PDA

Pokaż pełną wersje : CipSoft poszukuje Event Managera

MatKus
01-04-2005, 11:54
W jednym z ostatnich głosowań na tibia.com ludzie zdecydowali, że obecnie najbardziej przydało by się więcej bardziej losowych ataków potworów. W związku z tym CipSoft postanowił znaleść kogoś, kto się tym będzie zajmował. Poszukiwany jest operator potworów, który, podobnie jak niegdyś słynny Ferumbras, będzie przynosił graczom śmierć i niezwykłe przedmioty.
Event Manager dostanie postać ze specjalnymi własnościami, jak summonowanie różnych potworów czy przedmiotów, oraz niezwykłe czary. Będzie to praca w pełnym wymiarze godzin według niemieckiego prawa. Osoba tak będzie musiała przez 40 godzin w każdym tygodniu zajmować się takimi wydarzeniami. Może na pierwszy rzut oka wydaje się to fajne, jednak po dłuższym czasie na pewno nie będzie to już takie wspaniałe zajęcie. Musisz zawsze być wesoły bądź straszny, zależnie od sytuacji, niezależnie, w jakim nastroju akurat jesteś. Przydadzą się także na pewno silne nerwy.
Jeśli wydaje ci się, że to praca dla ciebie, przeczytaj dokładnie newsa na tibia.com, tam znajdziesz więcej szczegółów.

[edit] Zgodnie z przewidywaniami wielu z was, jest to żart primia aprilisowy. Cipowie otrzymali 784 zgłoszenia!
Swoją drogą, nie wiem, czy zdajecie sobie z tego sprawę, ale jest to pierwszy news na tibia.com od conajmniej 5 lat, który nie ma oficjalnego charakteru!

Peace and Love
01-04-2005, 11:59
hmm czy to "platna praca" i czy trzeba byc doroslym ?? bo moze ja lub siostra sie zalapie ale te 40 h to jednak duzo zobaczymy :)

Kamil Gargamel
01-04-2005, 12:03
No też prawda, przydałby się ktoś taki kto by stwarzał takie sytuacyjki.........
Calkiem ciekawa rzecz.

Może mnie wezmą 8o

Shinjix
01-04-2005, 12:07
Jezeli kogos wybiora to tutora/conesllora(czy jakos tak), ktory dlugo gra na jednym koncie... I pewnie niemca :/ I pewnie 90% PACCów wysle im maila, wiec nie ma na co liczyc :]

Niedviat
01-04-2005, 12:14
Hmmm... czy dzisiaj nie jest przypadkiem prima aprilis? ;)

Jednak mimo wszystko ciekawa propozycja, tym bardziej że takie najazdy czy inne Eventy są bardzo sporadyczne. W koncu zacznie dziac się coś ciekawego :)
A wie ktos moze czy ten event manager jest jeden na wszystkie światy, czy każdy server ma swojego?

Demonidas
01-04-2005, 12:42
No też prawda, przydałby się ktoś taki kto by stwarzał takie sytuacyjki.........
Calkiem ciekawa rzecz.

Może mnie wezmą 8o

Omg
ja juz mam dosc GM a co dopiero czegos takiego
nawet nie wiadomo jak z nim rozmawiac bo wqr**sz go i ci demona zsumuje
-.-
pozatym taka osoba moze sobie znalesc bardzo szybko przyjazn u innych noobow z czego nooby beda mogli go wykozystywac na swoj sposob -.-

Lord Merciless
01-04-2005, 12:47
Nareszcie ktoś zajmie się tą ciekawą opcją !! GRATZ DLA CIP'SÓW!! :D

Tiligus
01-04-2005, 12:57
Prima Aprilis ? :)

Elvan Darkito
01-04-2005, 13:15
In one of our last votings we have asked you for your opinion about the newly introduced monster raids. Most players said they would like them to occur more often and in a wider variety. We came up with the idea to introduce monsters operated by chosen players called event managers. Similar to the famous Ferumbras, the human-controlled monsters will appear randomly on the servers and can either bring death or rare items to the players that cross their way.
The event managers will obtain a character with special abilities like conjuring monsters and items and extra spells. It is a full-time job paid according to the German pay scales. Applicants have to be prepared to control monsters 40 hours every week and should be aware of the fact that this might no be as easy as it may sound at first sight. You always have to be able to be cheerful, funny or scary depending on what is needed, no matter how you feel yourself. So strong nerves are really important here.
Applicants should have played Tibia for at least 6 months, have a character of at least level 20 and should understand English well. Also the criminal record should not contain any entries, however, namelocks are acceptable. Players should show the necessary maturity to fulfil such an important position. Creativity, organising ability and experiences in good role playing are further advantages.
Interested players should send their application together with their curriculum vitae to the following email address as soon as possible:

[email protected]

Writing your application you should use the following questions as a guideline:

How long have you played Tibia?

Why do you play Tibia?

What is your reputation in the community?

Why do you apply for this postition?

Why should we choose you for the job?

Please explain what you would do as an event manager?

Try to be creative. Please do not send more than one application or contact us or the gamemasters about it. If you are chosen for the position, we will contact you. For that reason please also include the name of the character that is online most often.

We are looking forward to your application.

Kind regards,
Your CipSoft Team

w każdym razie ta informacja jest na tibia.com ;)

Rankor
01-04-2005, 13:21
Pff.... taka osoba jest w zupelnosci nepotrzebna. Popsulby sie tylko klimat gry... Tibia nie potrzebuje az takich "hitow" zeby byc ciekawa.

#edit
Co do Prima Aprilis, calkiem mozliwe, ze to zart... Ale lepiej dmuchac na zimne. xP

Wenorus
01-04-2005, 13:36
Tak to jest dobry pomysł tylko kiedy znajdą tą osobe
i kiedy zaczną sie najazdy na miasta.
I czy na kazdym serwerze bedzie taka osoba?
ja gram na isara.

Jurant Master
01-04-2005, 13:40
hehe nie silcie się już bo właśnie Cipy zaakceptowały moje podanie :] tylko nie wiem co z Rookiem... Chyba ratsy będę przyzywał :evul:

Lade Noro
01-04-2005, 13:43
Moim zdaniem pomysł jez do d*** i Demonidas i Rankor mają rację.
Z pozoru sprawa wydaje się całkiem fajna ale zastanówcie się.. czy chcielibyscie go spotkac w grze.
Tu jest cytat z tibia.pl "(...) jak niegdyś słynny Ferumbras, będzie przynosił graczom śmierć i niezwykłe przedmioty."
Nie wiem co w tym takiego wspaniałego >.<
Mam nadzieję że nie znajdą właściwej osoby i taki Event Manager nie wejdzie w życie :P

Don Kurczak
01-04-2005, 13:44
widze ze juz sie podjarales:P ale sie nie bedziesz za dlugo cieszyc jak zaczniesz prace:)

Stasioman
01-04-2005, 13:50
tylko nie wiem co z Rookiem... Chyba ratsy będę przyzywał :evul:
Proponuję atak spiderów:) zresztą za bardzo ci nie wierzę - dzisiaj prima aprilis...

Jurant Master
01-04-2005, 13:55
Albo lepiej Demon na Rooku... 8o

Gtyk
01-04-2005, 14:10
1 kwietnia chyba na kazdym serwisie sa podawane tego typu informacje... no i widze ze tutaj zart sie udal bo prawie wszyscy uwierzyli :P

Kareas
01-04-2005, 14:24
Na www.tibia.com taki news jest. Chociaż dzisiaj Prima Aprilis i zapewne jest to żart to się skuszę i wyślę podanie :)

Czarny Paladyn
01-04-2005, 14:31
Nic z tego. Wybiorą PACCa Highlvl grającego od 2003 :P

Tomek14
01-04-2005, 14:37
Czy to Prima Aprilis czy nie, CipSoft bedzie musial zalozyc kraty w oknach i zabezpieczyc drzwi, bo pewnie beda walic drzwiami i oknami, byleby tylko dostac ta posade.

Btw. ciekawe ile placa ... :D Moze bylby niezly zarobek.

Clayde
01-04-2005, 14:41
Takie coś to mogła by być cool sprawa. No ale właśnie czy to nie jest żart. Na www.tibianews.net też pojawiło sie sporo nowych newsów w tym też że jest rekrutacja GM'ów :D. Ale to też może być jakiś żart...

btw. podobno mają usunąć skull system... żeby to nie był żart plz plz plz >.<

Hexevon
01-04-2005, 14:56
eeee... br? hm...ciekawe ciekawe. jezeli to jest prawda - hm... ciekawe,co z tego wyniknie. ale imo to na 75 % jest zart Prima Aprilisowy,taki nizszych lotow :/

slammer
01-04-2005, 15:04
Takie coś to mogła by być cool sprawa. No ale właśnie czy to nie jest żart. Na www.tibianews.net też pojawiło sie sporo nowych newsów w tym też że jest rekrutacja GM'ów :D. Ale to też może być jakiś żart...

btw. podobno mają usunąć skull system... żeby to nie był żart plz plz plz >.<
ta, mają też wbudować TibiCam w Tibię... LOL !

@topic
dla mnie tez wygląda to na żart prima aprilisowy ale przydala by się taka osoba. tibia bylaby ciekawsza...

Anclen
01-04-2005, 15:23
Ach to poczucie humoru CipSoftu -.-
Choć musze powiedzieć że pomysł jest niczego sobie. Tibia staje się zbyt przewidywalna, schematy jak expić i trenić, a tak to byłoby coś nowego. Np idziesz drogą a tu nagle jakiś potwór niespodziewany w danym miejscu to jest to, albo spotkać go jako gracza aby uzyskać nagrodę i Tibia od razu robi się ciekawsza, choć należało by mu zablokować możliwość rozmowy z graczami.

Pacek
01-04-2005, 15:32
ech te pierwsze kwietnia, dziś na to wziołem dwóch kumpli z klasy, chwycili chaczyk ale po 5 min doszli to tego samoge wniosku(tak jak ja rano) że to troszke naciągana sprawa

Hegemmon
01-04-2005, 15:38
Kocham Cipsoftowskie poczucie hummoru choć w zeszłym roku GM na securze zrobił lepszy joke :evul: . Co do pomysłu hmmm... od żartu do rzeczywistości :) gdyby to dobrze zgrać Tibia mogłaby się wzbogacić o kolejne możliwości :P

Jurant Master
01-04-2005, 15:39
Tak czy inaczej jutro się dowiemy :p

Aragorrn
01-04-2005, 15:51
Jurant cos ci niewieze ......... lol napewno w jeden dzien niewybrali by kogos ... .mozliwe ze to prima aprilis .....

Morin
01-04-2005, 16:03
Pryma Aprilis xDDD

Delmicjusz :P
01-04-2005, 16:05
W pierwszej chwili uwierzyłem :> teraz mam troche wątpliwości i wydaje mi sie że to żart ;>
ale jutro dowiemy sie wszystkiego ;P

Takise
01-04-2005, 16:07
WIEM JEDNO NIE WYBIORĄ NIKOGO Z POLSKI BO MAMY TROCHE MIZERNE LEVELE A POZATYM WSZYSCY GRACZE W TIBIE TWIERDZĄ ŻE POLACY SĄ NAJWIĘKSZYMI NOOBAMI I TRUDNO IM SIĘ DZIWIĆ (ACH TE NASZE POLSKIE NICKI I PKOWANIE BEZ POWODU LUDZI NA ULICY).
WYSŁAŁEM PODANIE ALE MAM 0% SZANS TAK JAK WSZYSCY ZRESZTĄ TO PEWNIE ŻART NA PRIMA APRILIS.
CYA ALL!
PS. Sorry za caps locka.

mienio
01-04-2005, 16:11
No zobaczymy czy to jest jakaś przezwała ze strony CIP. Zobaczymy jutro =] jesli to prawda to jest to fajna sprawa, ale osobiscie niechcial bym byc latac i wywolywac eventy, bo czasu na expa bym niemiał, z drógiej strony ;/ jestes przykladowo noob a tam taki kolo ci zyc niedaje bo co chwile zerki by miasto atakowaly albo jakies inne gady obadamy jak ludzie beda tego naduzywac :F

Thero
01-04-2005, 16:35
O ile się nie mylę Ferumbas jest twórcą otsa...

@Topic
Tak zgłaszajcie się, Kolesie z CipSoftu będą mieli z czego się pośmiać -.-""... Przecie oni was wogóle nie znają i jak tu może być mowa o jakimkolwiek zaufaniu?...

EDIT:
Nic z tego. Wybiorą PACCa Highlvl grającego od 2003 :P
<Wojownicy antyBubbelowcy><chórem>Pewnie wezmom bubel bo ono ma menża cip softa!!!!11</Wojownicy antyBubbelowscy></chórem>

Btw. MatKus mógłby zorganizować jakiś Prima Aprrilisowy news chyba, że to ten ;P.

Nezis
01-04-2005, 16:38
WIEM JEDNO NIE WYBIORĄ NIKOGO Z POLSKI BO MAMY TROCHE MIZERNE LEVELE A POZATYM WSZYSCY GRACZE W TIBIE TWIERDZĄ ŻE POLACY SĄ NAJWIĘKSZYMI NOOBAMI I TRUDNO IM SIĘ DZIWIĆ (ACH TE NASZE POLSKIE NICKI I PKOWANIE BEZ POWODU LUDZI NA ULICY).
WYSŁAŁEM PODANIE ALE MAM 0% SZANS TAK JAK WSZYSCY ZRESZTĄ TO PEWNIE ŻART NA PRIMA APRILIS.
CYA ALL!
PS. Sorry za caps locka.

Jesteś najlepszym przykładem tego co powiedziałes. :)
'Sorry za caps locka' - napewno zobaczyłes na koncu ze pisałeś capsem... ciekawe...

Avager
01-04-2005, 16:56
No zobaczymy czy to jest jakaś przezwała ze strony CIP. Zobaczymy jutro =] jesli to prawda to jest to fajna sprawa, ale osobiscie niechcial bym byc latac i wywolywac eventy, bo czasu na expa bym niemiał, z drógiej strony ;/ jestes przykladowo noob a tam taki kolo ci zyc niedaje bo co chwile zerki by miasto atakowaly albo jakies inne gady obadamy jak ludzie beda tego naduzywac :F

Szczerze musze cię MOCNO skrytykować! Oby mniej było ludzi takich jak ty ! a dokładniej o ten kawałek
bo czasu na expa bym niemiał
No to po co ty grasz w tibie? Żeby Expić ?! To wszystko co masz zamiar w grze robić ? Nawet widze że nie chcesz podrzymywać Klimatu gry (jeśli jeszcze jakiś został przez takich ... nudziarzy jak ty). Weź se lepiej graj w gry Single Player ... tam będziesz miał DUUUUUUUUŻO czasu na EXPING !! i nikt ci nie bedzie przeszkadzał ! A jesli chcesz być Master King KOng Of Exp .... to se załóż własną gierke itp. Ogólnie, EXP to dla ciebie najważniejsza rzecz w grze... Dla mnie lvl'e i skille i inne badziewie mogły by nie istnieć ! Tylko dobrą taktyką by można było zwyciężyć...a nie EXP.... heh

Topic:
Hmmm, mam nadzieje że to nie dowcip. Osobiście nie gram w tibie, gra nie ma przyszłości, ale życze wszystkiego dobrego ludziom którym gra się jeszcze podoba (nie takim jak mienio, tylko takim co umieją robić coś innego niż EXP ...). Nawet nie grając w Tibię mógł bym zrobić pare ładnych Eventów (Coś mi się zbiera chętka na robienie Fake'ów ...) . Żeby wybrali (jeśli to prawda) kogoś z dużą wyobraźnią ...a nie jakiegoś Polaczka (exp plx plx plx...).

mienio
01-04-2005, 17:06
Muahauauaha lol -.- pomysl ze masz obowiazek 40h tygodniowo siedziec summonujac monsterki =F dupą mi to by wyszlo najlepiej uczesniczyc w tych zjawiskach -.- oto mi chodzi =F

do takiej roboty nadaja sie ludzie tacy jak ty co niemaja nic do roboty ;) pozatym z tym expem przesadzilem -.- niechwytaj za słówka =]

Dimix
01-04-2005, 17:31
dla tych którzy myślą że to dobry pomysł "wyobraźcie sobie taką sytuacje- gracie sobie nie wiem hmmm expicie na dwarfach ;) a tu nagle koleś super ktoś wyskakuje mówi że to jego ;) a ty go zabiłeś/aś (tu chodzi o dwarfa) koleś sie straszliwie wku..... (tu o tego "super wspaniałego summonera wszechczasów" chodzi)i sumonuje np: 4 demony i 10 warlocków (no może przesadziłem 15 warlocków ;) ) cudem sie wam udaje a tu nagle "tajemniczy niespodziewany nieuzasadniony"... piorun który to niesamowite! zadaje 99999 obrażen (ahh ten system dziewiątek...)ale powiedzmy że macie mana shielda żyjecie i co??? nagły atak lagów??? nie zwyczajny ban za wkurzanie personelu i o zgrozo!!! atak na jednego z "tych cudownych aniołków!!!"o tak to genialny pomysł.... albo jeszcze lepsze zaczynacie gre od nowa jesteście w świątyni wszystko cacy a tu nagle radośnie biegnie sobie demonik"ok starczy na dzisiaj ide spac.... :baby:

Avager
01-04-2005, 17:33
dla tych którzy myślą że to dobry pomysł "wyobraźcie sobie taką sytuacje- gracie sobie nie wiem hmmm expicie na dwarfach ;) a tu nagle koleś super ktoś wyskakuje mówi że to jego ;) a ty go zabiłeś/aś (tu chodzi o dwarfa) koleś sie straszliwie wku..... (tu o tego "super wspaniałego summonera wszechczasów" chodzi)i sumonuje np: 4 demony i 10 warlocków (no może przesadziłem 15 warlocków ;) ) cudem sie wam udaje a tu nagle "tajemniczy niespodziewany nieuzasadniony"... piorun który to niesamowite! zadaje 99999 obrażen (ahh ten system dziewiątek...)ale powiedzmy że macie mana shielda żyjecie i co??? nagły atak lagów??? nie zwyczajny ban za wkurzanie personelu i o zgrozo!!! atak na jednego z "tych cudownych aniołków!!!"o tak to genialny pomysł.... albo jeszcze lepsze zaczynacie gre od nowa jesteście w świątyni wszystko cacy a tu nagle radośnie biegnie sobie demonik"ok starczy na dzisiaj ide spac.... :baby:

Kretyn plx ?

Gostek, czy ty rozumiesz treść pierwszego postu ?
Osoba summująca jest jak GM !!!!!!!! Czyli nie potrzebuje EXP !!!! I nie huntuje !
Kolejne dziecie EXP plx (mienio nie mam ciebie już na myśli jak by co ;) ).

Shinjix
01-04-2005, 17:41
Zauważcie, że tych "event managerów" może byc tyle ile jest światów, a poza tym będzie trzeba pracować po 8 godzin dziennie od poniedziałku do piątku, czyli możliwe, że za siedzenie przed monitorem dadzą nam kasę :) Skoro zgodnie z prawem, to kase dadzą, bo w prawie jest notka o tym, że "za prace trzeba płacić" :)

Zabójca Jeleni
01-04-2005, 18:10
Zauważcie, że tych "event managerów" może byc tyle ile jest światów, a poza tym będzie trzeba pracować po 8 godzin dziennie od poniedziałku do piątku, czyli możliwe, że za siedzenie przed monitorem dadzą nam kasę :) Skoro zgodnie z prawem, to kase dadzą, bo w prawie jest notka o tym, że "za prace trzeba płacić" :)

Raczej będzie 1 na wszystkie światy. W końcu ataki nie mogą być za często, a 1 gościu na serwer, to ataki 8h na dobe.

I to raczej nie będzie praca od 8:00 do 16:00 od poniedziałku do piątku, bo niebyłoby wtedy ataków przed 8:00, po 16:00 i w soboty, niedziele.

Adaras
01-04-2005, 18:12
Hmm..Być może to dowcip, być może trikes, być może to prawda.

W każdym razie powinni wybrać osobę zrównoważoną, podtrzymującą klimat RPG, bo w przeciwnym razie znajdą gościa, którego zabawą będzie zabijanie każdego gracza którego zobaczy, albo będzie sobie przeglądał listę "Who is online" i zabijał tego, na którego padnie.
"Hm...Może ten ? <pyk>"
Trochę mroczne wizje, ale wszystko jest możliwe ;)

Str4t0s
01-04-2005, 18:51
bardzo bym chcial aby ten event manager byl polakiem.Kto ma 20 level i wszystkie wymagania spelnione?Np.Dobo by sie nadawal albo jakis moderator.Co wy na to?Czasami jak ladnie poprosimy to zrzuci jakas jakis pozar na miasto gdzie przebywa np.Setzer gambler bo huntuje wszystkich polakow z isary<on jest na isarze???>

D4n0nk4
01-04-2005, 20:08
Prima Aprilis... na pewno... W każdym razie więcej osób się na to nabrało niż na "Tibia.pl na garnuszku CipSoft"
Edit: Ja od początku wiedziałam że to dżołk. Nie spodziewałam się, że nabierze się na to tyle osób 8o

Ozon18
01-04-2005, 21:26
Zauważcie że news zniknął z tibia.com
Na żart się nie nabrałem ale nie można jemu nic zarzucic

Czemu sie nie nabralem?
Poniewaz taki Eventor mialby miec uprawnienia prawie jak gm, tylko przez wyslanie podania i jeszcze by mu za to placili. GMom jakos nikt nie placi.

Racon
01-04-2005, 21:36
,,For all those who did not manage to have a look at their calendars yet - today is April, 1st. Therefore only one thing to add:

APRIL FOOL!!!

By now we have received 784 applications. Thank you everybody for the effort but we are afraid we have to disappoint you - there are no plans for such a position.

Have fun in Tibia!
Your CipSoft Team,,
--------------------------------------------------------------------------
news na tibia.com n/.c nie dałem się nabrać

Zotolo
01-04-2005, 22:02
Buhahahahaha dobry zart trzeba przyznac :D:D hahahahahaha
784 dostali propozycji HAHAHAHA jednak ktos sie nabral :P

Colorion
01-04-2005, 22:06
Naprawdę dobry pomysł z tym event menagerem. Ciekawe, czy to stanowisko bedzie wolne od korupcji. Przykro byłoby widzieć na allegro ofertę SPRZEDAM ITEMY! JESTEM EVENT MENAGEREM!!! RESPAWN ITEMÓW OD 1ZŁ!!ZAMAWIAJCIE MONSTER RIDE!!!
No dobra, może trochę mnie poniosło 8o . Jestem baaardzo ciekawy jak to będzie się prezentować w praktyce

EDIT: hehe napisałem ten post i od razu potem weszlem na stronke tibia.com i zobaczylem duży czerwonu napis APRIL FOOL

Racon
01-04-2005, 22:08
Naprawdę dobry pomysł z tym event menagerem. Ciekawe, czy to stanowisko bedzie wolne od korupcji. Przykro byłoby widzieć na allegro ofertę SPRZEDAM ITEMY! JESTEM EVENT MENAGEREM!!! RESPAWN ITEMÓW OD 1ZŁ!!ZAMAWIAJCIE MONSTER RIDE!!!
No dobra, może trochę mnie poniosło 8o . Jestem baaardzo ciekawy jak to będzie się prezentować w praktyce
n/c zobacz sobie na najnowszy news ! Ty jakis spuzniony?

Jurant Master
02-04-2005, 03:01
Motyla noga nie wiem co napisac... Wlasnie sie wylogowalem i jest 3.07. troche se zabalowalem i mnie fantazja poniosla więc ogłosilem na Danubii że to ja jestem Wybranym przez Cipy. Najlepsze jest to że ludzie uwierzyli... 8o tak czy inaczej dementuję te pogłoski... tak jak bylem jestem zwyklym knightem :evul:

Makrela
02-04-2005, 09:20
~700 podań... Ciekawe czy licząc takie, w ktróych ktoś napisał "Heheh, nice joke :)" Np. ja tak zrobiłem, a CIPy co? Chwala się że tyle ludzi się nabrało :)

Dimix
02-04-2005, 11:39
Kretyn plx ?

Gostek, czy ty rozumiesz treść pierwszego postu ?
Osoba summująca jest jak GM !!!!!!!! Czyli nie potrzebuje EXP !!!! I nie huntuje !
Kolejne dziecie EXP plx (mienio nie mam ciebie już na myśli jak by co ;) ).

A pomyślałeś kretynie że ten koleś może mieć kumpli?Raczej jego kumple nie bedą gm.... zastanów sie troche korupcja jest wszechobecna....

n00bster
07-04-2005, 12:44
Hehe jak zaczolem czytac to pomyslalem ze to zart :]. Skapnolem sie zanim doczytalem do edit. Poworki czitują mogą poszczać 2 czary jednoczescie nie mają ograniczenia many ani Uh'ów(czy czegos tam) jednego Dl'a ledwo bys ie zabic dalo jak bys sie ciongle uhał :D