Pokaż pełną wersje : Pytanie do adm...
Tak mysle, stronke hostujecie w USA, czy nie lepiej byloby w Polsce gdzies?
Czy jest mozliwosc zdobycia danych jaki ruch generuje tibia.pl ?
(znalazlem statystyki wejsc na www jedynie)
Moze sie okazac, ze znajdzie sie za tanie pieniadze odpowiedni hosting i w Polsce.
Czy takich rzeczy nie załatwia się na PW?? :S
Skad wiesz ze server jest w USA? Ja tam nie widzie powodow aby tak sadzic...
Skad wiesz ze server jest w USA? Ja tam nie widzie powodow aby tak sadzic...
Wystarczy tracerouta zrobić, i już widzisz, że serwer stoi w Dallas.
Strona generuje prawdopodobnie około 250-300GB/miesiąc, choć dokładnych danych nie mam.
jeśli zaś chodzi o wymagania sprzętowe, to myslę, że 4-5 dedykowanych serwerów powinno starczyć. Obecnie mamy 3x Dual Xeon 2.8Ghz, i czasem trochę nienajlepiej wszystko działa.
około 80-90% obciążenia serwerów to forum, które jednocześnie stanowi około 60-70% wykorzystania łącza.
Po za tym zmieniając hosting musimy kupić też porządne forum (np. posiadane obecnie vBulletin), bo jeśli zainstalujemy phpBB, to wymagania sprzętowe pomnóż przez 3, a licencję na obecne forum ma fpp.pl, nie my.
Rzeczowa odpowiedź.
Dzieki! Nie mam pytań ;-)
(w sumie to zaciekawilo mnie to platne forum - poszperam ;)
Shinjix: owszem, ale trzeba najpierw znac nicka admina ;)
PS Z tymi dedykowanymi serwerkami to moglbybyc problemik w Polsce (w usa mają tego na backpack'i ;) ale gdyby byla to kolokacja to by bylo do zrobienia...
Po za tym zmieniając hosting musimy kupić też porządne forum (np. posiadane obecnie vBulletin), bo jeśli zainstalujemy phpBB, to wymagania sprzętowe pomnóż przez 3, a licencję na obecne forum ma fpp.pl, nie my.
Chcecie zainstalować phpBB? LOL? Najgorsze z możliwych forów? Już chyba lepiej forum z www.free4web.pl -,-
Invision board jest najlepszym rozwiązaniem...
Vanhelsen
07-04-2005, 16:00
Chcecie zainstalować phpBB? LOL? Najgorsze z możliwych forów? Już chyba lepiej forum z www.free4web.pl (http://www.free4web.pl) -,-
Invision board jest najlepszym rozwiązaniem...Niema to jak umiejetność czytania ze zrozumieniem...
Ta zmiana to sytuacja czysto hipotetyczna, gdyby tibia.pl zmieniała hosting a nie plan MatKusa.
Dr. Omader
07-04-2005, 18:32
Chcecie zainstalować phpBB? LOL? Najgorsze z możliwych forów? Już chyba lepiej forum z www.free4web.pl -,-
Invision board jest najlepszym rozwiązaniem...
Taaa... radze przeczytac na przyszlosc post 2 razy zanim odpowiesz.
Zwroce twoja uwage na takie 2 slowa w wypowiedzi matkusa:
"Po za tym zmieniając hosting MUSIMY KUPIĆ też porządne forum (np. posiadane obecnie vBulletin), bo JEŚlI zainstalujemy phpBB"
Pozatym phpBB nie jest takie zle. Jesli umie je sie dobrze skonfigurowac i zainstaluje tylko NAJPOTRZEBNIEJSZE mody, a nie zrobi z forum choinke instalujac ver. Przema albo zainstaluje wszystkie dostepne mody to bedzie calkiem dobrze i sprawnie dzialac. Oczywiscie nie dorownuje IB czy VB ale nie jest najgorsze(Tak mam porownanie...).
No i dochodzi fakt ze nie planujemy zadnych przenosin narazie wiec nie ma co sie martwic o takie rzeczy.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.