PDA

Pokaż pełną wersje : Własna Firma Tibijska

Van Wojskowy II
13-03-2005, 12:40
/edit/
(ciach)

kiciek
13-03-2005, 12:44
dotychczas slyszalem tylko o protectorach uhmakerach itp ale nigdy o jakis firmach ... fajnie bylo sie dowiedziec czegos novego :) dzieki :)

ps:znalazlem pare bledow ortograficznych... tez mam z tym problemy :( ale na przyszlosc radze pisac najpierw w wordzie a potem wkleic to na forum ;)

PiXik
13-03-2005, 12:56
lol.ciekawy poradnik.ale ktoś kto by chciał załorzyć raczej by wiedział jak to zrobić

Chyt
13-03-2005, 13:15
hmmm fajny pomysl ale ochrona slubu,kogos to tylko na swiatach PvP bo i tak high lvl nic nie zrobi na NoN PvP zeby nooby nie wchodzily

TheNatoorat
13-03-2005, 13:21
Świetny pomysł z takim czymś, tylko trudno sobie wyobrazić, żeby wszyscy grzecznie płacili za robotę... ale pomysł świetny. Bardzo klimatyczny.

djkuter
13-03-2005, 13:28
Fajny pomysł założyć firmęsprzątającą domki i in. oczywiście za zwinięcie czegoś - rook. Kilka razy widziałem "szukam pracowników do mej firmy ochroniarskiej" wtedy nie wiedziałem o co chodzi, teraz wiem

Pola
13-03-2005, 13:44
Pierwsze słyszę o takich firmach, na forterze chyba takich niema :( Gz poradnika.

Rothes
13-03-2005, 14:43
Poradnik prócz paru błędów ortograficznych jest dobry. Pomysł z firmami dość ciekawy (pomimo, iż gram ponad 1.5 roku nigdy nie spotkałem się z czymś takim).

Pharaun
13-03-2005, 14:55
Gratz, świetny poradnik, sam się zastanowie nad założeniem takiej firmy. Naprawde znakomity pomysł. :)

Dwimenor
13-03-2005, 17:03
Własna firma... Jeżeli gracie w Tibię nie od dziś to obił się o ucho termin Firma Tibijska. Na przykład firma ochroniarska, przygotowywująca imprezy typu wesela, śluby i święta, hotelarska, robiąca Uhy lub inne runa, zreszająca sorców lub druidów i sklepikarska
Firmy same z siebie to bardzo dobry pomysł. Niestety coraz trudniej je spotkać. Przez 3/4 roku(tyle gram) widziałem tylko 3 ogłoszenia. 1 na Aldorze(Imprezy), na Antice(ochroniarska+ wynoszenie lootu z podziemi) oraz jedno ogłoszenie na forum Tibia.com.

a) Ochrona (security) - Czy zdarzało się że byłeś na ślubie kolegi a nooby właziły i wyłaziły bo było to miejsce dostępne dla każdego? Niektórzy ludzie stwierdzili aby zrobić firmę której pracownicy będą zabraniali wchodzić nie proszonym gością na ślub. Firma nie tylko stoii przy ślubach.... Równierz może eskortować kogoś etc.
Ochrona bardziej przed PK i lurowaniem. Bardzo dobry sposób aby wspomóc newbe, którzy chcą się przeprowadzić z jednego miasta do drugiego, a boją się iść.
Do cennika mogliby dodać Carlin-Folda, Thais-Fibula, ale to tylko taka sugestia.

b) Firma organizatorska -Firma taka zajmuje się przygotowywaniem ślubów, wesel, imprez i konwentów klanów/gildi etc. Zarabia nieźle. Na takie firmy najczęściej są przetargi, sam jeden taki raz wygrałem (o przetargach później). Jest pewien szkopół. Czasami po przygotowanej imprezie osoba nie chce zapłacić za przygotowanie i wyposażenie imprezy. Dlatego wtedy przydają się znajomości i postraszenie tej osoby. Jeżeli jest to wysoki lvl to bieżemy zaliczkę. Ale i tak na początku musimy dysponować pełną gotówką.
Jedzenie, fajerwerki(UE+ energy vave, trochę F-bomb i e-bomb i wygląda cudnie), stoły, krzesła, miejsce, tym wszystkim zajmują się takie firmy. Mogą w sumie zarobić u highlv, bo raczej kogoś innego nie będzie na to stać. (Sumy idą w dziesiątki tysięcy gp przy dużych imprezach)

c)Firma Hotelarska - firmę tą prowadzić mogą tylko Pacce.. Zakładają oni Gildie.. Kupują Guildhaus...i udostępniają Guildhause... ludziom którzy nie są w gildi. Jest to hotel. Kasa to więcej niż za sam pokójbo wtedy nie było by zarobka . Mój żywioł Cennik ustalamy sami ale cena za jeden pokój zostaje...
Tu już trzeba mieć sporą renomę wśród klientów, aby ich skusić. Wiele osób może się bać, ze zabierzecie rzeczy z pokoju.

d)Firma Runnicza - robiąca runa, może zrzeszać zarówno sorców jak i druidów zależy od runa.. n.p. Hmmm. Przypomne tu znakomitom firme druidów UmakeriaPL straszny przetarg o niom był między trzema osobami na Isarze (między mną równierz ale się szybko wycofałem więc tak jakbym nie brał udziału) te trzy osoby przez przetarg trwający rok nic nie zrobiły i nie wygrały a przez ten czas nikt się firmą nie opiekował i się rozpadła. Dlatego nie życze nagorszemu wrogowi takiego wydatku na marne. Spytacie pewnie dlaczego robić firmę? Przecież samemu można robić runy a później je sprzedawać i nie trzeba się dzielić zyskiem..
Tak ale zysk jest bardzo duży. Na przykład wtedy jeden druid w UhmakeriPL musiał zrobić jeden bp run uhów na dzień a ten został już wcześniej zamówiony... I tak to się kręci.. Jest to najbardziej opłacalna firma ze wszystkich rodzajów mi sie wydaje...
To na tyle tłumaczenia...
Takie firmy to kopalnia złota, o bardzo słabym stropie. Przy dwudziestu druidach i zamówieniach rzędu 80-100bp tygodniowo można naprawdę zbić fortunę, ale raczej tylko na starych światach. Na nowych nie ma aż takiego zapotrzebowania na runy.
Przy cenie 3k/bp uh 220gp idzie na bp+blanki, 2k dla driuda a reszta(780gp) dla szefa. Niby mało, ale 100x780=78000gp tygodniowo.....ciekawe kto powie, ze to mało. Taki interes jest wart zachodu tylko jeżeli jest szansa sprzedać uhy po 2.5k+ za bp.

Może być to niebezpieczne w sytuacji gdy nie nadążamy z tworzeniem run.

Ocena:5/10
Pewne zaskoczenie, bo poradnik sam z siebie jest dobry, ale:
-Błędy: przeżuć przez Worda i będzie dobrze
-Czerwony tekst razi w oczy. Zmień na...Ciemnoniebieski?
-Przy którymś cenniku wkradł ci się emoticon ":P"

Kurde
13-03-2005, 17:17
Ludzie.Dobry pomysl.Zróbmy firme,tyle że rolniczą.Będziemy sprzedawac meat,ham,blueberies,itp. !!! B)

Ale tak na rozum jedyna firma która moze na dlugi czas to jest firma z tymi domami i paccami.Ale trzeba miec pacc :p

Dobra chlopaki jaką firme robimy :evul:

error błąd
13-03-2005, 17:30
a ja z kolega utworzylismy... HOTEL!!
za 1sqm na 1h placi 100gp :) (kupilismy gh i teraz kasa przychodzi :) [my to nazywamy prywatna willa... ale coz :P])
on topic: poradnik dobry, ale bledy... grrrrr

Gatho Gokhinin
13-03-2005, 18:42
Ładny poradnik (jeśli można to nazwać poradnikiem :) ). Kiedys myślałem nad założeniem firmy, ale nizbyt by mi się to opłacało, nie wiedziałem jak sie do tego zabrać, itp. Przeczytanie tego tekstu zmobilizowało mnie do zdobycia wyższego lv, bo chciałbym założyc firmę ochroniarską :D

Averus
13-03-2005, 19:45
Usuniete. Usuniete. Usuniete.

Handzior Bartolu
13-03-2005, 21:01
He...całkiem fajny poradnik :).Kiedyś z qmplem chcieliśmy zalożyć firme robiąca runy. Wiedzieliśmy że to może być duży zysk, ale pochłaniało by to za dużo czasu i możnabyło sie nie wyrobić...
Ogółem poradnik spox :D

Colorion
05-04-2005, 08:10
Ekstra poradnik. Wyjaśniłeś wszystko o firmach. Miło się czyta. Niezły pomysł na poradnik. Może sobie firme ochroniarską założę :D. Fajnie byłoby zalozyć firmę rolniczą(tłum sorców i druidów z create food)

dap-galothij
07-04-2005, 19:12
jutro przepuszę to przez worda.

a firma łowiąca ryby?

Van Wojskowy II
11-04-2005, 16:00
/edit/
(ciach)

Takise
23-04-2005, 08:55
Fajnee!!!!Super poradnik!
Aha mógłbyś dopisać jeszcze firmę kurierską

Fryteczka
24-04-2005, 19:07
Ludzie takie zabawy sa dla highlvlów, a nie dla 15 lvlowców. Naczytaliście sie pierdół, a teraz macxie podniete, że zrobicie sobie 'firmę'. Niektóre mogą istnieć i całkiem dobrze prosperować, ale jakieś "ochroniarskie' czy 'wyciąganie looterskie" to kompletna głupota! Loot będzie kradziony, a ochrona jak zobaczy wyższy lvl to spieprzy w ciemny las!
Wlasnie przez takich ludzi jak ty zrobilem sobie tutaj konto.Czy wiesz ze np. ja na 30lvl moge miec wieksze plecy niz ty na 80 -,-, dlatego ja firme orchoniarskom moge otworzyc. Topic: Poradnik bardzo fajny, ja osobiscie mam firme z drutami. Jest nas 15 i robimy po 3 bp UH dziennie. Kasa leci ^^

Zdziabek
30-04-2005, 20:42
Czwarty post:
hmmm fajny pomysl ale ochrona slubu,kogos to tylko na swiatach PvP bo i tak high lvl nic nie zrobi na NoN PvP zeby nooby nie wchodzily

@Chyt

I tu sie mylisz. Najczesciej slub jest w budynkach do ktorych prowadza gora dwie pary drzwi, a mozna na nie przeciez puszczac co 20 sekund magic walle albo parcele i ff na nie (lecz te znikaja chyba jeszcze szybciej na non pvp, no coz takie rozwiazanie dla faccow bo magic walli robic nie moga).
A za minute magic walli (3 magic walle) moga brac nawet pare razy wieksza sume niz koszt runek to jest okolo od 520 gp do 1,2k (tak mi sie wydaje).

@Van Wojskowy

Na serwerach non pvp (na takim gram) wiele rodzajow firm odpada, lecz z pozoru. Moglbys wymyslic jakies rozwiazania dla serwow non pvp np. tak jak z tymi magic wallami, albo firma "ochraniajaca" loota moglaby pomagac ciagnac go a jak by go stracili nie dostali by nic :D itd.
Fajnie by bylo gdybys zrobil cos taiego ;)

Gratz pomyslu za poradnik i jego wykonanie :cup:

Pramus
16-05-2005, 17:33
Niezly pomysl. Zarabisty poradnik. Slusznie sie dostal do tego dzialu :D. Gratz za pomysl i wykonanie. Oby tak dalej... :]

Dragu
16-05-2005, 18:44
Ekstra poradnik. Wyjaśniłeś wszystko o firmach. Miło się czyta. Niezły pomysł na poradnik. Może sobie firme ochroniarską założę :D. Fajnie byłoby zalozyć firmę rolniczą(tłum sorców i druidów z create food)
tlum sorcow z create food buhahahahahahahahaha:)

Van Wojskowy II
18-05-2005, 19:16
/edit/
(ciach)

Van Wojskowy II
21-05-2005, 19:02
/edit/
(ciach)

Asik
21-05-2005, 20:08
Mam zamiar otworzyć małą firme a mianowicie kwiaciarnie połacząną z sklepem z upominkami.Czy to ma sens? :)

Rabanbar
23-05-2005, 19:48
Poszedłem za twoimi radami i zrobilem firme. Adres jej strony to www.tibiabusines.go.pl . Troche głupio mi że wykorzystałem do zrobienia strony forum tibia.pl ale mam nadzieje ze nikt sie na mnie nie obrazi :) Dziękuje za podsunięcie mi dobrego pomysłu :)

tomo
23-05-2005, 20:02
Omg, fajnie fajnie, ale wlaczajac ten poradnik bylem pewien, ze jedna z pierwszych opisanych 'firm' bedzie...

Mercenary Service :) czyli mordowanie/gnebienie/itp za pieniadze :) Moze byc rowniez pomoc w oczyszczeniu questa itp. za pieniadze.. To tez mercenary. Gwoli scislosci, Mercenary = najemnik :p.

Dopisz, a bedzie Schnappi.

Van Wojskowy II
28-05-2005, 20:37
/edit/
(ciach)

Karwas
29-05-2005, 08:06
A wspomniał już ktoś o firmie sprzedającej. Na rooku zajeli kiedyś całą stodołe i hipermarket zrobili ;) .

Wymi@t@cz
29-05-2005, 10:23
Ja u siebie na swiatach nie spotkalem zadnej firmy, ani zadnej oferty.

Poradnik bardzo Dobry

Van Wojskowy II
30-05-2005, 18:22
/edit/
(ciach)

Sadomaso
30-05-2005, 18:51
Hehe, fajne. Good idea ;)

Hieyan
02-06-2005, 18:52
U mnie na serwerze działa taka firma, sprzedają ryby na zamówienie i przynoszą ci, lub wysyłają do depo parcelem. Oto screen, gdy przesyłka dostarczona już:P
http://www.tibianews.net/pictures.asp?num=26

Boximus
05-06-2005, 01:30
A ja wam mówię ludzie że robię firmę...
Nazwa: Vener & Feniks
Co robimy?: Zbieramy żarcie i sprzedajemy, otwieramy piekarnie, robimy runy, sprzedajemy tanie bolty
Cennik:
Sprzedaż żarcia: 2gp meat; 3gp ham; 50gp 100 blueberries; 100gp 100 bread; 2gp fish
Piekarnie: Zbieramy wheat, ale tak żeby każdy uniósł jak najwięcej (zostawiasz wszystko w depo i bierzesz tylko scythe). Następnie szukamy jakiegoś źródła wody bez noobów.Nabieramy sporo wiaderek i moczymy mąkę. Idziemy na piec i mamy chlebek. Za 100 wheat płacimy 50gp. Każdy kto chce może zgłosić się do pracy [email protected] ([email protected])
Runy: Sprzedaż run najbardziej sie opłaca.
HMMy: szt. 70gp przy dużych ilościach upust za 10 HMMów płacimy tak jak za 8. Szczegółowy cennik znajdziecie na stronie która powstanie niedługo.
Bolty: Za kupno bolta zapłacisz 2gp. Przy dużych ilościach upusty (niedługo na stronie)

No to tyle... niedługo dowiecie się czegoś więcej o naszej firmie :D
Zapomniałem dodać że firma działa na serverze CELESTA

songo sayan
05-06-2005, 10:44
Mi też spodobał się ten temat. Myśle że też spróbuje coś zrobić. Początkowo zastanawiałem się na wynajmem pokoi dla facc, ponieważ wydaje mi się że ludzie mi ufają, ale teraz zastanawiam się firmą wytwarzającą runy. Za pare dni kupuję pacca, wtedy założę gildie aby móc zakupić GH. Coś w stylu snake tower. Zatrudnie druidów ewentualnie sorcererów. Będą mieli u mnie pokoje(wydaje mi się że to powinno przyciągnąć chętnych). Będą pełnoetatowymi pracowikami. Np. 1 bp uh na 2-3 dni. Płaciłbym np. po 2 k za bp uh. Może sie uda, a może nie. Ale zawsze warto spróbować. :D

zwiastun ciemnosci
05-06-2005, 12:25
ja mam pomysł na Firme która ma na celu za pewną kwote robić summony do treningu

Monk - 3k + koszt MF/ 5 godzin
Ghul - 1.5k + koszt MF / 5 godzin
Knight do treningu - 1k/4 godziny

co o tym myślicie?

Quider
11-06-2005, 14:39
Wiesz, jakoś i tak nie umiem sobie poradzić z założeniem własnej firmy. Może jaśniej?? Byłbym zobowiązany... :baby:

Van Wojskowy II
12-06-2005, 12:57
/edit/
(ciach)

Zewcio
13-06-2005, 10:02
Bardzo dobry poradnik, najbardziej podoba mi sie opcja z ochrona newbie, ale gram na non-PvP wiec z tego moge zrezygnowac... ale jeszcze sie zastanowie czy nei zalozyc firmy przeprowadzajacej ludzi miedzy miastami :]

Van Wojskowy II
14-06-2005, 10:29
/edit/
(ciach)

kszychu13
14-06-2005, 11:25
mysle ze to b.dobry pomysl z tymi firmami ale pewnie pojawi sie wiele firm ktore oszukja np z tym lootowaniem lub hotelarstwem(zakladam ze owe firmy sie pojawia)nie mowi ze wszyscy sa tacy ale to moze sie zdzarzyc

moj pomysl na firme:

np w ab sa takie domki sa:11:28 You see an open door. It belongs to house 'Treetop 4 (Shop)'. xx owns this house. w tym wypadku chodzi mi o slowko shop
mozna zrobic sklep np zrobic reklame na kanalach lub na stronach jak to mowil zalozyciel tematu lub poprostu wolac do nowootwartego sklepu dawalobysie invita tylko do lady (bo jak waidomo za lade nie wolno wchodzic:P)i np zbieraloby sie wszystki rzeczy od qmpli lista co kogo za ile sprzedane i np do tego jakis prezencik moze trusakwka wiecie ciasteczko itp wtedy stworzylby sie jakis klimacik a nie tylkopkpk i exp:) niektorzy powiedza ze glupi pomysl jakas zabawa w firme wlasnie nie tibia jest po to zeby sie bawic :)

Van Wojskowy II
20-06-2005, 09:30
/edit/
(ciach)

Sir Marilion
04-07-2005, 17:48
A może by połączyć wszystkie (no, prawie) ww. firmy i zrobić z tego jakąś sieć? A mój pomysł na firmę jest taki: Organizowanie wycieczek! Mianowicie trzeba najpierw porozdawać ogłoszenia (listy) na których byłoby napisane miejsce i czas zbiórki np. Cmentarz kolo Carlin godz. 15.00 GMT + 1. Potem kazdy przybyły na miejsce zbiórki wpłaca wpisowe przypuśćmy 20-30 gp. I oprowadzimy ich po terenach okolicznych, a za dod. opłata (powiedzmy 10 gp) pokazalibyśmy im droge do np. Kazz. Możnaby też na przykład ich poprowadzić na rotwormy, gdzie mielibyśmy specjalnych strażników - aktorów (wiecie, znaleść rotworma i pokazowo z nim powalczyc). Albo na przykład zorganizować paru przewodników jak dojść na przykład do Outlaw Camp, czy do Mintwallin. Przewodnik taki by czasem coś dopowiedział, np. jakie tu stwory można spotkać i jakie taktyki na nie stosować, na jakim levelu najlepiej na nie chodzić, ew. na koniec wycieczki dałby jakiś free gadżet typu miesko, jabluszko, zaproponowałby kupno pamiątek (loota ze stworków spotkanych). Niestety sa dwa minusy takiej sprawy. Pierwszy to taki, że przewodnik musiałby mieć dużą wiedzę o danym terenie, no i high lvl na wypadek gdyby przybłąkał się jakiś zlurowany mino guard na przykład, albo gdyby przez przypadek pomylil droge i trafil do komnaty pelnej soldkow, gdyby sie natknal na innego stwora. Proszę was o ocenę mojego pomysłu. Aha pare słów na temat ,,poradnika'' bo to wlasciwie nie jest poradnik tyle taka ciekawostka nieprawdaż? Taki zbiór ciekawostek. Uwazam, że jest to bardzo ciekawy artykuł, bardzo fajnie napisany. Dobrze się go czyta. 9/10.

EDIT: 5 lipca 2005, godz. 8:14. Dzisiaj wyjeżdżam i dlatego nie będę odpisywał na ew. zaczepki, krytyke. Jednakże po powrocie (2 tyg) zobaczę wszystkie posty i ew. odpisze. Mam jeszcze jedno pytanie: Jaki nick w tibii najbardziej was rozśmieszył? Mnie 'rozwalił' ''Carabinieri''

kornokus
05-07-2005, 22:41
mam pytanie jak znalezc lokal mozna kupic jakis? jezeli tak to gdzie?

Schihan
08-07-2005, 09:35
Ja mam pytanie,bo zastanawiam sie nad zalozeniem firmy runicznej,tylko jest jeden mankament.Jak mam naklonic druidow zeby pracowali dla mnie jak u mnie beda zarabiac 10k za 5 bp uhow,a normalnie zarabiali by 15k za 5bp uhow.Chociaz przychodzi mi do glowy jedno rozwiazanie.Moze zaoferowac protekcje tym druidom inny h-lvli(potencjalnym klientom naszej firmy).Czekam na odpowied.POZRDO.

YoungLady
08-07-2005, 11:11
Ja poszukuje 20 druidów na lunarze najlepiej żeby byli w Venore lub w albo Carlin.

@Van Vojskowy

Mam do was pytanko? Zaktualizować poradnik z pomysłami komentatorów poradnik>?

NOM

Gawi
08-07-2005, 11:26
Zaloze sobie firme tez jakas ale nie bedzie to socurity poniewaz swiat Non pvp
A tak ogolnie to poradnik zarabisty:]

Mati The Druid
12-07-2005, 21:25
Moja Firma :
Nazwa : Fishing and runes world.
Logo : nieumiem wlozyc go na forum ;p
Oferujemy : All runki (tylko dla facc),
każde ilości rybek.
Właściciel : Matixx of Pila, Janoox, Nygrus.
Rekrutujemy ludzi od 2lvl do 62lvl.
Najlepiej traktowani są druidzi oraz sorcki.

Meloon
27-07-2005, 02:04
W jednym z postów napisano, że założenie firmy to zabawa dla high-lvli. Otóż nie do końca. Do zalożenia firmy ochroniarskiej może się nadawać char lvl 8. Brzmi to dość bzdurnie dla niektórych, zwłaszcza dla tych, którzy nie widza roznicy miedzy "zalożyć" i "prowadzić" a "pracować w". Do prowadzenia, reklamowania i sprowadzania ludzi do pracy nie trzeba skilli i lvla, tylko charyzmy, talentu w PR itp. Lvl 8 może sprawnie dowodzić załogą 5 luda lvl 80 - i ciągnąć zyski, bo tamci są nieśmiali albo nieokrzesani i klientów sami by nie ściągneli.
Z kolei firma runiczna. Przy układzie dla druta 2k za BP UH a sprzedaż za 2,5k + powstaje problem - klientami byliby chyba tylko ci, którzy kupowali by runy masowo. Wszystkim innym by się to nie opłacało - a przecież można inaczej. Z odpowiednim wkładem można zgromadzić zapas BP UH/SD/HMM/etc. i sprzedawać jak w zwykłym sklepie. Można też namówić druidów do odsprzedawania BP za np. 1,5k UH (albo i mniej), jeżeli szefami firmy byliby np. knight i pall lvl 80+ (nie wiem czemu się tak czepiłem tej osiemdziesiątki) i oferować za to protekcje - fajnie by było móc łazić wszędzie bezpiecznie drutem lvl 13 bo każdy wie że masz plecy z firmy (alternatywa pomyslu - wspolpraca firm runniczej i ochroniarskiej, na zasadzie ochrona za runy - jedno i drugie zawsze sie przyda)
Zawsze zostaje hurtownia - skupowanie wszelkigo towaru (jak komuś się speszy to sprzeda spikeda za 2k a inny kupi za 3 bo tez mu sie spieszy). Można tak skupować wszystko, a stwarza to mozliwosc handlu praktycznie ze wszystkimi - po pewnym czasie przewinie sie przez nasza hurtownie pol mieszkancow swiata - zeby sprzedac lub kupic.
Jak by kto zakłądał drobny biznes na Furorze - niech pisze PW, może sie przydam, choć watpie.

Van Wojskowy II
03-08-2005, 23:03
/edit/
(ciach)

Sebo_lek
06-08-2005, 18:45
kto przyjmie paladyna do firmy oferuje robie nie:
strzal
HMM
LMM
FB
lowienie ryb
swiat mythera
lvl 18
kontakt
nr gg 2232208
lub wladca jazni w grze prosze o szybki kontakt

Geharb
06-08-2005, 19:50
..mianowicie po update trzeba bedzie Miec przynete zeby sobie poafkowac i można by było założyć firmę zajmujaca sie dostawa robali

Opuszczony
03-09-2005, 18:52
Burdel...

1.Znajdujemy lokal. (Najlepiej z beczką z piwem/winem/lemoniadą)
2.Znajdujemy dziewczyny.
3.Znajdujemy barmana – może być to twój dobry kolega.
4.Budujemy łóżka:

22 Ustawienie boxów/parceli.
11
11
(może to być także sofa.)

Seksizm w Tibi jest zabroniony... xD

bmc86
07-09-2005, 01:09
Gram w Tibie juz dosc sporo i przyznam nigdy nie slyszalem o czym takim jak firma w Tibi. To pomysl napewno nie dla mnie, zostane raczej przy sprawdzonych sposobach.

Pozdrawiam autora dosc nietypowego poradnika.

Druid Omnibuso
11-09-2005, 20:02
Chce stworzyć firme organizacyjną w thais (śluby impry spotkania dyskusje itp) .Potrzebuje spolnika kto by chcial sie dołączyc do firmy niech powie tu na forum

kornokus
29-09-2005, 20:43
kto mi odpowie czy mozna miec lokal do burdelu albo wogule kupic?? :( wiec pomocy

kornokus
30-09-2005, 15:32
szukam ludzi do firmy sprzedaje:
-rybki
-chleb
-runki
-ogolne jedzenie
-i security

runki gfb i hmm

moj nick nefarius thay server berylia

JoneC
30-09-2005, 15:49
lopiej popekujcie ;P

bad19
05-11-2005, 21:03
prosze zeby ta osoba ktura napisala caly ten duzy poradnik sie ze mnom skontaktowala niech napisze na gg 5445116 prosze lub ktos kto wie jak zalozyc firme

bad19
05-11-2005, 21:30
moge byc wspulnikiem twoim napisz na gg 5445116 w thais nie pisz na forum tylko na gg do mnie nawet ja bede niedostepny ale to zeby pisac w zwiazku o robienie nadal aktualne

Rajczumen
21-12-2005, 16:23
Elo all:)
Jeśli jest tu ktos z fortery, to prosze o kontakt, zrobimy firme sprzedajaca pamiatki, lub będziemy oprowadzać debili (low lvl[niższy niż 10])
i napada na nas jakis pk(jakis nasz qmpel) my mu nawalamy, a potem on spyla, a my gadamy zeby doplacili bo ich wlasnie uratowaliśmy :D
Dajemy qmplowi 100 gp.Od każdego kola[niby uratowanego] bierzemy 100 gp.
I o to chodzi koleś
LvL 14(10 % do 15[znowu])
41 dista
Rajczumen
pisać na tibii

amber
15-01-2006, 10:01
szukam pracy w agencji towarzyskiej.
name:Amber Stone
swiat:xantera
gg:1955661

Blant Ziom
04-02-2006, 10:46
A czy nie dotane bana :ban: za firmę towarzyską :p myślalem już o firmie towrzyskiej dawno :D Zatrudnilo by się alfonsów i panienki :blazen: i by sie zarabialo kase :evul:

Kombba
14-02-2006, 20:48
@up
A czy nie dotane bana :ban: za firmę towarzyską :p myślalem już o firmie towrzyskiej dawno :D Zatrudnilo by się alfonsów i panienki :blazen: i by sie zarabialo kase :evul:
heheheh spox pomysł ale to tylko gra nikt nie chsze się znałeść w trudnej sytuacj np. gay z chłopakiem gada ;] ale by był spox biznesik B)
@Topic
Chyba nigdy nie było takiego poradnika na tym forum ... gz pomysłu

Dij'Ihsus
17-02-2006, 10:59
jak ktos nie ma co robic to tak ale nawet jesli ktos by zalozyl taka firme to watpie zeby mial duzo klientow i napewno fortuny firma by nie zarobila na tym ale pomysl dobry:cup:

BTW.ZIOMEK MOWI ZE CHCE BYC WSPOLNIKIEM-OCHRONIARZEM A MA 16 LVL, WAPIE ZEBY KOGOS ZABIL I CZY BY SIE KTOS RPZESTRASZYL 16 LVLA-POMYSLCIE

Silov
17-02-2006, 13:43
Witam. Poszukuje jakiejś pracy (najlepiej łowienie ryb) łowie okolo 50 ryb na 5 minut...Kontakt pod numerem 9095753
Swiat:Isara
Miasto:Carlin

Dark Alphadron
17-02-2006, 16:11
Jak w temacie. Świat Guardia (ew. Titania i Furora, ale tam mam odpowiednio 8 i 6 level), miasto Ab'dendriel (z możliwością przeprowadzki do miast dla facc, jeśli wiem gdzie jest albo mi się wytłumaczy/zaprowadzi), mogę pracować jako każdy z wyjątkiem kolesia z agencji towarzyskiej itp. "zawodów". Nawet jako barman( raz na imprezie byłem barmanem). Nie jestem zbyt kasiasty bo zaliczyłem deda od Ge(j)omancera na triple tower.

t0m4s2
20-02-2006, 20:06
gz za pomysl ale to sie nie sprawdzi ;0

Necrofea
25-02-2006, 14:03
Jestem chętny do pracy w firmie.
Mam 18 lvl sorc. Mogę robić wszystko: Imm , zbierać jedzenie, łowic ryby itp. Kontakt na gg 5653764 :)
serwer: Nebula
świat: carlin

Wario
25-02-2006, 14:38
Ja też jestem chętny :)

Ważne:

1.Lvl mam: 89 i 26lvl (51% na 27lvl) z 27 mlvl. 89 lvu nie używam, ponieważ jest w sprzedaży ;)
2.Kraj/Server: Refugia

Kontakt:

1.GG: 8359333
2.Tlen: game_master

:)

Norjaz
27-02-2006, 16:14
Poszukuje :cygaro: zatrudnic :faceoff: jakąś firme OCHRONIARSKA na dyske w THAIS . Żeby brali chajs i w puszczali płace po wykonanej Robocie.

KUJAM
27-02-2006, 16:33
też potrzebuje:

kelnerow,kelnerek
ochrony (beda duze levelki wiec :D )
barmanow
orkiestry

Painkiller Vortex
04-03-2006, 00:50
1. ALLOPT Company
2. www.firma-tibia.blog.onet.pl
3.10 Marca Będzie Wielkie otwarcie naszej firmy!! będą za darmo rozdawane napoje. O godzinie 17 w podziemiach Thais(tam gdzie są szachy, itp) odbędzie sie mała imprezka. Ta firma jest wielobranżowa tzn. ochrona(śluby, imprezki), rolnicza(robienie jedzenia) i rybacka(łowienie ryb), natomiast troszkę później będzie firma robiąca runki(lmm, hmm, uh, ih, sd, explo, gfb, itp). Mam nadzieje że ktoś przyjdzie
4.w/w
5.Hiberna:faceoff:

Xerionis_Family
20-09-2006, 20:51
Nigdy się z takim czymś nie spotkałem :confused: W gruncie żeczy to wydaje mi się, że trudno aby takie coś w ogule wypaliło :confused: Ceny i zapotrzebowanie się zmienia wraz z ludźmi, i więszkość wiary na h lvlach ma już uhmakerów, pro, teamy etc, więc wydaje mi się, że to z goła słaby pomysł... a z tym eskortowaniem no to sory...

To tylko moja skromna opinia ;P

CieloX
29-12-2006, 20:41
Witam, mam pytanie (jak już ktoś wyżej zauważył), a mianowicie : jakiemu Druidowi będzie się opłacało robić UH'y (tak jak i inne runy) w firmie (w której za bp będzie dostawał od 1,4 do 2k) jeśli sprzedając jako "wolny strzelec" (a nie mówię już jako czyiś UH-maker, bo przeważnie ta osoba daje w ''gratisie'' ochronę) będzie zarabiał od 2,5 do 3k... Na moim świecie (Danubia) bp UH chodzi po 3k (oczywiście zdarzają się wyjątki, ale taka jest ''cena rynkowa'')... Załóżmy że Druid "XXX" sprzedaje Uhy tak jak wszyscy, czyli po 3k (blanki + bp = 220gp ; food [w tym przypadku hamy] czyli 34 [informacja zaczerpnięta z poradnika na tym forum] * 8 = 272gp [już nie mówię że food mógłby być kupiony w carlin {wtedy należy pomnożyć 34*6}] co daje nam razem 492gp w wkładu na bp [czyli 2508gp zysku])... Firma "YYY" zatrudnia 10 Druidów i sprzedaje 10bp UH dziennie, również po 3k od sztuki, bo h-lvl'e i tak będą kupować od nich, bo nie chce im się latać od druida do druida i kupować po 1 bp. Czyli jeśli sprzedają po 3k, to odciągają te 492gp na food, blanki i bp, ponadto ''szefo'' musi coś dostać, bo w końcu on UH'ów nie robi, powiedzmy że z te 500gp jak już ktoś napisał (do tego mogą dochodzić też inne koszty, tak jak opłata protektoratu, który sam siebie nie będzie się raczej narażał [oczywiście nie będzie to płacone z pieniędzy które miał dostać szef, czyli z pieniędzy druida], ale powiedzmy że to jest już wszystkie koszty)... Tak więc druid dostaje na rękę 2008gp, o 0,5k mniej niż jakby robił je sam... Rozumiem, że protekcja itp, ale za to też się płaci, a co za tym idzie, druid dostawał by jeszcze mniej... sam szef zarabiał by na tym 5k dziennie, a nie zrobił by przy tym ani jednego UH'a (1. Wiem że to nie jest tak że szef nic nie robi, tylko załatwia kupców na dane runy, szuka pracowników itp. 2. Szef nie musi być 1, więc te 500gp od bp było by do podziału)...

Jeśli źle coś zrozumiałem, to proszę mi to wytłumaczyć, a nie od razu od n()()b'a wyzywać...
Że jestem nowy (:baby:), to nie znaczy że niereformowalny ;) :p

Dziekuję za przeczytanie posta i pozdrawiam
CieloX

@EDIT a co do poradnika, to fajny ^^

Janek88
31-12-2006, 22:10
21 Master Sorcerer - ochrona :P i robie wspaniałe wypieki (znam przepis na ludziki z ciasta i ciasto w ksztalcie serca :D) PW me

jakubek08
31-12-2006, 23:18
Ja i mój kuzyn możemy zatrudnić się w jakiejś firmie. Serv Harmonia.
Ja:
Pall 19lvl, Druid narazie się rozwija.
Kuzyn:
Sorc 27lvl, Druid też się rozwija, Knight 17lvl.
Pisać do:
Zotoxibo, Zoloxibo, Darth Magik, Darth Strong Knight

Domino Mag
31-12-2006, 23:40
chcialbym sie zatrudnic w jakiejs firmie

mam 18lvl

najchetniaj lowibym ryby i robi runy (IH, fireball)

Domino Mag

18lvl

thais

Lunara

Western
01-01-2007, 00:35
Nick: Kotr
serwer: celesta
Praca: HMM,RYBY

Moge robic bp na raz bo mam duzo many i jestem palem
a ryby to dziennie 200+

jakubek08
05-01-2007, 19:00
powiedzcie mi jaki jest sens robienia firmy, skoro np. bp uhow chodzi po 3k, mozemy go sami sprzedac, a jak sprzedajemy przez firme, to jeszcze cos kasy musi isc dla szefa, a drozej sie napewno nie sprzeda, wiec po co....?? (mowie o non-pvp)

Thebill
05-01-2007, 22:59
@up
nioobki tez musza miec jakas zabawe

Karmnik
16-02-2007, 21:31
szukam pracy na swiecie Berylia mam 16 paladyna i 15 na rooku :crusader:

NoooBeeeK
16-02-2007, 22:32
Według mnie noobski pomysł... po pierwsze troche zadrogo... po drugie jak ktos robi slub to raczej am tez znajomych... u mnie na wejsciu stało pieciu kolegow i pilnowalo zeby nikt nie wszedl... dekorowanei zadrogo.... bez sensu... u mnie na slubie bylo z 30 osob kady przyniol po krzesle i po kwitku np.... i jakos poszlo :) pomysl sie nei sprawdzi...

Voldemort
27-02-2007, 17:31
A ja mam taki pomysł, założyć firme płatnych morderców(albo jakoś tak).:evul:
Np. ktoś Cię dednie :kat: no to będziesz mógł się odegrać jak będzie większy LVL :]
Ceny to np. 20K(lub więcej, nie wiem dokładnie) za 100 LVL:berserk: plus koszt runek:D

Hadugg
27-02-2007, 18:15
Przy dwudziestu druidach i zamówieniach rzędu 80-100bp tygodniowo można naprawdę zbić fortunę, ale raczej tylko na starych światach. Na nowych nie ma aż takiego zapotrzebowania na runy.
Przy cenie 3k/bp uh 220gp idzie na bp+blanki, 2k dla driuda a reszta(780gp) dla szefa. Niby mało, ale 100x780=78000gp tygodniowo.....ciekawe kto powie, ze to mało. Taki interes jest wart zachodu tylko jeżeli jest szansa sprzedać uhy po 2.5k+ za bp.

Ciekawe jaki druid bedzie chcial wstapic do takiej firmy w ktorej za bp uh dostanie 2k, jezeli sam moze sprzedac go za 3k.

Wedlug mnie takie firmy to glupi pomysl, poniewaz ta gra stworzona jest do tego aby wbijac levele i skille, robic questy, a nie bawic sie w biznesmena. Przez takich jak wy ludzie zamiast cieszyc sie wysokim lvlem placza w katach ze ktos ich oszukal.

SunCat
12-07-2007, 21:25
B)Więc tak:
Z tymi firmami to nie taki glupi pomysl, no moze niektore niedochodowe lub bez klientowe, ale sa ludzie (w tym ja) ktoezy nie tylko chca nabijac lev. itd. bo np. taka praca sprawia im frajde... popieram robienie firm... zreszta ja tez robie "firme" albo raczej zakladzik.

UWAGA PONIZEJ ZNAJDUJE SIE REKLAMA, JESLI NIEC HCESZ JEJ CZYTAC WYSKOCZ PRZEZ OKNO!!! :D

Urodziny, imieniny a moze zwykly valentynkowy prezent...
Po co meczyc sie z robieniem tortow!!! Zamow tort a dostarczymy go w okresie 2-3 dni do karzdego miasta!!! (oprocz rooka oczywiscie)
Cennik:
-Tort zwykly (Cake): 5gp
-Tort ozdobiony (Decorated Cake): 10gp
-Tort ozdobiony + swieczka (Party Cake):13gp
-Kremowy tort (Cream Cake):10gp
-Walentynkowy tort (Valentine's Cake): 15gp
oraz:
-Ciastoludek w okresie swiatecznym:15gp
Koszt paczki pokrywa klient cena za dostarczenie do rak wlasnych przez kuriera zalerzna od kursu, dzialamy na terenie Swiatow: Harmonia
, Aurea

Taki sobie zakladzik, i raczej nidochodowy... ale coz... wlasny...B)

PS:Szukam rąk do pracy na Harmoni w Thais lub Carlin zglaszac sie na mojego Maila

Obywatel
12-07-2007, 22:10
Tez mam firme z kumplamni na Azurze. Cóż frima jest wielofunkcyjna (skupowanie itemow: kusze, luki, strzaly i bełty różnej maści), catering (skupujesz żarcie od noobów a potem sprzedajesz taniej jak w karczmie) lub sam wytwarzasz/polujesz, i oczywiście runy.

A poradnik "really good".

Gordo-Sambrath
26-07-2007, 22:10
Tylko jak przygotować tą firmę?Na przykład gdzie można urządzać wesela jak na przykład chcesz przenieść meble to ci jakieś nooby zabierają!I co można zrobić?

TheVelos
26-12-2007, 23:13
A ja wymyśliłem super sposób i szybko na nim zarobiłem.
Jaki to pomysł? Otóż zbieramy butelki, fiolki itd. i szukamy beczki z piwem, winem i innymi alkoholami.

Dalej:
ładujemy ich cały bp (tak z 12 bp) i najpierw po qmplach mowimy, że sprzedajemy alkohol w większych ilościach.

Na początku miałem komenty: ale debil, nikt tego nie kupi itd.
Posiedziałem w tym 3 dni a potem?
Potem zacząłem ogłaszać się na trade, na każdym raidzie... dosłownie wszędzie.
I jak zarobiłem?

-backpack to wydatek rzędu 20 gp
- nazbieranie tych kilkunastu butelek to też chwila czasu /(orki wywalaja je)
- potem przytarganie i napełnianie to też chwila.
Ale:
1 bp =400 gp 8o 8o
Wiem, że to dziwnie brzmi, że z tym kupe roboty, ale jak nazbieramy te butelki to potem jest z górki.
W trzy dni nazbierałem pełno tego i zarobiłem łącznie 42k.
Do tego, żeby mi się robota nie nudziła, co kilka bp dawałem jedną butelkę trucizny, krwi, moczu, słowem= co mi się podobało.

Możemy też poprosić o pomoc w tym (chodzi o butelki i inne naczynia, te worki na wode elfow też są przednie). Ludzie czasem wezmą je dla Was, czasem nie, ale kasa i tak jest dla Nas.

Dalej:

kiedyś zrobiłem firmę "kopaczy".
O co chodziło?
Wynajmowało się knighta 100+++++++ lvl (dużo podst) najlepiej z utani hur. Reszta ekipy zbierała hatchety, loot z soldierow itd.... .czyli wszystko, co dało się sprzedać i ładowało się do bagów.
Przy tych bagach stał knight, żeby jakichś jaj nei było, że ktoś coś tam wam ukradnie.
Co jakiś czas knight kursował do depo z którymś z bagów, a my pozostałe chowaiśmy w innych lub pod innymi.
Powiecie, że lepiej samemu zrobić ładnego lootbaga.
Ale:
- możliwość okradzenia
- jakiś pk może na Was wyskoczyć <jak zobaczy choćby i 10k podst w jednym bagu to się zaświeca biała czacha>
- można czasem nawet ze strachu wyrzucić swojego baga do wody.

pelicus
27-12-2007, 19:47
Witam!!

Firma???
Bardzo dobry pomysł!!!!
Sam kiedyś miałem taką , trochę gp z tego było ale to dawne czasy...

Dziś się tym nie zajmuję, lecz jeśli jakaś firma chce to robię stronki i reklamuję takie przedsięwzięcia gdzie się da!!!!

Zainteresowany??? Napisz [email protected]
Koszt forum ok 3zł
a serwisu całego mniej więcej 10zł

Diego_PB
31-12-2007, 19:29
Osobiście podoba mi sie firma towarzyska i chętnie bym do takiej wpadł ;)

Voon
31-12-2007, 20:01
Diego_PB:
A co to takiego? Może chodzi nie o firme a o agencje? A to może jakaś rekompensata za realne życie?

tibianos-95
01-01-2008, 17:16
Zapraszam do mojej firmy z jedzeniem strona firmy to Strona Firmy<KLIK> (http://firma-tibijska.wjo.pl)

MARR
02-02-2008, 22:53
ale ktora opcja na www.tibia.com

homik363
17-04-2008, 08:11
Jak sie zakłada sie firmę w tibii.??
Czy trzeba sie gdzieś rejestrować???

rasialdo1
08-06-2008, 11:17
Bardzo Dobry Poradnik!!

Miki94
29-06-2008, 23:33
Batdzo fajny poradnik jednak mam problem z wyborem firmy. Ochroniarska nie bo mam 40lvl a koledzy maksymalnie 80, Firma robiąca runy nie bo większość to knighci i palkowie a Hotelarska fajn ale ryzykowna. Kupie gh za 10k i jak przez pierwszy miesiąc nic nie wyjdzie to strace dużo kasy. Fajna jest ta co urządza imprezy ale problme będzie z klientami bo większość woli sama urządzić. Ma ktoś jakiś pomysł na dobrą firmę ??????

utamko
04-07-2008, 09:37
Witam mam Specjalnie dla was

Igim
04-07-2008, 13:32
Poszukuje : Druidów,paladynów...
Wymagania :
-Postać na świecie Secura ...

Pisać Na PW , w temacie lub na GG : 9336053
Wy robicie fooda ja go skupuje w nastepujacych cenach...

-Hams -3gp,300gp/100szt. BP-6k
-Meats -2gp,200gp/100szt. BP-4k
-Rolls -1gp,100gp/100szt. BP-2k
-Breads -1gp,100gp/100szt. BP-2k
-Apples -1gp,100gp/100szt. BP-2k
-Fishs -2gp,200gp/100szt-BP-4k
-Mushrooms - 2gp,200gp/100szt.-BP-4k
-Dragon hams - 5gp,500gp/100szt.-BP-10k

Mushrooms,Fishs,Dragon Hams dostępne są wyłącznie z potworów... (fish również z wody |potrzebujesz wedki i robali|)

Ceny skupu nie są wysokie , ale na 13 lvlu mysle ze sa wystarczajace...

(Zauważcie ze magic lvl urośnie wam jak z górki,używając czaru ''create food''-potrzebny 13lvl)
A poniewaz czar robi jedzenie losowo... najlepiej będzie jak będziecie sprzedawac fooda po 100szt...

FOODA SKUPUJE OD WTORKU! (08.08.2008.r.)

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jimmy5214
04-07-2008, 23:39
Dobre pomysły, można zarobić trochę kasy. Fajny pomysł z ochronną ślubów.

Szczakusek
05-07-2008, 20:29
Bardzo ładny poradnik brawo :)