zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Cała prawda pochodzenia Tibi

bzq
12-02-2004, 16:49
Tak jest. Sprawdzałem w googlach a później w książce medycznej. Już wiadomo skąd brali nazwę Cip'y. Nawet jest Fibula!

http://www.wcape.school.za/subject/biology/skeleton/tibia.gif
http://yourmedicalsource.com/yms_images/tibia.jpg

Keb
12-02-2004, 16:52
Ej po jakiemu to, bo o ile dobrze pamientam to ta kośc (tibia) nazywa sie koącią piszczelową :D (może akutar ten odcinek nazywa się tibia?)

HEHEHE FAJNE !

bzq
12-02-2004, 16:54
Są to zdjęcia ze stron angielskich więc zapewne jest op angielsku. :D

Waselicitrinuz
12-02-2004, 17:04
tak to jest slowo pochodzenia angielskigo (chyba) :D

Dejvo
12-02-2004, 17:16
Hmmm nie powiem ciekawe... ale wątpie żeby cipy sie tym kierowały... no ale... a to nie jest takiś wałek ;)?

Bambuko
12-02-2004, 17:23
bzq nawet nie sprawdziłeś w jakim to języku tylko mówisz, że na angielskich stronach. Oczywiście po angielsku (a tak naprawdę po łacinie), ale mogłeś to napisać od razu, a ty sam nawet psizesz, że chyba. A wystarczy wejść na jakąś slowniki.onet.pl (http://slowniki.onet.pl). Ja wiedziałem to od dawna, chociaż nigdy nie uczyłem się angielskiego. Mogłem to napisać, ale myślałem, że wszyscy to wiedzą. Natomiast Fibula to kość strzałkowa.

RE DOWN:
Nie mówię, że głupi, ale napisałem Mogłem to napisać, ale myślałem, że wszyscy to wiedzą, co nie?? A dowiedziałem się w ciekawy sposób. Kolega który chodzi na angielski jako pracę domową dostał narysowanie szkieletu i zaznaczenie części i mi pokazał:D.

RE DOWN DOWN:
No Fibula to mała wysepka obok Tibi. Kość strzałkowa to mniejsza kość obok kości piszczelowej.

RE Quakor:
Tak się przyjęło właśnie, od razu widać że to łacina, ale tak się zapomniałem. Masz oczywiście rację. Ale to nie zmienia faktu, że po angielsku też tak jest.

Majen
13-02-2004, 09:41
Tak, tak panie Super... ty zawsze wszystko wiesz. A takie jedno pytanko, skoro to wiedzialeś to czemu się z innymi nie podzieliłeś?? Moim zdaniem, jest to fajny temat.

Ethnar
13-02-2004, 16:04
Mi rowniez wydawalo sie oczywiste, ze wszyscy wiedza co znaczy Tibia po angilesku. Ja dowiedzialem sie jak zaczalem szukac stronek o Tibii na googlach. Kilka stronek dotyczylo budowy szkiletu i nawet w opisie stornki pisalo co znaczy tibia. Ale o Fibuli nie wiedzialem. Mysle, ze CIPy nie przypadkiem nazwali tak te wyspe, chociaz nie wiem dlaczego. ?( ?( ?(

Linek
13-02-2004, 16:15
A może Tibia jest częścią jakiegoś większego projektu?? :D Może nie wiemy o istnieniu życia pozatibijskiego :P Może CIP-y robią cały szkielet jako taki wszechświat własny. :D
Za kilka lat:
-tej ostatnio jak grałem w Necka (kark) to znalazłem cośtamcośtam!
-taaaa...co ty nie powiesz...
:D heheh

Matheous
13-02-2004, 18:43
Moj brat uczyl sie na anatomie nazw kosci po lacinie i tam wlasnie bylo 'tibia costam'-takze to chyba lacinskie...

vade
13-02-2004, 21:13
Ja nie wiedziałem co to znaczy Tibia :/.

Teraz przynajmniej kilku ludzi się dowie co to znaczy :)

Bobercjusz
13-02-2004, 21:24
Oj Wy chyba nie znacie bulu jak ktos was kopnie w "tibie" znaczy sie piszczel!!!
Bul jak sku****yn

Majen
13-02-2004, 22:15
Panie z kryptonu mam do Pana jedno pytanie. Skoro twierdzisz że wiesz wszystko to powiedz mi, skąd wziołem nick Ehime Maru. Powiem, że nie powinło Ci to sprawić większych problemów, skoro i tak wszystko wiesz.

P.S: Jestem pewien, że taki uczciwy człowiek jak ty nie będzie szukał odpowiedzi w internecie.

Hegemmon
13-02-2004, 23:39
heh nie wiedziałem co znaczy Tibia ale jakoś mnie to nie zdziwiło :P kiedyś szukałem stronek o tibii i troszkę się zdziwiłem że google wyszukało stronki o medcynie ale to jakoś nie przykuło mojej uwagi i puściłęm to w zapomnienie... ale Fibula?? heh rozumiem Cipów.. wiem jak czasami trudno wymyśleć tytuł lub coś w tym stylu :P
a Tibia to nie jest chyba słowo angielskie tylko łacińskie albo "półłacinskie" ( nie mogłem znaleść odpowiedniego słowa) a dlaczego tak myślę? bo w angielskiej medycynie dominują chyba łacińskie nazwy :P ale to mi się tylko tak wydaje no i dziwnie by było gdyby Cipy zamiast Tibia dali polski odpowiednik:
- Siemka wiesz znalazłem w necie świetną gierkę. Sieciówka!
- Tak? Jak się nazywa?
- Trochę dziwnie "Piszczelowa"
- Że jak? :D
......itp itd

Quackor
14-02-2004, 01:36
Oryginalnie dodany przez SuPeRMAN
bzq nawet nie sprawdziłeś w jakim to języku tylko mówisz, że na angielskich stronach. Oczywiście po angielsku, ale mogłeś to napisać od razu, a ty sam nawet psizesz, że chyba.

Lol, to jest łacina koledzy i koleżanki. Łacińskie nazwy tych kości... w medycynie to właśnie Łacina jest uniwersalnym językiem.

miuriel
23-02-2004, 22:57
Tibia- w starozytnosci instrument,wykonany z grubej gałezi w ktorej znajduja sie dziurki (w naszych czasach jest to flet )

Grubcio
23-02-2004, 23:11
Nazwa tibia może być ruwnierz wymyśloną pżez twórców gier nazwa a puzniej się dopiero o kazało że tak się kośc nazywa :D

Ibi
23-02-2004, 23:39
ta... ale mi to raczej na lacine niz na angielski brzmi

Ulrek
23-02-2004, 23:47
ja się dowiedziałem od kolegów w szkole co to znaczy Tibia (a właściwie od takiego jednego u którego bycie lekarzem jest rodzinne).

Teraz rozpowszechnił się zwrot "Weź mnie nie denerwuj bo ci Tibię skasuję"... hehe

@miuriel - pociągnij mi Tibię (bez obrazy oczywiście :D )

@grubcio - znam takie przypadki, bajdełej - grubcio to tak się nazywał ten... hmm... manekin-reklama przed restauracją w której pracowała Sarah Connor z Terminatora.

EDIT: ja kiedyś myślałem że Tibia to słowo... ruskie

Grubcio
24-02-2004, 00:00
ej Ulrek o co ci chodziło :D

Triciol Pogromca
24-02-2004, 22:18
Jezeli piszczel to tibia to juz wiem dlaczego mi tak zle idzie. Mialem stluczony

Mr Logest
24-02-2004, 22:47
OMG

toz to ŁACINA!!!

normalna antomiczna rycina... :/ nie nowość, dla mnie chleb powszechni

MatKus
25-02-2004, 17:34
Kiedyś gdzieś na forum GMów (dość dawno już) był topic o pochodzeniu nazwy Tibia. Wypowiedział się sam Guido i powiedział, że któryś z CIPów (już nie pamiętam, czy on, czy ktoś inny) złamał kiedyś nogę, a konkretnie właśnie piszczel i wtedy miał sporo wolnego czasu w domu. Zabrał się z pisanie gry, i tak powstały pierwsze zalążki gry znanej nam dziś jako Tibia.