PDA

Pokaż pełną wersje : Kogo wytypowalibyście jako zastępcę Jana Pawła II ?

Colier Scoredyne
03-04-2005, 10:54
Kogo wytypowalibyście jako zastępcę Jana Pawła II ? Kto powinien zastąpić tego Wielkiego Polaka ? Chodzi mi o konkretne nazwiska lub poprostu narodowość (afrykanin, latynos etc.) Ja osobiście uważam, że zostanie nim Włoch. Czekam na Wasze wypowiedzi na ten temat.

Tasior
03-04-2005, 11:39
Typuje Mietka który rezyduje nieopodal budki z piwem (Mieciu 4ever) który jak wiadomo jest Marsjaninem a w dodatku ma niebieską skóre.

Itiodyczny temat.

Shanhaevel
03-04-2005, 11:44
Nie nam o tym mysleć.

sesaj
03-04-2005, 11:49
O mamo. Glupszego topicu juz nie mogles wymyslic?

Acid
03-04-2005, 11:52
Z moich informacji na nowego papieża będzie startowało 5 kardynałów. Trzech Włochów, Niemiec i ... Nigeryjczyk (murzyn). Obawiam się że fatimskie przepowiednie się sprawdzą... bo Nigeryjczyk uhm... startuje.... n/c

@edit - down

W tym nigeryjczyka...

Ashlon
03-04-2005, 12:02
Z moich informacji na nowego papieża będzie startowało 5 kardynałów. Trzech Włochów, Niemiec i ... Nigeryjczyk (murzyn). Obawiam się że fatimskie przepowiednie się sprawdzą... bo Nigeryjczyk uhm... startuje.... n/c

W TVP I TVN mowili, ze papiez wytypowal 18 osob, w tym Polaka.

Leweracja
03-04-2005, 12:09
18 ?

to chyba dopiero takie pra wybory

konczy sie n 4 czy tam 5 kandydadtach i te biskupi glosuja sobie

Ashlon
03-04-2005, 12:15
18 ?

to chyba dopiero takie pra wybory

konczy sie n 4 czy tam 5 kandydadtach i te biskupi glosuja sobie

Zawsze myslalem, ze wybieraja sposrod ~20.

TiTuS
03-04-2005, 12:15
mi to już jest obojętnie,bo takiego człowieka jak Karol Wojtyła nie będzie...

Dr.Unknown
03-04-2005, 12:31
Jutro konklawe. Nie wytrzymacie aż tyle?

Shinjix
03-04-2005, 12:40
Skąd wiesz?? Prorokiem jesteś?? ;)
Nawet jak nigeryjczyka wybiorą, to co z tego?? Papież umarł i przez całe życie nawracał i walczył o wolnośc. Teraz niektórzy z nas, którzy go opłakują zachowują się jak rasiści i "nie tolerują" nigeryjczyka.... Płytka jest wiara wasza. Każdy człowiek jest równy drugiemu....

Rondelmen
03-04-2005, 12:49
Racja!
A gdyby Jan Pawel II byl Murzynem ? nikt by go nie lubil/kochal ? ... eh... ... ....

To ze ma inny kolor skory to nie oznacza ze jest gorszy... eh...

Sharphis de'Moon
03-04-2005, 13:05
Natrafiłem na stronie RMFu na dział "kandydaci na papieża". Jest tam napisane kim trzeba być aby zostać papieżem, i krótkie szkice biograficzne potencjalnych kandydatów. Link: http://rmf.fm/akcje.html?akcja=papiez&art=nowy

Vanhelsen
03-04-2005, 13:44
Jutro konklawe. Nie wytrzymacie aż tyle?Konklawe odbywa się najwcześniej w 15-20 dniu po śmierci Ojca Świetego by dać czas Kardynałom i Biskupom na zjechanie się do Watykanu. (czyli między 17 a 23 kwietnia)

Uncle Warrior
03-04-2005, 13:49
Mogę się tylko domyślać, że następnym Papieżem będzie Włoch.

Dabek
03-04-2005, 13:56
[...]i ... Nigeryjczyk (murzyn). Obawiam się że fatimskie przepowiednie się sprawdzą... bo Nigeryjczyk uhm... startuje.... n/c

@edit - down

W tym nigeryjczyka...

Taak, widzę że słowa Papieża o równości wszystkich ludzi bardzo dobrze do Ciebie trafiły...

$corcerer
03-04-2005, 14:49
Podczas Konklawy nie ma "startowania" na Biskupa Rzymu. Urząd ten może objąć każdy, kto zostanie wybrany, nie musi to być nawet biskup. Jedynym ogranicznikiem jest to, aby była to katolicka osoba duchowna, która nie przekroczyła (bodajże) osiemdziesiątego roku życia.

Zomos
03-04-2005, 15:40
Pewnie znowu wsadzą włocha który będzie siedział w watykanie i pierdział w stołek :/

sesaj
03-04-2005, 18:13
Uhm... Do wyboru nowego papieża potrzeba dwóch trzecich głosów elektorów.

Wśród 117 kardynałów-elektorów, którzy będą wybierać nowego papieża, jest 4 Polaków.

No i jeszcze to:"The Independent" wymienia sześciu ewentualnych kandydatów na Tron Piotrowy, mających - jego zdaniem - największe szanse na przejęcie spuścizny Janie Pawle II.

Acid
03-04-2005, 21:37
Wszyscy kandydaci:

Poniższa lista jest ułożona w porządku alfabetycznym.

FRANCIS ARINZE - Nigeryjczyk, 72 lata, prefekt Kongregacji do spraw Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów, był przez blisko 20 lat przewodniczącym Papieskiej Rady ds. Dialogu Międzywyznaniowego i pośredniczył w kontaktach Watykanu ze światem islamu. Stosunki z islamem są bardzo ważne w polityce Watykanu i to zrodziło spekulacje, że Arinze może zostać pierwszym od przeszło 1500 lat afrykańskim papieżem. W sprawach teologicznych uchodzi za otwartego konserwatystę. Urodził się w rodzinie animistów i został ochrzczony w wieku dziewięciu lat.

JOSE MARIO BERGOGLIO - Argentyńczyk, 68 lat, arcybiskup Buenos Aires, mieszka w skromnym mieszkaniu, nie zaś w luksusowej oficjalnej rezydencji arcybiskupów, nie ma samochodu i porusza się po mieście autobusami. W Świętym Roku 2000 zarządził pokutę za grzechy popełnione przez ludzi Kościoła w Argentynie w latach dyktatury wojskowej. Jego szanse osłabia to, że jest jezuitą; jezuici uchodzą za zakon, który unika zaszczytów kościelnych i służy samemu papieżowi.

DARIO CASTRILLON HOYOS - Kolumbijczyk, 75 lat, prefekt Kongregacji do spraw Duchowieństwa. Jego atut to bogate doświadczenie zarówno z Kolumbii, jak też całej Ameryki Łacińskiej i Watykanu. W latach 80. i 90. piastował ważne i wpływowe stanowiska sekretarza, a potem przewodniczącego CELAM, konferencji biskupów Ameryki Łacińskiej. Zdołał wtedy odciągnąć Kościół w Ameryce Łacińskiej od kontrowersyjnej teologii wyzwolenia, która próbowała łączyć elementy Ewangelii z marksizmem.

GODFRIED DANNEELS - Belg, 71 lat, główny liberalny kandydat na papieża. Opowiedział się za użyciem prezerwatyw w walce z AIDS, argumentuje, że islam w Europie powinien się zreformować, aby jego wyznawcy mogli się zintegrować z miejscowymi społeczeństwami.

IVAN DIAS - Indus, 69 lat, od 1964 roku dyplomata watykański, od 1997 roku arcybiskup Bombaju. Jego wieloletnia służba dyplomatyczna może być kluczem do wyjaśnienia, dlaczego ma poglądy zbliżone do watykańskich konserwatystów, nie zaś do reformatorów, którzy pojawili się w Kościele katolickim w Azji. Zna biegle hindi, angielski, włoski, francuski i hiszpański.

CLAUDIO HUMMES - Brazylijczyk, 70 lat, arcybiskup Sao Paulo, franciszkanin, kardynał od 2001 roku, uchodzi za umiarkowanego, oręduje zaangażowaniu Kościoła po stronie ubogich, zarzuca rządowi, że swoją polityką przyczynia się do wzrostu bezrobocia, ale broni własności prywatnej i odcina się od akcji zajmowania siłą nieużytków przez bezrolnych. W sprawach teologii jest konserwatystą.

JOSEPH RATZINGER - Niemiec, 78 lat, od 1981 roku prefekt Kongregacji Nauki Wiary, wcześniej arcybiskup Monachium. Za łagodnymi manierami ukrywa stalowy intelekt. Jego kategoryczne opinie radują konserwatystów, a oburzają liberalnych katolików. Jako prefekt Kongregacji Nauki Wiary wystąpił przeciwko teologii wyzwolenia; potępia też permisywizm seksualny na Zachodzie. Był jednym z najbliższych doradców Jana Pawła II, w roku 2002 został dziekanem Kolegium Kardynalskiego.

NICOLAS DE JESUS LOPEZ RODRIGUEZ - Dominikańczyk (z Dominikany), 69 lat, konserwatysta, stanowczy przeciwnik teologii wyzwolenia. Miał 45 lat, gdy w roku 1981 został arcybiskupem Santo Domingo. Udziela się w mediach, współorganizował religijne programy telewizyjne w swoim kraju i dla hiszpańskojęzycznej ludności USA.

GIOVANNI BATTISTA RE - Włoch, 71 lat, prefekt Kongregacji ds. Biskupów, poznał Watykan od środka lepiej niż ktokolwiek inny ("watykańskie korytarze władzy zna lepiej od sprzątaczy" - pisze Reuter). Podczas konklawe może mu to pomóc lub zaszkodzić. Mogą go poprzeć kardynałowie rozglądający się za doskonałym administratorem, który w odróżnieniu od Jana Pawła II - papieża globtrotera rzadko opuszczałby Watykan.

OSCAR ANDRES RODRIGUEZ MARADIAGA - Hondurańczyk, 62 lata, arcybiskup Tegucigalpy, mocny kandydat latynoski, będzie jednym z najmłodszych uczestników konklawe. Obrońca biednych, uważa, że kluczem do rozwiązania problemów Ameryki Łacińskiej i wszystkich krajów rozwijających się jest sprawiedliwość społeczna. Otwarty na współpracę z innymi Kościołami chrześcijańskimi. Był przewodniczącym CELAM, czyli konferencji biskupów Ameryki Łacińskiej. Oprócz hiszpańskiego włada angielskim, włoskim, francuskim, portugalskim i niemieckim.

CHRISTOPH SCHOENBORN - Austriak, 60 lat, dominikanin, arcybiskup Wiednia, wielki intelekt, znawca teologii, Jan Paweł II powierzył mu koordynowanie prac nad zredagowaniem nowego Katechizmu Kościoła Katolickiego, który ukazał się w latach 90. Rozporządza wieloma atutami, ale według Reutera przemawia przeciwko niemu jego wiek. "Niewielu chce rządów papieskich, które mogłyby trwać przeszło 30 lat" - tłumaczy agencja.

ANGELO SCOLA - Włoch, 63 lata, patriarcha Wenecji, doktor teologii i filozofii, pierwszy kardynał z szeregów konserwatywnego ruchu Comunione e Liberazione. Studiował na Uniwersytecie Katolickim w Waszyngtonie i biegle włada angielskim. Mówi się, że pomógł zredagować encykliki, w których Jan Paweł II stanowczo broni tradycyjnej doktryny katolickiej w sprawach moralnych.

DIONIGI TETTAMANZI - Włoch, 71 lat, jeden z faworytów, arcybiskup diecezji mediolańskiej, najludniejszej w Kościele katolickim na świecie, wcześniej arcybiskup Genui. Konserwatysta, stanowczo poparł encyklikę papieża Pawła VI z 1968 roku Humanae Vitae, zabraniającą sztucznej kontroli urodzeń. Uchodzi za współtwórcę kilku encyklik Jana Pawła II. W 2001 roku bronił alterglobalistów protestujących podczas szczytu G-8 w Genui. Był przewodniczącym episkopatu włoskiego i doskonale zna wszystkich biskupów swego kraju. Jako jeden z nielicznych kardynałów nie jest lingwistą i niewiele podróżował poza granicami Włoch.

Ehhh

Krzesław
03-04-2005, 21:41
Nie było by źle, gdyby papieżem został murzyn, albo latynos ( jakaś odmiana :p )

Matek
04-04-2005, 13:15
ja obstawiam na Sodano.

Badzo
04-04-2005, 14:30
Aj ja bym chciał, zeby papiezem został Abp.Dziwisz (czy jakos tak)

roland
04-04-2005, 14:40
Aj ja bym chciał, zeby papiezem został Abp.Dziwisz (czy jakos tak)
Tylko że zarówno on jak i Sodano nie startują... To tak jak wygrać w totka bez kuponu...

Matek
04-04-2005, 15:05
w tych wyborach nikt nie startuje.... z tego co i wiadomo to OFICJALNA lista kandydatow nie jest podawana. Ale moge sie mylic. To sa tylko spekulacje...

Tutaj jest troszeczke: http://info.onet.pl/1077039,12,item.html

Badzo
04-04-2005, 15:17
Hm...Tylko że zarówno on jak i Sodano nie startują... To tak jak wygrać w totka bez kuponu...

W telewizji mowili ze KAZDY ksiadz moze zostac papiezem...

Colier Scoredyne
04-04-2005, 15:31
Hm...

W telewizji mowili ze KAZDY ksiadz moze zostac papiezem...
Nawet Rydzyk ? ;(

Matek
04-04-2005, 15:37
na cale szczescie on jest zdecydowanie za mlody:) I preferuje sie jednakl kardynalow...

Bambuko
04-04-2005, 15:46
Co do papieża, to jest tak, że teraz uważa się, że Jan Paweł II zrobił wiele i jest to prawda. Kolejny papież, nawet jakby chciał, nie może zrobić wiele, bo narazie nie ma na to zapotrzebowania, a jeśli jest coś, co przydałoby się zrobić, to leży to daleko poza kompetencjami duchowieństwa. Dlatego też faktycznie kolejny papież nie będzie taki jak Jan Paweł II, ale nie oznacza to, że będzie złym papieżem.

djkuter
04-04-2005, 16:23
Wybierają kgo chcą, tylko musi być przynajmniej księdzem. Ja uważam, że następcą JP II, będzie bp. Ratziger, lub jakiś duchownyz Ameryki Łacińskiej

Wufei
04-04-2005, 17:14
Nie było by źle, gdyby papieżem został murzyn, albo latynos ( jakaś odmiana :p )

myśl co mówisz, nie chodzi mi o kontekst rasistowski (nim nie jestem) ale kiedyś na reli mówili ,że jak murzyn zostanie papieżem to świata nie będzie...jakoś tak, zbieg okoliczności? Wojna w Iraku, etc... strach się bać :o

Matek
04-04-2005, 17:16
A jaki to jest kontekst?? Nierasistowski?? Pierd**** za przeproszeniem.

Czy wiekszos ludzi wyznaje zasade: "Nie mam nic przeciwko czarnym, ale asfalt powinien lezec na ziemi"??

Wufei
04-04-2005, 17:18
A jaki to jest kontekst?? Nierasistowski?? Pierd**** za przeproszeniem.

Czy wiekszos ludzi wyznaje zasade: "Nie mam nic przeciwko czarnym, ale asfalt powinien lezec na ziemi"??

ty czytać nie umiesz a kto ku.. napisał "(nim nie jestem)" i pozatym czy to JA to powiedziałem? .. nie. Więc morda.

Matek
04-04-2005, 17:21
Nie uslyszales na religi... ale teraz to przytoczyles...

poprostu wkurza mnie fakt, ze ktos po raz n-ty wspomina mi o tej "przepowiedni"

Po drugie: cytat jest najprostszym pozbyciem sie odpowiedzialnosci za wypowiedzenie swojego zdania...

Krzesław
04-04-2005, 17:30
Co wy macie do murzynów???
Ludzie od zawsze nimi pomiatali, a teraz jest szansa, żeby się to zmieniło.
Nikomu nigdy nie wadzili. Wręcz przeciwnie to inni krzywdzili ich (wywożenie murzynów do Ameryki na farmy, kolonizacja Afryki). Badania archeologiczne wykazują, że Czarni byli pierwszą rasą na ziemi, więc są od nas "starsi"
J**** RASIZM!!!

Shanhaevel
04-04-2005, 17:36
myśl co mówisz, nie chodzi mi o kontekst rasistowski (nim nie jestem) ale kiedyś na reli mówili ,że jak murzyn zostanie papieżem to świata nie będzie...jakoś tak, zbieg okoliczności? Wojna w Iraku, etc... strach się bać :o

Wojna w Iraku była tylko i wyłącznie z rozkazu G. Busha. Ma wolną wolę, więc sam może kształtować swoje przeznaczenie, nie? To nie żaden przypadek.

Wufei
04-04-2005, 18:14
Tak, czy tak.. wszystko zmierza do jednego celu.. chyba nie muszę mówić do czego.

btw.. czy ja powiedziałem teksty typu "ale nigga" etc.. mam coś do murzynów, pisząc słowo murzyn, wydaje mi się to dziwne... człowiek, zwykły człowiek. Rasistą nie jestem.

Shinjix
04-04-2005, 18:19
Wszyscy się boją końca świata, bo "jak wybiorą murzyna to będzie koniec swiata. Straszne!! Nie wybierajcie murzyna!!!"
Ale czy to poprawny tok myślenie chrześcijanina??
Nie! Tak wogóle nie powinno być!!! Czy Jezus nie powiedział, że mamy CZEKAĆ na Jego powtórne przyjście?? A my?? No właśnie, my się boimy, nie chcemy tego... To świadczy o naszej wierze. Myślicie, że nawet jeżeli Papieżem nie zostanie nigeryjczyk to Jezus nie zejdzie powtórnie tylko dlatego, że my nie wybraliśmy na Papieza nigeryjczyka?? Myślicie, że to my sobie wybieramy kiedy ma być koniec świata?? Że to od naszej decyzji niby zależy????
"Czuwajcie więc, bo nie znacie dnia ani godziny" (Mt 25:1-13)

Może to zabrzmiało fanatycznie ale mnie poprostu denerują wieczne posty/stwierdzenia "O nie, jak wybiorą murzyna to koniec..."...

Płytka jest wasza wiara zaiste...

Cor Tibiarz
04-04-2005, 18:58

Zgadzam sie

Bambuko
04-04-2005, 19:05
Przed rokiem 2000 też wszyscy się bali... Tak samo przed 1000. W latach XI wieku ludzie się bali, że 'już się zaczęło'. A wy się boicie murzyna, którego i tak nie wybiorą prawdopodobnie. A pozatym czarny to nie gorszy, tylko inny, ale taki sam.

Matek
05-04-2005, 08:56
@Shinjix: Swoja droga ciekawi mnie co by sie stalo gdyby Jezus ponownie przyszedl. lu ludzi by uwierzylo?? Zapene od razu zamkneli by go u psycholi:]

Sorka za offopic

@uo: dokładnie. Ludzie boja sie 'innosci' Wybranie na papieza czarnego czlowieka tak samo jak i milenium jest 'innoscia'

Bzik
05-04-2005, 10:48
A ja wam powiem nostradamus c*** wie koniec swiata mial byc okolo 7x w przeciagu mojego zycia czyli 12lat niewiem jak wczesniej:P

Thunder87
05-04-2005, 11:51
Nostradamus przepowiedział że czarnoskóry ma zostac papieżem, ten typ przepowiedział tez wiele innych rzeczy. Obydwie wojny światowe, zawalenie się WTC w 2001 roku (on przewidzial na rok 2000, pomylił sie może, ale trzeba wziąć pod uwagę że kaledarze się pozmieniały kilka razy od tego czasu).
Według książki kod bibli, która została napisała w 96 roku chyba, pisze że w 2005 mają być trzęsienia ziemi (były już, te tsunami spowodowane trzęsieniami).
Mnie tam przepowiednie nie przeszkadzają, dużo prawdy w nich jest ;)

Matek
05-04-2005, 11:57
Nostradamus byc moze cos przepowiedzial, ale odczytanie jego przepowiedni jest NIEMOZLIWE. Z tego wzgledu, ze pisla je wlasnym jezykiem do ktorego nie zostawile klucza. Te wszystkie przepowiednie o murzynie, WTC itp. to wymysly ludzi, ktorzy na sile staraja sie jego wizje przypisac do wydarzen. Dla chcacego nic trudnego.

Tak samo jak "Kod Biblii". mam dwa tomy tej ksiazki i moge stwierdzic, ze gdyby to byla prawda to swiat stalby sie rajem... Wg mnie to ksiazka napisana dla zbicia majatku przez bardzo przebieglego czlowieka na ludziach interesujacych sie tajemnicami (np na mnie :/)

@down: preferuje jednak papierowe wersje. Lepiej mi sie czyta:)

Thunder87
05-04-2005, 12:20
Być może tylko po to żeby zbić kase :(