Pokaż pełną wersje : Co sądzicie o Tibia Classic Control?
fil0nson
16-03-2005, 20:41
No według mnie jest to o wiele lepsze od standarowego, a już zdecydowanie dla maga który musi run używać.
Chcę poznać wasze zdanie.
Niechcę żeby sie wypowiadali ludzie którzy nie spróbowali!!!
OMG, to chyba jasne że 90% tibijczyków uzywa TCC, bo komu by się chciało Właściwosci - Open itp. itd. :S
Ja próbowałem moim zdaniem jest to kwestia gusty i przyzwyczajenia. Ja np jestem przyzwyczajony nie do tibia clasic control tylko do innego i mi jest dobrze tak , i nie wyobrazam sobie żebym mugł się przestawic na tibia clasic control a pozatym znam wielu sorców o wyższych lvl'ach którzy używają tego ustawienia co ja i nie nażekają:D
Faktycznie jest to wygodna sprawa, dużo osób na wyższych lvlach tego używa. Szybciej się wszystko robi, tylko problem w tym, że trzeba się przezwyczaić :] Ale dobrą sprawą jest to, że tylko myszką się rybki łowi, szybciej się bp otwiera i niestety... szybciej się atakuje, dowiedziałem się o tym na własnej skórze jak kiedyś sobie pierwszy raz to włączyłem i chciałem zobaczyć lvl jakiegoś kolesia, a tam niestety wszystko inaczej i go zaatakowałem :P Ale się wytłumaczyłem :]
EDIT:
@Acid
A nie znasz czasem takiego udogodnienia jak Ctrl w normalnych controlsach? :]
Lub Shift? :P
Kiedyś był (TCC) ryzykowny, bo groził miss clickiem, a teraz jest przydatny :)
Ja(gram sorcem) na huntach używam TCC, a jak robie runy to normalny tryb :)
Jugo-ten_prawdziwy
16-03-2005, 20:47
Hail Tibia Classic Controls ,,,,.......===>> Coś jeszcze ????????????????
_aNeptiS_
16-03-2005, 21:27
powiecie mi o co w tym chodzi?....czyli to jest wszytko tak jak bys klikal ctrl i robil all........a jak zmienisz ta opcje to normalnie klikiem myszki wyskakuje ci okno np..tarde with..atack...foolow....czy to to?
Mroczny_Elfo
16-03-2005, 21:47
Klasyczne sterowanie w tibie jest h****e. Kiedyś przopadkowo je wlączyłem
i potem musiałem uciekać bo zaatakowałem zioma przypadkowo na high lev ;/
JEST DO DUpY X( X(
fil0nson
16-03-2005, 21:55
OMG, to chyba jasne że 90% tibijczyków uzywa TCC, bo komu by się chciało Właściwosci - Open itp. itd. :S
No i jak widzisz panie wszechwiedzący nie wszyscy korzystają z TCC :baby:
Sir Dzikusek
16-03-2005, 22:06
Mozecie mi wytlumaczyc jak sprawdzic lvl gracza na TCC? I jakies przyadatniejsze opcje jak wykorzystywac? Bo kiedys właczyłem nie umiałę obsłużyć i wyłaczyłem :P
Ten pan wszechwiedzący napisał wyraźnie, że 90% używa TCC .. a 90% to nie wszyscy. Następnym razem przeczytaj dokładnie zanim coś napiszesz.
Ja oczywiście TCC, tak się nauczyłem od samego początku i tak już zostało. Szczerze to nigdy nie grałem na innych ustawieniach i nie wiem jak się na nich gra :D Wiem tylko, że na TCC można się łatwo i szybko UHować :P
a dla mnie to ustawienie nie-tcc jest lepsze. mowicie ze mozna sie uhowac szybko, szybko lowic rybki. dla mnie jest gorzej, bo trzeba kozystac naprzemiennie z obu przyciskow myszki, a w ustawieniu nie-tcc trzymasz crtl i tylko 1 przycisk pracuje, bo jest wygodniejsze i mozna szybko i bezmyslnie klepac po wedce i wodzie (i przy okacji od czasu do czasu wrzucic).
U mnie sprawa taka ze ROK nieuzywalem TCC ale raz kumpel mnie zachecil ^^ obczailem co i jak, uczylem sie tydzien korzystac z tego wmiare normalnie ^^ i nieżaluje TCC jest wypas :F
Ja TCC używam do łowienia ryb
Czy ja powiedziałem że wszyscy panie super inteligentny? Czytaj posty ze zrozumieniem
Pebe83 dzięki że to napisałeś ale ja wole odpowiadać za siebie.
fil0nson
17-03-2005, 15:33
Czy ja powiedziałem że wszyscy panie super inteligentny? Czytaj posty ze zrozumieniem
Pebe83 dzięki że to napisałeś ale ja wole odpowiadać za siebie.
Nie no dobra, ale ja po prostu gram już w tibie rok i dopiero kilka dni temu zacząłęm grać z TCC, więc zdenerwowało mnie twoje oburzenie.
Dobra olać, sory że tak cie nazwałem. ^^
Dla tych co nie wiedzą, jak się używa:
Atak, otwieranie bpeków, opcja "use" (runy, drabiny,drzwi etc) - w TCC po prostu PPM (prawy przycisk myszy), bez TCC trzeba to robić z przytrzymanym Ctrl. Jeśli chcecie więcej opcji, to z przytrzymanym Ctrl + PPM macie rozwinięte menu. Patrzenie na kogoś/coś: Shitf + PPM albo PPM+LPM.
Jestem jak najbardziej za TCC. Jest bardzo wygodne szczególnie na huncie i to niekoniecznie sorców/druidów. Rycerze też używają run, a w ogóle mogą dzięki temu bardzo szybko atakować następny cel i lootować już zbite. Może niektórzy siedzą nonstop w mieście, jak najbliżej depo ofkoz (-.-) i boją się że przypadkowo zaatakują jakiegoś "hajt lewela".
Na początku nie używałem TCC bo nie wiedziałem że takie coś istnieje, ale po paru dniach tak się przyzwyczaiłem, że już nie ma siły, żebym zrezygnował z tego.
Wyjde na nooba strasznego ale bardzo prosze powiedzcie jak to sie włącza
fil0nson
17-03-2005, 17:53
Wyjde na nooba strasznego ale bardzo prosze powiedzcie jak to sie włącza
Options-->General-->Tibia Classic Control
Sitek Tibijczyk
17-03-2005, 18:51
sorry ale ja nie lubie TCC nie uzywam tego ale nie bronie nikomu uzywac tego
to kwestia gustu
Przed updatem tcc bylo do kitu bo wystarczylo kliknac prawym niechcaco w innego playera i skull, a teraz jest secure mode i mozesz klikac ile chcesz i nic nie bedzie. Ja uzywam tcc (choc dopiero po jakims czasie) i na pewno go nie zmienie :]
a ja wam powiem że jakoś przezylem rok nie uzywając tcc i nic mi sie nie stalo, ale nie pwiem ze na huntah jest wygodnij bez tcc, ale po prostu trudno jest mi sie juz przyzwyczajic do nowego dlatego nie uzywam, po prostu za poźno sie dowiedziałem o istnieniu tego
kszychu13
17-03-2005, 19:47
a dla mnie to ustawienie nie-tcc jest lepsze. mowicie ze mozna sie uhowac szybko, szybko lowic rybki. dla mnie jest gorzej, bo trzeba kozystac naprzemiennie z obu przyciskow myszki, a w ustawieniu nie-tcc trzymasz crtl i tylko 1 przycisk pracuje, bo jest wygodniejsze i mozna szybko i bezmyslnie klepac po wedce i wodzie (i przy okacji od czasu do czasu wrzucic).
ee jaknie chcesz wrzucac to klikaj poprostu prawym przyciskeim myszy i juz
topic
ja osobiscie wole to 2 sterowanie nie tcc:P
zaczolem na tym sterowaniu i ma mzamiar na nim skonczyc
Nie uzywam. Nieprzydatne i niepraktyczne.
Elryk z Melnibone
17-03-2005, 20:15
TCC is the best!!!!
Uczyłem się na TCC, gram na TCC i będę grał na TCC!!!
Nie uzywam. Nieprzydatne i niepraktyczne.
A wedlug mnie bardzo przydatne i bardzo praktyczne! br?
TCC jest świetne, dowiedzialem sie o nim dopiero na mainie, z początku bylo ciężko, ale oplacila sie nauka ;) Polecam wszystkim TCC
TCC na prezydenta!!! :D
ee jaknie chcesz wrzucac to klikaj poprostu prawym przyciskeim myszy i juz
topic
ja osobiscie wole to 2 sterowanie nie tcc:P
zaczolem na tym sterowaniu i ma mzamiar na nim skonczyc
ale zauwaz ze przy TCC jezeli chcesz szybko lowic uzywasz 2 palcow na myszce, czesto kliknie Ci sie 2 razy ten sam klawisz (mowie o naprawde szybkim lowieniu) a na nie-TCC klikasz tylko jednym, drugi palec "przeciwnej" reki poprostu "spoczywa" sobei grzecznie na crtl, Ty natomiast mozesz sobie skutecznei i szybko nalowic rybek. w czasie huntow sytuacja w nie-TCC jest tez prosa. Maly paluszek (u mnie lewej reki) trzymacie na crtl prawym, potem kolejne na strzaleczkach i macie pelna kontrole nad postacia. kwestia przyzwyczajenia.
Falco de'Ath
17-03-2005, 22:57
sorry ale ja nie lubie TCC nie uzywam tego ale nie bronie nikomu uzywac tego
to kwestia gustu
Watpie zebys musial nas przepraszac za to co lubisz, a czego nie. Jesli nie lubisz to mogles chociaz napisac dlaczego, wyszczegolnic jakies wady itp. A jesli chciales sobie tylko nabic posty (zwracajac uwage na date Twojego przylaczenia - 17.03 [czyli dzis]), to poszukaj sobie jakiegos innego tematu :P
pabolo21
18-03-2005, 15:54
Hehh... ja nigdy nie grałem na TCC, a jestem druidem :) przyzwyczaiłem się to przytrzymywania ctrl+klik na runke tak jest równie wygodnie :) po przeczytaniu tego posta przelączyłem na TCC i od razy zaczolem siekac w PKera bo kliklem prawym przyciskiem myszki :P czy ja wiiiem co lepsze... :]
djmarcin87
19-03-2005, 03:00
Według mnie TCC jest bardzo szybka i poręczna dzięki niej możesz o wiele szybciej zwinać rzecz od innego gracza.Pozdro :D
Ehh ja to się uczyłem no-tcc i czytając posty chyba dużo straciłem, ale przyzwyczaiłem się do zwykłego i jest git
TCC - no-TCC
prawy klik - ctrl + klik (użyj, otwórz) albo alt+ klik (atakuj)
ctrl + klik - prawy klik (rozwijane menu)
shift + klik - shift + klik (look)
wiem, że na TCC jak się naciśnie 2 przyciski myszy naraz to dajesz look, nie wiem czy działa na no-TCC. Jak dla mnie TCC jest lepsze, łatwiej się atakuje potworki (nie musisz szukać na liście battle który z potworków to ten który cię bije), lepiej się otwiera plecaki albo je jedzenie (kiedyś cały czas ctrla trzymałem). Po ostatnim update nie ma też ryzyka missklicka.
Jak przeciętny Tibijczyk, zaczynając grać w Tibie, nie miałem pojęcia o TTC, więc używałem domyślnego sterowania.. i tak zostalo przez 1,5roku. Zmiana ustawienia na TCC wydawała mi się abstrakcją do czasu aż złamałem rękę. Mimo tego, że juz sciągneli mi gips i odzyskałem pełną sprawność nie zamierzam powrócić do domyślnych ustawień.. TCC wydaje mi się, jak już wiele osób mówiło, wygodniejszy i szybszy.
Jedyną wadą, jaka zdążyła rzucić mi się w oczy, jest nie możliwość przeszukiwania ciał, jeśli stoji na nich jednostka =/...
@up:
Użyj ctrl+lewy myszy ;)
@down:
lewy też działa :P
W rzeczy samej można też klikać "poniżej" postaci żeby otworzyć worek, tylko trzeba wiedzieć gdzie, najlepiej najechać na battle i wtedy widać na postaci biały kwadrat, trezba kliknąć pod nim lub lekko z prawej strony. Nie pisałem tego żeby nie mieszać ;)
Red Bull
20-03-2005, 17:18
Nie wiem jak ludzie np blokuja demony bez TCC (bot/macro plax) bo mi by łapy odpadły od wciskania ctrl. A tak luzik wciskam prawym na uha i na siebie lewym. Robie to szybciej niż na standardzie (grałem na nim ok 6 miesięcy) i sie przestawiłem :]
@up. Ctrl+RMB
Teraz uwaga. Nie wiem czy to prawda ale czasami jak stoi guard na trupie innego guarda i klikne na sam prawy dolny róg kratki to sie otwiera trup, bez używania ctrl.
@up:
Użyj ctrl+lewy myszy ;)
Uzuwanie menu wyboru jest nieco niewygodne, za to patent z klikaniem ponizej nog postaci jest bardzo fajny. Dzieki za info :) .
fil0nson
21-03-2005, 19:05
Teraz uwaga. Nie wiem czy to prawda ale czasami jak stoi guard na trupie innego guarda i klikne na sam prawy dolny róg kratki to sie otwiera trup, bez używania ctrl.
Już tłumacze.
Jest to spowodowane tym, że kratka która oznacza dwarfa nie pokrywa się dokładnie z kratką nieżywego dwarfa.
Ja osobiście używam standardowego bo poprostu jest to kwestia przyzwyczajenia. Od kąd pamiętam grałem na tym i tak już zostało. Może gdybym spróbował to jakoś by poszło, ale narazie nie będe mieszać 8o
TheNatoorat
22-03-2005, 10:17
Oczywiście, że TCC rulez! Nie trzeba marnować czasu na wybieranie opcji... przyzwyczajać się? Co za problem? Dla mnie zawsze przyjemnością jest przyzwyczajenie się do rzeczy, dzięki której gra stanie się wygodniejsza.
Co tu dużo mówić? Lewym się chodzi, prawym atakuje/otwiera przedmioty, a jeżeli chcemy otworzyć baga, który jest pod kimś/potworem, przyciskamy CTRL. Proste, prawda?
Nieużywający TCC - stańcie się reformowalni i (ci, którzy jeszcze tego nie zrobili) spróbujcie podziałać przez dłuższy czas na TCC. Jeżeli nie przypadnie wam to do gustu, zwrócimy wam pieniądze w ciągu 14 dni.
Ja gram 2 lata bez TCC, klikanie ctr, alta czy shifta sa dla mnie bardzo naturalne i nie przeszkadzaja mi w niczym. Blokowanie Demonów i innego tałatajstwa nie jest niczym aż tak stresującym. Pallkiem z maną na jedna vitkę lurowałem 2 behy zarzuciły haste. Non-tcc nie przeszkodziło mi się uhać. Ot przyzwyczajenia. O gustach się nie dyskutuje i przy tym zdaniu uznaje to za prywatne preferencje każdego forumowicza.
@Thread. A z ciekawości przetestuje te wasze TCC :evil:
"Jedni lubią owce, inni kobiety.Ani jedym ani drugim nie powinno się zazdrościć"
A.Sapkowski-nie pamiętam skąd, cytat nie dosłowny :P
Mówicie że TCC jest dobre do łowienia ryb. Przeciez na normalnym controlu wystarczy trzymac shift i klikac lewym przyciskiem na wedce i nastepnie na wodzie! Dlatego używam TNC ponieważ w TCC się nieco gubię ;)
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.