zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Format

Kubek
01-03-2005, 13:38
Mam pytanko odnośnie formatu dysku:
-Mam dyski c, d, e, ale c i e to są partycjejednego dysku. Chciałbym sformatować partycje c, czy mogę, czy sformatuje mi cały dysk (czyli też e). Bo zrobiłbym tak, że żeczy, które chce zostawić wrzuciłbym na e (d jest już pełen), ale czy nie strace ich...
-Jeszcze jedno pytanko (bardzo głupie i n00bowskie, ale... tego nie wiem) - Gdzie jest MS DOS w windows xp, bo nie ma go w pasku start, tak jak to było w 98 ???

Z góry thx za odpowiedzi

Matek
01-03-2005, 13:44
w WINXP nie ma ms-dos:)

Jeśli zrobisz format dysku(partycji) C to ta partycja D zostanie nieruszona:). Formatujemy PARTYCJE nie dyski.

Jesli na XP masz partycje na FAT32 to starczy fdisk. NIe jestem pewien, czy ten program obsluguje tez partycje NTFS, ale chyba nie... trzeba uzyc czegos inneo (cfdisk:))

Iron
01-03-2005, 14:00
piszesz poprostu
C: format C:
i sformatuje ci tylko c

Syros Keas
01-03-2005, 14:31
w Xp jest takie cos jak wiersz poleceń
start/programy/akcesoria/wiersz polecenia :)

Matek
01-03-2005, 14:39
ale z tego wiersza nie zrobisz formata...

Syros Keas
01-03-2005, 14:46
pewnie że zrobie wpisz se format C: i juz :confused:

Matek
01-03-2005, 16:06
zycze powodzenia w formatowaniu dysku z systemem (czyli zazwyczaj c). Jak ci sie uda daj znac:)

Karlos
01-03-2005, 16:15
przepraszam ale jak kolega 2 posty wyzej chce formatowac dysk z poziomu windowsa? Tak to sbie mozesz dyskietki formatowac -.- :]

Btw. kto jest taki hardcoreowiec i formatuje niskopoziomowo:> ha wyskok!:P

Raynold
01-03-2005, 20:15
Jesli na XP masz partycje na FAT32 to starczy fdisk
Można zainstalować XP czy Win2k na FAT, no ale to jest... hmmm... ujmijmy łagodnie, mało spotykane ;)

@Kubek: z poziom systemu operacyjnego nie możesz formatować dysku, na którym jest ten system. To tak samo jakbyś próbował zjeść sam siebie...
Poza tym nawet jeśli fizycznie masz jeden dysk, ale podzielony na partycje, to system widzi ten dysk jako zupełnie niezależne od siebie dyski.
A jeśli chcesz sformatować partycję systemową, to musiałbyś najpierw zrobić sobie dyskietkę startową, ale chyba wygodniej by było zrobić to z płyty instalacyjnej takiego WinXP (jest tam po drodze opcja formatowania partycji).
A pseudo-MSDOS, czyli linia poleceń: Start -> Uruchom i wpisujesz: cmd albo command

$corcerer
01-03-2005, 20:34
@Ray

Polecam na Linuksie:

$ rm -R /

Praktycznie jak format, a system będzie dalej działać :> (sprawdzone trzykrotnie)

Matek
02-03-2005, 08:33
Można zainstalować XP czy Win2k na FAT, no ale to jest... hmmm... ujmijmy łagodnie, mało spotykane ;)

i malo sensowne;) Ale to chyba tylko na bardzo malych dyskach??:)

edyta: @$corcerer: Polecam www.linuxfromscratch.org :) Istalowanie Linuxa od samiuskich posdstaw. fajna zabawa:)

$corcerer
02-03-2005, 22:16
@up Jak chcesz się pobawić, to polecam instalację Gentoo - ja wysiadłem :>

Matek
02-03-2005, 23:05
Spoko.. najpierw musze sie pomeczyc nad scratchem....

Ale spoko... mi galy wylupialy sie jak PLD instalowalem:]

Progmast
05-03-2005, 17:27
Mam do was pytanie,bo wlasnie chce sformatowac dysk C na windowsie XP ale normalnie sie tego nie da zrobic<wow ale odkrycie>.Probowalem przeinstalowac Windowsa ale to nic nie dalo,zostal tylko "sformatowany"katalog Windows.Chy ktos moze wie jak sformatowac dysk C zeby byl zupelnie czysciutki;chodzi mi o to zeby po ponownym zaoinstalowaniu windowsa nie bylo zadnych wpisow w rejestrze sytemu ani zadnych dawnych folderow w programie files i w ogole zeby bylo tak jakbym kupil sobie nowego kompa i zainstalowal system.

Matek
05-03-2005, 19:00
uruchom systema z plytki;]

Progmast
05-03-2005, 21:32
Czyli co?Nie da sie zrobic pelnego formatu dysku C na XP?

Ing
05-03-2005, 22:10
Da się... Podsumuję wypowiedzi przedmóców: zbootuj kompa z płyty instalacyjnej windows XP. Instalator jest user-fridnly i po drodze sam się pyta o format.

Matek
05-03-2005, 22:11
No da. Uruchamiasz system z bootowalnej plyty XP-ka. Nastepnie wybierasz ponowna instalacje. Pokazuje ci sie okno managera partycji. Kasujesz partycje WinXP-ka i tworzysz ja na nowo. Instaslujesz system i po sprawie

Acid
06-03-2005, 09:28
Hmm wkładasz plytke z XP. Uruchamiasz ponownie kompa wczasie włączania naciskaj F12 wyskoczy ci tabelka, co komputer ma obsługiwać jako pierwsze, wybierz CD-ROM w którym jest XP. Zacznie się instalacja, potem już przebiegaj ze wskazówkami, które będziesz dostawał w Menu instalacji.