zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Tibia pod Linuxem

Gregoire
16-03-2005, 17:45
Ostatnio z przyczyn wyzszych na moim komputerze pojawil sie nowy system operacyjny, co zwie sie Linux :) . Troche potrwalo zanim przyzwyczailem sie odo niego,ale jakos wyszlo. Po pewnym czasie postanowilem odpalic Tibie pod Linuxem i..... stwierdzielem ze dla panow(moze tez i dla pan) z Cip Soft zatrzymal sie czas jesli chodzi o klienta linuxowskiego.
Zatem mam takie pytanie na ten temat, czy Cip Soft planuje jeszcze kiedys wypuscic nowego kienta pod Linuxa (choc szczerze watpie)??
Nastepne moje pytanie to, czy jest mozliwa taka sytuacja, ze ktos uzdoliniony jesli chodzi o programowanie napisalby klienta pod Linuxa, a Cip Soft np. po weryfikacji uznalby go za oficjalnego.
Byc moze mozna by bylo przeprowadzic jakas akcje propagandowa, co by przynajmniej zmusila Cip Soft do myslenia na ten temat.

Czekam na wasze opinie i sugestie B)

Polinik
16-03-2005, 18:06
Zatem mam takie pytanie na ten temat, czy Cip Soft planuje jeszcze kiedys wypuscic nowego kienta pod Linuxa (choc szczerze watpie)??

Nie.

Nastepne moje pytanie to, czy jest mozliwa taka sytuacja, ze ktos uzdoliniony jesli chodzi o programowanie napisalby klienta pod Linuxa, a Cip Soft np. po weryfikacji uznalby go za oficjalnego.

Tez nie.

Byc moze mozna by bylo przeprowadzic jakas akcje propagandowa, co by przynajmniej zmusila Cip Soft do myslenia na ten temat.

Owszem, moznaby. Podejmiesz sie tego?

Gregoire
16-03-2005, 18:30
Owszem, moznaby. Podejmiesz sie tego?

Z checial bym sie podjal, lecz Primo A: nie wiem jak wziasc sie do tego ( powiedzmy ze sie wzialem). Primo B: potrzebna jest znajomosc angielskiego na dosc wysokim poziomie ( co mnie nie dotyczy). I Primo C: (pomijajac punkt 1 i 2 ), jesli jedna osoba za to sie wezmie raczej Cipow to nie ruszy, chodzi mi raczej o jakas masowa akcje ludzi ktorzy dzialaja pod Linuxem ( choc nie tylko).
Przeciez sprobowac mozna, za to bana sie nie dostanie B)

P.S. jeszcze tylko z ciekawosci zapytam sie, czy servis tibia.pl moglby poprzec taka akcje.

Magus
16-03-2005, 18:37
P.S. jeszcze tylko z ciekawosci zapytam sie, czy servis tibia.pl moglby poprzec taka akcje.No nie wiem, zdecydowana wiekszosc graczy/forumowiczow gra na windowsach. Ewentualnie moznaby bylo zrobic sonde by ocenic jaki procent pogrywa na linuxach. Moze gdyby to byla jakas wieksza liczba (w co watpie) to przekonalbys MatKusa aby zrobic petycje, zebrac podpisy i zaspamowac skrzynki CIPów. Chociaz zasadniczo mozesz zrobic to sam.

Polinik
16-03-2005, 18:40
Moze gdyby to byla jakas wieksza liczba (w co watpie) to przekonalbys MatKusa aby zrobic petycje, zebrac podpisy i zaspamowac skrzynki CIPów. Chociaz zasadniczo mozesz zrobic to sam.
Co przyniesie efekt przeciwny do zamierzonego. :)
Ustawia filtr na slowa 'linux tibia client' i tyle. :)

MS_nake
16-03-2005, 18:52
Tak nie na temat troszke .... Gregoire ty z tym primo A to tak dla jaj czy na serio ?

Gregoire
16-03-2005, 19:03
No nie wiem, zdecydowana wiekszosc graczy/forumowiczow gra na windowsach. Ewentualnie moznaby bylo zrobic sonde by ocenic jaki procent pogrywa na linuxach.

Przeciez rozumiem ze znaczna wiekszosc graczy gra na windowsach, lecz zeby poprzec ten projekt nie musisz miec linuxa, wogole nie musisz miec jakiegokolwiek zwiazku z linuxem, wystarczy ze powiesz Tak jestem za uaktualnieniem klienta Tibi pod linuxa.
A co do sondy to moze by moznaby zapytac nie pod jakim systemem operacyjnym grasz w Tibie, ale czy wyrazasz chec poparcia akcji, ktora ma na celu wymusic na Cip Sofcie prace nad klientem Tibi pod linuxa

suchyxxx
16-03-2005, 19:12
A co ty myślałeś że na linuxie odpala się klienta dla linuxa??Lol to nie tak.Jeśli masz wine-taki emulator a jest on w niemal każdej dystybucji linuxa to pobierasz tibię dla windowsa.Żeby na linuxie zainstalować tibię z pliku setup***** to piszesz w konsoli wine setup***** i ci włącza setup jak pod windowsem.Potem po instalacji wchodzisz do katalogu tibii i tam uruchamiasz konsolę i wpisujesz wine tibia***** i gra działa jak na windowsie tylko że z nieco rozmazaną grafą ale to nie szkodzi.

Gregoire
16-03-2005, 19:22
A co ty myślałeś że na linuxie odpala się klienta dla linuxa??Lol to nie tak.Jeśli masz wine-taki emulator a jest on w niemal każdej dystybucji linuxa to pobierasz tibię dla windowsa.Żeby na linuxie zainstalować tibię z pliku setup***** to piszesz w konsoli wine setup***** i ci włącza setup jak pod windowsem.Potem po instalacji wchodzisz do katalogu tibii i tam uruchamiasz konsolę i wpisujesz wine tibia***** i gra działa jak na windowsie tylko że z nieco rozmazaną grafą ale to nie szkodzi.

Nie wiem, czy umiesz czytac, ale ten temat nie dotyczy np.Jak mozna odpalic Tibie po Linuxem emulatorem wine.

Jesli nie doidziesz do tego jaki jest glowny motyw tego tematu ja Ci nie powiem :)

Gregoire
16-03-2005, 23:22
Chcac poznac opinie na temat linuxowskie wersji klient Tibi, zamiescilem ankiete.

P.S. Mam nadzieje ze temat bedzie budzil wieksze zainteresowanie wsrod uzytkownikow forum....

Sasek62
17-03-2005, 10:57
z tego clienta linuxowego?? PS:Szkoda ze nie ma emulatora Linux-Win$zmata

$corcerer
17-03-2005, 12:41
@up

A wine i wineX to co?

Dabek
19-03-2005, 12:33
Nie.

Tak pewnie to napisałeś, a tak szybko okazało się to nieprawdą:P
http://img110.exs.cx/img110/374/voting0zf.jpg

Sasek62
19-03-2005, 22:45
@up

A wine i wineX to co? To moge klienta linuxowego dzieki wine albo winex odpalic na win$zmacie? bo nie wydaje mi sie a pozatym fajnie by bylo gdyby wypuscili klienta pod OS\2 (nie uzywam ale fajnie by bylo)