PDA

Pokaż pełną wersje : formatowanie NTFSa

wazz
06-03-2005, 19:43
mam pytanko co do formatowania partycji z systemem plikow NTFS, a mianowicie jak to zrobic? wiem ze byl temat "format" ale tam nie ma dokladnie opisanej tej czynnosci wiec jak ktos by mogl mi powiedziec jak to zrobic krok po kroku to bym byl wdzieczny :)

Shinjix
06-03-2005, 19:47
Albo automatyczny format przy instalowaniu win xp, albo wkładasz dyskietke startową do napedu, uruchamiasz ponownie komputer, wchodzisz do biose, ustawiasz uruchamianie kompa z dyskietki(dokładny opis w temacie o formatowaniu). Ponownie uruchamiasz ponownie komputer. Teraz powinien ci wyskoczyc czarny ekran który będzie miał tylko napis "c:/". Wpisujesz "a:/", [enter] potem "format c:" i dwa razy akveptujesz....

wazz
06-03-2005, 20:52
z dyskietyki sie nie da bo dos nie widzi partycji ntfs. mi dokladnie chodzi o to ze mam na partycji c: zainstalowanego winda xp z ntfsem i on mi sie zchrzanil i chce zrobic formata ale normalnie (czyli przez dyskietke start.) sie nie da bo ona widzi tylko dyski fat

Raynold
06-03-2005, 21:49
Z płyty startowej (instalacyjnej) Win2k albo WinXP - stamtąd możesz sformatować.

wazz
07-03-2005, 18:56
mam na c: (ntfs) zainstalowanego win xp. instalujac windowsa xp (od nowa) wybralem partycje c: i wyskoczylo ostrzezenie ze zainstalowanie na tej partycji grozi niestabilnoscia systemu itp. w tym momencie przerwalem. czyli gdybym poszedl krok dalej to mialbym opcje formatowania?

Magus
07-03-2005, 19:16
Jest taki program - MR Booter. Widzi wszystkie partycje, mozna w nim przeprowadzic wszystkie operacje. Startuje z dyskietki. Ewentualnie "Partition magic". Obu poszukaj na www.download.com.