zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Problemy z Windowsem XP

cihy
09-04-2005, 22:28
Witam,
mam maly problem z Tibia i Windowsem XP, dzialam na kliencie 7.4.
Po pierwsze zawieszanie sie paska zadan podczas gry. Nic dodac nic ujac.
Po drugie wyskakiwanie bledu ze wykonano zla operacje (nie pamietam dokladnie tekstu) i jest Wyslyaj | Nie wysylaj (no wiecie o co chodzi)
Czego to moze byc wina?
Czy sa jakies latki na to?
Pozdrawiam

xemmoe
09-04-2005, 22:35
Zainstaluj Service Packa 1 i 2

Może masz za słaby sprzęt?
Jesli nie wyrabia na XP zainstaluj 98 SE

cihy
09-04-2005, 23:20
Nie to raczej nie problem sprzetu,
A Service Packi gdzie moge sciagnac ?
Pozdrawiam

Vanhelsen
09-04-2005, 23:28
Przyczyna jest wręcz banalna:
Tibia "gryzie się" z Winshitem XP :(
U mnie np: podczas grania w Tibię wieszają się elementy pakietu office...

Wielki MarIuSzzo
09-04-2005, 23:45
Ja mam dokladnie taki sam problem. Tylko ze gdyby Tibia gryzla sie z xp to by mi sie tak dzialo od dawna, a sie dzieje od ok. tygodnia. Jednak ostatnio raz czy dwa pasek zadan zacial sie gdy Tibia byla wylaczona. Co do tego ze za slaby sprzet to sadze ze nie, bo mam dosc nowy komputer i stotunkowo dobry. Moze chodzi o ten SP2, ktorego nie mam. Sam nie wiem.

Hegemmon
09-04-2005, 23:49
zacznijmy od tego że to winshit wszystko gryzie :)
co do twojego problemu... cóż jeśli masz XP a wielkość twojego ramu<=128mb to koniecznie go dokup.
service pack 1 może pomóc a co do sp2 to raczej nie choć instalka nie zaszkodzi.
Przytemberuj trochę tibię bo jaj jej dajesz palec, to odgryze rękę z przedramieniem. Paznokieć w postaci ograniczonej ilości fps (ewentualnie + wyłączenie efektów świetlnych) w zupełności wystarczy (fps ustaw na 25-30). Warto sprawdzić w zakładce z procesami czy jakiś program nie zjada ci kompa. poza tym XPeki sa jak kobiety- żyć z nimi trudno a bez nich żyć się nie da ^.- Hai majkrosfcik :)
Jak to nie podziała, to otwórz szeroko okno i zrób własny Windows ^.-

teamki
10-04-2005, 09:15
Windows XP ciagnie duzo ramu poniewaz jest dosc rozbudowany graficznie, a tibia niewiadomo dlaczego rowniez zabiera duzo pamieci (gdy wlacze tibie mam zajete 95% procka). Gdy te 2 czynniki sie polacza powstaja klopoty, typu wolniejsze dzialanie kompa.

Hegemmon
10-04-2005, 09:27
Ah był bym zapomniał. Jest jeszcze kilka metod oszczędzenia procka.
Brak tapety
Mało ikon na pulpicie (ja skróty do progsów i gier mam w folderze "programy" na pulpicie)
Wywal wieśniacką skórkę win xp. ja mam wszystko przyblożone do 98 co w porównaniu do skóry XP nie zjada tak bardzo kompa.

Knight Simon Dark lord
10-04-2005, 10:07
rozwiązanie- zainwestuj w winda 98 ja mam taki i 0 problemów podcza grania
nie znam sie na windowsie XP wiec duzo noe poradze

Maciek Demolka
10-04-2005, 15:25
A ja mam winshita xp i mi wszystko dobrze działa. Sprubój przeinstalowac Tibię, a jak sie nie uda, to wejdz na strone winshita i ściągnij jakieś łaty do XP.
Pozdro

Sasek62
10-04-2005, 16:17
oto rady:
Zawsze gdy Win$zmata gryzie sie z Tibia to powylaczaj wszyskie procesy oprocz:
explorer*****
i wszyskie ktore maja uzytkownika:
Usługa Lokalna
USŁUGA SIECIOWA
SYSTEM
I to co zre uzycie procka pow.3 000 K
Mam nadzieje ze pomoze :p

Vanhelsen
10-04-2005, 16:58
oto rady:
Zawsze gdy Win$zmata gryzie sie z Tibia to powylaczaj wszyskie procesy oprocz:
explorer*****
i wszyskie ktore maja uzytkownika:
Usługa Lokalna
USŁUGA SIECIOWA
SYSTEM
I to co zre uzycie procka pow.3 000 K
Mam nadzieje ze pomoze :ptaaak, przy okazji nie zapomnij przypadkiem wyłączyć neta i tibii...
wyskakuje ci bug z Wyślij / nie wysyłaj ??
Pamiętasz może, czy przy którymś tam odpalaniu compa przy zegarku nie pojawił sie dymek z alletrem tibia***** uszkodzona ??
Bo ja raz tak miałem (a z MU to nie raz) i jedynie format pomugł :(

Matek
11-04-2005, 13:54
Proponuje SCIAGNAC Tibie i ponownie ja zainstalowac. Wydaje mi sie ze pomoze.

@up: mi zazwyczaj pomaga ScanDisk :]

Perwol
11-04-2005, 14:26
ja tam mam XP'ka i mi tibia chodzi zajerzyscie. moj kumpel ma lepszego kompa odemnie i tez mu szajowo komp chodzi i sie wierzsza jak gra w tibie