zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Wszelkie przydatne bronie dystansowe i ich atk

Mysta Krecik
09-03-2005, 15:29
Przeszukałem forum, artykuły, wypytywałem ludzi na temat atk power boltów arrows i zwykłych boltów i dostałem masę dziwnych odpowiedzi. Wszystkie jednak traktujące częściowo o danym temacie , a na dodatek sprzeczne ze sobą jeśli poruszały o tym samym 8o . Zamieszczam więc tan post aby to wszystko uporządkować, ujednolicić i zakończyć przeróżne brednie i dewiacje

najbardziej prawdopodobne według mnie są dane:

-Power bolt 55 atk + dwukrotna ilość twojego dista = ilość jego ataku, czyli
55 atk + 2*75 atk =205 atk
takie rozwiązanie najlepiej do mnie przemawia

( wcale nie zależy od mlv ) [ co do informacji o tym, że ma atk 75%-400% bolta hmm jakoś one do mnie nie przemawiają jak można z p-bolta mięć mniejsze obrażenia niż z bolta i w ogóle na jakiej podstawie się tak twierdzi ]

-Bolt 30 ( lub nawet 25 :( ciężko być pewnym ) atk + jednokrotna ilość twojego dista 30 atk + 75 dist = 105 atk

- arrow 25 atk + 5/6 twojego dista 25 atk + 5/6 * 75 =25 + 62,5 = 87 atk

( to by wyjaśniało dlaczego na początku przy małym skillu dista nie widać praktycznie różnicy a pojawia się ona dopiero przy wyższym skillu )

- spear 30 atk ( tak pisze na tibia.pl ) + ??? dista niestety nie interesowałem się nimi gdyż używam ich tylko do trenienia ale jeśli ktoś coś wie na ten temat będę wdzięczny jak napisze ( a no tak podobno jeszcze ich celność jest o połowę gorsza od amunicji )

No i jeszcze w jakimś artykule przeczytałem, że pall ma blood hit o 5% częściej niż inne profesje a do tego dużo trudniej zblokować atak z dystansu.
[Tak się zastanawiam czy spear nie ma takiej celności jak sword, mace, axe a ma podobno o 50 % mniejszą niż amunicja hmm było fajnie ale pewien nie jestem]

o poison arrows, burst arrows, kamyczkach throwings stars i throwing knife się nie rozpisuje

Watto
09-03-2005, 15:52
Bredzisz...

Mysta Krecik
09-03-2005, 16:14
Wstrząsające :)

Averus
09-03-2005, 16:15
Usuniete. Usuniete. Usuniete.

Mysta Krecik
09-03-2005, 17:11
"najbardziej prawdopodobne według mnie są dane:"

nie mówię, że tak jest ale że to prawdopodobne

Od tak tego nie napisałem troszki popytałem i parę razy na taka odpowiedz lub podobną trafiłem. Stąd postanowiłem się podzielić moim pomysłem może ktoś ma coś mądrego do powiedzenia i wspólnymi siłami do czegoś dojdziemy. :baby: (coś wazelinowo mi to brzmi ale co tam )
Więcej takich odpowiedzi nie dawajcie 2 wystarczą ( oj wiedziałem, że będą tylko psioczyc :D )

gutek7
12-03-2005, 17:17
Co to za jakieś głupoty?!. Nie wiem jak to wymyśliłeś ale i tak jest bez sensu :p

S.P.M
12-03-2005, 17:29
To ja się muszę nie zgodzić. Swoim starym palem na skilu 67 potrafiłem udeżyć z bolta w DS nawet za 117. Ze strzały ghoula raz położyłem na 1 hit (100 hp). Dużo zależy też od ARM potworka.

NCrash
13-03-2005, 01:20
wedlug mnie jak cwiczysz na rooku to uzywaj spearow az do skilli 40 dist fight pozniej przezuc sie na lok i chodz na potwory dystansowe a na koniec znajdz kusze (nie oplaca sie kupowac bo nawet w miescie mozna je znalezc) i pozniej laz na gs'ki a jak zdobedziesz power bolty to juz samo za siebie mowi.

PalAnonim
13-03-2005, 13:20
@UP, UP
Jeśli ze skilem 67 raz polozyles ghoula jednym hitem to cos jest nie tak. Ja ze skillem 62 ghoule mam na raz od dluzeszgo czasu. A arm potworkow to nie ma jakiegos wielkiego znaczenia, lecz jest oczywiscie wazny (oczywiscie moge sie mylic jak kazdy).

Topic
Co do tych obliczen to sie nie doliczylem niczego sensownego, ale jest mozliwe to co "obliczyles"

S.P.M
13-03-2005, 13:57
@UP, UP
Jeśli ze skilem 67 raz polozyles ghoula jednym hitem to cos jest nie tak. Ja ze skillem 62 ghoule mam na raz od dluzeszgo czasu. A arm potworkow to nie ma jakiegos wielkiego znaczenia, lecz jest oczywiscie wazny (oczywiscie moge sie mylic jak kazdy).

Topic
Co do tych obliczen to sie nie doliczylem niczego sensownego, ale jest mozliwe to co "obliczyles"
Od skilla 62 ŁUKIEM zadawałeś średnio ponad 100 dmg? No to mój palek był chyba jakimś inwalidą. :)

PalAnonim
13-03-2005, 21:45
Dobra moze przesadzilem ze od dluzszego czasu, ale tak z lukiem i skillem 62 zadaje obrazenia ponad 100hp i mysle ze moze to byc normalne

orgizz
13-03-2005, 22:09
-.- zrobilem palka i na 51 skillu walnolem 78 :P z łuku

Evul Tibian
14-03-2005, 13:58
jeden wielki shit wedlug mnie...

strony tibianews.net oraz WoT podaja ze bolt ma 60 atk a arrow 30
to wszystko co mam do powiedzenia

Mysta Krecik
15-03-2005, 17:56
Nie wiem o czym wy się tu rozpisujecie, te obliczenia mówią o liczbę atk. Pal o skillach 75 z boltam ma 110 bądź 105 atk zależy od ilości atk bolta bo wącham się miedzy tymi dwoma ilościami . Wynik ten trzeba przetworzyć przez armor osoby bądź potwora shielding oraz lv atakującego ( i broniącego się jeśli to człowiek ) i dopiero wtedy wychodzą określone na dodatek losowe obrażenia. Ten post nie traktuje o tym ile co zadaje obrażeń ale jaka łączna ilość atk wychodzi na poszczególnych broniach dystansowych a wy tu z jakimiś obrażeniami mi wyjeżdżacie a na hói to pisać

Liiss
16-03-2005, 19:39
Moim zdaniem to jest nie glupie, moze to ma jakis sens arm ma napewno cos do tego. np ja dosc niedawno uwalilem soldkowi ze spera 135 w soldka a mialem skilla... niewiele powyzej 55 -56. Kumple nie wieza nie dziwie sie.
A w guardka probowalem na full atk i nie odalo mi sie walna wiecej niz 100. Teraz mam 64 i wale po okolo 120 jak niezle siadzie. :D Moze to tez zalezy od szczescia ablo woli gm`ow Kto wie...

Kalen
21-03-2005, 23:42
Ja tez sie nie zgodze z tymi rownaniami, pamietam ze przy skillu 65 dista mialem best hita 124 wiec sie nie zgadza. A kiedy rozmawialem z Runinem (pal na trimerze) mowil ze ma best hita z bolta 170+ , a z p-bolta 300+ w demona kiedy solowal na 59 lvl. Moim zdaniem jest to mozliwe, ale w zaden sposob nie pasuje do rownan.

HEKADOr
22-03-2005, 21:39
Według mnie strzała ma 25-28 atc ponieważ wale z niej troche poniżej tyle co ze speara a bolt ma w granicy 35-40 Gdyż jego obrazenia są większe o 30% niż od spearu więc załóżmy że power bolt ma tyle atacu co SD (220 mana+ aktualny mlvl) A bo BP 220 (czy tam 200 juz nie pamietam) + aktualny skill

30 Royal Pally

Mysta Krecik
23-03-2005, 15:29
Ależ te równania traktują o liczbie atk wiec hity z bolta za 170 i z p-bolta za 300 do nich pasują .Mniemam ze hit boltem 170 był na cycku i gdyby cycek miął 350-400 życia to
P-boltem można by i taki hit na nim uzyskać. P-bolcik ma przeszło 2 krotnie większy Atk ( przy skilu 85 dista ma o 120 większy atk niz. bolt ) no a dlatego ze hity z p-bolta siadały na Demonie który ma o niebo większy Amor to były relatywnie mniejsze i osiągnęły granice 300+. Hekado a co do tego ze arrow ma 28 a bolt 40 atk to jest strasznie chybione twierdzenie bo na małym skillu dista arrow i bolt żądają podobne obrażenia, prawie identyczne, a na wysokim skillu obrażenia te widocznie sie różnią na korzyść bolta
oj i to bardzo widocznie. No i na koniec obrażenia od P-Bolta w żadnym wypadku nie zależą od magic levelu . :baby:

Vermyn
24-03-2005, 14:37
Nie mozliwe zeby power bolt mial 205 atk.

Doggerss-O
24-03-2005, 15:00
najbardziej prawdopodobne według mnie są dane:

-Power bolt 55 atk + dwukrotna ilość twojego dista = ilość jego ataku, czyli
55 atk + 2*75 atk =205 atk
takie rozwiązanie najlepiej do mnie przemawia

-Bolt 30 ( lub nawet 25 :( ciężko być pewnym ) atk + jednokrotna ilość twojego dista 30 atk + 75 dist = 105 atk

- arrow 25 atk + 5/6 twojego dista 25 atk + 5/6 * 75 =25 + 62,5 = 87 atk

( to by wyjaśniało dlaczego na poczatku przy małym skillu dista nie widać praktycznie różnicy a pojawia się ona dopiero przy wyższym skillu )

- spear 30 atk ( tak pisze na tibia pl ) + ??? dista niestety nie interesowalem sie nimi gdyż używam ich tylko do trenienia ale jeśli ktoś coś wie na ten temt bede wdzieczny jak napisze ( a no tak podobno jeszcze ich celność jest o połowe gorsza od amunicji )

Te wzory nie są prawdziwe. Ja majac dista na 56 walilem z boltów max po 108. Ze strzał udawało mi się walnąć po 100.
Nie wiem wogóle skąd to wziąłeś.

Mysta Krecik
25-03-2005, 11:58
Te wzory nie są prawdziwe. Ja majac dista na 56 walilem z boltów max po 108. Ze strzał udawało mi się walnąć po 100.
Nie wiem wogóle skąd to wziąłeś.

policzmy
arrow - 56 dista x 5/6 = 47 + 25 atk arrow = 72 atk ( nie obrażeń )
bolt - 56 dista x 1 + 25 atk = 81 atk ( nie obrażeń )

81/72 atk ( nie obrazen ) =1.125
108/96 obrazen ( nie atk ) = 1.125 ( ale również dobre są 112/100 i do tych był bym bardziej skłonny ale to wszystko zależy również od szczęścia twojego lvlu i potworka )

a jednak się zgadza trzeba było dokładniej policzyć (z wyliczeń wyszło ze powinieneś walić z arrow 96 a z bolta około 108 ) nalewno miałeś hit 100 z arrow a z bolta tylko 108 no może ze bolty brałeś na specjale okazje ( czyt. dużo zadzie używałeś i przeważnie na mocniejszych potworach ) pozdro

Myha
06-04-2005, 22:08
mi jak liczyłem na kalkulatzorze że bełt ma 29 ataku a strzała 27 więcej chba z tego kalkulatora nie bede kożysatł jak takie żeczy mi śmieszne podaje :D

Van_Waterflew
07-04-2005, 15:25
jak to do atk to moze byc :)

Malutki Palladino
08-04-2005, 00:29
Ja wchodze po 135 + z bolta w cycka. Oczywiscie na 71 dyscie a nie jakims dziecinnym 50 + :)

spider-bialystok
08-04-2005, 10:28
Prawda jest taka, że bolt ma ataku 30. Na diście 84 bijąc ze spirów zdażały mi się hity 150+ na full attack, używając boltów moje max hity były niemal identyczne. Strzały mają natomiast 25 ataku.

Mysta Krecik
15-04-2005, 13:14
Prawda jest taka, że bolt ma ataku 30. Na diście 84 bijąc ze spirów zdażały mi się hity 150+ na full attack, używając boltów moje max hity były niemal identyczne. Strzały mają natomiast 25 ataku.

co do spirow to się nie znam ale dzięki za informacje :P a co do obrażeń 150+ na 84 discie to się zgadza biorąc pod uwagę ze masz już wysokasny lv 50+lv min a najprawdopodobniej z takim distem masz już cos koło 60+lv

Fossils Master
16-04-2005, 13:09
Zapomnieliscie o Crystal arrow ktora wypada z Faroana :p
:sword:

S.P.M
16-04-2005, 17:55
Zapomnieliscie o Crystal arrow ktora wypada z Faroana :p
:sword:
<***UT> - głową w biurko.
"Jak nie wiesz to nie pytaj"
Człowieczku, a doniczką możesz rzucić? TO DEKORACJA!!!
apfff

Cursed Sinner
16-04-2005, 20:23
Może to nie będzie się tyczyć tematu ale mam pytanie... mianowicie, kumpel powiedział mi, że pally musi mieć zawsze o 10pkt. większego skilla w dist. fightingu żeby obrażenia były takie same jak u knighta...czy to prawda? bo jeśli patrzeć na szybkość awansowania u pally'ego i knighta to dist idzie szybciej co jest wiadome...więc jestem skłonny uwierzyć... :baby:

Mysta Krecik
16-04-2005, 22:09
Może to nie będzie się tyczyć tematu ale mam pytanie... mianowicie, kumpel powiedział mi, że pally musi mieć zawsze o 10pkt. większego skilla w dist. fightingu żeby obrażenia były takie same jak u knighta...czy to prawda? bo jeśli patrzeć na szybkość awansowania u pally'ego i knighta to dist idzie szybciej co jest wiadome...więc jestem skłonny uwierzyć... :baby:

Bolt ma malutko atk, jak pisze na początku posta, a jest to praktycznie najmocniejsza z często używanych broni dla pala. Ciężko nawet odpowiedzieć na pytanie ile bolt ma atk bo nikt dokładnie tego nie wie, stad mój temat, żeby nad tym główkować i może do czegoś się dojdzie. Wiec odpowiedz na twoje pytanie jest bardzo trudna pal i knight walczą rożnymi broniami ale zakładając ze arrow ma 25 atk ( pomijając te moje wywody jakie prowadzę wcześniej :) ) to może i hity knighta z spike sworda byłyby podobne, na podobnych skillach
( proszę o wypowiedz jakiegoś doświadczonego knighta ile zadaje się obrażeń ze spika przy 70 skillu sworda :P ) ale po za tym amunicje jest o polowe trudniej zblokować niz. atak wręcz jednak jej hity SA bardzo różnorodne np. z bolta można mięć hity od 1 do 170 na tym samym stworku obrażenia wręcz są bardziej zrównoważone.
Koniec końców twoje pytanie jest nie ściśle i nie ma na nie prostej odpowiedzi przykro mi :D

Mysta Krecik
17-04-2005, 15:47
No to teraz dowaliłeś gs ma 46 atk. ( z deczka wiecej niz bolt ) jak by porownywac hity to co najwyzej two handed sword z boltem a nie z Gs-em. ( Tak samo jak dowaliles przy "jakie equip dla palla" zejdz ze mnie ) jak pisalem w tym moim wykladzie prosilem doswiadczonego knighta jakie hity zadaje na spike sword przy 70 skilllu a nie z gs bo spike ma tyle atk okolo co arrow a gs ma o 15 atk wiecej niz bolt czytaj dokladnie a nie dowalasz bezsensu do pieca

Lord Vitacius
19-04-2005, 21:18
Hmmmm...... Nie wiem co z reszta broni, ale moge cos dopowiedziec do spearow, jako ze praktycznie uzywam tylko ich^^
spear- attack: ok 25-30 spear robi bardziej roznordone ataki: czasami moze sie zdarzyc, ze hitniesz nim za 60 a czasem za 15-.-
Pózniej, po wielu godzinach w swiatyni dumania(czyt. kiblu przyp. redakcji ;) )
stwierdzilem, ze hit speara jest taki sam z kazdego miejsca na planszy i nie ma roznicy hitowej, czy hitniesz z bliska czy z daleka
Dlatego zawsze trenuje sie blisko siebie, jezeli sie spearow uzywa ;)