Pokaż pełną wersje : Cała prawda pochodzenia Tibi
Tak jest. Sprawdzałem w googlach a później w książce medycznej. Już wiadomo skąd brali nazwę Cip'y. Nawet jest Fibula!
http://www.wcape.school.za/subject/biology/skeleton/tibia.gif
http://yourmedicalsource.com/yms_images/tibia.jpg
Ej po jakiemu to, bo o ile dobrze pamientam to ta kośc (tibia) nazywa sie koącią piszczelową :D (może akutar ten odcinek nazywa się tibia?)
HEHEHE FAJNE !
Są to zdjęcia ze stron angielskich więc zapewne jest op angielsku. :D
Waselicitrinuz
12-02-2004, 17:04
tak to jest slowo pochodzenia angielskigo (chyba) :D
Hmmm nie powiem ciekawe... ale wątpie żeby cipy sie tym kierowały... no ale... a to nie jest takiś wałek ;)?
bzq nawet nie sprawdziłeś w jakim to języku tylko mówisz, że na angielskich stronach. Oczywiście po angielsku (a tak naprawdę po łacinie), ale mogłeś to napisać od razu, a ty sam nawet psizesz, że chyba. A wystarczy wejść na jakąś slowniki.onet.pl (http://slowniki.onet.pl). Ja wiedziałem to od dawna, chociaż nigdy nie uczyłem się angielskiego. Mogłem to napisać, ale myślałem, że wszyscy to wiedzą. Natomiast Fibula to kość strzałkowa.
RE DOWN:
Nie mówię, że głupi, ale napisałem Mogłem to napisać, ale myślałem, że wszyscy to wiedzą, co nie?? A dowiedziałem się w ciekawy sposób. Kolega który chodzi na angielski jako pracę domową dostał narysowanie szkieletu i zaznaczenie części i mi pokazał:D.
RE DOWN DOWN:
No Fibula to mała wysepka obok Tibi. Kość strzałkowa to mniejsza kość obok kości piszczelowej.
RE Quakor:
Tak się przyjęło właśnie, od razu widać że to łacina, ale tak się zapomniałem. Masz oczywiście rację. Ale to nie zmienia faktu, że po angielsku też tak jest.
Tak, tak panie Super... ty zawsze wszystko wiesz. A takie jedno pytanko, skoro to wiedzialeś to czemu się z innymi nie podzieliłeś?? Moim zdaniem, jest to fajny temat.
Mi rowniez wydawalo sie oczywiste, ze wszyscy wiedza co znaczy Tibia po angilesku. Ja dowiedzialem sie jak zaczalem szukac stronek o Tibii na googlach. Kilka stronek dotyczylo budowy szkiletu i nawet w opisie stornki pisalo co znaczy tibia. Ale o Fibuli nie wiedzialem. Mysle, ze CIPy nie przypadkiem nazwali tak te wyspe, chociaz nie wiem dlaczego. ?( ?( ?(
A może Tibia jest częścią jakiegoś większego projektu?? :D Może nie wiemy o istnieniu życia pozatibijskiego :P Może CIP-y robią cały szkielet jako taki wszechświat własny. :D
Za kilka lat:
-tej ostatnio jak grałem w Necka (kark) to znalazłem cośtamcośtam!
-taaaa...co ty nie powiesz...
:D heheh
Matheous
13-02-2004, 18:43
Moj brat uczyl sie na anatomie nazw kosci po lacinie i tam wlasnie bylo 'tibia costam'-takze to chyba lacinskie...
Ja nie wiedziałem co to znaczy Tibia :/.
Teraz przynajmniej kilku ludzi się dowie co to znaczy :)
Bobercjusz
13-02-2004, 21:24
Oj Wy chyba nie znacie bulu jak ktos was kopnie w "tibie" znaczy sie piszczel!!!
Bul jak sku****yn
Panie z kryptonu mam do Pana jedno pytanie. Skoro twierdzisz że wiesz wszystko to powiedz mi, skąd wziołem nick Ehime Maru. Powiem, że nie powinło Ci to sprawić większych problemów, skoro i tak wszystko wiesz.
P.S: Jestem pewien, że taki uczciwy człowiek jak ty nie będzie szukał odpowiedzi w internecie.
Hegemmon
13-02-2004, 23:39
heh nie wiedziałem co znaczy Tibia ale jakoś mnie to nie zdziwiło :P kiedyś szukałem stronek o tibii i troszkę się zdziwiłem że google wyszukało stronki o medcynie ale to jakoś nie przykuło mojej uwagi i puściłęm to w zapomnienie... ale Fibula?? heh rozumiem Cipów.. wiem jak czasami trudno wymyśleć tytuł lub coś w tym stylu :P
a Tibia to nie jest chyba słowo angielskie tylko łacińskie albo "półłacinskie" ( nie mogłem znaleść odpowiedniego słowa) a dlaczego tak myślę? bo w angielskiej medycynie dominują chyba łacińskie nazwy :P ale to mi się tylko tak wydaje no i dziwnie by było gdyby Cipy zamiast Tibia dali polski odpowiednik:
- Siemka wiesz znalazłem w necie świetną gierkę. Sieciówka!
- Tak? Jak się nazywa?
- Trochę dziwnie "Piszczelowa"
- Że jak? :D
......itp itd
Oryginalnie dodany przez SuPeRMAN
bzq nawet nie sprawdziłeś w jakim to języku tylko mówisz, że na angielskich stronach. Oczywiście po angielsku, ale mogłeś to napisać od razu, a ty sam nawet psizesz, że chyba.
Lol, to jest łacina koledzy i koleżanki. Łacińskie nazwy tych kości... w medycynie to właśnie Łacina jest uniwersalnym językiem.
Tibia- w starozytnosci instrument,wykonany z grubej gałezi w ktorej znajduja sie dziurki (w naszych czasach jest to flet )
Nazwa tibia może być ruwnierz wymyśloną pżez twórców gier nazwa a puzniej się dopiero o kazało że tak się kośc nazywa :D
ta... ale mi to raczej na lacine niz na angielski brzmi
ja się dowiedziałem od kolegów w szkole co to znaczy Tibia (a właściwie od takiego jednego u którego bycie lekarzem jest rodzinne).
Teraz rozpowszechnił się zwrot "Weź mnie nie denerwuj bo ci Tibię skasuję"... hehe
@miuriel - pociągnij mi Tibię (bez obrazy oczywiście :D )
@grubcio - znam takie przypadki, bajdełej - grubcio to tak się nazywał ten... hmm... manekin-reklama przed restauracją w której pracowała Sarah Connor z Terminatora.
EDIT: ja kiedyś myślałem że Tibia to słowo... ruskie
ej Ulrek o co ci chodziło :D
Triciol Pogromca
24-02-2004, 22:18
Jezeli piszczel to tibia to juz wiem dlaczego mi tak zle idzie. Mialem stluczony
Mr Logest
24-02-2004, 22:47
OMG
toz to ŁACINA!!!
normalna antomiczna rycina... :/ nie nowość, dla mnie chleb powszechni
Kiedyś gdzieś na forum GMów (dość dawno już) był topic o pochodzeniu nazwy Tibia. Wypowiedział się sam Guido i powiedział, że któryś z CIPów (już nie pamiętam, czy on, czy ktoś inny) złamał kiedyś nogę, a konkretnie właśnie piszczel i wtedy miał sporo wolnego czasu w domu. Zabrał się z pisanie gry, i tak powstały pierwsze zalążki gry znanej nam dziś jako Tibia.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.