zaloguj się

Pokaż pełną wersje : historia- komu dalibyście 1 miejsce jako człowieka patrioty...

Werd
16-03-2005, 17:43
Komu dalibyście 1 miejsce jako czałowieka patriote który najbardziej przyczynił się do rozwoju Polski ??
Ja osobiście głosuje na Napoleona on przyczynił się do późniejszego wyzwolenia Polski z rąk prusaków, ausriaków, rosjan
Edit: w sondzie WP=Wolna Polska

Meroslaw
16-03-2005, 17:52
Bohatera mojego avatara wraz z jego gestem! :D (Kozakiewicza dla niezorientowanych). A tak nieco bardziej serio - W dzisiejszych czasach - z całą stanowczością - NIKOMU! Wszyscy tylko chcą pieniądzami kieszenie napchać... Największymi patriotami są zwykli, prości podatnicy, odrabiający uczciwie pańszczyznę na rzecz państwa (pracujący, tylko ładniej powiedziane). Gdyby każdy prosty człowiek był uczciwy, nie starał się (w przypadku bogaczy na przykład) omijać podatków, myśleć o dobrze ogółu - dobro jednostki i rozwój kraju przyszłyby same. Niestety to pozostaje tylko w sferze marzeń...

Edit - co do tej sondy, zaznaczyłem Gierka. W końcu odbudował Polskę... A że nazaciągał długów to trudno. To by się dało z uczciwymi politykami naprawić, niestety że takowych u nas nie ma - tylko się pogłębia.

Werd
16-03-2005, 17:55
Bohatera mojego avatara wraz z jego gestem! :D (Kozakiewicza dla niezorientowanych). A tak nieco bardziej serio - W dzisiejszych czasach - z całą stanowczością - NIKOMU! Wszyscy tylko chcą pieniądzami kieszenie napchać... Największymi patriotami są zwykli, prości podatnicy, odrabiający uczciwie pańszczyznę na rzecz państwa (pracujący, tylko ładniej powiedziane). Gdyby każdy prosty człowiek był uczciwy, nie starał się (w przypadku bogaczy na przykład) omijać podatków, myśleć o dobrze ogółu - dobro jednostki i rozwój kraju przyszłyby same. Niestety to pozostaje tylko w sferze marzeń...

Edit - co do tej sondy, zaznaczyłem Gierka. W końcu odbudował Polskę... A że nazaciągał długów to trudno. To by się dało z uczciwymi politykami naprawić, niestety że takowych u nas nie ma - tylko się pogłębia.

heh, no Gierek był the best :D
a jeszcze Piłsudski <hołd> hołd dla niego wielki człowiek chyba ostatnia ostoja Polski powojennej (Po I-wojnie)

Meroslaw
16-03-2005, 18:04
Uczyłeś się historii? Jak nie - wyjaśnię. Piłsudzki zrobił wiele, ale zakończył karierę haniebnie. Siłą przejął władzę w państwie (mordując setki Warszawiaków, pomijając że cały czas gadał o demokracji), żerując na naiwności ludu (obiecywał krocie, nic nie spełnił). Stworzył w państwie system autorytarny, potem BBWR i Obóz Belwederski. Przejął funkcję Naczelnego Wodza, na prezydenta obsadził swojego człowieka. Wszędzie miał swoich ludzi, każdy go szanował, co za tym idzie - każdy się z nim zgadzał, co by gość nie mówił. Miał pełnię władzy. Dopiero potem się ludzie zorientowali, jaki błąd zrobili popierając go. Po śmierci system autorytarny padł i wszystko wróciło do normalnego ładu. Morał? Zdecydowanie więcej namieszał niż dobrego zdziałał. Dlatego nie uważam go za patriotę.

Acid
16-03-2005, 18:06
Był taki gospodarz Michał Drzymała opowiem wam o nim małą historię:

W zaborze pruskim starano się pozbwić Polaków nie tylko języka, ale również ziemi. Władze pruskie chciały zmusić polskich właścicieli do sprzedaży gospodarstw i opuszczenia kraju, a na ich miejsce sprowadzić niemieckich osadników. W tym celu Prusacy wprowadzili wiele przepisów utrudniających Polakom życie, np. nie wydawali zgody na budowę domów i budynków godpodarczych.

Zgody takiej nie otrzymał m. in. Michał Drzymała, gospodarz ze wsi Podgradowice. Zamieszkał starym i przeciekającym wozie cyrkowym. Społeczeństwo polskie ufundowało mu ze składek nowy wóz. Wówczas władze pruskie wynajdywały preseteksty, aby nakładać mandaty, np. za nieprawdiłowo powieszoną lampę czy za hodowanie kozy <lol>. Po kilku latach zmuszono Drzymałę do opuszczenia wozu.

Dlatego Drzymała jest dla mnie patriotą.

Werd
16-03-2005, 18:12
Uczyłeś się historii? Jak nie - wyjaśnię. Piłsudzki zrobił wiele, ale zakończył karierę haniebnie. Siłą przejął władzę w państwie (mordując setki Warszawiaków, pomijając że cały czas gadał o demokracji), żerując na naiwności ludu (obiecywał krocie, nic nie spełnił). Stworzył w państwie system autorytarny, potem BBWR i Obóz Belwederski. Przejął funkcję Naczelnego Wodza, na prezydenta obsadził swojego człowieka. Wszędzie miał swoich ludzi, każdy go szanował, co za tym idzie - każdy się z nim zgadzał, co by gość nie mówił. Miał pełnię władzy. Dopiero potem się ludzie zorientowali, jaki błąd zrobili popierając go. Po śmierci system autorytarny padł i wszystko wróciło do normalnego ładu. Morał? Zdecydowanie więcej namieszał niż dobrego zdziałał. Dlatego nie uważam go za patriotę.

hehe, ja studjuje historie, ty raczej mało wiesz -.-
A co miał innego zrobić???? w innym razie Polska by stoczyła sie poraz kolejny w otchłanie historii!!!!!A zresztą nie Piłsudzki tylko Piłsudski omg ! A i niewiesz nawet jaka była wtedy sytuacja idt. i niewiesz co wogóle zrobił ten wielki Polski patriota !
PIŁSUDSKI JEST DLA MNIE WIELKIM CZŁOWIEKIEM I NIKT NIE MA PRAWO MÓWIC O NIM ZE ZACHOWAL SIE HANIEBNIE, BO JEST TO POPROSTU WBREW HISTORII

Shanhaevel
16-03-2005, 18:19
@up
A czemu "nikt nie ma prawa"? Każdy ma prawo wyrażać swoje zdanie...

Werd
16-03-2005, 18:22
@up
heh poniosły mnie emocje ,poprostu kto tak mówi ,mówi wbrew historii

powrót vavca
16-03-2005, 18:41
Autor tematu@
Dlaczego Napoleon nie powinien być patriotą.Miałem na ostatniej histori temat zaborów i facet gadał o Napoleonie.Napiszę to co zapamiętałem.

Jak wiecie Legiony Polskie powstały we Włoszech a zgode na ich powstanie wyraził właśnie napoleon bonaparte....ale to tylko ze względu na własne korzyści.Armia napoleońska najechała na Austrie.W ich szeregach oprócz Francuzów najwięcej było Polaków.Gdy zobaczył że z Austrią nie miał szans zawarł z nią pokój.Zbędnych Polaków wysłał na prawie pewną śmierć na wyspy niedaleko Ameryki Płd , gdzie większość zmarła przez chorobe...Polacy znów byli mu potrzebni .Tak do końca wierni Napoleonowi Polacy , podbili z nim prawie całą Europe.W "nagrode"utworzył dla Polaków Księstwo Warszawskie , ale to tylko z 2 powodów:
1.Chciał mieć nadal przy boku wiernych i patriotycznych Polaków.
2. Zrobił sobie tam "przystanek" by zaatakować Rosje....Dalej chyba nie musze mówić co się stało.Przegrał z Rosją,Księstwo Warszawskie znów zostało utracone,przegrał bitwe pod Waterloo i został wysłany na wyspe Świętej Heleny...ufff koniec

To był taki mały offtopic;)
Moim zdaniem patriotami są ci którzy walczyli za wolność.Są to miliony zmarłych żołnierzy walczących o wolność kraju.

Meroslaw
16-03-2005, 18:52

No to w tym momencie ze swoim "wykładem" się wygłupiłem :) Oczywiście jeżeli rzeczywiście studiujesz historię. Sory za nazwisko - rzeczywiście niedopatrzenie, zwracam honor (Tobie i Piłsudskiemu). Był postacią kontrowersyjną, co widać ;) Mamy inne zdanie, i tyle. Z historii orłem nie jestem, ale ze stwierdzeniem, że nie mógł się inaczej zachować, się nie zgodzę! Mógłby chociaż NIC nie robić - byłoby lepiej. Oszczędziłby tym życia wielu. Wydarzenie, które opisałem, było chyba najczarniejszą kartą w jego życiu. Ale nie twierdzę, że nie zrobił nic dobrego.

Swoją drogą ciekawy temat.

Werd
16-03-2005, 18:57
No to w tym momencie ze swoim "wykładem" się wygłupiłem :) Oczywiście jeżeli rzeczywiście studiujesz historię. Sory za nazwisko - rzeczywiście niedopatrzenie, zwracam honor (Tobie i Piłsudskiemu). Był postacią kontrowersyjną, co widać ;) Mamy inne zdanie, i tyle. Z historii orłem nie jestem, ale ze stwierdzeniem, że nie mógł się inaczej zachować, się nie zgodzę! Mógłby chociaż NIC nie robić - byłoby lepiej. Oszczędziłby tym życia wielu. Wydarzenie, które opisałem, było chyba najczarniejszą kartą w jego życiu. Ale nie twierdzę, że nie zrobił nic dobrego.

Swoją drogą ciekawy temat.

dzieki :]
taka wypowiedź bardzo mi sie podoba ^^ :D tak mamy inne zdania ale historię można odbierać w wielu rożnych faktach :) być może masz kłębek racji ;)

joey
16-03-2005, 20:05
E. Gierek
......................
......................
Ponoć nie zostawił po sobie ani grosza długu

Tasior
16-03-2005, 20:19
Eeee panowie co tam robi Bonapate?? On utworzył państwo i tyle dobrego, przez niego był kryzys gospodarczy w Polsce (wprowadził 100tysięczną armie ;/), Polakom dawał najtrudniejsze zadania, (Berezyna [czyjakoś tak] na przykład). Wybieram Lecha ;]

Bzik
16-03-2005, 20:28
:D napewno napoleon bonapartE :D

Meroslaw
16-03-2005, 20:42
dzieki :]
taka wypowiedź bardzo mi sie podoba ^^ :D tak mamy inne zdania ale historię można odbierać w wielu rożnych faktach :) być może masz kłębek racji ;)

Widzisz, takie odmienne opinie, a do jako takiego porozumienia udało się dojść. Widać można z Tobą dyskutować ;) Nie ma to jak kompromis!

E. Gierek
......................
......................
Ponoć nie zostawił po sobie ani grosza długu

Eee... To co ja całe życie w błędzie żyłem? 8o

Ashlon
16-03-2005, 21:05

Gdzie ty ''studjujesz'', ze cie z taka ortografia przepuszczaja? W wieku ~20+ lat robic TAKIE bledy? To juz moja siostra (10lat) takich nie robi...
Boze, polskie szkolnictwo stacza sie...
I "wbrew historii" wcale nie jest uwazanie czyjegos konca za haniebne itp. Wbrew historii jest podawanie NIEPRAWDZIWYCH faktow, GLUPOT. A nie swoich wlasnych mysli i ocen sytuacji.

Tak w ogole, ta lista to jakas uboga jest. Gdzie jest, miedzy innymi, papiez?

Gangrel
16-03-2005, 21:13
Michail Gorbaczow(nie wiem jak sie pisze :P)

Linier
16-03-2005, 21:21
Józef Piłsudski the best!!

she_devil
17-03-2005, 09:12
A ja jestem za Janem Rodowiczem (Anoda) to on uratował Alka Dawidowskiego zabijając niemca, który go postrzelił w brzuch w akcji pod Arsenałem mającej na celu uratowanie Jana Bytnara (Rudego).
Był najstraszy z nich, czuł się za nich odpowiedzialny, dlatego skoczył z budynku okna Departamentu Bezpieczenstwa na daszek gdzie mocno zwichnal sobie nogę ale probował się ratowac, miał nadzięję, ze ucieknie. Skoczyl z daszku złapali go i zabili. Ogolem po wojnie mial 81% kalectwa. Dla mnie był prawdziwym patriotą i jest moim ideałem do naśladowania.

@Nekruś
Co papież zrobił dla Polski? (Nie świata) Pozatym wszyscy mówią, że go kochają interesują sie ple plepleplee a jak przychodzi co do czego to phosze bahdzo :P Dla mnie i tak wiekszym pathiotą jest Anoda

Matek
17-03-2005, 09:37
hmm...

Wedlug mnie najwiekszym patriota jest Lesiu Walesa. Malo wiem o czasam komuny, ale z opowiesci rodzicow (zwlaszcza ojca) wiem, ze zbytnio kolorowo nie bylo. A on znalazl sie we wlasciwym miejscu i wlasciwym czasie i dokonal niemozliwego. Nie tylko wyzwolil Polse z socjalistycznego ustroju (chociaz nie do konca) ale takze zapoczatkowal przemiany w europie.

Cokolwiek sie by o nim nie mowilo dla mnie zawsze bedzie jednym z najlepszych Polakow na siwecie.

Chociaz podczas pisania tego testu stwierdzilem, ze nie jestem patriota. W wielu przypadkach patriotyzm jest przyczyna niepotrzebnego cierpienia (wojny, rozlewu krwi). Wole jednak zeby patriotami byli inni. ja bede jednak czlowiekiem;)

edit: patriotym jest postawa uszanowania i oddania wzgledem WLASNEJ ojczyzny. Wjec Bonaparte jest tutaj chyba pomylka:) Nie glosujcie na wielkieg - malego czlowieka:)

Ashlon
17-03-2005, 12:49
@Nekruś
Co papież zrobił dla Polski? (Nie świata) Pozatym wszyscy mówią, że go kochają interesują sie ple plepleplee a jak przychodzi co do czego to phosze bahdzo :P Dla mnie i tak wiekszym pathiotą jest Anoda

Potrafi powiedziec to, co mysli o polskim rzadzie i normalnie argumentuje, czemu Polska powinna wejsc do UE, dzialal takze za czasow komuny. Zreszta, jest to jedyna osoba z kosciola, dla ktorej mam szacunek i podziwiam jego czyny. Po prostu wg mnie zrobil wiele dla swiata, a takze wiele dla Polski.

$corcerer
17-03-2005, 12:52
Nie zagłosuję w tej ankiecie, i chciałbym się zapytać, dlaczego niby Bonaparte, Gierek i Kwachu mieliby być patriotami? (Tak, Napoleon Bonaparte, ten Prawdziwy Polski Patriota - n/c)

Matek
17-03-2005, 13:08
Scor najgorsze jest to, ze na tego Napoleona ktos jednak oddal glos :/

@down:

no.. moze ten JEDEN znal tylko jego.. ale co z piecioma pozostalymi??:)

pabloxxl
17-03-2005, 13:11
Może to była jedyna postać którą znał :D

Werd
17-03-2005, 14:07
@up & up ;p
Co takiego Wielkiego zrobił Wałęsa????

Scor najgorsze jest to, ze na tego Napoleona ktos jednak oddal glos :/

@down:

no.. moze ten JEDEN znal tylko jego.. ale co z piecioma pozostalymi??:)

Napoleon to największy wodz ery nowożytniej poprostu jesteś zwykłym głpim ciciem!!!!!! Bez niego POLSKA WOLNA nie istniałaby mam kolege ze studjów on napewno ci to wyjaśni jest best w Napoleonie

Bambuko
17-03-2005, 14:19
Ale co takiego wielkiego zrobił dla Polski Napoleon tylko dlatego, że to Polska? On miał zawsze w tym interes swój, ewentualnie swojego kraju. Nie, on nie był Polakiem. Nie był nawet pseudopolakiem, który otrzymał obywatelstwo, bo kopał piłkę.

łasooshekh
17-03-2005, 14:22
...Napoleon to największy wodz ery nowożytniej poprostu jesteś zwykłym głpim ciciem!!!!!! Bez niego POLSKA WOLNA nie istniałaby mam kolege ze studjów on napewno ci to wyjaśni jest best w Napoleonie
no*tak,*ale*napoleon*nie*byl*POLSKIM*patriota...*w iesz*co*to*znaczy*patriota?*nie?*to*zapytaj*kolegi *ze*studiow-.-edit:sry*za*te*gwiazdki*ale*nie*pisze*na*klawiatur ze:/nie*wiem*czemu*to*tak...*>tablica*znakow,*pisze*myszka*:P*

Matek
17-03-2005, 14:30
@
Napoleon to największy wodz ery nowożytniej poprostu jesteś zwykłym głpim ciciem!!!!!! Bez niego POLSKA WOLNA nie istniałaby mam kolege ze studjów on napewno ci to wyjaśni jest best w Napoleonie

NIe przecze. Napoleon jest jednym z najwiekszych wodzow ery nowozytnej. Ale obawiam sie, ze Twoje przekonanie o jego dobroczynnym wplywie na Polske jest o wiele przesadzone.

Bez niego POLSKA WOLNA nie istniałaby mam kolege ze studjów on napewno ci to wyjaśni jest best w Napoleonie

Czekam na te wyjasnienie. Bo nijak nie moge pojac dlaczego Polska bez niego nie bylaby wolna?? Tym bardziej, ze - jak dobrze pamietam - wcale tak duzo nie zrobl .Poprostu odwrocil uwage od polakow...

Rozumiem, ze okrągly stół, obalenie socjalizmu w Polsce, poprawienie stosunkow miedzynarodowych to nic?? No w sumie masz racje. Pokojową nagrode Nobla przyznaje sie za nic. Wielkie glowy, ktore wybieraja zwyciezce pomylili sie strasznie. no coz... dobrze, ze Werd sie ne myli:)

PS: Werd mam wrazenie ze na napoleona to ty zaglosowales...

Werd
17-03-2005, 14:33
no*tak,*ale*napoleon*nie*byl*POLSKIM*patriota...*w iesz*co*to*znaczy*patriota?*nie?*to*zapytaj*kolegi *ze*studiow-.-edit:sry*za*te*gwiazdki*ale*nie*pisze*na*klawiatur ze:/nie*wiem*czemu*to*tak...*>tablica*znakow,*pisze*myszka*:P*

Sonda:Komu dalibyście 1 miejsce jako człowiekowi, który najbardziej przyczynił sie do WP
nie był polskim a ja się pytałem tylko o polskich patriotów on poprostu zrobił najwięcej dla polski jako obcokrajowiec.

Patriota-człowiek, obywatel danego kraju, środowiska idt. który swoimi czynami jak np. walka o wolność równość dla swojego państwa jest uznany za tzw. encipelarusia (łac. męż, patrona stanu) nie mów mi że nie wiem kto to patriota musiałem to wkuwać przez całą dobę :P

$corcerer
17-03-2005, 15:32
Czyli to przez Napoleona mieliśmy wolną Polskę? A niby jak? Jakoś nie widze tego? (podpowiedź : Napoleon żył w latach 1769-1821 a Polska odzyskała niepodległość w 1919)

A gierek? (gleba)

Van Wojskowy II
17-03-2005, 15:32
/edit/
(ciach)

Ashlon
17-03-2005, 15:57
@up & up ;p

1) Za glupiego ciecia uznalbym raczej ciebie. Srry, nie - za glupiego krzykacza. Jak na razie nie widze ARGUMENTOW (nie mowiac o argumentach na poziomie "studjow"), w ktorych poparlbys swoje zdanie. Polska wolna nie istnialaby bez udzialu Polakow w I wojnie swiatowej oraz walki podczas II.

2) Co takiego Napoleon zrobil dla Polski, nie widzac w tym udzialu? Hm? Stworzyl Legiony Polskie? Dzieki temu dostal dosc liczny batalion z wysokim morale, ktory walczyl do konca, aby uratowac Polske.

3)Ja tez mam kolege ze studiow i on na pewno ci wyjasni, co to jest podawanie argumentow, bo jest best na uczelni. No i mam gwiazdke z nieba. Oczywiscie, nie mam czym poprzec tych slow, ale co, nie wierzysz mi? Ja tobie tez.

Dan the Automator
17-03-2005, 16:08
Nie wiesz? Wstyd. Marsz do książek.

Ja równiez zgadzam się ze Scorem, gdyby Napoleonowi się to nie opłacało, to by miał nas równo w dupie. A pozatym nie jest ani w 1% Polakiem, więc kwestia jego patriotyzmu jest tu wątpliwa...

A umieszczenie Gierka i Kwaśniewskiego - ROTFL, smiech na sali. Jeszcze brakuje tu giertycha wraz z młodzieżą wszechpolską, podobna kategoria.

Tasior
17-03-2005, 18:04
Napoleon poprostu utworzył państwo-wasala, to samo zrobił z Włochami (obsadził swojego brata na tronie) i swojego czasu z Hiszpanią ale potem w dupe dostał ;), Napoleon wykozystał naszą sytuację do swoich celów - to takie chwalebne?

Budu
17-03-2005, 20:03
Jak dla mnie to w tej ankiecie jest dwoch ludzi, ktorych uwazam za patryjotow.
Sa to : Józef Piłsudski i Lech Wałęsa. Zagłosuje jednak na Marszalka gdyz uwazam, ze dobrze zrobil nie przyjmujac "posady" prezydenta a wybral "posade" naczelnika, gdzuz dzieki temu wiele mogl zrobic dla Polski. Byc moze gdyby Lech Wałęsa nie zostal prezydentem zrobilby dla Polski tyle samo co Józef Piłsudski.

Btw. Co do tego co uczynil Papież dla Polski : Sorka, ale wielu politykow i ludzi, nie tylko w polsce, uwaza ze wlasnie On i Lech Wałęsa uczynli najwiecej aby obalic komunizm w Polsce.

Hegemmon
17-03-2005, 20:10
No cóż... to, że Napoleon dał Polsce jaką taką niepodległość nie przyczyniło się aż tak bardzo do tego, że możesz teraz siebie nazwać polakiem. Po I Wojnie Światowej aliantom było potrzebne państwo, które oddzieliłoby ZSRR od niemców. To oczywiście nie był jedyny argument aby na mapie świata znowu było nas widać ale jeden z ważniejszych.
Edit: sry za małe litery, już poprawione.

Knight Simon Dark lord
18-03-2005, 22:07
ja uważam ze zawisza czarny bo walczył do końca za ojczyzne z tatarami

Krzesław
18-03-2005, 22:31
Ci z ankiety do pięt nie dorastają Hansowi Klossowi ;)
Napoleona zastąpiłbym Henrykiem Dąbrowskim i na niego bym zagłosował

ostry12
18-03-2005, 22:39
Moze sie tu trochę wygłupie ale... Józef Piłsudski... a dlaczego? bo mieszkam na ulicy Piłsudczyków <omg>...:P

D4n0nk4
18-03-2005, 22:45
Największymi patriotami są rzecz jasna... Kwachu i Buzek 8o Napoleon nic by nie zrobił gdyby nie miał w tym interesu.Ja nie będe głosować na nikogo, ponieważ być może największym patriotą jest ktoś, kogo z imienia i nazwiska zna tylko jego rodzina i przyjaciele...

M@NieK
18-03-2005, 22:58
Ja nie grzesze patriotyzmem ;]

$corcerer
19-03-2005, 11:27
Chciałem też zauważyć, że pytanie jest źle sformułowane, bo nie wiadomo o które wyzwolenie chodzi - spod ręki komuchów czy po 123 latach niewoli?

djkuter
19-03-2005, 11:34
Roman Dmowski. Dzięki niemu Polska odzyskała niepodległość, niestety, w Polsce nigdy nie został doceniony, tlyko przez kilka miechów był ministrem SZ w rządzie Witowa. Po dojście Józia (piłsudskiego)do władzy był opluwany, szydzony.To niemu Polska zawdzuięcza korzystmny dla nas traktat wersalski. Piłsudki nigdsy nie doszedł w Polsce do czegoś, gdyby go nie internowali w Magdeburgu. Dla Polaków (a byli to prości ludzie) każdy więziony przez obcych był dobry. Prze tym nie miał poparcia w narodzie.Ludzie szli na SL i ND.

PS. W sondzie nie głosowałem bo nie ma tam ludzi którym można było nadać ten. tytuł.Gierek to jest taki zonk jak nie wiem.

SAKU
19-03-2005, 12:49

zirytowala mie twoja wypowiedz.
teraz musimy wlasnie spalcac te dlugi i ty myslisz ze z wczesniej nie kradli gowno prawda wtedy mieli jeszcze wieksze mozliwosci. Ech... wiadomo jak to bylo za tamtych czasow...

Meroslaw
19-03-2005, 12:57
zirytowala mie twoja wypowiedz.
teraz musimy wlasnie spalcac te dlugi i ty myslisz ze z wczesniej nie kradli gowno prawda wtedy mieli jeszcze wieksze mozliwosci. Ech... wiadomo jak to bylo za tamtych czasow...

A nie pomyślałeś o tym, że gdyby nie nazaciągał długów, to nie odbudowałby Polski? Straty powojenne były znaczne, czymś trzeba było pokryć ich niwelowanie. Nie wiem jak Ty, ale ja wolę dziurę budżetową niż państwo w gruzach. A co do tego że wcześniej kradli - czy temu zaprzeczyłem? Nie...

djkuter
19-03-2005, 16:15
Werd
Wiedz o tym, że jeśli "studjujesz" historię, nie upoważniacię to do dawania ostatcznych sądów, jaki człowiek odegra rolę w historii, wielu historyków (mądrzejszych od ciebie) nie wie, jak rolę odegrali noiektrzy ludzie. Teraz to rzeczy
A co miał innego zrobić???? w innym razie Polska by stoczyła sie poraz kolejny w otchłanie historii!!!!!

To wiedz o tym, że "dzięki Piłsudskiemu, który popierał Państwa Centralne (niektórzy też popierali, ale na POCZĄTKU) i jako pierwszego ambasadora, ustawił Niemca, więc "Wielka czwórka" (Anglia,Francja, Włochy, USA) zaczęły się zastaniawiać gdzie umieścić Polskę, wśród przegranych, czy wygranych. Więc pewnie dostalibyśmy jakąś cząstkę Polski. Na szczęścię Roman Dmowski nie spał i szybko dzięki zabiegom politycznym (przy pomocy ludzi), wymógł na Piłsudskim wycofanie ambasadora do Niemiec.

A i niewiesz nawet jaka była wtedy sytuacja idt. i niewiesz co wogóle zrobił ten wielki Polski patriota !

A ty może, wiesz, żyjęś w tamtych czasach. Może z opowieści pra/dziadka jak by dzieckiem. CO zrobił, nie miał nigdy poparcia Polaków. Jednak miał szczęście jak mało kto. Kiedy chciał dostać kasę od Niemców, ci go w nagrodę (wtedy nie uśmiechało mu sie to, ale później [dla niego] okazało się zbawienne) internowali w Magdeburgu. Kiedy wrócił na początku lispopada (niemieckim opancerzonym pociągiem) obiecał im Wielkopolskę i Śląsk (ustnie nie formalnie, na szczęście) , od razu poddała mu się Rada Regencyjna i Polnische Wehtmacht. A z "Cudem nad Wisła" to tylko nieprawdziwa legenda. Bitwa (część decydująca) oddbyła się 15-16 sierpnia, a Piłsudski złożył na ręcę W. Witosa rezygnację z funkcji Naczelnika Państwa i pojecha do rodziny koło Nowego Sącza. Witos nie podał do publicznehj wiadomości tego faktu, bo ba sięspadku morali u żołnierzy. Zaś J. Piłsudski gdy tylko usyszał, że Polacy wygrali, rzucił się w pogoń za bolszewikami (17. sierpień) i odwołał wcześniejszą decyzję.

PIŁSUDSKI JEST DLA MNIE WIELKIM CZŁOWIEKIEM I NIKT NIE MA PRAWO MÓWIC O NIM ZE ZACHOWAL SIE HANIEBNIE, BO JEST TO POPROSTU WBREW HISTORII

Mam prawo mieć wasną opinię, mógłbyś mi jej zabronić gdymym zakłaadal tematy "Hitler żyje", "Narodowy Socjalizm zawsze zwycięża" "tylko Nazizm, ponieważ zabrania tego Konstytucja RP. TO przed Piłsudskiego Polska przegraa druzgocąco Kapmanię Wrześniopwą (przyna to nawet Rydz-Śmigły - jeden z bnajwiększych propagatorów JP).Wbrew historii jest wiele rzeczy. Pamietaj o tym

Pogromca pk
19-03-2005, 23:15
Co papież zrobił dla Polski? (Nie świata)

Moze sie myle, nie krytykowac mnie za to tylko poprawic.
Po pierwszej pielgrzymce papieza do Polski narod poczul sie jakby zjednoczony, zrozumial ze jest jakis cel, dzieki temu ludzie mieli odwage sprzeciwic sie systemowi jakim byl komunizm.
moim zdaniem zaslugi papieza (dla swiata tez) sa nieocenione.

Co do patriotow:
Pilsudski albo Walesa.
Zaglosowalem na Walese, jakby nie bylo ryzykowal swoje zycie, sam fakt ze odwarzyl sie walczyc z Bezpieka i innymi aparatami panstwa komunistycznego budzi podziw, a walczyl od poczatku do konca.

TO przed Piłsudskiego Polska przegraa druzgocąco Kapmanię Wrześniopwą (przyna to nawet Rydz-Śmigły - jeden z bnajwiększych propagatorów JP).Wbrew historii jest wiele rzeczy. Pamietaj o tym

Moze sie myle, ale kampania wrzesniowa miala miejsce w 1939 r., a pilsudski zmarl w 1935 r.
Poza tym, jak polska miala wygrac z niemcami (zadladam ze chodzi o ta kampanie wrzesniowa, bo o innych nie slyszalem). Wehrmacht to byla potezna armia, Luftwaffe (lotnictwo) w kampanii wrzesniowej uzylo 1540 samolotow, polacy 544. Nie bede sie rozpisywal o Kriegsmarine, polska flota byla tak slaba ze na kilka dni przed wojna wszystkie polskie okrety wplynely do portow brytyjskich.
17 wrzesnia zaatakowala nas rosja, alianci zdecydowali ze polsce pomoc nie zostanie udzielona (pomimo wczesniejszych zapewnieniach o sojuszu), a nasze panstwo musi zostac poswiecone ze wzgledow strategicznych. I jak tu wygrac z III Rzesza?

djkuter
20-03-2005, 13:26
TO przed Piłsudskiego Polska przegraa druzgocąco Kapmanię Wrześniopwą (przyna to nawet Rydz-Śmigły - jeden z bnajwiększych propagatorów JP).Wbrew historii jest wiele rzeczy. Pamietaj o tym

Moze sie myle, ale kampania wrzesniowa miala miejsce w 1939 r., a pilsudski zmarl w 1935 r.
Poza tym, jak polska miala wygrac z niemcami (zadladam ze chodzi o ta kampanie wrzesniowa, bo o innych nie slyszalem). Wehrmacht to byla potezna armia, Luftwaffe (lotnictwo) w kampanii wrzesniowej uzylo 1540 samolotow, polacy 544. Nie bede sie rozpisywal o Kriegsmarine, polska flota byla tak slaba ze na kilka dni przed wojna wszystkie polskie okrety wplynely do portow brytyjskich.
17 wrzesnia zaatakowala nas rosja, alianci zdecydowali ze polsce pomoc nie zostanie udzielona (pomimo wczesniejszych zapewnieniach o sojuszu), a nasze panstwo musi zostac poswiecone ze wzgledow strategicznych. I jak tu wygrac z III Rzesza?

Może byśmy i tak przegrali, ale na pewnonei padli tak szybko, na wojnie arbicja i wola zwycięztwa jest ważna, ale teraz bardziej sprzęt decuduje o tym, która z walczących stron wygra. Natomiast nasz "wielki patriota" J Piłsudski mimo, że przeznaczał dużą część część na zbrojenia, były to pieniądze wyrzuconrew błoto (jak wiemy dziś), JP nie widział potrzeby budoy silnej marynarki i artylerii. Polegał na piechocie (wtedy chyba żadno z państw europejskich nie lekceważyło sprzętu oprócz Polski sanacyjnej), a co zrobi sama piechota i kawaleria. W tamtychrealiach już nie miała tak wielkiego wpływu niż za czasów I WŚ. Gdybyśmy inwestowali dobrze te pieniądze, na pewno nie padlibyśmy już pod koniec września. Możnabyłoby jeszcze błagać (inaczej nie byłobuy mażna) Franców i Angolów by nam pomogli. I jeszcze trzeci błąd polityki zagr. JP. Widzisał zagrożenie tylko w ZSRR, Niemców traktował jako państwo nautralne a nawet sojusznicze (w wonie z komunizmem), ukoronowaniem jego polityki był przecież traktak o nieagresji mięszy III Rzęszą a II Rzeczypospolitą w 1934r.

Werd
20-03-2005, 20:10
Gdzie ty ''studjujesz'', ze cie z taka ortografia przepuszczaja? W wieku ~20+ lat robic TAKIE bledy? To juz moja siostra (10lat) takich nie robi...
Boze, polskie szkolnictwo stacza sie...
I "wbrew historii" wcale nie jest uwazanie czyjegos konca za haniebne itp. Wbrew historii jest podawanie NIEPRAWDZIWYCH faktow, GLUPOT. A nie swoich wlasnych mysli i ocen sytuacji.

Tak w ogole, ta lista to jakas uboga jest. Gdzie jest, miedzy innymi, papiez?

do papieża przepraszam wymień mi rzeczy które on zrobił dla POLSKI chba tylko się na niej wzbogacił tak wogle jestem ateistą (wiesz kto to?) i dla mnie papiez nie zrobil nic wielkiego -.-
Upps "studiuje" srry z łaciny
A sie tak nie wymądrzaj studiuje na UW a na 2 roku Istytut Historii ul. Szewska bodaj 32 heh (skleroza). Zajmuje sie Pyrrusem (pewnie taki jak ty nawet nie wie kto to Mościcki a co dopiero Pyrrus -.-) więc sie tu ... nie wymądrzaj -.-

$corcerer
20-03-2005, 22:08
>>do papieża przepraszam wymień mi rzeczy które on zrobił dla POLSKI

Pomógł nam obalić komunizm.

>>chba tylko się na niej wzbogacił

A gdzie jakieś dowody?

>>tak wogle jestem ateistą(wiesz kto to?)

No i? Czujesz się lepszy?

>>i dla mnie papiez nie zrobil nic wielkiego -.-

To zamiast studiowania historii antycznej powinieneś pomyśleć też o czasach współczesnych.

>>A sie tak nie wymądrzaj studiuje na UW a na 2 roku Istytut Historii ul. Szewska bodaj 32 heh (skleroza).

Łaaaaał dżast czruli impresiv... ble..

>>Zajmuje sie Pyrrusem (pewnie taki jak ty nawet nie wie kto to Mościcki a co dopiero Pyrrus -.-) więc sie tu ... nie wymądrzaj -.-

Ignacy Mościcki (ur. 1 grudnia 1867 r. w Mierzanowie w powiecie ciechanowskim - zm. 2 października 1946 r. w Versoix pod Genewą) - polski polityk i chemik. Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej w latach 1926-1939. Syn jednego z uczestników powstania styczniowego, naukowiec-chemik, wynalazca, budowniczy przemysłu chemicznego.

Prezydent

Od 1 czerwca 1926 do 30 września 1939 sprawował urząd Prezydenta RP. 30 września 1939 roku Mościcki przekazał urząd prezydenta najpierw ambasadorowi RP w Rzymie, generałowi Bolesławowi Wieniawie-Długoszowskiemu (które pełnił formalnie ten najwyższy urząd w państwie jeden dzień) a następnie po jego rezygnacji Władysławowi Raczkiewiczowi. W grudniu 1939 roku Mościcki, powołując się na obywatelstwo szwajcarskie, wraz z rodziną przeniósł się do Szwajcarii.

Naukowiec

W 1891 ukończył chemię na politechnice w Rydze. Podczas studiów został członkiem Korporacji Akademickiej Welecja. W 1897 roku został asystentem na Uniwersytecie we Fryburgu (Szwajcaria). Nieco później pracował w przemyśle - dokonał wielu odkryć naukowych w dziedzinie elektrochemii i elektrofizyki. Od 1920 do 1926 pracował na Politechnice Lwowskiej: był profesorem chemii fizycznej i elektrochemii technicznej oraz w roku akademickim 1925/1926 jej rektorem. Jako pierwszy zastosował metodę uzyskiwania azotu z powietrza na skalę przemysłową, który był przeznaczony do produkcji kwasu azotowego.

Pyrrus (Pyrrhis, greckie Πυρρος, ognisty, rudy), król Epiru, (318-272 p.n.e.), wyparty przez Lizymacha z Macedonii, skorzystał z wezwania Tarentejczyków, myśląc o stworzeniu potężnego państwa na zachodzie. Tarentejczycy popadli w konflikt z Rzymem. Pyrrus pobił wojska rzymskie pod Herakleą (280 p.n.e.) i pod Ausculum (279 p.n.e.), ale poniósł ogromne straty (stąd pyrrusowe zwycięstwo). Później pomagał Syrakuzanom w walce z Kartaginą i zdobył większą część Sycylii (278 p.n.e.). Wezwany na pomoc przez swoich sprzymierzeńcow italskich wrócił do Italii. Został przez Kuriusza Dentata pod Benewentem pobity (275 p.n.e.). Powrócił do Epiru. Zginął w walkach ulicznych w Argos, gdy chciał opanować Peloponez. Pisał pamiętniki, które nie zachowały się. Plutarch napisał jego biografię.

Pozostawie to bez komentarza. Jak chcesz sobie ze mną pogadać, to zapraszam na PW albo na IRC (jak będę). Koniec z offtopami n.t. wymądrzania się, jedziemy dalej z ludźmi...

Matek
20-03-2005, 22:15
A sie tak nie wymądrzaj studiuje na UW a na 2 roku Istytut Historii ul. Szewska bodaj 32 heh (skleroza).

Wspolczujemy warszawie studentow.
A wogole to mam wrazenie, ze jednak nie jestes studetem (tak jakos mi sie wydaje po twoich wypowiedziach... strasznie... niestudenckje, zeby nie napisac dziecinne)

Hmm... no tak... aa co mialby dla ciebie zrobic?? Sniadanie codziennie rano?? Pranie, prasowanie??

Pogromca pk
20-03-2005, 22:56
do papieża przepraszam wymień mi rzeczy które on zrobił dla POLSKI chba tylko się na niej wzbogacił tak wogle jestem ateistą (wiesz kto to?) i dla mnie papiez nie zrobil nic wielkiego -.-

A co maja zaslugi papieza dla polski do tego ze ty jestes ateista?
Zaslugi sa wielkie i nieocenione, wystarczajace do tego stopnia, ze tlumaczenie zaslug tegoz Wielkiego Polaka jest wstydem dla tego, ktory wytlumaczenia potrzebuje.

djkuter
21-03-2005, 10:09
Wspolczujemy warszawie studentow.
A wogole to mam wrazenie, ze jednak nie jestes studetem (tak jakos mi sie wydaje po twoich wypowiedziach... strasznie... niestudenckje, zeby nie napisac dziecinne)

Hmm... no tak... aa co mialby dla ciebie zrobic?? Sniadanie codziennie rano?? Pranie, prasowanie??

Nie współczuj, my brat tam studiuje (ale nie histę), ma najlepszą średnią na roku, a z histy to jest lajtowy.

Dzięki jego pielgrzymce z 1978r. (ciekawe jaki forumowicz wtedy żył) naród polski poczuł swą siłę. Zaczął się ten wielki, piękny ruch społeczny "Solidarność", gdyby papieża nie była. Jestem przekonany, że nie byłoby zrywu spoleczeństwa na początku 80. lat. A co z tego, że jesteś ateistą, tylko współczuję, jeśłi czujesz się z tego powodu lepszy. To nie czasy, że za religię zabijano (przynajmniej u nas) ludzi. Przecież jest zagwarantowana Konstytucją RP wolność wyznania, więc czemu się afiszować. Chcesz pokazać swą inność, proszę bardzo mikrofony czekają... Jeśli wg.ciebie papież nie zrobił nic wielkiego, towspółczuję, może dlatego, bo pewnie czujesz odrazę do księzy i w ogóle religii.

Matek
21-03-2005, 10:30
@djkuter: Ale ja do Werda:) Bo w sumie on napisal, ze studjuje na UW. Chyba ze ja zle zrozumialem przebieg dyskusji... wtedy sorka;)

A wogole to co, ze twoj brat ma najlepsza srednia z hiry na UW:)

djkuter
21-03-2005, 10:55
@djkuter: Ale ja do Werda:) Bo w sumie on napisal, ze studjuje na UW. Chyba ze ja zle zrozumialem przebieg dyskusji... wtedy sorka;)

A wogole to co, ze twoj brat ma najlepsza srednia z hiry na UW:)
Dobrze zrozumiałeś, że studoiuje na UW, ale ty napisałeś, że wspoółczujesz stolicy studentów, więc musiałem jakoś zareagować.(choć i tak w Krakowie są lepsi)

Shanhaevel
21-03-2005, 12:17
A sie tak nie wymądrzaj studiuje na UW a na 2 roku Istytut Historii ul. Szewska bodaj 32 heh (skleroza).

I co? To znaczy, że automatycznie możesz wszystkimi rządzić i się wywyższać?... Nam wystarczy twoje IQ, a nie gdzie studiujesz... -.-

Matek
21-03-2005, 12:21
Dobrze zrozumiałeś, że studoiuje na UW, ale ty napisałeś, że wspoółczujesz stolicy studentów, więc musiałem jakoś zareagować.(choć i tak w Krakowie są lepsi)

Chodzilo mi o to, ze strasznie ciezko uwierzyc w to, ze Werd studjuje na UW, bo tam strasznie duzo wymagaja:) Nie chcialem zjechac calego UW:)

djkuter
22-03-2005, 08:10
Chodzilo mi o to, ze strasznie ciezko uwierzyc w to, ze Werd studjuje na UW, bo tam strasznie duzo wymagaja:) Nie chcialem zjechac calego UW:)

To chyba mało znasz studentów. Są takie przekręty, którym dałbym ledwo ukończoną podstawówę, a studiują. Niekiedu zaleźży od wiedzy, nie kiedy od ściag (sic!).

Ale moze skończmy tematerda, przecież temat traktuje o czym innym

Matek
22-03-2005, 08:20
@up: Dobrze znam studetow - sam jestem jedny z nich:) I wiem, ze debil dlugo nie utrzyma sie:] Moze oszukiwac na pierwszym roku, na drugim... Studia to nie gim ani szkola srednia - przekrety przekretami (zalezy od psora), ale tam jak nie chcesz sie uczyc to wyper*****. Taka prawda... ale chodzilo mi jeszcze o to, ze Werd gada jak dzieciak nie jak student:) I to jego stwierdzenie, ze uczy sie na UW to wg mnie falsz:)

Odnosnie tematu - 1 miejsce dalbym jegomosciowi Mieszko I. i to nie sa jaja. Gdyby nie on nie byloby tej paplaniny, wybierania pseudo bohaterow narodu polskiego. Od niego wszystko sie zaczelo. Zapewne przewraca sie w grobie widzac dzisiejsza Polske:)

she_devil
22-03-2005, 08:33
[QUOTE=Matek UW, bo tam strasznie duzo wymagaja:) Nie chcialem zjechac calego UW:)[/QUOTE]

O UW jest najlepsza opinia, a tam sie tez najbardziej obijają. :D

Matek
22-03-2005, 12:06
Na UW jak na UW. Ale mam kumpla na SGH. Powiedzial, ze bardzo trudno sie dostac. Ale odkad sie dostal wogole sie nie uczy a semestru nie zawalił. Wrecz przeciwnie... zdal bez poprawek:)

Dryb
22-03-2005, 19:10
Ja proponuję nie interpretować dosłownie słowa patriota, tylko ma to byc coś w stylu "największy wg. ciebie polak". Gierek rulz! Jakby sie ktos pytal wiem kto to jest -.- Wahałem się czy nie na Wałęse zagłosować...

Matek
22-03-2005, 21:30
No to teeraz jeszcze wieksza sie zrobi kaszana.... bo Napoleon to naprawde wielkim polakiem byl

fil0nson
22-03-2005, 21:41

A wiesz co by się działo gdyby nie zrobił tego przewrotu Majowgo??!!

Po prostu on nie wytrzymał patrząc co się w Polsce dzieje i bardzo dobrze że tak sie stało jak sie stało. To nie byli niewinni warszawiacy, tylko ludzie z otoczenia ówczesnego prezydenta!!!

sesaj
22-03-2005, 22:00
Hmm..A czym takim Ignacy Moscicki sie wykazal? No srry, ale dobrym prezydentem to on nie byl...

djkuter
23-03-2005, 13:47
A wiesz co by się działo gdyby nie zrobił tego przewrotu Majowgo??!!

Po prostu on nie wytrzymał patrząc co się w Polsce dzieje i bardzo dobrze że tak sie stało jak sie stało. To nie byli niewinni warszawiacy, tylko ludzie z otoczenia ówczesnego prezydenta!!!

Wtedy było tak jak teraz, niektóre stronnictwa blokoway prace Sejmu, a było to od razu po wyborach, więc co teraz ma wyjść taki Wałęsa (porównanie) i zrobić przewrót i ludzie cieszcie się?? I jeszcze 2 Brześć (tylko ciekawe jak bo Brześć jest poza granicami Polski.

Matek
23-03-2005, 13:54
>> Wtedy było tak jak teraz, niektóre stronnictwa blokoway prace Sejmu

A wiesz dlaczego blokowali, na czym to mialo polegac??!! Porownaj sytuacje dzisiaj i kiedys... Ale nie tylko Polski, ale uwczesnej i dzisiejszej Europy...

moze zrozumiesz czym sie te swiaty roznily... bo sytuacja teraz nie jest ani troche podobna...

djkuter
23-03-2005, 14:11
>> Wtedy było tak jak teraz, niektóre stronnictwa blokoway prace Sejmu

A wiesz dlaczego blokowali, na czym to mialo polegac??!! Porownaj sytuacje dzisiaj i kiedys... Ale nie tylko Polski, ale uwczesnej i dzisiejszej Europy...

moze zrozumiesz czym sie te swiaty roznily... bo sytuacja teraz nie jest ani troche podobna...

Było jeszcze trochę czasu do recesji, ale w Polsce było silne wzburzenie traktakem z Locarno,który uznał zachodznie granice Polski (i zarazem wschodnie Niemiec) za "gorszej kategorii". Ale również cała Europa hbyła skłócona po I WŚ. Chyba żadne państwo nie cieszyło się całkowicie z Traktatu Wersalskiego (choć uważam, że zarys granic był b. dobry, tylko z plebiscytami nie wyszło zbyt dobrze).

A co do poprzedniego (mego) postu. To był tylko przykład, nie uważam że można byłoby to zrobić. Chyba że p. Walęsa dostał pomoc z zewnątrz, ale bez tego raczej nie dokonaby przewrotu. CHciałem przybliżyć troche (choć nei do końca mi sie udało) czym jest przewrót, i że często nei jest dobry i chciany przez lud, tym którzy uważają, że przewrót był dobry.

Matek
23-03-2005, 14:20
hehe... w jednym sie zgadzamy. Przewrot NIGDY nie jest dobry;) Jakby nie patrzec wladza przejeta sila na kilometr smierdzi dyktatora...

Co nie znaczy ze uwazam, ze JP zrobil zle