PDA

Pokaż pełną wersje : Jedyny Sprawiedliwy podzial loota.

Wen Vanya
25-03-2005, 23:30
Wielu z nas po polowaniu zastanawia sie dlugo, jak podzielic loot, a gdy juz dokonamy podzialu, okazuje sie, iz ktos wyszedl niezadowolony. Ten poradnik ma ulatwic wam sprawiedliwy podzial zyskow. Musimy podjac 2 zalozenia zanim przystapimy do podzialu:

1) Wszyscy sa uczciwi i nic nie lotuja tylko daja do wspolnej puli (uczciwy bloker lub wspolny lootbag)
2) Chcemy, aby kazdy byl zadowolony, czyli otrzymal tyle, ile chcial.

Po krotkim wstepie mozemy przystapic do przedstawiena algorytmu podzialu (bohaterowie zdobywajacy loota nazywani beda Acek, Bacek, Cacek...). Najpierw malo wartosciowe przedmioty sprzedajemy w sklepie, by operowac cennymi rzeczami oraz gotowka:

Podział między 2 osoby
Ten typ podzialu jest prosty. Polega na tym, iz jedna osoba (wybrana PRZED polowaniem) dzieli loot na 2 czescie - powinna to zrobic tak, by byc zadowolona z otrzymania dowolnej z nich, gdyz pozniej druga osoba wybiera, ktora czesc wezmie. Podam kilka przykladow dla udowodnienia tego i zobrazowania:

1) Acek i Bacek zlootowali 12k i Crown Shielda, ktorywart jest okolo 20k. Acek zdecydowal sie podzielic majatek i dzieli go na 2 czesci:
-Crown Shield + doplata 2. graczowi 4k
-12k z loota + doplata od 1. gracza 4k
, twierdzi więc, że gdy dostanei dowolna z nich bedzie zadowolony.
Bacek zdecydowal sie wziac gotowke. W tym wypadku Acek dostaje C shield i musi oddac Backowi dodatkowo 4k, a Bacek bierze 12k i dostanie dodatkowe 4k od Acka co zadowala go bardziej od c shielda wiec obaj sa zadowoleni.

2) Bacek i Dacek zlootowali DSM (150k), e-plate (700k) i Royal Helmet (90k). Bacek dzeli na wg niego rowne i zadowalajace go czesci:
- e-plate z doplata 2. graczowi 500k
- DSM + RH + doplata 500k od 1. gracza.
Dacek, poniewaz bardzo mu zalezy na e-plate wybiera pierwsza opcje i, mimo iz wartosciowo wyszedl na minus, wychodzi zadowolony, bo ma co chcial a Bacek rowniez gdzy z dowolnej z tych czesci bylby zadowolony.

A gdy wiecej graczy?
Tu sytuacja sie komplikuje. Na poczatek dzelimy gotowke po rowno pomiedzy graczy. Pozostają nam do rozdzielenia same cenne itemki. Algorytm jest następujący (jak objaśnię na przykładnie bedzie prosciej ale najpierw teoria):

Kazdy z graczy niezaleznie wycenia wszystkie przedmioty - pisze jaka maja dla niego wartosc (trchnicznei mozna to zrobic wysylajac listownie do jednej osoby). Gracze nie moga znac swoich wynikow nawzajem zanim wszyscy wycenia.
Wybiera se dla kazdego itemka osobe, ktora najdrozej go wycenila. W przypadku remisu 2 osoby (lub wiecej) dochodza do zadowalajacego porozumienia lub robia dogrywke na zasadzie wyceny (podaja dokladne co do gp ceny nie nizsze od podanych na poczatku)
Wybrane osoby dostaja te itemki.
Dla kazdej osoby oblicza sie sume_jego_wycen_przediotow/lczbe_osob <- to jest wartosc pieniezna, jaka sam sobie przyznal z hunta w czasie wyceny przedmiotow.
Oblicza sie wartosc_pieniezna_z_pkt_4 - wartosc_otrzymanych_przedmiotow_wedlug_wlasnej_wyc en dla kazdego gracza - to jest bilans, ktory go zadowoli.
Od kazdego, czyj bilans wyszedl ujemny pobiera sie do puli oplate w wysokosci tego bilansu oraz zeruje sie jego wartosc.
Z tej puli wyplaca sie kazdemu tyle pieniedzy ile pozostalo mu wartosciowo w bilansie.
Pozostale w puli peniadze rozdziela sie po rowno miedzy graczy.

W ten sposob kazdy po pkt. 7 otrzymuje tyle, co chcial, a w pkt 8 dostaje jeszcze wiecej, wiec wszyscy sa zadowoleni. Podam tylko jeden przyklad, on i tak powinien to wyjasnic:

Acek, Bacek, Cacek i Dacek wylootowali 80k gp, DSM (150k), MMS (170k) i RH (90k). Kase podzielili po 20k po czym dziela lupy. Algorytm punkt po punkcie:

Wyceny Przedmiotow:
DSM: A 140k B 170k C 150k D 165k
MMS: A 180k B 160k C 180k D 165k
RH: A 100k B 75k C 95k D 90k

DSM dostaje Bacek
MMS - mamy remis. po dobrywce: A 180324gp B 181001gp <- dostaje Cacek
RH dostaje Acek
Bacek dostaje DSM, Cacek MMS a Acek upragniony RH =)
Obliczamy:
Acek: (140k + 180324gp + 100k)/4 = 105081gp
Bacek: (170k + 160k + 75k)/4 = 101250gp
Cacek: (150k + 181001 + 95k)/4 = 106500gp
Dacek: (165k + 165k + 90k)/4 = 105000gp
Oni twierdza wiec, ze jak tyle dostana to beda zadowoleni.
Liczymy wiec:
Acek: 105081 - 100k = 5081gp
Bacek: 101250 - 170k = -68750gp
Cacek: 106500 - 181001 = -74501gp
Dacek: 105000 - 0 = 105000
Tak wiec:
Bacek placi 68750gp, Cacek 74501gp. Po tym mamy bilansy:
Acek: 5081gp
Bacek: 0
Cacek: 0
Dacek: 105000gp
W puli: 143251gp
Acek dostaje 5081gp z puli, a Dacek 105k. Teraz kazdy dostal tyle ile chcial i mamy jeszcze w puli:
143251 - 5081 - 105000 = 33170
Kazdy dostaje z tego 8292gp (i 2gp ida na free dla noobow ;-) ) i o tyle wiecej dostaje niz chcial.

Jak widac ten algorytm zadowala wszystkich. Pytanie pozostaje jaka strategi przy nim przyjmowac. Coz - najprosciej itemy na ktorym nam zalezy oceniac wysoko a reszte normalnie.

Mam nadzieje iz to pomoze komus przy podziale lupow i moja praca nei pojdzie na marne. Szczerze polecam algorytm!

pciom
03-04-2005, 21:45
sporo sie napracowałeś i bardzo dobrze. Wielu osobom pomoże ten artykuł i bedzie brała z niego przykład, o ile oczywiście z niego coś zrozumieją... :P bo ja zdeka nie mogę sie połapać w tym wszystkim ale jakoś to do mnie dochodzi.

GRATZ JESZCZE RAZ MOŻE KIEDYŚ Z TEGO ARTYKUŁU SKORZYSTAM!!! B) B)

Raczeq
03-04-2005, 22:06
Hmm nieuwzgledniles ze bloker bierze wieksza czesc loota niz pozostaly(pozostali) a to jest bardzo wazne poniewaz osoba strzelajaca sobie expi a bloker co?

Ashlon
03-04-2005, 22:58
Hmm nieuwzgledniles ze bloker bierze wieksza czesc loota niz pozostaly(pozostali) a to jest bardzo wazne poniewaz osoba strzelajaca sobie expi a bloker co?

A bloker moze stawiac warunki typu :
-bierze swoja czesc loota + reszta sklada sie dla niego, oddajac mu pieniadze za uhy (inni expia, on nie)
-ma mozliwosc podzialu lupow
-Zalozmy, ze ma g-arma. Idzie na dle, po ilus razach wypada dsm. Inni za stracone runy robia mu roznego rodzaju ustepstwa
I wiele, wiele innych.

@Topic : poradnik ciekawie napisany. Bardzo ciekawy pomysl oraz realizacja. Moglby byc troche dluzszy...(jeden z pomyslow : zwrot pieniedzy za runy), chociaz to czepianie sie "troche na sile".

MatKus
03-04-2005, 23:17
Widzisz. Ostatnio byłem z palkiem na hero huncie. Umowa wyglądała tak:
Ja, jako knight, biorę all loot. Palek bierze all exp, i z lootu (jeśli coś będzie) zwracam mu za bełty. Loot tego dnia był badziewny, więc mimo długiego hunta, na którym poszło ponad 4 BPki uhów (jakieś 12k) zlootowaliśmy w sumie C-shield i FS, a poszło dość sporo UHów. Za tarczę i miecz w sumie dostanę w porywach wiatru 15K, i to pod warunkiem, że nie będzie mi się spieszyło i będę miesiąc szukał idiotów (takei ceny na Danubii). Rozumiem, że według twojego podziału miałem pecha? Hmm. świetny sposób na stracenie kilku BPków, kilku godzin, i nie zarobienie kasy.
Wiesz, problem z podziałem lootu jest taki, że równo, to można się dzielić dopiero, kiedy koszty się pokryje najpierw.

Shinjix
04-04-2005, 00:48
ja sobie wymyśliłem(jestem i byłem knightem), że z lootu(o ile jakis będzie) biore zwrot za UHy + 50% reszty, ponieważ blokując, nie dostaje nic expa... Ale ten podział lootem to sprawa dogadania się, a twój poradnik nie jest "sprawiedliwy" z powodów, które podał MatKus

Drake@ok
04-04-2005, 10:10
Według mnie z itemkami powinno byc tak np.ktos już posiada plate legi a druga osoba ich nieposiada iwęc itemy daje się tej osobie która go niema lub bardzo potrzebuje...

To jest również dobre rozwiązanie :D

Shinjix
04-04-2005, 10:39
Według mnie z itemkami powinno byc tak np.ktos już posiada plate legi a druga osoba ich nieposiada iwęc itemy daje się tej osobie która go niema lub bardzo potrzebuje...

To jest również dobre rozwiązanie :D
nie jest. Powód? Knightowi sie UHy nie zwrócą WOGÓLE. A sprawiedliwie to znaczy tak, zeby nikt nic nie stracil i kazdy byl szczesliwy. A jak sam nie expisz blokując, tracisz czas, Kase(UHy) i jeszcze nic nie dostajesz to jaka to sprawiedliwość???

Ashlon
04-04-2005, 20:36
Widzisz. Ostatnio byłem z palkiem na hero huncie. Umowa wyglądała tak:
Ja, jako knight, biorę all loot. Palek bierze all exp, i z lootu (jeśli coś będzie) zwracam mu za bełty. Loot tego dnia był badziewny, więc mimo długiego hunta, na którym poszło ponad 4 BPki uhów (jakieś 12k) zlootowaliśmy w sumie C-shield i FS, a poszło dość sporo UHów. Za tarczę i miecz w sumie dostanę w porywach wiatru 15K, i to pod warunkiem, że nie będzie mi się spieszyło i będę miesiąc szukał idiotów (takei ceny na Danubii). Rozumiem, że według twojego podziału miałem pecha? Hmm. świetny sposób na stracenie kilku BPków, kilku godzin, i nie zarobienie kasy.
Wiesz, problem z podziałem lootu jest taki, że równo, to można się dzielić dopiero, kiedy koszty się pokryje najpierw.

Natomiast na nowych swiatach cena c-shieldu wacha sie w granicach...hmm...moze 25-30k? Tam to sie oplaca robic hunty. Np na antice w ogole nie oplaca sie huntowac, no, moze na necro (bohy), bo te djinny to duzo jednak nie podwyzszyly tych cen...

Angelus
05-04-2005, 23:19
Oki ...
Napracowałeś się ciężko ... to fakt.

Ale mam dwa zastrzeżenia :

1. Według tych zasad bloker sponsoruje wyprawę.

2. Mógłbyś poinformować na zakończenie , skąd zaczerpnąłeś pomysł.
Bo raczej sam tego wszystkiego nie wymyśliłeś ...

Tak się składa , że niedawno przeglądałem w Empiku pewną knigę ...
Były to różne zagadki filozoficzno-matematyczne ...

Otóż owe zagadki zadawał sułtanowi jakiś arabski mędrzec ...
Była między nimi i taka dotycząca sprawiedliwego podziału skarbu ...
Widzę , że znasz tę książkę ...

Ale jest mozliwość i taka , że sam na to wszystko wpadłeś ...
Jeśli tak jest , jesteś geniuszem ... i kłaniam Ci się w pas ...

PacMan
05-04-2005, 23:20
Najs ale z regóły z kumplami da się dogadać i nie trzeba takich obliczeń ... ^^

Mumakil
06-04-2005, 20:56
Niewiem czy to niebedzie odgrzanie tematu ale cotam :P
Moge opisac podzial z 2 różnych perspektyw (mam sorcka i knighta)
1)gdy blokuje knightem biore all loot (najwyzej zwracam za blanki sorkom)
uważam że jest to uczciwe z uwagai ze inne osoby nietraca prawie nic (sorc se moze zrobic runy pall belty tez ;]) co ciekawe kompani zabardzo nienazekaja.
Inna sprawa ze zlootowaniem fajnego itemu jak knight legs z gsa wtedy albo ja biore i splacam im po 1/3 ich wartosci albo oni biora i tak samo
2)Sorkiem mam dosyc ciekawy sposob:P(ten 2) pierwszy to expienie na potworkach na ktorych sie niezwraca robie wtedy tak jak mowilem wyzej ^^^^^^
a drugi to kupienie knightowi uhow i wtedy ja zgarniam caly exp i caly loot :](robilem tak 2 razy na smokach i o dziwo zwrocilo sie i za hmm i za uhy xD)

Lepa
16-04-2005, 19:54
HEHE mi sie podoba ten pomysł z wartościowaniem itemków.
Powiedzmy, że taki bacek wyceni wszystkie 3 itemy najwyżej to co wtedy?ja bym dawał zawsze cene 999999999999999999999 i bym wygrywał. I offtop:RYBKA PIPKA RULEZ

Neos
17-04-2005, 07:57
Wydaje mi sie, że ten podział jest troszke niesprawiedliwy. Bloker na dobrym huncie jak np. BK, DL lub Demon naraża swoje życie, marnując przy tym sporo UHów i większ część lotu mu sie należy. Oczywiście jakiś mały loot dla towarzącego palka lub maga powinien byc ale moim skromnym zdaniem ;) Knight powinien zgarnąć przynajmniej 70% lootu.

Wen Vanya
21-04-2005, 17:44
No to po dlugej nieobecnosci poodpowiadam troszke:

HEHE mi sie podoba ten pomysł z wartościowaniem itemków.
Powiedzmy, że taki bacek wyceni wszystkie 3 itemy najwyżej to co wtedy?ja bym dawał zawsze cene 999999999999999999999 i bym wygrywał. I offtop:RYBKA PIPKA RULEZ

No dobra - ale liczmy dalej. Wyceniles sie na zalozmy 1.3 tego (przy 3 graczach), wiec w kasie musisz oddac 6666666666666666666666 (ilestam szostek) i to Ci sie juz nie oplaca raczej... Widze nei zrozumiales do konca.

Co do problemu blokera. Macia racje racje i jeszcze raz racje.
Ale w takim razie np. mozna podzielic sie po rowno lootem, a potem oddac blokerowi za UHy =) I to bedzie najsprawiedliwsze... Ewentualnei jeszcze troche dorzucic.

Ktos sie tez pytal o to skad ten pomysl. Oczywiscie sama wszystkiego nie wymyslilam :P Ale w swiatku matematycznym ten sposob podzialu jest powszechnie znany. Uznalam jednak, ze mozna go zaadoptowac troche pod Tibie i przekazac tym, co matematykami nie sa =)

Asha Thrazi!

Tutivihi
22-04-2005, 14:10
Kiedy czytałem te imiona, czyli Acek, Bacek i Cacek przyszedł mi na myśl Kacek ;) . Poradnik, wg. mnie, b. dobry. GraTz :D .

Punxbolt
15-02-2006, 16:27
Wydaje mi sie, że ten podział jest troszke niesprawiedliwy. Bloker na dobrym huncie jak np. BK, DL lub Demon naraża swoje życie, marnując przy tym sporo UHów i większ część lotu mu sie należy. Oczywiście jakiś mały loot dla towarzącego palka lub maga powinien byc ale moim skromnym zdaniem ;) Knight powinien zgarnąć przynajmniej 70% lootu.
masz racje że ryzykuje zycie ale aż 70%!!....weź przestań...pozatym wszyscy ryzykuja życie bo jak bloker dednie to klapa monster potrafi pojsc dalej...przezycic sie...

Topic: nie ma uniwersalnego podzialu lootu trzeba umiec sie dogadac z kumplami . a najlepiej jak knight wezmie caly loot w garsc i rozdzieli na rozne czesci z czego jedna bedzie wieksza dal niego pkaze to zalodze i shooterzy zgodza sie na takie rozwiazanie, lub jezeli jest z gory ustalone ze zwraca sie blokerowi za UHy to dzielimy sie na równe czesci.

Mati66
08-07-2006, 07:16
Fajny poradnik!:D:D Naprawde lepsze toż niż kłucić sie o loota :p :p :p Czsami może z tego wyjść bijatyka :evul: :evul: Świetny poradnik :cup:

Oficer Wywiadu
08-07-2006, 09:27
Chyba wszystko zależy od servera i od tego z kim sie chodzi. Na premii oczywistym jest ze loot zawsze dzieli sie w równych częściach. Wylootowane itemy liczone są w cenach sklepowych, bo nie ma ich komu sprzedawac (niska populacja). Knajt nie tylko nie zabiera większej części loota ale często (np. przy demon huncie) dopłaca 1,5-3k do kazdego bp SD.

Dark Sven
08-07-2006, 09:40
Knajt nie tylko nie zabiera większej części loota ale często (np. przy demon huncie) dopłaca 1,5-3k do kazdego bp SD.
Następny który " akurat gra knajtem i wali z aksa"-.^
@Topic
Poradnik na pewno przydatny- jednak mógłbyś uwzględnić zdania Gremlina i Matkusa (?). Szkoda, że z niego nie skorzystam bo dla mnie tibia to zabawa na krótszą mete.
@down
Powiedz mi... oglądasz czasem TVN czy tylko grasz w tibie -.-?

Oficer Wywiadu
08-07-2006, 09:59
Następny który " akurat gra knajtem i wali z aksa"-.^

Widzę że dla niektórych pewne rzeczy są nie do pomyślenia. To wyobraź sobie że kumplowi z gildii (141MS) knajci refundowali całe zużyte sd i podział loota po równo ...

Ale cóż ... pewne rzeczy są niewyobrażalne gdy gra się na noobowskim serwerze ..

Johny Johny
08-07-2006, 11:37
fajny poradnik moze sie niektorym przydac ja raczej sam expie to nie ma problemu:D :D

Talron
12-07-2006, 08:13
A oto sposób na dzielenie loota wymyślony przezemnie:
Jedna osoba wszystko sprzedaje(najlepiej u djinów) i wszycy dziela sie kasa po równo.

deadlybeat
12-07-2006, 08:49
A przeważnie jest tak Gacek wystrzela mln plecaków run, a Bacek wszystko kroi do plecaka i pokazuje smieci, dlatego Sorcowie, druidzi, czasem palkowie czesto twierdza że " Nie maja szczescia do loota "...

A Ten poradnik jest Dobry!!!!! GRATZ!!!!!!! blokerzy niech z niego skorzystaja :D:D:D

Wievioor
17-07-2006, 19:31
Najpierw wszyscy zbieraja po rowno kasy, za ktora kupia UHy HMMy bolty itp

A dopiero potem dzielą łup po rowno.
Oczywiscie nikt nie potrafi co do runki wycenic ile mu zejdzie np. UHów wiec to logiczne ze kazdy ma tez swoje na wszelki wypadek.

Jeśli np. knight powie ze bedzie potrzebowal 3 bp UHów a zuzyje 2, to zatrzymuje go dla siebie i daje kase za ten 1 bp do podzialu miedzy reszte.

A jeśli taki knight zużyje 4 bp UHów to reszta oddaje mu kase za ten 1 bp

Wszyscy robią tak jak powyzej napisane daja kase za pozostałe HMMY bolty itp.

NP.:

Bacek - Sorc -- dostal 5 bp HMMów zyżył 2 dajmy na to ze bp HMMów kosztuje 1k daje więc do "puli" 3k
Cacek - Pallek -- dostał 1k boltów, zużył 900, zostało mu 100, dajmy na to że bolt kosztuje 3 gp więc pallek daje do "puli" 300 gp
Acek - Knight -- dostal 3 bp UHów, zużył 4, więc "pula" wisi mu kase za 1 bp UHów(dajmy na to, że kupil za 1k)

w puli mamy więc 3,3k
Knight zabiera swoje 1k
w puli mamy więc 2,3k
2300/3 = 766 i 2 gp dla noobków :P

każdy dostaje więc 766gp + podzielony łup

Hidenburg
10-08-2006, 14:20
Nie rozumiem jak mozna uwazac ze knight powinien brac caly loot. Uzasadnienie ze nie dostaje expa i zurzywa uhy jest bezsensu.
Ja jako sorc w takim wypadku mialbym do kazdego hunta doplacac?
Bo knight weznie wszystko a ja bym zurzyl 2 bp explo to co? Jestem w plecy o 8k (na honerze). Wiec mi sie to kompletnie nie oplaca i jak juz to wole sam chodzic se na dragi (na mojim lvl) niz z knightem na gs'a. A z gs tego expa nie ma az tak duzo. I powinno byc tak jak juz niektorzy mowili. Najpierw wszystkim zwraca sie za runy a dopiero pozniej sie dzieli reszte. Knightowi mozna odpalic troche wiecej za to ze nie dostal tych 450 pkt expa z gs'a. Wiec wedlug mnie podzial powinien byc po zwroceniu wszystkim za runy 55%/45%

Drazorr Z Guardii
12-08-2006, 19:16
DobRy poradnik pewnie wielu osobom sie przeyda
ale jedna wedlug mnie CAŁĄ KASE w GP bierze Bloker
:)

Celoz
12-08-2006, 19:38
Acek i Bacek zlootowali 12k i Crown Shielda, ktorywart jest okolo 20k.
Crown shield wart 20K!? na jakim serwerze (rotfl) chyba na candii / menerze...
poza tym wszystko raczej dobrze, poradnik sie przyda.

shoq
02-11-2006, 18:14
Crown shield wart 20K!? na jakim serwerze (rotfl) chyba na candii / menerze...
poza tym wszystko raczej dobrze, poradnik sie przyda.

ten poradnik był pisany rok temu -.-

MaThEoS
20-08-2007, 16:02
hehe
spoko temat.
ale nie lepiej wziąć jakiegoś dobrego kolege na hunta?
pszecież jak znacie się dobrze to podzieł loota to niejest trudna żecz, bo pszeciez zawsze z kolegami idzie sie dogadac.
bo inaczej jest z ludzmi nieznajomymi biorąc ich na hunta
pozdro

Morgarot
24-08-2007, 18:44
Po prostu SUUPER;)

Musisz być dobry z matmy jak tak dobrze obliczasz 8o

kmitus
28-08-2007, 14:41
dobry poradnik jak z kumplem huncilem to moglem go wyslac

Flipcio553
28-08-2007, 23:05
Pomóżcie!!
Robie questa dtd . chce kupic klucz od Skjaar'a i pisze do niego: Hi,key,yes,yes(i w tym momencie on zakonczyl rozmowe i niemoglem dalej z nim gadac, a kase wziol; /) Probuje kupic od niego klucz ale nic; / Co jest grane?; / Nie chce zeby poraz kolejny mi wziol 1k i nie dal klucza:| POMÓZcie

freeqQEERF
30-08-2007, 11:23
nie podoba mi się ten poradnik... za dużo namieszane mógłbyś podać server na jakim oni grają chyba na otsie gdzie mpa kosztuje 500k w sklepie ^^

rysiekkk5
04-05-2008, 15:34
nie wiem czy nie zrozumialem ale tak na oko to wychodzi nie za dobrze

"2) Bacek i Dacek zlootowali DSM (150k), e-plate (700k) i Royal Helmet (90k). Bacek dzeli na wg niego rowne i zadowalajace go czesci:
Dacek, poniewaz bardzo mu zalezy na e-plate wybiera pierwsza opcje i, mimo iz wartosciowo wyszedl na minus, wychodzi zadowolony, bo ma co chcial a Bacek rowniez gdzy z dowolnej z tych czesci bylby zadowolony."

e-plate(700k) + dsm(150k) + rh (90k) = 940k

Bacek - e-plate(700k) - 500k(doplata drogiemu) = 200k

Dacek - dsm(150k) + rh(90k) + 500k (od tego drogiego) = 740k!!

tak mi wychodzi
nie wiem czy dobrze zrozumialem
jak cos to poprawiac i tlumaczyc

Huhouho
06-05-2008, 19:26
Dobry poradnik . 9/10:o

Czimeq
08-05-2008, 15:38
..........

Sadoo
10-05-2008, 20:47
Masz racje ;]

Paccliker
11-05-2008, 14:52
Dzieci te ceny są sprzed 3-4 lat? Patrzcie na datę tematu.

Ganci.
12-05-2008, 17:17
Jako że tamat już itak został wykopany przez archeologów to napisze że w czasach poradnika robiłem swoim knightem tak - blocze i bije na full defie, całe gp biore za zużyte uhy a reszta co wypadnie do podziału + energy ringi i ew rohy/stone skiny dla magów. Nikt nie narzekał!

Wudawip
15-05-2008, 10:11
bardzo dobry poradnik ;]

pasiek
30-12-2008, 17:56
@up zgadzam się

2 x @up To ja nie wiem z kim ty na hunty chodziles...:evul:

BryqHero
30-12-2008, 19:27
Sporo pracy wykonałeś :) Napewno wielu graczom pomoże to w sporach związanych z lootem :D

bartis92
05-03-2009, 08:19
Niestety niezgodził bym się z tym podziałem loota gdyż często zdarza się, że ktoś z ekipy wychodzi na Minus.

Osobiście podczas wszelakich huntów rozdzielam loota w mianowity sposób:
Przed Każdym huntem zapisuje sobie kto ile wzioł Potionków, Run.
Dzieki temu bedę mogł po huncie stwierdzić kto ile zwastował.

Podkoniec Hunta obliczam zyski z loota, Oddając pierw każdemu za waste (np. Druid stracił 5 Bp Great Mana Potków oraz 3 Bp Icicle, Bloker Stracił 6 bp Great Health Potion oraz 5 Bp Mana Potion.) a z loota zarobiliśmy przykładowo 200k po sprzedaniu Itemków.
Więc :
Druid otrzymuje zwrot 5x 2,4k (Cena bp Great Manasów) oraz 3x 2,5k (cena Bp Icicle) w sumie 12k + 7,5k = 19,5k
Knight otrzymuje zwrot 6x 3,8k (cena bp Great healthów) oraz 5x 1k (cena mf) co w sumie daje zwrot 22,8k +5k = 27,8k

W tym momencie mamy odliczone od zarobku waste członków ekipy, zostaje nam te przykładowe 152,7k, dzielimy to przez ilość członków ekipy w tym przypadku 2.
Wychodzi nam po 76,35k gp na osobe.
Każda osoba otrzymuje taki sam zysk, dodatkowo ten podział zachęca członków drużyny do większych wkładów na hunta gdyż mają pewność iż bedzie im to zwrócone.

Dodatkowo w przypadku gdy na hunta zarobione będzie jedynie 50k przy nakładach 60k to zwracając każdemu za waste niebędzie sytuacji gdy palladyn dostaje 50% pieniędzy tracąc przy tym zaledwie pół Bp boltów a sorcerer dostaję 50% tracąc 5 bp SD. Każdy poniesię koszty wyprawy sprawiedliwe, zwracając przy tym około 80% za waste co wychodzi iż podział jest bardzo sprawiedliwy.

Czy Naprawdę warto żeby mimo waste większość brał bloker ,gdyż pędąc pod opiekom druida to Druidowi schodzą Manasy na leczenie Blokera.
Lepiej dzielić sprawiedliwie i mieć zaufanych ludzi na Następne wspólne Polowania.

Uff ale się rozpisałem.

KrEmAs KAc
05-03-2009, 19:54
bartis92 to zależy kogo bierzesz na farmienie. Jeśli dobry kumpel to powie prawdę ile zużył runek potków itp a jeśli jakiś koleś z gildii cwaniaczek powie Ci ,że zużył 10bp manasów a naprawdę zużył 6bp i on jest do przodu a ty w dupę.

Poradnik dobry B) teraz tylko czekać aż wprowadzą opcję dzielenia lota i losowania itemków jak w innych mmorpg'ach zakładając ,że tibia to gra z gatunku mmo :D

Kromka123
07-03-2009, 09:31
2) Bacek i Dacek zlootowali DSM (150k), e-plate (700k) i Royal Helmet (90k). Bacek dzeli na wg niego rowne i zadowalajace go czesci:

Takie ceny to chyba nie na candii :). Dsm 50k , e plate (?) , Rh MAX 45k ;) pzdr.
PS : Coś nie halo z twoim servem ^^

Dabeko
07-03-2009, 09:47
up
jego post byl pisany w 2005 roku, wiec przez te 4 lata sie troche zmienilo...

walendm
07-03-2009, 17:58
Zgadzam się z MatKus-em :]

Arcan
07-03-2009, 20:52
Zgadzam się z MatKus-em :]

Ja też nabiję sobie posta jak kolega wyżej i zgadzam się z nim!
Opanujcie się... Tutaj naprawdę nikt nie patrzy na ilość postów...

Wingurdion
04-04-2009, 15:05
Bardzo dobry poradnik jak dzielic loota.:]Bardzo się napracowałeś.Moja ocena to 6\6:)

Qsterek
04-04-2009, 23:31
Świetny poradnik jak wam się chce tyle pisać wogóle ;)

Gissek
25-04-2009, 20:22
ja myślę że powinno być tak :

1)Są 2 osoby. Bloker i załóżmy sork. Bloker bierze 70% łupu (ew. jak się ustawią ale to już inna sprawa :))
2)Są 3 osoby. Bloker, Sork i Palek. Bloker bierze 50% a oni się dzielą po 25%.Tutaj też można się umówić :D

Piszczek16
03-05-2009, 19:30
Przyłączam się do kolegów gratuluje dobrego poradnika. Bardzo przyda się ludziom którzy nie umieją się porozumieć.