Pokaż pełną wersje : Rammstein czy Iron Maiden?
Dowizul z Inferny
25-02-2005, 19:25
co tu sie rozpisywac prowadze wojne z kumplem co lepsze on ze jakis dziwny iron maiden a ja mowie ze rammstein wiec aby dowiesc co lepsze robie sonde
P.S prosze niemowic ze niesluchacie rammsteina bo niepodoba wam sie np. america mi tez sie america niepodoba ale prosze posluchac np. Ich Will, Mein Teil lub Du Hast
Dr.Unknown
25-02-2005, 19:29
Nie porównywałbym osobiście tych dwóch zespołów. Oba są dobre, w innej kategorii.
Sorcerer The Pucek
25-02-2005, 20:32
no wlasnie... oby dwa sa dobre ale wole ironow!
Wiślaczek
25-02-2005, 21:23
Nie porównywałbym osobiście tych dwóch zespołów. Oba są dobre, w innej kategorii.
Krotko,dobrze i na temat.Mi sobiscie bardziej odpowiada rammstein.Chyba dlatego ze slyszalem wiecej piosenek ramenstein.
TheNatoorat
25-02-2005, 21:39
Ja tam nie lubię Rammsteina... głównie przez język niemiecki stosowany w ich utworach i bardzo niski głos wokalisty. Bardzo podoba mi się ich utwór - Amerika. Gdyby tylko zamieniono angielski na niemiecki i wpuszczono wokalistę, który będzie mógł trochę rozpromienić utwór... może niedługo wpadnie jakiś remix?
Iron Maiden - też raczej nie lubię tego zespołu, sam nie wiem dlaczego. Jakoś nie mogę doszukać się w ich utworach melodii, która przykułaby do głośnika jak magnez pinezkę.
Mam małe pytanie i wydaje mi się, że nie warte jest ono zakładania nowego tematu - jak wiadomo kiedyś powstał utwór Linkin' Parka - Numb. Niedawno powstał Numb/Encore, wynikający z połączenia ww. zespołu z Jay-Z'em. I tu jest pytanko: czy ten drugi utwór można nazwać remixem czy bisem? A może jest jeszcze jakaś inna nazwa odpowiadająca temu zagadnieniu?
@re down: dzięki za pomoc.
A co do nika - po prostu Denaturat (w skrócie Denat).
Dowizul z Inferny
25-02-2005, 21:58
@the natorat (dziwny nick wymawia sie ten nick razem wiec pisze ze spacja)
mozna powiedziec inna piosenka;)
$corcerer
25-02-2005, 22:02
Ironi maja u mnie wielki plus za teksty, za to co soba prezentuja. Minus oczywiscie za "The number of the beast".
Co do Rammsteina i niemieckiego wokalu- uwazam ze swietnie pasuje do sposobu ich grania- jak dla mnie bardzo duzo jest tam takich "ciezkich" partii gitarowych, z którymi świetnie współgra taki ostry i szorstki język niemiecki :>
Rammstein!!! Im a big fan of Rammstein!!! Iron maiden tez słuchałem ale od Rammsteine jestem uzależniony.... Poza tym Iron Maiden to inna kategoria... To tak jakby porównywać skoki narciarskie i slalon gigant w obu są narty na nogach ale to co innego....
Z utworów Rammsteina polecam jeszcze Mein Herz brennt, keine lust, "reise, resie" i Sonne...
w sondzie powinna byc jeszcze 3. opcja: oba. oddalem glos na rammsteina, poniewaz w tym roku juz bylem na rammsteinie, a ironi dopiero w maju :). posiadam cala plytoteke zarowno ironow jak i rammsteina ( i innych zespolow rowniez ). osobiscie bardzo lubie muzyke ciezka, natomiast przepadam za muzyka czarna i muzyka trupow :)
Patimrok
26-02-2005, 11:15
niestety, jeszcze nie słyszałem żadnej piosenki Ironów :<, a Rammstein'a jestem wielkim fanem, więc na nich zagłosowałem
Ma$ter MatiK
26-02-2005, 11:28
niestety, jeszcze nie słyszałem żadnej piosenki Ironów :<, a Rammstein'a jestem wielkim fanem, więc na nich zagłosowałem
Podobnie jak ja.Mimo tego ze słucham HH to lubie Ramensteina.A za Ironami nie przepadam.
Dowizul z Inferny
26-02-2005, 16:36
bardzo mnie cieszy ze glosujecie na rammsteina;) ciekawe co moj kumpel powie jak zobaczy ta sonde:]
Morohard
26-02-2005, 17:51
Jasne Ze Rammstein! Jestem Jego Fanem! SŁucham Go Od 3 Lat! :d
Oczywiście, żw Iron Maiden, ponieważ: to klasyka :) , ciekawe teksty, humorystyczne teledyski( Run to the Hills), Eddy :evul: .
Zdecydowanie Iron Maiden...
Chociaz musze przyznac ze za zadnym z tych 2 zespolow nie przepadam specjalnie ;) Glos wokalisty zarowno IM, jak i Rammstein nie odpowiada mi...
Ale za to pod wzgledem utworow: zdecydowanie przewage ma Iron Maiden...
Posluchajcie sobie 'Hallowed be thy name' a zrozumiecie o co mi chodzi :P
No nie, niektórzy tu chyba przeginają z ta sondą. Rammstein przy dokonaniach IM może się schować jedynie. Genialne solówki, świetny dickinson, często b.rozbudowane utwry jak wymieniane tu "Hallowed By Thy Name, czy Rime Of The Ancient Mariner". Nie wiem co ktoś miał do "The Number Of The Beast", jeden z najlepszych utworów wszechczasów ( płyta tak samo ;) ). Ktoś tu pisał że w Ironach nie czuje melodii wpadajacej w ucho - to nie pop, chcesz melodii posłuchaj Ivana i Delfina....
Dobra podsumowując bo się wzburzyłem : dlaczego ludzie poniżej 16 w większośći wyzej oceniają Rammstein niż IM :D moze częsciej Ich w TV puszczają?
Jakoś się nie moghę przkonać do Maidena, wole Rammsteina
spider-bialystok
01-03-2005, 20:10
Rammstein...Ponieważ ma ciekawe, zróżnicowane utwory np. 'Ich will' brzmi zupełnie inaczej od 'Amerika'. A pytanie sondy powinno brzmieć 'jaki zespół lubisz bardziej', a nie który lepszy...
Zdecydowanie maiden. Maja o wiele dluzsza i ciekawa historie, teksty. O ile plyty ciezko porownac to koncert to juz inna bajka...widzialem koncerty obu (niestety tylko w tv/video). Na rammstainie goscie siedzieli i trzepali glowami a na maiden...tego sie nie da opisac. Rock in Rio, 250 tys ludzi, kilka godzin skakania i zabawy non-stop...Zreszta, koncerty maiden od poczatku byly legendarne, przez lata niewiele stracili, a wiele zyskali.
Sa mniej popularni bo od poczatku nie robili niczego dla kasy...dlatego telewizja ich nie lubi. Rammstain wyrusl (zreszta jak wiele innych, jak np. Metallica) na ich legendzie i poszedl zarobic. Ciezko powiedziec kto wyszedl lepiej.
@Gangrel666
Chyba nie widziałeś koncertu w Katowicach :D
PS: Rammstein na koncertach ma lepszy "show"
]v[ichal
01-03-2005, 21:33
jak juz bym mial wybierac to IM.Niemieckie piosenki to nie moj klimat ;p
Wiekszosc ludzi wybiera Rammstein poniewaz ich muzyka jest "latwiejsza" i szybciej wpada do ucha. Natomiast do Ironsow, jak to moj kolega powiedzial, trzeba dorosnac... Irosni graja dosc specyficznie i "trudno". Trzeba wsluchac sie melodie, tekst, zrozumiec slowa i uslyszec granie gitary. Wtedy mozna czerpac przyjemnosc w sluchaniu ich, i zostac "przyciagnietym do glosnika jak pinezka do magnezu"... Osobiscie wybral bym Ironsow...
@up
Ja widocznie jestem w mniejszości :D
słucham rammsteina od Sehnsucht :)
Mysle, że w Ramstenie nalezy sie wsluchac w perkusje-przynajmniej to mnie najbardziej kreci :)
Co do Ironsów i dorastania - to kwestia gustu :)
PS: Rammstein na koncertach ma lepszy "show"
igzakli. Polecam obejrzec chociazby koncert z Berlina '99. Masakra. Taki klimat na koncertach jak Rammstaino to malo ktora kapela potrafi wytworzyc.
A co do wyboru Ramm vs Maideni - nie wiem... kazdy z tych zespolow moze pochwalic sie utworem, ktory mnie mocno wciagnal, ale mimo wszystko nie potrafie wybrac miedzy nimi. I tak wole Papa Roach :P
Fr3$h.ßeef
02-03-2005, 21:12
Lubie te dwa zespoły prawie tak samo. "Prawie", bo Rammstein wydaje mi się jednak lepszy. Teksty są śpiewane w ich ojczystym języku, po Niemiecku (a nie po Angielsku, jak często bywa u innych zespołów zagranicznych). A poza tym często nagrania Rammstein'a mają jakieś przesłanie. I oczywiście ciężkie granie (równiez jak i Iron Maiden). A więc Rammstein jest troche lepszy od Iron'ów. Ale to oczywiście wedłóg mnie. :]
Oczywiście Iron Maiden
Tak wogóle to 29 maja koncert Irona Maiden jest ^^
o to info:
http://www.mystic.com.pl/mystic/koncert_iron.htm
Dowizul z Inferny
03-03-2005, 07:42
Zdecydowanie maiden. Maja o wiele dluzsza i ciekawa historie, teksty. O ile plyty ciezko porownac to koncert to juz inna bajka...widzialem koncerty obu (niestety tylko w tv/video). Na rammstainie goscie siedzieli i trzepali glowami a na maiden...tego sie nie da opisac. Rock in Rio, 250 tys ludzi, kilka godzin skakania i zabawy non-stop...Zreszta, koncerty maiden od poczatku byly legendarne, przez lata niewiele stracili, a wiele zyskali.
Sa mniej popularni bo od poczatku nie robili niczego dla kasy...dlatego telewizja ich nie lubi. Rammstain wyrusl (zreszta jak wiele innych, jak np. Metallica) na ich legendzie i poszedl zarobic. Ciezko powiedziec kto wyszedl lepiej.
eee.. wiesz moze w berlinie sie nieruszali ale fajnie wszysko wygladalo np. miotacze ognia to cos od iskier tysiące osob i dotego ich muzyka
error błąd
03-03-2005, 17:43
bardzo mnie cieszy ze glosujecie na rammsteina ciekawe co moj kumpel powie jak zobaczy ta sonde
powie ze przekupiles wszystkich :P
on topic: iron maiden :) z rammstain lubie tylko america ;) a z iron maiden: cala plyta brave new world,cala dance of death a za reszta tylko kawalki ;P
Lubie te dwa zespoły prawie tak samo. "Prawie", bo Rammstein wydaje mi się jednak lepszy. Teksty są śpiewane w ich ojczystym języku, po Niemiecku (a nie po Angielsku, jak często bywa u innych zespołów zagranicznych). A poza tym często nagrania Rammstein'a mają jakieś przesłanie. I oczywiście ciężkie granie (równiez jak i Iron Maiden). A więc Rammstein jest troche lepszy od Iron'ów. Ale to oczywiście wedłóg mnie. :]
A pojakiemu twoim zdaniem maja spiewac anglicy?
Lord Arro
04-03-2005, 19:42
Ja na przyklad nie slucham Metalu. Ale mam kumpla ktory sluha, a czasami pusci mi tez Irona, lub Rammsteina. Lecz wole Irona (powod: znam wiecej piosenek:P)
Nosferatu
06-03-2005, 09:23
Iron Maiden i tyle
Rammstein.... ironi jakos mi "niewchodzą" ( o osobiście... Metallica rox )
Jasne Ze Rammstein! Jestem Jego Fanem! SŁucham Go Od 3 Lat! :d
Jesteś JEGO(??!!) fanem? Rammstein to zespół! PROFANACJA! Pozatym masz 12 lat więc, 3 lata to lekka przesada. Chociaz fakt, mi też Rammstein kojarzy sie jedno-osobowo. No i w sumie forma jest prawidłowa w pewnym sensie, ale brzmi dziwnie.
Głosuje na Rammsteina! Hehehe, a zaraziłem się od... Taty :)
Tak jak wczesniej mówiono nie można porownywac tych dwóch zespołów
1 najgłówniejsza różnica:
Iron Maiden - śpiewaja po angielsku
RAMMSTEIN - śpiewają po niemiecku
Ja osobiście wole RAMMSTEINA ponieważ lubie język niemiecki ale pozatym też slucham Ironów, i innych różnych zespołów. Jednakże jak pierwszy raz uslyszalem Rammsteina a bylo to b.dawno, to od razu wiedzialem ze to jest zespół ktory najbardziej mi bedzie pasowal. Pozatym to każdy zespól metalowy ma swój chrakterystyczny sposób grania a zwracając uwage że rammstein i Irony maja b.odmienne style przezto sie tak bardzo różnią.
PS.
Glosowalem na RAMMSTEINA :P
Survivor
15-06-2005, 18:04
Rammstein
A teraz jazda na Metal Millitia. -.-
niewiem jak możecie porównywać dwa zupełnie inne zespoły. Oba zespoły są dobre,ale w troszeczke innym gatunku....Ale wole Iron Maiden :P :P (Iron Maidem mam 5 płyt, a Rammestein tylko jedną najnowszą i to całkiem przypadkowo :P)
Rammstein
A teraz jazda na Metal Millitia. -.-
Ja nie naleze, a chetnie sie wypowiem. Wiec? Zreszta, to OWION jest.
@topic : Jestem za rammsteinem. Czemu? Bo to jedyny "metal", ktory mi sie podoba i ktorego slucham :) Reise, reise wymiata wrecz :)
Galarion
15-06-2005, 22:48
Ja wole Iron Maiden za teksty, te solowki gitarowe, wokal, czasem niektore utwory dodaja energii np. jak uslysze "Flight of Icarus" to mi sie humor poprawia :). Czasem maja lekko satanistyczne teksty pisoenek, wiec powinny mnie "razic" jako katolika :P, ale przeciez nie musze sie do nich stosowac xD. Rammstein moge czasem posluchac, podoba mi sie kilka piosenek "Wollt ihr das bett in flammen sehen", "Der Meister" i kilka innych(pisze z plyty i chociaz prawie nie kapuje o co chodzi to niezle graja)... Mam ze 3 plyty Rammstein, bo moj tata czasem(teraz rzadko) slucha.
"Kawa, czy herbata?" dajcie spokój...
"De gustibulus non disputantum est" (o gustach się nie rozmawia). Obserwowanie schnącej farby jest bardziej emocjonujące -.-
Dan the Automator
15-06-2005, 23:11
"De gustibulus non disputantum est" (o gustach się nie rozmawia).
Bzdura. To po co komu fora muzyczne w takim razie?
@Dobo: nie wiem... może kompleksy? ;]
Ale to zazwyczaj kończy się na obustronnym i jednostajnym obrzucaniu się błotem przez zwolenników strony jednej i drugiej...
Dan the Automator
16-06-2005, 07:59
@Dobo: nie wiem... może kompleksy? ;]
Ale to zazwyczaj kończy się na obustronnym i jednostajnym obrzucaniu się błotem przez zwolenników strony jednej i drugiej...
TO już zależy od poziomu obu stron, ale zaręczam Cie, że da się przeprowadzić dyskusję na poziomie, nawet między dwoma "skrajnymi zespołami". Pozatym tylko 5tonowy kawał betonu nie zmienia swojego zdania.
@Dobo: hm... bylem pewien, ze Twoja wypowiedź miała być zabarwiona sarkazmem. Jeśli jednak się mylilem, pozwolisz że powiem troszkę więcej na temat mojego zdania względem tej sprawy...
Zgadzam się z Tobą, iż poziom danego forum zależy glównie od ludzi na nim piszących. Z drugiej strony fora muzyczne nie składają sie tylko i wylącznie z postow typu "zespół X czy zespół Y" i IMHO są to te najmniej wciągające i odkrywcze konwersacje. Jedni bardziej X, drudzy Y i nie ma sensu, aby nawracali się nawzajem jeśli jedynymi sensownymi argumentami są te subiektywne, które i tak może wytoczyć druga strona w niezmienionej postaci.
Podam przykład: Osobiscie bardziej lubię Rammsteina i - za przeproszeniem - gruszka mnie to obchodzi, co myśli na ten temat Kaziu z Nowej Kamienicy, czy nawet osoba będąca dla mnie autorytetem. Mój gust nakazuje mi wybrać Rammstein, mimo iż znaczna część populacji i tak woli IM. Jeżeli ktoś będzie mnie chciał nawrócić na siłe, normalnym odruchem z punktku psychologicznego będzie moje narastające zniesmaczenie owym tematem/zespołem/przekonaniem. A co do tej pięciotonowej płyty - zgadzam się w 100%, czlowiek ma prawo zmieniać swoje zdanie, gusta, poczucie piękna na przestrzeni czasu, wraz z rozwijającą się osobowością. Jednak zawsze musi do tego dojść sam - zazwyczaj na drodze przypadku...
No i na koniec sprawa najważniejsza - sprostowanie owej łacińskiej sentencji. O gustach ludzie rozmawiają od zarania dziejów, przyslowie to nakazuje jednak zaprzestania bezpośrednich sporów względem odczuć subiektywnych - ściślej mówiąc: zdradza nam ogromne znaczenie tolerancji w życiu codziennym, która powinna cechować każdego inteligentnego czlowieka...
Wracając do naszego przykładu - mimo, ze Kaziu woli IM, ja i tak nie będę miał nic przeciwko temu, nawet jeśli miałbym uważać, że owy zespół jest beznadziejny (zwracam uwagę na tryb przypuszczający :P). Jest to jego przekoanie, jego poczucie piękna i wlaśnie owa tolerancja powinna mnie powstrzymywać przed bezsensownym przejeżdżaniem po jego subiektywnych odczuciach...
BTW przykro mi, ale nie bawi mnie cykliczne czytanie tych samych dwóch schematow wypowiedzi przez 30 kolejnych postów. Żaden z nich nie wnosi nic odkrywczego ani nie stanowi sensownej, wziągającej wypowiedzi...
Halianter
16-06-2005, 12:06
Zdecydowanie Ramsztajn
Silvianas
16-06-2005, 13:06
Ja wole Rammsteina, bo pierwsza plyta jaka dostalem na urodziny to byla wlasnie Mutter :) i tak siedze w heavy metalu od 2 klasy podstawowki, wlasnie przez ta plyte.
Ironsow lubie ale Rammsteina uwielbiam szczegulnie za ich teledyski ktory kazdy jest zaj****ty, utrzymany w dobrym tonie no i jest hitem
Ja wole Rammsteina, bo pierwsza plyta jaka dostalem na urodziny to byla wlasnie Mutter :) i tak siedze w heavy metalu od 2 klasy podstawowki, wlasnie przez ta plyte.
ta, fajnie, tylko ze to wlasnie Iron Maiden gra heavy metal, a nie Rammstein.
Iron Maiden, byłem na Mysticku i baaaardzo mi sie podobało. Mają po 50~ lat a grają ciągle świetnie. Co prawda na poczatku nie mogłem sie przyzyczaić do wokalu, ale do tego 'dorosłem'. Teksty genialne, a muzyke ciężko opisać słowami.
Up the Irons!
Z bardziej podchodzących lekko do trashu to Iron Maiden, ale ogólnie wole Rammsteina.
ja wybrałem w sondzie niemieckie granie, ale osobiście uważam że jest sporo innych fajnych zespołów metalowych, zaczynając od starej dobrej metaliki przez różne inne. O gustach sie ogólnie rzecz biorąc nie dyskutuje
misiofaza
16-06-2005, 21:47
Ja osobiście wole IM , ale Rammstein też fajny.
Doktór Lewatywa
02-02-2006, 10:15
Ja wole Ironsów. Świetnie grają. I LOVE HEAVY METAL XD.:p :p :p
Rethfing on Aldora
02-02-2006, 10:29
Rammstein!!
Atak archeologów!!!111oneoneo
Ironsi, przecież to klasyk jest.
Emily Firehair
02-02-2006, 16:24
Jasne że Ironi, przynajmniej dlatego ze sa legenda i dużo zrobili dla muzyki metalowej... Zreszta i tak mam inne gusta muzyczne, chodz w tamtym roku na Mystic pojechalam żeby zobaczyc IM na zywo :)
Ra the Risin' Sun
02-02-2006, 16:46
Wg mnie Rammstein, za bardzo nie lubię IM :P
Moje ulubione klipy to 'Ohne dich' , 'Benzin' , 'links' , ' bang ' czy jak to się nazywa :P
Ghost Nieudany
02-02-2006, 16:55
Pewnie podpadnę fanboyom obydwu zespołów, ale osobiście uważam, że zarówno Ramm jak i Żelazna Dziewica to crap i kompletnie nie podchodzi mi ich muzyka.
Chopkers
02-02-2006, 20:10
Nie chce wyjsc na rasiste, ale niestety powiem, ze po 16 latach mieszkania przy granicy z Niemcami, przestalem ich lubic ich język... dziwnie brzmi... i tylko mam gorsza srednia w szkole przez niego ;) aczkolwiek samych niemcow w sumie lubie, a zwlaszcza za to ze nie demoluja skateparkow xP ale to tak na offtopie..
niechec do jezyka niemieckiego, nie zacheca mne do sluchania rammsteina.. (no moze gdyby tekst wycieli, to samej muzy moge posluchac xP)
a Iron Maiden... ehh.... nie ma porownania. patrzac na lata w których grali, i jak dobrze im to wtedy wychodzilo, i wychodzi nadal, to normlanie dech zapiera jak sie slucha takiego the troopera albo fear of the dark na przyklad... i te dzwieki gitar.. absolutnie, tylko i wylacznie Iron Maiden \m/
Trudno powiedziec, oby dwa zespoly naleza do moich ulubionych...hmmm...
Hunter rzadzi:P nie, nie pytanie bylo inne... wybieram chyba Ironow... tak Ironow;)
Belvedor
04-02-2006, 08:46
WWO...
(Jezu o co chodzi? Oo Ktory zespol jest lepszy... Ja mowie, ze WWO i co? Zaprzeczycie? ;>
Sprobujcie i udowodnijcie mi to, ze jest inaczej.
O ile wiem gust to sprawa indywidualna, wiec ktos tu robi sobie jaja)
WWO...
(Jezu o co chodzi? Oo Ktory zespol jest lepszy... Ja mowie, ze WWO i co? Zaprzeczycie? ;>
Sprobujcie i udowodnijcie mi to, ze jest inaczej.
O ile wiem gust to sprawa indywidualna, wiec ktos tu robi sobie jaja)
Nie zrozumiałeś tematu i off topa robisz -.-"
Rammstein bardziej przypadł mi do gustu i na niego zagłosowałem, bardzo podobała mi sie jedna piosenka ale już nie pamietam tytułu, zaczynała się od odliczania... :)
1r0|\| /V\41d3|\|
(Iron Maiden)
ruleZzZzZ
Ale Rammstein ma bardzo fajne kawałki
@Belvedor
WWO to HipHop a jak kazdy wie HH SSSSSSSSSSSSSSsie
Double post ;'(
Delete bliz?
br?
A wiecie... mi tam trudno powiedzieć który zespół jest lepszy... Osobiście bardziej skłaniam się ku Rammstein'owi, ale nie mam (prawie :P) nic do zarzucenia Iron Maiden...
Niech żyje metal :cup:
:evul:
Krzysztov
05-02-2006, 22:50
Du riechst so gut. Mutter. Rammstein.
@Edit
Sechnsucht. Pierwsza plyta Rammsteina. Dzieki niej siedze w tym gatunku muzyki. Respekt.
TehRegent
06-02-2006, 14:33
Powinna byc opcja zaden. IM moze kiedys ale jak teraz sie wlaczy i uslysze Dickinsona to wole wylaczyc kompa niz go sluchac.
Za Rammsteinem nie przepadalem choc niekotre piosenki maja fajne mi ostatnio do uch Ohne Dich wpadlo :P
Tak wiec nie oddaje swojego glosu.
Lord Patrious
07-02-2006, 11:04
oby 2 dobre ale Rammstein lepszy xD
//Pozdro\\
zdecydowanie RAMMI ROX
iron maiden hmm....po porstu jakos nie lubie :/ jedynie kawalek blood brothers i be quick or be dead
Gufat III
07-02-2006, 17:18
Pisałem tu? Nie?
Więc tak: Iron Maiden jest nudny, Rammstein to taki metal do potupania nóżką. Majdani nie nagrywają od dawna nic nowego, poza pojedynczymi przebłyskami na każdym (prawie) albumie. Rammstein gra ciekawie, z lekkim kopem, i mimo że metal to to jest gówniany, to całkiem miło się słucha. Stawiam na Ramsztajna.
@Xawieri
Co robisz na tibia.pl? > : (
Tuhamiid
08-02-2006, 00:54
Zdecydowanie Rammstein :)
Dark Master Lesiu
12-02-2006, 12:32
Moje osobiste odczucia sa takie, iz oba te zespoly reprezentuja najwyzszy poziom. Osobiscie jestem bardziej maniakiem R+ niz Ironow. Niemniej jednak reprezentuja oni odmienny styl grania, inne brzmienie. Daje glos na Rammstein i koniec!!:)
oba zespoly sa dobre na swoj sposob. Iron Maiden ma dlugie dobre piosenki i genialne teksty, Rammstein zas ma fajny wokal i dobry rytm.
co tu sie rozpisywac prowadze wojne z kumplem co lepsze on ze jakis dziwny iron maiden a ja mowie ze rammstein wiec aby dowiesc co lepsze robie sonde
Lepszy SOAD albo koRn :P a na serio to ramstein rulz \m/
.::SwetR::.
13-02-2006, 12:59
Iron maiden zdecydowanie lepszy ale niepwoiem ramstain tez całkie fajny :) a tka po zatym kazdy slucha czego che wiec poruwnywanie co jets lepsze nie jest dobre bo i tak sie bedzie wyruwnywalo :)
matallica rządzi i tak, a z tej dwójki chłopcy z niemiec (rama sztajn) są zdecydowani lepsi chociaż i iron madensom nic nie można zażucić, o gustach sie nie powinno dyskutować każdy słucha tego co lubi, dal jednych jest to Behemot dla innych U2 albo 18 L, blog 27 (nie znam nikogo kto tego słucha ale i tak mu współczuje, trzeba nie mieć słuchu i gustu żeby to lubić) czy też Kazik czy też britney spierce, michał bajor, Betoven. Każdego gust trzeba szanować (oprócz skarjnych przypadków) więc to który zespół gra lepiej to indywidualna ocena każdego z nas.
Gufat III
13-02-2006, 14:28
matallica rządzi i tak, a z tej dwójki chłopcy z niemiec (rama sztajn) są zdecydowani lepsi chociaż i iron madensom nic nie można zażucić, o gustach sie nie powinno dyskutować każdy słucha tego co lubi, dal jednych jest to Behemot dla innych U2 albo 18 L, blog 27 (nie znam nikogo kto tego słucha ale i tak mu współczuje, trzeba nie mieć słuchu i gustu żeby to lubić) czy też Kazik czy też britney spierce, michał bajor, Betoven. Każdego gust trzeba szanować (oprócz skarjnych przypadków) więc to który zespół gra lepiej to indywidualna ocena każdego z nas.
Za przeproszeniem, gówno prawda. Gdyby o gustach się nie dyskutowało, fora muzyczne nie istniały by.
oba zespoly sa dobre na swoj sposob. Iron Maiden ma dlugie dobre piosenki i genialne teksty
Genialne? A słyszał waść kiedykolwiek Katatonię, czy może sięgając bliżej ziemi - Guns'n'Roses, Metallikę? Jak słyszę że ktoś mówi o genialnych textach, w obliczu takich płodów jak "Fear Of The Dark", to śmiac mi się chce, sorry ;-) Te texty nie są złe, ale nie sięgają szczytów i nazywanie ich genialnymi jest wielce przesadzone.
Genialne? A słyszał waść kiedykolwiek Katatonię, czy może sięgając bliżej ziemi - Guns'n'Roses, Metallikę? Jak słyszę że ktoś mówi o genialnych textach, w obliczu takich płodów jak "Fear Of The Dark", to śmiac mi się chce, sorry ;-) Te texty nie są złe, ale nie sięgają szczytów i nazywanie ich genialnymi jest wielce przesadzone.
No jasne Gufat... a teraz twoje ulubione zdanie: "A gdzie dowody!". Bo narazie przedstawiles swoje zdanie bez dowodow. (Wiem, czepiam sie... i co?)
Gufat III
13-02-2006, 21:19
No jasne Gufat... a teraz twoje ulubione zdanie: "A gdzie dowody!". Bo narazie przedstawiles swoje zdanie bez dowodow. (Wiem, czepiam sie... i co?)
A jak wg. Ciebie można to udowodnić? Może tak że śmiać mi się chce, jak dorosły facet śpiewa o swoim strachu dotyczącym tego że "coś" jest blisko? No sorry, to ja już wolę krwawy, satanistyczny bełkot ;-)
Gufat: Są w znacznej mierze genialne. Poczytaj sobie "Dream of Mirrors", "Blood Brothers" czy wreszczie "The Clansman". Zwalają z nóg, przynajmniej mnie. I nie widze w nich nic co by ustępowało "Master of Papets".
@up, up up, up up up i up up up up
(czytaj: cztery posty wyzej)
hmmm... Kwestia gustu. Co do tekstow - to i niektore "satanistyczne bełkoty" mają bardzo fajne teksty.
@Matek
Tego sie nie da udowodnic. Po prostu do niektorych przemawiaja jedne teksty, a do innych drugie.
@Gufat
Kazdy mial/ma swoje fobie. Ja tam wole jak taki IM śpiewa o swoich fobiach, niz sataniostyczny, bezsensowny bełkot. Skoro śpiewanie o baniu sie ciemnosci jest smieszne, to jak mam nazwac spiewanie o sluzeniu zlu, szatanowi, itp, itd. skazujac sie tym samym na pieklo (bo do czego daza satanisci jak nie do piekla)? A co, moze mysla, ze szatan to taki "spoko ziomek", ktory posadzi po swojej prawicy, przytuli, otrze łezke? hrhr, -.-.
Do IM jeszcze nie przywyklem. Wciaz wole Rammstein'a, ktory jest ze mna od poczatku przygody z metalem. Moze kiedys IM wpadnie mi w ucho - na razie z heavy metalu wole Helloween.
Mag-Iron
14-02-2006, 11:58
Ogólnie słucham metal...jak widać w moim podpisie... ale to Iron Maiden moim zdaniem jest najlepszym zespołem(mój avatar...;) ), gdyż nie ma u nich elementów hip-hopu czy techno, są oryginalni!!!:D
Iron Maiden.
Rammstein mi nigdy nie leżał. Ironi to legenda, dla mnie obecnie najlepszy zespół świata. A co do tekstów IM... "Infinite Dreams", "Rime Of The Ancient Mariner", czy "Hallowed Be Thy Name"... http://img126.imageshack.us/img126/3809/drool4tc.gif
Majstersztyki.
Pozdrawiam.
no dobra, powiedzmy, ze to byla opinia bardzo subiektywna >_>
Gufat III
15-02-2006, 21:11
Gufat: Są w znacznej mierze genialne. Poczytaj sobie "Dream of Mirrors", "Blood Brothers" czy wreszczie "The Clansman". Zwalają z nóg, przynajmniej mnie. I nie widze w nich nic co by ustępowało "Master of Papets".
Ale Metallipa nie ma jakichś zachwycających textów. Chcesz texty oryginalne, posłuchaj późniejszej twórczości Bathory(po Blood Fire Death). Mimo że opowiadają o Vikingach, to jednak są dobre. Texty genialne... Obawiam się że takie w muzyce metalowej nie istnieją, ale nowa płyta Nevermore'a ma texty świetne i całkiem proste w przekazie. Polecam.
@Gufat
Kazdy mial/ma swoje fobie. Ja tam wole jak taki IM śpiewa o swoich fobiach, niz sataniostyczny, bezsensowny bełkot. Skoro śpiewanie o baniu sie ciemnosci jest smieszne, to jak mam nazwac spiewanie o sluzeniu zlu, szatanowi, itp, itd. skazujac sie tym samym na pieklo (bo do czego daza satanisci jak nie do piekla)? A co, moze mysla, ze szatan to taki "spoko ziomek", ktory posadzi po swojej prawicy, przytuli, otrze łezke? hrhr, -.-.
Oczywiście, satanistyczny bełkot jest do dupy. Ale black metal, to nie tylko satanistyczny bełkot. Przesłuchaj Emperor'owe "Anthems To The Welkin At Dusk", idealny przykład tego, że black metalowe texty to nie muszą być tylko apokaliptyczne wizje końca świata i zejścia naszych beznadziejnych dusz do piekieł, ku uciesze Szatana :-)
Do IM jeszcze nie przywyklem. Wciaz wole Rammstein'a, ktory jest ze mna od poczatku przygody z metalem. Moze kiedys IM wpadnie mi w ucho - na razie z heavy metalu wole Helloween.
Akurat Helloween, to twórcy Power Metalu i to głownie grali :-) Choć szczerze przyznam, że ocierali się o hewi dość długo, ale to była stylistyka raczej ze środka ich kariery.
Ogólnie słucham metal...jak widać w moim podpisie... ale to Iron Maiden moim zdaniem jest najlepszym zespołem(mój avatar... ), gdyż nie ma u nich elementów hip-hopu czy techno, są oryginalni!!!
Zabawne :) W Cephalic Carnage, Neurosis czy Mastodon też nie ma elementów techno i HH a nie są wg. Ciebie tak za***iści jak Ironi. Dziwne :-) Nie ma jak porządna argumentacja...
Olorion.
15-02-2006, 21:23
@up
lepsze niz lyricsy behemotha
To nie sa piosenki o vikingu najezdzajacym wioske, mroku, smokach, szatanie czy co tam preferujesz. Wiekszosc z tych piosenek niesie jakies przeslanie, ale co bede mowil pogrązonemu w black metallowych utworach, gdize tresc jest oczywista i nie wymagajaca wiekszego myslenia (jesli sie zrozumie growl)
Gufat III
15-02-2006, 21:36
@up
lepsze niz lyricsy behemotha
To nie sa piosenki o vikingu najezdzajacym wioske, mroku, smokach, szatanie czy co tam preferujesz. Wiekszosc z tych piosenek niesie jakies przeslanie, ale co bede mowil pogrązonemu w black metallowych utworach, gdize tresc jest oczywista i nie wymagajaca wiekszego myslenia (jesli sie zrozumie growl)
Ja podałem Bathory jako luźny przykład tego, że nawet banalny text, który jest na swój sposób zabawą historyczną, potrafi w ciekawym ujęciu podpasować każdemu. Czytał pan chociaż tekst "Valhalla"? A "Hammerheart"? To jedno z największych osiągnięć black metalu (bo viking uważa się za coś, co wyrosło blacku, patrząc się na przeszłość zespołu Bathory). A mówiąc o dobrych textach, nawiązałem do Nevermore'a i płyty This Godless Endeavor. Przeczytaj teksty piosenek z tej płyty najpierw i nie wpieraj mi że ja mówię o smokach, vikingach i satanistycznych bełkotach, bo upłycasz potwornie. (sam Viking metal nie mówi też tylko o jakichś najazdach vikingów na wioski, patrz: "Valhalla, Hammerheart"
A patrząc obiektywnie - Behemoth ma kiepskie lyricsy, zwłaszcza do Pandemonic Incantations. Później zaczynają nawiązywać m.in. do Thelemy, mimo że można magię Theriona uznać za bzdurę, to jednak texty te przynajmniej do czegoś nawiązują.
@Gufat: z tekstami piosenek jak z wierszami. Jedni beda dana piosenke uwazac za mega-wypas a inni za zwykly smiec.
Helloween prekursorem Power Metalu?! A słyszał pan może o takim zespole jak Manowar? Zaczynali się bawić w Power 10 lat przed Helloween'em.
A do śpiewania o fobiach...nie widzę powodu dla którego dorosły facet nie miałby śpiewać o tym czego się boi. Jest to szczere, może dlatego wydaję się nam takie obce. Ale mnie się wydaje że chyba należy zerwać z standardem: "Faceci nie płaczą" i tym podobnym.
Gufat III
17-02-2006, 15:03
Helloween prekursorem Power Metalu?! A słyszał pan może o takim zespole jak Manowar? Zaczynali się bawić w Power 10 lat przed Helloween'em.
A do śpiewania o fobiach...nie widzę powodu dla którego dorosły facet nie miałby śpiewać o tym czego się boi. Jest to szczere, może dlatego wydaję się nam takie obce. Ale mnie się wydaje że chyba należy zerwać z standardem: "Faceci nie płaczą" i tym podobnym.
Po pierwsze, Manowar nie istniał 10 lat przed Helloween. Po drugie, Manowar grają heavy metal. Po trzecie: sądzę że mylisz epic metal z power metalem. Jest to w istocie podobne, jednak ma zgoła inną tematykę. Po czwarte: Manowar zaczął się bawić power metalem, ale znacznie później (nie przypadkiem na Louder Than Hell? może mi się wydaje) niż Helloween, który to wydał power metalową płytę Keeper Of The Seven Keys, w 1987 roku.
Więcej grzechów nie pamiętam.
edit:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Helloween
Polecam :-)
Iron Maiden
@Gufat
prfft zią ;]
Zolty-Sorcek
18-02-2006, 19:08
Zajefajna sonda...Rammstein lepszy przez texty i świeeetne albumy XD
--------------------------------------------------------------------------------
Rammstein!!! Im a big fan of Rammstein!!! Iron maiden tez słuchałem ale od Rammsteine jestem uzależniony.... Poza tym Iron Maiden to inna kategoria... To tak jakby porównywać skoki narciarskie i slalon gigant w obu są narty na nogach ale to co innego....
Z utworów Rammsteina polecam jeszcze Mein Herz brennt, keine lust, "reise, resie" i Sonne...
Lubie też KoRna ,SOAD, Slipknot i OOMPH ! Jak coś XD
Markizek666
19-02-2006, 23:24
A ja tam wole Kult xD
A tak do tematu hmm... Iron ma lepsze texty, Rammstein ma dobra muzyke, ale texty takie sobie.
I tak Kult Roxxx
Zagłosowałem na rammstein bo: podoba mi się głos wokalisty, mają fajne brzmienie, podoba mi się ich numer(nie wiem jak się pisze ;d) Rozenroff. Ale iron maiden też lubię, tylko to są 2 inne zespoły. No ale i tak wole od rammsteina i iron maidena Sepulture :P
JAJNIKI SATANA PWNZ!!! XD
Wolę Iron Maiden, co już wcześniej(chyba =p) napisałem. Nie lubię dzielenia metalu na heavy, death, power, srałer i cholera wie co jeszcze. Metal to metal i niech metalem pozostanie. Kropka. ;p
Olorion.
20-02-2006, 21:44
JAJNIKI SATANA PWNZ!!! XD
Wolę Iron Maiden, co już wcześniej(chyba =p) napisałem. Nie lubię dzielenia metalu na heavy, death, power, srałer i cholera wie co jeszcze. Metal to metal i niech metalem pozostanie. Kropka. ;p
omfg gufat cie zniszczy
Podejmę to ryzyko :p
http://jajnikisatana.mp3.wp.pl/?tg=L3Avc3RyZWZhL2FydHlzdGEvMTE0NTgsc2tyb3QuaHRtbA ==
Stąd możecie ściagnąć "piosenki" najlepszego metalowego zespołu "Jajniki Satana". Jest to muzyka z gatunku "tru hardkor black defmetal" ;;
Gufat III
20-02-2006, 22:33
Nie i kropka. Popatrzmy! Ja mam malucha, prezydent ma mercedesa. No ale co się tym będę martwił, przecież samochód to samochód, nie?
Czemu nie podobają Ci się tzw. "szufladki"?
@Olor:
Miałeś racje ;]
@Up:
Przykład podany przez ciebie nie jest poprawny :) Ja podałem "podgatunki", a ty różne marki. Co najwyżej "Ja mam punto, on punto II, a ten ma grande punto". Tak samo jak nie dzielę reggae na ska, raggea, roots, ragga itd, tak samo nie będe dzielił metalu na def, black, viking, power, nu czy inny ;p Jedna cholera i tyle.
Gufat III
20-02-2006, 23:26
Nie jedna cholera. Każdy podgatunek metalu, to inny styl. Death metal jest ciężki, z growlem i blastem, poraża dynamiką. Industrial metal, będzie z mięsistymi riffami, klawiszami i różnorakimi samplami, a wokal będzie przerobiony elektronicznie. To się niemal całkowicie od siebie różni.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Heavy_metal
Poczytaj Ty lepiej o poszczególnych odmianach, bo mnie trzepie jak takie rzeczy słyszę ;-)
Wspomnę też po raz setny chyba, że szufladki są potrzebne, choćby po to aby można było swobodnie wybierać z zespołów jakiegoś rodzaju, bądź też łatwo je opisać. (nie mówiąc już o podpisach na pułkach w sklepach)
Co nie zmienia faktu, że metal to metal. Więc i tak jedna cholera ;] A skoro trzepie cię od takich rzeczy, to myślę, że powinieneć udać się do lekarza... :P
]v[ichal
20-02-2006, 23:52
Metal jest tak szerokim gatunkiem, że bez szufladkowania ogrom rzeczy do pojęcia byłby przytłaczający, a pojęcie "słucham metalu" zbyt ogólne. A tak - kazdy sub-gatunek ma swoje cechy, każdy słucha takiego którego lubi, i wszyscy są szczęsliwi. Więc nie wiem po co szukać dziury w całym. A tak pozatym - po co szufladkować - słuchasz metalu, czy techno - co za różnica! To przeciez jedno i drugie muzyka nie?
Ogólnie meritum tego tematu też mnie bawi niezmiernie. Porównanie legendy heavy-metalu z raczkującym (w zestawieniu z IM) średnim (imho) zespolikiem zza zachodniej granicy. Osobiscie heavy metalowi mówię "nie" ( Wyjątki są , np WASP ) , ale nie zniose braku szacunku dla prekursorów. ;-)
@Gufat:
Koniec. Szczerze mówiąc to mnie to zwisa czy będą ludzie dzielić ten metal czy nie, bo z metalu to tylko Iron Maiden, Rammstein i wybrane kawałki Rammsteina (nawet mnie nie pytaj do jakich "szufladek" do wsadzić ;])
@Topic:
JAJNIKI SATANA!!! MHROK I ZŁO!!!
Gufat III
21-02-2006, 11:46
@Gufat:
Koniec. Szczerze mówiąc to mnie to zwisa czy będą ludzie dzielić ten metal czy nie, bo z metalu to tylko Iron Maiden, Rammstein i wybrane kawałki Rammsteina (nawet mnie nie pytaj do jakich "szufladek" do wsadzić ;])
@Topic:
JAJNIKI SATANA!!! MHROK I ZŁO!!!
LOL:) I on się tym jeszcze chwali. ;-)
Tylko to znasz/lubisz, a dyskutujesz o metalu ;-)
Znam więcej kapel metalowych, ale tylko te "toleruje", inne mi w ogóle nie podchodzą ;p A dyskutuje z tobą, a raczej dyskutowałem, bo mi się nudziło... :p
Rammstain of korz aczkolwiek (Slipknot rownież :D) Iron Maiden dla mnie to już są dziadki w tej dziedzinie i ich albumy = 1 piosenka ale inny tytuł.
Myslalem, ze porownuje sie dwa zespoly prezentujace podobny typ muzyki, niestety tak nie jest, jednak z tych dwoch preferuje straszliwych Niemcow;p
Up the Irons!
Wspaniałe występy na żywo. 13 albumów studyjnych + spora kolekcja bootlegów. Każda płyta jest świetna (niekażda jest łatwa w odbiorze). Zespół, który jest najwybitniejszym przedstawicielem NWoBHW (New Wave of British Heavy Metal). Technicznie członkowie zespołu są bardzo dobrzy, tak samo ich podejście do tego co robią jest godne podziwu (ukłon w stronę Steve'a Harris'a - lidera). Nie poddawali się modom i przetrwali złe chwile (np odejście Bruce'a po FoTD). Cieszą nas swoją muzyką od końca lat 70. i prawdopodobnie będą to robić jeszcze długo. Gdyby nie ten zespół, wiele sław metalu by nie zaczęło grać (imho~).
Subiektywnie - każdy kawałek tego zespołu ma dla mnie magię, która sprawia, że chce mi się żyć.
Co do Rammsteina~ - dead techno, którego nie cierpie.
@Gufat III
Chłopie, jak chcesz Maidenom doj*bać to nie czepiaj się ich tekstów. FoTD nie jest może ich najlepszym tekstem (ale i tak wole to od "satanistycznego bełkotu"), ale posłuchaj sobie Revelations, Flight of Icarus, Clansman, Sign of The Cross (Clansman i SoTC najlepiej w wykonaniu Bruce'a z "Rock in Rio"), Hallowed By Thy Name, The Evil That Man Do, Journayman, Dance of Death lub WIELU, WIELU INNYCH i wtedy się wypowiedz.
Btw. Po co ja 2 posty pisałem? ;s w/e
A słyszeliście, że Rammsteina lubią słuchać neonaziolki? Ostatnio ktoś zniszczył synagogę wypisując nazwę tej formacji na podłodze obok swastyki...
Nazi, czy nie nazi Rammstein jest ch***wy
@down: muszę się zgodzić z Tobą. Ironsi są po prostu nudni.
Ghost Nieudany
24-07-2006, 23:30
13 albumów studyjnych
I całe tony składanek, The Best Of The Best Of The Best i lajwów. Na każdym to samo.
Nawet najbardziej stetryczali fani IMu mogą przyznać, że tony tych zapisów z koncertów oprócz Rock In Rio i składanek to żałosna zagrywka na kasę.
Nie poddawali się modom i przetrwali złe chwile (np odejście Bruce'a po FoTD).
Dzięki komu przetrwali? Dzięki fanom, którzy kupowali płyty. Wybacz, Blaze był tak żałosny, że gdyby doszedł zamiast Dickinsona po Killers, to dziewica (w zgięciu łokcia chyba! ;-)) nie utrzymałaby się nawet miesiąca.
I odnośnie tekstów:
Bring Your Daughter To The Slaughter? ;-))))
Podczas obecności Blaze'a w zespole nagrano kilka dobrych kawałków (The Clansman, The Sign of The Cross, Lord of The Flies, Futureal, The Man On The Edge), oraz kilka innych, które mi się podobają (The Angel And The Gambler, Don't Look To The Eyes of A Stranger), więc nie był to tragiczny okres (chociaż to nie to co Bruce...). Co do składanek, nie były one wydawane wyłącznie w celach komercyjnych (ale z czegoś żyć trzeba, a mając dużo kasy chce się mieć jeszcze więcej). Co do "Rock In Rio" - jest dobre, ale nie, imho, najlepsze. Wole "Live After Death", albo "Death On The Road". Przetrwali FINANSOWO dzięki fanom, ale dobry zespół to taki, który utrzymuje fanów nawet w trudnym okresie.
Co do Bring~, to uwielbiam ten kawałek (swoją drogą najlepszy singiel IM jeśli chodzi o miejsce w listach przebojów xd), ale za wybitny pod względem tekstu bym go nie uznał. Ale tekst jest ciekawy z pewnością.
ap de ajrons madafaka
Iron Maiden to po prostu legenda.
Jestem ciekaw, czy ten wasz Rammstein w takim wieku będzie w ogóle istniał! >.>
Osobiście Rammsteinu nie trawie. Gdy czasem zdarzy mi sie ich posłuchać to mi sie bebechy w brzuchu przelewają -.-
Iron Maiden, to może i legenda, dobry zespół, ale ten ich metal jest jakiś dziwny.
Szczerze do żaden ich utwór mi sie nie podobał. Za nimi nigdy nie przepadałem.
Irom Maiden, bo Rammstein mi niebardzo pasuje a pozatym nie rozumiem niemieckiego...
Ale i tak wole Dragonforce :D
Nawet nędzne covery IM w wykonaniu Incognito brzmiały lepiej od Rammesteina. Oczywiście moja opinia ;').
Master_Yoda
08-09-2006, 19:18
Lubie obydwa ale jednak rammstein rządzi (nie bez powodu 143 głosy)
Ten niemiecki głos a do tego gitarowe riffy richarda ahhhh:p
Scyzorro
08-09-2006, 21:57
rammstein bez porównania
a do tego gitarowe riffy richarda ahhhh:p
Bez urazy, ale R+ ma tak latwe riffy, jak budowa cepa.
Oba zespoly "elitarne", ale stawiam na Iron Maiden.
Generalnie rammstein pewnie mialby wiecej fanow, gdyby nie spiewali po niemiecku. Ja na przyklad nie rozumiem ani slowa w tym jezyku, a teksty ironow moge spokojnie tlumaczyc.
Samo przetłumaczenie tekstów Maiden to nie wszystko ; ) Co do riffów, to porównaj zaawansowanie techniczne muzyki Maiden i Rammsteina... W zasadzie porównania nie ma.
Samo przetłumaczenie tekstów Maiden to nie wszystko ; ) Co do riffów, to porównaj zaawansowanie techniczne muzyki Maiden i Rammsteina... W zasadzie porównania nie ma.
Jakby mi chodzilo tylko o teksty, to bym wiersze czytal ;p
Tekst to po prostu wazny element, ale nie wszystko.
Generalnie rammstein pewnie mialby wiecej fanow, gdyby nie spiewali po niemiecku. Ja na przyklad nie rozumiem ani slowa w tym jezyku, a teksty ironow moge spokojnie tlumaczyc.
Tyle, ze gdyby R+ nie spiewal w swoim ojczystym jezyku, to:
1. Nie wybilby sie, nie zaistnialby w swiecie (kazdy kto zna ich historie wie o co chodzi)
2. To niebylby Rammstein, tylko koleiny zespol pitolacy cos po angielsku. Powiedzmy sobie szczerze - duza czesc "duszy" tego zespolu, to niemiecki, szorstki jak niemyty tylek wokal.
3. Trzeba byc oryginalnym! Trzeba pokazywac ludzia swoja ojczysta kulture! Gdyby wszyscy spiewali w j. angielskim, rynek muzyki metalowej bylby tak monotonny, jak rynek muzyki POP.
Niemiecki jest oryginalny, pasuje do rammsteina i ogolnie brzmi fajnie - racja. Tylko szkoda, ze nie wiem o czym spiewaja ;p
Mysle, ze po angielsku jednak przycaiagali by tak samo.
Christoph
16-01-2007, 17:17
Rammstein. Why ? Bo słucham R+ od wydania Mutter czyli od 5 a właściwie to juz prawie 6 lat
Nie uważam, że są lepsi, poprotu bardziej mi się podobają, Ironi sa duzo lepsi technicznie i trudniejsi, lubie ich czasem posluchac, ale mimo wszystko z R+ wiaze sie wiele wspomnien, i uwazam ze ich muzyka jest poprostu stworzona dla Mnie ;) Swoją drogą, każdy znajdzie coś dla siebie, ,mamy przecież znaczne rozróżnienie stylowe... Rammstein, Du Riechst So Gut, Seeman, Nebel, Klavier, Ich Will czy Don't die before i do... różne style i to jest dobre, bardzo polecam dwa dosyć rzadkie kawałki: Schtiel (po rosyjsku) i Wut Will nicht sterben (wykonane z Puhdysem, ktoś może mnie oskarżyć, że to wcale R+ nie jest, ale prawdziwi fani od razu rozpoznają to brzmienie ;))
Co do języka... owszem dzięki niemu zaistnieli, weźmy pod uwagę Engel i Du Hast, obie zyskały wersję angielską a mimo to w USA i Anglii niemiecka wersja byla 100x bardziej popularna (swoją drogą Till strasznie kaleczy anglika, posluchajcie Stripped i angileskie wersje niektórych piosenek) Ale przecież jest też Te queiro puta i Schtiel spiewane po hiszpansku i rosyjsku :P (moze nagraja cos po polsku :P)
Koncerty... No cóż bylem w spodku ogladalem wszystkie DVD a Volkerball i LAB mam nawet oryginalne ^^ (swoja droga Lichtspielaus jest najmarniejsze...) i jedyna co mogę powiedzieć, To R+ to typowo koncertowy zespół :P
Teledyski... Polecam Du Riecht so gut (koniecznie 98, bo 94 ssie :P) Du Hast, Ich will (kontynuacja Du Hast) Ohne Dich, i Rosenrot, sami oceńcie :P
Co do samego zespołu, no to może Rysiek i Paul nie są najlepszymi gitarzystami, ale nie o to w tym stylu chodzi, natomiast Flake i Christoph (w moim Avku) są świetni w tym co robią. Na Oliego też nie ma co narzekać, a Till poprostu jest stworzony do tej muzyki, Chwała mu za to, że nie wybrał kariewry pływackiej.
To tyle...
Calen Futh
16-01-2007, 17:47
Iron Maiden lepsze.
@up: Archeologia rox
@down: Wybaczam Ci xD
Christoph
16-01-2007, 17:55
szukałem czegoś o iron ore, no i wyskoczył mi temat o iron maiden i RAMMSTEIN ^^ nie mogłem sie opanowac.
Zdecydowanie wolę Ironsów. Po prostu klasyka! : )
Iron!
Dla takich rzeczy warto spamować.
Gdybym mógł zmienić swój głos, oddałbym go na Ironów ;>
Walekifa
18-01-2007, 15:36
Oba do dupy!!oneone
No co?Ja też moge.
Oba do dupy!!oneone
Walekifa, jak jestem na tym forum to takiego mądrego zdania nie napisałeś.
Jakie chcesz piwo?
Ramsztajn choc nie przepadam za muzyka tego typu :P
Chlopaki z Rammstein nauczyli sie grac juz?
Dla mnie tak samo jak Walekifa: oba do dupy.
Ale jak już jest ankieta to zagłosowałem na iro~. Te drugie jest dla mnie za niemieckie.
Iron... Tatuś puszczał mi ich piosenki jak byłem malutki ;<
Dla mnie tak samo jak Walekifa: oba do dupy.
Ale jak już jest ankieta to zagłosowałem na iro~. Te drugie jest dla mnie za niemieckie.
Dziwne, żeby niemiecki zespół nie był niemiecki.
@topic
hejl Żelazna Dziewica. Ramsztajn sux.
Dziwne, żeby niemiecki zespół nie był niemiecki.
Nie, to nie jest dziwne.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.