap mą duszę, by moglastąd odlecieć.
Zrozum moje słowa i uwierz, ze ma dusza żyje
Prosze nie martw się tym ze teraz odchodze
Idę ponad wszystko by poznać prawdę.
Kiedy nadejdzie twoj czas, moze zrozumiesz,
że zycie tutaj jest tylko dziwną iluzją.
Koncowke celowo pogrubilem, bo w niej zawarte jest cale przeslanie piosenki...
Wow... czuje sie wyrozniony... jesli mialo byc matek nie maciek:)
Poprawiłem ;).
@Topic
Już lepiej zostawić ten temat i go nie kasować bo w innych (Nowych) tematach o muzyce będzie tak samo ;).
v[ichal']Jako,że juz wstępnie zapoznałem się z tematem,i przeczytalem wszystkie posty muszę się tu wypowiedzieć, a jakże ;)Chciałbym pogratulowac Brave za zdrowe podejście do sprawy.
Pani z nickiem Vea napisała - cytuje -
Odpowiedzcie mi więc co daje wam muzyka której słuchacie.To będzie IMHO sensowny argument.
Słucham nieraz MTV leci tam HH.Nasuwa mi to pytanie "Co ludzie widzą w HH , że ich piosenki zajmują prawie całą listę POLSKĄ."jakos nie moge sobie odpowiedzieć.
a ja odpowiem:
Lubię gdy czuje na plecach ciarki słuchająć kolejnej genialnej solówki gitarowej.
Lubię gdy wieczorem , zanim zasnę myślę nad głębokimi tekstami , które można interpretować na wiele sposobów.
Lubię gdy zakładam walkmana, z ulubionym albumem Cradle of Filth ,i czuje nieopisany klimat.
Lubię gdy grając w grę FPP , moge puścić jakiś dynamiczny zespół (SOAD , Slaves on dope )
Lubisz Bity?
wiesz
tak sie sklada ze ja moge powiedziec prawie to samo o hh, ale pozadnym hh takim jak np. paktofonika(kinematografia)....
btw nie rozumie czemu mowisz do kazdego kto slucha hh hip hopowiec?
Najbardziej dobijają mnie ksywki niektórych z nich, podam na przykładzie dwóch:
DJ 600V i Pan durze P
lub
[i]Pan małe ó z kreską
Ekhem... twój nick jest jakby nie lepszy... Wieszok... Dobra nie czepiam sie już bo bedzie że hh mi mózg wypacza...Zresztą Duże Pe nie zna sie na tym co robi. a 600v robi czasem dobre bity.
Już wole rap (...) ale nie PL HH ;(
O matko... lamus sie odzywa i nie wie o czym mówi... Rap i hh to tak jakby to samo panie mądrala.
Dodam coś na obronę tej garstki słuchaczy HH.
1. Nie gadajcie o czymś o czym nie wiecie. To zachowanie jak najbardziej lamerskie, uwierzcie mi. Pewno raz usłyszeli w radiu bzdet 18L albo polaka i świrują że znają sie na tym. Posłuchajcie se Paktofoniki, O.S.T.R. nawet eldo. A te "Ziomals Attack" to pewno ktoś sobie w domu robił co pierwszy raz miał mikrofon i fruityloopa.
2. Namiętne kojarzenie hip-hopu z dresiarzem i skatem. Podstawowy i największy błąd społeczeństwa polskiego. Skaterzy nie mają ABSOLUTNIE nic wspólnego z rapem, a tym bardziej dresy. Oni tylko słuchają tej muzyki. Ja słucham HH i nie jeżdzę na desce ani nie mam maluszka z silnikiem porshe ani dresika z 4 paskami.
3. Zresztą co to za dyskusja jest wogóle. Jakieś szantaże "jak jesteś za hh to jesteś niedorozwój" albo "jak sluchasz hip-hopa to masz płaskostopie". Po prostu nie wiem co myśleć... Ja osobiście nie slucham metalu albo rocka, ale nie mówię też że ten kto tego słucha to ma 1463 kolczyki i 8-metrowe włosy.
Na koniec cytacik [WWO - Każdy Ponad Każdym]
(...)Wszyscy najmądrzejsi, ***ani myślą chyba że są wybrańcami(...)Na takie podejście brak mi słow
P.S. Wrzucajcie na mnie co chcecie, hh slucham od dosc dlugo i wiem troszke o tym co mowie.
Najbardziej dobijają mnie ksywki niektórych z nich, podam na przykładzie dwóch:
DJ 600V i Pan durze P
lub
[i]Pan małe ó z kreską
Ekhem... twój nick jest jakby nie lepszy... Wieszok... Dobra nie czepiam sie już bo bedzie że hh mi mózg wypacza...Zresztą Duże Pe nie zna sie na tym co robi. a 600v robi czasem dobre bity.
Już wole rap (...) ale nie PL HH
O matko... lamus (bez obrazy) sie odzywa i nie wie o czym mówi... Rap i hh to tak jakby to samo panie mądrala.
Dodam coś na obronę tej garstki słuchaczy HH.
1. Nie gadajcie o czymś o czym nie wiecie. To zachowanie jak najbardziej lamerskie, uwierzcie mi. Pewno raz usłyszeli w radiu bzdet 18L albo polaka i świrują że znają sie na tym. Posłuchajcie se Paktofoniki, O.S.T.R. nawet eldo. A te "Ziomals Attack" to pewno ktoś sobie w domu robił co pierwszy raz miał mikrofon i fruityloopa.
2. Namiętne kojarzenie hip-hopu z dresiarzem i skatem. Podstawowy i największy błąd społeczeństwa polskiego. Skaterzy nie mają ABSOLUTNIE nic wspólnego z rapem, a tym bardziej dresy. Oni tylko słuchają tej muzyki. Ja słucham HH i nie jeżdzę na desce ani nie mam maluszka z silnikiem porshe ani dresika z 4 paskami.
3. Zresztą co to za dyskusja jest wogóle. Jakieś szantaże "jak jesteś za hh to jesteś niedorozwój" albo "jak sluchasz hip-hopa to masz płaskostopie". Po prostu nie wiem co myśleć... Ja osobiście nie slucham metalu albo rocka, ale nie mówię też że ten kto tego słucha to ma 1463 kolczyki i 8-metrowe włosy.
4. Co do tekstów "Metal/Rock to sztuka, hh to smieszne rymowanki". Każdego śmieszy coś innego. Takiego kolesia (załóżmy że ma nick human) śmieszą rozebrani kolesie z 4 kolczykami na każdym sutku i kolorowymi włosami drącymi się niewiadomo po co.
Na koniec cytacik [WWO - Każdy ponad każdym]
(...)Wszyscy najmądrzejsi, ***ani, myślą chyba że są wybrańcami(...)Na takie podejście brak mi słow!
P.S. Walcie na mnie co chcecie, że jestem głupi, nie znam się, tylko żeby to było poważne i mnie nie OBRAŻAŁO, bo to bedzie tylko zla o was opinia.
P.S.2 Sorry za 2 posty, ale raz wcisnąłem wyślij, potem wzialem wstecz i dopisalem jeszcze. Wybaczta mi ludu
]v[ichal
02-03-2005, 21:15
wiesz
tak sie sklada ze ja moge powiedziec prawie to samo o hh, ale pozadnym hh takim jak np. paktofonika(kinematografia)....
chyba z duzym naciskiem na slowo PRAWIE .Ale skoro twierdzisz że
mozesz powiedzieć tak samo to dawaj .....
btw nie rozumie czemu mowisz do kazdego kto slucha hh hip hopowiec?
Sorry a jak mam mowic?Ziomal?? Powiedz mi to wyedytuje post
v[ichal']chyba z duzym naciskiem na slowo PRAWIE .Ale skoro twierdzisz że
mozesz powiedzieć tak samo to dawaj .....
Sorry a jak mam mowic?Ziomal?? Powiedz mi to wyedytuje post
nie nie masz mowic ziomal ale nie mosisz tez mowic hip hopowiec lol. ja nie mowie do wszystkich co sluchaja metalu metale itp....
a tak btw. jak nie slyszales porzadnego hh to lepiej nic nie mow, bo jezeli slyszales jakiegos peje,18L czy tede to.....
Ma$ter MatiK
02-03-2005, 22:16
v[ichal']
a ja odpowiem:
Lubisz Bity?
Sluchasz HH na MTV...Hmm...Pewnie leca tam piosenki donia,Peji,Meza???
Wedlug mnie nie jest to prawdziwy HH tylko tzw. hiphopolo.
Co ja lubie w HH??
Lubie jak sie ucze puscic sobie plytke kalibru44 czy paktofoniki bo to daje mi chec do nauki...
Lubię gdy zakładam walkmana, z ulubionym albumem 52 debiec i czuje ze mnie to wciaga/interesuje...
Lubię gdy wieczorem , zanim zasnę myślę nad głębokimi tekstami , które można interpretować na wiele sposobów.-polecam teksty DKA...
Lubisz przeklinających cfaniaków , nabijajacych sie z wszystkich egocentryków?-NIe lubie lecz przeklenstwa mi nie przeskadzaja...
Lubisz Bity?
Niektore lubie niektore nie...
Lubię gdy grając w grę FPP , moge puścić jakiś dynamiczny zespół-poniewaz hh zazwyczaj nie jest bardzo dynamiczny to se puszczam inne "wolniejsze" piosenki straych dobrych zespolow...
@Up
Mów jak chcesz, ale mi chodzi o to, że hh najlepsze lata ma już za sobą (K44, Paktofonika), a teraz się powoli stacza, 52Dębiec jest gorszy od k44, a już na pewno hh nie pomoże "hiphopolo" i ja nad tym trochę ubolewam bo nie było zbyt dużo tych zespołów, którym mogłem/chciałem poświęcić uwagę :/..
]v[ichal
03-03-2005, 07:35
a tak btw. jak nie slyszales porzadnego hh to lepiej nic nie mow, bo jezeli slyszales jakiegos peje,18L czy tede to.....
Słyszałem Paktofonike (Kinematografia) i kilka innych plyt hip hopowych.
Sluchasz HH na MTV...Hmm...Pewnie leca tam piosenki donia,Peji,Meza???
a jakże...tylko że skoro upieracie sie tak ze tam leci "gówniany" hh , to dlaczego jest popularny? Skoro utrzymujesz że w oczach fanów hh , mezo peja itp. to jest shit,to chyba nie znajdowalby się w czołówce na polskiej liscie...
NIe lubie lecz przeklenstwa mi nie przeskadzaja...
no dziwne , skoro nie lubisz w hh jak to napisałem przeklinających cfaniaków i nabijajacych sie z wszystkich egocentryków
bo w co drugiej piosence jakis cfaniak ubrany w ciuchy za 1000 zł +
nabija się z jakieś grupy społecznej.Przykład? "To my polacy" czy jakos tak
koleś może traktuje to jako żart, ale niektórzy mogą czuć sie urażeni.
Drugi przykład:"Suczki" czy jakoś tak: koleś nabija się z młodych dziewczyn , porównując je do dziwek. To tylko dwa przykłady , z TV . Gdybym miał wybrać jeszcze kilka z płyt , to napewno znalazłoby się jeszcze kilka "perełek"
I HH to prawda? Która ma nam otworzyć oczy? Która ma nas nauczyć żyć?
Dziękuję za taką nauke.
v[ichal']Przykład? "To my polacy"(...) "Suczki"(...)
LOL. Fajne przykładywybrałes;) Pierwszy pokazuje totalna oblude w naszym panstwie: pozerstwo, ganianie za szmalem... podobało mi sie. Drugi... to raczej nie hh:) Ale tez jest calkiem calkiem. Klamstwo?? To ciekawo czemu tyle mlodych lasek zachodzi w ciaze. Bo sie PUSZCZAJĄ... na dyskotekach wlasnie;]
]v[ichal
03-03-2005, 08:04
ale czy wszystkie?
Czy to fair aby porownywac do nich wszystkie dziewczyny? (bo czy w tej piosence jest gdzies wyjasnione ze to o tych co sie puszczaja?)
Jak najbardziej jest wyjasnione, ze to o tych co się puszczają. I nie jest to o wszystkich...
A czy to fair, ze jezdzi sie na maxa po hh??
]v[ichal
03-03-2005, 08:37
@matek
http://www.emuzyka.pl/tekstypiosenek/655/18.php <pokaz gdzie to "Jak najbardziej jest wyjasnione, ze to o tych co się puszczają"
anyway czy tylko po hh ktos tu jezdzi ??
Zwróć uwagę na kulutrę wypowiedzi niektórych 13 latków , którzy bronią HH...czy aby to nie on ich wychował w ten sposób? Prawda jest taka ze cały "przekaz" z piosenek Hip hopowych sprowadza sie do przekazania ludziom ze hh jest najleprzy , ze warto kupic ich płyte..przynajmniej w moich oczach tak jest
@edit
Matek , patrz co znalazłem w repertuarze Axcetoholix..
Ref.: Ej, nie wciskaj mi kitu
Drewniany pajacyku
Nie *******, że nie chcesz banknociku
Robię hip-hop bo to kocham
Nie wyżyje z tego, trudno
Jak zarobię nie będę szlochał x2
(...)
Wiem jak ważne są pieniądze
Wiem, że szczęścia nie dają
Ale trzeba je mieć, trzeba mieć je by żyć
Tak więc nie ma co kryć
Że na pierwszym miejscu kasa
Ci kolesie maja jakies chore podejscie do zycia , wystawiając kase na pierwszym miejscu....i nazywając swoich słuchaczy "drewnianymi pajacykami"
naprawde niezle sie usmialem ...
Ma$ter MatiK
03-03-2005, 08:55
v[ichal']Słyszałem Paktofonike (Kinematografia) i kilka innych plyt hip hopowych
a jakże...tylko że skoro upieracie sie tak ze tam leci "gówniany" hh , to dlaczego jest popularny? Skoro utrzymujesz że w oczach fanów hh , mezo peja itp. to jest shit,to chyba nie znajdowalby się w czołówce na polskiej liscie...
no dziwne , skoro nie lubisz w hh jak to napisałem
bo w co drugiej piosence jakis cfaniak ubrany w ciuchy za 1000 zł +
nabija się z jakieś grupy społecznej.Przykład? "To my polacy" czy jakos tak
koleś może traktuje to jako żart, ale niektórzy mogą czuć sie urażeni.
Drugi przykład:"Suczki" czy jakoś tak: koleś nabija się z młodych dziewczyn , porównując je do dziwek. To tylko dwa przykłady , z TV . Gdybym miał wybrać jeszcze kilka z płyt , to napewno znalazłoby się jeszcze kilka "perełek"
I HH to prawda? Która ma nam otworzyć oczy? Która ma nas nauczyć żyć?
Dziękuję za taką nauke.
Co do "Szuczek" to sie zgadzam z taba ze ta piosenka moze obrazac wiekszosc dziewczyn.Ja sie tym czalkowicie zgadzam.
Co do piosenki "To my Polacy" nie zgadzam sie z twoja opinia.Wydaje mi sie piosenka swietnie oddaje polskie realia.Wiem ze tekst sie moze komus nie podobac ale to tylko piosenka.
Pytasz sie takze dlaczego taka duza popularnosc ma mezo i peja???Bo zaponowala moda na HH a wyczej wymienieni potrafili trafic w gusta slluchajacych HH i takaze dlatego ze starei dobre grupy sa nieaktywne.
Ps.Dzieki tej dyskusji postanowilem posluchac paru plyt metalowych.Mam jedno pytanie:
Ktore zespoly maja najlepsze piosenki dla poczatkujacych ;)???
]v[ichal
03-03-2005, 09:06
@up
Zalezy co rozumiesz przez slowo "początkujący"
Moze nie jestem specem od "nawracania Hip-Hopowców" aczkolwiek osobiscie polecam na początek Jakies lzejsze zespoły typu Korn,Anathema.
Potem mozesz zacząć słuchac czegos mocniejszego (Iron Maiden, Metallica,Opeth ,Moonspell,Cradle of Filth , dobry polski KAT (chociaż IMHO jego teksty mogą cie nieco zszokować))
Fr3$h.ßeef
03-03-2005, 10:00
Nie lubie Hip-Hopu. Interesuje mnie ciężkie granie a nie bluzganie co 1 ms. :P
Ale każdy słucha tego co mu się podoba. No i... niezły ten generator. :]
v[ichal']@matek
http://www.emuzyka.pl/tekstypiosenek/655/18.php <pokaz gdzie to "Jak najbardziej jest wyjasnione, ze to o tych co się puszczają"
"Widok suczki,(..)" <- prosze bardzo. Mozna to dwojako rozumieć. Suczka jako dowolnakobieta, albo Suczka jako barbie, ktora wystawia swoje cialo na pokuszenie:). Z konteksty dowiesz sie ze chodzi o tą druga. Czyli piosenka obraża cichodajki:). ALe nie kontynuujmy tego dalej. Osobiscie nie traktuje tej piosenki dobrze. Rzeczywiscie jest w niej przegievie. chcialem ci tylko pokazac, ze wszystko mopzna interpretowac dowolnie. Ty masz swoja ja mam swoja:)
v[ichal']anyway czy tylko po hh ktos tu jezdzi ??
Zwróć uwagę na kulutrę wypowiedzi niektórych 13 latków , którzy bronią HH...czy aby to nie on ich wychował w ten sposób?
Niestety to tez mnie boli:/ Wiekszosc smarkow w wieku 13 lat (sorka za obrazenie tych powaznieszych) jak nie potrafi przytoczyc arg to zbluzga. Ale napewno to tylko hh ich tak wychowal. Kumple, przyjaciele, rodzina - oni maja wplyw na nas. Gwiazdy hh czy tam metalu juz nie tak bardzo. Ale jak poczytasz uwaznie posty to zobaczysz ze 13-letni metale tez sobie pozwalaja:) Poprostu taki wiek;) Oni uwazaja, ze musi byc po ichnemu a jak ktos mysli inaczej to jest popierd*** (ci 13-latkowie)
v[ichal'Ci kolesie maja jakies chore podejscie do zycia , wystawiając kase na pierwszym miejscu....i nazywając swoich słuchaczy "drewnianymi pajacykami" naprawde niezle sie usmialem ...
Zwrotka, ktora zacytowales nie jest kierowana do sluchacza tylko wlasnie do czlowieka, ktory twierdzi, ze wszyscy robia hh dla szmalu:) NIe obraza mnie(sluchajacego hh) tylko np takiego Wisniewskiego, ktory leje po hh a sam robi pioesnki dla kasiorki.
Ta druga to fakt. Tez mam na to inne spojrzenie. Dla mnie kasa jest dopiero na n-tym miejscu. Co nie znaczy ze ON nie ma prawa myslec, ze kasa jest na pierwsym dla iego miejscu. Jak by nie patrzec w naszym zyciu jest bardzo wazna. I rzadne gadanie tego nie zmieni;)
edit: dodane na koncu tekst suczki z podaniego linku:
Tekst został zamieszczony jedynie w celach edukacyjnych.
Te cele edukacyjne to jakie:D
edit: i jeszcze jedno... nie lube Asceto... a "Suczek" to słucham tylko na dyskotekach:)
]v[ichal
03-03-2005, 11:51
Kumple, przyjaciele, rodzina - oni maja wplyw na nas
niestety rodzice (tu rodzina) , mają coraz mniejszy wpływ na tych 13 latków
Chłopak w domu zgrywa grzecznego , a wyjdzie na dwór i co drugie słowo bluzga.
Oni uwazaja, ze musi byc po ichnemu a jak ktos mysli inaczej to jest popierd***
"egocentryzm" ;x
Co nie znaczy ze ON nie ma prawa myslec, ze kasa jest na pierwsym dla iego miejscu. ale to takze nie znaczy ze skoro tak twierdzi to ma racje ;)))
co do Drewnianego Pajacyka Ref.: Ej, nie wciskaj mi kitu
Drewniany pajacyku Wg mnie to bezpośredni zwrot do słuchacza...
Ale w koncu MOZNA TO INTERPRETOWAC NA ROZNE SPOSOBY
Dobra ta dyskusja robi się bezsensowna.
Pozdrawiam :)))
Ref.: Ej, nie wciskaj mi kitu
Drewniany pajacyku
To jest bezpośredni zwrot do adresata, ktorym niekoniecznie musi byc sluchajacy:) Konkretniej do Drewnianego pajacyka:)
Zwrotka, ktora zacytowales nie jest kierowana do sluchacza tylko wlasnie do czlowieka, ktory twierdzi, ze wszyscy robia hh dla szmalu:) NIe obraza mnie(sluchajacego hh) tylko np takiego Wisniewskiego, ktory leje po hh a sam robi pioesnki dla kasiorki.
A wiesz w czym jest lepszy Wiśniewski od ludzi tworzących hh? Tym, że Wiśniewski nie kryje się z tym, że robi muzykę dla pieniędzy i nie uważa, że jego muzyka ma mieć jakieś przesłanie. A owi hip hopowcy usilnie próbują nas przekonać, że ich muzyka nie jest przesiąknięta komercją i że ma jakieś przesłanie życiowe.
BTW. Hehe, jedna z osób broniących tu hh sama przyznała, że ludzie słuchają Peji i Tede, bo nastała MODA na hh ;). Tym samym, sami siebie oszukujecie :P.
Tym się właśnie różni hh od Metalu - hh przeminie, a Metal i Rock nie. Wiem to chociażby stąd, że Rock i Metal były jeszcze dłuuuugo przed narodzinami hh i cały czas się świetnie trzyma, a moda na hh nastała niedawno i wydaje się powoli przemijać..
A co do 'nawróconych', ktoś tam pytał od czego zacząć słuchać Metalu, ja polecam Metallicę, Blind Guardian i podobne :)
@up:
Wiśniewski -> wredny kaszalot co to twierdzi, ze pol swiata go zgwalcilo, matka byla transwestyta... I on twierdzi, że jest artysa NIEKOMERCYJNY co oznacza, ze NIE robi muzyki dla kasy. Kryje sie z tym jak nic.
Wow... czy JA kiedykolwiek zanegowalem, ze nastala moda na hh?? Nie. A wiesz co jescze ci powiem... ze rowniedobrze moge powiedziec, ze nastala moda metal;] Gdziekolwiek sie nie rusze w miescie slysze tylko kawaki NOWEJ metallicy. Sami metalowcy:]
Tym się właśnie różni hh od Metalu - hh przeminie, a Metal i Rock nie
Ty to chyba robisz na tym forum za jasnowidza. A numery totolotka poznasz. I teraz zabojcze pytanie: kiedy twoim zdaniem powstal polski rap??
Metal się świetnie trzyma?? No jasne.... zwlaszcza na Vivie. No i jeszcze dobry jest Nu-metal np.Linkin Park:d
A jak juz polecamy: oczywiscie Metallica do albumu "S&M", Tool, Perect Circle.
Punk Rock: Pidżama Porno, Farben Lehre, Włochaty, T.Love.
Industrial: Ministry
inne: Republika, Rob Zombie (wypasiony ze wzgledu na muze)
]v[ichal
03-03-2005, 12:41
Metal się świetnie trzyma?? No jasne.... zwlaszcza na Vivie.
HAHAHA rozbawiłeś mnie tym...To dany typ muzyki jest popularny warunkuje VIVA?Nie wydaje mi sie.
I teraz zabojcze pytanie: kiedy twoim zdaniem powstal polski rap??
Mimo ze do mnie to pytanie nie było skierowane to sproboje zgadnac...
lata 80'?
, jedna z osób broniących tu hh sama przyznała, że ludzie słuchają Peji i Tede, bo nastała MODA na hh
nawiązując do tego , czy moze byc cos bardziej ograniczonego , niz słuchanie,robienie,ubieranie sie wg mody??Moim zdaniem chyba nie.
Ty to chyba robisz na tym forum za jasnowidza
jezeli tak to mu ufam , bardzo wiarygodne proroctwo ;);)
v[ichal']HAHAHA rozbawiłeś mnie tym...To dany typ muzyki jest popularny warunkuje VIVA?Nie wydaje mi sie.
Jak najbardziej. Viva i MTV warunkuja popularnosc danego typu muzyki, bo sa to dwie najpopularniejsze muzyczne TV na świecie. Jeśli puszczali by non-stop metal to, uwierz mi, słuchało by go o wiele wiecej osob
v[ichal']Mimo ze do mnie to pytanie nie było skierowane to sproboje zgadnac...
lata 80'?
Czekamy na dlsze proby:)
v[ichal']nawiązując do tego , czy moze byc cos bardziej ograniczonego , niz słuchanie,robienie,ubieranie sie wg mody??Moim zdaniem chyba nie.
To zależy.
v[ichal']jezeli tak to mu ufam , bardzo wiarygodne proroctwo ;);)
NOrmalnie Kaszpirowski:)
]v[ichal
03-03-2005, 12:59
Zacznijmy po kolei
Jak najbardziej. Viva i MTV warunkuja popularnosc danego typu muzyki, bo sa to dwie najpopularniejsze muzyczne TV na świecie.
MTV i VIVA pokazują najpopularniejsze piosenki w danej chwili (które są IMHO , przelotną modą(patrz Las ketchup czy jakos tak)), ale to nie wyklucza ze inne typy muzyki nie mogą byc popularne
Jeśli puszczali by non-stop metal to, uwierz mi, słuchało by go o wiele wiecej osob
wierze ci na słowo , ale szczerze mówiąc wcale mi na tym niezalezy, wcale nie chce na siłe namawiac innych , zeby słuchali tego co ja...Chce tylko udowodnić , że metal nie potrzebuje rozgłosu żeby żyć...Nie potrzebuje MTV , nie potrzebuje VIVy , nie potrzebuje aby frontmani zespołów(metalowych) byli na okładkach BRAVO...mi wystarczy zeby mieli niepowtarzalny styl , aby kazdy zespół dawał mi coś innego , coś czego nie da Wam schematyczny i oklepany HH....
Ja tam nawet lubie jak metal jest mniej popularny. A juz najlepszy jest Punk Rock.
hh schematyczny. co rozumiesz pod pojeciem schematyczny??
Bo w metalu tez jest pewien schemat;) Spiew, refren, solowa, zakonczenie.
edit: Olśniło mnie: rap i metalu nie mozna porownywac. Sa to tak roznie gatunki muzyki ze nie maja wspolnych rzeczy. HH dal ludzi, ktorzy lubia doslownosc, ktorym ciezko powiedziec cos uzywajac jakis aluzji. Metal wlasnie uzywa aluzji.
Metal - HH 3:3:]
Jak najbardziej. Viva i MTV warunkuja popularnosc danego typu muzyki, bo sa to dwie najpopularniejsze muzyczne TV na świecie. Jeśli puszczali by non-stop metal to, uwierz mi, słuchało by go o wiele wiecej osob
Cóż... w dzisiejszych czasach to jest tak, że ścisła grupa mediów dytkuje modę, a nie ludzie. Usłyszymy w radiu, że piosenka 'ggg' idzie cały czas w górę, już poraz kolejny; zostaje hitem, na pierwszym miejscu utrzymuje się miesiąc. W tym momencie wielu ludzi sobie myśli: "kurczę, skoro ta piosenka jest na 1 miejscu, to dużo ludzi jej słucha. Nie będę trendy, jak nie będę jej słuchał". Mniej więcej, nie mówię, że wszyscy. Ale to, że są to najpopularniejsze programy, to naprawdę o niczym nie świadczy. Wręcz przeciwnie. Niektóre piosenki biorą się znikąd, producenci wydają kupę kasy na reklamę (podjerzewam, że niektóre utwory mogą mieć po prostu "wykupione" pierwsze miejsce w liście przebojów; nie zdziwiłbym się gdyby to była prawda), a jak już społeczeństwo otumanione stwierdzi, że to jest cool i na topie, zacznie kupować płyty etc.
Tak więc: cała ta VIVA to komercha, a ja nie będę przekonywał się do piosenek, które są tam puszczane. A wręcz przeciwnie.
Bo w metalu tez jest pewien schemat Spiew, refren, solowa, zakonczenie.
Zapomniałeś jeszcze o bridge'ach ;) Poza tym to jest bardziej rozbudowane od hiphopowego schematu:
rytm + mówienie rymowanego tekstu.
@up: ok z tym schematem wygrałes:)
a odnosnie Vivy: i wlasnie to o czym wspomniales promuje dany typ muzyki. Bo jesli tym z V zawidzimisie, ze ma byc metal, to predzej czy pozniej ludzie sie do niego przekonaja bo pomysla ze wiekszsosc tak sadzi;)
@down: ja słucham "normalnego" hh i słucham tez od czasu do czasu Vivy czy MTV. Na weselu nawet bawiłem sie przy muzyce disco - polo:) Ludzie... opanujcie sie... to ze slucham jednego nie oznacza, ze od razu jestem uprzedzony do czegos innego.
@MTV & Viva : Zauwazcie, ze nie wszystkie utwory maja teledysk. Jakos nie widzialem jakichs teledyskow k44, wiec jak maja tam ''promowac'' k44? Druga sprawa jest to, ze niektorych piosenek puszczac nie moga. Po trzecie - wiekszosc ludzi, ktorzy sluchaja "normalnego" (?) hh, vivy & mtv nie oglada.
Czesc druga - "nasluchales sie mezo i gadasz". No coz...mezo to TEZ hiphop, wiec osoba, ktora go sluchala, moze sie jakby nie patrzec, wypowiadac. I w druga strone - nie mowcie, ze w metalu nie ma "darcia ryja". Jak ktos powiedzial, wystepuje w black metalu. A black metal, to metal.
Niektorzy naprawde przesadzaja, np taki peja, ale jak mu bylo ciezko w zyciu, to trudno, zeby o tym nie spiewal. Kazdy ma swoj sposob spiewania i nawiazuje do rzeczy, ktore go poruszyly (http://mp3.wp.pl/p/strefa/artysta/3119,utwor,13911.html).
Przeklinanie w textach - jesli jakis tworca uzywa przeklenstw w rlu, bedzie ich uzywal takze w swoich piosenkach. Przeciez nie bedzie jechal ''czystymi'' slowkami. A jesli was to uraza - pojdzcie do jakiejs szkoly podstawowej i policzcie, ile przeklenstw uslyszycie w ciagu 15 minut. I co? Duzo?
Nie kazdy, kto slucha metalu, musi miec 3 metrowe wlosy, myc sie raz na tydzien, chodzic na czarno i jest "metalem". Nie kazdy, kto slucha hh musi miec spodnie w kroku, albo byc dresem / skejtem / hiphopowcem. Pamietajcie o tym...
@DOwn : Pozdro 600, a nie pozdrow 600 xD Taka mala roznica, nawet nie wiem, co to oznacza...
Zapomnialem o tym teledysku kalibru 44. A o "jestem bogiem" nawet nie wiedzialem. Zauwaz - te teledyski powstaly dosc dawno, wiec nie moga byc ciagle "na wizji" ;)
]v[ichal
03-03-2005, 13:22
@Raynold
raczej to tak wygląda
Rymowanie tekstów (tak szybkie ze i tak nikt nie wie o co dokładnie chodzi)+Refren o chwytliwej melodi (czesto wspomagany przez kobiecy wokal , aby piosenka była przystepna także dla dziewczyn (w koncu one tez muszą kupować płyty))+ na koniec wzmianka "pozdrów 600/Posłuchaj Hip Hopu/Kup naszą płyte/Wielkie Joł/Elo" (niepotrzebne skreślić)
@nekromanta
"+ i -" to chyba piosenka Kalibra 44 (moze sie myle?)
Na zapas mowie ze paktofonika ma tez teledysk - "jestem bogiem"
"+ i -" o jezu... ile ja sie tego nasłuchalem. Super...
Ma$ter MatiK
03-03-2005, 13:51
v[ichal']@up
Zalezy co rozumiesz przez slowo "początkujący"
Moze nie jestem specem od "nawracania Hip-Hopowców" aczkolwiek osobiscie polecam na początek Jakies lzejsze zespoły typu Korn,Anathema.
Potem mozesz zacząć słuchac czegos mocniejszego (Iron Maiden, Metallica,Opeth ,Moonspell,Cradle of Filth , dobry polski KAT (chociaż IMHO jego teksty mogą cie nieco zszokować))
Nie chodzi mi o ze chce przestac sluchac HH ale o to ze chce poznac metal...
Bo musze sie przyznac ze w zyciu szlyszalem moze ze 3 piosenki metalowe...
@Nekromata
Aleja nr 6 grób nr 4 (odpoczywajcie w pokoju)-to jest jedyna piosenka tego zespolu jaka mi sie podoba...
Nie kazdy, kto slucha metalu, musi miec 3 metrowe wlosy, myc sie raz na tydzien, chodzic na czarno i jest "metalem". Nie kazdy, kto slucha hh musi miec spodnie w kroku, albo byc dresem / skejtem / hiphopowcem...
I to jest najlepsze posumowanie...
ciemne dropsy
03-03-2005, 16:08
Wielu ludzi najezdza na metal z tego powodu ze uslsyzeli jedna piosenke death metalowego zespolu i mysal ze kazdy metal to "darcie ryja i nic wiecej"
Szkoda ze nie slyszeli nigdy naprzyklad huntera czy iron maidena. Wszystkim sie kojaryz metal z darciem ryaj a tak nie jest. Co do hip hopu to mam tkaie samo zdanie jak na peirwszej stronie, nie lubie nie slucham, ale moge akceptowac lduzi ktorzy go sluchaja :)
LOL. Fajne przykładywybrałes;) Pierwszy pokazuje totalna oblude w naszym panstwie: pozerstwo, ganianie za szmalem... podobało mi sie. Drugi... to raczej nie hh:) Ale tez jest calkiem calkiem. Klamstwo?? To ciekawo czemu tyle mlodych lasek zachodzi w ciaze. Bo sie PUSZCZAJĄ... na dyskotekach wlasnie;]tego posta można interpretować różnie mój odbiór:
dyskoteki etc-raczej leci muzyka clubowa,techno itp. czyli problem do techno ?;p
puszczać to one nie muszą się na dyskotekach...ale to już całkiem inny problem ;p
lol!ktoś napisał że skejt słucha hh buhaha gówno prawda skejt jeździ na desce i słucha pank-rocka
Ja pierdzielę, ludzie, wy nie rozumiecie co się do was pisze? Czy nie napisałem dlaczego sądze, że Rock i Metal jest ponad czasowy? Napisałem.
"Wiem to chociażby stąd, że Rock i Metal były jeszcze dłuuuugo przed narodzinami hh i cały czas się świetnie trzyma, a moda na hh nastała niedawno i wydaje się powoli przemijać.."
Nie rozumiesz tego zdania? HH nie powstał wcześniej niż przed latami '90, chyba, że za granicą. Metalu i Rocka cały czas słucha więcej ludzi niż tych słuchających hh, tylko w Polsce jest odwrotnie. HH żyje nie długo i wszystko wskazuje na to, że nie jest już tak silny, a Metal cały czas się dobrze trzyma.
Mówienie, że na Vivie i MTV Metal się nie trzyma jest IMO debilizmem. Nie będę pisał czemu, gdyż doskonale wyjaśnił to Raynold i nie zamierzam się powtarzać. Poza tym do zdecydowanej większości piosenek metalowych nie ma teledysków, więc jak mają je pokazywać? MTV i inne stacje muzyczne są nastawione na muzykę komercyjną dlatego góruje tam hh i inne, a nie Metal.
Proponuję zamknąć temat, ta dyskusja chyba nie ma zamiaru się skończyć.
P.S. Matek, skoro tak bronisz hh, to jak Ty się znalazłeś w Metal Militia ;)?
Hmmm...hip-hop ma przesłanie??
Ale chyba tylko takie, żeby ćpać i być drechem, którego nikt nie będzie lubił.
Teraz się naśmiewamy z kumplami z HH i zrobiliśmy "Krzywo".
Krzywy świat i krzywi ludzie!!
Właśnie w tym momencie wysyłam eska, żeby se nothing else matters sciagnac. Obok tego jest syf "Prosto" buahaha wyrywam to z gazety.
Niemiecka VIVA z HH gra tylko eminema i 50centa. Tak to tylko rocka i czasami rammsteina.
MTV i VIVA muszą dostosować się do mody, która panuje, bo by nie mieli widzów. To nie ludzie dostosowują się do telewizji, tylko telewizja do ludzi -.-
@down A dobry hh to gówno z poznania? Hiphopolo? Oni nie śpiewają o ćpaniu, ale za to bardziej pop. Rozumiem, że to jest dla ciebie real hh.
Hmmm...hip-hop ma przesłanie??
Ale chyba tylko takie, żeby ćpać i być drechem, którego nikt nie będzie lubił.
Teraz się naśmiewamy z kumplami z HH i zrobiliśmy "Krzywo".
Właśnie w tym momencie wysyłam eska, żeby se nothing else matters sciagnac. Obok tego jest syf "Prosto" buahaha wyrywam to z gazety.
omfg-.-
wiesz co jak nie slyszales dobrego hh tylko peje itp. to sie lepiej nie wypowiadaj
jak mnie tacy ludzie wku.rwiaja-.-
mam nieodparte wrażenie, że jedyny zespół hh jaki ty znasz to 18L
Nie... nie będe cię bluzgał... nie warto bluzgac osoby, która jeśli czegoś nie lubi albo nie rozumie to uważa, że jest to złe.
Z mojej strony życze tobie słuchania tak inteligetnych kapel jak Shazza albo LP.
LP jest fajne ale ja sie od HLANIA-HLIPOWEGO SIE WYRWALEM i *******ic HLANIE-***ANIE juz wole o-zone tak jak Slajt a pozatym jak sluchasz HLANIA ***ANIA to sie ******* ogolnie my tu mamy stajla i joł wiesz ale ja to nie mowie tylko te ziomy ze strzykwa w lewej i woreczkiem koxa w prawej a HH moze tylko doprowadzic do jarania marysi i chlania piwa i drzec maszynke do golenia wlosow co minute zeby byc lysym i ogolnie miec stajla wiesz? A pozatym wiesz dlaczego marysia? - Bo kazdy jołowiec [inaczej jołop] taki ktory naprawde slucha tych wierszykow i spiewania Joł Joł HWDP CHOMIK WPADL DO POMIDOROWKI,CHWALA WSZYSKIM DOBRYM POLICJANTOM,HUGO WPADA DO POLSATU,PALISZ WÓDKE DUPY POLIZUJESZ,
i jeszcze Joł jol jol no i ****a jol jol no hiphop je za***isty no ****a o zrozumiesz kiedy sie z***ujesz a te jol to dla tych co ruchaje z hiphopem i nara jol ziom pirdol sie cho do dp nara narta Jtol ****a
LP jest fajne ale ja sie od HLANIA-HLIPOWEGO SIE WYRWALEM i *******ic HLANIE-***ANIE juz wole o-zone tak jak Slajt a pozatym jak sluchasz HLANIA ***ANIA to sie ******* ogolnie my tu mamy stajla i joł wiesz ale ja to nie mowie tylko te ziomy ze strzykwa w lewej i woreczkiem koxa w prawej a HH moze tylko doprowadzic do jarania marysi i chlania piwa i drzec maszynke do golenia wlosow co minute zeby byc lysym i ogolnie miec stajla wiesz? A pozatym wiesz dlaczego marysia? - Bo kazdy jołowiec [inaczej jołop] taki ktory naprawde slucha tych wierszykow i spiewania Joł Joł HWDP CHOMIK WPADL DO POMIDOROWKI,CHWALA WSZYSKIM DOBRYM POLICJANTOM,HUGO WPADA DO POLSATU,PALISZ WÓDKE DUPY POLIZUJESZ,
i jeszcze Joł jol jol no i ****a jol jol no hiphop je za***isty no ****a o zrozumiesz kiedy sie z***ujesz a te jol to dla tych co ruchaje z hiphopem i nara jol ziom pirdol sie cho do dp nara narta Jtol ****a
twoj wiek mowi sam za siebie.... wiec lepiej troche podrosnij i dopiero wtedy zacznij pisac na forum
a tak btw. to przesluchaj plytke pfk albo k44, a nie tylko peja na MTV albo na jakims innym programie...
I to jest cudowny przykład, że nie tylko "hiphopowcy" są ofiarami (chodzi mi o rypniętych 10-latków). Może mi ktoś przetłumaczyć ten tekst?
I to jest cudowny przykład, że nie tylko "hiphopowcy" są ofiarami (chodzi mi o rypniętych 10-latków). Może mi ktoś przetłumaczyć ten tekst?
wtf? hiphopowcy sa ofiarami? a moze tak napiszemy metale sa ofiarami-.-
nie rozumie takich ludzi jak ty nie lubisz hh to spoko, ja nie lubie metalu i toleruje ludzi ktorzy go sluchaja choc jak go nie znosze-.-
Ma$ter MatiK
03-03-2005, 20:12
Pop****olilo cie????
Nie za bardzo zrozumialem co tu napisales...
I co ma maszynka i hugo wspolengo z HH???Rozumiem ze ciebie doroslego 10 latka sluchajacego Ivana i Delfina denerwuje Hh ale nie musisz swojej zlosci przelewac na te forum...
]v[ichal
03-03-2005, 20:28
@Sasek62
HAHAHAHAHAH człowieku.Napisz to jeszcze raz po kolei.Bo jak narazie rozumiem ze przestałes słuchac HH (przerzucajac sie na LP), ze wolisz o zone,i ze jak Slajt slucha HH to ma sie Pier*****(100%kulturki),ze HH prowadzi tylko do nałogów, i potem kilka interpretacji słowa HWDP (Hugo Wraca Do Polsatu - utworzcie od tego skrot - wyjdzie HWDP - moje gimnazjum jest połączone z podstawówką , wiec słysze takie texty ^^), a daleej to juz tylko jakies bluzgi w stylu 10 latka co mnie tylko utwierdza w przekonaniu ze takim ludzion powinni neta nie podłaczac.
$corcerer
03-03-2005, 20:45
Zamykam. Głównie ze względu próśb użytkowników z IRCa, oraz na post Sasek62. I tak nikt tu nikogo już do niczego nie przekona..
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.