zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Papież

Fakolpet
01-04-2005, 11:45
W tym temacie pomódlmy sie za życie papieża...

Jego stan jest teraz bardzo ciężki...

Matek
01-04-2005, 11:55
I co da ten temat??

Lepiej sie poczujesz jak sie ludze powpisuja?? Jezeli tak bardzo zalezy ci na modlotwie za ojca swietego to co robisz przed kompem??

Jak ty chcesz sie modlic na forum??

edit: a moze Bog chce, zeby JP2 dolaczyl do niego wlasnie teraz??

@down: całkowicie sie zgadzam z Tobą. najbardziej sie wlasnie boje, ze podlacza go do maszynerii i beda trzymac na sile :(

Polinik
01-04-2005, 11:56
Jak Wojtyla przekreci sie akurat dzisiaj to i tak nikt nie uwierzy. Pewnie podlacza go do maszynerii i przetrzymaja do jutra.
Im dluzej papiez umiera - tym wiecej kasy te dziesiatki tysiecy ludzi, co koczuja na Placu Swietego Piotra, zostawia w Watykanie i okolicach. Jesc, pic, wydalac, spac musza - a to wszystko kosztuje. Ze nie wspomne o "pamiatkach", flagach, modlitewnikach itp.
Jak juz chcecie sie modlic, to modlcie sie, zeby media nie odstawily takiej dwutygodniowej szopki, jaka byla z Terri Schiavo, bo wlasnie na to sie zanosi.
Papiez-warzywo chyba nie jest tym co wyznawcy jego osoby by chcialy?

Shanhaevel
01-04-2005, 11:56
A nie lepiej w domku?

TOP:
Szkoda by go było... Dużo zrobił dla świata etc... Ale trzeba się liczyć z tym, że on ma ponad 80 lat...

Polinik
01-04-2005, 12:00
edit: a moze Bog chce, zeby JP2 dolaczyl do niego wlasnie teraz??

A moze boga nie ma? :P

@down: całkowicie sie zgadzam z Tobą. najbardziej sie wlasnie boje, ze podlacza go do maszynerii i beda trzymac na sile :(
Ale na jaka sile? Przeciez ksieza tak bili piane, ze nie wolno odlaczac nikogo od maszynerii podtrzymujacej zycie, takie jest tez oficjalne stanowisko Watykanu - utrzymywac jako warzywo jak dlugo sie da. Dlaczego dla papieza robic wyjatek?
Coz... Jesli papiez tego nie chce (a watpie czy KTOKOLWIEK by chcial) to pozostaje stwierdzic tylko "kto pod kim dolki...".

Matek
01-04-2005, 12:09
A moze boga nie ma? :P

Ja wierze w jego istnienie:)

Ale na jaka sile? Przeciez ksieza tak bili piane, ze nie wolno odlaczac nikogo od maszynerii podtrzymujacej zycie, takie jest tez oficjalne stanowisko Watykanu - utrzymywac jako warzywo jak dlugo sie da. Dlaczego dla papieza robic wyjatek?
Coz... Jesli papiez tego nie chce (a watpie czy KTOKOLWIEK by chcial) to pozostaje stwierdzic tylko "kto pod kim dolki...".

To niezupelnie tak - Watykan nie nakazuje podlaczania ludzi pod maszyny - to jest decyzja lekarzy, rodziny i innych. Natomiast sam papiez stwierdzil, ze nie mozna odmawiac ZADNEMU czlowiekowi pozywienia oraz wody - nawet jak on jest wazywem. Dla watykanu nie chodzilo o to, ze odlacza sie tery - ja przestano karmic dlatego sprzeciw kosciola.

Parys
01-04-2005, 12:18
A slyszeliscie o tej przepowiedni, że jak umrze papież z Polski, to po nim papieżem będzie człowiek czarnej skóry i następnie skończą się się miejsca na obrazy w sali papieskiej i koniec świata będzie?
@topic
Szkoda człowieka. Zrobił dużo dla ludzi, świata. Powinni dać mu odejść w spokoju. Człowiek, który tyle przeżył, tyle przeleciał kilometrów, w wieku 80 lat, ma prawo czuć się chory i niestety teraz już nie pomogą, żane interwencje medyczne.. Starość jest starością, przed nią nic, nikogo nie uchroni...

Gonzo von Krenzel
01-04-2005, 12:24
A slyszeliscie o tej przepowiedni, że jak umrze papież z Polski, to po nim papieżem będzie człowiek czarnej skóry i następnie skończą się się miejsca na obrazy w sali papieskiej i koniec świata będzie?

Słyszeliśmy. I co w związku z tym? :)

Parys
01-04-2005, 12:29
I nas juz nie bedzie :P

Matek
01-04-2005, 12:30
A slyszales ze elvis zyje??

I ze amerykanie wcale na ksiezycu nie wyladowali??

i ze Walesa byl szpiegiem KGB??

Co kogo obchodzi jakas przepowiednia??

Sharp
01-04-2005, 12:32
Mi się wydaję że już teoretycznie jest po papieżu, Watykan coś kręci... chcą to zatuszować bo wiedzą że to bardzo szokująca informacja dla wszystkich na świecie (pomińmy Czad i inne niedoinformowane, tropikalne kraje). Myślę że za kilka dni, Jan Paweł II ujży napis You are dead. :(

Parys
01-04-2005, 12:33
Mnie to obchodzi :P Pozatym Nostradamus też tak opwiedział :P

Matek
01-04-2005, 12:35
Wiec mowisz, ze znasz Nostradamusa. A wiesz, ze pisal przepowiednie szyfrem (Zielony jezyk) i odczytanie jego przpowiedni jest prawie niemozliwe??

@topic: papiez jednak przytomny:)

Polinik
01-04-2005, 12:39
(...) chcą to zatuszować bo wiedzą że to bardzo szokująca informacja dla wszystkich na świecie
Nie. Nie dla wszystkich. Mi to wisi. Tak jak wielu ludziom, ktorzy nie wyznaja kulty jego osoby.
Nie wszyscy na swiecie to katolicy.

Parys
01-04-2005, 12:39
jakbyś zauważył, są ludzie, którzy interpretują jego przepowiednie i wydają na ten temat książki?

Acid
01-04-2005, 12:43
Może i nie dla wszystkich, ale większość ludzi na świecie to katolicy, Sharp chyba miał na myśli katolików ale źle to ujął... mi w sumie to troszkę wisi.

BTW: Gdzieś słyszałem ze po Polaku papieżem będzie murzyn (?) tylko już nie pamiętam kto mi to powiedział....

Matek
01-04-2005, 12:45
Nie. Nie dla wszystkich. Mi to wisi. Tak jak wielu ludziom, ktorzy nie wyznaja kulty jego osoby.

Widzisz... niektorzy z ludzi nie widza w papiezu tylko katolika czy glowy kosciola. Widza czlowieka, ktory zrobil ogromna robote - nie tylko dla Polski lecz takze i dla swiata.

@mateusz_90: no i co z tego ze pisza ksiazki - sa to tylko DOMYSLY. Sposob przebieglych ludzi na zarobienie pieniedzy. Slyszales o ksiazce "Kod Biblii"?? To tez prawda!!!!

PalAnonim
01-04-2005, 12:54
Chyba to jest BARDZO GŁUPIE PYTANIE ale ostatnio byłem jakby afk i nie wiem za bardzo co się dzieje na świecie itp. ale co wogóe sie dzieje z papieżem??

Shanhaevel
01-04-2005, 13:06
@up
<walenie głową w blat biurka>

Widać Tibia wciąga na całe dnie i tygodnie. -.-

Gonzo von Krenzel
01-04-2005, 13:10
Chyba to jest BARDZO GŁUPIE PYTANIE ale ostatnio byłem jakby afk i nie wiem za bardzo co się dzieje na świecie itp. ale co wogóe sie dzieje z papieżem??
Umiera. ehhhhh...

Fakolpet
01-04-2005, 13:19
Widzisz... niektorzy z ludzi nie widza w papiezu tylko katolika czy glowy kosciola. Widza czlowieka, ktory zrobil ogromna robote - nie tylko dla Polski lecz takze i dla swiata.

{

Dla mnie paież to rowniez nie glowa kosciola tlyko czlowiek ktory zeobil wiele dla swaita. dlatego modle sie o jego zdrowie nie zwe wzgeldu ze jest polakjiem, katolikem tylko ze wiele zrobil dla swiata

$corcerer
01-04-2005, 13:30
>W tym temacie pomódlmy sie za życie papieża...

Modlitwa = rozmowa z Bogiem, no ale coż, jak chcesz z nim rozmawiać na forum to prosze bardzo...

>Jak juz chcecie sie modlic, to modlcie sie, zeby media nie odstawily takiej
>dwutygodniowej szopki, jaka byla z Terri Schiavo, bo wlasnie na to sie zanosi.

No wlasnie mam nadzieje ze będą troche bardziej powściągliwe, ale cóż począć, teraz tak jest że robią sensację i ciągną ile kasy sie da...

>Papiez-warzywo chyba nie jest tym co wyznawcy jego osoby by chcialy?

Papiez to Papiez, nie wazne w jakim jest stanie.

> A moze boga nie ma? :p

A może jest?

>Ale na jaka sile? Przeciez ksieza tak bili piane, ze nie wolno odlaczac nikogo od maszynerii podtrzymujacej zycie, takie jest tez oficjalne stanowisko Watykanu - utrzymywac jako warzywo jak dlugo sie da. Dlaczego dla papieza robic wyjatek?
>Coz... Jesli papiez tego nie chce (a watpie czy KTOKOLWIEK by chcial) to pozostaje stwierdzic tylko "kto pod kim dolki...".

A kto powiedzial ze Go odlacza/podlacza?

A co do tematu: Odchodzi, jak każdy... Może tylko jest bardziej znaną osobą i odchodzi z większą pompoą, ale cóż, tak to jest... Każdy kiedyś odejdzie.

Sharp
01-04-2005, 13:35
Warto dodać, że robotnicy w 1980r. podtrzymywani przez K. Wojtyłe zaczęli strajkować w całej Polsce w sprawie niegodnych wynagrodzeń itp. Skutkiem tego było utworzenie Niezależnego Samorządu Związku Zawodowego "Solidarność". Papież rox!

Pogromca pk
01-04-2005, 14:11
Jak Wojtyla przekreci sie akurat dzisiaj to i tak nikt nie uwierzy.

A co ma bycie katolikiem do szacunku dla Papieża?
Sposób w jaki to napisales, nie wydaje mi sie zbyt odpowiedni, nikt nie mowi o kulcie Papieza, tylko o szacunku dla drugiego czlowieka.

Dzieki temu czlowiekowi, ktorego zycie cie nie obchodzi, siedzisz sobie w domku i piszesz co ci sie podoba, bo w koncu jest demokracja, w duzej mierze dzieki Papiezowi...
Nie musisz kochac Polaka, dzieki ktoremu polska jest chociaz troche lepiej znana, ktory nie przynosi jej wstydu, wrecz przeciwnie... Ale wypadalo by go szanowac.

Kolejny anty-katolik, ktory przez to ze nie wierzy, nie szanuje NAJWIEKSZEGO Polaka w historii...
To rzeczy niezwiazane z religia.

Niech ci dalej wisi.

Fakolpet
01-04-2005, 14:15
A co ma bycie katolikiem do szacunku dla Papieża?
Sposób w jaki to napisales, nie wydaje mi sie zbyt odpowiedni, nikt nie mowi o kulcie Papieza, tylko o szacunku dla drugiego czlowieka.

Dzieki temu czlowiekowi, ktorego zycie cie nie obchodzi, siedzisz sobie w domku i piszesz co ci sie podoba, bo w koncu jest demokracja, w duzej mierze dzieki Papiezowi...
Nie musisz kochac Polaka, dzieki ktoremu polska jest chociaz troche lepiej znana, ktory nie przynosi jej wstydu, wrecz przeciwnie... Ale wypadalo by go szanowac.

Kolejny anty-katolik, ktory przez to ze nie wierzy, nie szanuje NAJWIEKSZEGO Polaka w historii...
To rzeczy niezwiazane z religia.

Niech ci dalej wisi.

jestes genialny swietnie to ujales. calkowicie sie z toba zgadzam =]

Sharp
01-04-2005, 14:41
Look co podkradłem z pewnej stronki:

"Bo każdy dorosły powinien znać trzy przepowiednie skierowane do papieża.
A mianowicie: "Gdy papież polski umrze, a po nim na piedestał czarny człowiek wejdzie ( chodzi tu o murzyna ) nastąpi koniec świata. Ziemia się zbuntuje, przyroda zbierać żniwa smierci będzie".
To takie małe przepowiedzenie, per skrót przepowiedni.
A jedno co jeszcze jest dziwne ?
Że wszystko, ale to wszystko ( jak ktoś czyta gazety ) wskazuje na to, że koniec świata nadchodzi. Zapytajcie się swoich rodziców.
Sami pewnie zauważyliśćie, że nastąpił poteżny wzrost ilości Tsunami, trzęsień ziemi...a najgorsze, że wszyscy ( z tym największy wulkan świata uważany za wygasły ) zaczęły się budzić. Etna na Sycylii, Wezuwiusz, na wyspach. Wszystko zaczęło się walić.
Co dziwne, wyznawcy innych wiar ( islam, buddyzm ) zaczęli się modlić o zdrowie papieża. Boją się, że trzy wielkie przepowiednie fatimskie się sprawdzą. A co za tym idzie, wszystko wskazuje na to, że koniec świata nadchodzi... "

Troche mam małego cykorka :/

Shanhaevel
01-04-2005, 14:44

Jan Paweł II to po prostu następca Św. Piotra, nie żadna osoba kultu. Tobie to wisi... Ale widać nie szanujesz Karola Wojtyły, przynajmniej za jego dokonania.

@up
Skoro to znają, to po prostu NIE wybiorą Murzyna, eh? I po kłopocie. :)

miki II
01-04-2005, 14:53
Wlaczcie sobie lepiej radio maryja albo inny szajs i sie mudlcie -.-

Progmast
01-04-2005, 14:55
Super juz 2 koniec swiata przezyje.Niezle.

Racon
01-04-2005, 14:57
Super juz 2 koniec swiata przezyje.Niezle.
Ja tez !!! ale spoko co nie XD

Gonzo von Krenzel
01-04-2005, 14:57
Troche mam małego cykorka :/
Bo jesteś jeszcze za młody, aby zrozumieć pewne rzeczy :).

Baron Kaldrick
01-04-2005, 15:09
Carmageddon, Hapokalipsa i Gejhenna nachodzi. Wali się Narren...tfu, świat cały i mury wielkiego i nieomylnego Kościoła trzesą się, albowiem murzyn wstąpi na piedestał. Pieprzenie.
A co do Papieża... Umiera, jak każdy. As $cor said.

djkuter
01-04-2005, 15:11
jeśli uważasz, że ci to wisi, to niech ci wisi, ale może innym nie wisi. Dla mnie JP2 jest największym żyjącym Polakiem. Gdyby nie on, to by nie było p. Walęsy i innych. Jeśli nie jesteś katolikiem, twoja sprawa, ale zobacz, że wyznawcy innych religii także widą, że papież nie jest "tylko" papieżem, ale kimś więcej.

Thimburd
01-04-2005, 15:17
Szkoda papieża. Naprawdę niesamowity człowiek. Zrobił tak wiele dla ludzi, dla całęgo świata. No i to w końcu Polak. Przynajmniej ktoś tam usłyszy o takim zadupiu jakim jest nasz kraj. WIELKIM Katolikiem nie jestem, ale za papieża się pomodlę.

I niech nie biorą czarnego papieża!

Starkey
01-04-2005, 15:28
Co mogę powiedzieć? Wszyscy się starzejmy i kiedyś umrzemy, jedni wcześniej, inni później. Widocznie organizm Papieża jest już wyeksploatowany i przestaje funkcjonować=umiera. Po co robić sensację z czyjejś śmierci??

A co do przepowiedni, to przestańcie pier%#$*ć bzdury.

joey
01-04-2005, 16:07
tak... przepowiednie (-.-- ) a jak ja przepowiem ze zaraz do mnie wpadnie kryminalna? to też uwieżycie? (chodź to też dość prawdopodobne-.-) eh, przepowiednie głupie
@topic
szkoda mi go... :(

p.l
01-04-2005, 16:20
zakładając taki temat autor robi parodię z modlitwy w intencji Ojca Świętego. Ktokolwiek wierzy czy nie, myślę że nie ma podstaw aby okazywać brak szacunku JPII.

Kredi
01-04-2005, 16:37
Wilekim wydażeniem było dla polaków gdy usłyszano słowa... Mamy papierza a jeszcze bardziej kiedy papierzem okazał się polak prawda? Ale ludzie bez przesady nie excytujmy sie tak... zaczyna mnie to powoli denerwować włączam telewizje i ciągle o papierzu... wlaczam wp i papierz... wchodze na forum a tam PAPIERZ!... papierz jest czlowiekiem ktory wiele zdzialal i zrobil dla swiata jego czas sie dopelnil zasluguje na odpoczynek ( i plx nie excytujcie sie tak -.-) Najbardziej mnie wkurza gl;upota niektorych ludzi jak ktos napisal
> papierz niedlugo ujrzy napis "you are dead" to mnie dobilo totalnie. K\/4;.;.;a wkurzaja mnie tacy tibiomaniacy ktorzy nic nie robia tylko graja graja i tylko tibia i tibia omagad. LUDZIE USPOKOJCIE SIE TROCHE!!!

Sorcerer Maciek
01-04-2005, 16:59
Smiesza mnie wypowiedzi polaczkow anty-katolikow, ktorym wydaje sie ze sa arccy dojrzali, wydaje im sie ze sami genialnie doszli do tego ze Boga nie ma, i to daje im prawo braku szacunku do papieza.
Szkoda tylko, ze NIGDY, ale to nigdy w zyciu, zaden z was (ja zreszta tez nie) nie posiadze tak wielkiej wiedzy i swiadomosci o pewnych rzeczach jak Papiez.
Jest tu pare dzieci ktorych papiez nie obchodzi, coz...
Kiedy papieza zabraknie, co madrzejsi odczuja jego brak.
Niech sie stanie wola Pana, on wie najlepiej co stac sie powinno.

PalAnonim
01-04-2005, 17:45
@up
<walenie głową w blat biurka>

Widać Tibia wciąga na całe dnie i tygodnie. -.-

Porażka totalna.... :D :D Tibia nie wciąga tylko miałem troche spraw na głowie i nie miałem czasu na siedzenie przed TV, jedna taka sprawa jest przygotowanie do egzaminu bardzo ważnego.

Topic

Przecież nikt nie jest wieczny i każdy wkońcu umrze, a to czy papieżem bedzie czarny, żółty czy nawet zielony to chyba nie ma znaczenia bo i tak zostanie zaakceptowany przez wyznawców Jezusa.......

Kubek
01-04-2005, 17:53
@up
To niech będzie zielony... ;P
@topic
Nie przesadzajmy <tzn. ja>, to poważny temat, ale ludzie naprawde przesadzają, a może to prima aprilis, a papież ma sie w porzo (JP2 zawsze miał poczucie hoomoru)
Ja se słucham radyjka (internetowego), gdzie 24h leci muza, a teraz jakaś baba mówi o papierzu... Omg! ile można. Ja papieża lubie, to jedyny jakiego widziałem od urodzenia i jak będzie jakiś nowy, to będzie trudno się przyzwyczaić, będe się za niego modlił, ale bez przesady. Papież też człowiek i umżeć musi...
"...z prochu powstałeś, w proch się obrócisz..."

Polinik
01-04-2005, 17:57
Nie ma kultu papieza w polsce?
A te setki pomnikow? (stawiane ZYJACEJ OSOBIE!)
Ulice, place, skrzyzowania nazywane jego imieniem?
I co najwazniejsze - nazywanie go SWIETYM? (PS. Tylko mnie ubawil transparent pokazany w czasie jednej z pielgrzymek? "Tatusiu Święty - kochamy Cię").
A to znacie? "Nikogo też na ziemi nie nazywajcie ojcem swoim; jeden bowiem jest Ojciec, Ten jest w niebie" (Mt 23, 9).

To nie jest kult jednostki?
Jesli nie to, co jest?

Mam sie wrazenie, ogladajac papieskie wizyty w Polsce, ze Bog jest tutaj najmniej wazny i obchodzi katolikow mniej niz ateistow. Papiez kichnal, ziewnal, pomachal ręka, wyjrzal przez okno, zazartowal - to rozpala JEGO wiernych do białosci i staje siz wiadomosciami dnia.

Co ciekawe - sam papiez przeciwko takiemu wywyzszeniu nie protestowal.
A to wszystko sprawia, ze Polska jest postrzegana w Europie jako 'europejski iran'.

PS. Dla tych dla ktorych Wojtyla to krysztalowa ikona, ktorej nie ma nic do zarzucenie, polecam lekture:
http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,325
Pewnie malo kto sie skusi, bo dlugie, ale coz...

I nie. Nie jestem antykatolikiem - jestem zwyczajnym ateista, a papiez to dla mnie taka sama osoba, jak krolowa angielska, Sun Myung Moon, Dalaj Lama czy dowolna inna glowa jakiegos kosciola.

Sharp
01-04-2005, 18:00
A to znacie? "Nikogo też na ziemi nie nazywajcie ojcem swoim; jeden bowiem jest Ojciec, Ten jest w niebie" (Mt 23, 9).

Omg, zaczynam się obawiać że mam tylko matke... :(

Kubek
01-04-2005, 18:02
@up
O lol....
...Mów stary, tatuś, sponsor... -.-

Fakolpet
01-04-2005, 18:08
I co najwazniejsze - nazywanie go SWIETYM? (PS. Tylko mnie ubawil transparent pokazany w czasie jednej z pielgrzymek? "Tatusiu Święty - kochamy Cię").

To nie jest kult jednostki?
Jesli nie to, co jest?

Mam sie wrazenie, ogladajac papieskie wizyty w Polsce, ze Bog jest tutaj najmniej wazny i obchodzi katolikow mniej niz ateistow. Papiez kichnal, ziewnal, pomachal ręka, wyjrzal przez okno, zazartowal - to rozpala JEGO wiernych do białosci i staje siz wiadomosciami dnia.

Co ciekawe - sam papiez przeciwko takiemu wywyzszeniu nie protestowal.
A to wszystko sprawia, ze Polska jest postrzegana w Europie jako 'europejski iran'.

PS. Dla tych dla ktorych Wojtyla to krysztalowa ikona, ktorej nie ma nic do zarzucenie, polecam lekture:
http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,325
Pewnie malo kto sie skusi, bo dlugie, ale coz...

I nie. Nie jestem antykatolikiem - jestem zwyczajnym ateista, a papiez to dla mnie taka sama osoba, jak krolowa angielska, Sun Myung Moon, Dalaj Lama czy dowolna inna glowa jakiegos kosciola.

moglbys w skorcie powiedziec o co chodzi w tym tekscie?? bo czyta mi sie nie chce :P

Koronowany rycek II
01-04-2005, 18:18
No cóż kazdy umiera Jan Paweł II ma juz 80+ lat mało ludzi dozywa do takiego.
Jezeli umrze to przykro jezeli nie to wesoło.

Sorcerer Maciek
01-04-2005, 18:19

Swietnie, jakby to ode mnie zalezalo to sam wystawil bym mu pomnik i nazwal wiecej ulic jego imieniem.
poza tym, dobrze ze zwracasz uwagi na "wady" ktore rzekomo sa na stronie ktora podales, ale z drugiej strony zapominasz o zaletach, ktorych jest NIEPOROWNYWALNIE wiecej.

btw ateisci nie istnieja - oni tak tylko mowia. Prawda jest taka ze kazdy w cos wierzy, czasem sie nie przyznaje, czasem nie zdaje sobie sprawy.

Polinik
01-04-2005, 18:26
Swietnie, jakby to ode mnie zalezalo to sam wystawil bym mu pomnik i nazwal wiecej ulic jego imieniem.
poza tym, dobrze ze zwracasz uwagi na "wady" ktore rzekomo sa na stronie ktora podales, ale z drugiej strony zapominasz o zaletach, ktorych jest NIEPOROWNYWALNIE wiecej.
A potrafisz wymienic chociaz 15 z nich?
I czy znasz ten cytat?

"Błogosławieni będziecie, gdy ludzie was znienawidzą, i gdy was wyłączą spośród siebie, gdy zelżą was i z powodu Syna Człowieczego podadzą w pogardę wasze imię jako niecne: cieszcie się i radujcie w owym dniu, bo wielka jest wasza nagroda w niebie. Tak samo bowiem przodkowie ich czynili prorokom.
(...)
Biada wam, gdy wszyscy ludzie chwalić was będą. Tak samo bowiem przodkowie ich czynili fałszywym prorokom (Łk 6, 20–26)."

U nas Wojtyle sie tylko chwali, chcesz, zeby podpadl pod ten drugi warunek? :)

Siergiey
01-04-2005, 18:41
@polin
jestes ateista, a do Biblii siegasz...
pozatym nie wszyscy chwala papieza, np ty, ale moglbys sie wstrzymac od tego na forum, niby jest wolnosc slowa, ale zatrzymaj to dla siebie. mowienie o tym w takiej chwilii jest nie na miejscu.

Cisak
01-04-2005, 18:54
Jak Papież umrze to polską znowu bedą pomiatać tak jak za czasów wojny.. a może wyzdrowieje ale mało prawdopodobne..W TV mówią że jego stan się pogorszył :(

$corcerer
01-04-2005, 18:55
>>Nie ma kultu papieza w polsce?

Stare babcie to co innego.

>>A te setki pomnikow? (stawiane ZYJACEJ OSOBIE!)

No i?

>>Ulice, place, skrzyzowania nazywane jego imieniem?

Boli Cie to?

>>I co najwazniejsze - nazywanie go SWIETYM? (PS. Tylko mnie ubawil transparent pokazany w czasie jednej z pielgrzymek? "Tatusiu Święty - kochamy Cię").

To ze ktoś jest debilem, to nie znaczy ze papiez jest temu winny, co nie? BTW: to chyba miało być zdrobnienie od "Ojcze Święty"

>>A to znacie? "Nikogo też na ziemi nie nazywajcie ojcem swoim; jeden bowiem jest Ojciec, Ten jest w niebie" (Mt 23, 9).

Przewrotność w twych słowach czuję.

>>To nie jest kult jednostki?
>>Jesli nie to, co jest?

Ja bym to nazwał autorytetem, ale jak chcesz.

>>Mam sie wrazenie, ogladajac papieskie wizyty w Polsce, ze Bog jest tutaj najmniej wazny i obchodzi katolikow mniej niz ateistow. Papiez kichnal, ziewnal, pomachal ręka, wyjrzal przez okno, zazartowal - to rozpala JEGO wiernych do białosci i staje siz wiadomosciami dnia.

Ale czemu ja ciągle mam wrażenie że mówisz o starych babciach? Czemu do cholery ciągle uogólniasz? To jakby ktoś się źle poczuł to nie można z tego nic zrobić? Papież jest osobą publiczną, a to raczej nie nasza wina że w TV robią z Niego temat dnia. Jego raczej też nie. Więc czemu ciągle wciskasz mi kit że to przezemnie jesteś narażony na wysłuchiwanie wiadomości o Papieżu? Podobno mamy wolność, a Ty na siłę chcesz go zjechać, zmieszać z błotem itd... Och, pardon, powinienem powiedzieć "otworzyć nam oczy", czyż nie?? żałosne.
A tak bajdełej, tak bardzo Cię boli to, że Polacy są głęboko związani z religią? To kończ waść naukę i spierniczaj z tego kraju jeżeli tu jest tak źle.

>>Co ciekawe - sam papiez przeciwko takiemu wywyzszeniu nie protestowal.

Czyli mamy być nijacy, a najlepiej to wogóle zapomnijmy o własnej polityce wewnątrzpaństwowej, stańmy się laiccy.. itd, itp... Tylko że potem to wygląda tak jak we Francji: religiofobia.

>PS. Dla tych dla ktorych Wojtyla to krysztalowa ikona, ktorej nie ma nic do zarzucenie, polecam lekture:
>> http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,325
>>Pewnie malo kto sie skusi, bo dlugie, ale coz...

Skuszę się. A potem się pośmieję.
Z tego co przeglądałem na szybko zauważyłem jedno: serwis sam się napęda, tzn wszystkie linki więcej dodatkowe info itp są w tym samym serwisie...

[EDIT]
Długo mi zeszło, a tu posty lecą...

"Błogosławieni będziecie, gdy ludzie was znienawidzą, i gdy was wyłączą spośród siebie, gdy zelżą was i z powodu Syna Człowieczego podadzą w pogardę wasze imię jako niecne: cieszcie się i radujcie w owym dniu, bo wielka jest wasza nagroda w niebie. Tak samo bowiem przodkowie ich czynili prorokom.
(...)
Biada wam, gdy wszyscy ludzie chwalić was będą. Tak samo bowiem przodkowie ich czynili fałszywym prorokom (Łk 6, 20–26)."
I znów jesteś przewrotny.

>U nas Wojtyle sie tylko chwali, chcesz, zeby podpadl pod ten drugi warunek?

I co, teraz niby ty jesteś dobry a my źli, tak? phi.

Polinik
01-04-2005, 18:57
@polin
jestes ateista, a do Biblii siegasz...
pozatym nie wszyscy chwala papieza, np ty, ale moglbys sie wstrzymac od tego na forum, niby jest wolnosc slowa, ale zatrzymaj to dla siebie. mowienie o tym w takiej chwilii jest nie na miejscu.
A co? Do Biblii tylko katolicy moga siegac? Ksiazka jak ksiazka.
A wytykanie wad "Tatusiowi Swietemu" zawsze bedzie uznane za "nie na miejscu". :)

Sorka Polin, te przyciski są tak blisko, Przepraszam

$corcerer
01-04-2005, 19:09
A co? Do Biblii tylko katolicy moga siegac? Ksiazka jak ksiazka.
Jednym z podstawowych warunków dobrego zrozumienia Pisma jest Modlitwa do Ducha Świętego. Nie można wziąści Biblii jak normalnej książki i ot, tak, zacząć czytać.

A wytykanie wad "Tatusiowi Swietemu" zawsze bedzie uznane za "nie na miejscu". :)
Jeżeli za głupotę ludzi mamy winić papieża, to rzeczywiście coś tu jest nie tak.

Cisak
01-04-2005, 19:24
Aha no tak..Ale już chyba umrze serce nerki coraz gorsze a więc czekajmy na nieoficjalne potwierdzenie

$corcerer
01-04-2005, 19:35
"Stan zdrowia papieża pogorszył się (http://www.onet.pl/9e1)"
To raczej śmierci nie oznacza...

Sharp
01-04-2005, 19:36
@edit

$scor, ty uprzedzaczu!!!

Zródło Onet.pl

Stan zdrowia papieża pogorszył się

Stan ogólny Jana Pawła II pogarsza się, upośledzeniu uległo funkcjonowanie głównych narządów wewnętrznych - wynika z komunikatu opublikowanego w Watykanie.

"Stan ogólny oraz stan układu sercowo-krążeniowego jeszcze bardziej się pogorszyły. Stwierdzono dalszy spadek ciśnienia oraz spłycenie oddechu. Papież świadomie uczestniczy w modlitwie, którą odmawiają towarzyszące mu osoby. Ponadto wystąpiła niewydolność serca, krążenia i nerek" - poinformował Navarro-Valls.

Jednocześnie włoskie agencje podały po godzinie 19.00, że Jan Paweł II stracił przytomność. Tej wiadomości nie potwierdzono.

Dziennikarze zauważyli, że około 18.00 watykański rzecznik wybiegł z biura prasowego Stolicy Apostolskiej. Teraz wiadomo, że został wezwany w związku z dalszym pogorszeniem się stanu zdrowia papieża.

Po godzinie 19 stracił przytomnośc ale jeszcze nie umarł.

Fakolpet
01-04-2005, 19:40
Kurcze Papież jusz dlugo nie pociuagnie. Mam nadzieje ze to jednak nie prawda. Jak widze te wspommnienia to zal sciska mi gardlo

Jowisz
01-04-2005, 19:49
Jak Wojtyla przekreci sie akurat dzisiaj to i tak nikt nie uwierzy. Pewnie podlacza go do maszynerii i przetrzymaja do jutra.
Im dluzej papiez umiera - tym wiecej kasy te dziesiatki tysiecy ludzi, co koczuja na Placu Swietego Piotra, zostawia w Watykanie i okolicach. Jesc, pic, wydalac, spac musza - a to wszystko kosztuje. Ze nie wspomne o "pamiatkach", flagach, modlitewnikach itp.
Jak juz chcecie sie modlic, to modlcie sie, zeby media nie odstawily takiej dwutygodniowej szopki, jaka byla z Terri Schiavo, bo wlasnie na to sie zanosi.
Papiez-warzywo chyba nie jest tym co wyznawcy jego osoby by chcialy?
Jesteś Głupi i tyle możesz mnie za te słowa zbanować a i tak bede miał cie wdupie.... Gadasz głupoty a przekręci się to możesz tak powiedzieć jak ktoś z twojej rodziny umrze... !!! Jak czytam twoje posty to sie wstydze że ktoś z Polski jest taki głupi.... I co dasz bana, ostrzeżenie ??!! Bo tylko to w rzyciu potrafisz...

By$iu
01-04-2005, 19:50
Wg. mnie JP II przezywa to samo co jezus, teraz jest jego droga krzyzowa, nameczy sie strasznie, by za pare godzin umrzeć ( moze dni), ale zrobil to dla nas, dla naszej wiary, to on nas nauczyl jak wierzyc. To on jest, byl i bedzie glowa kosciola, ktorej polska tak wiele zawdziecza.

Amen.

Edit:

Polin bez przesady, z smierci wielkiego czlowieka, chcesz robic biznes, oczywiscie sa kretyni ktorzy nawet na rtym chca zarobic, ale zrozum, ze to nie jego wina. A jesli ty nie wierzyrz to twoja sprawa, ty nie osmieszaj wiary katolickiej.

Rankor
01-04-2005, 19:50
Tak... papiez umiera... ludzie wzieli sie za modlitwe a media zrobily z tego sensacje.....
On juz dlugo nie pozyje... Serce, pluca, nerki.... Smierc jest juz tylko kwestai czasu. Kiedys tak musialo byc predzej czy pozniej.
Mimo wszystko zyl (zyje nadal...) cholernie dlugo....

Maniak Hip-Hopu
01-04-2005, 19:53
Spojrzcie na te wspomnienia te filmy, z papiezem, powiedzcie co czujecie, przestancie sie teraz klocic, pomyslcie co czuja ci ludzie co go kochaja!

Koronowany rycek II
01-04-2005, 19:54
Polin jestes heretykiem??? *******isz takie glupoty ze nie wiem co mozesz mnie zbanowac mam cie w dupie i gadasz jeszcze w takiej sytuacji masz tupet....
miejmy nadzeje ze sie nie męczy [umrze lecz zostawil cos po sobie]

Kredi
01-04-2005, 19:57
Papierz nigdy nie umrze! No umrze fizycznie ale zawsze bedziemy go mieli w swoich sercach i w wspomnieniach.

Lig@
01-04-2005, 19:58
re: Polin

Skoro rzucasz cytatami z Pisma Świętego to przeczytaj o kuszeniu Jezusa na pustynii... Szatan kusił Jezusa textami z biblii, które po prostu wykorzystał (można je było interpretować na dwa sposoby).

re: Scorcerer

nonono... zaimponowałęs mi... nie każdy by się odważył pisać tak jak ty....

re: topic

Papież umiera.... już są oficjalne komunikaty o zakazeniu CAŁEGO organizmu (znaczy wysiadają po kolei nerki, wątroba... wszystkie organy...) oraz to, że Papież jest nie przytomny.....

re: ludzie, którzy mówili o przypowiedniach Nostradamusa

On także mówił o końcu swiata w roku 1999 (999 = trzy odwrócone szóstki = 666) oraz przepowidnia, ze po zawaleniu się dwóch wież (WTC ?!?!?!) nastąpi 3 wojna swiatowa i bedzię masakra (czy coś w ten deseń)....

Maniak Hip-Hopu
01-04-2005, 20:00
Oj tak zostawil i to ile... Czy kiedys bedzie polski papiez jeszcze? Po tym pontyfikacie jak sie swiat zmienił. A wogole spojrzcie na dzien dzisiejszy, 1 Piątek Smierć Jezusa na Krzyżu.

Fakolpet
01-04-2005, 20:02
Polin ty sukinsynie. Jak mysle o tobie to chce mi sie wymiotowac. Wstydze sie ze jestes polakiem i moderatorem. Prosze daj mi bana ale mam cie gleboko w rzyci!! Jak mozna byc tak bezmyslnym...

(nigdy nie widzialem by moj temat, kiedykowlwiek jakis temat zdobyl tak wielka pouplarnosc i tyle odpwoiedzi i odzwiedzin. jestem zaskoczony...)

Dan the Automator
01-04-2005, 20:05
Polin ty sukinsynie. Jak mysle o tobie to chce mi sie wymiotowac. Wstydze sie ze jestes polakiem i moderatorem. Prosze daj mi bana ale mam cie gleboko w rzyci!! Jak mozna byc tak bezmyslnym...
Mój Boże, weźcie go z tąd ;-))))

Jesteś Głupi i tyle możesz mnie za te słowa zbanować a i tak bede miał cie wdupie.... Gadasz głupoty a przekręci się to możesz tak powiedzieć jak ktoś z twojej rodziny umrze... !!! Jak czytam twoje posty to sie wstydze że ktoś z Polski jest taki głupi.... I co dasz bana, ostrzeżenie ??!! Bo tylko to w rzyciu potrafisz...
(: LOL

Polin jestes heretykiem??? *******isz takie glupoty ze nie wiem co mozesz mnie zbanowac mam cie w dupie i gadasz jeszcze w takiej sytuacji masz tupet....
miejmy nadzeje ze sie nie męczy [umrze lecz zostawil cos po sobie]
ROTFL! (:

Jowisz
01-04-2005, 20:06
Jestem za tym aby zdjąc polina z moderatora. Moderator powinien być inteligenty i kulturalny ,świecić przykładem dla innych nie tylko w tibii ale i w życiu realnym!!!

Sharp
01-04-2005, 20:07
(nigdy nie widzialem by moj temat, kiedykowlwiek jakis temat zdobyl tak wielka pouplarnosc i tyle odpwoiedzi i odzwiedzin. jestem zaskoczony...)

Tak samo mógłaby go założyć święta Kunegunda i też by miał popularność -.-

A tak BTW:

ODCZEPCIE SIĘ OD POLINA !!! W POLSCE JEST WOLNOŚĆ SŁOWA KAŻDY MOŻE WYRAŻAĆ SWOJĄ OPINIĘ NA KAŻDY TEMAT !!!

Maniak Hip-Hopu
01-04-2005, 20:07

Jestes zaskoczony, ze polowa forum martwi sie o papieża?
@topic
Zostawcie tego polina, to ze nie wierzy to jego sprawa, niech robi co chce, my swoje wiemy co on robi, to jego zycie, kiedys zobaczy co to bylo, i sie na wroci a jak nie to jego pech.

Koronowany rycek II
01-04-2005, 20:08
Jestem za tym aby zdjąc polina z moderatora. Moderator powinien być inteligenty i kulturalny ,świecić przykładem dla innych nie tylko w tibii ale i w życiu realnym!!!

To samo mysle

Jaga Panuje

Fakolpet
01-04-2005, 20:09
nie nie chodzi mi o to ze tyle ludzi martwi sie o papieza. chodzi io to ze na poczatku wszyscu mnie za temat objechali i powiedzieli ze maja to w dupie. A polin ma starcic modka. A ty dobo tesz sie uspokoj...

Gangrel
Coz...Nalezy zdac sobie sprawe ze ma 80 pare lat, a bycie papiezem to ciezka fucha. 12 godzin na nogach, codziennie. Wiekszosc odpada bo 10 latach, on wytrzymal 27. Przez te 27 lat przebyl wiecej swiata niz cale to forum razy 10. Ze juz nie wspomne ze nie nudzil sie tez przed wyborem na papieza.

Dan the Automator
I dlatego ty nie jesteś. A być to sobie możesz, i tak nikogo to nie obchodzi (:

Gangrel
01-04-2005, 20:10
Coz...Nalezy zdac sobie sprawe ze ma 80 pare lat, a bycie papiezem to ciezka fucha. 12 godzin na nogach, codziennie. Wiekszosc odpada bo 10 latach, on wytrzymal 27. Przez te 27 lat przebyl wiecej swiata niz cale to forum razy 10. Ze juz nie wspomne ze nie nudzil sie tez przed wyborem na papieza.

@topic
Jak chcesz sie modlic to wyny do kosciola. To jest forum interentowe a nie miejsce kultu.

Gonzo von Krenzel
01-04-2005, 20:11
Moderator ma świecić przykładem? Ma mówić, że trzeba kochać boga? Że trzeba chodzić do kościoła codziennie? Że trzeba płakać i się modlić za papieża?
Mmmm...
Na tym forum jest zbyt dużo młodych (lub głupich?) ludzi.

Fakolpet
01-04-2005, 20:12

@topic
Jak chcesz sie modlic to wyny do kosciola. To jest forum interentowe a nie miejsce kultu.

drugi polin?? jakiego ****a kultu?? Widze zwe najpierw bronisz papieza a teraz mwisz o nim jako przedmiocie kultu... Co za idioci sa na tym forum z niektorymi modersatorami wloncznie(milego bana)

oguras
01-04-2005, 20:12
Mój Boże, weźcie go z tąd ;-))))

(: LOL

ROTFL! (:

"Death Metal"- czyżby sami niewierzący i sataniści wśród Moderatorów (nie mówie o wszystkich...) dostane Bana?? Poproszę... troszkę szacunku mimo wszystko...

Kolego, patrz że ten cały "....666" se wkręca pewnie że wcielenie szatana czy antychrysta.... zero szacunku, i sie dziwią, że są tak tempieni przez inne (sub)kultury (chodzi o tych niektórych Metali ) ... BAN Poproszę

Rankor
01-04-2005, 20:13
Bwahahahahaha.... 10 latki sie bulwersuja bo Polin ma inne zdanie niz wszyscy? Jego zdanie - jego sprawa....
Smierc jest jedna z rzeczy, dzieki ktorej chrzescjanin uzyskuje zycie wieczne... Po co ma zyc dalej i sie meczyc? Kiedys kazdego spotka taki sam los jak i jego wkrotce.

#do wszystkich udajacych bohaterow w imie papieza....
Pfff.... smieszy mnie Wasze zachowanie.... "bo jestes glupi i mozesz mnie zbanowac, nie nadajesz sie na moda bo nie dajesz przykladu innym!!!11111111oneone". To jego zdanie..... Rozumiem moze Was to zdenerwowac ale czy nie umiecie tego przedstawic w bardziej kulturalny sposob?

Uncle Warrior
01-04-2005, 20:13
Bo tylko to w rzyciu potrafisz...
Przynajmniej nie wali takich ortów jak ty... bez przesady jak można 'życie' napisać przez 'rz'?! To tak popularne slowo, że to jest prawie nei możliwe :P
Nvm that...
@topic
Każdy kiedyś umiera i trzeba się z tym pogodzić Papież nie jest już młody...
Moderator ma świecić przykładem? Ma mówić, że trzeba kochać boga? Że trzeba chodzić do kościoła codziennie? Że trzeba płakać i się modlić za papieża?
A najlepiej to żeby moderator księdzem był :P

eerion
01-04-2005, 20:15
Powiem tylko 2 zdania
Każdy ma prawo umrzeć, nawet papież wiec dajcie mu to zrobić - on się ze śmiercią pogodził, a wy nie to to już wyłącznie wasz problem (pierwsze).
Wasze biadolenie nic nie zmieni, jak jeszcze myślicie że mu pomożecie to się módlcie o jego zdrowie, jak zrozumieliście to módlcie się o jego spokojną drogę, ale przynajmniej nie zachowujcie się jak dzieci... (drugie)
Rzekłem
Każdy umiera...
Memento mori...

$corcerer
01-04-2005, 20:15
Polina zostawcie w spokoju. Bądź co bądź, mamy wolność słowa, więc albo jakaś porządna dyskusja, albo osobiscie was wywale.
Przynajmniej Dobo sie uśmiał :>

@up: Exegi monumentum aere perennicus. To chyba najlepsze co można powiedzieć o Papieżu.

Maniak Hip-Hopu
01-04-2005, 20:17

Tak jest, jesli to ma byc te forum gdzie czlowiek olewa drugiego czlowieka przez co dzis moze pisac takie takie(nie da sie tego okreslic) coz tu jeszcze powiedziec, jak znam zycie, to innem modki nic nie zrobia, ale coz.
ZGADZAM SIE NA ODEBRANIE PRAW MODERATORA p.POLINOWI.

oguras
01-04-2005, 20:17
Bwahahahahaha.... 10 latki sie bulwersuja bo Polin ma inne zdanie niz wszyscy? Jego zdanie - jego sprawa....
Smierc jest jedna z rzeczy, dzieki ktorej chrzescjanin uzyskuje zycie wieczne... Po co ma zyc dalej i sie meczyc? Kiedys kazdego spotka taki sam los jak i jego wkrotce.
Stul Pysk gówniarzu !! 10 latki to ty masz w chałupie.... Szacunek dla Jana Pawła Drugiego... ;(

Gangrel
01-04-2005, 20:18
drugi polin?? jakiego ****a kultu?? Widze zwe najpierw bronisz papieza a teraz mwisz o nim jako przedmiocie kultu... Co za idioci sa na tym forum z niektorymi modersatorami wloncznie(milego bana)

Chcialbym ci kretynie uzmyslowic kilka spraw:
1. Nikogo nie bronie bo nie odtego jestem ani nie mam na nic wplywu
2. Druga czesc odnosila sie do tekstu, a by modlic sie w tym poscie. Najczesciej modlimy sie w kosciele, czyli miejscu kultu.
3. Zacytuj mi gdzie nazwalem papieza miejscem kultu?
4. Jestem harcerzem i osoba wierzaca jakbys mial watpliwosci
5. Cos jeszcze czy zamkniesz sie?

vemazep
01-04-2005, 20:18
"Nie ma już nadziei dla papieża" - poinformowało agencję ANSA źródło medyczne w Watykanie. Rzecznik Stolicy Apostolskiej poinformował o godz. 19., że stan zdrowia papieża znacznie się pogorszył.

W Watykanie zamknęły się przed chwilą Spiżowe Wrota, co w języku watykańskich symboli może oznaczać, że papież umarł. Wcześniej włoskie agencje informowały, że papież stracił przytomność. Oficjalnie śmierć papieża ogłasza wikariusz Rzymu, którym jest kard. Camillo Ruini.
Wziolem to z interi
papiez ma prawo umrzec nacierpial sei duzo najpierw pruba zamachu puzniej ciezkie choroby ;( szkoda lecz papiez umrze i jak podaje ineteria to juz niedlugo.

Sharp
01-04-2005, 20:19
@oguras

fajnie masz w domu...

@topic

"Mszę w katedrze biskupa Rzymu odprawia papieski wikariusz dla diecezji rzymskiej kardynał Camillo Ruini.

To do niego zgodnie z prawem kościelnym będzie należał obowiązek ogłoszenia wiadomości o śmierci papieża.

"Ojciec Święty jest coraz bliżej Boga" - powiedział kardynał Ruini."

Jowisz
01-04-2005, 20:19
Przynajmniej nie wali takich ortów jak ty... bez przesady jak można 'życie' napisać przez 'rz'?! To tak popularne slowo, że to jest prawie nei możliwe :P
Nvm that...
@topic
Każdy kiedyś umiera i trzeba się z tym pogodzić Papież nie jest już młody...

A najlepiej to żeby moderator księdzem był :P
Przeszkadza ci to ??!! Napisałem to w taki sposób bo byłem zdenerwowany i szybko pisałem ...
Co do polina to owszem nie zażucam mu tego że nie wierzy w Boga ale niech chociaż nie obraża Świętej Pamięci Ojca Świętego... Mam Nadzieję że sie nawrucicie na dobrą drogę tak jak i ja spróbuje ...

Dan the Automator
01-04-2005, 20:21
"Death Metal"- czyżby sami niewierzący i sataniści wśród Moderatorów (nie mówie o wszystkich...) dostane Bana?? Poproszę... troszkę szacunku mimo wszystko...
Jak mi sie spodoba gospel, to bede nagle chrzescijaninem? ROTFL

Dobra, do rzeczy. Oczywiście martwi mnie sytuacja papieża. Wiem, że jest on wzorem dla wielu, co chwali się w czasach, gdy idolami młodych zostają jakieś ułomy z bigbrothera. Bardzo się martwie, ale nie chce narazie mieszać w to kwesti wiary, bowiem przezywam narazie tzn kryzys wiary. Ale śmieszy mnie poprostu sytuacja kiedy bachory nagle się budza, że jest ktoś taki jak papiez, i kiedy trzeba, ukazują swoją wiare, gotowi są zabić każdego kto mysli inaczej niż oni - brawo, bojówki oazowe x.rydzyka potrzebują właśnie takich.
Wiara i modlitwa to kwestia prywatna, i myśle, że nie powinno się jej wciągać na forum. Wojny na tle religijnym to najgorsza rzecz jaka jest, i jeśli Bóg istnieje, to NAPEWNO mu się to nie podoba. Dlatego zluzujcie poślady, i zamiast wymyślać nowe obelgi na Polina, poświęćcie ten czas na refleksje na temat własnej wiary, tak jak robie to ja teraz. Tak, pomimo tego że od jakiegoś czasu mam niejako szyld "ateista", mysle o Bogu. Próbuje go objąć rozumem, ale jest to niemożliwe. Pozostaje wiara, na którą jeszcze nie jestem gotów. Ale chwila ta niejako zmusza mnie do refleksji, myśle że dziś, pierwszy raz od 2 lat, pomodle się, do jednego Boga o róznych imieniach...

Fakolpet
Chcialbym ci kretynie uzmyslowic kilka spraw:
1. Nikogo nie bronie bo nie odtego jestem ani nie mam na nic wplywu
2. Druga czesc odnosila sie do tekstu, a by modlic sie w tym poscie. Najczesciej modlimy sie w kosciele, czyli miejscu kultu.
3. Zacytuj mi gdzie nazwalem papieza miejscem kultu?
4. Jestem harcerzem i osoba wierzaca jakbys mial watpliwosci
5. Cos jeszcze czy zamkniesz sie?

a zacytuje ci

@topic

i co powiesz??

oguras
@oguras

fajnie masz w domu...

@topic

"Mszę w katedrze biskupa Rzymu odprawia papieski wikariusz dla diecezji rzymskiej kardynał Camillo Ruini.

To do niego zgodnie z prawem kościelnym będzie należał obowiązek ogłoszenia wiadomości o śmierci papieża.

"Ojciec Święty jest coraz bliżej Boga" - powiedział kardynał Ruini."

słabo mi się robi ... gówniarze... :| Koniec Tematu.

Uncle Warrior
01-04-2005, 20:22
Zdaniem włoskich mediów Jan Paweł II nie żyje. <--- TVN 24
gdyby jakis uzytykownik tak zrobil dostalby bana...
Czy mamy na sali jakiegoś jasnowidza?
@down
Jeżeli to była ironia do mojego posta to nie wyszła cI...

Koronowany rycek II
""""" wydawca roytera Maszyna kardiologincza pokazuje ze linia jest prosta """"""----- nie powierdzone oficjalnie

Sharp
Papież Jan Paweł II zmarł dziś wieczorem w Watykanie - poinformowała telewizja CNN

http://info.onet.pl/_i/0503/afp/janpawel2.jpg

Badzo
01-04-2005, 20:24
KAżdy kiedyś odejdzie. JPII bedzie teraz lepiej. Chyba lepiej bedzie jak bedzie w niebie, niz zeby meczyl sie tutaj nie? Nie boi sie, bo wie ze nic zlego na Ziemii nie zrobil i ze bedzie mial dobrze w niebie.

EDIT
JAn PAweł II nie zyje

oguras
Dochodzi do konfrontacji.... każdego (mnie miedzy innymi) ponoszą nerwy...
Najlepiej zamknąc temat, jeżeli faktycznie tak kochamy Papieża to odejdzmy od Komputerów i pomódlmy sie.....
KONIEC

Jowisz
I właśnie w tym temacie pokazuja się tak zwani lizo dupy którzy nie mają racji i o tym wiedzą ale rozgłaszają jakieś informacje poto aby sie podlizac moderatorom ...

Gangrel
01-04-2005, 20:25
a zacytuje ci

@topic

i co powiesz??

Powiem ze nie uczono cie czytac. Powiedzialem zeby sie tu nie modlil, bo forum nie do tego sluzy. Czytania ze zrozumiem uczy sie na poziomie 3 klasy podstawowki wiec widze ze jeszcze tego poziomu nie osiagnoles.

Magic Harmonian
01-04-2005, 20:27
To wkońcu Papież jeszcze żyje?? Bo sam niewiem . Jedni mówio , że jest już u Boga a drudzy , że żyje .
A tak powiem , teraz i tak WŁADZE nad kościołem sprawuje pięciu pomocników Papieża.(TVP1 i CNN)

Baron Kaldrick
01-04-2005, 20:28
Zabawni...Nie, żałośni jesteście. I cóż tu więcej dodać?

Religijni, psia mać, po zbóju. Walczą, cholera, o Papieża. A nie wiedzą, że kłótnią jeno szkodzą, nie wiedzą, że w tejże chwili zamiast tłuc posty i skille mogliby pójść się pomodlić.

Papież także jest człowiekiem. Zrozumcie to. I spójrzcie na to z punktu takiego jak ja - ateisty.

Darzę go szacunkiem. Ale nie, psia mać, tępym, bałwochwalczym uwielbieniem!

Fakolpet
Powiem ze nie uczono cie czytac. Powiedzialem zeby sie tu nie modlil, bo forum nie do tego sluzy. Czytania ze zrozumiem uczy sie na poziomie 3 klasy podstawowki wiec widze ze jeszcze tego poziomu nie osiagnoles.

NIe zaraz mnie cos wezme ja mu tu daje czarno na bialym a ten dzidzius nadal placze... Jak ten homo erectus to pzreczyta skasowac posta nie chce by w temacie o papiezu dodszlo do klotni...

Sharp
OMG! Papież umarł a mój kumpel "jeszcze nie wszystko stracone - mam uhy" -.-

Maniak Hip-Hopu
01-04-2005, 20:31
Smutne :(:(:(:( Ale nie..... z......zy....zyje Eh......

Gumski
01-04-2005, 20:43
Elektrokardiogram Papieża jest płaski - poinformowała telewizja TNV24, powołując się na agencję Reutersa. Wcześniej rzecznik Watykanu Joaquin Navarro-Valls mówił, że stan Jana Pawła II jeszcze bardziej się pogorszył. Dodał, że organy życiowe nie funkcjonują, a parametry życiowe są nieodwracalnie złe.

Sieć CNN, powołując się na włoskie media twierdzi, że Papież Jan Paweł Drugi zmarł. Wcześniej włoska telewizja informacyjna RA24 podała, że encefalogram papieża, rejestrujący aktywność mózgu stał się płaski. CNN podkreśla, że nie udało się potwierdzić tej wiadomości z niezależnych żródeł. Na razie nie ma żadnego potwierdzenia tych informacji z Watykanu.

Badzo
01-04-2005, 20:46
...To wszystko są nieoficjalne informacje, a więc Papież może jeszcze żyje (daj Boże).

$corcerer
01-04-2005, 20:47
Dzwon nie zadzwonił.

AnElKa
01-04-2005, 20:48
Papież jeszcze żyje HURA (może uznacie mnie za debila) ale mi zwisa wasza wypowiedź Ciesze się że papież żyje i niech żyje jeszcze tak długo jak tylko Bóg/zdrowie mu na to pozwoli !!!!

ZappO
01-04-2005, 20:49
Módlmy się za papieża...
Ale z drugiej strony - tam mu będzie lepiej
"Ziemia Płacze lecz Niebo się Cieszy"

Ps. Polin - takiego gnojka jak ty na tym świecie nie spotkałem. Wiesz co jest największym dowodemże Bóg jest? To że Kościół jest (tzn. istnieje). Jan Paweł II to wielki człowiek i na pewno będzie mu dobrze przy Stwórcy, jego Synu, Świętm Duchu oraz Aniołac i Swiętych. [']

Elenus
01-04-2005, 20:49
Jak podają Polskie media - Papież żyje.
Przejmuję się tym, że umrze (chyba, że zdarzy się cud) jako człowiek.
Cieszę się, jako Chrześcijanin, że niedługo będzie tam gdzie dążył...

Bo czyż nasza (Mam na myśli Chrześcijan) religja nie sprowadza się do śmierci?

Papież ma już zapewnione dobre miejsce w raju, powinniśmy się z tego cieszyć.

Dan the Automator
01-04-2005, 20:52
Bo czyż nasza (Mam na myśli Chrześcijan) religja nie sprowadza się do śmierci?

Papież ma już zapewnione dobre miejsce w raju, powinniśmy się z tego cieszyć.
"Zycie jako śmiertelna choroba przenoszona drogą płciową"

Dr.Unknown
01-04-2005, 20:55
Co z tego, że odratowali papieża ze stanu niemal śmierci, skoro przy następnym "zawianiu" znów będzie umierający.
Dajcie człowiekowi spokojnie umrzeć, on juz zrobił swoje.

Jowisz
01-04-2005, 20:57
Co z tego, że odratowali papieża ze stanu niemal śmierci, skoro przy następnym "zawianiu" znów będzie umierający.
Dajcie człowiekowi spokojnie umrzeć, on juz zrobił swoje.
Dobrze gada polejcie mu :D Ludzie nie przejmujcie się tak tym prawda jest że trzeba mieć respekt dla Papieża ale spójżcie na to z innej strony przecież On będzie miał tam lepiej nie będzie cierpiał na tym świecie :)

Fakolpet
01-04-2005, 21:00
aha jescze jedna rzecz.

Nie wiem jak wy ale ja ludzi ktorzy maja i mieli avatary z Papieżem sa dla mnie smieciami i niczym wiecej przykro mi ale to prawda

sesaj
01-04-2005, 21:01
aha jescze jedna rzecz.

Nie wiem jak wy ale ja ludzi ktorzy maja i mieli avatary z Papieżem sa dla mnie smieciami i niczym wiecej przykro mi ale to prawda

Gdzie ty tutaj takich ludzi widzisz? Zes palnal bez zadnego zastanowienia.

Jowisz
01-04-2005, 21:02
aha jescze jedna rzecz.

Wytłumacz nam to dlaczego>??

ZappO
01-04-2005, 21:02
Jowisz napisał:
"On będzie miał tam lepiej nie będzie cierpiał na tym świecie"
I tu się z nim zgadzam

I jeszcze raz: Polin to Bezduszny Ciemniak.

Hegemmon
01-04-2005, 21:03
"Zycie jako śmiertelna choroba przenoszona drogą płciową"
Albo inaczej:
Narodziny to początek śmierci.

Fakolpet
01-04-2005, 21:03
bo na tyc avkach Papież albo strzelal fakasa albo robili mu glupuie miny albo takie zdjecia zeby go osmieszyc

np. paiez podnosi reke a ktos pisze joł albo elo ziomy...

AnElKa
01-04-2005, 21:04
Powinniśmy się cieszyć z kązdej minuty życia papieża w takim stanie. Skąd wiecie że on umrze?-Zawsze jest jakaś nadzieja może i najmniejsza ale ejst i powinno się wierzyć w to że Bóg poczeka zanim zabierze go jeszcze do siebie

Dabek
01-04-2005, 21:04
Niepotrzebny (żeby nie powiedzieć głupi, za dużo już tego, i gorszych jego synonimów już tu napisano) temat.
Kłócenie się (na dodatek w sporej części w chamski sposób) nad umierającym człowiekiem, kimkolwiek on by nie był, jest conajmniej niesmaczne.
Dajcie mu odejść w spokoju, i dajcie każdemu przeżyć to tak jak chce i potrzebuje - sobie również.

ZappO
01-04-2005, 21:06
Zgadzam się z jednej strony z Jowiszem a z drugiej z AnElKą. Skąd wiemy że Bóg już zabiera Go do Siebie?

gorgi
01-04-2005, 21:07
Drobi paiezu na nastpne boze narodziny przynies mi hulajnoge bo ta sie zepsuBa. o |esz sry nie to xD wiem, ze papiez moze umrze ale taka jest kolej rzxeczy duzo zrobiB dla [wiata i nie musi robic dla swiata moze juz spokojne zejsc

PiXik
01-04-2005, 21:21
Polin:przesadziłeś i to grubo.inne osoby ci wyjaśniły dlaczego.
Jan Paweł II to postać ważna dla całego świata.i jeśli komuś on wisi to nie świadczy to o nim dobrze.
Módlmy się.ale napewno nie na forum.owszem trzebabyło takiego posta ale o apel o modlitwę a nie módlmy się na forum.chyba że ja źle zrozumiałem

TiTuS
01-04-2005, 21:22
zacytuje : "Nie lękajcie się" - to słowa wielokrotnie przez Papieża powtarzane!! Nie lękajmy się i módlmy - to wszystko co możemy... "

Viva Papa !

vemazep
01-04-2005, 21:23
"jeszcze tego wieczoru albo tej nocy Chrystus otworzy bramy dla papieża".

next great sorcerer
01-04-2005, 21:23
Nie uznaję się za katolika (raczej za katolika komercjalnego plx?[Boże narodzenie na prezenty itp.]). Papież i tak jest wielką osobą.
Jeśli uważasz to że umiera itp. za nic, to tak jakbyś powiedział, że nie obchodzi cię śmierć Busha, lub jemu podobnego bo nie interesujesz się polityką...
Wierzę w Boga (@polin-masz CZĘŚCIOWO rację. ja np. wierzę w Boga ale nie w papieża... jak robi to duża część polaków, bo który z tego forum naprawdę kontemplował kiedyś nad egzystencja i Bogiem?)
P.S.
Spróbujcie medytacji.
@edit
Z forum Onetu:

podobno czlowiek wielki,to taki,ktory wzbudza mnostwo emocji.Dlatego nawet jezeli plujecie na Papieza,to tylko dajecie dowod,ze jest kims ponadprzecietnym.Ze ktos "robi z niego swiętego"?A coz to jest swiętosc?To przeciez doskonalosc w milosci,a czy On nie umie kochac jak rzadko kto?To pewne,ze nie jest tak swięty jak Bog,to bylby absurd,ale czy jest mniej swięty niz chocby sw.Franciszek,sw.Matka Teresa,sw.o Beyzym i cale rzesze innych swietych?Kazdy z nas jest powolany do swiętosci a on to po prostu realizuje.Jesli ktos tego nie rozumie,to znaczy,ze ma wypaczone pojęcie świętości.

daroslaw
01-04-2005, 21:28
Lepiej żeby już umarł. Skończą się jesgo cierpienia. Nigdy nikt nie zapomni jego wysiłków i cierpień. To on połączył wszystki religie w "jedną".

Uncle Warrior
01-04-2005, 21:29
Powinniśmy się cieszyć z kązdej minuty życia papieża w takim stanie. Skąd wiecie że on umrze?
Bo wszyscy kiedyś umrą...

Parys
01-04-2005, 21:31
Każdy sądzi to co chce. Polin tak myśli i nikt nie może mu tego zabronić. Zabijecie go bo jest ateistą? A jak ja nie jestem Katolikiem, to tak jak czarownice nabijecie mnie na pal?

Pacek
01-04-2005, 21:32
Wiecie co ZAMKNIJCIE SIE jeśli macie pieperzyc bez sensu, widać tibia niektorym ludzią przeżarła mozg i najlepiej gdyby po prostu sobie teraz grali w tibie a nie pisali bzdety na forum. Cała ta sprawa nie toczy sie o to czy Bóg jest czy go nie ma a widze że w pewnym momęcie temat schodził na te tory, rzecz jest o tym że właśnie umiera człowiek ktory ma wszystkich ludzi pod sobą i jestem dumny z tego że ten człowiek jest POLAKIEM, dokonał wiecej niż Kwaśniewska, Bekcham, Księżna Diana i Churchil razem wzieci, wierzącym dawał nadzieje, niewierzącym pokazywał droge życia, potrafił doprowadzić do rozpoczecia rozmow miedzy religiami całkiem sprzecznymi, jest to człowiek o wielkim umyśle jest to wedłóg mnie jeden z ostatnich WIELKICH ludzi tego świata i wogole w histori świata, jednym słowem, jednym zdaniem potrafił sobie zjednać wielu, a teraz w obliczu cierpienia dajcie mu spokuj czy nie można zwyczajnie po ludzku a nie jak część z was o za przeproszeniem dupy strony, nie mówcie ze nie jest wielki wy nigdy takimi nie bedziecie bo jestescie głąby, ja jestem wierzący ale chyab modlic sie nie bede bo to i tak niewiele pomoże ale apeluje nie piprzcie wiecej głupot i jak macie powiedziec cos durnego to lepiej zalogujcie sie na tibie i zabijcie z kilka osob to wam przejdzie

next great sorcerer
Każdy sądzi to co chce. Polin tak myśli i nikt nie może mu tego zabronić. Zabijecie go bo jest ateistą? A jak ja nie jestem Katolikiem, to tak jak czarownice nabijecie mnie na pal?
Tak, a co :)
Chyba zrobię tu sondę o wyznanie... choć może mi opcji braknąć...

Jadrol
Jedno mnie denerwuje. Wszystkie telewizje mowia 'był' kiedy on jeszcze zyje

Jowisz
01-04-2005, 21:33
To nie chodzi o to ze nie wierzy w Boga tylko o to ze obraża papieża ...!!

next great sorcerer
01-04-2005, 21:34
Jedno mnie denerwuje. Wszystkie telewizje mowia 'był' kiedy on jeszcze zyje
Odnoszę wrażenie że wszystkie TV mówią o tych wydarzeniach związanych z Wojtyłą które już były. On teraz ma świadomość właściwie?

daroslaw
01-04-2005, 21:37
Zależy czego słuchasz. Jedni mówią że zmarł inni zaś że żyje... i komu tu wieżyć?

next great sorcerer
01-04-2005, 21:37
Zależy czego słuchasz. Jedni mówią że zmarł inni zaś że żyje... i komu tu wieżyć?
Moim zdaniem oficjalnym info z Watykanu... Ktoś sprawdzi na planie astralnym? :)

Parys
01-04-2005, 21:41
Modlą się o jego życie a śpiewają pieśni pogrzebowe?

Jadrol
01-04-2005, 21:41
Na piątek zaplanowano jeden mecz 16. kolejki Idea Ekstraklasy. W Poznaniu Lech podejmował Pogoń Szczecin. Emocje sportowe jednak zostały przyćmione przez coraz bardziej niepokojące komunikaty o stanie zdrowia papieża. Przez cały czas kibice obu drużyn skandowali "Przerwać mecz!", "Minuta ciszy". Tuż przed końcem pierwszej połowy spotkanie zostało przerwane.

Kibice ktorzy nieraz narobili tyle klopotow potrafia sie tak zachowac, a my na forum sie klocimy....................................

--EDIT--

Zaczerpniete z wp.pl

Bender.
01-04-2005, 22:11
Niektórzy nie potrafią być poważni nawet w takich momentach, przykład:
-21:45 Koterdon: papierz sie z***al

Pinky
01-04-2005, 22:18
Telewizja jak zwykle plotki roznosi. Jan Paweł II jeszcze żyje, ale jest w zlym stanie. :(

Ale warto poświecić troszkę czasu na modlitwe za Papieża. Chociaż minutę ciszy, zawsze to coś.
Jest mi bardzo smutno i przykro, że taki człowiek jak Jan Paweł II odchodzi. :(

Caer
01-04-2005, 22:19
Brak mi slow. Z tematu o mece papieza, zrobil sie temat, na ktorym paru debili wyzywa Polina i Doba, za to ze maja wlasny punkt widzenia. Jednym slowem: dno. Zamiast tracic czas wyzywajac ich, powinniscie odejsc od komputera i sie pomodlic. A teraz, powiedzcie szczerze, kto z was, na codzien przejmowal sie papiezem? Mysle ze nikt z tych debili. Zachowajcie umiar.

Moja wiara w Boga sie chwieje, a raczej jest juz nad przepascia. Lecz, papiez jest dla mnie i tak wielkim czlowiekiem.

Xumatixus
01-04-2005, 22:19
Ehhh zamknijcie ten temat bo to sie zrobila jedna wielka klótnia...
Ja uwazam osobiscie ze kazdy ma to w sercu a nie przez pisanie modlitw na forum lancuszkow itp...
A mowia ze niechca zeby Papiez umarl to dlaczego wszystkie tv caly czas CZEKAJA na ta przykra wiadomosc? przedluzajac wywiadami itp? To juz staje sie niesmaczne. Zauwazcie ze wedlug naszego wyznania to papiez pojdzie do nieba do Boga któremu poswiecil cale zycie i bedzie mu tam dobrze a tutaj teraz tylko cierpi. Chociaz miejmy nadzieje, że moze zdazy sie jakis cud. Tak jak juz ktos powiedzial w TV mowia o Papiezu byl ale przeciez n ciagle zyje. To chyba tylko tyle i pamietajcie miejcie to w sercach a nie na klawiaturze bo to wam nic niepomoze i te lancuszki.

Pinky
01-04-2005, 22:22
Jak czytam te wasze kłutnie to mi sie płakać chce. Jak widać na tym świecie jest jeszcze dużo osób, którzy nie umia doceniac innych...

... Brak mi słów

Dan the Automator
01-04-2005, 22:55
Brak mi slow. Z tematu o mece papieza, zrobil sie temat, na ktorym paru debili wyzywa Polina i Doba, za to ze maja wlasny punkt widzenia. Jednym slowem: dno. Zamiast tracic czas wyzywajac ich, powinniscie odejsc od komputera i sie pomodlic. A teraz, powiedzcie szczerze, kto z was, na codzien przejmowal sie papiezem? Mysle ze nikt z tych debili. Zachowajcie umiar.

Co? Przecież ja mam taki sam pogląd jak reszta. Poprostu wyraziłem swoją niechęć do fanatyków, gotowych zabić Polina za zdanie inne niz oni.
Mój post został troche ominięty, więc jeszcze raz go dam(zacytuję):
Dobra, do rzeczy. Oczywiście martwi mnie sytuacja papieża. Wiem, że jest on wzorem dla wielu, co chwali się w czasach, gdy idolami młodych zostają jakieś ułomy z bigbrothera. Bardzo się martwie, ale nie chce narazie mieszać w to kwesti wiary, bowiem przezywam narazie tzn kryzys wiary. Ale śmieszy mnie poprostu sytuacja kiedy bachory nagle się budza, że jest ktoś taki jak papiez, i kiedy trzeba, ukazują swoją wiare, gotowi są zabić każdego kto mysli inaczej niż oni - brawo, bojówki oazowe x.rydzyka potrzebują właśnie takich.
Wiara i modlitwa to kwestia prywatna, i myśle, że nie powinno się jej wciągać na forum. Wojny na tle religijnym to najgorsza rzecz jaka jest, i jeśli Bóg istnieje, to NAPEWNO mu się to nie podoba. Dlatego zluzujcie poślady, i zamiast wymyślać nowe obelgi na Polina, poświęćcie ten czas na refleksje na temat własnej wiary, tak jak robie to ja teraz. Tak, pomimo tego że od jakiegoś czasu mam niejako szyld "ateista", mysle o Bogu. Próbuje go objąć rozumem, ale jest to niemożliwe. Pozostaje wiara, na którą jeszcze nie jestem gotów. Ale chwila ta niejako zmusza mnie do refleksji, myśle że dziś, pierwszy raz od 2 lat, pomodle się, do jednego Boga o róznych imieniach...

Zamiast tracic czas wyzywajac ich, powinniscie odejsc od komputera i sie pomodlic. A teraz, powiedzcie szczerze, kto z was, na codzien przejmowal sie papiezem? Mysle ze nikt z tych debili. Zachowajcie umiar.
Otóż to! Ten post powinnien zakończyc dyskusję.

Do wszystkich co chcą mnie krytykować:
właśnie wróciłem z kościoła, gdzie oddałem się modlitwie (szczerej, nie odgrzewaniu formułek wykutych na pamięć) i refleksji. Troche się uspokoiłem. Mam wrażenie, że zrobiłem dla Papieża tyle ile mogłem, a napewno więcej niż rozsyłanie łańcuszków o Ojcu Świętym na przemian z gadaniem o wczorajszych libacjach. Koniec.

Na podsumowanie (cytat nie mój):
21:26 Marek Pogromca Szczypiorku: NIECH WRZYSCY POLACY UBIORA SIE NA ZIELONO PONIEWARZ TO KOLOR NADZIEJI MIEJMY NADIZEJE ZEPAPIERZ WYZDROWIEJE!!
21:28 Limmi Mimaldi: zamknij morde.

TheNatoorat
01-04-2005, 23:12
Jan Paweł II był wyjątkowym człowiekiem.
Pisząc w czasie przeszłym broń Boże nie chcę życzyć mu śmierci, lecz uważam, że Papież zasłużył sobie na dłuższy odpoczynek. Świat nie był godzien tak szlachetnej osoby...
Piszę ten post z łzami w oczach, których morze wypłynie podczas paru następnych dni. Będziemy opłakiwać odejście tak zacnej osoby, jaką był Karol Wojtyła. Świat nie będzie taki sam bez niego.

dixi wojownik
01-04-2005, 23:12
Ja wieze ze pzezyje i napewno tak bendzie a jak nie to ;( ;( ;( ;( ;( ;(

Vanhelsen
01-04-2005, 23:22
Ludzie!
Czytam tak tu sobie co wypisujecie i mnie już powoli szlak trafia. Przestańcie o nim pisać w czasie przeszłym! On jeszcze żyje!
Fakt, nie jest z nim zbyt dobrze, ale to nie znaczy, że można o nim pisać, tak jak by już nie żył...

Polinik
01-04-2005, 23:26
Hyhyhyhy, a ulozyliscie juz prywatne stosy i modlitwy do Torquemady odmowiliscie? :))))))
Ot, katolickie nadstawienie drugiego policzka i milosc do blizniego jak do siebie samego. :)))))
/me i moja TŻ rotflujemy.

Luka_MM
02-04-2005, 00:14
Ten temat powinien zostac usuniety!!! I prosze by ktorys z modkow to zrobil. Jak mozna klucic sie o takie rzeczy? Zamiast pisac debilne posty to ci wierzacy dla ktorych papiez jest autorytetem niech sie pomodla za jego zdrowie, a ci dla ktorych papiez jest zwyklym czlowiekiem niech powstrzymaja sie od wyrazania swojej opini i niech uszanuja czyjajs smierc, tak jak kazdego innego czlowieka. Ten temat jest hanba dla tego forum i lepiej bedzie jak zniknie z niego.

@Edit

Wypowiedzi niektorych uzytkownikow (i nie tylko uzytkownikow), sa na poziomie 10 latka, mimo ze z pewnoscia sa starsi, tym tematem i wypowiedziami w nim pokazali jacy to sa "dojrzali".

$corcerer
02-04-2005, 00:20
Hyhyhyhy, a ulozyliscie juz prywatne stosy i modlitwy do Torquemady odmowiliscie? :)
Nie wiem czy zauważyłeś, ale Torquemada zmarł w 1498, a przez te 507 lat zmieniła się i mentalność ludzi, i czasy. Dziwi mnie że nikt jakoś nie objeżdża Rzymian za to, co robili z Katolikami w początkowych wiekach naszej ery.

Ot, katolickie nadstawienie drugiego policzka i milosc do blizniego jak do siebie samego. :)
"A Jezus rzekł: Ojcze, odpuść im, bo nie wiedzą co czynią." Łk 23, 34a

Chociaż Wy sie pośmiejecie.

Polinik
02-04-2005, 00:28
"A Jezus rzekł: Ojcze, odpuść im, bo nie wiedzą co czynią." Łk 23, 34a

Jak to szlo....
"Czuje tu przewrotnosc".
Z cytatami z Biblii do ateisty, ktory bez ducha swietego ich nie zrozumie??? :)

$corcerer
02-04-2005, 01:10
Jak to szlo....
"Czuje tu przewrotnosc".
Już tłumaczę, tak jak ja to rozumiem. "Każdy orze jak może" - Jeżeli ludzie widzą, ze atakuje się coś, co jest dla nich ważne, to bronią się wszystkimi dostępnymi środkami. Nie ważne czy jest to słuszne, czy te środki są odpowiedznie. Najważniejszy jest obrona, zachowanie świętości. Nie wymagaj nie wiadomo jakiej górnolotności i przemyślenia od postów pisanych pod wpływem emocji.

plx? :>

Polinik
02-04-2005, 01:14
Już tłumaczę, tak jak ja to rozumiem. "Każdy orze jak może" - Jeżeli ludzie widzą, ze atakuje się coś, co jest dla nich ważne, to bronią się wszystkimi dostępnymi środkami. Nie ważne czy jest to słuszne, czy te środki są odpowiedznie. Najważniejszy jest obrona, zachowanie świętości. Nie wymagaj nie wiadomo jakiej górnolotności i przemyślenia od postów pisanych pod wpływem emocji.

plx? :>
Czyli jak w najnowszym South Park (idealnie trafili z tematyka odcinka, czyz nie?)
"You were right, for wrong reasons. And we were wrong, for right reasons." :)))

Khan
02-04-2005, 01:14
"Kto by pomyslał, że w dzisiejszym świecie, który wierzy już tylko w Atom i Dolar znajdą sie TACY ludzie.."

"To jest jedna z największych modlitw w dziejach chrześcijaństwa.
Polacy, Rosjanie, Arabowie, Muzułmanie, Żydzi, Ateiści, Złodzieje, Politycy, Piłkarze, Śmieciarze, Homoseksualisci, Metale, Dresiarze, Kalecy, Duchowni, Dzieci, Starcy.."

"Jeśli coś jest w stanie zaskoczyć Boga, to tylko to."

"I to nie jest zwykła coniedzielna wizyta, tylko łzy i skupienie."

"A wszystko dla JEDNEGO człowieka. Dobrego człowieka. Niewinnego człowieka."

...
Jeśli dziś nie zdarzy się cud.. to kiedy?

Sharp
02-04-2005, 07:00
Papież przezył całą noc i natenczas żyje! <yupi>. Tak wyglądają nagłówki gazet polskich:

"Ojciec Święty blisko Boga"
"Ostatni list pasterski"
"Papież gaśnie"
"Papież umiera"
"Chrystus otwiera drzwi papieżowi"

Eh....

Guriel
02-04-2005, 07:27
szkoda mi papieza, jest w wieku mojej babci, tak dlugo sie meczy;/ nie wiem co myslec... Ma za soba 85 lat zycia, i pod koniec zycia mosi tak meczyc...

Ashlon
02-04-2005, 07:39
@UP : Chrystus tez sie meczyl.

Wszyscy tak teraz sie modla itp. To dobrze. Tylko tak naprawde mala czastka z nas zdawala sobie sprawe, ze w koncu papiez tez umrze i to w niedalekiej przyszlosci. Reszta moze i wiedziala, ale probowala o tym nie myslec; tlumaczyc "jeszcze kilka lat pozyje". Natomiast on sam nie tak dawno mowil, ze trzeba sie do tego przygotowywac.Czlowiek, ktore tyle zrobil dla swiata, dla Polski, dla kazdego z nas, tez musi umrzec; i nic na to nie poradzimy. Tak nawiasem mowiac, tylko papiez tak naprawde byl osoba wsrod ksiezy, ktora wierzyla, ze Bog chce jednosci. Jak to powiedzieli "srednio tylko 10 biskupow na 120 popieralo podroze papieza do przedstawicieli innych religii". Po odejsciu tego wlasnie papieza swiat straci czastke siebie. Jedna z tych czastek, ktorych juz nigdy nie da sie zapelnic.

Jak to szlo....
"Czuje tu przewrotnosc".
Rozumiem, ze kazdy ma wlasne zdanie na temat kosciola, papieza itp. Sam zbyt mocno nie wierze (jak to powiedzial dobo "nie jestem przygotowany na wiare" czy cus takiego), a dokladniej staram sie wyjasnic, dlaczego wierze w Boga. Rozumiem tez, ze nie obchodzi cie smierc papieza czy kogokolwiek innego. Jednak jak na osobe starsza (domyslam sie, ze masz na pewno wiecej niz 18 lat) powinienes uszanowac to, ze niektorzy z tu znajdujacych sie maja kompletnie inne zdanie. A w tym temacie zachowujesz sie jak pepek swiata, a kolejnymi postami probujesz "zachowac" twarz. A przez te kolejne posty dla mnie (moze kogos wiecej) zaczynasz zachowywac sie jak dzieciuch.

Ps. wiem, ze doroslosci nie liczy sie w latach, ale wydawalo mi sie...a z reszta. Wiecie, o co chodzi.

Sie mapes
02-04-2005, 07:39
Zauwazcie ze papiez w swoich podrozach nigdy nie byl przeciwny innym religia, za jego pomoca zazegnano konflikty np. w Afryce. Wiec jezeli za 1 osobe modla sie i katolicy, zydzi, islamisci etc. W takim razie papiez chcial (i byc moze) zjednoczyl (choc na chwile) inne religie?!

A jesli stanie sie najgorsze, to nastepny papiez ma byc czarny, co z tego? Jesli dokonczy dzielo Jana Pawla II to nei ma znaczenia jego wyglad, a jego wira, serce. Niektorzy maja rasistowskie poglady.

Prawda jest ze dzieki JPII nasz kraj nie jest postrzegany jako kraj bandytow.

A co do modlitwy to moze niech kazdy kto chce wybierze sie do kosciola w niedziele na msze swieta i niech nie czeka z iecierpliwoscia na jej koniec tylko wlasnie tam sie pomodli

matik1999
02-04-2005, 09:02
Może jak nawet będzie Czarny papież ale nikt nie zastąpi Jana Pawła 2 on tyle sie namęczył ale jak ma sie męczyć to lepiej żeby nie cierpiał tylko odrazu odszedł.Wszyscy modlą sie za jedna osobę i Jezus Chrystus powinien to zobaczyc jak cały świat kocha jednego człowieka i zdarzyć sie powinien Cud moim zdaniem

Jadzia
02-04-2005, 09:44
wedlog mnie to kolesjny temat do nabijania ostow -.-. ale tesh no szkoda gdyby umarl papiez polak bo to byl ktos dla polski i calego swiata....

Thero
02-04-2005, 09:53

Nostradamus raczej się nie pomylił, a o człowieku "czarnej skóry" to nie do końca tak, on przepowiedział człowieka "ciemnej skóry" co oznacza, że najprawdopodobniej będzie nim Meksykanin.
Pominę falę spammu "biedny Papież" i napiszę moją opinię:
Papież odchodzi, o ile już nie umarł, ale nie mogę za cholerę zrozumieć czmeu oglądając TVN pokazali mi kobietę, która powiedziała coś na styl: Biedny Papież. Modlimy się żeby przeżył". Gówno prawda, modlić powinniśmy się za to żeby po śmierci spotkał się z Bogiem, żeby był wyjątkowy po śmierci tak jak jest/był na tym świecie, ale po qrna się pytam modlić się o to żeby przeżył. Co prawda jest to "świadectwem chrześcijaństwa", ale ja uważam, że on jest gotowy na śmierć od wielu tygodni, i myślę, że on chce odejść zamiast Czuć codzienny ból i oglądać świat zza małego okna w swoim pokoju, a na dodatek w towarzystwie lekarzy... w ten sposób na pewno nie byłby bliższy Bogu niż np. błogosławiąc wiernych, ale skoro jest tak chory, tyle lat walczył z chorobą, nie miał już nawet siły powiedzieć czegokolwiek? Ja się modliłem o jego błogosławieństwo w Niebie, a jeśli ktoś modlił się o jego powrót do zdrowia to moim zdaniem jest to błąd, on swoją wielką mosję wypełnił w całości, a teraz powinniśmy mu odejść w spokoju i miości do "lepszego świata"...!

[założeniem było żeby nikogo nie cytować...]
Myślę że za kilka dni, Jan Paweł II ujży napis You are dead.
Zachowujesz się jak 10 latek, tak sądzę, a na dodatek wygląda na to, że stan Wojtyły znasz tylko z MTV.

EDIT:
@Dobo
Wiesz, mimo tego, że nie prawie wogóle do kościoła,jak już sie wybiorę to NIGDY po spowiedzi nie mówię formułek wykutych na pamięć to i tak uważam się za człowieka wierzącego w Boga, i myślę, że mam do tego prawo, a to czy np. bym zaczął wyzywać Polina (tylko przykładowo ;P) nie zmieniło by faktu, że o Papieżu myśląlem prawie cały wczorajszy dzień, a także trochę wcześniej...

AnElKa
02-04-2005, 10:03
Papież dzisiaj napisał list, który mówi tak(nie będzie to dokładna kopia listu :P) "Ja jestem radosny i wy bądźcie radośni .Wszystko zależy od naświętszej Maryji Panny to w niej pokładam swój los radośnie" A tak mianowicie każdy kiedyś zginie i pewien mądry człowiek powiedział kiedyś tak:"Płaczcie nad nowym życiem-Bo wiecie że zginie.Cieszcie się nad śmiercią bo wiecie że idzie tam gdzie jest mu dobrze..." Re down: Wiem

Bucik
02-04-2005, 10:04
Ale wy mądrzy jesteście... jeżeli coś to jak chcecie to się módlcie... ale dobrą modlitwą jest postanowienie... zrezygnowanie z czegoś dla kogoś... ja niegram w tibie od czwartu i jeszcze Tatku żyje a wątpie że wróci mu zdrowie do poprzedniego stanu ale i tak wiem że nie na darmo zmówiłem te 3 różańce z babcią :(

Re up:
Napiałeś że kiedyś każdy zginie... to prawda ale Jan Paweł II to Jan Paweł II światówy człowiek... powiedz mi ile wcześniejszych Papieży podróżowało tak po świecie ?? ŻADEN... wszyscy siedzieli w tych czterech ścianach... a Polak podróżował wszędzie i wątpie że kiedykolwiek będzie taki drugi Papież

Dezerter De'War
02-04-2005, 10:37
ech...
papiez umrze i to niedlugo
mine tydzien..
dwa..
trzy..
i juz o tym zapomnicie, bedzie to juz stara sprawa nie majaca wiekszego wplywu na wasze zycie...
a przeicez o to wlansie chodzi zeby pamietac go a nie zeby wtedy kiedy jest na skraju ogladac 24/7 TV i odliczac minuty, godziny..
wiec po co tak sie martwicie?jak przyjmiecie to ze spokojem jako rzeczy naturalna(zwracam sie do ludzi kupujacych rozance, wyrzekajacych sie roznych rzeczy) to bedzie to lepsze rozwiazanie, niz przez te kilka dni stawac na glowie zeby tlyko go utrzymac a jak zginie to zapomniec, przeciez bedzie nowy...
i nie gadajcie tu o tym co dla niego lespze, ze lepiej by zyl bo to chyba najbardziej jego sprawa i tlyko on sam wie czego chce...
najlepiej zostawic go w spokoju i pozwolic mu umrzec z godnoscia,i zeby mogl sam przemyslec swoje zycie,a nei zeby zdechl jak pies bez mozliwosci spokoju utrzymywany nie wiadomo po co w szpitalu z czuwajacymi z nim 24/7 lekarzami...
czas leczy rany...

Str4t0s
02-04-2005, 11:04
Ja tylko gnije przed komputerem...dopiero dzisiaj sie dowiedzialem...
Papież długo żył.W raju będzie mu lepiej...

kidler
02-04-2005, 11:05
Do czego ten temat wogole zmierza?

Kto jest katolikiem niech idzie do kosciola i sie pomodli, kto nie to nie i koniec.
Wiara to chyba wasza sprawa prywatna i po co o tym pisac na forum, szczegolnie ze co drugi post to "Umarl" albo "Jeszcze zyje" - bezsensu. Naprawde zostawcie to wszystko dla siebie. Peace.

Sorcerer Maciek
02-04-2005, 11:07
Hyhyhyhy, a ulozyliscie juz prywatne stosy i modlitwy do Torquemady odmowiliscie? :))))))
Ot, katolickie nadstawienie drugiego policzka i milosc do blizniego jak do siebie samego. :)))))

Bardzo prosze szanownego polina, aby wykazal chociaz troche szacunku dla ludzi i papieza, i przestal wypisywac glupoty niezwiazane z tematem...
eh... boli cie wielkosc niektorych ludzi, czyz nie? ty w jego wieku (jesli dozyjesz) bedziesz albo siedzial na lawce w parku i dlubal w nosie, albo coz... lezal w grobie zapomniany...
no tak, wielki w wielkiego blotem nie rzuca - cos male proboje obrzucic blotem cos wielkiego. zostaw ten temat i papieza.... (mam na mysli twoj pierwszy post).

Pogromca pk
02-04-2005, 11:13
Posluchajcie, czy to co sie dzieje to nie jest cud?
Jeszcze nigdy i dla nikogo, tylu ludzi, tylu wyznan, w tylu miejscach i z taka zarliwoscia nie modlilo sie! A to wszystko dla Wielkiego Polaka, naszego Papieza...
"Zycie sie nie konczy, tylko zmienia"
a my, powinnismy zachowac w pamieci i sercu naszego wielkiego rodaka, jego nauki, i przypominac innym narodom, ile zrobil dla swiata...
Naszym zadaniem jest przypominanie swiatu o Papiezu i jego naukach.

Sasek62
02-04-2005, 11:39
.
A Kurde moja buda? "Szkola pedalowa (specjalnie) imienia Jana Pawla II w Psim Worku"

Polinik
02-04-2005, 11:53
Bardzo prosze szanownego polina, aby wykazal chociaz troche szacunku dla ludzi i papieza, i przestal wypisywac glupoty niezwiazane z tematem...
eh... boli cie wielkosc niektorych ludzi, czyz nie? ty w jego wieku (jesli dozyjesz) bedziesz albo siedzial na lawce w parku i dlubal w nosie, albo coz... lezal w grobie zapomniany...
no tak, wielki w wielkiego blotem nie rzuca - cos male proboje obrzucic blotem cos wielkiego. zostaw ten temat i papieza.... (mam na mysli twoj pierwszy post).
Nie rozumiesz prawda? :)
Mam ubaw nie z agoni papieza, a z reakcji katolikow. :)
"Jestes s****ysynem".
"Jestes bucem".
"Wy*******aj z kraju".
itp. :)
Typowe, katolickie podejscie - na jakakolwiek krytyke - agresja.

Maniak Hip-Hopu
02-04-2005, 12:12
I polin jest polakeim, eh,!

$corcerer
02-04-2005, 12:21
Bądź co bądź: "Na naszych oczach dzieje się historia". Nie wolno lekceważyć takiego momentu - już nic nie będzie takie samo, nawet jeśli Papież wydobrzeje. Po prostu zmieniła się filozofia - śmierć Papieża nie jest jakimś odległym wydarzeniem na horyzoncie, przez cały ten casz po prostu mysleliśmy że Papież będzie zawsze z nami, a tu ZONK... I chyba właśnie to boli najbardziej.

@Polin
>>Typowe, katolickie podejscie - na jakakolwiek krytyke - agresja.

przed podejscie powinno byc emocjonalne, lub dziecinne, zamiast katolickie.

@up
Hasło na dziś: "Wolność słowa"

@down
Sczerze? Wątpię. (a raczej mam całkowitą pewność, to widać)

Jacoo
02-04-2005, 12:28
NO NAJLEPIEJ WOGLE UDAWAĆ ZE SIE NIE WIERZY ALE JAK CO DO CZEGO PRZYJDZIE (np slub) to jeszcze przyjda w laske boga i beda prosic a teraz olewaj wszystko
i papieza widze tez wiec zastanowcie sie
@ LOL TO JUZ CHYBA 10 KONIEC SWIATA STRZESZCIE SIE AAAAAAAA

(pozdro dla tych co sie choc troche przejeli)

@down to zalezy w jakiego wierzysz (jesli wogle wierzysz) dla mnie bogiem jest jahwe u muzulmanow jest allach u buddystow budda itd
ale chyba wszedzie ,w kazdym wyznaniu, slubu koscielnego udziela bog (przez kaplanow itp)

@Shanhaevel
popieram cie temat do zamkniecia i usuniecia aby niebylo takich klutni o TAKI POWOD
"papiez zrobil swoje a nawet wiecej" - swietne spostrzezenie zgadzam sie na 101,5 %

Polinik
02-04-2005, 12:42
NO NAJLEPIEJ WOGLE UDAWAĆ ZE SIE NIE WIERZY ALE JAK CO DO CZEGO PRZYJDZIE (np slub) to jeszcze przyjda w laske boga i beda prosic a
Ktorego boga?

Acid
02-04-2005, 12:42
Media mówią, że Papież wie, że umiera.

PINGwin
02-04-2005, 12:58
@pogromca pk
masz racje, niektorzy czekaja na jakis spektakularny cud, ze papiez nagle powroci do zdrowia i tym samym da swiadectwo ' niewiernym tomaszom', ze Bóg istnieje, a nie dostrzegaja, ze przeciez pierwszy raz w historii tak wiele narodow, tak wiele wyznan modli sie w intencji jednego, wielkiego czlowieka.
Czy juz to nie jest cud ?
@topic
Badz co badz ten temat o papiezu zmusil was wszystkich do myslenia, czy jestescie katolikami, czy ateistami, czy kimkolwiek tam jeszcze, to sytuacja ta spowodowala, ze natrzaskaliscie juz 18 stron ( a na pewno bedzie ich wiecej). Juz samo to zmusza do myslenia...Mozecie twierdzic, ze was to nie obchodzi, ale jednak skoro wypowiadacie sie w tym temacie, to wydaje mi sie, ze wam zalezy.

oby nie musial juz dluzej cierpiec...

Osa1-8
02-04-2005, 13:10
Ja wierze,że Pan Bóg wspomoże nasze papieża w przejściu na tamten świat.
To jest to co czuje. ;(

Uncle Warrior
02-04-2005, 14:30
natrzaskaliscie juz 18 stron ( a na pewno bedzie ich wiecej).
Dopiero trzy strony, zależy jakie masz ustawienia :P Najlepsze jest 60 postow na strone bo komu sie chce co 5 postow klikac na nastepna strone -.-"

@topic
Stan Papieża nie pogorszył się, ale nadal jest w złym stanie. Następna informacja o stanei zdrowia Papieża wieczorem.

Acid
02-04-2005, 14:32
Najlepsze jest 40 postow na strone bo komu sie chce co 5 postow klikac na nastepna strone -.-

Huh? Jakie 5? 10.

Shanhaevel
02-04-2005, 14:47
<Shan typowo dla swojej osoby wstaje, odchodzi od biurka i powoli, ale mocno wali głową w ścianę, patrząc jak ten temat się stacza>

Dajcie juz spokój JPII. On swoje już zrobił, a nawet więcej. Gdyby wszedł na ten temat, pewnie ogromnie zasmuciłoby go jak ludzie- katolicy i inni- okazują względem siebie tyle nienawiści, tyle jadu. Sam się męczył by wszystkich zjednoczyć, a jeden drugiemu tu wilkiem. Zastanówcie się. Obrzucacie się błotem, tylko dlatego, że ktoś ma inne zdanie. :confused:

Sądzę, że najlepiej byłoby zamknąć temat i nie męczyć już klawiatur.

Chopkers
02-04-2005, 15:52
Urzekla mnie historia elektrokardiogramu z przed kilkudziesieciu postów.....

powiedzcie mi, jak elektrokardiogram (chyba tak sie pisze :P) w pokoju Papieża moze byc plaski... jak tam zadnego elektroczegos nie ma?

powiedzcie mi tez, skad mozemy miec pewnosc ze Papież jeszcze zyje?
moze umarł wczoraj (tj. piątek), tylko watykan ukrył to, zeby wszystko przegotowac?

przeciez wiesc o śmierci Papieża moze byc szokiem dla wielu ludzi....

Ja tam dalej wieze ze Papież zyje, i bedzie zyl jeszcze dlugo, wierze ze Bóg otworzy Mu bramy nieba, i ze przepowiednia o koncu swiata sie nie sprawdzi ...

Ja w modlitwach dziekuje mu za to ze byl jakim byl, za to ze zrobil tyle dobrego do swiata oraz prosze Boga, aby zostawil go przy zyciu
:(
offtopic:
moj kolega rzekł, ze to co mowią w telewizji.. ze Papież umiera... to żart prima aprilisowy, tak naprawde umarł 3 dni temu --.--

i jak takich ludzi zrozumiec?

Uncle Warrior
02-04-2005, 16:03
Huh? Jakie 5? 10.
To wszystko zależy od tego jakie ustawienia masz... mówiłem już więc po co?

@topic
Podobno Papież wie, że umiera i pożegnał jakiegoś tam kardynała ;\ Smutne...
offtopic:
moj kolega rzekł, ze to co mowią w telewizji.. ze Papież umiera... to żart prima aprilisowy, tak naprawde umarł 3 dni temu --.--
Ja to na początku myślałem, że to w ogóle jakiś prima aprilis jest no, ale zaczęły wszystkie stacje o tym dudnić i nie byłby to smaczny żart :S Ale to co powiedział twój kumpel rozśmieszyło mnie :D

Thimburd
02-04-2005, 16:07
A ja nie rozumiem za bardzo, czemu ludzie się tak smucą... sam siebie też nie rozumiem, bo jest mi smutno. Naprawdę.
Ale przeciez według naszej wiary Katolickiej, jest "drugi świat". Po śmierci spotykamy się z Bogiem i ze wszystkimi bliskimi zmarłymi. W końcu poznamy pewnie Karola Wojtyłę po naszej śmierci. Sam nie wieżę... hmm... nie jestem pewny co do takiego życia po śmierci. Ale przecież nadzieją człowiek zyje. A smuci mnie to, że papież będzie podtrzymywany przez jakieś użądzenia... dajmy mu odejść do naszego Boga... Dziwię się sobie, że gadam takie zeczy, jestem wierzący ale nie bardzo. Nie chodzę do kościoła i takie tam... ale coś w tym jest...

Maksiu
02-04-2005, 16:09
ponoc o 11.30 mil byc jakis komunikat ale ja go nie slyszalem bo gralem z kumplami w gale... wiec moze ktos dac linka albo powiedziec o czym ten komunikat byl czy zyje czy nie itd bo nie chce mi sie czytac wszystkich bredni na kazdym portalu zeby sie dowiedziec ze komunikatu nie bylo bo ktos tam mial sraczke...
thx

@down
Dzieki Dobo

Dan the Automator
02-04-2005, 16:36
ponoc o 11.30 mil byc jakis komunikat ale ja go nie slyszalem bo gralem z kumplami w gale... wiec moze ktos dac linka albo powiedziec o czym ten komunikat byl czy zyje czy nie itd bo nie chce mi sie czytac wszystkich bredni na kazdym portalu zeby sie dowiedziec ze komunikatu nie bylo bo ktos tam mial sraczke...
thx
Papieżowi się nie poprawiło, zemdlał/zasnął, napewno nie jest w stanie śpiaczki.

Jacoo
02-04-2005, 16:43
z gory mowie ze nie edytuje posta poniewaz nie chce wracac do tamtego tematu o bogu itd
wydaje mi sie ze papiez umrze jutro o 12 lub 15 po poludniu
sam ustanowil jutrzejsze swieto i mysle ze tak bedzie (on juz chyba wie kiedy umrze moze dzieki siostrze faustynie lub dziki s.lucji) takie jest moje zdanie

Ashlon
02-04-2005, 16:45
z gory mowie ze nie edytuje posta poniewaz nie chce wracac do tamtego tematu o bogu itd
wydaje mi sie ze papiez umrze jutro o 12 lub 15 po poludniu
sam ustanowil jutrzejsze swieto i mysle ze tak bedzie (on juz chyba wie kiedy umrze moze dzieki siostrze faustynie lub dziki s.lucji) takie jest moje zdanie

Jakby wiedzial, kiedy umrze, to powiedzialby, ze o tym wie, zeby nikt sie nie martwil, ze taka kolej rzeczy itp. Wg mnie, gdyby wiedzial, wolalby przygotowac do tego ludzi - po co maja sie martwic, gdy idzie zyc wiecznie? Btw. skad te siostry by to wiedzialy?

Maethi
02-04-2005, 16:55
Po 1. Ludzie zrozumcie, że na forum panuje wolność słowa.Każdy może powiedzieć co myśli nawet osoba nie wierząca w Boga.
Po 2. Jestem katolikim lecz sądze, że Papież powinnien mieć bezbolesną śmierć.Nie powinien się męczyć.
Po 3. Zgadzam się z Polinem : Ludzie którzy przybywają do Watykanu dają zarobić wielu firmom.-(z tą częścią się zgodzę), jednak tworzą oni atmosferę.
Po 4.Wielu z was mówi o modlitwie, a tak naprawdę ilu z was było w kościele pomodlić się.Ilu z was zrobiło rachunek sumienia i pomyślało nad swoją "wiarą".
Po 5. Moje własne zdanie @Polin :Mimo, iż jesteś ateistą powinieneś zrozumieć, że Papież w stanie śpiączki lub nie , nie pragnie tłumu (przynajmniej się nie wypowiada bo nie może).Bądź co bądź Papież jest Polakiem i powinnieneś zauważyć, że ten Polak doprowadził do spotkania wielu religii w jednym miejscu.To jest moje zdanie, lecz ty masz wolność słowa i ja to respektuję.

btw. przeczytam o Cieniu Pontyfikatu Jana Pawła II -Link na pierwszych stronach w poście POLINA.

Matheous
02-04-2005, 17:04
Ludzie. Papiez, nie papiez, on jest CZLOWIEKIEM ktory juz ma duuuzo lat. Zamiast modlic sie o zycie i chciec, zeby go trzymali jak warzywo lub pol-warzywo, modlcie sie dla niego o bezbolesna smierc i wieczny odpoczynek. Po co on ma sie meczyc? Ma juz dostateczne zaslugi dla swiata, czas by swiat oddal mu ten dlug-niech swiat da mu spokojny, wieczny odpoczynek i nie robi z jego smierci komercyjnej sensacji.
Pamietajcie, ze dla niego zycie bylo meczarnia-te wszystkie jego choroby, kontuzje, zamachy, no i jego WIEK. Czy sami chcielibyscie sie tak meczyc? Watpie. Takze zamiast modlic sie o powrot do zdrowia, na co zreszta sa bardzo nikle szanse, modlcie sie dla niego o spokoj. O to, by ludzie zapamietali go. O to, by spelnily sie jego marzenia, apele. O to, by jego zycie nie okazalo sie niepotrzebne czy zmarnowane. O to, by jego smierc rowniez nie okazala sie niepotrzebna. O to, by ludzie nie zarabiali na jego odejsciu.
Kazdy zasluguje na odpoczynek. Nie powinnismy trzymac go u nas na sile.

Jacoo
02-04-2005, 17:13
Jakby wiedzial, kiedy umrze, to powiedzialby, ze o tym wie, zeby nikt sie nie martwil, ze taka kolej rzeczy itp. Wg mnie, gdyby wiedzial, wolalby przygotowac do tego ludzi - po co maja sie martwic, gdy idzie zyc wiecznie? Btw. skad te siostry by to wiedzialy?

bo siostry mialy widzenia i np lucja wiedzila o zamachu i o tym powiedziala papiezowi !?!

Wasyli
02-04-2005, 17:39
Moim zdaniem pisanie takiego tematu nie ma sensu. Jak chcesz sie pomodlić to idź do kościoła i to zrób. Wiele osób wierzy że on jeszcze z tego wyjdzie. Ja dziś wracając z Białegostoku jechałem w autobusie z taką babą że przez godzine śpiewała piosenki o papieżu. (nie każdy chciał jej słuchać ,wierz mi)
Moim zdaniem papież umarł wczoraj wieczorem ,jak o tym poinformował Rzym, a watykan tego nie potwierdził ,gdyż co by ludzie powiedzieli że taka osoba zmarła tak szybko ,nagadają jeszcze że żyje i powymyslają bzdury w stylu
"napisze na kartce coś" i powiemy że to on napisał -jak papież mógł napisać jak on jest w ciężkim stanie( podali w TVN że pszyszła wiadomość z watykanu że papież napisa na kartce "cieszcie się bo ja się cieszę")???No litości.

Niech Bóg ma go w swojej opiece.Amen :(

Rankor
02-04-2005, 22:49
Niech sie dzieje wola nieba, z nia sie zawsze zgadzac trzeba......

Maethi
02-04-2005, 22:51
22:37 Umarł Jan Paweł II

Shanhaevel
02-04-2005, 22:52
Jan Paweł Drugi nie żyje.

2 kwietnia godz. 21.37.

iglarf
02-04-2005, 22:52
21.37..... Cala Azura chodzi w black outift ='(,.....

dym3k
02-04-2005, 23:01
Ja się już nie smuce. Wiem że to najlepsze co mogło spotkać Papieża, pojednać się z Bogiem na zawsze. Zaufać Panu. Życie Papieża dopiero się rozpoczyna.

Babek
02-04-2005, 23:13
Ja wierzę w Boga, więc wierze też w tą przepowiednię, lecz może ten czarnoskóry papież będzie władał Kościołem za kilka dni,lat,tysięcy,milionów lat??
Nie napisane jest że zaraz po Polaku panować bedzie on. Więc pewnie tego niedożyjemy.

-------------------------------------------------------------------------- Papież odszedł.........Módlmy się za Jego duszę...... :(

Raul
02-04-2005, 23:18
:( :( ['] ['] ['] ['] ['] ['] ['] :( :(

Gtyk
02-04-2005, 23:19
Nie wiem co powiedziec.... niech spoczywa w pokoju...

Majines
02-04-2005, 23:22
Również smuce się i zarazem ciesze się... Papa odszedł dlatego warto się pomodlić za takiego człowieka. A to ss jak obchodzi odejście papy Hiberna (nie śmiać się z eq i lvl to uh maker) :
http://img145.exs.cx/img145/713/uo00170mg.jpg

Avager
02-04-2005, 23:33
http://img109.exs.cx/img109/9482/image18uu.jpg

Anaconde
03-04-2005, 00:04
Pomodliłem się wczoraj, wierzyłem aż do 10:00, że papież będzie z nami jako człowiek, gdyż on ciągle jest. Jego duch będzie zawsze z nami...

CHESTER from rubera
03-04-2005, 00:30
Ten temat rosnie tak że nie moge nadą(r)zyc czytac . To co sie dzieje na servach tibia telewizji radiu itp nie da sie opisac
przez 2 godziny na trady tylko papierz cale tlumy modlących sie graczy po prostu "Koniec Swiata" może oto chodziło wizjonerom a to że muzułmacie , islam , metale(w tym ja) protestanci , prawosławni ,Geje i cała reszta modlą sie za niego to też Apokalipsa A to że wiele ludzi wyzywa go jest okropne-słychac głosy "at last" "finally" "mam go w dupie" "i see dead people! look, its the pope!!!" "sell czapke papierza 200k" i inne . Ja mam doła (choc almost ateista) i strasznie mi go żal drugiego takiego nie bedzie teraz papiezem bedzie napewno jakis włoch tak jak od 250 lat było i to jest terrible (o czarnym murzynie (:P) papiezu nie wspominam to siara żeby bambus byl głowa kosciola)

orgizz
03-04-2005, 00:38
:P Polin zachował sie bardzo nietaktownie
tak jak bys powiedzial ze np. przyjmuja zaklady kiedy umrze papiez
jedni-zdychaj!!
drudzy-trzym sie kur...!!
papiez juz nie zyje a jezeli jestes wierzacy konsekwencje poniesiesz (tzn twoje sumienie)jezeli zainteresuje cie moj post :P

NORMALY OBYWATEL RP
03-04-2005, 08:27
Pokoj jego duszy;( wielki czlowiek umarł;(

Knight Simon Dark lord
03-04-2005, 09:45
Karol Wojtyła Papież który odmienił świat umarł ciałem lecz duchem zawsze będzie z nami ;(;(;(;(;(;(;(;(;(;(;(;(

Ashlon
03-04-2005, 10:27
Ten temat rosnie tak że nie moge nadą(r)zyc czytac . To co sie dzieje na servach tibia telewizji radiu itp nie da sie opisac
przez 2 godziny na trady tylko papierz cale tlumy modlących sie graczy po prostu "Koniec Swiata" może oto chodziło wizjonerom a to że muzułmacie , islam , metale(w tym ja) protestanci , prawosławni ,Geje i cała reszta modlą sie za niego to też Apokalipsa A to że wiele ludzi wyzywa go jest okropne-słychac głosy "at last" "finally" "mam go w dupie" "i see dead people! look, its the pope!!!" "sell czapke papierza 200k" i inne . Ja mam doła (choc almost ateista) i strasznie mi go żal drugiego takiego nie bedzie teraz papiezem bedzie napewno jakis włoch tak jak od 250 lat było i to jest terrible (o czarnym murzynie (:P) papiezu nie wspominam to siara żeby bambus byl głowa kosciola)

Tacy ludzie, a raczej zwierzaki, to sa kompletne debile. Wcale nie musza wierzyc i nie musza miec do niego szacunku jako do papieza. Ale jako ludzie powinni miec szacunek do niego jako do drugiego czlowieka. Po prostu tak to jest, jak niedojrzali zaczynaja sie wypowiadac na bardzo powazne tematy.

Ghost Nieudany
03-04-2005, 10:45
przez 2 godziny na trady tylko papierz cale tlumy modlących sie graczy po prostu "Koniec Swiata" może oto chodziło wizjonerom a to że muzułmacie , islam , metale(w tym ja) protestanci , prawosławni ,Geje i cała reszta modlą sie za niego to też Apokalipsa A to że wiele ludzi wyzywa go jest okropne-słychac głosy "at last" "finally" "mam go w dupie" "i see dead people! look, its the pope!!!" "sell czapke papierza 200k" i inne .

Żal mi takich ludzi. Żal mi tego, że nie potrafią sobie zdać sprawy z powagi sytuacji. No i żal mi też ich ograniczonych umysłów, jeśli je WoGle mają.
Mam gdzieś to, jakiej są narodowości, wiary, orientacji seksualnej - powinni z szacunkiem odnosić się do człowieka, który tyle zrobił dla świata. Już nie mówiąc o tym, że najchętniej zobaczyłbym takiego bezmózga konającego na łożu śmierci. Naturalnie z tłumem ludzi wokoło krzyczących "Nareszcie jest trupem..." czy "Konaj, baranie, konaj!".
Może to i okrutne i sprzeciwia się ogólnej zasadzie "Miłuj bliźniego swego jak siebie samego", ale to chyba najrozsądniejsza nauczka dla takiego człowieka. Szkoda, że zapamięta ją tak krótko...

(o czarnym murzynie (:P) papiezu nie wspominam to siara żeby bambus byl głowa kosciola)

Do takich ludzi też mam żal. A nie wyobrażasz sobie, jaką siarą musiało być wybranie na papieża Polaka? Mimo, że tyle czasu ten urząd piastowali Włosi?
Nie cierpię ludzi o ograniczonych poglądach, którzy nie potrafią się otworzyć na inne kontynenty czy wyznania. Czy kolor skóry papieża będzie miał jakiś wpływ, jeśli on sam będzie człowiekiem dobrym, głęboko wierzącym?

Pasorzytek
03-04-2005, 21:16
@topic
Szkoda człowieka. Zrobił dużo dla ludzi, świata. Powinni dać mu odejść w spokoju. Człowiek, który tyle przeżył, tyle przeleciał kilometrów, w wieku 80 lat, ma prawo czuć się chory i niestety teraz już nie pomogą, żane interwencje medyczne.. Starość jest starością, przed nią nic, nikogo nie uchroni... http://fakty.interia.pl/otym/papiez?inf=608327 http://img.interia.pl/wiadomosci/nimg/Francis_Arinze_Nigerii_660715.jpgFrancis Arinze z Nigerii ma spore szanse na zostanie kolejnym papieżem / AFP

Polinik
04-04-2005, 01:29
Emocje opadly, papiez nie zyje, kilku "katolikow", ktorzy wystawiaja swiadectwo calej grupie wyznaniowej dostalo czas na przemyslenie nauk swojego papieza (czyli po staremu - bany). Chociaz przykre, ze zaden z moderatorow nie zareagowal na obelgi typu 's****ysyn'. Widac wiara w papieza-polaka, ktory cale zycie uczyl szacunku dla blizniego (nawet odmiennego blizniego), uswieca srodki.
Czas zamknac temat.