zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Na temat zabijania Graczy i zwalczanie tego procedensu :)

Cervantes_PL
12-03-2005, 22:41
Zaczne moze od tego bede umieszczał Wszytkie Ksywki graczy kturzy zabjaja AFTK bo nie lubie tego procedensu i moze naucza sie czegos.Moze wam to sie nie spodobac ale kiedys i tobie moze sie to stac. Oczywiscie Na Świecie "GALANA" bo tam mieszkam

Sam bez was nieczego nie ździałam wiec i potrzebuje waszej pomocy !!!!
Oczywiscie Wszytkie wasze dane zachowam anonimowo bo nie wiadomo czy panowie o nazwie PK sie nie obrażą. Bądz nazwia sie przrydomkiem NOOB i poproszą swoich starszych poziomem koleguw by trche postraszyc bądz zabic.

2) Sprawa zabjinie graczy z powodu Miejsca EXP. To znaczy Jest sobie przykładowe miejsce EXP ZAMEK.Otuź jest tam jedna osoba która kest na dosć wyskoim poziomie powiedzmy 51 i nie pozwala innym wejsc grożąc swoimi kolegami bądz sam przegoni. Przepraszam bardzo czy ten Zamek nalezy do niego na własnosc ma AKT WŁĄŚŃÓSCI no chyba nie.!!!!!! X(

3)KOlejna rzecza kturą czesto widujemy jest JAKBY ze panowie posiadjacy PACC maja wieksze przyzwolenia.To znaczy ze co oni tylko moga miec domki ani moga tylko zakladac GH i oni jakby moga zabijac GRACZY na legalu no co to wogule jest !!!!!!?!!?!?!?!?!!? X(

Oto moje nr gg prosze piśćie <7534235>

pabloxxl
12-03-2005, 22:45
To jest tak zwane prawo dżungli. Niestety zawsze silniejsi i bogatsi mieli lepiej :(

Dabek
12-03-2005, 23:01
KOlejna rzecza kturą czesto widujemy jest JAKBY ze panowie posiadjacy PACC maja wieksze przyzwolenia.

No przecież po to płacą żeby mieć dodatkowe możliwości, nie?:/

To znaczy ze co oni tylko moga miec domki ani moga tylko zakladac GH

Patrz wyżej.
i oni jakby moga zabijac GRACZY na legalu no co to wogule jest !!!!!!?!!?!?!?!?!!? X(

Nie przywidziało Ci się coś? Każdy może zabić każdego bez względu na to czy ma pacc czy nie -.-

Chyt
12-03-2005, 23:21
AFK to macro(z tego co wiem czyli ty nie siedzisz przy kompie a macro robi to co nagrales JEST TO NIELEGALNE!!! wiec mozna zabijac graczy ktorzy cheatuja

Grzyb
12-03-2005, 23:29
ja bym sie chcial zatrzymac przy slowie "procedens" bardzo mnie ono zastanowilo. na poczatku stwierdzilem, ze autorowi chodzilo o slowo proceder jednak po dluzszej chwili zastanowienia doszedlem do wniosku, ze posiada on niezwykly dar tworzenia nowych wyrazow, sadze, ze slowo "procedens" jest przedziwna fuzja dwoch slow, chodzi oczywiscie o slowa proceder oraz precedens, co jednak moze oznaczc tajemniczy procedens? przeciez proceder z precedensem nie maja praktycznie nic wspolnego, jednak jak ogolnie wiadomo slowo precedens pochodzi od lacinskiego slowa, ktore oznacza "poprzedzajacy", tak wiec idac tym tokiem rozumowania slowo "procedens" moze oznaczac "poprzedzajacy proceder", jednak w kontekscie tekstu w jakim zostal uzyty jest to troszke bezsensu. w mojej glowie zrodzila sie jeszcze jedna koncepcja mianowicie rozlozenie slowa "procedens" na pro-cedens czyli moze cos jakby wyzszego, bardziej zaawansowanego od precedensu. wzialem tez pod uwage, ze to mogla byc zwykla literowka jednak wtedy "procedens" mozna by przsksztalcic chyba jedynie do "precedens" co rowniez bylo by pozbawione jakiegokolwiek sensu.
no ale coz, w kazdym razie mysle, ze tylko autor tematu wie o co tak naprawde chodzi w slowie "procedens".
swoja droga temat uwazam za bezsensowny
dziekuje za uwage

Rizathis
12-03-2005, 23:45
Każdy ma prawo zabić każdego. Nie tylko pacc. Co do tego PA... Dlatego ten koleś nabija lvl żeby nie dzielić expowiska z powiedzmy kolesiem 20 lvl niższym który mu zbiera połowe expa. Założe się, że jakbyś miał taki lvl jak on też byś wyganiał. To już nie sprawa noobstwa czy PA tylko ludzkiej natury. Dalej, załóżmy że kupiłeś pacca. Cieszysz sie, że możesz kupywać domki, mieć promota mięć nowe miejsca do expienia. A teraz pomyśl - kupiłbyś pacca zebyś to samo miał na faccu? No widzisz i tak się kręci ta maszyna. Ani ty sam ani nikt inny tego nie zmieni.

ripper
12-03-2005, 23:45
Zabijanie Afkrów popieram bo należy karać graczy którzy cheatują, a że Gm prawie nigdy się nie pojawi trzeba wymierzyć sprawiedliwość samemu -.- Co do PA, uważam że jest denerwujące no ale jeżeli ktoś był gdzieś pierwszy to ma jakieś prawo do wyrzucania innych playerów którzy mu przeszkadzają. Nie rozumiem natomiast jednej rzeczy... Czemu ciągle sie czepiacie PACC do cholery? FACC to demko tak na prawdę, chcesz więcej to płać -.-

Chyt
13-03-2005, 00:00
CZyli wyszlo na moje i Grzyba ;)

PAnczop
13-03-2005, 03:15
OStatnio zaliczyłem deda przez XXXXX XXXXX ktory na FLodzie zapytał mnie czy jestem z brazyli. Odpowiedzialem ze nie i zabil mnie

Rizathis
13-03-2005, 08:58
OStatnio zaliczyłem deda przez XXXXX XXXXX ktory na FLodzie zapytał mnie czy jestem z brazyli. Odpowiedzialem ze nie i zabil mnie

I na cholere to piszesz??? Nie podałeś nicka kolesia nie opowiedziałeś żadnej ciekawej historii tylko się pochwiliłeś tym, że dedłeś. Zanim napiszesz pomyśl czy twój post ma jakiś sens...

yahha
13-03-2005, 14:57
Tu odnośnie tego tematu , dziś ded przez UWAGA Polaka , jest na Danera zabija teraaz w Velore, oszukuje pod pretekstem skilowania używa na początek słabej broni dalej zmienia na silną i zabija w 1-2-3, jego nick nie będziemy tu ukrywac >>>> Von Liberty Hero ....
na szczeście strata to lina i 23gp hehehe ale dobrze poznać sie na skur**** onaniście :-)

Przestroga dla niskolewelowców z Velore

Marcin Popi
13-03-2005, 15:07

To jest tak zwane "zabijanie za narodowość"

lewy/fallen
13-03-2005, 15:37
^up^ coś takiego nazywamy rasizmem a nie zabijaniem za narodowość nazywajmy rzeczy po imieniu ...

topic : niech zgadne poraz kolejny zostałeś zabity przez innego gracza a nie lubisz umierać ... chciałbyś żyć w świecie bez przemocy i n00bów ... polecam bierki albo świat non-pvp

Lord KATuxo
13-03-2005, 16:22
AFK to macro(z tego co wiem czyli ty nie siedzisz przy kompie a macro robi to co nagrales JEST TO NIELEGALNE!!! wiec mozna zabijac graczy ktorzy cheatuja

Zabijanie Afkrów popieram bo należy karać graczy którzy cheatują

Hmm... Moze jakis z was wytlumaczy mi co ma slowo AFK do cheatera??
AFK-Around From Keyboard.
Cheater-kolo ktory uzywa niedozwolonych programow.

Czyli wedlug was:
-Trenuje.
-Mama lub tato mnie wolaja zebym im pomogl np. przeniesc komode.
-Odchodze od komputera na jakies 5min. i juz automatycznie staje sie Cheaterem??

Ja to tak zrozumialem.

Dabek
13-03-2005, 18:41
^up^ coś takiego nazywamy rasizmem a nie zabijaniem za narodowość nazywajmy rzeczy po imieniu ...

Oj, czepiasz się. A w księdze napisano: "Kto się czepia, tego czepią się także."

Rasizm - niechęć do ludzi o odmiennym kolorze skóry.
Niechęć do ludzi odmiennej narodowości - ksenofobia.

Nazywajmy rzeczy po imieniu:P.

Marcin Popi
13-03-2005, 18:57
Zgadzam się z przedmówcą :)

ripper
13-03-2005, 20:14
Hmm... Moze jakis z was wytlumaczy mi co ma slowo AFK do cheatera??
AFK-Around From Keyboard.
Cheater-kolo ktory uzywa niedozwolonych programow.

Czyli wedlug was:
-Trenuje.
-Mama lub tato mnie wolaja zebym im pomogl np. przeniesc komode.
-Odchodze od komputera na jakies 5min. i juz automatycznie staje sie Cheaterem??

Ja to tak zrozumialem.

Nie, nie stajesz sie cheaterem ale jest podejrzenie że cheatów używasz -.-

Matek
13-03-2005, 21:15
Rasizm - niechęć do ludzi o odmiennym kolorze skóry.
Niechęć do ludzi odmiennej narodowości - ksenofobia.

Sie normalnie nie zgodze:D Rasizm to ideologia, ktora uwaza, ze inne rasy sa gorsze. Rasisci pojecie "inne rasy" rozumieja takze jako inne narody.

Tak wiec nazywajmy rzeczy po imieniu: rasizm;)

PS: Ksenofobia to STRACH przd innymi ludzmi. Tez moze tu pasowac.

@topic: za AFK powinni zabijac. Jak masz cos do roboty to wylacz tibie;)

Serex
13-03-2005, 21:25
Nawet polak polaka zabije np; najczesciej jak polak polaka chce zabic:

On:Cześc
Ja:elo
On:jakie masz eq??
Ja:Średnie
On:skille?
Ja:słabe
On:A Kumpli:
Ja:Mocnych

no i wtedy mnie zaatakował robilem wtedy hmm on mial 2l wyższe noi go zabilem a na drugi dzien muwil że chce byc moim kumplem i bedzie dwal itemy i bedzie jak on to powiedzial 'twoim ochroniarzem' co za LOL

Serex
13-03-2005, 21:29
Nienawidze party killerów niedawno na hibernie jakis lolek na 11l chcial potrenic no dobra jestem silniejszy potem jakis jego kumpel (niewiedzialem ze bedzie 2) sie z join i wala muwi ze zrobi testa z hmmm oki potem dugi we dwujke wala bronie sie explo bo robilem i ded tak sie wku***** stracilem 17 explo które przez jakies 3 godz robilem jak nie wiecej X(

Cervantes_PL
13-03-2005, 22:01
No tak niby kolesie z PACCA placa .No tak ale kto ci kupi domek co całe zycie w depo spędzić albo proscic jakies kolesia by ci kupil albo najlepej sie dzielic co ...

Znam kilka p[rzykladuw ze takie cis nie ma sensu dajesz kolesowi kase a on cie olewa albo kiedy juz masz dom to koles cie wykopuje oraz kradnie twuj sprzęt.
Jesli ktos ma super kupla to ma farta ale to rzadkos :/

Cervantes_PL
13-03-2005, 22:04
Ja to napisałem do koneptu zdania by pasowało a skoro jestes Polonista 4 roku studiów to idz pogadaj na ten temat z innym polonistą bo ja nie jestem :)

Jerkov Thundersword
14-03-2005, 17:47
Jak ci coś nie pasuje to sobie zrób postać na non-pvp. Na Galanie jest dość spokojnie, jak ktoś grał na takich światach jak Inferna i Danoobia to przetrwa wszystko... Zostawaianie postaci na dłuższy czas AFK jest niedozwolone przez Tibia Rules, więc nie miej pretensji do nikogo. A co w tym złego, że PACC mają domki i GH? W końcu za to płacą. A kto powiedział, ze oni mogą bezkarnie zabijać?
Aha, następnym razem proszą pisać bardziej poprawnie no i... nie używać nieznanych przez siebie wyrazów...

Jerkov Thundersword
14-03-2005, 17:52

Hmm... z tego, co wiem rasizm w Tibii jest zabroniony, więc możesz go za to zraportować, ale nie wiem czy to cokolwiek pomoże...

Jerkov Thundersword
14-03-2005, 17:57
Nienawidze party killerów niedawno na hibernie jakis lolek na 11l chcial potrenic no dobra jestem silniejszy potem jakis jego kumpel (niewiedzialem ze bedzie 2) sie z join i wala muwi ze zrobi testa z hmmm oki potem dugi we dwujke wala bronie sie explo bo robilem i ded tak sie wku***** stracilem 17 explo które przez jakies 3 godz robilem jak nie wiecej X(

No więc tak... jak kotś chce party, to mówisz do niego: "Revoke, I invite you". Jak kolo usunie party, żebyś mógł go invite to małe prawdopodobieństwo, że jest pk.

Cervantes_PL
14-03-2005, 19:05
wiesz co ty zabardzo nie kapujesz o co chodzi ja np chce zalozyc gildie choc nie mam pacca. A tak po co mam kupywac pacca za 90zł za tyle to ja se internet za 2 miechy opłacam. A tak bym załozyl znalazlem kilku kupli i jest gh a tak musze sie starac o czyjąś łaske by mnie wzieli :/ i sie zastanuw koles

Dabek
14-03-2005, 19:40
ja np chce zalozyc gildie choc nie mam pacca. A tak po co mam kupywac pacca za 90zł za tyle to ja se internet za 2 miechy opłacam.

A ja chce mieć nowe ferrari, a nie ma kasy. A po co mam je kupować za xx tysięcy dolarów, tyle to ja sobie internet do końca życia opłacam.
"I weź się zastanów koleś" - możliwość posiadania domku, zakładania glidii, dostępu do pacc area nie jest czymś co Ci się należy, tak samo jak mi się nie należy to nieszczęsne ferrari, ale czymś co sobie możesz kupić - i zauważ że jesteś w znacznie lepszej sytuacji ze swoim paccem za 90zł niż ja z moim ferrari:)

Kailus
14-03-2005, 19:51

Po co trenujesz magiem? -.-

Cervantes_PL
14-03-2005, 20:27
A czy ty jestes jakis debil... ze muisz mnie cytować ciągle jakis cytat i cytat o Boże" WYMYSL COS SAM ". A ja nie pisze tu o najnowszych samochodach tylko o Tibi jak lubisz Samochodzy to oglądaj TVN Turbo.

Marshal
14-03-2005, 21:17
Zaczne moze od tego bede umieszczał Wszytkie Ksywki graczy kturzy zabjaja AFTK bo nie lubie tego procedensu i moze naucza sie czegos.Moze wam to sie nie spodobac ale kiedys i tobie moze sie to stac.
AFK = A Free Kill
Ja jakoś lubie zabijać AFKerów, szczególnie takich 11 drutków ;) I jak ktoś jest AFK to najczęściej jest to połączone z używaniem wszelkiego rodzaju cheatów/makr itp., dlatego jakoś mi nie żal takich uhmakerów :]

Matek
15-03-2005, 12:02
A ja nie pisze tu o najnowszych samochodach tylko o Tibi jak lubisz Samochodzy to oglądaj TVN Turbo.

Sorka, ze sie wtrace, ale... jak lubisz domkia dla pacca to sobie je poogladaj:D

Dabek
15-03-2005, 14:02
A czy ty jestes jakis debil...
Dyskusyjny temat, naukowcy nie są jeszcze co do tego zgodni.
ze muisz mnie cytować ciągle jakis cytat i cytat o Boże
Po to ta funkcja jest na forum, żeby ułatwić odpowiadanie na posty, żeby to było bardziej czytelne - więc jej używam.
" WYMYSL COS SAM ".
Zauważ, że wbrew pozorom większa częśc tego posta, jak i poprzenich, jednak nie jest cytatem a moimi własnymi słowami.
A ja nie pisze tu o najnowszych samochodach tylko o Tibi jak lubisz Samochodzy to oglądaj TVN Turbo.
To było tylko takie obrazowe porównianie mające Ci uświadomić, że nie ma najmniejszego powodu żebyś miał za darmo to za co kupujący pacc muszą płacić.

@Matek Uciekaido
Dobre:P.

M@NieK
15-03-2005, 14:26
walony temat bo tego sie nie da zwalczyc jestes az tak tepy zeby to sqmac?
w tibii byly i beda pkerzy i nawet Ty tego nie zmienisz ...

Thimburd
15-03-2005, 16:13
2) Sprawa zabjinie graczy z powodu Miejsca EXP. To znaczy Jest sobie przykładowe miejsce EXP ZAMEK.Otuź jest tam jedna osoba która kest na dosć wyskoim poziomie powiedzmy 51 i nie pozwala innym wejsc grożąc swoimi kolegami bądz sam przegoni. Przepraszam bardzo czy ten Zamek nalezy do niego na własnosc ma AKT WŁĄŚŃÓSCI no chyba nie.!!!!!! X(

Kto pierwszy, ten lepszy. Ja też nie lubie gdy jakiś noobek wchodzi mi na expowisko gdzie fajnie sie expi i gada: "plx, leaeve! I huntink hir! go awey!!!"

3)KOlejna rzecza kturą czesto widujemy jest JAKBY ze panowie posiadjacy PACC maja wieksze przyzwolenia.To znaczy ze co oni tylko moga miec domki ani moga tylko zakladac GH i oni jakby moga zabijac GRACZY na legalu no co to wogule jest !!!!!!?!!?!?!?!?!!? X(

To prawda, można zauważyć np. gościa w ciuszkach pacca na levelu 20 ze skullem (white) pod depo (gdzie masa ludzi) nie atakowanego, a jeżeli taki 20 level w ciuchach facc, ze skullem, odrazu zostanie wyeliminowany. Jednak taki zywot facc.

Dowizul z Inferny
15-03-2005, 17:25
pzepraszam ze lamie punkt 4 regulaminu forum ale powiem jedno n00b=zalozyciel tego tematu a czemu?? po pierwsze jak ci sie PK niepooba to idz na noob-pvp (secura lub hiberna) po 2 niewieze ze masz 18 lat max. to 8 wiec poco odajesz sobie te 10 lat??

ciemne dropsy
15-03-2005, 17:27
A ja pkuje i co nie wolno mi? To jest czesc gry po to zostala stworzona zeby sobie popkowac dla zarobku czy dla zabawy itp. I nikt nie moze mi powiedziec ze jestem noobem. Moze powiedziec najwyzej ze jestem pkerem a z tym sie zgodze :P

Serex
16-03-2005, 16:03
pzepraszam ze lamie punkt 4 regulaminu forum ale powiem jedno n00b=zalozyciel tego tematu a czemu?? po pierwsze jak ci sie PK niepooba to idz na noob-pvp (secura lub hiberna) po 2 niewieze ze masz 18 lat max. to 8 wiec poco odajesz sobie te 10 lat??

hmm Na hibernie niemozna Pk ?? LOL sam taam gram i sa pk a mysle ze ziom ma jakies 12lat

Mar Cin
16-03-2005, 19:53
hmm Na hibernie niemozna Pk ?? LOL sam taam gram i sa pk a
Mogło mu się pomylić. A ty co, nieomylny jesteś?
mysle ze ziom ma jakies 12lat
Nie no, Ameryke odkryłeś. Przecież sam napisał, że ma 12 lat :)

Matek
17-03-2005, 12:00
A ja pkuje i co nie wolno mi? To jest czesc gry po to zostala stworzona zeby sobie popkowac dla zarobku czy dla zabawy itp. I nikt nie moze mi powiedziec ze jestem noobem. Moze powiedziec najwyzej ze jestem pkerem a z tym sie zgodze :P

No wlasnie. Jesli CIPy nie chcialyby zeby ludzie sie nawzajem zabijali to na wszystkich swiatach nie mozna byloby. Przeciez jak to komu przeszkadza to moze sobie wlasnie pojsc na non-PvP - moze tam mu bedzie dobrze.

Ja tez nie raz zabilem, nie raz mnie zabili. Tak bedzie... to gra.... only

Rankor
17-03-2005, 12:18
Pk is a part of the game......
Nie podoba sie? Nie graj....

Ivul Kumkfat
17-03-2005, 14:12
To prawda, można zauważyć np. gościa w ciuszkach pacca na levelu 20 ze skullem (white) pod depo (gdzie masa ludzi) nie atakowanego, a jeżeli taki 20 level w ciuchach facc, ze skullem, odrazu zostanie wyeliminowany. Jednak taki zywot facc.[/QUOTE]

A wiesz czemu? bo jak ma na 20 lvlu PACC, to jest prawdopodobieństwo, że ma high-lvl chara :P pytanie czy na tym świecie ;)

:lucznik: Pally
lvl 17
Elysia
sux/sux

BolczyK
17-03-2005, 14:35
Nie zawsze zabijanie afk jest złe. Trening afk nie jest oszustwem. Tak samo jak musisz wyjść do kibelka. =) No a co do tego br, to /no comment/ - najlepiej pisz że tak i uciekaj =)

Matek
17-03-2005, 14:51
Afk to afk... zauwaz ze PKing tez nie jest oszustwem, ale sie go tepi...

Wasyli
18-03-2005, 23:03
jak coś źle napisze proszę poprawić ( mój 1 post )
Nie mogę się zgodzić z Ivulem Kunkfatem ,gdyż moim 2 charem(wasyli:azura) miałem red skulla(jaja se z kolegami robiliśmy B) ) zabiłem jakiegoś nooba bo zaczal pyskować, i poszedłem do depo , a ja baton niesamowity zapomniałem że po zabiciu ludzia 15 minut czekać 3eba. To więc myśle nie bede wracał z miasta bo jeszcze pujdą za mną. Stanęłem pszed depo i czekam te 15 minut. pszyszli jakies hlvlle i zaczeli mnie napierdzelać.ja do nich mówie - NIE MAM EQ!!! ,i jak chcą to mogą mnie lać ale nie będą mieli loota. jaja były straszne jak ... pszestali mnie atakować. A miałem całkiem ładny eq (plate arm, d-hammer, plate legs , dark helmet , dragon shield i kilka bp runów) . Miałem takiego fuksa że jak mi zniknoł krzyżyk spierdzeliłem od razu do depo. A pszyszedł jakiś PACC na 15 lvllu ze skullem tozaczeli gościa lać że padł. Nie zawsze jest tak że jak nasz facca to sie na ciebie rzucają. 3eba troszkę dyplomacji włożyć :D

mr.marm
18-03-2005, 23:42
Ja jednak sądzę, że PK nie jest takie cudowne i wspaniałe. Nie rozumiem jaką przyjemność miałbym mieć z zabijania przypadkowych ludzi... Jak ktoś jest nOOb i mnie wkurza to owszem. Ale po co PO PROSTU zabijać? Może to ja jestem "inny" jeśli to dla mnie żadna przyjemność... A co do wyrzucania z miejsc expienia - nie trzeba od razu zabijac albo grozic - wystarczy POWIEDZIEC - normalny (nie - noob) zrozumie że to nie jego miejsce.

Grenni
19-03-2005, 08:50
@up
Z tym mówieniem sprawa nie zawsze musi być tak klarowna

jak coś źle napisze proszę poprawić ( mój 1 post )
Oczywiscie juz zaczynam ... ;] Sądze że troche zmysliles tą historię z hi lvl'ami. Jezeli kogos pknales pod ich ochroną, czy co to bedziesz przez nich hunted albo płać(skad ja to znam :P).Jest baaardzo małe prawdopodobienstwo ze jak powiesz do załóżmy lvl +50 ze "nie masz equip" jak masz lvl 10-15 i skull(no matter red or white) dedniesz,chyba ze masz niesamowitego fuksa albo napotkales łatwowiernych hi lvl LOL haha :D , nie wiem nie dodałes tych danych w swoim pierwszym poscie :baby: .

Wasyli
19-03-2005, 10:13
ty ,no taki problem że nie zmyśliłem . Ja pszyszedłem a oni już stali. :) i sie dziwili dlaczego ja stoje pszed dp ,a nie wchodze do środka :D

Pyre_Ashmaker
20-03-2005, 11:28
PKilling i błędy ortograficzne - poważna sprawa... PK-ów chyba powinno się eliminować/banować (chyba, że jakiś noob ich zezłościł, w związku z czym trudno byłoby to wykonać). AFK - ja czasem jestem AWAY FROM KEYBOARD, ale nigdy A FREE KILLING.

P.S.
Ten gość chyba faktycznie ma 12 lat.
P.S. 2
Kilka osób popełnia potworne błędy ortograficzne, stylistyczne i interpunkcyjne. Proponuję przejrzeć książeczki do polskiego od klasy I podstawówki :) .